Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βιβλίο
Βιβλία - δώρα για μεγάλους και μικρούς

Οσο μηδαμινός κι αν αποδείχνεται ο 13ος μισθός (η μηδαμινότητά του είναι μια ακόμη, αναμφίβολη, «επιτυχία» της κυβέρνησης), το βιβλίο που αντιπαλεύει την ανέχεια, την ανεργία, την έκπτωση των παντοτινών αξιών της ζωής, την ηθική, μορφωτική και πολιτιστική υποβάθμιση του εργαζόμενου λαού, σημερινού και αυριανού, δεν πρέπει να λείψει από τις χριστουγεννιάτικες αγορές, μεγάλων και μικρών. Αξίζει να «στριμώχνει» κανείς άλλες ανούσιες, αμφίβολης ποιότητας και χρησιμότητας καταναλωτικές επιθυμίες και εφήμερες «απολαύσεις» χάριν ενός βιβλίου, διαχρονικής και επίκαιρης σημασίας, βιβλίου που να ανοίγει τα «μάτια» της ψυχής και του μυαλού. Τέτοια βιβλία -και μόνον τέτοια - εκδίδει σε όλη της την πορεία, η «Σύγχρονη Εποχή». Από την πληθώρα, λοιπόν, των τίτλων της, επιλέγουμε και προτείνουμε σαν γιορτινά «δώρα» για μεγάλους και μικρούς.

Ιστορία - πολιτική

«Το ΚΚΕ επίσημα κείμενα» (Τόμος 9ος, 1961-Απρίλης 1967, σελ.: 896, τιμή: 21,50 ευρώ). Στον τόμο περιέχονται ντοκουμέντα που αναφέρονται στην περίοδο από τον Αύγουστο του 1961 έως τον Απρίλη του 1967 και ημερολογιακή αναφορά των κυριότερων γεγονότων της ίδιας περιόδου.

«Ριζοσπάστης» 1941-1945 (Πανόδετο λεύκωμα 30X40 εκ., σελ. 368, τιμή 45 ευρώ). Οι εκδόσεις μας στην τριαντάχρονη πορεία τους εξέδωσαν εκατοντάδες τίτλους βιβλίων για την κατοχή και τον εμφύλιο, καθώς και λευκώματα - ντοκουμέντα. Στα πλαίσια της προσπάθειας για προβολή της περιόδου αυτής και καθοριστικών πλευρών της, προχωρήσαμε σ' αυτή την έκδοση των φύλλων του «Ριζοσπάστη» στη διάρκεια της κατοχής, των Δεκεμβριανών και του μεσοδιαστήματος από τη λήξη των Δεκεμβριανών μέχρι τη Βάρκιζα, δίνοντας τη δυνατότητα στον ιστορικό του μέλλοντος να έχει μια αυθεντική «πηγή» καταγραφής γεγονότων, πολιτικών αποφάσεων, εκτιμήσεων, αναλύσεων που καταγράφτηκαν στις σελίδες του «Ριζοσπάστη». Με την έκδοση αυτή φτάνει στους σημερινούς λαϊκούς αγωνιστές, που παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, ένα πολύτιμο βοήθημα γνώσης, πείρας, αγωνιστικής ανάτασης και απόφασης για θυσίες σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς. Η σπουδαία, από κάθε άποψη, ανάτυπη έκδοση των φύλλων του «Ριζοσπάστη», έγινε σε φυσικό μέγεθος, όπως έβγαινε η εφημερίδα μέσα σε συνθήκες παρανομίας.


«Μακρόνησος (Ιστορικός Τόπος)» Συλλογική εργασία, Τόμος Α' (σχήμα 17Χ24 εκ., 694 σελ., δερματόδετο, 40 ευρώ). Το βιβλίο απεικονίζει με την αμεσότητα των μαρτυριών που περιέχει, όλη την τρομερή αλήθεια για τη Μακρόνησο, για τη θρασύτητα και βαρβαρότητα του ελληνικού φασισμού, αλλά και για τον απαράμιλλο ηρωισμό των κομμουνιστών και άλλων ΕΑΜιτών δεσμωτών, που κράτησαν μέχρι τέλους την περηφάνια τους.

