Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 8 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων ετών η «Διεθνούπολη» του 50ού Φεστιβάλ

Για 50ή χρονιά θα λειτουργήσει η «Διεθνούπολη» του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» καταγράφοντας τη συμμετοχή 45 Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, γεγονός που αναδεικνύει το κύρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και του ίδιου του Φεστιβάλ, σε διεθνές επίπεδο.

Εκπρόσωποι Οργανώσεων Νεολαίας από χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής για 4 μέρες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν, να ανταλλάξουν πείρα από τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, να προωθήσουν την ανάπτυξη και τον συντονισμό της κοινής τους πάλης.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σταθερά όλα αυτά τα χρόνια έχει αποτελέσει βήμα έκφρασης διεθνιστικής αλληλεγγύης στους λαούς όλου του κόσμου, ιδιαίτερα όσους βιώνουν τις συνέπειες της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Φέτος, σε συνθήκες που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, που συνεχίζεται η γενοκτονία του πολύπαθου Παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, θα βρεθούν πλάι πλάι στη «Διεθνούπολη» κομμουνιστές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, την Ουκρανία και τη Ρωσία, αλλά και από κάθε γωνιά του πλανήτη, φωτίζοντας τη δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού και της κοινής πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τον κίνδυνο γενίκευσης των συγκρούσεων, την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλο τον κόσμο.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους νέους κομμουνιστές από άλλες χώρες του κόσμου, να ενημερωθούν πιο άμεσα για τους αγώνες που δίνουν στις χώρες τους, όπως επίσης να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, αλλά και να προμηθευτούν τα υλικά και τα «αναμνηστικά» τους.

Οι Οργανώσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή:

1. Κομμουνιστική Νεολαία Αυστρίας

2. Μέτωπο Νεολαίας του Κόμματος Εργασίας Αυστρίας

3. Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας

4. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

5. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Βραζιλία

6. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Βρετανίας

7. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία

8. Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία

9. Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας

10. Κομμουνιστική Νεολαία Ελβετίας

11. Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας Ινδίας

12. Κίνημα Νεολαίας Κόνολι, Ιρλανδία

13. Νεολαία Κόμματος Εργασίας Ιρλανδίας

14. Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών, Ισπανία

15. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισραήλ

16. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία

17. Νεολαία Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

18. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Καναδά

19. Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Κούβα

20. Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας, Κύπρος

21. Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών

22. Ενωση Λιβανέζικης Δημοκρατικής Νεολαίας

23. Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Μεξικό

24. Ενωση Νεολαίας Μπαγκλαντές

25. Νέοι Κομμουνιστές Νορβηγίας

26 Κίνημα Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ολλανδία

27. Νεολαιίστικη Πτέρυγα της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας

28. Δημοκρατική Ομοσπονδία Νεολαίας, Πακιστάν

29. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών

30. Γενική Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών

31. Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

32. Παλαιστινιακή Κομμουνιστική Νεολαία

33. Κομμουνιστική Νεολαία Παραγουάης

34. Πορτογαλική Κομμουνιστική Νεολαία

35. Ενωση Σοσιαλιστικής Νεολαίας, Ρουμανία

36. Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία

37. Μέτωπο Αριστερής Νεολαίας, Σλοβακία

38. Κομμουνιστική Νεολαία Σουηδίας

39. Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα

40. Σοσιαλιστική Ενωση Φοιτητών, Σρι Λάνκα

41. Συριακή Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας - Νεολαία «Χαλίντ Μπαγκντάς»

42. Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τατζικιστάν

43. Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας

44. Νεολαία του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Φινλανδίας - Για την Ειρήνη και τον Σοσιαλισμό

45. Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΟΥ
Συμμετέχουν πάνω από 70 δημιουργοί με 90 έργα!

Στην έκθεση που θα στηθεί στο Στέκι Πολιτισμού του Φεστιβάλ στην Αθήνα θα γίνονται ξεναγήσεις και τις τέσσερις μέρες

Η Εικαστική Εκθεση Σύγχρονου Εργου, με τίτλο «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον», που διοργανώνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ στο Στέκι Πολιτισμού του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 18 - 19 - 20 - 21 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, θα είναι μία μεγάλη, σε όγκο και ποιότητα, έκθεση με τη συμμετοχή περισσότερων από 70 δημιουργών και 90 έργων!

Τα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, φοιτητές και φοιτήτριες των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ και τιμούν με τη συμμετοχή τους το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», κατέθεσαν έργα που εκτείνονται σε όλες τις μορφές των εικαστικών τεχνών, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, άλλες εφαρμογές, όπως το ψηφιδωτό.

Τα έργα, που θα εκτεθούν, αντανακλούν τη διαφορετική ματιά των δημιουργών πάνω στον τίτλο και το θέμα της εικαστικής έκθεσης με ορισμένα να δημιουργήθηκαν ειδικά γι' αυτήν.

Πλάι στους νέους και νεότερους ηλικιακά εικαστικούς, που λαμβάνουν μέρος, συμμετέχουν και δημιουργοί που έχουν υπάρξει διοργανωτές ή και συμμετέχοντες στις εμβληματικές εικαστικές εκθέσεις των πρώτων Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», δημιουργοί καταξιωμένοι στον χώρο των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού. Επιβεβαιώνεται, έτσι, με τον καλύτερο τρόπο, η «συνομιλία» του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με την ιστορία του, το παρόν του, αλλά και τη δυναμική του στο μέλλον.

Σχετικά με τη διοργάνωση της έκθεσης:

  • Η περίοδος συμμετοχής ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, όπως αναφερόταν στο κάλεσμα της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ.
  • Τα έργα θα συγκεντρώνονται από την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, μεταξύ 2.00 μ.μ. με 10.00 μ.μ., στη διεύθυνση Τροίας 36, Αθήνα, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ - «Μάνος Λοΐζος».
  • Η παραλαβή μεγάλων έργων, όπως γλυπτά κ.ο.κ. θα γίνει με ευθύνη της διοργάνωσης.
  • Ολα τα έργα, που θα εκτεθούν, θα μεταφερθούν στο Πάρκο Τρίτση, στο Ιλιον, όπου θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με ευθύνη της διοργάνωσης.
  • Την επιμέλεια της εικαστικής έκθεσης θα κάνει η Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Και τις 4 ημέρες, που θα λειτουργεί η έκθεση στο Στέκι Πολιτισμού του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», θα γίνονται ξεναγήσεις για το κοινό από την Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ της ΚΝΕ.
2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 13 και 14 Σεπτέμβρη με τη συμμετοχή του Εμίρ Κουστουρίτσα

Την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στον ιστορικό κινηματογράφο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21), στην Αθήνα.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν σε 4 ενότητες 23 ταινίες μικρού μήκους, γυρισμένες από το 2021 έως και το 2024. Σε κάθε προβολή περιλαμβάνονται ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, όπως και πειραματικές, ενώ μετά από κάθε ενότητα θα ακολουθεί Q&A με τους σκηνοθέτες. Η σύνθεση των ταινιών περιλαμβάνει σπουδαστικές και επαγγελματικές ταινίες, μεταξύ αυτών ταινίες με συμμετοχές και διακρίσεις σε αναγνωρισμένα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ.ά.

Στην έναρξη της πρώτης μέρας, στις 19.30, χαιρετισμό θα κάνει η Μυρτώ Πετάση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ΚΣ, ενώ στην έναρξη της δεύτερης μέρας, στις 18.30 χαιρετισμό θα κάνει η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 19.00, masterclass με τον Εμιρ Κουστουρίτσα, με θέμα τις ταινίες μικρού μήκους, τη σχέση τους με το ξεκίνημα ενός σκηνοθέτη, τις δικές του εμπειρίες από τις πρώτες απόπειρες κατασκευής ενός κινηματογραφικού κόσμου, τον ρόλο της ταινίας μικρού μήκους στον κινηματογράφο κ.ά. Στο τέλος της παρουσίασης θα υπάρχει χρόνος για ερωτήσεις από το κοινό.

