Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 1999

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Η κυβέρνηση ξεπουλά, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται!

Με συνοπτικές διαδικασίες προχωρά η κυβέρνηση στο ξεπούλημα της διώρυγας της Κορίνθου. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ολοκλήρωσε χτες την εκκαθάριση της παλιάς εταιρίας της διώρυγας Κορίνθου, με τη μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας της στην ΑΕΔΙΚ, αντί τιμήματος 2,4 δισ. δραχμών! Δύο νέες 48ωρες απεργίες αποφάσισαν οι εργαζόμενοι το αμέσως επόμενο διάστημα.ΣΕΛΙΔΑ 17


ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ "ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΕΓΧΟΥ"
ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ
την ασυδοσία στα τρόφιμα

Απροστάτευτους, έναντι της ασύδοτης και κερδοσκοπικής δράσης των πολυεθνικών των τροφίμων, αφήνει τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Στο βωμό της ασύδοτης δράσης και κερδοσκοπίας των πολυεθνικών του χώρου των τροφίμων θυσιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους Ελληνες εργαζόμενους και καταναλωτές, αρνούμενη να βγάλει το παραμικρό συμπέρασμα, ακόμη κι απ' όσα έγιναν μόλις πριν λίγο καιρό. Μπορεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων", του οποίου άρχισε χτες η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, να επιχειρεί ναδιασκεδάσει τη δικαιολογημένη ανησυχίας των καταναλωτών, στην πραγματικότητα, όμως, έρχεται να νομιμοποιήσει την ασυδοσία των μεγάλων επιχειρήσεων τροφίμων και να διαιωνίσει την απουσία του οποιαδήποτε ουσιαστικού ελέγχου.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε μιλώντας στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας,τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, καθώς δεν καθιερώνει τον παραμικρό ουσιαστικό έλεγχο στον τομέα της παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, όπου οι πολυεθνικές, χωρίς κανέναν ηθικό φραγμό, χρησιμοποιούν διάφορα δηλητήρια (φάρμακα, λιπάσματα κ.ά.) με μόνο στόχο τα υπέρογκα κέρδη.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ πρέπει να σημειωθεί, πως έχουν εκφράσει την κατηγορηματική διαφωνία τους και οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς του χώρου.


ΣΕΛ.  3

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στα συντρίμμια θάβονται οι ελπίδες

Η απλωμένη δαγκάνα της μπουλντόζας, αλλά και τα χέρια των μικρών παιδιών, που ζητούν απεγνωσμένα λίγο ψωμί, αποτελούν τις χαρακτηριστικές εικόνες των σεισμόπληκτων περιοχών, καθώς τα "θαύματα", πλέον, τέλειωσαν και τη θέση τους πήραν οι μαζικοί τάφοι, η αυγουστιάτικη βροχή και η λάσπη, οι τραγικές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και οι μεγάλες ανεπάρκειες στην περίθαλψη των επιζώντων. Τραγικός ο μέχρι χτες απολογισμός: 17.997 νεκροί (αύξηση σχεδόν κατά εν τρίτο μέσα σε μια μέρα) και 42.442 τραυματίες ως χτες το μεσημέρι. Δεκάδες χιλιάδες κάτω από τα ερείπια - 45.000 "τουλάχιστον". Και άστεγοι. 200.000 χιλιάδες, κατά τον ΟΗΕ, ενώ τα σπίτια που έχουν καταστραφεί υπολογίζεται πως φτάνουν τα εκατό χιλιάδες.


ΣΕΛ.  8   -   9


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
"Θερμή" υποδοχή στον πρωθυπουργό

Με πανσυνταξιουχική πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη "υποδέχονται" οι συνταξιούχοι τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 4 Σεπτέμβρη, όπως ανακοίνωσαν χτες οι Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΕΛΤΑ - ΝΑΤ, που εκπροσωπούν πάνω από ένα εκατομμύριο απόμαχους της δουλιάς. Ταυτόχρονα, οι ομοσπονδίες προειδοποιούν την κυβέρνηση με "θερμό" χειμώνα, αν επιμείνει στην αδιαλλαξία της και στα σχέδιά της για κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.


ΣΕΛ.  11
"Τσουρουφλίζονται" από τις τιμές στα καύσιμα

Μια τρύπα στο νερό αποδείχτηκε συμφωνία των κυβερνώντων με τις εταιρίες πετρελαιοειδών για τη συγκράτηση των τιμών. Τώρα το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά άλλα σενάρια για τη συγκράτησή τους, μεταξύ των οποίων και ο ορισμός πλαφόν για τις ανώτατες τιμές


ΣΕΛ.  15
ΠΑΙΔΕΙΑ
Φτηνές μεγαλοστομίες

Με μια συνδυασμένη εμφάνιση χτες ο υπουργός Παιδείας και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων επιχείρησαν να αναστηλώσουν την ανάλγητη και αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης


ΣΕΛ.  12   -   13
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
"Χρυσή" η Β. Τσιαμήτα

Η Βούλα Τσιαμήτα στο τριπλούν χάρισε χτες στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Ολγα Βασδέκη!


ΣΕΛ.  23
Η διατήρηση των υφισταμένων συνόρων στα Βαλκάνια δεν έχει καμιά σημασία, δήλωσε επίσημα χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός, και ο Κ. Σημίτης, παριστάνοντας τον "επιστάτη" της περιοχής, περιορίστηκε στο "πλασάρισμα" του ευρω- ατλαντισμού και του "Συμφώνου Σταθερότητας".


ΣΕΛ.  5

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