Αρ. Β. Θεοχάρης: «Στη Στερεά Ελλάδα με το Δημοκρατικό Στρατό 1945-1949» (σχήμα 17Χ24εκ., 694 σελ., 26 ευρώ). Μεγάλη συνεισφορά στην αγωνιστική ιστορία της Δυτικής Στερεάς, ιδιαίτερα, και της γύρω περιοχής, είναι το βιβλίο αυτό. Καταγράφει ανάγλυφα την ιστορία αυτών των χρόνων. Πολλές σελίδες του είναι εντελώς άγνωστες. Ανασύρονται, με την έρευνα, απ' την αφάνεια κι έρχονται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Ι. Ερενμπουργκ: «Το χρονικό της αντρειοσύνης» (Μετάφραση: Γ. Στυλιάτης) (σχήμα 17Χ24 εκ., 384 σελ., με έγχρωμα έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών, 20 ευρώ). Η εποποιία του Σοβιετικού Λαού και του Κόκκινου Στρατού στα χρόνια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου μέσα από άρθρα του Ι. Ερενμπουργκ, γραμμένα για τον ξένο Τύπο και τα πρακτορεία ειδήσεων.

θ. Δ. Πολιτόπουλος: «Το τελευταίο σιωπητήριο (Σελίδες του αγώνα)» (σχήμα 14Χ21εκ., 192 σελ., 10 ευρώ). Συλλογή με δώδεκα ιστορίες στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλοακαρνανίας, από την κατοχή, την Αντίσταση, τον εμφύλιο και την ηρωική πάλη του αδάμαστου λαού μας. Μια προσπάθεια ανάδειξης του αγωνιστή ανθρώπου, που αποκαλύπτει, ειδικότερα στους νέους, την ιστορική αλήθεια, την αλήθεια που το κατεστημένο προσπαθεί να τη δυσφημίσει, υποβαθμίσει και παραποιήσει.

Δ. Παπαβασιλείου: «Στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων» (σχήμα 14Χ21εκ., 136 σελ., 5 ευρώ). Οσο κι αν ηχεί περίεργα, ζούμε σε εμπόλεμη κατάσταση. Εχθρός είναι η «τρομοκρατία», μια αόρατη, απροσδιόριστη απειλή που καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη. Σήμερα ο εχθρός είναι η «Αλ Κάιντα», αύριο θα είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν, μεθαύριο τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, και πάει λέγοντας.


Λ. Ζαμόισκι: «Τα κρυφά ελατήρια της διεθνούς τρομοκρατίας» (3η έκδοση), (σχήμα 14Χ21εκ., 142 σελ., 5 ευρώ). Με συγκεκριμένα και έγκυρα στοιχεία από μια σειρά χώρες, κυρίως από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία καθώς κι άλλες χώρες της Ευρώπης, αποδεικνύεται ότι όλες οι ενέργειες των πραγματικών τρομοκρατών, διαφόρων οργάνων της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης, με τις παραπλανητικές τους «ταμπέλες», έχουν ένα σκοπό: Να δυσφημίσουν τις αριστερές δυνάμεις, να επιβληθούν αυταρχικότερα μέτρα ενάντια στο λαϊκό κίνημα. Ιδιαίτερα αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ, με τις μυστικές τους υπηρεσίες, χρησιμοποιούν τακτικά την τρομοκρατία σαν όργανο της κρατικής τους πολιτικής και σαν μέσο επίτευξης των κοσμοκρατορικών τους στόχων.

Μελέτες

Αποστόλης Ν. Χαρίσης: «Θρησκεία και πολιτική στην Ελλάδα» (σελ.: 288, τιμή: 4.000 δρχ.). Το βιβλίο εξετάζει σημαντικές πτυχές της σχέσης μεταξύ εκκλησίας και πολιτικής στην Ελλάδα και τον κόσμο, σήμερα. Συνοψίζει εξαιρετικά τους λόγους εμφάνισης και την εξέλιξη του θρησκευτικού φαινομένου και παρακολουθεί τη διαδικασία διαμόρφωσης της ορθόδοξης χριστιανικής θρησκευτικής συνείδησης και εκκλησίας. Αναλύει συγκεκριμένες πλευρές της θρησκευτικής ψυχολογίας και ιδεολογίας, σχετικές τόσο με την κατανόηση του φαινομένου της θρησκείας, συνολικά, και τη διερεύνηση της σχέσης θρησκείας-πολιτικής στην Ελλάδα και διεθνώς. Εξετάζει τα θρησκευτικά «προσωπεία» των συμφερόντων και επιδιώξεων διάφορων κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων στις σύγχρονες κοινωνίες. Η μελέτη προσεγγίζει κριτικά τη σχέση θρησκείας και πολιτικής, από ιστορική, ψυχολογική, φιλοσοφική, κοινωνιολογική άποψη, βασιζόμενη σε πλούσια βιβλιογραφία και στη σημερινή πολιτική πρακτική, στην Ελλάδα και διεθνώς. Διερευνά τα αίτια, τις προοπτικές και τα ιστορικά όρια των σύγχρονων πολιτικοθρησκευτικών ρευμάτων και διαδικασιών και ασκεί κριτική στην αντίληψη περί «επαναθρησκευτικοποίησης» της κοινωνίας και της πολιτικής.


