Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Ιούλη 1996

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ - "ΠΙΛΟΤΟΣ" ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Αγρια, πρόσθετη φορολόγηση και από την Αυτοδιοίκηση

Σε φορομπηχτικό μηχανισμό μετατρέπει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση. Να ανακληθούν αμέσως τα μέτρα

Φορολογήστε, ξανά, τα πάντα! Μην αφήσετε τίποτα να ξεφύγει! Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τις κοινωνικές παροχές, που δίνονται από το κράτος ως επιστροφή της πολύμορφης φορολόγησης του πολίτη. Τώρα, από την έκδοση μιας αστυνομικής ταυτότητας ως και τη σπερματέγχυση των ταύρων, για όλα, ο πολίτης πρέπει πλέον να πληρώνει και μάλιστα διπλά!

Το σύνθημα - κατεύθυνση είχε δοθεί ήδη από την εποχή της ψήφισης του νόμου 2218/94, για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, με μόνο το ΚΚΕ να εκφράζει την έντονη αντίδρασή του. Δύο χρόνια αργότερα και λίγες μέρες μετά από σχετική συνέντευξη συμβούλου του πρωθυπουργού, που κάλεσε τους νομάρχες να επιβάλουν πρόσθετα τέλη για οποιαδήποτε υπηρεσία, είναι στην αρμοδιότητά τους το βήμα έγινε. Με επιλεγμένη, ως "πρότυπο", την ελεγχόμενη από το ΠΑΣΟΚ Νομαρχία Βοιωτίας, που πήρε ήδη τις σχετικές αποφάσεις, η κυβέρνηση καλεί ουσιαστικά όλες τις νομαρχίες της χώρας να αποφασίσουν την επιβολή πρόσθετων τελών για τα πάντα, πάνω απ' όσα ήδη πληρώνει ο πολίτης, όχι μόνο ως άμεση φορολογία, αλλά και ως ειδικά τέλη για την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών.

Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης χρησιμοποιείται ως ένας πρόσθετος φορομπηχτικός μηχανισμός και καλείται σήμερα να υλοποιήσει - υπό καθεστώς "Κεντροαριστεράς" - τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης στα πλαίσια του τρίπτυχου "πρόσθετη φορολόγηση - ιδιωτικοποίηση - ανταποδοτικότητα", ενώ τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν σε όλους τους τόνους, πως "δε θα επιβληθούν νέοι φόροι... ".

Απέναντι σε μια τέτοια προοπτική, οι ευθύνες των αιρετών, τόσο αυτών που έβαλαν ήδη την υπογραφή τους κάτω από μια τέτοια επαίσχυντη απόφαση (Βοιωτία), όσο και αυτών που καλούνται να το κάνουν αύριο, είναι τεράστιες. Οπως, επίσης, τεράστια είναι και η ευθύνη του συνόλου των κοινωνικών φορέων και κινημάτων, που καλούνται να ορθώσουν αποφασιστικά πλέον ένα μέτωπο αντίστασης σε αυτήν, την άκρως αντιλαϊκή πολιτική.

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ στη φορομπηχτική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Σε ανακοίνωσή της καλεί τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία των εργαζομένων, τους συλλόγους των ΕΒΕ και των αγροτών, τους μαζικούς φορείς του νομού να αναπτύξουν κίνημα, να απαιτήσουν την ανάκληση των νέων χαρατσιών.


ΣΕΛ.  9

Με χολιγουντιανή σφραγίδα η τελετή έναρξης

Ολυμπιάδα

Η αναπαράσταση των αρχαίων αγωνισμάτων του δρόμου, της πάλης και των αλμάτων, με εικόνες έντεχνα φωτισμένες, ήταν ό,τι καλύτερο και ταιριαστό με τα εκατοντάχρονα των Ολυμπιακών Αγώνων, στην τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας. Κατά τα άλλα, η χωρίς αισθήματα φιέστα κινήθηκε στο ρυθμό του Χόλιγουντ και σε αμερικανικά πλαίσια. Παρήλασαν ακόμα και οι σημαίες των αμερικανικών όπλων, ενώ το σμήνος της αεροπορίας, που πέταξε πάνω από το στάδιο, κάθε άλλο παρά εξέφραζε την ελπίδα "ενός ενωμένου κόσμου". Στην Βούλα Πατουλίδου επιφυλάχτηκε η τιμή να παραδώσει τη φλόγα μαζί με τον Αμερικανό πυγμάχο Εβάντερ Χόλιφιλντ, στην προτελευταία λαμπαδηδρόμο, την κολυμβήτρια Τζάνετ Εβανς.


ΣΕΛ.  32  -  33


Αθήνα
Την Τρίτη το συλλαλητήριο για την ανεργία

Με συλλαλητήριο στην Αθήνα και κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στο Βόλο, "υποδέχονται" οι εργαζόμενοι την Τρίτη το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ... ανεργία. Με τις πλάτες γυρισμένες στους ανέργους "αναπροσανατολίζεται" ο ΟΑΕΔ.


ΣΕΛ.  3,    12  -  13
Ευρωπαϊκή Ενωση
"Νεκροθάφτης" της αγροτιάς

Ασύμφορη έχει γίνει για τους μικρομεσαίους αγρότες η όποια καλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο, με το οικοδομούμενο αντιαγροτικό πλαίσιο της ΕΕ και της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  29
Μαθητές
Ο "Γολγοθάς" του άγχους της επιτυχίας

Καθώς αναμένονται τα αναλυτικά αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων και ο φόβος της αποτυχίας, μια ενδιαφέρουσα μελέτη ομάδας ψυχολόγων δίνει χρήσιμες οδηγίες, για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς


ΣΕΛ.  10
Πηνειός Ηλείας
Σβήνει η ζωή στο ποτάμι

Η σύγχρονη "κόπρος του Αυγείου" νεκρώνει το ποτάμι και μαζί του την ευρύτερη περιοχή. Οι άνθρωποι πασχίζουν, αλλά είναι μόνοι τους...


ΣΕΛ.  20  -  21
Λατομεία Αττικής
Παράταση στο σκάψιμο...

Παράταση δίνει η κυβέρνηση - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - στο έγκλημα της λειτουργίας λατομείων σε δάση και δασικές εκτάσεις της Αττικής


ΣΕΛ.  20  -  21

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