Παρασκευή 25 Απρίλη 2025
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την ισραηλινή κτηνωδία

Δεν έχει τέλος η κτηνωδία του Ισραήλ στη Γάζα

2025 The Associated Press. All

Δεν έχει τέλος η κτηνωδία του Ισραήλ στη Γάζα
Δίχως ίχνος ανθρωπιάς, ο στρατός του Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς στην ήδη κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, εξαντλώντας και τα τελευταία όρια υπομονής των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, που δοκιμάζονται καθημερινά από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο του 2023, με πάνω από 60.000 παιδιά να λιμοκτονούν.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ αναφέρθηκε χτες στο απάνθρωπο εμπάργκο ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου, λέγοντας ότι «τώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση εδώ και 18 μήνες από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών τον Οκτώβριο του 2023» και ότι οι επιθέσεις «εσκεμμένα διαλύουν τη ζωή των Παλαιστινίων».

Ο συνολικός απολογισμός θυμάτων, που έδωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε 51.355 νεκρούς και πάνω από 117.248 τραυματίες. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν πάνω από 50 Παλαιστίνιοι (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά) και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 152 άλλοι.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε πως ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε επίσημα πως ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Βούλγαρου εργαζομένου σε αποστολή του ΟΗΕ στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ της Λωρίδας της Γάζας στις 19 Μαρτίου. Από τη συγκεκριμένη επίθεση του ισραηλινού στρατού είχαν τραυματιστεί σοβαρά άλλοι έξι εργαζόμενοι αποστολής του ΟΗΕ από τη Γαλλία, τη Μολδαβία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οπως έγινε γνωστό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ο Βούλγαρος εργαζόμενος σκοτώθηκε από τα πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, γεγονός που επιβεβαίωσε στη συνέχεια το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Παλαιστίνη δεν πουλιέται»

Το ίδιο διάστημα, εκτενές ρεπορτάζ στην ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρθηκε στον πόλεμο νεύρων που έχει ξεκινήσει το Ισραήλ, πολιορκώντας τους πολύπαθους αμάχους καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας με μηνύματα (SMS) στα κινητά τους τηλέφωνα, προτείνοντάς τους να σκεφθούν «τις ευκαιρίες» που θα έχουν εάν εγκαταλείψουν τη Γάζα και ότι μπορεί να έρθουν σε επαφή με τον «λοχαγό Τζαλάλ» στην εφαρμογή WhatsApp.

Η Χαμάς κατήγγειλε αμέσως τις προσπάθειες αυτές σαν μέρος συστηματικών προσπαθειών εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Γάζας, λέγοντας ότι «η Παλαιστίνη δεν είναι για πούλημα. Ο λαός μας δεν θα ξεριζωθεί».

Η καθημερινή εξαπόλυση επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα ενθαρρύνει τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων στη Δυτική Οχθη.

Τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες χτες ορδές δεκάδων εποίκων προχώρησαν σε νέο όργιο βίας κατά Παλαιστινίων στο χωριό Μπαρντάλα της βόρειας Δυτικής Οχθης, τραυματίζοντας ελαφρά τουλάχιστον δύο άτομα.

Οι έποικοι που εισέβαλαν στο χωριό από παρακείμενο εποικισμό άρχισαν να επιτίθενται σε χωρικούς εν ψυχρώ, βάζοντας φωτιά σε περιουσίες και ανοίγοντας πυρ εναντίον τους. Μετά από ώρες, ο στρατός κατοχής κατέφθασε στο χωριό και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα.

Η Χαμάς για το ξέσπασμα του Προέδρου Αμπάς

Χτες, υπήρξε η πρώτη αντίδραση της Χαμάς, μετά το προχτεσινό δημόσιο ξέσπασμα του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς εναντίον της όπου της έριξε τις ευθύνες για τον σημερινό πόλεμο στη Γάζα και της ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να μεταβιβάσει την εξουσία στην Παλαιστινιακή Αρχή και να αφήσει ελεύθερους τους Ισραηλινούς ομήρους, αποκαλώντας τους «γιους σκυλιών».