Δημήτρης Καλτσώνης: «Το δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική» Πρόλογος: Αντώνης Σκυλλάκος (σχήμα: 14Χ21 εκ., σελ.: 208, τιμή: 10 ευρώ). Ο θεσμός του δικαστηρίου αποτελεί ένα από τα αιχμηρότερα θέματα της νομικής και πολιτικής επιστήμης αλλά και της καθημερινής πραγματικότητας. Η φιλοσοφική, κοινωνιολογική προσέγγιση του θεσμού γίνεται από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της ιστορίας (ή γενικής κοινωνιολογίας, όπως προτιμούν να τη λένε άλλοι), δηλαδή από τη σκοπιά της μελέτης των γενικών νόμων που διέπουν την κοινωνική εξέλιξη, τη διαδοχή των κοινωνικο-οικονομικών σχηματισμών στην ιστορία της ανθρωπότητας και τις τάσεις ανάπτυξής της στο μέλλον. Παρεμφερής είναι και η ανθρωπολογική προσέγγιση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στη μελέτη της Δικαιοσύνης των αρχαϊκών κοινωνικών σχηματισμών, αλλά επιχειρεί να αποκαλύψει τις νομοτέλειες εμφάνισης και εξέλιξης του θεσμού. Στόχος του βιβλίου είναι να συμβάλει στη μελέτη της πορείας του θεσμού της Δικαιοσύνης από την προταξική κοινωνία στην ταξική. Η εργασία συμβάλλει για την ανάπτυξη του επιστημονικού και πολιτικού διαλόγου για τη Δικαιοσύνη, αφού δεν επήλθε τέλος στις ταξικές αντιθέσεις στο σπαρασσόμενο καπιταλιστικό κόσμο.

Ελισσαίος Βαγενάς: «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας» (σελ.: 176, τιμή: 9,20 ευρώ). Ο μεγάλος Σοβιετικός ψυχολόγος Λεβ Βιγκότσκι έγραφε σ' ένα άρθρο για τα λεγόμενα «δύσκολα παιδιά»: «Η λογική της ανάπτυξης του χαρακτήρα είναι η ίδια, όπως και η λογική οποιασδήποτε ανάπτυξης. Ο,τι αναπτύσσεται, αναπτύσσεται από αναγκαιότητα». Σε ποια, όμως, αναγκαιότητα - λέει ο Βιγκότσκι - τοποθετούνται οι κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης του χαρακτήρα; Στο ερώτημα υπάρχει μόνο μια απάντηση: Η βασική και καθοριστική αναγκαιότητα όλης της ανθρώπινης ζωής, βρίσκεται στο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον και αναπροσαρμόζει όλες τις οργανικές λειτουργίες με βάση τις απαιτήσεις αυτού του περιβάλλοντος. Στην κοινωνία, λοιπόν, πρέπει να ψάξουμε. Στις σχέσεις που διαμορφώνει το παιδί με αυτήν την κοινωνία. Και δυστυχώς η κοινωνία μας όλο και λιγότερα προσφέρει στο παιδί, στον εκπαιδευτικό, στο γονιό, γενικά στον εργαζόμενο, αφού είναι κοινωνία που στηρίζεται στο «ο θάνατος σου είναι η ζωή μου!». Σ' αυτήν την κοινωνία μεγαλώνουν τα παιδιά, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί. Σήμερα όλο και συχνότερα καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι η σάπια καπιταλιστική κοινωνία μας γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για τον άνθρωπο.

