Στις 12 Φλεβάρη απεργούν στα νησιά | Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου
Πρόκειται για την υλοποίηση της απόφασης που λήφθηκε ομόφωνα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, λίγους μήνες μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε για την Υγεία στο νησί, τον περασμένο Αύγουστο.
Με την κατάσταση να χειροτερεύει μέρα με τη μέρα, οι φορείς που συντονίζουν τη δράση και τις διεκδικήσεις τους οργανώνουν την κλιμάκωση του αγώνα, για τον οποίο ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου και μέλος της ΕΕ του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, Σταμάτη Φιλιππή.
-- Ποια είναι τα προβλήματα που βγάζουν ξανά τον λαό του νησιού στους δρόμους και μάλιστα με απεργιακή κινητοποίηση;
-- Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες οι δημόσιες μονάδες Υγείας στο νησί, ιδιαίτερα στο νοσοκομείο, αλλά και τα 2 Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία.
Στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου που χρονολογείται από το 2010, ενώ προβλέπονται 76 θέσεις ειδικευμένων ιατρών, αυτήν τη στιγμή υπηρετούν μόνο 32. Προβλέπονται 32 θέσεις ειδικευόμενων ιατρών, υπηρετεί μόνο ένας!
Η παιδιατρική κλινική έχει μόνο μία μόνιμη παιδίατρο αντί για 4, εδώ και 8 χρόνια, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα και στην κάλυψη εφημεριών της παιδιατρικής κλινικής. Η ΜΕΘ με 6 κλίνες έχει μόνο έναν εντατικολόγο αντί για 4, όταν μάλιστα δεχόμαστε περιστατικά και από άλλα νησιά και τις εφημερίες τις καλύπτουν δύο στρατιωτικοί γιατροί κι ένας με ΔΠΥ (μπλοκάκι). Στο ΤΕΠ δεν υπάρχουν, ούτε υπήρξαν εδώ και 25 χρόνια, γιατροί αυτού του τμήματος, ενώ προβλέπονται 4 μόνιμοι γιατροί. Τα Επείγοντα καλύπτονται από αγροτικούς γιατρούς που έχουν θέση στα αγροτικά ιατρεία των χωριών της Σάμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στη μεγαλύτερη κλινική του νοσοκομείου, την παθολογική, από τους 4 παθολόγους που προβλέπεται και υπηρετούσαν, σήμερα υπηρετούν μόνο 2 και είναι αδύνατον να καλυφθούν οι εφημερίες. Ενα από τα βασικότερα τμήματα, το ακτινοδιαγνωστικό, εξυπηρετείται μόνο από 2 γιατρούς και η αναμονή στα ραντεβού για αξονική τομογραφία, μαστογραφία και υπερηχογραφήματα φτάνουν τον έναν χρόνο, ενώ στο νησί δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος!
Επίσης, δεν υπάρχει ογκολόγος, ενώ υπάρχει τμήμα χημειοθεραπείας που λειτουργεί με έναν παθολόγο - στρατιωτικό ιατρό και αυτή την περίοδο εξυπηρετεί 30 καρκινοπαθείς. Δεν υπάρχουν γαστρεντερολόγος, οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, νευροχειρουργός, δερματολόγος, ψυχίατρος, παιδοψυχολόγος κ.ά. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του νοσοκομείου. Οπως η νοσηλευτική που χρειάζονται επιπλέον 30 νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό και όλο το βοηθητικό προσωπικό, στις υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου όπως είναι η φύλαξη, η σίτιση, στην καθαριότητα που ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν 16 άτομα και υπηρετούν μόνο 6.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στα αποκεντρωμένα τμήματα του νοσοκομείου, όπως το ΚΕΦΙΑΠ και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που είναι αποδεκατισμένα. Το ΚΥ Βαθύ λειτουργεί μόνο πρωινές ώρες με ελάχιστους γιατρούς και λοιπό προσωπικό.
-- Κι όλα αυτά με δεκάδες χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.
