Κυριακή 26 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ

Κείμενα - Επιμέλεια:

Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Διπλό συλλαλητήριο

Συγκεντρώσεις στην Αθήνα και στην Ικαρία οργανώνει ταυτόχρονα η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία (ΕΑΥ) στην Ικαρία και στους Φούρνους στις 3.11.2003.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στο Μουσείο, ώρα 5 μμ, και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή.

Στην Ικαρία η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ευδήλου, ώρα 7 μμ.

Για τις κινητοποιήσεις θα δώσει συνέντευξη Τύπου η ΕΑΥ στις 30.10.2003 στην Αθήνα στην αίθουσα του Συλλόγου, «Ο Πάπας», Μαιζώνος 66, 1ος , 6ος όροφος, στις 12 το μεσημέρι.

Ανεπάρκειες που οδηγούν σε τραγωδίες

Το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που έπεσε στην Ικαρία

Eurokinissi

Το μοιραίο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ που έπεσε στην Ικαρία
«Το αίμα ποτέ δεν επαρκεί. Οι ασθενείς και οι τραυματίες μεταφέρονται με ασθενοφόρα κουρέλια και οι αεροδιακομιδές έχουν παγώσει» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία (ΕΥΑ).

Δραματική είναι η προέκταση αυτής της ανεπάρκειας όπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη των φορέων στην Αδελφότητα των Ικαριωτών στις 5.10.2003. «Η έλλειψη αίματος, αναφέρθηκε, ήταν η αιτία που επικαλέστηκε ο γιατρός για να γίνει στις 10.2.2003 η αεροδιακομιδή της 70χρονης ηλικιωμένης που έπασχε από γαστρορραγία και κατέληξε στο δυστύχημα με την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ με τέσσερα θύματα».

Ομως η έλλειψη του αίματος, όπως περιγράφτηκε στη σύσκεψη, έχει τις αιτίες της: Κάθε χρόνο το Πανικάριο Νοσοκομείο έστελνε πάνω από 2.000 επιστολές στους εθελοντές αιμοδότες για τους υπενθυμίσει - όπως έπρεπε - να δώσουν αίμα για τους συνανθρώπους τους. Επίσης κάθε χρόνο τα ΕΛΤΑ μετέφεραν χωρίς κόστος αυτές τις επιστολές.

Ομως τα ΕΛΤΑ απ' τις αρχές του 2003 λειτουργώντας με την επιχειρηματική λογική ζήτησε να πληρώσει το νοσοκομείο 40 λεπτά - με την έκπτωση μάλιστα - τέλος για κάθε επιστολή. Το Νοσοκομείο περιορίστηκε μόνο στην κάλυψη του κόστους των επιστολών και στον Εύδηλο.

Τις επιστολές προς τους κατοίκους των υπόλοιπων δήμων τις μοίρασε μια νοσηλεύτρια με το αγροτικό αυτοκίνητο του άντρα της, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με την Τροχαία.

Και ευτυχώς που ο τροχονόμος έδειξε κατανόηση για το λόγο της μεταφοράς και δεν την «έγραψε»...

Μέγιστη λαϊκή συσπείρωση

Η κατάσταση στο χώρο της Υγείας στην Ικαρία δεν είναι ούτε εφήμερη, ούτε προσωρινή. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών για στήριξη του κεφαλαίου (εταιρίες που νοικιάζουν ελικόπτερα, ασφαλιστικές εταιρίες, φαρμακοβιομηχανίες, εταιρίες ιατρικών ειδών, ιδιωτικές κλινικές κλπ.), για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα κέρδη, που είναι συχνά βαμμένα στο αίμα.

Αυτές είναι οι επιλογές της κυβερνητικής πολιτικής, τις οποίες στηρίζουν και τα κόμματα που δέχονται τη λειτουργία της αγοράς και δεν ενδιαφέρονται να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες.

