Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιδρομές στον Λίβανο, και χθες χτύπησε στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Ντάχια, δίχως, καν, αυτή τη φορά να προειδοποιήσει. Ο βομβαρδισμός κτιρίου στην περιοχή προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό επτά και έγινε με πρόσχημα την «προληπτική» εξόντωση «τρομοκράτη της Χεζμπολάχ», τον οποίο κατονόμασαν ως Χασάν Αλί Μαχμούντ Μπντιίρ και τον οποίο κατηγόρησαν πως είχε «πρόσφατα» δώσει εντολές σε μέλη της Χαμάς και τα βοήθησε να σχεδιάζουν «μία σημαντική, επικείμενη τρομοκρατική επίθεση κατά Ισραηλινών αμάχων».
Η προκλητική (δεύτερη από την περασμένη Παρασκευή) ισραηλινή επίθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δυτικόφιλου πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ναουάφ Σαλάμ, που τόνισε πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας εκεχειρίας που τέθηκε σε εφαρμογή στις 27 Νοέμβρη (και έκτοτε παραβιάζεται συστηματικά από τον ισραηλινό στρατό με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και τη σιωπηλή συγκατάθεση της ΕΕ).
Ανάλογα αντέδρασε και ο Λιβανέζος Πρόεδρος Ζοζέφ Αούν που καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, ενώ άλλοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο πλήρους κατάρρευσης της συμφωνίας εκεχειρίας.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε χτες ότι τα πιθανά πλήγματα σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα έχουν «καταστροφικές» συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Μιλώντας σε περιοδικό που επικαλούνται τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Ριάμπκοφ καταδίκασε τα «τελεσίγραφα» του Τραμπ προς το Ιράν, τονίζοντας πως είναι καταδικαστέες τέτοιες «ακατάλληλες μέθοδοι».
Την Παρασκευή, ο Ιρανός ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν έχει πληρεξούσιους στην περιοχή και ότι οι ομάδες που υποστηρίζει δρουν ανεξάρτητα. «Η Αμερική πρέπει να γνωρίζει ότι αν τα βάλει με το Ιράν, θα δεχθεί ένα σκληρό χαστούκι», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Το βράδυ της Δευτέρας, το σαουδαραβικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε δηλώσεις του Αλί Λαριτζανί, που είναι στενός σύμβουλος του Ιρανού ανώτατου ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, πως η Τεχεράνη θα ανταποδώσει σε περίπτωση που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ υλοποιήσει την απειλή του και βομβαρδίσει το Ιράν.
Επιπλέον ο Ιρανός στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ υπενθύμισε πως οι Αμερικανοί «έχουν τουλάχιστον 10 βάσεις πέριξ του Ιράν και 50.000 στρατιώτες», υπαινισσόμενος πως όλες αυτές οι βάσεις μπορεί να αποτελέσουν στόχο αντιποίνων.
Το ίδιο διάστημα το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ελβετό επιτετραμμένο που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο Ιράν, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις πρόσφατες απειλές εναντίον της Τεχεράνης από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Στο μεταξύ το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο «24NEWS» μετέδωσε χτες, επικαλούμενο Σαουδάραβα αξιωματούχο, πως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ δεν θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές βάσεις στα εδάφη τους, προκειμένου να μην βρεθούν στο στόχαστρο ιρανικών αντιποίνων.
Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών συνέχισε την κλιμάκωση των πιέσεων σε βάρος της Τεχεράνης, αποφασίζοντας κυρώσεις σε έξι οντότητες και δύο άτομα από Ιράν, ΗΑΕ και Κίνα, σε συντονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τους ότι ευθύνονται για την προμήθεια εξαρτημάτων μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV) για λογαριασμό κορυφαίου κατασκευαστή για το πρόγραμμα drone του Ιράν.
