Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 1996

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Διαβεβαιώσεις για "τολμηρή" αντιλαϊκή πολιτική

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, διαβεβαίωσε την οικονομική ολιγαρχία, στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, ότι θα προχωρήσει τολμηρά στην υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει απέναντί της


ΣΕΛ.  5

ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
στους Τούρκους αγωνιστές

Η κυβέρνηση καταδικάζει, αλλά μόνο στα λόγια...

Σε έξι ανέρχονταν, μέχρι χτες βράδυ, οι φυλακισμένοι Τούρκοι απεργοί πείνας, που άφησαν την τελευταία πνοή τους, αγωνιζόμενοι για τα πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Κι ενώ αρκετοί ακόμη βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, η απεργία θανάτου συνεχιζόταν, με αμείωτη αποφασιστικότητα, επιμονή και κουράγιο, από τους εκατοντάδες φυλακισμένους Τούρκους αγωνιστές.

Την ίδια στιγμή, δυναμώνει συνεχώς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες, η καταγγελία και η καταδίκη του αυταρχικού και απάνθρωπου καθεστώτος της Τουρκίας, όπως και η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στους Τούρκους απεργούς πείνας. Χτες, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ, οργανώθηκε μαχητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία, ενώ ανάλογη συγκέντρωση οργανώνει αύριο, στις 6 το απόγευμα, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στο τουρκικό προξενείο της πόλης. Ανακοινώσεις καταδίκης του γειτονικού καθεστώτος εξέδωσαν αρκετοί φορείς και δεκάδες προσωπικότητες.

Δήλωση καταδίκης έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αποφεύγοντας, όμως, να δεσμευτεί για οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης.


ΣΕΛ.  8   -   9

Το "νέο κοινωνικό κράτος"

Οσοι πίστεψαν τον πρωθυπουργό όταν έλεγε, πριν ένα - δύο μήνες, ότι "δεν αντέχει η οικονομία" για μεγαλύτερες "αυξήσεις" στις συντάξεις, ασφαλώς πιάστηκαν "αδιάβαστοι" και κορόιδα. Ο Κ. Σημίτης φρόντισε χτες να ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο για κάποια "κίνηση ανάγκης", λόγω δημοσιονομικής υποτίθεται στενωπού, αλλά για συνειδητή επιλογή που εντάσσεται στην "εκσυγχρονιστική" αντίληψη για το "νέο κοινωνικό κράτος".

Το ξεκαθάρισε ο ίδιος o πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις "νέες κατευθύνσεις του κοινωνικού κράτους": "Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ΕΚΑΣ, στηρίχτηκε σε μια άλλη λογική, νέα λογική για τα πράγματά μας. Στηρίζουμε τους πραγματικά φτωχούς και ξεπερνάμε πλέγματα ρυθμίσεων, που αγνοούν τη φτώχεια, αλλά δίνουν σημασία στις νομικές θέσεις". Είναι φως φανάρι. Με άλλα λόγια: διαλύουμε ό,τι απέμεινε από το λεγόμενο κοινωνικό κράτος, αφαιρούμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων και φροντίζουμε απλά για μια μερίδα εργαζομένων και συνταξιούχων, την πλέον εξαθλιωμένη, έτσι ώστε να περισωθούν τα προσχήματα για "κοινωνική προστασία".

Πρόκειται για την τελευταία λέξη των νεοσυντηρητικών επιλογών, που ήδη εφαρμόζονται από αρκετές κυβερνήσεις της Δύσης. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η "προστασία των φτωχών" εξαντλείται σε βοηθήματα και "επιδόματα", τύπου ΕΚΑΣ.

Ποιος αμφιβάλλει για το ταξικό περιεχόμενο του "εκσυγχρονισμού" της κυβέρνησης Σημίτη;




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