Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος καταδικάζει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, τον «σκοταδιστικό αυταρχισμό» του καθεστώτος και την απόφασή του να διαλύσει το Συριακό ΚΚ και άλλα πολιτικά κόμματα.
Στην ανακοίνωση μεταξύ των άλλων σημειώνεται:
«Από την κατάληψη της εξουσίας στην πατρίδα μας τη Συρία στις 8 Δεκέμβρη 2024, ως αποτέλεσμα μιας στρατιωτικής επίθεσης με πλήρη στήριξη των αποικιακών δυνάμεων που είναι μέλη του επιθετικού ΝΑΤΟ, η σκοταδιστική ολιγαρχία άρχισε να περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού. Δεκάδες χιλιάδες κρατικοί και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί, με πολλούς από αυτούς τους οργανισμούς να διαλύονται, επιδεινώνοντας περαιτέρω την οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Επιπλέον, αυξάνονται οι διακρίσεις μεταξύ των πολιτών με βάση τις πεποιθήσεις και τις θρησκευτικές καταγωγές τους. Εχουν γίνει και γίνονται απαγωγές και δολοφονίες μαζί με κλοπές, λεηλασίες και εκβιασμούς.
Στις 29 Γενάρη 2025, τα χαρακτηριστικά του πολιτικού αυταρχισμού των σκοταδιστών άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται πιο καθαρά. Εκείνη τη μέρα πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη των αρχηγών των ένοπλων ομάδων που είχαν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ως αποτέλεσμα ιστορικής σύμπτωσης, χωρίς να έχουν άλλα προσόντα εκτός από τη δύναμη των όπλων.
Στη συνάντηση αυτή, συμφωνήθηκε να καθιερωθεί το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας. Παραχωρήθηκαν σε ένα άτομο οι πλήρεις εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες της διοίκησης του κράτους. Αυτό σημαίνει επιβεβαίωση ενός κραυγαλέου δικτατορικού καθεστώτος υπό την τουρκική εντολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτού του επικίνδυνου βήματος προηγήθηκαν πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους ιμπεριαλιστικών κέντρων και αντιδραστικών αραβικών καθεστώτων, πέρα από τη μόνιμη παρουσία του Τούρκου κηδεμόνα, γεγονός που δείχνει ότι αυτή η μεταμόρφωση έγινε με την ευλογία αυτών των κύκλων...
Η συνεδρίαση της 29ης Γενάρη αποφάσισε επίσης τη διάλυση πολλών εθνικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος...
Το Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, που μετρά περισσότερα από εκατό χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων πολέμησε υπό διάφορες συνθήκες, δεν θα υποκύψει σε αυτήν την άδικη απόφαση διάλυσής του. Θα συνεχίσει τον αγώνα του για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μαζών, την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της πατρίδας.
Εμείς, οι Σύροι κομμουνιστές, δεν φοβόμαστε την καταπίεση, τις διώξεις, και η ιστορία μας το μαρτυρεί αυτό. Ο συριακός λαός μάς γνωρίζει για τη σταθερότητά μας στις αρχές και την ακεραιότητά μας στην εξυπηρέτηση του λαού.
Σε αυτό το κρίσιμο στάδιο, βλέπουμε ένα από τα πρώτα μας καθήκοντα να δουλεύουμε για να ενοποιήσουμε τις τάξεις όλων των λαϊκών δυνάμεων στη χώρα μας, ανεξάρτητα από τα πιστεύω τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τον σκοταδιστικό αυταρχισμό και αυθαιρεσία.
Μαζί στον αγώνα για ελεύθερη πατρίδα και ευτυχισμένο λαό!».
Οι συνομιλίες για σύναψη «αμυντικού» συμφώνου, δημιουργία τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία και εκπαίδευση του νέου συριακού στρατού από την Τουρκία ήταν στα θέματα που κυριάρχησαν κατά τις χθεσινές επαφές που είχε στην Αγκυρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν ο Σύρος «μεταβατικός» πρόεδρος της κυβέρνησης των τζιχαντιστών, Αχμεντ αλ Σαράα.
