2025 The Associated Press. All |
Από τους τελευταίους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα |
Νωρίς το πρωί της Δευτέρας ο ισραηλινός στρατός χτύπησε μια σκηνή γεμάτη δημοσιογράφους στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, σκοτώνοντας δύο από αυτούς και τραυματίζοντας άλλους εννιά, με δύο από τους τραυματίες να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Στοιχεία της Ενωσης Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων αναφέρουν ότι από τον Οκτώβρη του 2023 έχουν σκοτωθεί πάνω από 210 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα, από τότε που ο ισραηλινός στρατός «έσπασε» την εκεχειρία στις 18 Μάρτη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.309 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, και έχουν τραυματιστεί άλλοι 3.184. Ο συνολικός απολογισμός από τις 7/10/2023 ανέφερε χτες 50.695 νεκρούς και τουλάχιστον 115.338 τραυματίες.
Παράλληλα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τις πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος διασωστών και γιατρών, ζητώντας διεθνή επιτροπή έρευνας για τη δολοφονία 15 υγειονομικών στη Γάζα. «Δεν είναι πλέον επαρκές να μιλά κανείς για σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου στη Γάζα και των Συνθηκών της Γενεύης. Τώρα απαιτείται από τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εφαρμόσουν την απαραίτητη τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται», ανέφερε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, Γιούνις Αλ Χατίμπ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Δυτική Οχθη. Απαίτησε δε να σταματήσουν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ασθενοφόρα, και τον κάλεσε να αποκαλύψει πληροφορίες για την τύχη Παλαιστίνιων υγειονομικών που αγνοούνται μέχρι σήμερα.
Νωρίτερα, την Κυριακή, και αφότου είχε δημοσιοποιηθεί αποκαλυπτικό βίντεο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού παραδέχτηκε κυνικά ότι οι στρατιώτες «έκαναν λάθη» όταν χτύπησαν κομβόι ασθενοφόρων, ένα αυτοκίνητο του ΟΗΕ και ένα πυροσβεστικό όχημα της Πολιτικής Προστασίας της Γάζας τις 23 Μάρτη στη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 υγειονομικοί εργαζόμενοι.
Επιπλέον, εκπρόσωπος της βρετανικής ΜΚΟ «Save The Children» στη Γάζα κατήγγειλε χτες ότι πάνω από 15.000 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τον Οκτώβρη του 2023 σε επιθέσεις του ισραηλινού στρατού. Το βράδυ της Κυριακής έγινε άλλη μία επίθεση εναντίον παιδιών στη Χαν Γιούνις, που σκότωσε και άφησε ανάπηρα αρκετά από αυτά.
Αλλο ένα ρεπορτάζ, της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» χτες, ανέφερε ότι 10 Ισραηλινοί βρετανικής υπηκοότητας που υπηρέτησαν στον ισραηλινό στρατό κατηγορούνται για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.
Ζώνες θανάτου περιμετρικά της Γάζας, στις οποίες ο ισραηλινός στρατός σκότωνε εν ψυχρώ Παλαιστίνιους αμάχους και ισοπέδωσε κατοικίες, εργοστάσια και χωράφια σε βάθος τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, με σκοπό τη δημιουργία «νεκρής ζώνης», αποκάλυψε έκθεση της ισραηλινής ΜΚΟ «Breaking the Silence» με τίτλο «Η Περίμετρος».
Σε σχετικό ρεπορτάζ του «Guardian», που επικαλείται την έκθεση της ΜΚΟ και συνεντεύξεις με 4 Ισραηλινούς στρατιώτες, παρατίθενται συγκλονιστικές μαρτυρίες στρατιωτών που καταθέτουν ότι τους ζητήθηκε να πυροβολούν «οποιονδήποτε με το που έμπαινε στην "περίμετρο"», καθώς δεν υπήρχε απολύτως καμία διάκριση μεταξύ μαχητών της Χαμάς και αμάχων. Αλλοι αναφέρουν ότι δυνάμεις τεθωρακισμένων που επιχειρούσαν στη Γάζα ήδη από τον Νοέμβρη του 2023 είχαν ξεκινήσει να δρουν στη λεγόμενη «ζώνη θανάτου», που έμοιαζε με τη Χιροσίμα, τονίζοντας ότι όποιος έμπαινε εκεί «θεωρούνταν απειλή και ήταν καταδικασμένος σε θάνατο». Πριν την έναρξη του πολέμου το 2023 το Ισραήλ είχε δημιουργήσει μια «νεκρή ζώνη» εντός της Γάζας, βάθους 300 μέτρων. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει ο «Guardian», η νέα «ζώνη θανάτου» που δημιουργήθηκε από το Οκτώβρη του 2023 και έπειτα έχει βάθος 800 έως 1.500 μέτρα και ισοδυναμεί με το 15% του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας, ή το 35% της καλλιεργήσιμης έκτασης του θύλακα.
