Κυριακή 28 Ιούνη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΓΝ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»
Στα όρια των αντοχών του το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Η εντατικοποίηση της δουλειάς για το ελλιπές προσωπικό πάει χέρι χέρι με τις τεράστιες αναμονές για τους ασθενείς

Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», το πιο σύγχρονο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί στα όρια των αντοχών του, με τους εργαζόμενους στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου σήμερα είναι στα 126 εκατ. ευρώ. Από αυτά το κράτος πρέπει να καταβάλλει 39 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Ομως, καταβάλλει μόλις 35 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Το νοσοκομείο έχει ανεπτυγμένες 800 κλίνες, ενώ αρχικά προβλέπονταν 625 και απασχολεί 1.535 άτομα προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων. Από την 3η ΥΠΕ έχει ήδη ζητηθεί η πρόσληψη 280 εργαζομένων που θεωρούνται απαραίτητοι για να καλυφθούν άμεσες και επείγουσες ανάγκες του νοσοκομείου, χωρίς το αίτημα αυτό να έχει ικανοποιηθεί μέχρι τώρα.

Από τις 245 οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού, οι 115 είναι κενές και απαιτείται επειγόντως η πρόσληψη τουλάχιστον 35 γιατρών.

Μεγάλες είναι οι ανάγκες και σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς τα τελευταία χρόνια έφυγαν 141 εργαζόμενοι (με συνταξιοδοτήσεις, αποχωρήσεις και μετανάστευση) και δεν αντικαταστάθηκαν. Ετσι, ενώ εργάζονταν 790 εργαζόμενοι, απέμειναν 649. Για τις επείγουσες ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον 100 νοσηλευτές, ενώ για την κάλυψη των ήδη ανεπτυγμένων κλινών αυτός ο αριθμός αυξάνεται τουλάχιστον στους 249.

Αντίστοιχα μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε εργαστηριακό προσωπικό (τεχνολόγοι, κ.ά.), διοικητικό προσωπικό κ.λπ.

Ελάχιστες είναι και οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών, καθώς μεγάλος αριθμός παίρνει το δρόμο της μετανάστευσης λόγω των συνολικότερων περικοπών στη μισθοδοσία αλλά και των συνθηκών εργασίας που έχουν διαμορφωθεί στα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που δέχεται το νοσοκομείο, τόσο στα πρωινά όσο και στα απογευματινά ιατρεία. Μέσα στην τριετία 2012 - 2014, αυξήθηκε ο αριθμός των εξετασθέντων στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία και στα Επείγοντα (ΤΕΠ) από 295.149 σε 331.018.

Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, η εντατικοποίηση της εργασίας σπάει κάθε ρεκόρ και την ίδια ώρα στις εφημερίες ο χρόνος αναμονής των ασθενών ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 8 με 10 ώρες!

Με πρόσχημα την κάλυψη των αναγκών, το νοσοκομείο άρχισε να απασχολεί εργαζόμενους με επιδοτούμενες ευέλικτες θέσεις εργασίας, αλλά και με μπλοκάκι, επικουρικούς, ενώ αξιοποιεί και τη μαθητεία.

Συνωστισμός σε επείγοντα και τακτικά

Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι αυτόνομο και σ' αυτό εντάσσονται το ΤΕΠ, τα εξωτερικά ιατρεία, 2 βραχείες νοσηλείες και 2 αίθουσες χειρουργείων. Λειτουργεί με 59 νοσηλευτές, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι 40 για να βγουν με ασφάλεια όλες οι βάρδιες.

Στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία δουλεύουν καθημερινά 27 άτομα, τα οποία μειώνονται σε εννέα τις μέρες γενικής εφημερίας, προκειμένου να ενισχυθεί το ΤΕΠ. Κατά μέσο όρο, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία εξυπηρετούνται ημερησίως περίπου 1.000 ασθενείς, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένος ο χρόνος εξέτασής τους.

Ο χρόνος αναμονής για ραντεβού είναι μεγάλος. Για παράδειγμα, στα Οφθαλμολογικά και Γαστρεντερολογικά, τα ραντεβού είναι κλεισμένα για το 2015! Ο κόσμος σπρώχνεται στα απογευματινά ιατρεία, όπου επίσης υπάρχει αναμονή, αλλά μικρότερης διάρκειας.