Αναλυτικά οι ταινίες που θα προβληθούν είναι:

  • Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη:

«Why won't you dance», Πηνελόπη Μαυροψαρίδη, 2023 / «Cab driver», Μαγδαληνή Νένου, 2024 / «Not in your life», Παναγιώτης Παπαδόπουλος, 2024 / «Socks», Αγγελική Παρδαλίδου, 2022 / «Thief», Matteo Pizzocaro, 2023 / «Ostomachion the battle of the bones», Μαίρη Κλαμπούρα, 2024 / «A (almost) perfect story», Γιώργος Ζαλογιάννης, 2024 / «Alacarte», Ταξιάρχης Δεληγιάννης & Βασίλης Τσιουβάρας, 2021 / «Ilats», Ελισάβετ Λαλουδάκη, Massimo Pizzocaro 2024 / «Fiori», Κριστιάν Ξυπολιάς, 2021 / «Αθήνα, αγάπη μου», Δημήτρης Κεχρής, 2022 / «Blood flows», Γιάννης Ανδριάς, 2022 / «The road to everything», Αντώνης Κορδάτος, 2024.

  • Σάββατο 14 Σεπτέμβρη:

«Mimosa», Εκάτη Κουκουτσάκη, 2024 / «Greta Thunberg», Αντώνης Γιαβρόγλου, 2024 / «Wings», Φοίβος Ημελλος, 2023 / «Τhe Basket», Αρης Λεχουρίτης, 2022 / «Enduro», Δήμος Γκάνας, 2024 / «Short draft», Σπυρίδων Παπασπύρου, 2023 / «Αερολίν», Αλέξης Κουκιάς - Παντελής, 2023/ «Pizza advice», Σταύρος Αποστολόπουλος, Δημήτρης Τσώλης, 2024 / «Σκηνή πας ο βίος», Ρωξάνη Μετζικώφ, 2021 / «Το θερμοκήπιο», Γιώργος Γεωργακόπουλος, 2023.

Από τις εκατοντάδες ταινίες που κατατέθηκαν, όσες δεν προβληθούν στις διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε ημέρες προβολών στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» (Τροίας 36, Αθήνα), το επόμενο διάστημα.

Μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου εκεί που ξεκίνησαν όλα: Στο γήπεδο Ζωγράφου!

Το 50ό Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα στις 18 - 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης»

Στο γήπεδο Ζωγράφου στις 19 - 21 Σεπτέμβρη 1975 ξεκίνησε να γράφει τη δική του Ιστορία το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»
Στο γήπεδο Ζωγράφου στις 19 - 21 Σεπτέμβρη 1975 ξεκίνησε να γράφει τη δική του Ιστορία το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»
Σε τροχιά κορύφωσης μπαίνει το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που απλώνει τα φτερά του σε όλη τη χώρα και αγκαλιάζεται πλατιά από τη νεολαία σε κάθε «στάση» του. Το σύνθημα «Γράφουμε Ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο - Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!» αποτυπώθηκε και συνεχίζει να αποτυπώνεται στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, που με την πολύτιμη 50χρονη πείρα του, πάντα φρέσκο και πρωτοπόρο, συνεχίζει να γράφει Ιστορία. Το ταξίδι του 50ού Φεστιβάλ κορυφώνεται στην Αθήνα στις 18, 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του κεντρικού Φεστιβάλ θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Παράλληλα, το τετραήμερο πρόγραμμά του είναι γεμάτο από συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις, θέατρο, χορό, τραγούδι, με τη συμμετοχή 400 και πλέον καλλιτεχνών, βάζοντας πάνω απ' όλα τις ανησυχίες και τον αγώνα της νέας γενιάς για μια καλύτερη ζωή, την αναγκαιότητα να συνεχίσουμε να γράφουμε Ιστορία, αλλάζοντας τον κόσμο. Γιατί το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!

Μέχρι τότε όμως η ΚΝΕ δίνει άλλο ένα φεστιβαλικό ραντεβού στην Αττική, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκδηλώσεων στα μέρη απ' όπου πέρασε το Φεστιβάλ της στην 50χρονη πορεία του. Πρόκειται για τη μεγάλη εκδήλωση το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 20.00 στο γήπεδο Ζωγράφου.


Μετά την Καισαριανή, την Γκράβα, την Πανεπιστημιούπολη, το Περιστέρι και το Αιγάλεω, σειρά στους σταθμούς στην Αττική έχει το γήπεδο Ζωγράφου, επιστρέφει εκεί που ξεκίνησαν όλα, εκεί που πραγματοποιήθηκε το 1ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1975.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση - Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ την περίοδο 1972 - 1979.
  • Προβολή ντοκιμαντέρ του ΚΣ της ΚΝΕ αφιερωμένου στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός!».
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ταμπούρι», που σημάδεψε με τα πολιτικά και αντάρτικα τραγούδια του τα πρώτα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή».
Ενα μοναδικό ντοκιμαντέρ

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η μικρογραφία του μέλλοντος που έγινε θεσμός!», που ετοίμασε η ΚΝΕ με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων του Φεστιβάλ.

Ενα ντοκιμαντέρ που φωτίζει την ιστορία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», γνωστές και άγνωστες πτυχές του ταξιδιού του στον χρόνο, μέσα από πρωτότυπο, αρχειακό, οπτικοακουστικό υλικό, αλλά και μέσα από διηγήσεις και αναμνήσεις μερικών από όσους έζησαν τη γέννησή του και όσων συνεχίζουν να χτίζουν την κόκκινη πολιτεία κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα.

Επιμέλεια του ντοκιμαντέρ: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συμμετέχουν οι διατελέσαντες Γραμματείς του ΚΣ της ΚΝΕ (με χρονολογική σειρά): Δημήτρης Γόντικας, Σπύρος Χαλβατζής, Νίκος Σοφιανός, Θέμης Γκιώνης, Γιάννης Πρωτούλης, Θοδωρής Χιώνης, Νίκος Αμπατιέλος, Θοδωρής Κωτσαντής.

Ακόμα, συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι εξής: Ιωάννα Καρυστιάνη, Φώντας Λάδης, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Εύα Μελά, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Σταμάτης Νικολάου, Θύμιος Παπαδόπουλος, Μίλτος Πασχαλίδης, Θανάσης Σκαμνάκης, Κώστας Χατζάρας.

Στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ, η ΚΝΕ προχώρησε στην επανεκτέλεση του τραγουδιού «Το Ρόδι», σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή. Το τραγούδι είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε παράσταση - αφιέρωμα στο ΚΚΕ.

Μουσική, παραγωγή, κιθάρες, μπάσο, ηχογραφήσεις, μείξη, programming, master: Αντώνης Μεϊμάρης («Κοινοί Θνητοί»).

Μουσική, πλήκτρα: Κωνσταντίνος Μαργαρίτης («Κοινοί Θνητοί»).

Τύμπανα: Στέλιος Γκίνης («Κοινοί Θνητοί»).

Ερμηνεία: Αλέξανδρος Δάικος, Πολυξένη Καράκογλου.

Για την πρόσβαση στο Δημοτικό Στάδιο Ζωγράφου
  • Για τη μεγάλη εκδήλωση δρομολογούνται λεωφορεία από:

Ανω Πατήσια, στις 6.15 μ.μ.

Αγίους Αναργύρους, στις 6.30 μ.μ. από το παλιό δημαρχείο

Βριλήσσια, στις 6.45 μ.μ. από «Κωτσόβολο»

Ελευσίνα, στις 6.30 μ.μ. από την «Ελαιουργική»

Νέο Ηράκλειο, στις 6.15 μ.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια»

Ιλιον, στις 6.30 μ.μ. από ΟΤΕ

Καματερό, στις 6.30 μ.μ. από τη στάση «Μανάρα»

Μελίσσια, στις 6.30 μ.μ. από Λ. Δημοκρατίας 65

Νέα Ιωνία, στις 6.30 μ.μ. από τον ΟΤΕ στη Λ. Ηρακλείου

Πετρούπολη, στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώ

Χαλάνδρι, στις 7.15 μ.μ. από το «Cocomat»

Από δήμους του Πειραιά θα αναχωρήσουν δύο λεωφορεία. Το πρώτο στις 6.15 μ.μ. από Πέραμα (Λ. Ειρήνης 73), με στάσεις σε: Τέρμα (καραβάκια), Ταμπούρια (πλατεία Λαού), Αγία Σοφία (Ψαρρών και Αγχιάλου), Δημοτικό Θέατρο και ΕΛΑΪΣ. Το δεύτερο λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 6.30 μ.μ. από Φύσσα & Λαμπράκη, με στάσεις σε: Πλατεία Κουμπάκη, πλατεία Χαλκηδόνας, Περιβολάκι και Κρατικό Νίκαιας.

