Σύμφωνα με τη UNICEF, από τις 4 Οκτώβρη το Ισραήλ σκοτώνει καθημερινά στον Λίβανο τουλάχιστον ένα παιδί και τραυματίζει άλλα δέκα...
2024 The Associated Press. All |
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 45 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 110 από ισραηλινές επιθέσεις.
Συνολικά από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί 2.865 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 13.047 από τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.
Στοιχεία της UNICEF αναφέρουν ότι από τις 4 Οκτώβρη οι ισραηλινές επιθέσεις σκοτώνουν καθημερινά τουλάχιστον ένα παιδί και τραυματίζουν άλλα δέκα. Οσα παιδιά επιβιώσουν από τους βομβαρδισμούς, συχνά υποφέρουν από έντονο μετατραυματικό στρες, αγωνία για τη ζωή των ίδιων και των οικογενειών τους, στέρηση ύπνου, εφιάλτες, απώλεια όρεξης, πονοκεφάλους και ψυχοσωματικές διαταραχές.
Η Κάθριν Ράσελ, εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό των επιθέσεων, τονίζοντας πως όσο αυτές συνεχίζονται τόσο επιδεινώνονται οι συνθήκες ζωής εκατομμυρίων παιδιών, προκαλώντας τους όχι μόνο άσχημα σωματικά αλλά και ψυχολογικά τραύματα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου είχε ανακοινώσει ότι από τον Οκτώβρη του 2023 οι ισραηλινές επιθέσεις προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 166 παιδιών και τον τραυματισμό πάνω από 1.168.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ συνέχισε τον σφοδρό βομβαρδισμό περιοχών του νότιου και ανατολικού Λιβάνου, βάζοντας στο στόχαστρο ιδιαίτερα την κοιλάδα Μπεκάα και τη γεμάτη αρχαιότητες πόλη Μπααλμπέκ και σκοτώνοντας άλλους 19 Λιβανέζους αμάχους.
Θανατηφόρα ισραηλινά πλήγματα εξαπολύθηκαν επίσης στον δρόμο Αράγια - Καχάλ, που συνδέει τη Βηρυτό με την κοιλάδα Μπεκάα, στο Ματζραάτ αλ Γιαχουντίγιχ, βόρεια της Τύρου, κ.α.
Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε επίσης ότι ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 6 γιατρούς και τραυμάτισε άλλους 4 σε πολλαπλές επιθέσεις. Συνολικά 178 υγειονομικοί και διασώστες έχουν σκοτωθεί από ισραηλινές επιθέσεις.
Απαντώντας στις επιθέσεις, δυνάμεις της Χεζμπολάχ κλιμάκωσαν τα χτυπήματα με ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.
Στην ισραηλινή πόλη Μετούλα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν - ένας Ισραηλινός και τέσσερις μετανάστες - και ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Αλλοι δύο Ισραηλινοί σκοτώθηκαν χτες κοντά στον εποικισμό Κιριάτ Ατά (έξω από τη Χάιφα).
Χτες, εκπρόσωπος της αποστολής κυανοκράνων του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβρη δυνάμεις της αποστολής έγιναν στόχος 30 φορές από τα ισραηλινά στρατεύματα.
Επίσης χτες ανακοινώθηκε ότι ρουκέτα από τον Λίβανο με κατεύθυνση το Ισραήλ έπεσε την Τετάρτη σε στρατόπεδο Ιρλανδών κυανόκρανων, χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σ. Χάρις χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σοβαρό».
Χτες στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Α. Φ. Σίσι υποδέχθηκε τον διευθυντή της CIA, Γ. Μπερνς, στο πλαίσιο των παζαριών που συνεχίζονται εδώ και έναν χρόνο για δήθεν «εκεχειρία» στη Γάζα και τώρα στον Λίβανο.
Σε ρεπορτάζ του λιβανέζικου «Al Mayadden» (φίλα προσκείμενου στη Χεζμπολάχ) αναφέρεται ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν «περιφερειακές εξελίξεις, η αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και η κατάσταση στον Λίβανο».