Το νοσοκομείο εφημερεύει οκτώ φορές το μήνα, από τις οποίες τις τέσσερις μόνο του. Τις μέρες γενικής εφημερίας στα ΤΕΠ υπολογίζεται ότι προσέρχονται περισσότεροι από 1.000 - 1.200 ασθενείς, από τους οποίους εκτιμάται ότι περίπου 150 - 200 θα επισκεφτούν και 2η ή και 3η ιατρική ειδικότητα. Εξαιτίας της πολύωρης αναμονής, σημαντικός αριθμός ασθενών (από 50 έως 200) αποχωρούν χωρίς τελικά να εξεταστούν.

Ελάχιστοι είναι και οι τραυματιοφορείς στην εφημερία. Δουλεύουν 3 πρωί, 4 απόγευμα και 3 έως 4 τη νύχτα, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 5 πρωί, 6 απόγευμα και 5 νύχτα.

Στο νοσοκομείο λειτουργεί τμήμα διαλογής από ειδικά εκπαιδευμένους νοσηλευτές, για την κατάταξη των ασθενών σε επείγοντα και μη περιστατικά. Οπως λένε οι νοσηλευτές, αυτό σώζει ως ένα βαθμό την κατάσταση, ώστε να μη μένουν χωρίς να εξυπηρετούνται επείγοντα περιστατικά και να μη χάνονται ζωές.

Η κατάσταση στα άλλα τμήματα

Σε ό,τι αφορά τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου, η κατάσταση είναι η εξής:

Χειρουργικός Τομέας: Λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού δεν λειτουργούν δύο αίθουσες χειρουργείων από τις 14, ενώ τα χειρουργεία αυξήθηκαν σε 18.000 πέρσι από περίπου 17.000 το 2013. Η αύξηση αυτή στηρίχθηκε στην εντατικοποίηση της δουλειάς. Παρ' όλα αυτά παραμένει μεγάλη η λίστα αναμονής. Π.χ. στη Γενική Χειρουργική υπάρχει αναμονή πάνω από ένα χρόνο.

Θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 60 νοσηλευτές στα χειρουργεία και δουλεύουν 42 στο κυκλικό ωράριο, από τους οποίους ενεργοί είναι οι 36. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, «αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές φορές οι νοσηλευτές να δουλεύουν σε δύο χειρουργικές αίθουσες, ενώ κανονικά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να μετακινείται για την αποφυγή του κινδύνου λοιμώξεων».

Μονάδα Εντατικής Θεραπείας: Η ΜΕΘ έχει 22 κρεβάτια και λειτουργούν τα 16, και αυτά υποστελεχωμένα. Η λειτουργία της ΜΕΘ στηρίζεται στους συμβασιούχους νοσηλευτές. Αυτή την περίοδο έχουν 12 και αν φύγουν κι αυτοί, αναγκαστικά θα κλείσουν και άλλα κρεβάτια.

Αναισθησιολογικό: Υποτίθεται ότι είναι από τα ενισχυμένα τμήματα του νοσοκομείου, αλλά και εδώ υπάρχουν ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό. Στο κυκλικό ωράριο είναι 19 άτομα και θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 4. Οπως είπαν, υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να πάρουν αναρρωτική άδεια.

Αιματολογικό: Τα τελευταία χρόνια έχασε πάνω από το 50% του δυναμικού του σε ιατρικό προσωπικό, το οποίο δεν αντικαταστάθηκε. Το Αιματολογικό με όλα τα τμήματά του λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 365 μέρες το χρόνο. Καλείται να επιτελέσει το έργο του μόνο με πέντε ειδικούς αιματολόγους. Μεγάλες είναι οι ελλείψεις και σε τεχνολόγους και ειδικευόμενους Βιοπαθολογίας.

«Βουλιάζουν» στα προβλήματα οι κλινικές

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο
Στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) η δυναμικότητα είναι 20 θέσεων. Λειτουργεί με πληρότητα 120 - 130% και πάλι υπάρχουν μέρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν όλα τα περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να στέλνουν νεογνά σε ιδιωτικά μαιευτήρια.

Απασχολεί 26 νοσηλεύτριες στις βάρδιες, ενώ απαιτείται το διπλάσιο προσωπικό, καθώς με βάση τις ισχύουσες διεθνείς αναλογίες θα έπρεπε να υπάρχει 1 νοσηλεύτρια για κάθε 2 ασθενείς. Ομως, βγάζουν τις βάρδιες με 5 άτομα το πρωί 3 ή 4 το απόγευμα και 3 τη νύχτα.

