Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 1997

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΠΕΔΙΟ ΛΑΪΚΗΣ
ΠΑΛΗΣ
ενάντια στην εμπορευματοποίηση

Για την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα

Ο ελληνικός λαός θα έχει λόγους να είναι πραγματικά υπερήφανος για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, ΜΟΝΟ εάν αυτοί αποτελέσουν πεδίο πάλης, τροχοπέδη στον κατήφορο της εμπορευματοποίησης των Ολυμπιακών αγώνων και αφετηρία αναβάθμισης του αθλητισμού στη χώρα μας.

Αποτελεί απόπειρα εξαπάτησης του λαού η προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων ως απόδειξη της ορθότητας της πολιτικής της και της συναίνεσης του λαού. Αυτή η πολιτική μόνο νέα και μεγαλύτερα βάσανα υπόσχεται για τους εργαζόμενους, που επιπλέον θα κληθούν να πληρώσουν και για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Το πνεύμα της ικανοποίησης και της εθνικής έπαρσης που καλλιεργείται, για τον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να κρύψει το γεγονός ότι, παρά τα μεγάλα λόγια για αναβάπτιση των αγώνων στην κοιτίδα τους, δεν υπάρχει ουσιαστικά πρόθεση για λήψη μέτρων πραγμάτωσης της κοινωνικής αποστολής του αθλητισμού, αφού η κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι δεδομένη.

Τόσο το περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας, όσο και η γενικότερη κατάσταση του αθλητισμού επιβεβαιώνουν τους φόβους: Κερδισμένοι από τους Αγώνες να είναι οι πολυεθνικές και κάθε λογής μεγαλέμποροι ιδεών και πραγμάτων, οι αεριτζήδες και όχι ο ελληνικός λαός και η Ολυμπιακή Ιδέα.

Για να μπουν εμπόδια σε όσους σχεδιάζουν τέτοιες εξελίξεις και για να ανατραπούν σχέδια ιδεολογικά και οικονομικά, κανένας πολίτης δεν πρέπει να εφησυχάσει.

Μόνο με τον αγώνα ο λαός μας θα επιβάλει τη θέληση του και θα βάλει τη σφραγίδα του στην προώθηση των ιδανικών της άμιλλας, της φιλίας των λαών και της ειρήνης.

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων πρέπει να είναι η αναβάθμιση του αθλητισμού, η απάντηση κατά της εμπορευματοποίησης, η προστασία και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η οικονομική διαφάνεια και η ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων.

Αμεσα θα πρέπει:

1. Να μπει η Φυσική Αγωγή σ' όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στις Ενοπλες Δυνάμεις, με αναβαθμισμένα θεωρητικά και πρακτικά προγράμματα, (άσκησης, αγώνων, υγείας, ιστορίας του Ολυμπισμού).

2. Να υλοποιηθούν αθλητικά προγράμματα για όλους στον τόπο κατοικίας και δουλιάς μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργατικών συνδικάτων.

3. Να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί το έργο των ΤΕΦΑΑ και να διοριστούν οι χιλιάδες αδιόριστοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής.

4. Να εκδημοκρατιστεί το οργανωμένο αθλητικό οικοδόμημα.

5. Να γίνει συστηματική καμπάνια για την αντιμετώπιση των φαινομένων ντόπινγκ, βίας, χουλιγκανισμού.

Η χώρα μας δεν μπορεί να θεωρεί μοιραίο και προς υλοποίηση ό,τι "προστάζει" η ΔΟΕ και να επιτρέψει την ασυδοσία των πολυεθνικών που θα θελήσουν να βγάλουν "στο σφυρί" της διαφήμισης ακόμα και τον Παρθενώνα.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει το περιεχόμενο κάθε σύμβασης και να αντιδράσει σθεναρά στην άκρατη πώληση των πάντων.

Να μην επιβαρυνθεί στο ελάχιστο το πολύπαθο Λεκανοπέδιο. Να οργανωθεί αγώνας ενάντια στις επιβαρυντικές για το περιβάλλον συνέπειες. Υπάρχουν περιθώρια και επιβάλλεται να αποκεντρωθούν λειτουργίες που θα απαλλάξουν την Αττική και θα βοηθήσουν την ανάπτυξη υποδομής και εκτός πρωτευούσης. Για οποιαδήποτε παρέμβαση τον πρώτο λόγο να έχουν οι πολίτες και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Να δημοσιοποιηθούν όλοι οι προϋπολογισμοί των έργων και να γίνουν δημόσιοι μειοδοτικοί διαγωνισμοί.

Κανένα έργο να μην εκχωρηθεί στους ιδιώτες για εκμετάλλευση μετά τους αγώνες. Ειδικά το Ολυμπιακό Χωριό να αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα λαϊκών κατοικιών του ΟΕΚ.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα πρωτοστατήσει στον αγώνα, για να είναι πραγματικά αυτοί οι Αγώνες επωφελείς για τον ελληνικό λαό και όλους τους λαούς.

Ζητάει να υπάρξει η μέγιστη διαφάνεια γύρω από τα ζητήματα της διοργάνωσης των Αγώνων, που θα εξασφαλιστεί με τη δημιουργία δημόσιου φορέα, στον οποίο θα εκπροσωπούνται επαρκώς οι μαζικοί φορείς του λαού.



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δυναμικό μήνυμα αντίστασης

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, καθώς ο πρωθυπουργός, εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, υποσχόταν "ολυμπιακά ρεκόρ" στη μονόπλευρη λιτότητα και την αντεργατική πολιτική


ΣΕΛ.  5
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
"Εκτός" η μεγάλη πλειοψηφία

Σε διαδικασίες... νομιμοποίησης αλλοδαπών, που ουσιαστικά βγάζουν "εκτός" τη μεγάλη πλειοψηφία των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που εργάζονται στη χώρα μας, κατέληξε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο!


ΣΕΛ.  11
ΣΧΕΔΙΟ "Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ"
Δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή

Τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο "Ι. Καποδίστριας" και τη στήριξη του Κόμματος στις ενέργειες με στόχο την απόσυρσή του, εξέφρασε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, σε συνάντησή της με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής κατά των καταργήσεων κοινοτήτων


ΣΕΛ.  13

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