Ο Μπασίμ Ναΐμ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, αντιδρώντας στις αναφορές αυτές, τις χαρακτήρισε «προσβλητικές», ενώ ανακοίνωση της οργάνωσης ανέφερε: «Καταδικάζουμε τις προσβλητικές δηλώσεις του Προέδρου Αμπάς στη διάρκεια συνάντησης του Κεντρικού Συμβουλίου αναφορικά με την αντίσταση και τους μαχητές αντίστασης του λαού μας, που αγνοούν τις θυσίες και τον αγώνα του λαού μας και τα βάσανα και τις συνεχιζόμενες θυσίες των κρατουμένων. Καταδικάζουμε την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής για τη συνέχιση αυτής της πορείας που ποινικοποιεί την αντίσταση, απαλλάσσει την κατοχή από τα συνεχιζόμενα εγκλήματα κατά του λαού μας εδώ και δεκαετίες, ειδικά τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα, την προσάρτηση και "ιουδαιοποίηση" της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ και τα σοβαρά βάσανα που υφίστανται οι γενναίοι κρατούμενοί μας...».

Νέα πρόταση για εκεχειρία από τη Χαμάς

Στο μεταξύ, χτες δημοσιοποιήθηκαν νέες πληροφορίες σε σχέση με το σχέδιο εκεχειρίας που επιχειρεί να διαπραγματευτεί η Χαμάς στο Κάιρο με Αιγύπτιους μεσολαβητές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Middle East Monitor» η Χαμάς θα παρουσιάσει σχέδιο πέντε σημείων σε επικείμενες συνομιλίες στο Κάιρο, σκοπεύοντας την εξασφάλιση εκεχειρίας διάρκειας πέντε ετών και μία συνολική συμφωνία με το Ισραήλ για τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων και αποχώρηση δυνάμεων του στρατού από τις περιοχές που κατέλαβαν μετά την παραβίαση της εκεχειρίας της 19ης Ιανουαρίου και την επανέναρξη των επιθέσεων στις 18 Μαρτίου. Το σχέδιο της Χαμάς συμπεριλαμβάνει προβλέψεις επίσης για απελευθέρωση όλων των ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων, τη συγκρότηση μίας τοπικής επιτροπής διακυβέρνησης της Γάζας «από ανεξάρτητους τεχνοκράτες» στο πλαίσιο συμφωνίας.

Στο μεταξύ χτες, η Ισπανία ανακοίνωσε πως ακύρωσε μονομερώς σύμβαση αγοράς πυρομαχικών αξίας περίπου 6,8 εκατ. ευρώ για το υπουργείο Εσωτερικών από την ισραηλινή εταιρεία «Guardian Defense and Homeland Security S.A.»

ΣΥΡΙΑ
Ανοιχτοί οι τζιχαντιστές για σχέσεις με Ισραήλ

Το ενδιαφέρον του τζιχαντιστή «Προέδρου» της Συρίας Αχμεντ Αλ Σαράα για σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ μετέφερε χτες από το δίκτυο «Bloomberg» ο Αμερικανός Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κόρι Μιλς, που πριν λίγες μέρες είχε συναντηθεί μαζί του στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον Μιλς, ο Σαράα είναι πρόθυμος να διευκρινίσει πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παρουσία ξένων τζιχαντιστών στη Συρία και να προσφέρει «εγγυήσεις στο Ισραήλ». Επίσης, συζητά τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ προκειμένου να άρουν τις κυρώσεις στη Συρία.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες μερική άρση των κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, και συγκεκριμένα αίρονται κυρώσεις που αφορούν τα συριακά υπουργεία Αμυνας και Εσωτερικών και τις υπηρεσίες πληροφοριών. Αρχές Μάρτη η Βρετανία ήρε τις κυρώσεις που είχε επιβάλει σε 24 συριακές οντότητες, ή άλλες που συνδέονται με τη Συρία, μεταξύ τους την Κεντρική Τράπεζα Συρίας. Σε ισχύ παραμένουν κυρώσεις που είχαν επιβληθεί σε πάνω από 300 Σύρους αξιωματούχους και 40 οντότητες, των οποίων τα στοιχεία έχουν «παγώσει».

Τρεις τραυματίες από επιδρομές των ΗΠΑ στην Υεμένη

Νέο γύρο αεροπορικών επιδρομών πραγματοποίησαν χτες αμερικανικά βομβαρδιστικά σε περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών Χούθι στην Υεμένη, προκαλώντας τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών ατόμων.

Στην πρώτη επίθεση, σε ανατολική συνοικία της πρωτεύουσας Σανάα, τραυματίστηκε ένα άτομο και υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές κτίρια της περιοχής. Ο δεύτερος γύρος επιδρομών έγινε στη βόρεια επαρχία Σαάντα και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό άλλων δύο ανθρώπων.