Γι' αυτό σήμερα το Πανικάριο νοσοκομείο, αντί να ενισχύει την περίθαλψη των κατοίκων, ενισχύει την επιχειρηματική του δράση. Αγωνιώδης στόχος του είναι να αυξήσει τα έσοδά του από τις εισφορές των ασθενών, ώστε να μη χρειάζεται να συμβάλει στο ελάχιστο ο κρατικός προϋπολογισμός. Επιδίδεται με πάθος στην καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων και του βαλαντίου των ασθενών. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, όπου η ιατρική επίσκεψη, στην οποία θα απαιτηθεί ένας απλός εργαστηριακός έλεγχος, κοστίζει στον ΟΓΑ, δηλαδή στους αγρότες 30.000 δραχμές.

Από πέρυσι το καλοκαίρι, δειλά στην αρχή, πιο αποφασιστικά φέτος, απαιτεί πληρωμή και στα επείγοντα περιστατικά. Απαιτεί πληρωμή ιατρικής επίσκεψης για τη διενέργεια εμβολιασμών. (Τα εμβόλια χορηγούνται πλέον απ' τα ασφαλιστικά ταμεία κι όχι δωρεάν απ' το κράτος). Οι ασφαλισμένοι ορισμένων ταμείων αδυνατούν να εξυπηρετηθούν με το βιβλιάριο και υποχρεώνονται να πληρώνουν απευθείας από την τσέπη τους, με προοπτική να εισπράξουν ένα μέρος της πληρωμής απ' τα ταμεία. Απαιτεί πληρωμή ιατρικής επίσκεψης για τη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Η κατάσταση αυτή γίνεται προσπάθεια να επεκταθεί και στο Κέντρο Υγείας Εύδηλου, όπου μέχρι τώρα όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

Οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας αυξάνονται και στην Ικαρία, γιατί, πού θα απευθυνθεί ο Καριώτης αν δεν μπορέσει ούτε και στο Νοσοκομείο Σάμου να βοηθηθεί; Αναγκαστικά θα οδηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα ή στα απογευματινά, επί πληρωμή, ιατρεία των δημοσίων νοσοκομείων.

  • Ας κάνουν τον κόπο να σκεφτούν όσοι χαρακτηρίζουν τις προτάσεις μας αντιοικονομικές, εξετάζοντάς τες όχι από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, τι θα συμβεί σε λίγο καιρό με την πληρωμή που επιβλήθηκε στα επείγοντα, για όσους δε διαθέτουν ούτε ασφάλεια, ούτε χρήματα για να πληρώσουν;
  • Ας κάνουν τον κόπο να σκεφτούν, τι θα συμβεί σε περίπτωση μαζικού ατυχήματος, με τα μέσα που διαθέτει σήμερα το νοσοκομείο;

Το Πανικάριο νοσοκομείο σαν γνήσιος επιχειρηματίας επιδίδεται και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Οδηγεί τους μόνιμους υπαλλήλους στην υπερωριακή απασχόληση και την αλλαγή ειδικότητας. Χρησιμοποιεί εργολάβο για την καθαριότητα που απασχολεί με 4ωρο τους εργαζόμενους, δηλαδή μισό μεροκάματο, μισή ασφάλιση. Χρησιμοποιεί συμβασιούχους για θέσεις που θα 'πρεπε να απασχολούνται μόνιμοι, οι οποίοι εφόσον βαφτίζονται εκπαιδευόμενοι δεν έχουν ασφάλιση. Χρησιμοποιεί συμβασιούχους γιατρούς, οι οποίοι αποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού εν τω μεταξύ δεν προκηρύσσονται μόνιμες θέσεις. Αλλωστε, είναι και μια μόνιμη σχεδόν υπόσχεση προς τους συμβασιούχους γιατρούς, προκειμένου να έρθουν: ότι δηλαδή θα προκηρυχτεί και η μόνιμη θέση.

Η αποτελεσματικότητα των αγώνων μας θα εξαρτηθεί, εάν έχουμε καθαρά τα εξής ζητήματα:

Οτι όταν απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση για ικανοποίηση των αιτημάτων μας, έχουμε να αντιπαλέψουμε με μια συνολικά αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική.