Ο Σίσι αναφέρθηκε και στον σημαντικό ρόλο της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), το έργο της οποίας απαγόρευσε η ισραηλινή Βουλή επιχειρώντας να εντείνει τον στραγγαλισμό του Παλαιστινιακού λαού. Τόνισε ακόμα την ανάγκη εφαρμογής λύσης δύο κρατών στο Παλαιστινιακό και ανέφερε ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» η άμεση εκεχειρία και στον Λίβανο, καθώς επίσης η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών του. Επανέλαβε δε για πολλοστή φορά του κινδύνους περιφερειακής κλιμάκωσης των συγκρούσεων «για όλους τους λαούς της περιοχής».
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο νέος αρχηγός των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, στρατηγός Χασάν Ρασάντ.
Ανάλογα παζάρια περί «εκεχειρίας» σε Λίβανο και Γάζα διαπραγματεύονταν χτες στο Ισραήλ οι Αμερικανοί απεσταλμένοι Μπρετ Μακγκέρκ και Εϊμος Χοκστάιν.
Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν χτες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Νετανιάχου τούς τόνισε πως «το πιο σημαντικό στοιχείο μιας συμφωνίας τερματισμού του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στον Λίβανο δεν είναι ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο οποίο θα γραφτεί, αλλά η αποφασιστικότητα του Ισραήλ και η ικανότητά του να επιβάλει τη συμφωνία και να αποτρέψει κάθε απειλή για την ασφάλειά του από τον Λίβανο, με τρόπο που θα επιτρέψει την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων του βόρειου Ισραήλ στα σπίτια τους».
Στην πραγματικότητα, δηλαδή, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε όσα «διαρρέουν» για το σχέδιο ΗΠΑ - Ισραήλ, το οποίο προβλέπει «ελευθερία δράσης του Ισραήλ για την άρση των απειλών»...
Εγγραφο της αμερικανικής πρότασης που «διέρρευσε» προχτές το βράδυ επαναφέρει το θέμα της εφαρμογής της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά προβλέπει και περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λιβάνου, αφού ζητά να μπορεί το Ισραήλ «να επιλέγει να δράσει εναντίον παραβιάσεων» της απόφασης, να «βομβαρδίζει απειλές» στο λιβανέζικο έδαφος ή να κατασκοπεύει τη χώρα από ψηλά, «διακριτικά», σε περίπτωση που δεν αποδώσει ένας προτεινόμενος «ανεξάρτητος μηχανισμός» που θα αποτρέπει την παρουσία και τον εξοπλισμό της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.
Το ίδιο έγγραφο αναφέρει ότι στον νότιο Λίβανο θα κινούνται αποκλειστικά δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού και της UNIFIL, ενώ απαιτεί από την κυβέρνηση του Λιβάνου να εξασφαλίσει την ανάσχεση των λαθραίων εισαγωγών και της παραγωγής όπλων υπέρ της Χεζμπολάχ.
Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως στο ίδιο έγγραφο η πρόταση αφορούσε «εκεχειρία 60 ημερών» στον Λίβανο.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός N. Μικάτι απέφυγε χτες να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, προτιμώντας να ρίξει βάρος στο προχτεσινό τηλεφώνημα με τον Χοκστάιν για «την ανάγκη επίτευξης εκεχειρίας τις επόμενες μέρες», ακόμα και «πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη». Μιλώντας αργότερα στο «Al Jadeed» ο Μικάτι δήλωσε πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για εκεχειρία «τις επόμενες ώρες ή μέρες».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής του Λιβάνου, Ν. Μπέρι (που έχει καλές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ), δήλωσε ότι ο στρατός του Λιβάνου θα πρέπει να είναι ο μόνος αρμόδιος για την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, η οποία το 2006 είχε τερματίσει τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου.
Στο Ριάντ το τελευταίο 48ωρο η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας φιλοξένησε συνάντηση της λεγόμενης «Διεθνούς Συμμαχίας για την Εφαρμογή Λύσης Δύο Χωρών».
Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν είπε πως το Ριάντ θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να επιτευχθεί εκεχειρία σε Γάζα και Λίβανο και να επιτευχθεί «μόνιμη λύση» στο Παλαιστινιακό.
Επιβεβαίωσε δε την πραγματοποίηση «Αραβο-Ισλαμικής Διάσκεψης Κορυφής» για τη Γάζα στις 11 Νοέμβρη, σε συνέχεια της περσινής, που είχε πραγματοποιεί την ίδια ημερομηνία στο Ριάντ.