  • Για πρόσβαση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Με τη Γραμμή 3 (μπλε) του Μετρό:

- Από τον σταθμό «Κατεχάκη»: 140 Πολύγωνο - Γλυφάδα, στάση «Γέφυρα».

- Από τον σταθμό «Ευαγγελισμός»: 608 Γαλάτσι - Ζωγράφου, στάση «Τσίτουρα». 815 Ταύρος - Γουδή, στάση «Αριστομένους». 622 Ανω Γαλάτσι - Γουδή, στάση «Αριστομένους».

- Από τον σταθμό «Αμπελόκηποι»: 230 Ακρόπολη - Ζωγράφου, στάση «Γουδή».

Με τη Γραμμή 2 (κόκκινη) του Μετρό:

- Από τον σταθμό «Πανεπιστήμιο»: 608 Γαλάτσι - Ζωγράφου, 622 Γουδή - Ανω Γαλάτσι, 815 Ταύρος - Γουδή.

- Από τον σταθμό «Ακρόπολη»: 230 Ακρόπολη - Ζωγράφου.

  • Για πρόσβαση με ΙΧ:

- Από την Αττική Οδό, έξοδος Περιφερειακή Υμηττού, έξοδος προς κέντρο Λεωφόρο Κατεχάκη - Κοκκινοπούλου - Αλέκου Παναγούλη.

- Από το κέντρο, Βασιλίσσης Σοφίας προς Ζωγράφου - Μιχαλακοπούλου - Ιλισίων - Γεωργίου Παναδρέου.

Η είσοδος του γηπέδου είναι στην οδό Ωρίωνος.

Για το πάρκινγκ: Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών θα είναι διαθέσιμοι χώροι πάρκινγκ της Πολυτεχνειούπολης του ΕΜΠ στις πύλες Ζωγράφου και Κατεχάκη. Για τη διευκόλυνση όσων προσεγγίσουν την εκδήλωση με αυτοκίνητο, προτείνεται να επιδιώκουν τη στάθμευση στην ευρύτερη περιοχή και να προσεγγίσουν το γήπεδο με τα πόδια.

Δραστηριότητες του 12ου Αθλητικού Camp

Την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη η 4η Αναρριχητική Συνάντηση

Αυτό και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο απλώνονται οι δραστηριότητες του 12ου Αθλητικού Camp της ΚΝΕ, που γίνεται στο πλαίσιο του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και περιλαμβάνει:

  • Κυριακή 8 Σεπτέμβρη: 4η Αναρριχητική Συνάντηση, στις 17.00 στο αναρριχητικό πεδίο Πέτρα Λιάγκου, στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, για έμπειρους αναρριχητές, για γνωριμία αρχαρίων με την αναρρίχηση βράχου και για παιδιά 7 ετών και πάνω. Σημείο συνάντησης στις 16.30, στον χώρο στάθμευσης Κοζάνης και Εδέσσης στους Θρακομακεδόνες.
  • Κυριακή 15 Σεπτέμβρη: Λαϊκός αγώνας δρόμου στο Πάρκο Τρίτση αφιερωμένος στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου, αλλά και στην ανάγκη αξιοποίησης, συντήρησης και δημιουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, στήριξης αθλητικών σωματείων, συλλόγων και των αθλητών. Διαδρομές 5 και 10 χλμ. ανδρών και γυναικών (για άτομα άνω των 12 ετών, γεννημένα τουλάχιστον το 2012) και 1.000 μ. για παιδιά. Εκκίνηση: Ωρα εκκινήσεων είναι στις 9.00 στην Πύλη των εργατικών κατοικιών (Διοβουνιώτη & Σπύρου Μουστακλή). Οι δρομείς θα πρέπει να είναι στον χώρο μία ώρα νωρίτερα για να παραλάβουν τον αριθμό τους και για την προγραμματισμένη έναρξη των αγώνων. Φόρμα δήλωσης συμμετοχής εδώ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScwfhOc-fvH_AFFjrs7 I9XVzgFLSl5aeitpfcbQ_12TXHi15g/viewform
  • Κυριακή 15 Σεπτέμβρη: 3η Επίδειξη Μαχητικών Αθλημάτων, στο Θεατράκι του Πάρκου Τρίτση, στις 18.00, με σύνθημα «Μέσα στη μάχη - ψηλά τη γροθιά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά». Επιδείξεις από μαχητές της πυγμαχίας, kick boxing και muay thai.
Με επετειακή μορφή ο «Οδηγητής» Σεπτέμβρη!

Ο «Οδηγητής» γιορτάζει την επέτειο των 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και κυκλοφορεί αυτόν τον μήνα σε μία επετειακή έκδοση. Ανανεωμένος, με νέα μορφή, φτιαγμένος με πολύ μεράκι και ενθουσιασμό, φιλοξενεί στις σελίδες του εκτενές αφιέρωμα στην ιστορία του Φεστιβάλ.

Ηδη οι Οργανώσεις της ΚΝΕ προετοιμάζουν τη διακίνησή του με στόχο να φτάσει στα χέρια χιλιάδων νέων, σημαίνοντας έτσι και την επιτυχία των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ που θα μείνει στην Ιστορία!

Το νέο τεύχος κυκλοφορεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμα στις σελίδες του:

  • Για τις διεθνείς εξελίξεις και τους ανταγωνισμούς.
  • ΛΑΡΚΟ: Εκεί που η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπά δυνατά και ανυπότακτα.
  • Εργάσιμος χρόνος: Γεμίζουν φαρμακερά βέλη τη φαρέτρα των μονοπωλίων.
  • Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 - Ματιές πίσω από το «λαμπερό» περιτύλιγμα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού.
  • Με αφορμή το Λαϊκό Μέτωπο στη Γαλλία.
  • 80 χρόνια από το επαναστατικό 1944.
  • Για τη νέα σχολική χρονιά και τα μέτρα του υπ. Παιδείας.
  • Παρουσίαση της νέας έκδοσης που επιμελήθηκε η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ για την τεχνητή νοημοσύνη.
  • Φοιτητική Στέγη: «Δύσκολη, άλυτη εξίσωση»... ή διεκδίκηση για αλλαγή των δεδομένων;
  • 50 χρόνια «Μεταπολίτευση»: Ματιές στο γερασμένο πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας.
Τραγουδώντας τους μεγάλους συνθέτες...

Αφιέρωμα την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ στην Αθήνα

Οπως εύστοχα είπε η Νατάσσα Μποφίλιου στο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ: «Ολη η ιστορία της ελληνικής μουσικής έχει περάσει από το Φεστιβάλ της ΚΝΕ». Πράγματι έτσι είναι. Δεκάδες συνθέτες αυτά τα 50 χρόνια έκαναν τα πρώτα τους βήματα, παρουσίασαν εμβληματικούς δίσκους, δοκίμασαν πετυχημένες συνεργασίες, «συνομίλησαν» πλατιά με το κοινό μέσα από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Ολους αυτούς τους συνθέτες θα προσπαθήσει να χωρέσει το 50ό Φεστιβάλ στο αφιέρωμα που θα γίνει την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.30, με τίτλο: «Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο». Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετέχουν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Μπάσης, Μίλτος Πασχαλίδης, Ηρώ Σαΐα, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Από τον Ανδριόπουλο, τον Κηλαηδόνη, τον Λεοντή που έδωσαν το «παρών» από τα πρώτα Φεστιβάλ, έως τον Μούτση, τον Τόκα, τον Κόκοτο και τον Λάγιο που τους συναντάμε στο Φεστιβάλ τις επόμενες δεκαετίες, από τη «Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου» του Λουκά Θάνου, έως τον στίχο «και θαυμάζω λαέ μου τα έργα σου» που αφιέρωσε ο Γιάννης Μαρκόπουλος στην ΚΝΕ... το αφιέρωμα της Κεντρικής Σκηνής θα μνημονεύσει τη σχέση του Φεστιβάλ με μεγάλους συνθέτες.