Πολιτισμός - Λογοτεχνία


Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας». Ελληνικό θέατρο σκιών (σχήμα: 17X24 εκ, σελ.: 392, τιμή: 26 ευρώ). Ο Δημήτρης Μόλλας, διαλεκτός καραγκιοζοπαίχτης και προικισμένος ζωγράφος, ανταποκρινόταν επάξια στις καλλιτεχνικές παραδόσεις του πατέρα του, του Αντώνη Μόλλα. Ηταν λαϊκός φιλόσοφος, πράγμα που αντανακλάται σ' αυτή την εργασία του για το Ελληνικό θέατρο Σκιών. Αναδείχνει την καταγωγή του Ελληνικού θεάτρου Σκιών, τη γέννηση, ανάπτυξη, διαφοροποίησή του. Ανατέμνει τα πρόσωπα του Ελληνικού θεάτρου Σκιών. Αναφέρει τις παραστάσεις - μήτρες, εξετάζει τις διάφορες σχολές. Οι απόψεις του απορρέουν από θεωρητικές αναζητήσεις του, αποτέλεσμα συζητήσεων και αντιπαραθέσεων σχετικά με τον Καραγκιόζη και το Ελληνικό θέατρο Σκιών. Απόψεις που μαχητικά υπερασπίζονται τον Καραγκιόζη και τους καραγκιοζοπαίχτες. Στον πρόλογό του μας καλεί να ακολουθήσουμε στα μονοπάτια της εμπειρίας πάνω στην τέχνη του, ώστε να φτάσουμε στο «υπάρχω» της. Οι φιγούρες που πλαισιώνουν αρμονικά την έκδοση συμβάλλουν στην εικαστική θεώρηση της μελέτης. Η γλώσσα του, τέλος, αποτελεί ένα ιδιότυπο ιδιόλεκτο, έναν ενδιαφέροντα γλωσσικό πολιτισμό. Πρόκειται για σπουδαία συμβολή στη μελέτη του Ελληνικού θεάτρου Σκιών και για προσφορά στο λαϊκό πολιτισμό.

Κλέαρχος Θεοχάρους: «Αυγούστα Θεοδώρα» (σελ.: 512, τιμή:20 ευρώ). Η Θεοδώρα, μιμάδα και χορεύτρια και κατόπιν αυτοκράτειρα του βυζαντίου, η «εκ του πορνείου», όπως αναφέρει ο σύγχρονός της ιστορικός Προκόπιος, ήταν μια σπάνια γυναικεία προσωπικότητα. Σύζυγος του αυτοκράτορα Ιουστινιανού, έζησε και έδρασε στο πρώτο μισό του 6ου μ.Χ. αιώνα. Ηταν ένα κράμα αγιοσύνης και σατανικότητας. Γυναίκα με πλούσια προσόντα, βοήθησε πολύ τον Ιουστινιανό στο έργο του. Στην εποχή της το Βυζάντιο έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του. Η προσωπικότητα και η περιπετειώδικη ζωή της απασχόλησαν πολλούς ιστορικούς. Το πλούσιο υλικό της ζωής της ενέπνευσε και πολλούς μυθιστοριογράφους. Τούτη η μυθιστορηματική βιογραφία δίνει τη ζωή της Αυγούστας Θεοδώρας, όσο μπορεί πλησιέστερα στην πραγματικότητα. Οι διάλογοι και οι σκηνές που ξετυλίγονται στα κεφάλαια του βιβλίου δεν απομακρύνονται καθόλου απ' την ιστορικότητά τους.


Αυγή Παπάκου - Λαγού: «Ανδρόνικος Α' Κομνηνός ο "Φιλόλαος"» (σελ.: 352, τιμή: 15,28 ευρώ). Ο αιώνας των «Κομνηνών» τελειώνει με τον Ανδρόνικο Κομνηνό που, έξω από τα μεγάλα του χαρίσματα, απέκτησε με την πολυτάραχη ζωή του πολύτιμη πείρα και επισήμανε τη γάγγραινα που κατέτρωγε την αυτοκρατορία. Πήρε το θρόνο με τη βοήθεια του λαού και σ' αυτόν στηρίχτηκε, σαν το μόνο ζωντανό κύτταρο της αυτοκρατορίας. Σκοπός του ήταν ν' ανασυγκροτήσει το Κράτος, να το ανορθώσει οικονομικά και να χτυπήσει τους Σελτζούκους που προχωρούσαν στη Μ. Ασία απειλητικά. Τ' αρχοντολόι παραγκωνίστηκε όσο ζούσε, αλλά και οι Νορμανδοί καιροφυλακτούσαν...

Τάσος Ζόμπολας: «Εξ οικείου σφάλματος» (σχήμα: 14Χ21 εκ, σελ.: 200, τιμή: 10 ευρώ). Πριν καταλαγιάσει η αντάρα της κατοχής, ο εμφύλιος άπλωνε τα θανατερά πλοκάμια του. Μια αιμάτινη κηλίδα απλωνόταν που τύλιξε ολόκληρο τον ελληνικό ορίζοντα... Εκείνος είχε την ψευδαίσθηση ότι οι ματοβαμμένες χερούκλες των παρακρατικών δε θα τον άγγιζαν. Ο κόσμος του ήταν αλλιώτικος. Δεν είχε σχέση με τη βία. Το όνειρο που ζούσε, δεν ταίριαζε με τα παράλογα πάθη. Ως πότε όμως θα διατηρούσε τον εαυτό του άτρωτο κι αλώβητο; Απ' την ψυχή του αντλούσε μια δύναμη - ασπίδα της προσπάθειάς του. Μια δυνατή φωτιά έκαιγε το κορμί του, ένας πόθος κυλούσε ορμητικός όπως το αγριεμένο ποτάμι. Ηταν μια πυρκαγιά - προσωπικής στάσης ζωής και μια απάντηση στις αγριότητες που κυριαρχούσαν γύρω του... Το φθινόπωρο του 1948, ενώ το αδερφικό αίμα χυνόταν στις βουνοκορφές της χώρας, ο ονειροπόλος στρατιώτης ανταμώνει το θάνατο μέσα στο στρατόπεδο. Πώς; Γιατί; «Εξ οικείου σφάλματος», ήταν η επίσημη εκδοχή.