-- Η Σάμος έχει πάνω από 32.000 κατοίκους, το καλοκαίρι αυτός ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Στο νησί υπηρετούν και στρατιώτες, λειτουργεί η δομή φιλοξενίας προσφύγων με 5.000 πρόσφυγες, έχουμε τους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και παράλληλα το νοσοκομείο εξυπηρετεί και άλλα νησιά, Ικαρία, Φούρνους, Λέρο κ.ά.
Σε πολλές περιπτώσεις, από το πιο απλό μέχρι το πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας, ο ασθενής αναγκάζεται να μετακινηθεί από το νησί στην Αθήνα για να μπορέσει να κάνει τα στοιχειώδη, εξετάσεις, θεραπείες. Οταν η κατάσταση είναι κρίσιμη, όλα κρέμονται απ' το αν θα προλάβεις. Γιατί στα νησιά δεν ισχύει καν το «όποιος έχει χρήμα σώζεται», αλλά όποιος προλάβει, αν θα προλάβει να γίνει διακομιδή, αν το επιτρέπει ο καιρός κ.ο.κ.
-- Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος αναβρασμός, ειδικά από το περασμένο καλοκαίρι...
-- Ολα αυτά τα χρόνια ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου μαζί και με άλλους φορείς του νησιού όπως το Εργατικό Κέντρο, που έχει προκηρύξει και απεργία για τις 12 Φλεβάρη, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, με συλλόγους ασθενών όπως καρκινοπαθείς, αναδεικνύουν όλα αυτά τα σοβαρά προβλήματα - την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση, τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων. Εχουν γίνει μεγάλες κινητοποιήσεις σε παναιγιακό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.
Κινητοποίηση - σταθμός ήταν αυτή που έγινε τον περασμένο Αύγουστο, όπου συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι φορείς του νησιού. Η κινητοποίηση θορύβησε την κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα, το υπουργείο Υγείας κάλεσε στην Αθήνα τους τέσσερις δημάρχους (Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων), τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού, τον διοικητή του νοσοκομείου και τον κυβερνητικό βουλευτή. Χωρίς κανέναν εκπρόσωπο των φορέων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα των υγειονομικών.
Πίσω από κλειστές πόρτες ο υπουργός Υγείας έδωσε υποσχέσεις, έκανε δημόσιες εξαγγελίες για δήθεν οικονομικά κίνητρα προσέλκυσης γιατρών στα νησιά και δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλη Οκτώβρη θα προκήρυσσε όλες τις κενές ιατρικές θέσεις στα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας.
Τις ίδιες εξαγγελίες και δεσμεύσεις έδωσε ως απάντηση στην βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κομνηνάκα σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή. Εκεί απαντούσε ότι μέχρι τέλη Νοέμβρη θα προκηρύξει όλες τις κενές ιατρικές θέσεις. Υποσχέσεις, εξαγγελίες που τίποτα απ' αυτά δεν έγινε. Η κατάσταση στα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας καθημερινά διογκώνεται και η λειτουργία τους σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται επισφαλής.
-- Πώς ετοιμάζεστε για τη γενική απεργία;
-- Το Σάββατο 11 Γενάρη, πλήθος εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου κάλεσε τους φορείς του νησιού σε σύσκεψη στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Η ανταπόκριση των φορέων ήταν μεγάλη και αποφασιστική. Συνολικά 24 φορείς συμμετείχαν, ενώ συνεχώς παίρνονται νέες αποφάσεις από φορείς που δεν μπόρεσαν να παραστούν στη σύσκεψη. Αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουμε σε γενική 24ωρη απεργία σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους για τις 12 Φλεβάρη. Εως τότε προτάθηκε σειρά δράσεων που θα γίνουν από τους φορείς στις πόλεις και τα χωριά των νησιών μας, τα οποία θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος και η συμμετοχή στην απεργία να είναι πάνδημη.