***

Ο κορυφαίος Μίκης Θεοδωράκης σύνδεσε δεκαετίες της δημιουργικής του ζωής με το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». «Η αναγγελία και μόνο του Μίκη Θεοδωράκη και του συγκροτήματός του από τα μεγάφωνα της εξέδρας του Αλσους την Παρασκευή το βράδυ, ήταν αρκετή για να κάνει τον κόσμο να ξεσπάσει σε ζωηρά χειροκροτήματα που εναλλάσσονταν με συνθήματα υπέρ του ΚΚΕ», διαβάζουμε σε «Ριζοσπάστη» του 1980 για τη συμμετοχή του Μίκη στο 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Σε εκείνο το Φεστιβάλ ο Μίκης Θεοδωράκης, χαιρετίζοντας τις εκδηλώσεις, είχε σημειώσει πως «οι νέοι κομμουνιστές έκαναν την υπόθεση του ελληνικού τραγουδιού ένα από τα ακριβότερα λάβαρά τους στον δύσκολο και ηρωικό αγώνα του λαού μας...».


Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν από τους στυλοβάτες του Φεστιβάλ, τόσο στα πρώτα του βήματα όσο και όταν μεγάλωνε και «θέριευε». Η παρουσία του δεν είναι τυπική και διεκπεραιωτική. Συμμετέχει ενεργά και συμβάλλει στο πρόγραμμά του κάθε χρόνο τη δεκαετία του 1980 τόσο με συναυλίες, όσο και με ιδέες, προτάσεις, αλλά και ως κριτής σε διαγωνισμούς τραγουδιών. Χαρακτηριστικά, στο 8ο και το 9ο Φεστιβάλ συμμετέχει ως κριτής στον διαγωνισμό του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού μαζί με τους Γ. Ρίτσο, Λ. Παπαδόπουλο, Στ. Κουγιουμτζή, Φ. Ανωγειανάκη και άλλους. Ενώ για πολλά χρόνια μετά την κεντρική πολιτική συγκέντρωση και την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ έκλειναν με μεγάλη συναυλία του Θεοδωράκη και απαγγελία του Ρίτσου. Ανοίγοντας σαν φτερούγες τα χέρια του διηύθυνε και συνομιλούσε με τα πλήθη που αγκάλιαζαν το Φεστιβάλ, μέσα από τις μελωδίες του, που ήταν στενά δεμένες με τους αγώνες του λαού μας, που έκαναν τον ήλιο να μοιάζει «βέβαιος για τον κόσμο».

Για τους νεότερους, αξέχαστες θα μείνουν οι στιγμές από το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», όπου ο συνθέτης έδωσε το «παρών» σε αφιέρωμα που είχε διοργανώσει προς τιμήν του η ΚΝΕ. Τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη υποδέχτηκε όρθιο στον χώρο της κεντρικής σκηνής το κοινό χειροκροτώντας, ενώ η ΚΝΕ τον ευχαρίστησε που τίμησε με την παρουσία του για άλλη μια φορά το Φεστιβάλ στα 92 του χρόνια. Ο Μίκης έλαμπε δίπλα μας, μαζί μας στο Φεστιβάλ, σαν αυτό που πραγματικά ήταν: Ενας ζωντανός θρύλος! Και απολαύσαμε μια συναυλία που έκλεισε με το κοινό να τραγουδά όρθιο «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», με μάτια να βουρκώνουν και γροθιές να υψώνονται.

***


Η συμμετοχή του Μάνου Λοΐζου στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ήταν αδιάλειπτη από την πρεμιέρα του στο γήπεδο του Ζωγράφου, έως τον θάνατο του συνθέτη.

Στο 2ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ το 1976 στην Καισαριανή, ο Μάνος Λοΐζος πρωτοπαρουσίασε τον δίσκο του «Τα τραγούδια μας» σε στίχους Φώντα Λάδη, όπου περιλαμβάνεται και «Το δέντρο» με σαφείς αναφορές στην ανάπτυξη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ο ίδιος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον «Ριζοσπάστη» για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ: «Πιστεύω ότι το Φεστιβάλ είναι αναγκαίο πάνω απ' όλα για πολιτικούς λόγους. Ο λαός και ιδιαίτερα οι νέοι έχουν υποχρέωση να γνωρίσουν σε βάθος την Ιστορία του ΚΚΕ και την πορεία του. Να μάθουν την Ιστορία του πιο βασανισμένου ελληνικού κόμματος. Σ' αυτό βοηθάει πολύ το Φεστιβάλ. Αλλος σημαντικός λόγος είναι το πολιτιστικό πανόραμα των προοδευτικών δημιουργών που το Φεστιβάλ μας δίνει την ευκαιρία να το καλύψουμε. Εξ άλλου βλέπω ότι έχει μεγάλη σημασία η παρουσία ενός τόσο πολυπληθούς κοινού στον χώρο του Φεστιβάλ τις μέρες που γίνεται, κάτι που συσφίγγει και στεριώνει νέες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων».

Το 8ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το 1982, στο Αλσος Περιστερίου σημαδεύτηκε από την αναγγελία του θανάτου του Μάνου Λοΐζου, που συνέβη τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ. Βαθιά συγκίνηση σκορπίστηκε στον χώρο... «Μόλις πριν από λίγο μάθαμε για τον πρόωρο χαμό του γνωστού κι αγαπητού μας συνθέτη Μάνου Λοΐζου. Το ΚΣ της ΚΝΕ εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατό του. Ο Μάνος Λοΐζος στάθηκε πάντα στο πλευρό του λαϊκού κινήματος. Τα τραγούδια του έχουν βαθιές ρίζες στη λαϊκή μας παράδοση κι εκφράζουν τον καημό, την ελπίδα, την αγάπη, την αποφασιστικότητα του λαού μας για μια καλύτερη ζωή». Η πολύβουη γιορτή του Φεστιβάλ πάγωσε, σιώπησε... Επειτα τα τραγούδια του πλημμύρισαν τον χώρο και την επόμενη μέρα του Φεστιβάλ διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία στη μνήμη του. Ενώ την επόμενη χρόνια ο διαγωνισμός έντεχνου λαϊκού τραγουδιού, που ο ίδιος τόσο είχε επικροτήσει, πήρε το όνομά του.

***

«Σπάνιο για τους θεσμούς να αντέχουν τόσα πολλά χρόνια. Τώρα ποιοι είναι οι λόγοι; Καταρχήν πιστεύω ότι είναι η πολιτική διάσταση. Γιατί το Φεστιβάλ της ΚΝΕ όπως το έχω ζήσει εγώ από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έχει μία καθαρά πολιτική διάσταση και ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό το ότι η κάθε φορά νέα γενιά - δεδομένου ότι εδώ και 40 χρόνια έχουν υπάρξει τουλάχιστον τρεις γενιές που παρακολουθούν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ - μαθαίνει την Ιστορία και τους αγώνες του ΚΚΕ, του κομμουνιστικό κινήματος. Αυτό ταυτόχρονα το καθιστά και πολύ απαραίτητο». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον μεγάλο μας Θάνο Μικρούτσικο, που μίλησε πριν από δέκα χρόνια στο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ για τα 40 χρόνια του Φεστιβάλ.