  • Οταν απευθυνόμαστε στους διοικούντες του νοσοκομείου, έχουμε απέναντί μας τους εκπροσώπους μιας κρατικής επιχείρησης και όπως κάθε επιχείρηση έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: το κέρδος.
  • Ο στόχος τους αυτός δε χτυπάει μόνο το δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης των κατοίκων των νησιών μας, αλλά και άμεσα την Κοινωνική Ασφάλιση και τις εργασιακές σχέσεις. Επομένως, απευθυνόμαστε σε θεσμούς που από τη φύση τους δεν μπορούν να πάρουν μέτρα όχι μόνο πρόληψης των ασθενειών, αλλά ούτε καν μέτρα μείωσης των άμεσων κινδύνων που διατρέχει η ανθρώπινη ζωή.

Η στάση που κράτησε το σημερινό δημόσιο σύστημα Υγείας μετά την πτώση του ελικοπτέρου, δεν επιδέχεται καμιάς αμφισβήτησης ως προς τις προθέσεις τους, για το πόσο φτηνή θεωρούν την ανθρώπινη ζωή.

Αφετηριακή ιδέα πρέπει να αποτελέσει το ότι η υγεία πρέπει να γίνει αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα και να πάψει να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, όπως συμβαίνει σήμερα. Γι' αυτό όλες μας οι προτάσεις αφορούν ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που για να απευθυνθεί κάποιος σ' αυτό δε θα χρειάζεται καμιά μεσολάβηση χρημάτων, ούτε από τον ίδιο, ούτε από τον ασφαλιστικό του φορέα. Δηλαδή, να καταργηθεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.

Πάνω σ' αυτό το στόχο να γίνει η μέγιστη λαϊκή συσπείρωση, διαφορετικά όχι μόνο δε θα υπάρχουν κατακτήσεις (κι αν υπάρξουν θα 'χουν προσωρινό χαρακτήρα), αλλά και θα κινδυνεύουμε κάθε στιγμή να μας αφαιρούν κι ό,τι έχουμε μέχρι τώρα.


Αγγελική ΒΑΤΟΥΓΙΟΥ
Μέλος της Επιτροπής Αγώνα και μέλος του του ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο Πανικάριο Νοσοκομείο

ΙΚΑΡΙΑ - ΦΟΥΡΝΟΙ
Αγώνας για το κοινωνικό δικαίωμα της Υγείας

«Πρέπει να παλέψουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς τη δράση του επιχειρηματικού τομέα», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, που οργανώνει κινητοποιήσεις στις 3 Νοέμβρη 2003

Η αφίσα της Επιτροπής Αγώνα για την κινητοποίηση
Η αφίσα της Επιτροπής Αγώνα για την κινητοποίηση
Η δημιουργία της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία (ΕΑΥ) στην Ικαρία και τους Φούρνους, αποφασίστηκε σε συνάντηση εκπροσώπων 28 μαζικών φορέων των νησιών, που έγινε στις 23 Μάη 2003 στον Αγιο Κήρυκο. Την πρωτοβουλία είχε το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο και, ανάμεσά τους, πήραν μέρος εκπρόσωποι τριών Δήμων, ο έπαρχος της Ικαρίας και εκπρόσωποι σωματείων και κομμάτων.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΥ, ενόψει της κινητοποίησης στις 3.11.2003 επισημαίνει: «Στους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων των νησιών μας για ζωή και προκοπή στον τόπο μας, ιδιαίτερη θέση παίρνει το πρόβλημα της Υγείας. Αντιμετωπίστηκε πάντα σαν ζήτημα λαϊκής ανάγκης που διεκδικήθηκε σαν κοινωνικό δικαίωμα. Ουδέποτε συμβιβαστήκαμε με τη λογική: Πούλα την περιουσία σου για να βρεις την υγειά σου».

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων διαμορφώθηκε μέσα από συγκεντρώσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής. Εγιναν συγκεντρώσεις σε περισσότερα από 15 χωριά και στους Δήμους των Ραχών, του Ευδήλου και του Αγ. Κήρυκα. Μάλιστα, στις Ράχες έγινε και λαϊκή συνέλευση, στην οποία εγκρίθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο.

Επίσης, στην Αθήνα έγινε σύσκεψη στα γραφεία της Πανικαριακής Αδελφότητας και πενταμελής αντιπροσωπεία της ΕΑΥ ενημέρωσε τους εκπροσώπους 15 φορέων των Ικαριωτών στην Αθήνα.