Το ΕΚ προκήρυξε άμεσα την 24ωρη απεργία, ενώ οι υγειονομικοί του νομού είναι στην πρώτη γραμμή. Απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου και ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου. Σωματεία απ' όλους τους κλάδους παίρνουν αποφάσεις καθημερινά. Απαιτούμε:
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων με άμεση και ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών θέσεων που προβλέπονται. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν στο νοσοκομείο με 5 διαφορετικές σχέσεις εργασίας. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Καμία επιχειρηματική δράση στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Συγκέντρωση στις 12 μ., στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρίου
Σε κινητοποίηση στα ΤΕΠ του ΠΓΝΠ του Ρίου καλεί για το Σάββατο 18 Ιανουαρίου στις 12 μ. η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στις φιέστες του υπουργείου Υγείας, όπως αυτή που θα στήνεται εκείνη την ώρα, με επίσκεψη και του αρμόδιου υπουργού, για τη δήθεν ενίσχυση του νοσοκομείου. Κι αυτό την ίδια στιγμή που η κατάσταση χτυπά «κόκκινο συναγερμό», από τις ελλείψεις σε προσωπικό και την επιβάρυνσή του (λόγω παρόμοιων προβλημάτων) από την αντιμετώπιση περιστατικών σχεδόν απ' όλη τη Δυτική Ελλάδα.
Την κινητοποίηση στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων Αχαΐας (ΣΕΑΑΝ), καλώντας σε συμμετοχή εργατικά συνδικάτα, εργαζόμενους, Ατομα με Αναπηρία, χρόνιους πάσχοντες, τον λαό συνολικότερα.
Και η συγκεκριμένη φιέστα, άλλωστε, που στήνεται με αφορμή την αναγκαία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου δεύτερη αίθουσα επεμβατικής καρδιολογίας, όπως και για τη «δωρεά» στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας» του απαραίτητου μηχανήματος PET-CT, αποτελεί έναν ακόμη «κρίκο» στον σχεδιασμό κυβέρνησης, υπουργείου, 6ης ΥΠΕ και Διοικήσεων των Νοσοκομείων να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» υγειονομικών και λαού για τη συνολικότερη κατάσταση στην Υγεία. Εντάσσεται, επιπλέον, στις δράσεις περαιτέρω εμβάθυνσης και ενίσχυσης της εμπορευματικής δράσης και στα δημόσια νοσοκομεία, με τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία.
Mε κινητοποίηση την Τρίτη 21 Γενάρη συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» την αγωνιστική δράση ενάντια νέο σύστημα εφημέρευσης που τους δίνει το τελειωτικό χτύπημα. Αλλωστε, οι εικόνες βαρβαρότητας είναι πια καθημερινότητα, με την ΕΣΑΚ να μεταφέρει τα εξής από την εφημερία της περασμένης Πέμπτης:
«Ασθενής 74 ετών καρκινοπαθής, στεφανιαίος με εγκεφαλικό και περιμένει από χτες να βρει κρεβάτι και παραμένει στα ΤΕΠ Covid. Επίσης: Ασθενής 86 ετών με βαριά λοίμωξη στο μάτι, διαβητικός, επίσης. Ασθενής με πρόσφατη μαζική πνευμονική εμβολή 46 ετών, επίσης. Ασθενής 29 ετών με σοβαρή υποκαλιαιμία, το ίδιο. Αυτά είναι μερικά από τα βαριά περιστατικά που σύμφωνα με το υπουργείο διά στόματος Α. Γεωργιάδη και Μ. Θεμιστοκλέους... δεν περιμένουν στα επείγοντα και εξυπηρετούνται άμεσα... κι όμως 24 ώρες μετά είναι ακόμα εκεί», σχολιάζει η ΕΣΑΚ, αναδεικνύοντας το «σκηνικό πολέμου» που στήνεται σε κάθε εφημερία.
Η ΕΣΑΚ καλεί στην κινητοποίηση της Τρίτης τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους συνοδούς «να διεκδικήσουν στο πλευρό μας το σύστημα Υγείας που τους αξίζει, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, απαλλαγμένο από κάθε επιχειρηματική δράση με υψηλού επιπέδου παροχές».