Οταν στο ίδιο ντοκιμαντέρ τού ζητήθηκε να ξεχωρίσει μια στιγμή από τις συμμετοχές του στα Φεστιβάλ, μίλησε για τα τέλη της δεκαετίας του '70: «Οταν παρουσίασα τη μουσική πράξη στον Μπρεχτ, που ναι μεν ήταν ένα πολιτικό έργο, από την άλλη μεριά ήταν ένα έργο για πιάνο, δύο κλαρινέτα και φωνή - φωνή ο Γιάννης Κούτρας που τότε ήταν παντελώς άγνωστος - και 20.000 κόσμος επί μία ολόκληρη ώρα παρέμενε σιωπηλός παρακολουθώντας. Αυτό για μένα είχε εκτός από την πολιτική του σημασία και μία πολιτιστική σημασία και χαίρομαι που το εισέπραξα», είπε.

Ξεχωριστά μνημονεύουμε και το τραγούδι «Ρόδι» σε στίχους Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή που γράφτηκε για μια παράσταση αφιερωμένη στο ΚΚΕ, στο 7ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε ανασύρει το τραγούδι από το αρχείο του με τη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη και το πρόσφερε στο Κόμμα.

Οσο για τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες τις τελευταίες δεκαετίες είναι αμέτρητες οι μοναδικές στιγμές που μας είχε χαρίσει ο Θάνος στα Φεστιβάλ, οι εξαιρετικές συναυλίες του, οι συμβουλές και οι προτάσεις του, τα αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς όπως ο Αλκης Αλκαίος, ο Γιάννης Ρίτσος κ.ά. που έκανε...

Μοναδική ήταν και η εμφάνισή του το 2017, στο 43ο Φεστιβάλ στο αφιέρωμα σε τραγούδια για την επαναστατική αλλαγή του κόσμου που έκανε την καλλιτεχνική επιμέλεια. Μόλις είχε γυρίσει από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε επέμβαση αφού είχε μάθει για την αρρώστια του. Ανέβηκε στη σκηνή, διηύθυνε τους μουσικούς του και δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» από καρδιάς: «Σ' αυτήν τη βάρβαρη περίοδο που περνάμε, που όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο βάρβαρη γίνεται, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι το Κόμμα στο οποίο μπορείς να στηριχτείς. Παρότι αντιμετώπιζα κάποια προβλήματα δεν θα μπορούσα να λείψω απ' το Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Ο λόγος είναι απλός: Εδώ είναι ο κόσμος μου, εδώ είναι οι άνθρωποί μου!».

Σ' αυτόν τον δρόμο βάδισε μέχρι το τέλος, δίνοντας στο 45ο Φεστιβάλ την τελευταία συναυλία της ζωής του και λέγοντας από σκηνής: «Τα πράγματα, φίλες και φίλοι, είναι νόμος, αλλάζουν. Το θέμα είναι να τα αλλάξουμε στη σωστή κατεύθυνση, όχι στο χάος. Αλλά έστω σε αυτό που φαίνεται ουτοπία αυτήν τη στιγμή, το 'χω ξαναπεί κι εδώ, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που δεν θα υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να φτάσουμε σε μια κοινωνία που, όπως ο δικός μας Κάρολος είπε, ο ποιητής θα ψαρεύει και ο ψαράς θα γράφει ποιήματα. Εγώ το μόνο, το λίγο, που μπορώ να σας υποσχεθώ, είναι: Μέχρι τέλους, θα είμαι εδώ»!

Εκδήλωση - συζήτηση με συντρόφους και φίλους που διαχρονικά συνέβαλαν στο στήσιμο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», διοργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ την Κυριακή 8 Σεπτέμβρη, στις 21.00 στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου». Στην εκδήλωση με τίτλο «Χτίζοντας το Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" στη Θεσσαλονίκη ανοίγουμε παράθυρο στο μέλλον. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι» θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

«Η νέα εποχή στην Τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία»

Με τρεις θεματικές ενότητες η Κεντρική Εκθεση στο Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη

Για την κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Ο τίτλος της κεντρικής έκθεσης στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, «Η νέα εποχή στην Τεχνολογία, απαιτεί μία νέα εποχή στην κοινωνία», συμπίπτει με τον τίτλο της νέας έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ που θα κυκλοφορήσει μάλιστα τις μέρες των εκδηλώσεων. Για ποιους λόγους επιλέξατε αυτό το θέμα για το περιεχόμενο της έκθεσης;

-- Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, δεν συμβάλλει μόνο στο να απαντηθούν βασικά ερωτήματα που υπάρχουν, αλλά και να καλλιεργήσει νέα, ώστε να οδηγηθεί η δημιουργική και κριτική σκέψη του επισκέπτη ένα βήμα παρακάτω. Συγκεκριμένα, σε πολλούς χώρους που συγκεντρώνεται νεολαία όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, χώροι εργασίας, η χρήση των νέων τεχνολογιών, απασχολεί ολοένα και περισσότερο τις συζητήσεις της καθημερινότητάς τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δίκαια «αγανακτούν», καθώς βλέπουν τις τεράστιες δυνατότητες που διαμορφώνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος για να ζήσουμε πολύ καλύτερα και κάνουν τη σύγκριση με τη σημερινή μας κατάσταση, με το πώς ζούμε σήμερα. Συζητήσεις «γεμάτες» δέος και εντυπωσιασμό από τη μία για τα επιτεύγματα και την πρόοδο και «προβληματισμό» και «ανησυχία» από την άλλη για τον αντίκτυπο της χρήσης τους προοπτικά.

Σε αυτήν τη βάση, λοιπόν, επιδιώκουμε μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις, να αναδείξουμε μέσα από παραδείγματα που απλώνονται στο σύνολο της έκθεσης, ότι η τεχνολογική πρόοδος δεν αποτελεί κίνδυνο, ούτε θαυματουργή λύση για τα προβλήματά μας. Το πραγματικό ζήτημα είναι ποιος και για ποια συμφέροντα καθορίζει την ανάπτυξη, τον προσανατολισμό και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και της επιστημονικής έρευνας, ότι πίσω από την τεχνητή νοημοσύνη βρίσκονται οι επιλογές της ανθρώπινης νοημοσύνης και τα εκάστοτε ταξικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα, σκοπός της έκθεσης, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην τελευταία θεματική ενότητα, είναι να δώσει την ευκαιρία και δυνατότητα στον επισκέπτη να σκεφτεί ότι ο σοσιαλισμός, σε αντίθεση με τον καπιταλισμό, είναι το σύστημα αυτό, που μπορεί να ξεκλειδώσει, να απελευθερώσει τις δημιουργικές ικανότητες των εργαζόμενων, την πρωτοβουλία τους, γιατί τους φέρνει στο προσκήνιο της ιστορικής πορείας προς την κοινωνική απελευθέρωση.

***

-- Mε τι θα έρθει σε επαφή ο επισκέπτης κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στην έκθεση;

-- Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε 3 θεματικές ενότητες. Στην πρώτη θεματική με τίτλο «Ο ταξικός χαρακτήρας του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης», αναδεικνύεται ότι γενικότερα δεν αναπτύσσονται κάποιες ουδέτερες τεχνολογικές εφαρμογές ανεξάρτητα από το ποια τάξη έχει στα χέρια της το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας. Πιο ειδικά, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί ούτε έχει σκοπό να αλλάξει τους στόχους, την αποστολή, τον ταξικό χαρακτήρα του κράτους εντός του οποίου εφαρμόζεται. Στα χέρια του κεφαλαίου, η νέα τεχνολογία αξιοποιείται για να αυξηθεί η εντατικοποίηση και ο φόρτος εργασίας, ενώ την ίδια ώρα αυξάνει και ο στρατός των ανέργων. Ωστόσο αποκαλύπτεται ότι παρά την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και τη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος σε κάθε κλάδο της οικονομίας, το σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα το τεράστιο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου.

