Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996

ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΗ, ΓΙΑ ΤΡΙΤΟ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ
ΜΑΥΡΗ
ΧΡΟΝΙΑ
για τους βαμβακοπαραγωγούς

Εμπαιγμός αποδείχνονται οι προεκλογικές υποσχέσεις του Κ. Σημίτη

Η χειρότερη χρονιά θα είναι η φετινή για τους βαμβακοπαραγωγούς, ενώ μόλις λίγες μέρες μετά τις εκλογές, η προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού, περί εγγύησης των τιμών στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα, αποδεικνύεται σκέτη κοροϊδία. Ηδη οι βαμβακοπαραγωγοί υποχρεώνονται να παραδίδουν τη σοδειά τους στα εκκοκκιστήρια με προκαταβολή μόλις 180 δραχμές το κιλό, ενώ η τελική τιμή, με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας, εκτιμάται πως δε θα ξεπεράσει τις 220 δραχμές. Κι αυτό, ενώ πέρυσι συνολικά εισέπραξαν τιμή 260 - 265 και 290 δραχμές το 1994... Ομως, οι εκλογές πέρασαν και έτσι αποκαλύπτεται τώρα, ότι αυτό που μεθοδεύει η κυβέρνηση, είναι η χορήγηση άτοκων δανείων, ισόποσων με την επιστροφή της συνυπευθυνότητας, με την οποία και θα αποπληρωθούν.

Οι φετινές απαράδεκτα χαμηλές τιμές, αποτέλεσμα των αντιαγροτικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες συμφώνησε και υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οδηγούν σε βίαιη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας, μια από τις δυναμικότερες της χώρας.

Μπροστά στις καταστροφικές εξελίξεις που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί και τη διαφαινόμενη κυβερνητική κοροϊδία, χτες οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών των βαμβακοπαραγωγικών νομών της Θεσσαλίας, σε σύσκεψη τους στα Τρίκαλα, προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως δεν ανέχονται τον εμπαιγμό και είναι αποφασισμένοι αγωνιστικά να αντιδράσουν για να αποκρουστεί η καταστροφική πολιτική.


ΣΕΛ.  12   -   13

Χτες ήταν η σειρά των Γερμανών εργατών μετάλλου να πάρουν τη σκυτάλη των μαζικών κινητοποιήσεων, μετά από τις ανάλογες στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Πάνω από 100.000 εργάτες περπάτησαν τους δρόμους του αγώνα, σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, ενάντια στις κοινωνικές περικοπές, που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση Κολ.

Μια εικόνα που θα γίνεται κάθε μέρα και εντονότερη. Η Ευρώπη των κυρίαρχων τάξεων και των κυβερνήσεων, των προγραμμάτων "σύγκλισης" και των σκληρών, φιλομονοπωλιακών πολιτικών από τη μια και η Ευρώπη των εργαζόμενων, του αγώνα και της αντίστασης από την άλλη.


ΣΕΛ.  7

Φτάνει πια!

Μετά, έχουν και παράπονο όταν χαρακτηρίζονται ως καραμπινάτοι δεξιοί! Για τα φιντάνια του νεοφιλελευθερισμού, που ενδημούν στο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο λόγος, και τα οποία ασκούνται στην εφαρμογή των "νέων" ιδεών τους, πάνω στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας.