Με τα παζάρια Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ να μην έχουν σταματήσει ποτέ, ο Φαϊσάλ Μπιν Φαρχάν δήλωσε ακόμα ότι η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να προχωρήσει «αρκετά γρήγορα» σε ορισμένες διμερείς συμφωνίες με τις ΗΠΑ, ακόμα κι αν μια «μεγα-συμφωνία» που περιλαμβάνει την αναγνώριση του Ισραήλ από το Ριάντ «παραμένει μακρινή».
Το ίδιο διάστημα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ δήλωσε ότι Ρωσία και Ιράν ετοιμάζονται να υπογράψουν μια νέα σημαντική συμφωνία, που θα συμπεριλαμβάνει «στενότερη αμυντική συνεργασία». Τόνισε πως ετοιμάζεται «σύντομα» μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας, «ώστε να γίνει ισχυρός παράγοντας ενίσχυσης» των διμερών σχέσεων.
Οι ΗΠΑ, στο μεταξύ, εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη στήριξή τους στο Ισραήλ έναντι του Ιράν, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν Πιερ να καλεί προχτές το βράδυ το Ιράν να μην απαντήσει στις ισραηλινές επιθέσεις της 26ης Οκτώβρη, ξεκαθαρίζοντας ότι αν το πράξει, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ.
Ισραηλινά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν χτες τις πληροφορίες που μετέδωσε το βράδυ της Τετάρτης το CNN, ότι το Ιράν ετοιμάζει «αποφασιστική και οδυνηρή» απάντηση στο Ισραήλ και μάλιστα πριν τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοέμβρη.
Την ίδια μέρα η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Axios», επικαλούμενη δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, ανέφερε πως το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ από το έδαφος του Ιράκ τις επόμενες μέρες, μέσω της εκτόξευσης μεγάλου αριθμού drones και βαλλιστικών πυραύλων.
Παράλληλα, χτεσινό δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους, ανέφερε ότι τη Δευτέρα ο Ιρανός ηγέτης Αλί Χαμενεΐ έδωσε εντολή στο Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας να προετοιμαστεί για επίθεση κατά του Ισραήλ, καθώς εξέτασε τη ζημιά που προκλήθηκε από τα ισραηλινά χτυπήματα και διαπίστωσε ότι είναι πολύ μεγάλη για να αγνοηθεί.
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, η ιρανική επίθεση αντιποίνων είναι απίθανο να πραγματοποιηθεί πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, καθώς η Τεχεράνη φοβάται ότι μια νέα αύξηση των «περιφερειακών εντάσεων» θα μπορούσε να ωφελήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντ. Τραμπ.
Ο δε Νετανιάχου, μιλώντας χτες σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικής ακαδημίας, δήλωσε ότι το Ισραήλ σήμερα «έχει τη μεγαλύτερη ελευθερία δράσης από ποτέ» και ισχυρίστηκε πως οι ισραηλινές επιθέσεις στην Τεχεράνη εντάσσονται στο πλαίσιο του «υπέρτατου σκοπού» που είναι η αποτροπή απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν.
Στο μεταξύ, χτες η κυβέρνηση της Γερμανίας, σε αντίποινα για την προχτεσινή εκτέλεση του Γερμανοϊρανού Γιαμσίντ Σαρμάντ στο Ιράν, ανακοίνωσε ότι κλείνουν τρία ιρανικά γενικά προξενεία στη Γερμανία, σε Φρανκφούρτη, Αμβούργο και Μόναχο.
Χτες ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε άλλη μια αεροπορική επιδρομή στη Συρία, χτυπώντας την περιοχή Κουσαΐρ, στα νότια περίχωρα της επαρχίας Χομς της κεντρικής Συρίας.
Στόχος φέρεται ότι ήταν «αποθήκες όπλων και πυρομαχικών» της Χεζμπολάχ. Σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού η επίθεση επιβεβαιώνεται, με τη δικαιολογία ότι μέσω αυτής επιχειρείται «η μείωση της μεταφοράς όπλων από το Ιράν, μέσω Συρίας, στη Χεζμπολάχ».