Η δεύτερη θεματική ενότητα με περιεχόμενο και τίτλο «Η νέα κρίση που έρχεται, η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα», σε συνέχεια της πρώτης ενότητας, αναδεικνύει ότι ο αγώνας δρόμου για τη διασφάλιση της υπεροχής στον τεχνολογικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και στην αξιοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της καπιταλιστικής οικονομίας και του κράτους, αποτελεί σήμερα ένα από τα βασικά πεδία όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Τέλος, με την τελευταία θεματική που έχει ως τίτλο «Σοσιαλισμός η απάντηση τον 21ο αιώνα», στοχεύουμε να αναδείξουμε και να συζητήσουμε ότι σήμερα που υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε πολύ καλύτερα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να διαλέξουμε με ποιον θα χάσουμε λιγότερα την επόμενη μέρα. Ταυτόχρονα, σκοπός της ενότητας αυτής είναι να αναδείξουμε ότι στον σοσιαλισμό αλλάζει ο σκοπός της παραγωγής και ο ρόλος των εργαζόμενων. Σκοπός της παραγωγής γίνεται πλέον η ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας που συνεχώς διευρύνονται και οι εργαζόμενοι παίζουν καθημερινά ενεργό ρόλο στη λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων, περνούν στα χέρια της εργατικής τάξης τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας. Με βάση και τα παραπάνω, κινητήρια δύναμη της προόδου δεν είναι πλέον ο ανταγωνισμός, αλλά η δύναμη της συλλογικότητας στην εργασία. Αυτήν την ελπιδοφόρα διέξοδο για τον λαό και την νεολαία φωτίζει το ΚΚΕ, με το σύγχρονο επαναστατικό του Πρόγραμμα.

-- Για ποιους λόγους θα λέγατε σε έναν επισκέπτη του Φεστιβάλ να ξεναγηθεί στην κεντρική έκθεση;

-- Οπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος η κεντρική έκθεση στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης επιδιώκει να αναδείξει το πρωτοπόρο και ριζοσπαστικό περιεχόμενό της με νέους τρόπους και ζωντανές μορφές. Η φετινή έκθεση θα δώσει την ευκαιρία και δυνατότητα σε πολλούς νέους και νέες, να πάρουν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήματα που τους απασχολούν σε σχέση με την χρήση και την προοπτική της χρήσης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, να σκεφτούν ποιος και με ποιον σκοπό καθορίζει την ανάπτυξή τους και να συζητήσουν με ποιον τρόπο και σε ποια κοινωνία μπορούν να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες με σκοπό την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας. Στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις που σε συνδυασμό με το οπτικοακουστικό υλικό, θα βοηθούν τους επισκέπτες να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη και πλήρη εικόνα. Ακόμη, τις μέρες του Φεστιβάλ και στον χώρο της κεντρικής έκθεσης οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ που περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τον Θάνατο του Λένιν με τίτλο «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός η απάντηση στον 21ο αιώνα», τίτλος και περιεχόμενο, από τα οποία εμπνεύστηκε και η φετινή μας έκθεση.

Αντίστροφη μέτρηση για τις τριήμερες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 12 - 13 - 14 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» | Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας και θα χαιρετίσει ο Θοδωρής Κωτσαντής

Την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινούν οι τριήμερες εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που θα φιλοξενηθεί στις 12 - 13 - 14 Σεπτεμβρίου στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στην Πολίχνη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη, οπότε θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θ. Κωτσαντής.

Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με μεγάλους καλλιτέχνες και αφιερώματα, το αναβαθμισμένο περιεχόμενο των Στεκιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και της κεντρικής έκθεσης, συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο το πρόγραμμα εκδηλώσεων - συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Φεστιβάλ και αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις

Την Πέμπτη 12/9 στις 7 μ.μ. στη Μαθητική Σκηνή: Συζήτηση με τους «Village United» με τίτλο: «Στρέφοντας την κάμερα σε ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται μόνο για το χειροκρότημα & την τιμή του χωριού και της φανέλας. Αθλητισμός - δικαίωμα και ανάγκη της νεολαίας». Θα μιλήσει ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 12/9 στις 7.30 μ.μ., στη Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο «25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία - Οταν η τέχνη αντιστέκεται στη βαρβαρότητα». Θα μιλήσουν ο Εμίρ Κουστουρίτσα, σκηνοθέτης και η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σήφης Στάμου, σκηνοθέτης.

Την Παρασκευή 13/9 στις 8 μ.μ., στη Λαϊκή Σκηνή εκδήλωση με τίτλο: «Υπάρχει διέξοδος από το σύστημα της αδικίας και των πολέμων, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θεματικά στέκια και μεγάλη έκθεση

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργεί Στέκι Φοιτητών, Στέκι Μαθητών, Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, Στέκι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, Στέκι για την ισοτιμία και την χειραφέτηση των γυναικών, Στέκι αθλητισμού και Στέκι πολιτισμού, Στέκι νέων στρατευμένων. Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα εκτεθεί αρχειακό υλικό από την ιστορία και την πορεία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, όλο το τριήμερο των εκδηλώσεων θα λειτουργεί παιδότοπος και γωνιά για τους μικρούς φίλους του Κόκκινου Αερόστατου καθώς και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του τριημέρου

Αναλυτικά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στον Νίκο Ξυλούρη. Επιμέλεια: Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Τραγουδούν οι: Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης

Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή

Ο Σωτήρης Μπαλλάς σε ένα μουσικό αφιέρωμα από το πολιτικό τραγούδι στο λαϊκό. Μαζί του η Μέλπω Αλεξανδροπούλου

Συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Ravels

Koza Mostra

Γκιντίκι

Μαθητική Σκηνή

Συναυλία με τα μαθητικά συγκροτήματα Melifluo και Αρκαντάσηδες

Hip Hop live με: Tiny Jackal, Raibo και Dj Lefkay

Μουσικό πρόγραμμα με τους Baildsa

Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή

Αφιέρωμα στην Μαρία Δημητριάδη σε επιμέλεια Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Τραγουδούν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης

Δημήτρης Μπάσης - Μαζί του η Kalliope.

Λαϊκή Σκηνή

«Ορχήστρα το λαϊκό» - Τραγουδούν οι: Μαρία Φραγκούλη, Λάμπρος Καυκούλας, Νίκος Ταλέας

Βάσω Βασιλειάδου

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Μωζάικ

Νεφέλη Φασούλη

Δημήτρης Μυστακίδης

Μαθητική Σκηνή

Stand up comedy με την Χρύσα Κατσαρίνη

Buzz

Anser

Σάββατο 14 Σεπτέμβρη
Κεντρική Σκηνή

«Ρίξε κόκκινο στη νύχτα» - Αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Επιμέλεια: Διονύσης Τσακνής

Ερμηνεύουν οι: Διονύσης Τσακνής, Κίτρινα Ποδήλατα, Μιρέλα Πάχου, Steve Tesser

Μεγάλη συναυλία με γνωστό καλλιτέχνη

Λαϊκή Σκηνή

Ο Κώστας Κάρμπας και ο Γιώργος Αετόπουλος σε ένα αφιέρωμα από το ροκ τραγούδι στο λαϊκό

Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Σκηνή Φοιτητών και Νέων Εργαζομένων

Urban Pulse

Banda Entopica

Μαθητική Σκηνή

Rast Maqam

Tserna

Κοινοί Θνητοί

Τα Φεστιβάλ της ερχόμενης βδομάδας

Εβδομάδα κορύφωσης είναι η ερχόμενη για τις εκδηλώσεις του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, πριν έρθει η ώρα για το κεντρικό τετραήμερο της Αθήνας.

Σε όλα τα Φεστιβάλ υπάρχουν θεματικές εκθέσεις και περίπτερα, εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», δραστηριότητες για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και για παιδιά κ.ά.

Αναλυτικά:

Γιάννενα

12, 13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Αναλυτικά, Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τους «Τρείς Χάριτες & Μία», αντιπολεμικό ροκ με τους «AMRON 15», βιβλιοπαρουσίαση του «Ανιχνεύοντας το Ρεμπέτικο» από τον συγγραφέα του, Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και λαϊκό γλέντι με τους «Οι Ασυμμάζευτοι». Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στο τραγούδι της μεταπολίτευσης από συγκρότημα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα, ηπειρώτικο γλέντι. Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία από την ομάδα μουσικής του Στεκιού Πολιτισμού της ΚΝΕ στα Γιάννενα, ομιλία από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με την Ματούλα Ζαμάνη.

