Τα αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης στην Πρόνοια βιώνει και το ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης - Γαλήνη Ανάπηρων Παιδιών» στην Πάτρα, που φιλοξενεί περίπου 68 τρόφιμους με 55 εργαζόμενους, οι οποίοι εδώ και έναν χρόνο πληρώνονται με έναντι, κινδυνεύοντας μάλιστα να τελειώσει το 2024 χωρίς να τους καταβληθεί η μισθοδοσία Δεκεμβρίου.
Με αίτημα την άμεση καταβολή χρηματοδότησης για τις ανάγκες του ιδρύματος, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Εργατικό Κέντρο, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, και από το Σωματείο Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία και στα ΝΠΙΔ.
Το «παρών» έδωσαν επίσης αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, αρκετοί εργαζόμενοι του χώρου, η ΣΕΑΑΝ και άλλοι συνδικαλιστές.
«Η κατάσταση δεν πάει άλλο, το ζωνάρι δεν μπορεί να σφίξει άλλο», τόνισαν υπάλληλοι του χώρου, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται λύση για τους ίδιους και το ίδρυμα.
Στάθηκαν επίσης στα προβλήματα που επικρατούν στον χώρο, όπου καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά περιστατικά.
Οπως επισημάνθηκε και μετά την παρέμβαση στην ΠΔΕ, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί η έκτακτη χρηματοδότηση, ενώ απαίτησαν να αναλάβει το κράτος συνολικά την ευθύνη του, να χρηματοδοτεί σταθερά τα ιδρύματα με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να μη δημιουργούνται συνεχώς τα ίδια προβλήματα για τους εργαζόμενους και εν συνεχεία τους τρόφιμους, τις οικογένειές τους.
«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να καταβληθεί μόνο το Δώρο Χριστουγέννων και η μισθοδοσία να παραμείνει ανεξόφλητη, καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα», σημείωσε η πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, Αννα Πελεκούδα, προσθέτοντας: «Επειδή αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, απαιτήσαμε άμεση απάντηση στο πότε θα καταβληθεί η έκτακτη χρηματοδότηση που είχε δεσμευτεί η Περιφέρεια ότι θα εξασφαλιστεί, προκειμένου να μην περάσουν οι εργαζόμενοι τα Χριστούγεννα χωρίς τους μισθούς τους».
«Σήμερα οι εργαζόμενοι φτάνουν να ζητούν τον μισθό τους, την επιβίωσή τους. Είναι ένα σύμπτωμα της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, οι ευαίσθητοι αυτοί τομείς. Είμαστε λοιπόν εδώ να διεκδικήσουμε μαζί με τους εργαζόμενους να πληρωθούν όσα τους οφείλονται, για να έχουν κανονικά τους μισθούς τους και όσοι δέχονται τις προνοιακές υπηρεσίες να έχουν ό,τι δικαιούνται», ανέφερε στη δική του παρέμβαση ο Κ. Πελετίδης.
Εκτός κλινικής ακόμα και μετά την εισαγωγή τους παραμένουν εκατοντάδες νοσηλευόμενοι
Ο λόγος για ασθενή στην Πάτρα, στο Νοσοκομείο Ρίου, με συγγενή του να κάνει την καταγγελία επώνυμα στο διαδίκτυο αποκαλύπτοντας σε όλο της το μεγαλείο την τραγωδία που επικρατεί στο ...«βελτιούμενο» σύστημα Υγείας, για το οποίο προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και ο υπουργός εμπορίου Υγείας.
Είναι άλλη μια απώλεια, αποτέλεσμα των φρακαρισμένων θαλάμων και των γνωστών εικόνων νοσηλείας «όπως όπως», μέχρι να βρεθεί μια λύση ύστερα από τις «πολεμικές εφημερίες» με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι υγειονομικοί και ασθενείς.