Την Κυριακή οι κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν τον 14χρονο Αμερικανό παλαιστινιακής καταγωγής Ομάρ Μοχάμαντ Ραμπία, στην περιοχή Τουρμούς Αγιά στη Δυτικη Οχθη. Αλλα δύο αγόρια, ηλικίας 14 και 15 ετών, διπλής παλαιστινιακής και αμερικανικής υπηκοότητας, τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά και σώθηκαν επειδή οι τραυματιοφορείς κατάφεραν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Αντίθετα ο 14χρονος Ομάρ δεν τα κατάφερε, καθώς μετά τον πυροβολισμό του περικυκλώθηκε από Ισραηλινούς στρατιώτες, που εμπόδισαν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, αφήνοντάς τον να πεθάνει από αιμορραγία.
Αργότερα χτες το μεσημέρι ο ισραηλινός στρατός σφράγισε όλες τις εισόδους της Ναμπλούς, καθώς από νωρίς κηρύχθηκε γενική απεργία σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Οχθης κατά των εντεινόμενων ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα.
Εν μέσω όλης αυτής της σφαγής, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου ξεκίνησε επίσκεψη στις ΗΠΑ το βράδυ της Κυριακής (μετά από τετραήμερη επίσκεψη στην Ουγγαρία), συναντώντας το βράδυ της Δευτέρας στον Λευκό Οίκο τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ.
Βασικά θέματα της συνάντησης ήταν η επανέναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Συρία απέναντι στις κινήσεις του τουρκικού στρατού για τον έλεγχο τουλάχιστον δύο αεροπορικών βάσεων σε θέσεις - κλειδιά, και κυρίως τα σχέδια για διαπραγματεύσεις ή παράτολμες επιθέσεις τους επόμενους μήνες σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, στόχος της συνάντησης με τον Τραμπ ήταν να του δείξει τι θα έπρεπε να περιλαμβάνει «μια καλή συμφωνία με το Ιράν», κάνοντας λόγο για «πλήρη διάλυση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, με παράδειγμα την παλιότερη περίπτωση της Λιβύης. Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ αναμενόταν ευρεία συνάντηση Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων, μεταξύ τους του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, και του Ισραηλινού υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ.
Το ταξίδι του Νετανιάχου με το αεροπλάνο κράτησε αρκετές ώρες, στην προσπάθεια αποφυγής χωρών - μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (όπως Ισλανδία, Ιρλανδία και Ολλανδία) που επιζητούν την εκτέλεση εντάλματος σύλληψης του Ισραηλινού πρωθυπουργού για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Πέρασε όμως από τον εναέριο χώρο Ιταλίας, Γαλλίας και Κροατίας, που αν και μέλη του ΔΠΔ τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα τον πειράξουν.
Από τους πρώτους αξιωματούχους που συνάντησε ο Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον ήταν ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, καθώς ο Τραμπ επέβαλε και στο Ισραήλ δασμούς, 17%, και ο Νετανιάχου επιχείρησε να αντιστρέψει αυτήν την απόφαση.
Το βράδυ της Κυριακής ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε διήμερη επίσκεψη στην Αίγυπτο, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.
Κεντρικό θέμα των συζητήσεών του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Α. Φ. Σίσι, και με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β', είναι το μεταπολεμικό μέλλον και η ανοικοδόμηση της Γάζας, που μπορεί να προσφέρει επιχειρηματικές ευκαιρίες σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα των δύο χωρών.
Στη συνάντηση με τον Σίσι ο Μακρόν επικεντρώθηκε στην υποστήριξη του αραβικού σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Γάζας μετά τον πόλεμο, έναντι του αμφιλεγόμενου σχεδίου του Τραμπ να διώξει βίαια τους Παλαιστίνιους, ώστε να τη μετατρέψει σε «Ριβιέρα της Ανατολής». Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τη Γάζα δεν θα τη διοικήσει «ούτε η Χαμάς, ούτε το Ισραήλ». Ο Σίσι, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η Αίγυπτος υπέστη απώλειες ύψους 7 δισ. δολαρίων λόγω της δράσης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και της μείωσης της κίνησης πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Χτες το βράδυ η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε και τηλεφωνική επικοινωνία του Μακρόν με τον Τραμπ, τον Σίσι και τον Αμπντάλα Β' για την κατάσταση στη Γάζα.
