Σελ. /56
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Γενάρη 1999

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 1999
Ρήξη με την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση

Ισχυροποίηση του ΚΚΕ και Μέτωπο Λαϊκής Αντεπίθεσης για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, για μια νέα, λαϊκή εξουσία

Σε λιγότερο από πέντε μήνες, ο ελληνικός λαός καλείται να εκλέξει είκοσι πέντε αντιπρόσωπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι οι πρώτες εκλογές κάτω από το καθεστώς της ΟΝΕ, στην προοπτική της "Ατζέντας 2000" και της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προωθούν οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ.

Το ΚΚΕ, τονίζεται στη Διακήρυξη της ΚΕ, παλεύει σταθερά για μια Ελλάδα της λαϊκής ευημερίας, των λαϊκών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού, για μια Ελλάδα παράγοντα ειρήνης και δημοκρατίας σε μια Ευρώπη που θα ενώνεται με βάση τα κοινά συμφέροντα των λαών της. Η άρχουσα τάξη του τόπου, οι βιομήχανοι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοκατασκευαστές, θεωρούν την Ελλάδα σύγχρονη και αναπτυγμένη όταν αυτοί συγκεντρώνουν απίστευτα κέρδη και συσσωρεύουν κεφάλαια από τη ληστεία των λαών. Οταν αυτοί λένε ισχυρή Ελλάδα σε ισχυρή Ευρώπη, εννοούν μια Ελλάδα με ισχυρούς καπιταλιστές, σε μια Ευρώπη των πανίσχυρων πολυεθνικών και κεφαλαιοκρατών.

Οταν το ΚΚΕ μιλάει για ανεξάρτητη και δημοκρατική Ελλάδα σε μια προοδευτική και δημοκρατική Ευρώπη, εννοεί μια Ελλάδα και μια Ευρώπη όπου η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα βρίσκονται στην εξουσία, θα συγκρούεται με τα μονοπώλια και μ' αυτούς που διχάζουν τους λαούς για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη και αγορές. Μια Ελλάδα που θα μπορεί να κτίζει τις συμφωνίες και τις σχέσεις της με κριτήριο τι συμφέρει τον εργαζόμενο, που θα συνεργάζεται ισότιμα με τους γειτονικούς λαούς, με τις χώρες που θέλουν να κτίσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις.

Σ' αυτή την προοπτική το ΚΚΕ καλεί να ενώσουν τη δράση και τη δύναμή τους οι εργατοϋπάλληλοι με τους μικρομεσαίους της πόλης και του χωριού, με τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, με κοινωνικά κινήματα που παλεύουν για το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ειρήνη, ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Η πολιτική και ο αγώνας του ΚΚΕ ανοίγουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές στη χώρα μας, για τη διεθνή κοινή δράση και αλληλεγγύη. Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ είναι βασική προϋπόθεση. Ο "Ριζοσπάστης" βρίσκεται κάθε μέρα στις επάλξεις αυτού του αγώνα.


ΣΕΛ.  10   -   14 και το

ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ, ΣΤΙΣ 7ΜΜ, ΣΤΗΝ ΚΑΝΙΓΓΟΣ
Στους δρόμους του αγώνα για την παιδεία

Ελιγμοί αποπροσανατολισμού και διάσπασης του κινήματος από τον υπουργό Παιδείας

Μια, ακόμη περισσότερο, αποφασιστική και μαχητική απάντηση έδωσαν οι μαθητές και η εκπαιδευτική κοινότητα, με τα προχτεσινά ογκώδη συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, σε όσους τόλμησαν να σκεφτούν ότι μπορούν να τους διαφεντέψουν. Κι ενώ, έχουν προγραμματιστεί, ήδη, οι νέες μεγάλες κινητοποιήσεις, με πρώτη το παλλαϊκό συλλαλητήριο της Τρίτης, ο υπουργός Παιδείας προχώρησε χτες σ' έναν ακόμη ανούσιο ελιγμό, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια και να διασπάσει το μέτωπο της παιδείας.

"Ο υπουργός συνεχίζει την αδιέξοδη πορεία του", δήλωσε σχετικά ο Θ. Τζιαντζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση ας αναλογιστεί τις ευθύνες της. Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, αν δε δοθούν πειστικές λύσεις στα επίμαχα ζητήματα της αντιπαράθεσης, που είναι: η ένταση των φραγμών στη μόρφωση, η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και η βίαιη εκδίωξη του μισού περίπου μαθητικού δυναμικού των 16 - 18 χρόνων, στην υποβαθμισμένη κατάρτιση των ΤΕΕ".


ΣΕΛ.  5   -   7



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