Κείμενο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ
Το καθεστώς των ιδιωτικών συμβολαίων στον κλάδο της Υγείας αποτελεί εξαναγκασμό ενός τμήματος του λαού προκειμένου να αγοράζει εργασίες Υγείας που έπρεπε να παρέχονται απολύτως δωρεάν από το κράτος και πολύ περισσότερο ότι πληρώνουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, άμεσες πληρωμές και βαριά φορολογία.
Η αιτία βρίσκεται στην πολιτική δραστικής υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας - και εννοούμε τις δημόσιες υποδομές και τις παροχές - πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, έχοντας ως «ένα το κρατούμενο» ότι πρέπει να μειωθεί το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» για να αναθερμανθούν η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτό υπάρχει στρατηγική σύγκλιση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του (όλου) ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ολοι αυτοί ήταν και είναι υπέρ της εμπορευματοποίησης των εργασιών στην Υγεία, της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων μονάδων Υγείας, της πολιτικής «κόστους - οφέλους» και της πλήρους ανταποδοτικότητας των αναγκών στην Υγεία, προκειμένου το κράτος - και ιδιαίτερα τώρα σε καθεστώς «πολεμικής οικονομίας» - να περιορίσει ακόμα πιο δραστικά τις δαπάνες για τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες.
Αυτή η πολιτική σπρώχνει εκτός των άλλων ένα τμήμα του λαού να ξαναπληρώνει για τις ανάγκες του στην Υγεία τα τρωκτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών ομίλων για την οποία δεν έχει καμία αντίρρηση κανένα από τα κόμματα της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης». Χαρακτηριστική της στάσης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η δήλωση το περασμένο Σάββατο του Παύλου Μαρινάκη, που προτάσσει ένα μοντέλο ευρύτερης αντιμετώπισης της «κρίσης» των ασφαλιστικών εταιρειών όπως συνέβη με τις τράπεζες, δηλαδή ζεστό χρήμα με κρατική παρέμβαση.
Η ιδιωτική αγορά Υγείας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει τζίρο κοντά στα 2 δισ. ευρώ τον χρόνο, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% για το 2024 - 2025. Η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στην ιδιωτική Υγεία προχωράει και ενισχύεται, με 2 ομίλους να ελέγχουν περίπου το 60% στην αγορά των γενικών κλινικών. Η «Hellenic Healthcare», που ανήκει στον όμιλο «CVC Capital Partners», γιγαντώθηκε με τις διαδοχικές εξαγορές του «Metropolitan», του «ΙΑΣΩ General» και του «Υγεία». Ο ίδιος όμιλος εξαγόρασε το 2022 την «Εθνική Ασφαλιστική», που έχει σημαντικό μερίδιο στον κλάδο Ασφάλισης Υγείας, καθετοποιώντας περαιτέρω την παρουσία στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Αυτήν τη στιγμή ο όμιλος «Hellenic Healthcare» κατέχει μερίδιο 34,1% στην αγορά των γενικών κλινικών και 33,8% στην αγορά μαιευτικών κλινικών, ενώ ο «Ομιλος Ιατρικού» ελέγχει το 24,3% στην αγορά των γενικών κλινικών.
Την ίδια ώρα, ο ελληνικός λαός δαπάνησε 5,9 δισ. ευρώ από την τσέπη του για ιατρικές υπηρεσίες το 2022. Από αυτά μόνο το 15%-17% καλύπτεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (χρήματα που πάλι βγαίνουν από την τσέπη του), ενώ η δαπάνη του Δημοσίου (κρατικός προϋπολογισμός και ΕΟΠΥΥ, δηλαδή φόροι και ασφαλιστικές εισφορές) ήταν 10,9 δισ. ευρώ.