Ηράκλειο


12 και 13 Σεπτέμβρη, στο Παγκρήτιο Στάδιο. Την Πέμπτη θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Αναλυτικά Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα, συναυλία με τον Μιχάλη Καπλαγκιόζη και την μπάντα του, ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη, λαϊκό-κρητικό γλέντι. Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Μουσικό- αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, μουσικό αφιέρωμα για τη Παλαιστίνη με την Μαρία Κώτη, λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μανωλάκη.

Πάτρα

13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Στη νεανική σκηνή εκδήλωση με θέμα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα» και συναυλία με τους «Otra Rota band», στην Κεντρική Σκηνή Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη και τον Δημήτρη Λάγιο με τίτλο «Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού» με τους Παναγιώτη Πετράκη, Υακίνθη Λάγιου και Σαββέρια Μαργιολά (καλλιτεχνική διεύθυνση Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη, παίζουν οι μουσικοί Ευαγγελία Μαυρίδου πιάνο, Νίκος Γκιόλιας κιθάρα), Θεόδωρος Κουέλης μπάσο και Στέφανος Θεοδωράκης - Παπαγγελίδης κρουστά), λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη. Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Στη νεανική σκηνή χορευτικά πολιτιστικών συλλόγων, ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα και ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο, στην Κεντρική Σκηνή ομιλία από την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο με τους Πέγκυ Ζήνα, Δημήτρη Μπάση και Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Λάρισα

13 και 14 Σεπτέμβρη, στην Κοίτη Πηνειού, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Συζήτηση με την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «100 χρόνια Λένιν. Είναι σήμερα επίκαιρος ο δρόμος της επαναστατικής αλλαγής;», «5 δυσκολίες για να γράψει κανείς την αλήθεια» του Μπέρτολτ Μπρεχτ από τη μουσικοθεατρική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, συναυλίες με τους: «Αλγό-ρυθμοι», «Μέρες Μάρτη Νύχτες Σεπτέμβρη», «Magic Bus», «Κοινοί Θνητοί», γλέντι με τους «Ντουμαλάνι». Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλίες με τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, «Sing Along», μαθητικές μουσικές και χορευτικές ομάδες, «Ηλεκτρικές Στιγμές από τα 50 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή"» από τους «Error 404», πάρτι με τον «Baghdad».

Κοζάνη

13 και 14 Σεπτέμβρη, στον Νιάημερο, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Συζήτηση με θέμα «Γινόμαστε επαναστάτες! Υψώνουμε το ανάστημά μας ενάντια σε κάθε αδικία», λαϊκό γλέντι με τους Αννίβα Παπαβασιλείου, Νάντια Παυλίδου, Αλέξανδρο Τσούγιεφ και Κωνσταντίνο Χόντο και παραδοσιακή συναυλία με την Κοζανίτικη Φανφάρα. Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, ομιλία από τον Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με την Γλυκερία και τον Χάρη Μακρή.

Χανιά

13 και 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Μαρκοπούλου». Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Ομιλία από τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζήτηση στο στέκι των νέων εργαζομένων, με θέμα «Η εργατική τάξη δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη! Με το ΚΚΕ για την ανατροπή», συναυλία με το μαθητικό συγκρότημα ΛΑΓΚΑΝΤΟΥΣΙΕΣ και συναυλία με τον Μίλτο Πασχαλίδη. Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Συζήτηση με θέμα «Πόλη για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Η αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων προς όφελος των λαϊκών αναγκών», παρέμβαση από εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Χανίων, συζήτηση στο στέκι των μαθητών με θέμα «Είμαστε από τα παιδιά που δεν κάθονται καλά! Υπάρχουν νέοι επαναστάτες σήμερα;» και στο φοιτητικό στέκι: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία, απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία», μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, κρητικό γλέντι με τους Γιώργο Μανωλάκη, Γιάννη Παπατζάνη, Μπάμπη Παρασκάκη και Μανώλη Καλαϊτζάκη.

Κομοτηνή

14 Σεπτέμβρη, στην Παλιά Νομική, από τις 20.30. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Αφιέρωμα σε τραγούδια που συνδέθηκαν με την 50χρονη πορεία του Φεστιβάλ και παραδοσιακό γλέντι με τους «Γκιντίκι». Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση εικαστικών έργων από τον Σύλλογο Καλλιτεχνών Ν. Ροδόπης «Αθηνίων», αθλητικές δραστηριότητες κ.ά.

Τρίκαλα

12 και 13 Σεπτέμβρη, στον Μύλο Ματσόπουλου, από τις 20.00. Την Παρασκευή θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη: Συζήτηση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Συμπεράσματα - Προοπτικές», με τον Γιάννη Τασούλα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συναυλία με τα «Υπόγεια Ρεύματα», μουσικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ σε επιμέλεια Παναγιώτη Μαγκλάρα. Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Ομιλία του Θανάση Παφίλη, μέλους ΚΕ του ΚΚΕ, μουσικοθεατρικό δρώμενο «Στη σκιά της ελευθερίας» (επιμέλεια Γωγώ Κατσιανάκου), συναυλίες με την Ματούλα Ζαμάνη και το μαθητικό σχήμα «Καλλιγράφημα».

Καβάλα

13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Φαλήρου, από τις 19.30. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Αφιέρωμα στο αντάρτικο τραγούδι για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση, λαϊκό γλέντι με τον Κώστα Λιούμπα. Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Ροκ και έντεχνο τραγούδι με τους Fourquarters, ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα.

Ρέθυμνο

13 και 14 Σεπτέμβρη, στην Πλατεία Μικρασιατών. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Συζητήσεις στα στέκια νέων εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών, συναυλία με φοιτητικό ερασιτεχνικό σχήμα. Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Τουρνουά βόλεϊ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, ομιλία από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι και συναυλία με τους «Σχήμα Λόγου».

Ρόδος

13 και 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Θέρμαι, από τις 20.00. Το Σάββατο θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Αναλυτικά Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη: Εντεχνο μουσικό πρόγραμμα από τον Βασίλη Αυγουστάκη και τις «9 χορδές» (Κώστας Αντωνιάδης, Μιχάλης Μαντικός), αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι από τους Δημήτρη Φασουράκη, Βασίλη Γεωργιάδη και Γιώτα Φουτούλη. Το Σάββατο 14 Σεπτέμβρη: Ροκ συναυλία από τους «Sorolop» (Παναγιώτης Πατσάης, Τάσος Κολιός και Δημήτρης Χριστοδούλου), ομιλία από τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, νησιώτικο γλέντι με τη Κατερίνα Κορρέ και τους Αγγελο Μοσχίδη, Κατσουράκη Νίκο, Αγκά Γιάννη, Ιξάν Τατ.

Χίος

13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Βουνακίου, θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Ακόμα: Ραπ συναυλία με τον Arcy(RC) και μουσική βραδιά με τους Δέσποινα Βελισσάρη, Παντελή Λύκο, Κωνσταντίνο Κλαδιά και Γιάννη Κυριακόπουλο.

Τρίπολη

13 Σεπτέμβρη, στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσει η Ελένη Τσιαμπίρη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Ακόμα: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ, συναυλία με το συγκρότημα «ΞΕΝΟΙ THE BAND» και λαϊκό γλέντι.

Σπάρτη

13 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Γουδέ, από τις 19.00. Θα μιλήσει ο Βασίλης Πύρρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Μουσικό - αφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ και λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα «Γραμμές».

Αργοστόλι

14 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία, από τις 20.00. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας. Ακόμα: Χορευτικά από παραδοσιακά συγκροτήματα, χαιρετισμός από τον Νίκο Παπαδάτο, Γραμματέα του ΤΣ Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΚΝΕ, αφιέρωμα στους Μίκη Θεοδωράκη και Δημήτρη Λάγιο, με τίτλο «Ναοί στο σχήμα τ' ουρανού». Ερμηνεύουν οι Παναγιώτης Πετράκης, Υακίνθη Λάγιου, Σαββέρια Μαργιολά (καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαργαρίτα - Ασπασία Θεοδωράκη).