«Αποσπάσαμε μεγάλες κουβέντες και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», σημειώνει η ΕΑΥ και τονίζει: «Ο αγώνας μας πρέπει να πάει πιο μακριά απ' τη διεκδίκηση λύσης των προβλημάτων που θα βελτιώσουν την κατάσταση. Πρέπει να παλέψουμε και για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς τη δράση του επιχειρηματικού τομέα».

Η απαράδεκτη κατάσταση...

Οι υπηρεσίες Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους παρέχονται απ' το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας «Αγιος Κήρυκος» - το Πανικάριο, όπως το λένε οι Ικαριώτες - το Κέντρο Υγείας (ΚΥ) Ευδήλου και τα Περιφερειακά Ιατρεία Καρκιναγρίου, Ραχών, Μαγγανίτη, Χρυσομηλιάς, Φούρνων (είναι πολυδύναμο) και Θύμαινας, που ανήκουν στο Β΄ Περιφερειακό Σύστημα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) Βορείου Αιγαίου.

Στο νοσοκομείο παραμένουν ακάλυπτες βασικές ιατρικές ειδικότητες ή καλύπτονται στο ελάχιστο, σύμφωνα με την καταγραφή της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία (ΕΑΥ) στην Ικαρία και στους Φούρνους. Οι υπάρχουσες κλινικές αδυνατούν να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση και οι εφημερίες υποστηρίζονται κυρίως από ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς. Το πολυδιαφημισμένο νέο κτίριο έχει γίνει γιοφύρι της Αρτας που όλο φτιάχνεται και ποτέ δεν τελειώνει.

Η λειτουργία των περιφερειακών και των πολυδύναμων ιατρείων εξακολουθεί να στηρίζεται σε αγροτικούς ανειδίκευτους γιατρούς, που καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ομως, όταν παίρνουν τις κανονικές τους άδειες ή καλούνται να κάνουν εφημερίες στο νοσοκομείο ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς γιατρό.

Το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική εξέλιξη, αν λειτουργούσε με τις ειδικότητες και τα μέσα που προβλέπονται, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΕΑΥ και επισημαίνει ότι ενώ έχει προσληφθεί χειριστής ακτινολογικού μηχανήματος το Κέντρο Υγείας δε διαθέτει τέτοιο μηχάνημα.

...και οι διεκδικήσεις

Οι διεκδικήσεις της επιτροπής για το Νοσοκομείο είναι:

  • Να λειτουργήσουν πλήρως όλες οι απαραίτητες για ένα νοσοκομείο κλινικές.
  • Να υπάρχει το απαραίτητο ειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όλο το χρόνο.
  • Να είναι όλοι μόνιμοι, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
  • Να δημιουργηθούν σταθμός αιμοδοσίας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και να ενισχυθούν τα εργαστήρια με μέσα και προσωπικό.

Για το ΚΥ Ευδήλου η ΕΑΥ ζητά να λειτουργήσει, τουλάχιστον με τις ειδικότητες που προβλέπεται από τον οργανισμό σύστασής του. Να καλυφθεί από νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, να υπάρχουν τρεις αγροτικοί γιατροί και να λειτουργήσει το ακτινολογικό εργαστήριο.

Για το ΠΙ στις Ράχες η ΕΑΥ ζητά να αναβαθμιστεί σε πολυδύναμο ιατρείο με τουλάχιστον ένα δεύτερο γιατρό ειδικευμένο, νοσηλεύτριες, μαία και βοηθητικό προσωπικό. Επίσης, ζητά να βελτιωθεί ο εξοπλισμός του και να προσληφθεί οδηγός για το ασθενοφόρο.

Για το ΠΕ στο Καρκινάγρι η ΕΑΥ ζητά να υπάρχει δεύτερος ειδικευμένος γιατρός, να προσληφθεί μια νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο με οδηγό.

Το ΠΙ των Φούρνων χρειάζεται ειδικευμένους γιατρούς και μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό.

Τέλος, η ΕΑΥ ζητά να λειτουργήσει παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νομό και να διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