Ετσι η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ φαινομενικά προβάλλεται ότι με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης «τραβάει το αυτί» στις ασφαλιστικές εταιρείες που ανακοίνωσαν ανατιμήσεις περιορίζοντάς τες από περίπου 14% σε 7% (φυσικά και πάλι μιλάμε για αυξήσεις πληρωμών για τους ασφαλισμένους), την ίδια ώρα τους κλείνει το μάτι επεκτείνοντας την υποχρεωτικότητα για συμβόλαια και σε άλλους τομείς όπως η κάλυψη από φυσικές καταστροφές, αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 εκατ. και κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, με τάση όμως επέκτασης, καθώς και όλων των οχημάτων από 1η Ιανουαρίου 2025.
Με την τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για το θέμα, δεν αρνείται το ξεζούμισμα του λαού για τις ανάγκες της υγείας του, αλλά προβάλλει ορισμένες ενστάσεις για τον τρόπο και τους όρους που θα γίνεται αυτό το ξεζούμισμα. Αναφέρεται στις αυξήσεις που επιβάλλουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες παραβαίνοντας τους όρους «διαφάνειας» και την ίδια στιγμή τοποθετείται σαφώς στο ότι αυτές είναι που θα καθορίζουν το κόστος των συμβολαίων ανάλογα την ηλικία και το εύρος των ασφαλιστικών καλύψεων, αρκεί να το προσδιορίζουν έγκαιρα και επαρκώς.
Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ με την τροπολογία του επιδιώκει να περάσει την αντίληψη «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος», ότι μπορούν να υπάρχουν ρυθμίσεις που και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ασφαλισμένοι σε αυτές να είναι κερδισμένοι!
Ο καημός του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ότι οι ασφαλισμένοι πλήρωναν και θα συνεχίσουν να πληρώνουν, αλλά πώς θα μπορέσει να διευρυνθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Πρόκειται για τροπολογία που αξιοποιεί ένα υπαρκτό πρόβλημα - αυτό των αυξήσεων στα συμβόλαια - προκειμένου να «καλλωπιστεί» η διεύρυνση της αγοράς στην Υγεία, που ο μόνος χαμένος είναι ο λαός και οι ανάγκες του.
Η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για τα ιδιωτικά συμβόλαια υγείας κατατέθηκε αμέσως μετά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ - σαν να ήταν συνεννοημένοι - και η οποία ενσωματώνει σχεδόν όλα όσα αναφέρονται στην τροπολογία της «αντιπολίτευσης». Είναι στην ίδια πολιτική κατεύθυνση που αντανακλά τις κοινές στρατηγικές τους και στον τομέα της Υγείας.
Στην ουσία με την τροπολογία επιβεβαιώνεται η στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ στην πολιτική πληρωμών του λαού και με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια για την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη προσθετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές, τη φορολογία, τις συμμετοχές και συμπληρωμές για την υγεία του. Πολιτική που έχει και το ΠΑΣΟΚ και ο (όλος) ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της καπιταλιστικής ανάπτυξης «και ξερό ψωμί», και γι' αυτό «βγαίνουν στα κεραμίδια» για την επιμέρους αύξηση των συμβολαίων, αλλά το γεγονός ότι ο λαός πληρώνει άμεσα και έμμεσα το 70% των δαπανών στην Υγεία και το κράτος μόνο το 30% το έχουν κάνει «γαργάρα».
Στην ουσία, τόσο με την τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ προβάλλονται οι κανόνες και τα μέτρα «διαφάνειας», προκειμένου ο λαός να γνωρίζει τα λεφτά που θα πληρώνει και για τις εργασίες που αυτά θα αντιστοιχούν και τα οποία βέβαια θα καθορίζονται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και διαφοροποιημένα ανάλογα την ηλικία και την κατάσταση της υγείας των ασφαλισμένων, έτσι ώστε να διασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κέρδος.
