Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 1997

ΣΧΕΔΙΟ "ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Φουντώνουν οι αντιδράσεις στο στραγγαλισμό της υπαίθρου

Εξορμήσεις στελεχών της οργανώνει η κυβέρνηση, με σκοπό τη χειραγώγηση της κλιμακούμενης συνεχώς λαϊκής αντίστασης, ενάντια στο σχέδιο των αναγκαστικών συνενώσεων

Στη μέγκενη μιας στείρας, δικομματικής αντιπαράθεσης, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει το μέγα πρόβλημα, που δημιουργεί η κατάργηση χιλιάδων κοινοτήτων και η αντικατάστασή τους από μερικές εκατοντάδες δήμους - επιχειρήσεις, οι οποίοι θα λειτουργούν φορομπηχτικά, για να συγκεντρώσουν χρήμα και να μπορούν έτσι να εξυπηρετούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, με τις λιγότερες δυνατές λαϊκές αντιστάσεις.

Ηδη, σειρά κυβερνητικών στελεχών εξορμά στην επαρχία για να "πείσει", κατά κύριο λόγο, όσους αντιδρούν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος. Το πλαίσιο των "επιχειρημάτων" έχει δοθεί ήδη από τον πρωθυπουργό, με την προτροπή να σηματοδοτήσουν οι δημοτικές εκλογές του '98 - που θα γίνουν με το νέο εκλογικό χάρτη - την επιβράβευση της κυβερνητικής πολιτικής, συνολικά. Στο πλαίσιο αυτό, κινούνται ήδη οι ομιλίες του Θ. Τσουκάτου στη Μακεδονία και οι δηλώσεις των τελευταίων δύο ημερών του Λ. Παπαδήμα στην Αθήνα. Τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να αξιοποιήσουν την αντιφατική στάση της ΝΔ, τα στελέχη της οποίας υπερψήφισαν αρχικά στα όργανα της Αυτοδιοίκησης το σχέδιο "Καποδίστριας" και όταν, στη συνέχεια, διαπίστωσαν ότι ο νέος χάρτης οδηγεί και σε αφαίρεση δήμων της δικής τους επιρροής, άρχισαν να δηλώνουν ότι διαφωνούν. Η κυβέρνηση, που μέχρι τώρα απέδιδε τις αντιδράσεις σε τοπικά μικροσυμφέροντα, προσπαθεί τώρα να χαρακτηρίσει την πλειοψηφία των αντιδράσεων ως, κατά κύριο λόγο, υποκινούμενες από τη ΝΔ, την οποία καταγγέλλει για μικροκομματική πολιτική.

Την ίδια ώρα, όμως, η πραγματικότητα στην ερημούμενη ύπαιθρο βοά προς μία εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Μια απλή ανάγνωση των διαφόρων ανακοινώσεων των Συντονιστικών των κοινοτήτων δείχνει πως οι κάτοικοι της υπαίθρου κατανοούν, όλο και περισσότερο, ότι και με τον "Καποδίστρια" επιχειρείται η ακόμα μεγαλύτερη ερήμωση, ο περιορισμός της αγροτιάς στο 8%, η υπηρέτηση συμφερόντων ξένων προς τη δική τους ζωή. Διατυπώνονται αιτήματα για πραγματική ανάπτυξη. Οργανώνονται συλλαλητήρια με ανάλογο περιεχόμενο. Αύριο στις 11 το πρωί γίνεται το συλλαλητήριο στα Γιάννενα, ενώ προετοιμάζεται και πανελλαδικό.


ΣΕΛ.  10   -   11

ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπόθεση όλων η παιδεία

Η παιδεία είναι υπόθεση όλων! Με κυρίαρχο αυτό το σύνθημα προχωρά η οργάνωση και η κλιμάκωση σε όλη τη χώρα των αγώνων, ενάντια στην αντιεκπαιδευτική επίθεση της κυβέρνησης και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Πρώτο μεγάλο βήμα, στην κατεύθυνση της κοινής πάλης, ήταν οι μεγάλες κινητοποιήσεις της Πέμπτης, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα μιλούν στο "Ρ" ο Γ. Σταυρόπουλος, από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ και ο Λεων. Ριτζάκης, από την Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, για το πώς βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι γονείς τούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση και τη συνεχή όξυνσή τους, αλλά και το πώς το εργατικό κίνημα και το κίνημα των γονιών θα οργανώσουν την αντεπίθεσή τους, μαζί με το εκπαιδευτικό κίνημα.


ΣΕΛ.  5   -   8

Στη μνήμη των αγωνιστών ΣΟΦΗΣ και ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΥΒΙΤΗ,η οικογένεια Κώστα Καλυβιώτη πρόσφερε 200.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