Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Υπογράφεται η απόφαση για τα ιδιωτικά ιατρεία

Ενα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελεί και η πρόθεση της κυβέρνησης να υπογράψει την επόμενη βδομάδα την απόφαση για τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, όπως υποστήριξε χτες ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος στην ορκωμοσία των μάνατζερ των νοσοκομείων στο Α' και Β' Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Εντός της ερχόμενης εβδομάδας οριστικοποιείται το κείμενο της υπουργικής απόφασης με οδηγίες και λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού» είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή «περιορίζει τις όποιες λίστες αναμονής υπάρχουν για εξειδικευμένες ιατρικές πράξεις».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Αγωνιστικός γιορτασμός της 3ης Δεκέμβρη

Αύριο θα γίνουν παραστάσεις στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, ενώ το απόγευμα, ώρα 5 μμ, οργανώνεται πορεία στη Βουλή

Η 3η του Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί με νόμο στη χώρα μας ως μέρα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Ομως οι ηγεσίες των φορέων των ΑμΕΑ, που κάποτε πρωταγωνίστησαν στην καθιέρωση αυτής της μέρας, σήμερα είναι εντελώς ενσωματωμένες στην κυβερνητική πολιτική.

Γι' αυτό το αγωνιστικό μήνυμα της μέρας περνάει στα χέρια εκείνων των φορέων των ΑμΕΑ που δε δέχονται τον εαυτό τους ως προέκταση του μηχανισμού χειραγώγησης του αναπηρικού κινήματος αλλά ως πεδίο διεκδίκησης.

Ετσι λοιπόν, η αυριανή μέρα ανήκει στις παραστάσεις στα υπουργεία και την πορεία προς τη Βουλή που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος.

Αύριο το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή οργανώνει παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας - Πρόνοιας, ενώ το απόγευμα θα οργανώσει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία στη Βουλή στις 5μ.μ.

«Η μόνη διέξοδος για τους ανάπηρους είναι ο δρόμος της πάλης και του αγώνα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της με αφορμή την 3η Δεκέμβρη η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος.

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αγριες πληρωμές στην ανάγκη

Το κράτος μετατρέπεται σε εισπράκτορα στη δύσκολη ώρα της ανάγκης για τον ασθενή, καθώς, με το νομοσχέδιο που θα έρθει, τον υποχρεώνει σε κάθε βήμα του να πληρώνει τις υπηρεσίες εκείνες που θα έπρεπε να του παρέχονται δωρεάν

Σε έναν άγριο εισπρακτικό μηχανισμό των εργαζομένων των συνταξιούχων και των ασφαλιστικών ταμείων στην ώρα της αρρώστιας και της ανάγκης θα καταλήξει το περίφημο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το Γενάρη του 2002. Η προοπτική αυτή φάνηκε με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2002 αλλά έγινε ακόμα πιο εμφανής την περασμένη Πέμπτη, όταν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα αναβάθμισης των νοσοκομείων και των δομών της ΠΦΥ για την περίοδο 2000-2006: Ετσι, λοιπόν, σε ένα συνολικό προϋπολογισμό 373 δισ. δραχμών οι δαπάνες για την ΠΦΥ είναι μόλις 31,15 δισ δραχμών -ή 8,35%- μέχρι το τέλος του 2006!

Και να σκεφτεί κανείς ότι στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για την ΠΦΥ των Ολυμπιακών Αγώνων που ανέρχονται σε 11 δισ. δραχμές και αφορούν σε κάποιες δομές -μεταξύ των οποίων και η Πολυκλινική- που πρέπει να τελειώσουν μέχρι το τέλος του 2003. Οι δαπάνες για την ΠΦΥ των Ολυμπιακών Αγώνων είναι και οι «μόνες σίγουρες», καθώς οι υπόλοιπες περιγράφονται με το γενικό τίτλο περί αναβάθμισης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων και κυρίως αναφέρονται σε μελέτες που θα γίνουν. Επιπλέον οι δομές της ΠΦΥ για τους Ολυμπιακούς αγώνες θα αφορούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα είναι στην κυριολεξία «φραγκοδίφραγκα», έτσι για τα μάτια.