Λαμία

14 Σεπτέμβρη, στην Πανελλήνια Εκθεση Λαμίας, από τις 20.00. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Βιβλιοπαρουσίαση στον παιδότοπο της έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», «Οι παπουτσωμένοι δράκοι», από την συγγραφέα του βιβλίου Ελένη Κίλιμπα, με συνοδεία μουσικής. Παραδοσιακοί χοροί από το συγκρότημα «Αλ Αουντε» της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδος. Συναυλία με τον Εισβολέα full band. Λαϊκό - παραδοσιακό γλέντι με τους «Μαντάρα».

Λιβαδειά

14 Σεπτέμβρη, στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Βοιωτίας, από τις 20.00. Θα μιλήσει η Κειώ Χριστοπούλου, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα: Συναυλία με την Μελίνα Κανά και λαϊκό γλέντι με τους Γιώργο Πούλο, Αγγέλα Παπαδά, Θέμη Παπαϊωάννου και Νίκο Μακρή.

Εκδηλώσεις αυτές τις μέρες

Ολοκληρώνονται το Σάββατο οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αρτα, που από την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, αγκαλιάστηκε μαζικά από τη νεολαία της περιοχής (φωτ. από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων)
Ολοκληρώνονται το Σάββατο οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Αρτα, που από την πρώτη μέρα, την Πέμπτη, αγκαλιάστηκε μαζικά από τη νεολαία της περιοχής (φωτ. από την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων)
Αυτές τις μέρες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ γίνονται σε:

Σάββατο 7 Σεπτέμβρη

Αρτα, στο Εκθεσιακό Κέντρο, με: Αφιέρωμα στο τραγούδι της μεταπολίτευσης από συγκρότημα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τους Διονύση Τσακνή, «Κίτρινα Ποδήλατα» και Μιρέλα Πάχου, και ηπειρώτικο γλέντι με την ορχήστρα του Κωνσταντίνου Λιόντου. Στον χώρο θα υπάρχουν θεματικές εκθέσεις, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος, εργαστήρι ρομποτικής, στέκι συζητήσεων. Επίσης θα διατίθεται λεύκωμα των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αφιερωμένο στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ στην Αρτα.

Βόλο, στο Πάρκο Ρ. Φεραίου, με: Συζήτηση με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, με θέμα «Εμπειρίες από τη διαχρονική συμβολή του ΚΚΕ στην αντιπολεμική, αντιιμπεριαλιστική πάλη. Σύγχρονα συμπεράσματα». Συναυλία με μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα. Συναυλία με την Νεφέλη Φασούλη. Λαϊκό γλέντι.

Κέρκυρα, στην Πάνω Πλατεία, από τις 20.00. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Τουρνουά μπάσκετ 3on3 (στις 17.00), τραγούδια α-καπέλα με τη «Συντροφιά από το Βαλανειό» και συναυλία με την Ρίτα Αντωνοπούλου και τους «Ρεβάνς». Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση για τα 50 χρόνια του Φεστιβάλ στο νησί, φοιτητικό στέκι, έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», παιδότοπος και στέκι του «κόκκινου Αερόστατου».

Αγρίνιο, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα: Αφηγηματική παρουσίαση με τίτλο «Πατρίδα Κατεχόμενη» για τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, σε επιμέλεια Αντωνίας Χειμαριώτη. Συναυλία με τον Γιώργο Μεράντζα. Παραδοσιακό δημοτικό γλέντι με τους Χριστίνα Τσουραπούλη και Θοδωρή Κουτσουπιά (τραγούδι), Αγγελο Σταθόπουλο (κλαρίνο), Βασιλική Μήτσου (βιολί), Παναγιώτη Μήτσο (λαούτο) και Μάκη Φεγγούλη (κρουστά). Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση με θέμα «Η Ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο», στέκι μαθητών και παιδότοπος.

Μυτιλήνη, στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης, με: Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Από τον Εργατικό Αστέρα έως την Πανεργατική. Το κίνημα του εργατικού αθλητισμού και άλλες ιστορίες αθλητικής αντίστασης» από τον συγγραφέα Νάσο Μπράτσο, εργαστήρι λογοτεχνικής γραφής και συναυλίες: «Αστικό Μεσοπολεμικό Τραγούδι» με τους Γιάννα Μαϊστρέλλη (βιολί), Αλέκο Καφούνη (σαντούρι), Αντώνη Μυλωνά (κιθάρα), Μαρία Σεϊτανίδου (φωνή). «Το όχι του ρεμπέτικου» με τους Γιώτα Μιχαλέλλη (τραγούδι), Γιώργο Σταυρακέλλη (μπουζούκι), Ισίδωρο Παπαγεωργίου (κιθάρα), Μυρσίνη Κουτσκουδή - Βουρλή (τραγούδι). «Αιγαίο, μια θάλασσα γεμάτη μουσικές», με το συγκρότημα του Κώστα Καλδέλλη (τραγούδι) και τους Αντώνη Κονσολάκη (μπουζούκι - τραγούδι), Αντώνη Μυλωνά (κιθάρα), Ορφέα Βουγιούκα (βιολί - φωνή), Στρατή Καζαντζή (σαντούρι - μπαγλαμά). Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» και χώροι του «κόκκινου Αερόστατου», του λογοτεχνικού περιοδικού «Βόρεια - Βορειοανατολικά» και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Θήβα, στο γήπεδο μπάσκετ Αγίου Νικολάου, θα μιλήσει ο Κ. Κούκης, Γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ.

Κόρινθο, στην πλατεία Φλοίσβου, θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα hip hop συναυλίες από τους Hairec και Final Act, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια Φεστιβάλ και λαϊκό γλέντι με τους Βασίλη Καρδαρά, Θοδωρή Σκόνδρα και Βασιλική Τσιφτσή.

Ναύπλιο, στον Πεζόδρομο Κολυμβητηρίου, θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλίες με τους Epiblues και «Ξένοι», και παραδοσιακό και λαϊκό γλέντι με τους Maqam και «Εκτός προγράμματος». Στον χώρο θα υπάρχουν έκθεση για τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αργολίδα, Μαθητικό Στέκι, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Κυριακή 8 Σεπτέμβρη

Αγιος Νικόλαος Κρήτης, στη Λίμνη Αγίου Νικολάου, θα μιλήσει η Κέλλυ Τσιχλή, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα αφιέρωμα «Η Ιστορία έχει μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και συναυλία με τους «ΦΕΡ' ΤΟ ΦΟΚΟ».

Στοκχόλμη, στις 4 μ.μ., στη διεύθυνση Jakobsbergs gard Odd, Fellowvagen 18-22, σταθμός μετρό Bredang, με: Συζήτηση με θέμα «Πόλεμος - "πράσινη μετάβαση" - "ψηφιακός μετασχηματισμός" - State of Art Ερευνα, για ποιον» με ομιλητή τον Δημήτρη Κοιλάκο, Δρ. Φιλοσοφίας της Επιστήμης, συνεργάτη ερευνητή του Πανεπιστημίου Johannesburg και του Ινστιτούτου Επιστημών της Ινδίας και μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα: Ροκ μουσικό πρόγραμμα με τον Γιάννη Βενιαμίν και ρεμπέτικο με το σχήμα VM, τον Βάιο Δούκα (μπουζούκι) και τον Μήτσο Ντίνεφ (κιθάρα, φωνητικά). Θα υπάρχει χώρος του «κόκκινου Αερόστατου», σκάκι, έκθεση φωτογραφίας και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη

Κιλκίς, στο Πάρκο Κήπου, θα μιλήσει η Ελένη Παπαδοπούλου, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα μουσικό αφιέρωμα σε μεγάλους καλλιτέχνες και δημιουργούς και γλέντι με το συγκρότημα «ΤΣΕΡΝΑ». Στον χώρο θα λειτουργούν έκθεση για τα 25 χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