Γιατροί θα έπρεπε να είναι 9 ειδικοί μαζί με τον διευθυντή και είναι 6.

Η πίεση που δέχεται η ΜΕΝΝ ενισχύθηκε με την αύξηση του αριθμού των εφημεριών της μαιευτικής από 8 σε 12.

Η ΔΥΠΕ αποφάσισε αύξηση των εφημεριών της Γυναικολογικής - Μαιευτικής, προκειμένου να καλυφθεί μέρος των αναγκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του «λουκέτου» σε νοσοκομεία και κλινικές τα προηγούμενα χρόνια, όμως δεν φρόντισε να την ενισχύσει και με το αναγκαίο επιπλέον προσωπικό. Αυτό συνεπάγεται παραπέρα εντατικοποίηση της δουλειάς για τους εργαζόμενους, που ήδη βρίσκονται στα όριά τους.

Η Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική έχει 40 κλίνες και κάλυψη 123 - 127% και έχει 18 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο ενώ χρειάζεται τουλάχιστον 25.

Λόγω των ελλείψεων στα χειρουργεία καθυστερούν ή και αναβάλλονται επεμβάσεις
Λόγω των ελλείψεων στα χειρουργεία καθυστερούν ή και αναβάλλονται επεμβάσεις
Μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό υπάρχει και στις τέσσερις αίθουσες τοκετών. Απόγευμα και βράδυ λειτουργούν με ένα άτομο και πρωί με τέσσερα, ενώ για την ασφαλή λειτουργία απαιτούνται οκτώ το πρωί και από τέσσερις απόγευμα και νύχτα.

Υπάρχουν μέρες που οι κλινικές κυριολεκτικά «βουλιάζουν». Για παράδειγμα, η Καρδιολογική με 34 κρεβάτια έφτασε να νοσηλεύει και 60 ασθενείς, με φιλοξενία σε άλλες κλινικές. Πέρσι από Γενάρη έως και Μάρτη έκανε 4.000 εισαγωγές ασθενών και το αντίστοιχο διάστημα φέτος είχε αύξηση κατά 25%.

Η κλινική λειτουργεί με 9 ειδικούς γιατρούς και 8 ειδικευόμενους και απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι 8 ειδικευόμενοι και πολλαπλάσιοι από τους υπάρχοντες νοσηλευτές. Και η Στεφανιαία Μονάδα, με 9 κρεβάτια, λειτουργεί με 13 νοσηλευτές στο κυκλικό ωράριο ενώ απαιτείται το διπλάσιο προσωπικό.

Η Οφθαλμολογική - Ογκολογική Κλινική, με 24 κλίνες, λειτουργεί με 10 άτομα στο κυκλικό ωράριο, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 16.

Ο «κανονισμός λειτουργίας» τα λέει όλα...

Από περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο νοσοκομείο
Από περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο νοσοκομείο
Το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ και εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας. Ξεκίνησε να λειτουργεί τον Αύγουστο του 1999 και το 2004 συνεχίστηκε η ανάπτυξή του με την εγκατάσταση Πανεπιστημιακών Κλινικών.

Οπως αναφέρεται στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, το νοσοκομείο έχει «οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και λειτουργεί βάσει των αρχών της ιδιωτικής οικονομίας, όπως και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και των νόμων που διέπουν τη λειτουργία των Πανεπιστημιακών Κλινικών και Εργαστηρίων».

Το προσωπικό (πλην γιατρών) «προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου, αορίστου χρόνου. Τα δύο πρώτα έτη υπηρεσίας όλου του προσωπικού θεωρούνται χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας. Εφόσον ο χρόνος δοκιμαστικής υπηρεσίας δεν κριθεί ευδόκιμος, η σχέση εργασίας του υπαλλήλου με το νοσοκομείο λύεται».

