Κυριακή 24 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Στη ρότα ανατροπής του δημόσιου χαρακτήρα

Η βασική μονάδα παροχής για την ΠΦΥ θα είναι το Κέντρο Υγείας
Η βασική μονάδα παροχής για την ΠΦΥ θα είναι το Κέντρο Υγείας
Πρόσφατα ξαναείδε το φως της δημοσιότητας σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ). Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα εφημερίδας, το σχέδιο νόμου προετοιμάζεται από κοινή επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. Πρόκειται για τη συνέχεια στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας.

Βασικά στοιχεία του σχεδίου νόμου είναι η παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ από τα Κέντρα Υγείας, (σε Κέντρα Υγείας θα μετεξελιχθούν τα υπάρχοντα πολυιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων), η θέσπιση του προσωπικού γιατρού, η θεσμοθέτηση του ΟΔΙΠΥ.

Ας δούμε, με βάση τα στοιχεία επεξεργασίας του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, τι επιδιώκεται:

Ιδιωτικοποιήσεις τμημάτων και υπηρεσιών

Σχετικά με τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ), αυτά θα λειτουργούν ως «αποκεντρωμένες μονάδες» στα πλαίσια των ΠεΣΥ. Αυτό διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση τμημάτων ή και ολόκληρου του ΚΥ με τη δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες θα αναλάβουν υπηρεσίες, τις οποίες πρέπει να προσφέρουν τα ΚΥ είτε αυτές που θα δημιουργηθούν τώρα, π.χ., υπηρεσίες στο σπίτι, τηλεφωνικές πληροφορίες, υπηρεσίες προνοιακού τύπου, κλπ. Οι «υπηρεσίες στο σπίτι», μέσα σε ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν θετικά. Κάτω, όμως, από την πίεση «της μείωσης του κόστους», θεμελιακό κριτήριο για την κυβέρνηση, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ασθενείς. Οπως αρνητικές επιπτώσεις θα έχει και η άσκηση της Ιατρικής από το τηλέφωνο, πράγμα το οποίο είναι πέρα και από κάθε ιατρική δεοντολογία.

Ο θεσμός του «προσωπικού γιατρού» θα είναι ένας θεσμός πλήρως ιδιωτικοποιημένος, εφόσον οι «προσωπικοί γιατροί» θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες με λίστες πελατών και ετήσια κατά κεφαλήν αμοιβή. Στόχος αυτού του θεσμού είναι η συρρίκνωση των ήδη πενιχρών υγειονομικών παροχών. Ο «προσωπικός γιατρός», χωρίς την ειδική εκπαίδευση των γιατρών Γενικής Ιατρικής στην ΠΦΥ και πιεζόμενος από συνθήκες οξυμένου ανταγωνισμού και εργασιακής ανασφάλειας (θα συνάπτει ετήσιες συμβάσεις), δε θα μπορέσει να προσφέρει τις ολοκληρωμένες, συνεχείς προσωπικές και οικογενειακές υπηρεσίες, που έχει ανάγκη ο πληθυσμός. Για να μπορέσει ο «προσωπικός γιατρός» να επιβιώσει στον οξύτατο ανταγωνισμό με τους συναδέλφους του, δε θα αργήσει να συμβληθεί με τους επιχειρηματικούς ομίλους των υπηρεσιών Υγείας.

Ο ΟΔΙΠΥ

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Πόρων Υγείας θα διαχειρίζεται τα χρήματα των κλάδων Υγείας των πέντε μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, Οίκος Ναύτη). Παραρτήματα του ΟΔΙΠΥ δημιουργούνται σε κάθε ΠεΣΥ.

Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ είναι ο κεντρικός άξονας των επιχειρούμενων αναδιαρθρώσεων και συνδέεται με όλες τις πλευρές και τις βαθμίδες του υγειονομικού συστήματος. Είναι το μέσον, με το οποίο η κυβέρνηση θέλει να περάσει την αλλαγή της χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης και να περικόψει τις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας.

Στους πόρους του ΟΔΙΠΥ, πρώτοι αναφέρονται αυτοί των ασφαλιστικών ταμείων. Η κρατική επιχορήγηση ορίζεται μόνο για την κάλυψη των ελλειμμάτων των Ταμείων και αυτή μόνο για τα πέντε πρώτα χρόνια.

Για την κατανομή των πόρων, ορίζονται κλειστοί προϋπολογισμοί για το σύνολο των παροχών Υγείας σε κάθε ΠεΣΥ. Δηλαδή, θα ορίζεται ένα κονδύλι, στα μέτρα του οποίου θα πρέπει να προσαρμόζονται πάση θυσία οι ανάγκες για παροχή υγειονομικών υπηρεσιών. Τα κονδύλια θα κατανέμονται με κριτήρια πληθυσμιακά, ανεξάρτητα από τις λαϊκές ανάγκες της περιοχής.

Από τα παραπάνω, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβουν τη χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού, κατά κύριο λόγο, οι ασφαλισμένοι, αφού τα λεφτά των Ταμείων είναι κυρίως λεφτά των εργαζομένων.