Σήμερα Τρίτη ο Μακρόν σχεδιάζει να μεταβεί στην πόλη Αλ Αρίς της βόρειας Αιγύπτου, που απέχει περίπου 50 χλμ. από τη Γάζα.
Αυστηρές προειδοποιήσεις πως θα αντιμετωπιστούν ως εχθρικές ενέργειες πιθανές παραχωρήσεις εδάφους ή εναέριου χώρου σε αμερικανικές δυνάμεις, που σχεδιάζουν την εξαπόλυση επιθέσεων σε βάρος του Ιράν απηύθυνε ο ανώτατος Ιρανός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σε γειτονικές χώρες.
Οι προειδοποιήσεις είχαν ως αποδέκτες τις κυβερνήσεις σε Ιράκ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Τουρκία και Μπαχρέιν. Το Κουβέιτ φέρεται πως απάντησε ήδη καθησυχάζοντας το Ιράν ότι δεν θα επιτρέψει τη χρήση εδάφους ή εναέριου χώρου για τον σκοπό αυτό, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χτες δήλωσε άγνοια για μία τέτοια προειδοποίηση.
Η εξέλιξη σημειώνεται λίγες μέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον πως τυχόν επιθέσεις σε βάρος του Ιράν θα ήταν «απαράδεκτες και παράνομες».
Παρότι το Ιράν απορρίπτει τις άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο έμμεσων συνομιλιών με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μολονότι το μονοπάτι για τέτοιες συνομιλίες θα ήταν «κακοτράχαλο», αυτές θα μπορούσαν να ξεκινήσουν σύντομα μόλις οι ΗΠΑ διαμηνύσουν πως τις επιθυμούν.
Στο κάδρο των αμερικανικών απειλών έναντι του Ιράν, οι ΗΠΑ συνεχίζουν απτόητες τις επιθέσεις σε περιοχές των αντικαθεστωτικών Χούθι στην Υεμένη. Χτες, βομβάρδισαν περιοχές της πρωτεύουσας Σαναά σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης «SABA News», σε άλλες επιδρομές που έκαναν οι ΗΠΑ στην πόλη Σαναά την Κυριακή σκότωσαν τέσσερα άτομα (οι δύο γυναίκες) και τραυμάτισαν τουλάχιστον 25 άλλους, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης Τραμπ στον Λευκό Οίκο οι αμερικανικές επιθέσεις τους τελευταίους μήνες στην Υεμένη ξεπερνούν τις 200.
Εκπρόσωπος των Χούθι το βράδυ της Δευτέρας ανακοίνωσε πως εξαπέλυσαν επίθεση σε «στρατιωτική περιοχή» του Τελ Αβίβ αλλά ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε στη συνέχεια πως αναχαιτίστηκε εχθρικό drone.
Το Ισραήλ συνέχισε και τη Δευτέρα το πρωί τις αεροπορικές επιδρομές στον Νότιο Λίβανο. Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο ισραηλινού drone βρέθηκε η πόλη Ταϊμπίχ. Κατά τη διάρκεια της επιδρομής σκοτώθηκε τουλάχιστον ένα άτομο.
Στο κάδρο των ισραηλινών επιθέσεων που εντείνονται το τελευταίο διάστημα στοχοποιώντας αεροπορικές βάσεις σε Χομς και Τ-4 που θέλει να αναλάβει ο τουρκικός στρατός, ο Σύρος τζιχαντιστής «πρόεδρος» Αχμεντ αλ Σαράα ανακοίνωσε χτες πως θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα στην Τουρκία, για δεύτερη φορά από τις 4 Φλεβάρη.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η επίσκεψη αυτή στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί περίπου μία βδομάδα αφότου μετέβη εκεί στις 4/4 ο γιος του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, Σαντάμ Χαλίφα Χάφταρ, που είναι διοικητής των δυνάμεων του «Λιβυκού Εθνικού Στρατού» στην ανατολική Λιβύη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και τον στρατηγό Σελτσούκ Μπαϊρακτάρογλου.
Την ίδια ώρα, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις κατά Χριστιανών και Αλαουιτών στα δυτικά παράλια.