Επίσης, με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου δύναται, αντί της πρόσληψης προσωπικού, να ανατίθενται σε ιδιώτες οι εξής υπηρεσίες: Καθαριότητα, σίτιση ασθενών και προσωπικού, πλύσιμο ιματισμού, φύλαξη εγκαταστάσεων, συντήρηση πρασίνου και περιβάλλοντος χώρου, συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Ετσι, εξαρχής, δόθηκαν σε ιδιώτες εργολάβους η φύλαξη, η σίτιση, η καθαριότητα, τα πλυντήρια και πριν από λίγα χρόνια δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία και τα τηλεφωνικά ραντεβού. Η διοίκηση του νοσοκομείου, προσπάθησε να δώσει σε εργολάβους και την Τεχνική Υπηρεσία, όμως σταμάτησε μπροστά στην αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Και σήμερα όμως η Τεχνική Υπηρεσία παραμένει αποδεκατισμένη, με ελάχιστο προσωπικό, που μπορεί να ανταποκριθεί μόνο σε μικροσυντηρήσεις και μικροεπισκευές, με αποτέλεσμα να δίνονται εργασίες σε εργολάβους. Στην Υπηρεσία απασχολούνται μόλις έξι ηλεκτρολόγοι, πέντε μηχανοτεχνίτες, ένας ψυκτικός, δύο ξυλουργοί, ένας οικοδόμος και ένας ελαιοχρωματιστής. Επίσης, εργάζονται και πέντε άτομα στη βιοϊατρική υπηρεσία.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη μεγάλη έρευνα για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στο πιο σύγχρονο νοσοκομείο της πόλης, το Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Η περίπτωση του συγκεκριμένου νοσοκομείου αναδεικνύει μια σειρά από ζητήματα γύρω από την κυρίαρχη πολιτική για την Υγεία, με δεδομένο ότι είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, ενταγμένο στο ΕΣΥ, που λειτουργεί με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης, με πολλαπλό κόστος για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ

Η πολιτική της «αυτοχρηματοδότησης» ζημιώνει πολλαπλά το λαό

Ο Γιώργος Μητσιάκος, παιδίατρος - νεογνολόγος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» αναφέρθηκε στη βασική κατεύθυνση την οποία υπηρετεί η διοίκηση, να πετύχει τη λειτουργία του νοσοκομείου με αυτοχρηματοδότηση.

Η κατεύθυνση αυτή είναι ενταγμένη στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών και βιώσιμων συστημάτων Υγείας και της μείωσης του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Οπως είπε, υπάρχει η νομοθετική δυνατότητα, υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο. Αυτό όμως μεταφράζεται σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση προς το προσωπικό να εντατικοποιηθεί η δουλειά, να μειωθεί το «μισθολογικό κόστος», να αυξηθεί το χαράτσωμα των ασθενών. Αυτό σημαίνει «αυτοχρηματοδότηση» των νοσοκομείων.

Ηδη, μια σειρά δραστηριότητες του νοσοκομείου καλύπτονται από μη μόνιμο προσωπικό (εργαζόμενοι με μπλοκάκι, μαθητεία, νοσηλευτές και γιατροί που στο πλαίσιο της εξειδίκευσης καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου). Επιπλέον, υπάρχει ο Σύλλογος Φίλων Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» που έρχεται να στηρίξει μια σειρά λειτουργίες του νοσοκομείου στη λογική του εθελοντισμού.

Κόντρα σε αυτήν τη λογική, η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ), παλεύει και προσπαθεί να οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων για:

  • Μετατροπή του νοσοκομείου σε ΝΠΔΔ.
  • Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να ανοίξουν τώρα όλα τα νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία ΙΚΑ κ.λπ. που έκλεισαν και να αναπτυχθούν και άλλες με κριτήριο την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού. Είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα των εφημεριών και της εντατικοποίησης της εργασίας.
  • Να φύγουν οι εργολάβοι σε σίτιση, ραντεβού, φύλαξη, καθαριότητα, πλυντήρια και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, εργολαβικοί και επικουρικοί τώρα.
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.
Η μεγάλη αντίφαση

Πρόσφατα, ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, εγκαινίασε τη Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής - Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης, που καθιστά το νοσοκομείο ενεργειακά αυτόνομο. Ο υπουργός εξήρε την τεχνολογική πρόοδο που συμβάλλει και στην εξοικονόμηση πόρων, όμως δεν είπε κουβέντα για τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου που σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Οπως και να 'χει, η αντίφαση είναι κραυγαλέα: Από τη μια, η τεχνολογική εξέλιξη που έχει κάνει άλματα και μπορεί να υπηρετήσει πολύπλευρα τις λαϊκές ανάγκες, και από την άλλη οι ατελείωτες ουρές στο νοσοκομείο, οι εξαντλημένοι εργαζόμενοι, οι υποστελεχωμένες κλινικές. Ο καπιταλισμός είναι που γεννάει αυτές τις αντιφάσεις, οι οποίες λύνονται μόνο με την ανατροπή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