Παράλληλα με τις απειλές στο Ιράν, οι ΗΠΑ συνεχίζουν καθημερινά (από τα μέσα Μάρτη) να βομβαρδίζουν περιοχές των Χούθι στην Υεμένη. Εξαπέλυσαν νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών αργά το βράδυ της Δευτέρας και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της 1ης Απριλίου στα περίχωρα της πρωτεύουσας Σαναά, στη βόρεια επαρχία Σάαντα.
Ο τηλεοπτικός σταθμός των Χούθι Al Masirah TV μετέδωσε πως οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χτες 15 αεροπορικές επιδρομές κυρίως στη βόρεια επαρχία Σάαντα και στα περίχωρα της ομώνυμης πόλης, Μάιζ και Σαχάρ.
Δεν έγιναν άμεσα γνωστά στοιχεία για πιθανά θύματα ή καταστροφές. Πάντως έως τώρα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 61. Οι Χούθι από την πλευρά τους το ίδιο 24ωρο ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν αμερικανικό drone τύπου MQ-9 πάνω από την κεντρική επαρχία Μαρίμπ, όπου υπάρχουν αρκετές πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εκπρόσωπο των Χούθι, Γιαχία Σαρί, το αμερικανικό drone καταρρίφθηκε με «κατάλληλο, τοπικά κατασκευασμένο πύραυλο». Το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε άμεσα την κατάρριψη του αμερικανικού drone από τους Χούθι, ωστόσο ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στον λογαριασμό του στο Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης Truth Social πως οι αμερικανικές επιδρομές στην Υεμένη έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία και τα μέλη των Χούθι στο ...όνομα της προστασίας της διεθνούς ναυτιλίας.
2025 The Associated Press. All |
Με τα ελάχιστα που διαθέτει ο πολύπαθος λαός της Γάζας προσπαθεί να επιβιώσει |
Ο νέος βαρύς απολογισμός θυμάτων από τις 7/10/2023 αναφέρει τουλάχιστον 50.399 νεκρούς και 114.583 τραυματίες.
Το ίδιο διάστημα ο ισραηλινός στρατός εντείνει τον αποκλεισμό κάθε ανθρωπιστικής βοήθειας, αφήνοντας τόνους φρέσκων τροφίμων να σαπίζουν στα σύνορα με την Αίγυπτο ενώ πάνω από το 90% του πληθυσμού έχει ελάχιστη τροφή. Παράλληλα εκπνέει η ημερομηνία ισχύος χιλιάδων φαρμάκων τα οποία στερούνται χιλιάδες τραυματίες, ανάπηροι και ασθενείς.
Μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις οι περισσότεροι άμαχοι στη Γάζα πασχίζουν να επιβιώσουν με κονσέρβες, ενώ το ψωμί έχει γίνει είδος πολυτελείας, καθώς η τιμή του αλευριού έχει εκτοξευτεί στα 50 δολάρια ανά κιλό, αύξηση 400% μέσα σε μερικές βδομάδες.
Ο Τομ Φλέτσερ, επικεφαλής του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Γάζα τόνισε ότι «το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο απαγορεύει αδιάκριτες επιθέσεις, παρεμπόδιση σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας, καταστροφή υποδομών απαραίτητων για την επιβίωση ανθρώπων και ομηρία. Αν έχουν νόημα οι βασικές αρχές ανθρωπιστικού δικαίου, θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να αντιδράσει».
Την εν ψυχρώ φονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στις 23 Μάρτη στη Γάζα σε πέντε ασθενοφόρα με διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου, ένα πυροσβεστικό όχημα και ένα όχημα του ΟΗΕ στη Γάζα, με αποτέλεσμα τον θάνατο 15 υγειονομικών, δικαιολόγησε χτες η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους, λέγοντας με περισσή κυνικότητα ότι «κάθε πράγμα που συμβαίνει στη Γάζα συμβαίνει εξαιτίας της Χαμάς». Η δήλωσή της έγινε μερικές ώρες αφότου υψηλόβαθμος αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού είχε αποκαλέσει την πολύνεκρη επίθεση «έγκλημα πολέμου».