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι χτύπησε και το μεθοριακό πέρασμα Josieh, που χρησιμοποιείται από Σύρους και Λιβανέζους πρόσφυγες οι οποίοι προσπαθούν να φύγουν από τον Λίβανο και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αναζητώντας καταφύγιο στη Συρία. Και σ' αυτήν την περίπτωση οι Ισραηλινοί ισχυρίστηκαν πως οι επιδρομές ήταν απαραίτητες επειδή από εκεί «περνά τα όπλα της η Χεζμπολάχ»...
Αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν χτες τα χαράματα νέα αεροπορική επιδρομή στη Χοντέιντα της Υεμένης, χτυπώντας περιοχή κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.
Την Τετάρτη το βράδυ αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει άλλες δύο αεροπορικές επιδρομές στην ίδια πόλη.
Ξανά απομονωμένες ΗΠΑ και Ισραήλ
Για άλλη μια φορά, το ψήφισμα της Κούβας στον ΟΗΕ, για τον τερματισμό του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού υπερεξηντάχρονου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε την καθολική υποστήριξη των χώρων του ΟΗΕ. Στη σχετική ψηφοφορία που έγινε την Τετάρτη το βράδυ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πήρε 187 ψήφους υπέρ, δύο κατά (ΗΠΑ και Ισραήλ) και μία αποχή (Μολδαβία).
Ηταν η 32η φορά που συμβαίνει αυτό, με τις ΗΠΑ και το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ να είναι πλήρως απομονωμένοι.
Πριν από την ψηφοφορία, ο Κουβανός ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες, με εμπεριστατωμένο τρόπο εξήγησε τις καταστροφικές συνέπειες για τη ζωή των Κουβανών. Μάλιστα στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στα πρόσφατα σοβαρά προβλήματα του συστήματος ηλεκτροδότησης και τις δυσκολίες που περνάει ο λαός, σημειώνοντας ότι κατά ένα μεγάλο μέρος οφείλονται στα εμπόδια που βάζει ο αποκλεισμός στην εισαγωγή καυσίμων για τη λειτουργία των θερμοηλεκτρικών σταθμών. Είπε χαρακτηριστικά: «Σε μόλις έναν χρόνο, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε 53 πλοία και 27 εταιρείες που συνδέονται με αποστολές στην Κούβα. Στις τελευταίες από 18 μέρες αποκλεισμού, η ζημιά ανέρχεται σε 252 εκατομμύρια δολάρια, χρήματα που χάνονται ή σταμάτησαν να εισέρχονται και ότι θα ήταν αρκετά για να διασφαλιστεί η συντήρηση των θερμοηλεκτρικών σταθμών και η απόκτηση ανταλλακτικών. Η ζημιά από πέντε μήνες αποκλεισμού ισοδυναμεί με το σύνολο των ετήσιων εισαγωγών καυσίμων της Κούβας, που κατά μέσον όρο ανέρχονται σε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια».
Και τόνισε με έμφαση: «Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπάιντεν συνήθως δηλώνει ότι "η βοήθεια και η υποστήριξη του κουβανικού λαού" είναι η πολιτική της. Ποιος αλήθεια μπορεί να το πιστέψει, αφού αυτό που κάνει είναι να υπονομεύει την ανάπτυξη του νησιού».
Η συνολική ζημιά από το 1962, οπότε επιβλήθηκε ο πολύμορφος αποκλεισμός, υπολογίζεται σε 164 δισεκατομμύρια δολάρια και αν υπολογιστεί η αναλογία δολαρίων με την τιμή του χρυσού υπερβαίνει τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ανέφερε ότι μόνο στη θητεία του Μπάιντεν η ζημιά του αποκλεισμού ήταν 16 δισ. δολάρια, καθώς διατήρησε και διεύρυνε όλες τις κυρώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του Τραμπ.
Κλείνοντας κατέληξε: «Οποια κυβέρνηση και αν αναδειχτεί στις αμερικανικές εκλογές θα έχει την ευκαιρία να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αποτυχημένη προσέγγιση και τα απάνθρωπα μέτρα πολιορκίας των τελευταίων έξι δεκαετιών ή αν τελικά θα ακούσει, δημοκρατικά, τους δικούς της ανθρώπους και, επίσης, τη συντριπτική πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας και θα επιτρέψει στον λαό μας να αναπτύξει πλήρως τις δυνατότητές του και τις πραγματικές του ικανότητες.