Το ίδιο 24ωρο, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Πρόεδρος της Υεμένης (ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς), Μοχάμεντ Αλ Αλίμι, συγκάλεσε συνεδρίαση του λεγόμενου «Προεδρικού Συμβουλίου Ηγεσίας» (PLC), που συγκροτήθηκε το 2022 και αποτελεί συνασπισμό πολιτικών κομμάτων της Υεμένης που αντιτίθενται στο κίνημα «Ανσάρ Αλλάχ» των Χούθι. Ο Αλίμι πρότεινε μια «ενιαία εθνική στρατηγική» για τη μεταπολεμική μετάβαση της Υεμένης, την ανοικοδόμηση και την αναζωογόνηση κρατικών θεσμών σε περιοχές υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησής του.

Συνομιλίες με χώρες της ΕΕ θέλει ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, λίγες μέρες πριν τις συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών εμπειρογνωμόνων το ερχόμενο Σάββατο στο Ομάν, δήλωσε έτοιμος να ταξιδέψει σε Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία για συνομιλίες με επίκεντρο το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές δυνάμεις (Ε3) τον περασμένο Δεκέμβρη είχαν απειλήσει με επαναφορά όλων των διεθνών κυρώσεων στο Ιράν, προκειμένου να το αποτρέψουν από την απόκτηση πυρηνικού όπλου.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X» ο Αραγτσί ανέφερε: «Προτείνω για άλλη μια φορά τη διπλωματία. Μετά τις πρόσφατες διαβουλεύσεις μου στη Μόσχα και στο Πεκίνο, είμαι έτοιμος να κάνω το βήμα με επισκέψεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Λονδίνο... Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ε3».

Δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας στον Λίβανο

Δάνειο ύψους 250 εκατ. δολαρίων στην κυβέρνηση του Λιβάνου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες της χώρας σε Ενέργεια, ενέκρινε χτες η Παγκόσμια Τράπεζα.

Περίπου πέντε μήνες μετά τη συμφωνία εκεχειρίας Ισραήλ - Χεζμπολάχ (τέθηκε σε ισχύ στις 27/11/2024) η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο Λίβανος θα χρειαστεί περίπου 11 δισ. δολάρια για την ανοικοδόμηση και ανάκαμψη της οικονομίας του μετά το τέλος του πολέμου.

Αργότερα χτες, Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι πήραν προκαταρκτική έγκριση από την Παγκόσμια Τράπεζα το δάνειο να ανέβει στα 400 εκατ. δολάρια, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο δανείου ύψους 1 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου.

Νέες διαμαρτυρίες κατά της σφαγής των Παλαιστινίων

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Μαρόκο

2025 The Associated Press. All

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Μαρόκο
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατά της γενοκτονίας των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Στις ΗΠΑ, εκατοντάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ διαδήλωσαν κατά της προγραμματισμένης ομιλίας του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος υποστηρίζει την απέλαση Παλαιστινίων από τη Γάζα. Οι διαδηλωτές, που έστησαν σκηνές στην πλατεία Beinecke, φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης και ζητούσαν από το Πανεπιστήμιο να αντιταχθεί στον πόλεμο.

Επικράτησαν συνθήματα όπως «Γάζα θα δεις - η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί!» και «Αποκαλύψτε τις χρηματοδοτήσεις και συνεργασίες με το Ισραήλ. Σταματήστε να επενδύετε σε προγράμματα που το ωφελούν! - Δεν θα σταματήσουμε, δεν θα κουραστούμε!»

Την περασμένη Κυριακή, με συνθήματα «Ο λαός θέλει να απαγορευτεί ο ελλιμενισμός του πλοίου» και όχι «γενοκτονικά όπλα σε μαροκινά ύδατα» έγινε δυναμική συγκέντρωση στο μεσογειακό λιμάνι της Ταγγέρης (Μαρόκο), ενάντια στον ελλιμενισμό πλοίου που μετέφερε εξαρτήματα για ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πολλοί λιμενεργάτες, καταγγέλλοντας ότι πλοίο της δανέζικης εταιρείας «Maersk» μεταφέρει ανταλλακτικά για αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «F-35» που εισάγονται στο Ισραήλ. Σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού δικτύου «Declassified UK», η μεταφορά ξεκινά από αμερικανική αεροπορική βάση στο Fort Worth του Τέξας και μόλις οι επίμαχες παραγγελίες φτάνουν στο Μαρόκο μεταφέρονται από την Ταγγέρη στη Χάιφα του Ισραήλ με δύο πλοία της «Maersk» που τελικό προορισμό έχουν την αεροπορική βάση Νεβατίμ. Οι παραγγελίες μάλιστα φέρονται να ξεκίνησαν 5 Απρίλη και να συνεχίζονται μέχρι 1 Μάη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