Παράλληλα με το αιματοκύλισμα στη Γάζα εντείνονται οι επιθέσεις των κατοχικών δυνάμεων στη Δυτική Οχθη και μαζί τους οι συλλήψεις Παλαιστινίων, που οδηγούνται στις φυλακές χωρίς κατηγορίες, προκειμένου να υποστούν απάνθρωπα μαρτύρια και κακουχίες.
Χτες ανακοινώθηκε ότι ο Ουαλίντ Αχμαντ, 17χρονος Παλαιστίνιος που είχε συλληφθεί τον Σεπτέμβρη επειδή πέταξε πέτρες σε Ισραηλινούς στρατιώτες, πέθανε υπό ασαφείς συνθήκες στην διαβόητη ισραηλινή φυλακή - κολαστήριο Megiddo. Ο έφηβος κρατούνταν έξι μήνες χωρίς απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, στο πλαίσιο της λεγόμενης «διοικητικής κράτησης», και τους τελευταίους μήνες υπέφερε από δυσεντερία εξαιτίας των κάκιστων συνθηκών υγιεινής και σίτισης.
Ο Ουαλίντ φέρεται ότι κατέρρευσε στις 23 Μάρτη στον αυλόγυρο της φυλακής, και πέφτοντας χτύπησε θανάσιμα το κεφάλι του. Ηταν ο 63ος Παλαιστίνιος κρατούμενος από τη Δυτική Οχθη ο οποίος πέθανε σε ισραηλινή φυλακή από τον Οκτώβρη του 2023, και ο πρώτος Παλαιστίνιος έφηβος κρατούμενος που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια φυλάκισης.
Στην Τζενίν της Δυτικής Οχθης η καταστροφή υποδομών της πόλης από τον κατοχικό στρατό συνεχίστηκε για 71η μέρα, με τουλάχιστον 34 κατοίκους να έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες άλλους να έχουν υποστεί τραύματα από ισραηλινά πυρά. Ο δήμαρχος της πόλης, Μοχάμεντ Τζαράρ, υπολόγισε σε πάνω από 600 τα ισοπεδωμένα σπίτια από τις μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού και σε πάνω από 21.000 τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με το πιστόλι των Ισραηλινών στον κρόταφο.
Η εισβολή του στρατού στην πόλη Τουλκαρέμ συνεχίστηκε χτες για 65η συνεχόμενη μέρα, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό Νουρ Σαμς, καθώς χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους. Επιπλέον, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν 12 καταζητούμενους Παλαιστίνιους στις πόλεις Καμπατίγια και Ταμούν, και άλλους 15 σε άλλες περιοχές της Δυτικής Οχθης, στη διάρκεια της νύχτας.
Προκλητικές δηλώσεις κατά των Παλαιστινίων έκαναν χτες δύο Ισραηλινοί υπουργοί, στο πλαίσιο επίσκεψης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης και στους νέους εβραϊκούς εποικισμούς Kerem Reim και Sde Ephraim. Πρόκειται για τον υπουργό Αμυνας Ισ. Κατς και τον ακροδεξιό υπουργό Οικονομικών Μπ. Σμότριτς. Ο Σμότριτς είπε ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί να αναπτύξει οικισμούς στην Ιουδαία - Σαμάρεια», επειδή εκεί είναι «το λίκνο της πατρίδας μας, η γη της Βίβλου». «Είμαστε εδώ για να μείνουμε», πρόσθεσε και παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι το 2024 ήταν χρονιά με ρεκόρ κατεδάφισης παλαιστινιακών περιουσιών στη Δυτική Οχθη, αλλά και αναγνώρισης νέων εποικισμών, τονίζοντας ότι από την αρχή του πολέμου η κυβέρνηση Νετανιάχου «αναγνώρισε 28 νέες κοινότητες».
Ο Κατς στη συνέχεια προέβη σε ανάλογες δηλώσεις, τονίζοντας ότι «η Δυτική Οχθη είναι η καρδιά του Ισραήλ, και θα την προστατεύσουμε με κάθε απαραίτητο μέσο».