Σε κάθε περίπτωση, θα βρείτε από την πλευρά της Κούβας τη σταθερή αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί το κυρίαρχο δικαίωμά της να οικοδομήσει το δικό της, ανεξάρτητο, σοσιαλιστικό μέλλον, απαλλαγμένο από ξένες παρεμβάσεις και προσηλωμένη στην ειρήνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη». Ταυτόχρονα, απαίτησε να βγει η Κούβα από την απαράδεκτη λίστα των «χορηγών της τρομοκρατίας».
Στο φόντο προτάσεων νέων παζαριών στο Κουρδικό
«Στη γεωγραφία μας, o Τούρκος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Κούρδο και ο Κούρδος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τον Τούρκο», δήλωσε μιλώντας προχτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ζητώντας να εξεταστούν «χωρίς προκατάληψη» προτάσεις που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα, μέχρι και για αποφυλάκιση υπό όρους του (φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ) Οτσαλάν.
Ο Ερντογάν επιχειρώντας να φανεί ενωτικός έφτασε στο σημείο να μιλήσει για «παράθυρο ευκαιρίας» για να «απαλλαγεί η Τουρκία από το βάρος της τρομοκρατίας» και επιχειρώντας να μιλήσει για «κοινά εθνικά συμφέροντα» σε μια βαθιά ταξική κοινωνία, συμπλήρωσε «ανεξαρτήτως καταγωγής, πεποιθήσεων, αίρεσης, θρησκείας ή πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών να διορθώσουμε λάθη του παρελθόντος, ώστε να μετατρέψουμε τις διαφορές που μας έκαναν να χάσουμε τις μεγάλες μεταμορφώσεις των δύο τελευταίων αιώνων σε κονίαμα, τούβλα και σίδερο του αιώνα της Τουρκίας».
Την ίδια στιγμή, το σοσιαλδημοκρατικό κεμαλικό κόμμα CHP και το φιλοκουρδικό DEM κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο του Εσενγιούρτ (του μεγαλύτερου δήμου της μητροπολιτικής περιφέρειας της Κωνσταντινούπολης), διαμαρτυρόμενα για τη σύλληψη του δημάρχου, Αχμέτ Οζέρ, που κατηγορείται ως «μέλος της ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης PKK», όπως ανακοίνωσε και το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών - το οποίο διευκρίνισε πως ο Οζέρ «καθαιρέθηκε προσωρινά» και αντικαταστάθηκε από έναν αναπληρωτή κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης.
Ο Οζέρ είναι γνωστός πανεπιστημιακός και εκλέχτηκε στις εκλογές της 31ης Μάρτη 2024, όπου ευρύτερες δυνάμεις της αντιπολίτευσης ενισχύθηκαν εκλογικά έναντι του ΑΚΡ και της συμμαχίας του με το ΜΗΡ.
Το DEM κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν σε όλη την Τουρκία κατά του «σφετερισμού της λαϊκής βούλησης».
2024, The Associated Press. Al |
Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Washington Post» αναφέρει πως η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πάρει τουλάχιστον 500 (!) αναφορές πως αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από το Ισραήλ σε επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα. Οι αναφορές προέρχονται από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, οργανώσεις παροχής βοήθειας, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης και άλλους αυτόπτες μάρτυρες, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Οπως επισημαίνεται στο σχετικό ρεπορτάζ, μολονότι η οδηγία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνει εντολή σε Αμερικανούς αξιωματούχους να ολοκληρώνουν τις έρευνες και να προτείνουν απαντήσεις σε τέτοιους ισχυρισμούς μέσα σε διάστημα δύο μηνών, καμία υπόθεση δεν έχει φτάσει τόσο μακριά στη διαδικασία. Ορισμένες από τις υποθέσεις πιθανώς συνιστούν παραβιάσεις του αμερικανικού και του διεθνούς δικαίου, τόνισαν στην «Washington Post» αξιωματούχοι - γνώστες του θέματος.