Την ίδια στιγμή που μια ακόμα οικογένεια θρηνεί τον δικό της άνθρωπο που δεν έλαβε την απαραίτητη φροντίδα στην ώρα της λόγω των τεράστιων ελλείψεων, οργή προκαλούν οι γελοίες δικαιολογίες του Αδ. Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός αφού «διέταξε ΕΔΕ» παραδέχθηκε ότι η ασθενής δεν ήταν στην κλινική, όπως προβλέπεται μετά από κάθε εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά σε «θάλαμο βραχείας νοσηλείας», υποστηρίζοντας ότι «δεν διαφέρει καθόλου από έναν παθολογικό θάλαμο». Μια ακόμα ιστορία που θυμίζει τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ την περίοδο της πανδημίας αλλά με «όλα τα πρωτόκολλα»...
Τις δηλώσεις Γεωργιάδη σχολιάζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν πρόκειται να συνηθίσουν «σε αυτήν την τραγική κατάσταση, μιζέρια είναι να την αποδεχόμαστε! Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με τους ασθενείς και τους συνάδελφους υγειονομικούς για πραγματική, ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας».
Ενώ για την ΕΔΕ που διατάχθηκε, σημειώνει ότι ο υπουργός «για άλλη μια φορά πέφτει από τα σύννεφα». Θυμίζει, δε, τις αμέτρητες παρεμβάσεις της, όπως και της ΟΕΝΓΕ, για την κατάσταση με τους νοσηλευόμενους ασθενείς στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (πάνω από 20 ασθενείς έως και τρεις μέρες) σε αναξιοπρεπείς, επισφαλείς και απαράδεκτες συνθήκες.
Τονίζει ότι «για την κατάσταση αυτή ευθύνονται η ανεπάρκεια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με την αναγωγή της πρόληψης σε ατομική ευθύνη ανάλογα με την τσέπη του κάθε ασθενούς και η κατάσταση υποβάθμισης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών Υγείας».
Στέκεται στις τραγικές ελλείψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, όπως και στις απαράδεκτες προσπάθειες «μετακύλισης των ευθυνών στους εργαζόμενους κατά τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της. Κατηγορούνται οι γιατροί για λανθασμένη διαχείριση των περιστατικών της εφημερίας! Κατηγορούνται δηλαδή ότι είτε γίνονται πολλές εισαγωγές ασθενών ή λίγα εξιτήρια!».
Η ΕΙΝΑ δείχνει ως βασική αιτία την εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που υπηρετείται από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ καλεί τον υπουργό Υγείας «την επόμενη φορά που θα επιδοθεί σε επικοινωνιακές φιέστες να περάσει και μια βόλτα από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γιατί τη μέρα που είχε επισκεφθεί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μάλλον "φυγαδεύτηκε" από κάποια έξοδο κινδύνου. Στα ΤΕΠ νοσηλεύονταν 36 ασθενείς σε ράντζα!».
Στο μεταξύ, το γεγονός ότι φαινόμενα όπως το παραπάνω, με ασθενείς να ξεροσταλιάζουν στα ΤΕΠ ακόμα και μετά τη διάγνωση και την εισαγωγή τους, δεν είναι «εξαίρεση» αλλά κανονικότητα επιβεβαιώνει και η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με καταγγελία της Τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑΠ, «η κατάσταση στο ΤΕΠ του Ιπποκρατείου παραμένει αδιέξοδη απειλώντας τη λειτουργία του νοσοκομείου», ως αποτέλεσμα της εφαρμογής του νέου συστήματος εφημέρευσης για τα νοσοκομεία της Αττικής.
Συγκεκριμένα, «δεκάδες είναι τα περιστατικά που παραμένουν στον ακατάλληλο για νοσηλεία χώρο του ΤΕΠ μετά το κλείσιμο αυτού μέχρι αργά το βράδυ με ελλιπή παρακολούθηση, τραγικές ελλείψεις σε τραυματιοφορείς και νοσηλευτικό προσωπικό, πλήρη ανεπάρκεια σε εξοπλισμό (τροχήλατες καρέκλες, φορεία κ.ά.), αγωνιώδη αναζήτηση νοσηλευτικών κλινών και πίεση για πρόωρα εξιτήρια σε νοσηλευόμενους ασθενείς προκειμένου να εισαχθούν όσοι παραμένουν στα Επείγοντα!».