Πληροφορίες του πρακτορείου Reuters πριν τη συνάντηση αναφέρονταν στα παραπάνω θέματα, ενώ ειδικά για το θέμα των βάσεων σημείωναν μεταξύ άλλων σχέδια για τη δημιουργία δύο τουρκικών αεροπορικών βάσεων σε περιοχές της Συρίας (συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής ερήμου Μπαντίγια), στο φόντο και των σχεδίων της Αγκυρας κατά των Κούρδων μαχητών των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) και της οργάνωσης YPG, οι οποίες συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ανέφερε πως συζήτησαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν κατά των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία. Διαβεβαίωσε επίσης πως η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει τη νέα ηγεσία της Συρίας στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους» και των Κούρδων μαχητών και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι η οικειοθελής επιστροφή των Σύριων μεταναστών θα επιταχυνθεί καθώς η Συρία θα γίνεται πιο σταθερή.
Πριν μεταβεί στην Τουρκία, ο Αχμεντ αλ Σαράα σε συνέντευξή του στο δίκτυο «Syria TV» δήλωσε πως θα χρειαστούν «τέσσερα με πέντε χρόνια» για να διεξαχθούν εκλογές στη Συρία. Επικαλέστηκε ως πρόσχημα τη δημιουργία «επαρκών υποδομών» που να είναι «αξιόπιστες» και την πραγματοποίηση απογραφής πληθυσμού...
Μία βδομάδα αφότου καταργήθηκε το Σύνταγμα, διαλύθηκε η βουλή και απαγορεύτηκαν σχεδόν όλα τα κόμματα, ο Σαράα ισχυρίστηκε κατά τα άλλα πως η Συρία θα γίνει «δημοκρατία, με κοινοβούλιο και εκτελεστική εξουσία».
Ο Σαράα ισχυρίστηκε επίσης πως οι Κούρδοι μαχητές των SDF δηλώνουν «έτοιμoι» να παραδώσουν τα όπλα στην κεντρική κυβέρνηση, αν και στη συνέχεια ανέφερε πως υπάρχουν «κάποιες διαφωνίες για μερικές λεπτομέρειες».
Επιπλέον ο Αλ Σαράα σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Economist» ανέφερε πως η κυβέρνησή του επιδιώκει την αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες, υποστηρίζοντας πως δεν έχει ακόμη έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση Τραμπ.
«Πιστεύω ότι ο Πρόεδρος Τραμπ επιδιώκει την ειρήνη στην περιοχή και αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η άρση των κυρώσεων», δήλωσε, προσθέτοντας πως πλέον δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός «τρομοκρατική» στην οργάνωση τζιχαντιστών HTS, της οποίας ήταν αρχηγός.
Ανοικτό άφησε δε το ενδεχόμενο μελλοντικής «εξομάλυνσης» σχέσεων με το Ισραήλ, απαντώντας σχετικά ότι «θέλουμε ειρήνη με όλα τα μέρη», αλλά πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα λόγω των περιφερειακών πολέμων και της κατοχής από το Ισραήλ των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν.
Ανέφερε τέλος ότι η κυβέρνησή του «επαναξιολογεί τη ρωσική στρατιωτική παρουσία» στη Συρία.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος επαναφέρει σταθερά τα σχέδια ξεριζωμού των Παλαιστινίων από τη Γάζα
2025 The Associated Press. All |
Πριν τη συνάντηση ο Τραμπ επανήλθε στα σχέδια μαζικού ξεριζωμού των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας, λέγοντας ότι δεν έχουν άλλη εναλλακτική «από το να φύγουν από τη Γάζα», ενώ επανέλαβε τις πιέσεις προς Αίγυπτο και Ιορδανία, καλώντας τες να αναλάβουν τη «φιλοξενία» τους. Ισχυρίστηκε δε προκλητικά πως οι Παλαιστίνιοι θα ήταν ενθουσιασμένοι να φύγουν από την πατρίδα τους...
Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμενόταν να βρεθεί και η επιδίωξη των ΗΠΑ για μια νέα «Συμφωνία του Αβραάμ», αυτήν τη φορά μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Πριν τη συνάντηση με τον Νετανιάχου ο Τραμπ δήλωσε πως δεν σχεδιάζει να συζητήσει πιθανή προσάρτηση της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης στο Ισραήλ, μολονότι τόνισε το «πολύ μικρό μέγεθος» της έκτασης του κράτους - δολοφόνου, με υπονοούμενα για μελλοντικές αλλαγές συνόρων.
Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχιση της εκεχειρίας στη Γάζα, αρκούμενος να αναφερθεί στην «αισιοδοξία» του ειδικού απεσταλμένου του στην περιοχή, Στιβ Γουίτκοφ, με τον οποίο ο Νετανιάχου είχε συναντηθεί πρωτύτερα.