Είναι δε ενδεικτικό το γεγονός πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν, σε έκθεση που υπέβαλε προ μηνών στο Κογκρέσο, παραδέχθηκε τη χρήση των αμερικανικών όπλων και πυρομαχικών για τις σφαγές αμάχων, λέγοντας πως είναι «λογικό» συμπέρασμα η εκτίμηση πως αμερικανικά όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί από το Ισραήλ με τρόπους «που δεν συνάδουν με το αμερικανικό δίκαιο». Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε δε πως οι διαβεβαιώσεις του Ισραήλ για το αντίθετο ήταν τάχα «αξιόπιστες και βάσιμες» και δεν ήταν εφικτά «οριστικά συμπεράσματα», ευλογώντας τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού.
Ο νεότερος απολογισμός του υπουργείου Υγείας στη Γάζα ανέφερε χτες 43.204 νεκρούς Παλαιστίνιους και 101.641 τραυματίες, πέρα από τους αμέτρητους δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενους που πέθαναν εγκλωβισμένοι στα ερείπια των βομβαρδισμών. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται άλλοι επτά άνθρωποι που σκοτώθηκαν χτες βράδυ σε βομβαρδισμό στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα της Γάζας.
Σύμφωνα με το «Al Jazeera», ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νέα επίθεση στο νοσοκομείο Kamal Adwan της Γάζας, αναγκάζοντας και το περασμένο 24ωρο χιλιάδες εκτοπισμένους αμάχους στο βόρειο τμήμα να απομακρυνθούν. Το «Al Jazeera» μετέδωσε χτες την ανατριχιαστική περίπτωση ενός τραυματιοφορέα στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ που μετέφερε σε ασθενοφόρο επί δύο χιλιόμετρα το πτώμα μίας γυναίκας, μέχρι που συνειδητοποίησε πως ήταν η μητέρα του.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο στρατός συνέχισε χτες για 27η μέρα τον στυγνό αποκλεισμό που έχει εφαρμόσει κυρίως στη Βόρεια Γάζα, υποβάλλοντας για μία ακόμη φορά τους αμάχους της περιοχής στο μαρτύριο της πείνας, της δίψας, δίχως την παραμικρή ελπίδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για την ανακούφιση του πόνου που προκαλούν νέες, ανοικτές πληγές και τραύματα.
Η εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα εισβολής διαπιστώθηκε χτες και από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
«Ο κόσμος πρέπει να δράσει για να αποτρέψει την εθνοκάθαρση που επιχειρεί το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε χτες ο Γκουτέρες, μετά και από το νέο λουτρό αίματος στην πόλη Μπέιτ Λαχία της Βόρειας Γάζας στην αρχή της βδομάδας με πάνω από 100 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε χτες για ώρες ο προσφυγικός καταυλισμός Νουρ αλ Σαμς στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, όταν εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός προκαλώντας συγκρούσεις που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών Παλαιστινίων, εκ των οποίων το ένα παιδί, και το άλλο ο μαχητής της Ταξιαρχίας Μαρτύρων αλ Ακσα της Χαμάς στην περιοχή, Χουσάμ αλ Μάλαχ.
Ανακοίνωση της Χαμάς για την εισβολή του στρατού κατοχής στην Τουλκαρέμ ανέφερε πως η δολοφονία του μαχητή της δεν θα σταματήσει την παλαιστινιακή αντίσταση, επισημαίνοντας πως η τακτική των κατοχικών δυνάμεων εδώ και καιρό είναι «η επέκταση» των ισραηλινών επιδρομών και επιθέσεων «από τη Γάζα στη Δυτική Οχθη και σε κάθε ίντσα εδάφους της γης μας».
Ανάλογες εισβολές έκανε χτες ο στρατός και σε άλλες πόλεις και χωριά, όπως η πόλη Ντούρα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Χεβρώνας και τα χωριά Σαλίμ, Ρουτζίμπ, Μπέιτ Φαρίκ που βρίσκονται ανατολικά της Ναμπλούς.
Στη θέση της για συμφωνία που αφορά τον τερματισμό του πολέμου αντί μίας πρόσκαιρης εκεχειρίας για να απελευθερωθούν οι όμηροι, παραμένει η Χαμάς, παρά τα σκληρά παζάρια και τις απειλές που εκτοξεύουν το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοί του.