Ο Τάσος Ζόμπολας κατάγεται από την Καλλιθέα Μεσσηνίας. Πολυγραφότατος συγγραφέας, παράλληλα με τη μαχόμενη δικηγορία. Υπήρξε πρωτοπόρος στον πολύχρονο αγώνα για την επιβολή της δημοτικής γλώσσας στη νομική επιστήμη, στη νομοθεσία και στη δικαστηριακή πρακτική.


Λευτέρης Κανέλλης: «Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες» (σχήμα: 14X21 εκ, σελ.: 280, τιμή: 12,20 ευρώ). Τι θα συνέβαινε αν εμφανιζόταν ξαφνικά ο Δον Κιχώτης; Ολο το φολκλόρ που του φόρτωσαν πώς θα «λειτουργούσε»; Μετά τις επιβαλλόμενες παράτες και τα σχετικά «ταρατατζούμ», πώς θα βόλευαν τις πράξεις του ιδαλγού; Διότι τις πράξεις θα τις έκανε. Και θα ήταν βέβαια πράξεις ενάντια στο άδικο. Αλλά εδώ προκύπτει το δίλημμα: Πώς θα συμβιβάσουν την παγκοσμιοποίηση και τον άκρατο φιλελευθερισμό, με τα ιπποτικά αισθήματα, τα οποία διακηρύσσουν οι ιππότες της ελεεινής μορφής χωρίς εισαγωγικά; `Η το ένα ή το άλλο, αφού τους χρειάζονται και τα δυο. Και όσο τα καταφέρνουν με την υποκρισία, το θέμα σκεπάζεται. Μέχρι που προκύπτει ο απρόσμενος Δον Κιχώτης. Διότι ο Δον Κιχώτης προκύπτει και τότε τα ιδεολογικά παραπετάσματα ξεσκίζονται σαν χαρτί. Τα προσχήματα αίρονται. Οι κατήγοροι στρέφονται ενάντια στον εχθρό Δον Κιχώτη, και ξεφωνίζουν: Ρε, μπουζουριάστε τον!

Μαρίνα Αντωνίου: «Χαμένες ευκαιρίες» (σελ.: 104, τιμή: 5 ευρώ). Συλλογή έντεκα διηγημάτων, των οποίων ο συνεκτικός ιστός είναι η γυναικεία οπτική, η ευαισθησία, ο στοχασμός. Ρεαλιστική γραφή για καταστάσεις ανθρώπινες, οικείες, συνήθεις. Ομως η απόδοση της καθημερινότητας αποκτά άλλη διάσταση στον πεζό λόγο, με το διήγημα. Εικόνες, παραστάσεις, συγκρούσεις συναισθηματικές, προβλήματα, διέξοδοι και αδιέξοδα, μια εναλλαγή θετικών και αρνητικών συναισθημάτων συνθέτουν τη συλλογή διηγημάτων. Η Μαρίνα Αντωνίου έχει γράψει ποίηση, παραμύθια, διηγήματα και ένα, υπό έκδοση, μυθιστόρημα. Οι «Χαμένες ευκαιρίες» είναι το πρώτο πεζογραφικό βιβλίο της.

Για τους μικρούς μας φίλους

Η «Σύγχρονη Εποχή» κυκλοφόρησε τρία νέα, όμορφα παιδικά βιβλία:


Το παραμύθι της Μαρίνας Αντωνίου «Το δέντρο που περπάτησε», με υπέροχη εικονογράφηση της Εύας Μελά. Το βιβλιαράκι της Χρυσάνθης Σπυροπούλου-Σπανού, για τα νηπιάκια, στα οποία αφιερώνεται, με τίτλο «Η πιγκουίνα και τα πιγκουινάκια». Και το βιβλίο του Αντώνη Λαμπρινίδη «Το αετόπουλο» με όμορφη εικονογράφηση της Δώρας Κεπερτή.





Α.Ε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