Πριν τη συνάντηση ο Τραμπ υπέγραψε διατάγματα για τον τερματισμό της αμερικανικής χρηματοδότησης της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καθώς επίσης για τον τερματισμό της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Υπέγραψε ακόμα διάταγμα για μια νέα εκστρατεία «υπέρτατης πίεσης» και «πολύ σκληρών κυρώσεων» σε βάρος του Ιράν, αναφέροντας ότι έχει δώσει οδηγίες στους συνεργάτες του να «εξαφανίσουν» το Ιράν σε περίπτωση που πετύχει σχέδιο δολοφονίας του.
Η εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφερε επιπλέον ότι Τραμπ και Νετανιάχου θα συζητούσαν μια στρατιωτική συμφωνία για την πώληση αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ, αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Στελέχη της Χαμάς ανακοίνωσαν χτες ότι ξεκίνησαν στην Ντόχα του Κατάρ συνομιλίες για τη δεύτερη φάση της εκεχειρίας στη Γάζα με τους μεσολαβητές.
Νωρίτερα, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως οι Ισραηλινοί διαπραγματευτές πήραν εντολή να μεταβούν στο Κατάρ μέχρι το τέλος της βδομάδας για τις σχετικές συνομιλίες. Ωστόσο, πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Ισραηλινοί που θα σταλούν στην Ντόχα δεν έχουν εξουσίες για ουσιαστική διαπραγμάτευση, και ότι θα σταλούν εκεί μόνο και μόνο για να τηρηθούν τα προσχήματα.
Στην Αγκυρα, χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, που προ ημερών είχε συναντηθεί στην Ντόχα με ηγετικά στελέχη της Χαμάς, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, τόνισε ότι είναι πιθανή μια επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα αμέσως μετά την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων. Επιβεβαίωσε επίσης πως η Τουρκία ανέλαβε να φιλοξενήσει 15 από τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που απελευθερώθηκαν τελευταία.
Στην εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δύο βδομάδες σε πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης όπως οι πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τουμπάς αναφέρθηκε χτες ο δήμαρχος της Τζενίν, Μ. Τζαράρ παρομοιάζοντάς την με τη Γάζα.
Τόνισε πως μέσα σε δύο βδομάδες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν τουλάχιστον 120 κτίρια, καταστράφηκαν δρόμοι και υποδομές σε βασικές υπηρεσίες, εκτόπισαν πάνω από 15.000 Παλαιστίνιους αμάχους, ενώ λόγω του αποκλεισμού στην Τζενίν έχουν αρχίσει ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.
Οπως τόνισε οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε Τζενίν, Τουλκαρέμ, Τουμπάς κ.α. έχουν προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 40 ανθρώπων.
Νωρίτερα, χτες στη βόρεια Δυτική Οχθη, ένας νεαρός Παλαιστίνιος μπήκε σε πύργο-παρατηρητήριο του ισραηλινού κατοχικού στρατού και πυροβολώντας σκότωσε τουλάχιστον 2 Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 8, προτού πέσει νεκρός από τα ισραηλινά πυρά.
Με αφορμή αυτή την επίθεση εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε πως η επιχείρηση «Σιδηρούν Τείχος» στη Δυτική Οχθη θα διευρυνθεί...
Το ίδιο διάστημα στον νότιο Λίβανο, διεθνή ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως δυνάμεις του λιβανέζικου στρατού άρχισαν να αναπτύσσονται νοτίως του ποταμού Λιτάνι σαν ένδειξη «αποχώρησης» μαχητών της Χεζμπολάχ από την περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αραβικών ΜΜΕ, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού (που παραμένουν στην περιοχή μετά από παράταση της συμφωνίας ως τουλάχιστον τις 18/2) κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, άλλες υποδομές στην περιοχή και χωράφια και καλλιέργειες στην πόλη Μαρτζαγιούν.
Παράλληλα έκαναν προσομοίωση αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Ναμπατίεχ και Ικλίμ Τουφάχ σε μία προσπάθεια να τρομοκρατήσουν τον τοπικό πληθυσμό.
Χτες, επισκέφθηκε τη Βηρυτό ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζάσιμ Αλ-Θάνι, θέτοντας ως όρο για την παροχή βοήθειας στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.