Η χτεσινή είδηση ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Στα πλαίσια της... δωρεάν παιδείας, οι άποροι πρωτοετείς φοιτητές κλήθηκαν να πληρώσουν 30.000 δρχ., ως εγγύηση, αλλά και 1.500 δρχ. ως μηνιαίο ενοίκιο, για να πάρουν το κλειδί των δωματίων - τρωγλών, που ονομάζεται και φοιτητική εστία. Οι μεν 30.000 δρχ. ήταν ένα παλιό μέτρο, που είχε ατονήσει στο πέρασμα του χρόνου, καθώς ελάχιστοι μπορούσαν να το πληρώσουν. Τώρα, η κυβέρνηση το επαναφέρει. Οι 1.500 δρχ., όμως, είναι "νέο φρούτο". Και η αγανάκτηση δεν προέρχεται τόσο από το ύψος του ποσού, αλλά από την καθημερινή εμμονή των κυβερνώντων, με τον ένα ή άλλο τρόπο, να καταργούν ο,τιδήποτε θυμίζει την όποια προηγούμενη δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Τι να θυμίσουμε; Τις συνεχείς περικοπές στα διάφορα κονδύλια για την παιδεία; Τα δισ. που καταβάλλουν οι οικογένειες στην παραπαιδεία; Ολα, με ένα "τι αξία έχει ένα χιλιάρικο" ξεκίνησαν. Ας μπει λοιπόν ένα τέρμα. Και μακάρι οι Θεσσαλονικείς πρωτοετείς φοιτητές να βρουν τον τρόπο να επιβάλλουν το δίκιο τους. Σε καλό όλων μας θα είναι.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ

Σύντροφοι και φίλοι του ΚΚΕ πρόσφεραν για ενίσχυσή του:

  • ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Αργοστολίου,στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, για τον εκλογικό αγώνα του ΚΚΕ, 484.000 δρχ. μέσω ΚΟΒ Αργοστολίου.
  • Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΥΡΩΝΙΔΗΣ 100.000 δρχ.
  • Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΝΤΑΣ,συνταξιούχος έμπορος από τα Γιάννενα 200.000 δρχ., μέσω της ΚΟΒ "Αγ. Παρασκευής", στη μνήμη των Σπύρου Σκεύη,εφέδρου ανθυπολοχαγού του αλβανικού μετώπου, ταξιάρχου του ΔΣΕ συμμαθητή και συναθλητή του και Γιάννη Ραυτόπουλου,από την Πάργα, ο οποίος εκτελέστηκε με τους 200 πατριώτες στην Καισαριανή.
  • Ο Θ. Μ. 100.000 δρχ.
  • Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ μέσω της ΚΟΒ Κέντρου Πειραιά 100.000 δρχ. στη μνήμη του αδελφού του Βαγγέλη και των μελών του ΚΚΕ Αντώνη Κακλαμάνου,Γρηγόρη Ζέρβα,Θανάση Κακουλίδη,Θανάση Δαδένα,Παύλου Ιωακειμίδη.
  • Στη μνήμη του ΠΑΝΤΕΛΗ ΓΚΙΩΝΗ αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, της ειρήνης και του ΚΚΕ, η συντρόφισσά του, 150.000 δρχ.


Ερχεται το πρώτο μετεκλογικό χαράτσι

Νέο χαράτσι, με το πρόσχημα της ανάπτυξης, ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, μέσω του Τέλους Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος, σε ποσοστό 0,4% επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΗ


ΣΕΛ.  15
ΝΔ
Παιχνίδια εντυπώσεων και παρασκηνίου

Σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αριθμών, που όμως εάν αθροιστούν ξεπερνούν τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων, έχουν αποδοθεί οι Γ. Σουφλιάς και Μ. Εβερτ σχετικά με το πόσους εκλέκτορες ελέγχει ο καθένας, μετά τις χτεσινές εκλογές που έγιναν στις νομαρχιακές οργανώσεις


ΣΕΛ.  3
ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Επ' αόριστον κλειστή η χωματερή

Κλειστή επ' αόριστον είναι από χτες το πρωί η χωματερή των Ανω Λιοσίων, εξαιτίας της αποχής εργασίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη μέτρων αποτελεσματικής περιφρούρησης του χώρου


ΣΕΛ.  12   -   13
ΜΙΝΙΟΝ
Απεργία για την υπεράσπιση του ωραρίου

Με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ στην απόφαση των ιδιοκτητών να παρατείνουν μέχρι τις 7 το απόγευμα την εργασία του Σαββάτου!


ΣΕΛ.  11

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