Με τον τρόπο αυτό, πετυχαίνει μείωση των κρατικών δαπανών για τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος και, παράλληλα, ενίσχυση παραπέρα της δράσης του ιδιωτικού τομέα. Και όταν η κυβέρνηση μιλάει για σύστημα Υγείας, δεν εννοεί μόνον το δημόσιο σύστημα, αλλά το δημόσιο και το ιδιωτικό μαζί, που θα χρηματοδοτείται το ίδιο από τους εργαζόμενους.

Ο χαρακτήρας των ανατροπών

Οι αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται έχουν βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα. Αφορούν στο σύνολο της πολιτικής Υγείας και επιδιώκουν την προσαρμογή του συστήματος Υγείας στις επιδιώξεις, για εμπορευματοποίηση της Υγείας, για μείωση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών. Σκοπός, επίσης, είναι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και μέσα από το χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα τομέων αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Μέσα από την αλλαγή της δομής και της λειτουργίας του υγειονομικού συστήματος και ιδιαίτερα μέσα από το χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα, ρίχνουν το επίπεδο της υγείας της εργατικής τάξης και, γενικότερα, της λαϊκής οικογένειας. Ετσι, οι ανατροπές στο χώρο της Υγείας, όπως και της Ασφάλισης, αποτελούν κομμάτι των συνολικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Οι ανατροπές αυτές, όπως είναι προφανές, δε στοχεύουν στο να λύσουν τα μεγάλα υπαρκτά προβλήματα και, πολύ περισσότερο, να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες, ποσοτικά και ποιοτικά, της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας για υπηρεσίες Υγείας.

Αντίθετα, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εργατική τάξη, στα μεσαία στρώματα και τις οικογένειές τους. Το επίπεδο της υγείας θα υποβαθμιστεί, παρά το ότι με βάση τις νέες κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στο χώρο της Υγείας, αλλά και γενικότερα της ανόδου των παραγωγικών δυνάμεων, όφειλε και μπορούσε να αναβαθμιστεί.

Μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα (μετανάστες, ανασφάλιστοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες), δε θα μπορούν να έχουν πλήρεις και αναβαθμισμένες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και, πολύ περισσότερο, πρόληψης.

Το δημόσιο σύστημα θα τους καλύπτει μόνον ελάχιστες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας. Θα οδηγούνται, έτσι, όσοι βέβαια θα μπορούν να πληρώσουν, στον ιδιωτικό τομέα. Η ανισότητα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, σε τμήματα του πληθυσμού και στις γεωγραφικές περιφέρειες στην παροχή υγείας όλο και θα μεγαλώνει. Οι συνθήκες επιβάρυνσης της υγείας θα γίνουν πιο προκλητικές.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενταγμένη σε ένα ενιαίο δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού λαού. Στα πλαίσια αυτά, προτείνει συγκεκριμένα:

1. Ενιαία, Δημόσια, Δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με στόχο την πρόληψη, την προαγωγή της υγείας και της περίθαλψης όλου του πληθυσμού, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

2. Το σύστημα Υγείας χρηματοδοτείται από το κράτος και την εργοδοσία. Καταργείται η εισφορά των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

3. Καταργούνται οι ιδιωτικές επιχειρηματικές μονάδες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και κρατικοποιούνται όσες έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

4. Η βασική μονάδα παροχής για την ΠΦΥ θα είναι το Κέντρο Υγείας. Τα ΚΥ θα είναι χωροταξικά κατανεμημένα, έτσι ώστε να καλύπτουν με επάρκεια όλη τη χώρα, ανάλογα με τις γεωγραφικές, κοινωνικές, δημογραφικές, επιδημιολογικές και συγκοινωνιακές συνθήκες.

5. Καταργούνται τα αγροτικά ιατρεία και τα ιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων και αντικαθιστώνται από ΚΥ αστικού ή αγροτικού τύπου και τα παραρτήματά τους.

6. Ολο το προσωπικό στην ΠΦΥ είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς, συνθήκες εργασίας και δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης.

7. Ολοι οι σημερινοί ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί μπορούν να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, που θα αναπτυχθεί σε όλη τη χώρα και θα καλύπτει όλες τις ανάγκες του πληθυσμού για πρόληψη και αποκατάσταση της υγείας του. Πράγμα, που δε συμβαίνει σήμερα.

8. Παραγωγή ειδικοτήτων που λείπουν σήμερα, όπως γιατροί Γενικής Ιατρικής, γιατροί Εργασίας, τεχνικοί Ασφαλείας κλπ.

9. Ενταγμένη στο ενιαίο σύστημα Υγείας είναι η νοσηλεία στο σπίτι για όσους πραγματικά δεν έχουν ανάγκη νοσηλείας σε νοσηλευτικό Ιδρυμα. Οργανώνεται σωστά και επεκτείνεται σε όλη τη χώρα.

Αυτή η πρόταση απαιτεί την ανάπτυξη της κοινής πάλης της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην προοπτική της δημιουργίας του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για μια άλλη πολιτική, που θα ασκείται από τη λαϊκή εξουσία και θα είναι ενταγμένη στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας. Σ' αυτήν τη βάση, η πάλη του κινήματος θα φέρει συνολικότερες κατακτήσεις.


Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