Οι ήδη ασφαλισμένοι ή αυτοί που πρόκειται να ασφαλιστούν θα έχουν τη δυνατότητα να διαλέγουν ανάμεσα στα πράσινα, τα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια των κορακιών των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών όπως αντίστοιχα και με τους «παρόχους» ηλεκτρικής ενέργειας. Και σε αυτούς μπήκαν κανόνες, παρέχουν διαφάνεια στη βάση όμως των πανάκριβων τιμών και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, όπως αντίστοιχα προωθείται και στις εργασίες της Υγείας. Οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας κατάργησαν τα σταθερά τιμολόγια, αυτό έκαναν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, διότι κάθε μεταβολή της υγείας την αντιμετωπίζουν ως κόστος που πρέπει να το πληρώσει (ξαναπληρώσει για την ακρίβεια) ο ασφαλισμένος, διότι έτσι εξασφαλίζεται το κέρδος της εταιρείας.
Το ΚΚΕ διεκδικεί να επιστραφούν μέχρι «δεκάρας» όλα τα λεφτά των αυξήσεων στους ασφαλισμένους από τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών, και ταυτόχρονα απαιτεί πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των λαϊκών αναγκών με φορολόγηση του κεφαλαίου για την πρόληψη, τη θεραπεία, την αποκατάσταση, τη φαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Οσο αυτές οι ανάγκες παρέχονται μέσω των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, αυτά να χρηματοδοτούνται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των τεράστιων δαπανών για τις ευρωΝΑΤΟικές πολεμικές αποστολές, και κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας. Σε αυτά να τοποθετηθούν τα αστικά κόμματα και να αφήσουν τις «περικοκλάδες».
Με αφορμή τις εξαγγελίες και φιέστες της κυβέρνησης για τον προσωπικό βοηθό «που θα σώσει τα ΑμεΑ για να συγκαλύψουν τα εγκλήματα εις βάρος των αναπήρων που είναι σε εξέλιξη», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων εκπέμπει σήμα κινδύνου, καθώς την ίδια στιγμή με τον νέο χρόνο έχουν εντολή έξωσης μιας σειράς σπιτιών με άτομα με αναπηρία, και την ίδια στιγμή παιδιά με μεσογειακή αναιμία σε Αθήνα, Πάτρα και όχι μόνο υπομεταγγίζονται, ενώ ειδικά σχολεία και με τη «βούλα» χαρακτηρίζονται επικίνδυνα (ΕΕΕΕΚ κωφών στους Αμπελόκηπους).
Η ΣΕΑΑΝ αναφέρεται στο θράσος της κυβέρνησης να στήνει τέτοια «σόου» υποκρισίας, όπως έκανε στην εκδήλωση για τον «προσωπικό βοηθό» για τα άτομα με αναπηρία, τονίζοντας άλλωστε ότι οι ίδιοι οι υπουργοί αναγνώρισαν ότι το πρόγραμμα, μετά από 4 χρόνια που έχει ανακοινωθεί, αφορά 1.270 άτομα και σε λίγους μήνες λήγει. Κι αυτό όταν υποτίθεται ότι μέχρι 1η Γενάρη του 2023 θα έπρεπε να είχαν καλυφθεί 2.000 άτομα! Την ίδια στιγμή, βέβαια, ακόμα και οι ελάχιστες δημόσιες δομές υποχρηματοδοτούνται και μαστίζονται από τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Βοήθεια στο Σπίτι».
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας φτάνουν τις 600.000, με την ακρίβεια, την υποθεραπεία, την ανεργία και το περιθώριο να ρημάζει τις οικογένειές τους: «Μόνο το 20% των παιδιών με αναπηρία, 33.000 παιδιά, που χρειάζονται τις υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής είναι ενταγμένα σε κάποια δομή της, ενώ τα ειδικά σχολεία η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι σε ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και προσθέτει:
«Πέφτει το προσδόκιμο ζωής και αυξάνει η νοσηρότητα των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων από το σμπαράλιασμα και την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τον προσωπικό βοηθό που είναι για λίγους και για λίγο, για να περάσει τα ακόμα χειρότερα για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους. Οπως είναι τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και οι 10 εντολές του γραμματέα του ΝΑΤΟ για δραστικές περικοπές στον κοινωνικό τομέα - παροχές, για τη χρηματοδότηση της οικονομίας του πολέμου».