Ετσι λοιπόν απ' τα 31,15 δισ. δραχμές για την ΠΦΥ μέχρι το 2006 τα 19,75 δισ. θα είναι για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη -που θα πρέπει να διατεθούν μέχρι για το 2003- ενώ για την υπόλοιπη Ελλάδα μένουν μόνο 11,4 δισ. μέχρι το 2006! Πρόκειται για αστεία ποσά τα οποία είναι και αυτά υπό αμφισβήτηση, καθώς στο πρόγραμμα για τους εθνικούς πόρους για τη χρηματοδότηση του συνολικού προγράμματος αναφέρεται επί λέξει: «Οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι για την υλοποίηση του προγράμματος "υποδομές υγείας 2000-2006" απαιτούνται πρόσθετοι πόροι 58 δισ. δραχμών και αφορούν κυρίως στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Δηλαδή μ' άλλα λόγια και αυτό το πρόγραμμα είναι πλασματικό και με «μαύρη τρύπα».

Κι, όμως, ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος έχει εμφανίσει το σχέδιο για την ΠΦΥ ως καρδιά της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, που τάχα, γίνεται για λογαριασμό του πολίτη, όπως επιγράφεται ψευδεπίγραφα το σχέδιο της κυβέρνησης που παρουσιάστηκε στις 28.7.2000.

Ετσι, λοιπόν, εκείνο που μένει απ' αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης στην ΠΦΥ είναι ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας -ο διαβόητος πια ΟΔΙΠΥ - που θα «"αγοράζει" υπηρεσίες ΠΦΥ και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας για τους δικαιούχους του από το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια κόστους και ποιότητας». Η μόνη «μετακίνηση», της κυβέρνησης από αυτή τη θέση ήταν αυτή που διατύπωσε ο Αλ. Παπαδόπουλος στη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ στις 27.11.2001: Οτι δηλαδή τα πακέτα που θα προωθεί ο ΟΔΙΠΥ θα υπογράφονται πρωτίστως με το δημόσιο τομέα, που θα λειτουργεί με κριτήρια ιδιωτικού.

Η «αλλαγή» αυτή δεν αναιρεί την ουσία του ΟΔΙΠΥ ως οργάνου αγοραπωλησίας που τελικά θα καταλήγει στην επιβάρυνση των ασθενών στην ώρα της ανάγκης.

Τα προβλήματα της ΠΦΥ αναδείχτηκαν και με την προειδοποιητική απεργία των γιατρών του ΙΚΑ που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα και τελειώνει αύριο.

Το υπουργείο Υγείας μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιήσει τα σχέδιά του, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Ρ» οι βασικές του επιλογές -ειδικά όσον αφορά τον ΟΔΙΠΥ- δε διαφέρουν απ' τις αρχικές. Απ' την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας παραπέμπει σε αυτό το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε λύση των προβλημάτων των γιατρών. Οταν όμως τίθεται το ερώτημα τι έχει να προσφέρει επιπλέον η κυβέρνηση για τους ασφαλισμένους απ' το υπουργείο Εργασίας απαντούν πως είναι θέμα του διαλόγου, ενώ παραδέχονται ότι το εγχείρημα της λεγόμενης μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ είναι ακόμα «πιο δύσκολο και από αυτό της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Κι όμως, οι ηγεσίες των γιατρών του ΙΚΑ αντί να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση ενός ενιαίου μετώπου εργαζομένων, γιατρών και ασφαλισμένων περιορίζονται στα ασφαλιστικά και κλαδικά αιτήματα των γιατρών σε μια λογική εξεύρεσης λύσης στα πλαίσια του διαλόγου που διακηρύσσει η κυβέρνηση.

Ετσι λοιπόν το πρόβλημα της ΠΦΥ μετατίθεται στην κοινή δράση των εργαζομένων, των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων που πρέπει να διεκδικήσουν ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας που θα διασφαλίζει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες για τους κατοίκους της χώρας.


Γ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