Η Τριμελής Επιτροπή σημειώνει ότι αυτή είναι η νέα πραγματικότητα που βιώνουν στο Νοσοκομείο από 1 Νοέμβρη που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα εφημέρευσης, όμως στις 9 Δεκέμβρη η κατάσταση ξέφυγε πέρα από κάθε όριο οδηγώντας σε απόγνωση ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Συγχαρητήρια, κ. υπουργέ Υγείας! Το σχέδιό σας για μετατροπή του Ιπποκρατείου σε "εφημερατζίδικο" στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία!», τονίζει η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ.
Σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα τις προηγούμενες μέρες είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των Τριμελών και Πενταμελών Επιτροπών Νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ, παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, με τον υποδιοικητή της 1ης ΥΠΕ, Σπ. Τσαντή, στην οποία δόθηκαν διαβεβαιώσεις για βελτίωση της κατάστασης διάλυσης που επικρατεί από 1 Νοέμβρη τόσο στο ΤΕΠ του Ιπποκρατείου όσο και σε σειρά άλλων νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος εφημέρευσης. Ομως, όπως γίνεται κατανοητό, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο.
Σε ένα ακόμα δείγμα της μιζέριας που επικρατεί ελέω ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς αξονικό τομογράφο έμεινε για μία ακόμη φορά το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης τις προηγούμενες μέρες.
Συγκεκριμένα, λόγω βλάβης από το πρωί της γενικής εφημερίας την Τετάρτη 27/11, τα επείγοντα περιστατικά που έπρεπε να κάνουν αξονική μεταφέρονταν στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» και επέστρεφαν για εισαγωγή στο Ιπποκράτειο. Παρότι η βλάβη αποκαταστάθηκε την Παρασκευή 29/11 το απόγευμα, στην επόμενη γενική εφημερία της Κυριακής 1/12 λόγω της κακοκαιρίας πλημμύρισε ο 1ος όροφος όπου είναι εγκατεστημένος ο αξονικός, με αποτέλεσμα τα περιστατικά να μεταφέρονται αυτήν τη φορά στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»!
«Είναι απαράδεκτο στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας με τη μεγαλύτερη προσέλευση πανελλαδικά στα Επείγοντα να λειτουργεί μόνο ένα μηχάνημα αξονικού και οι ελλείψεις προσωπικού για τη λειτουργία του να παραμένουν», καταγγέλλει η Νοσοκομειακή Επιτροπή του Ιπποκρατείου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Και σημειώνει ότι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση διάλυσης, από τις βλάβες στις πλημμύρες, «είναι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας που επιμένουν στην υποχρηματοδότηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας Υγείας. Οι επικοινωνιακές φιέστες του Μητσοτάκη και του Αδωνι δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική εικόνα».
Ξεκαθαρίζει ότι μόνη λύση για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία του τμήματος αξονικού είναι η εγκατάσταση δεύτερου νέου σύγχρονου μηχανήματος αξονικού και μαζικές προσλήψεις διπλάσιου μόνιμου προσωπικού (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό).
«Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, διεκδικούμε αυξημένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για υποδομές και προσλήψεις με κριτήριο τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το κέρδος», σημειώνει.
Μέρα πανελλαδικής δράσης για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι η αυριανή και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας προχωρούν σε στάση εργασίας, από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη της πρωινής βάρδιας, με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα νοσοκομεία υπηρετούν 25.000 συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΔΥΠΑ, ειδικευόμενοι νοσηλευτές κ.λπ.) και 5.000 συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση, οι οποίοι σταδιακά απολύονται μετά την ανάθεση των υπηρεσιών σε εργολάβους.
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης στην Αθήνα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας, απαιτώντας τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και τη μαζική πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Στην Κρήτη, η Ενωση Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου Ηρακλείου συμμετέχει στη στάση εργασίας και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στην πύλη του Νοσοκομείου.