Πάνω από 70 εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής
Οι αυριανές απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί στις 11 π.μ. στον Εύδηλο Ικαρίας και στις 10.30 π.μ. στο Νοσοκομείο Σάμου, με συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα και συναυλία από μουσικούς του Παραρτήματος Σάμου του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής θα δρομολογηθεί λεωφορείο, που θα αναχωρήσει στις 9 π.μ. από τη στροφή Κονδύλη στον Μαραθόκαμπο και θα κάνει στάση στις 9.30 π.μ. στο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ «Κρητικός» στο Καρλόβασι.
Την απεργία στηρίζουν με αποφάσεις τους ο δήμος Ικαρίας και ο δήμος Δυτικής Σάμου, ενώ για χθες είχαν προγραμματιστεί συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ανατολικής Σάμου και Φούρνων.
Στο μεταξύ η απεργία προετοιμάζεται με περιοδείες σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις, όπως στους Μυτιληνιούς στη Σάμο με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σάμου και της Ομάδας Γυναικών του χωριού, ή στον Ξυλοσύρτη Ικαρίας με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας και του Εργατικού Κέντρου Σάμου, «για να ακουστεί όσο πιο δυνατά ότι θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις».
«Με την απεργία μας, λέμε: Φτάνει η κοροϊδία και η εγκατάλειψη. Βαρεθήκαμε να μας τάζουν για "να κάτσουμε στα αυγά μας" και να μην παλέψουμε για τη ζωή μας. Φτάνει η εγκληματική πολιτική όλων των κυβερνήσεων για την Υγεία. Η Υγεία είναι δικαίωμά μας. Δεν είναι κόστος, ούτε μπορεί να μετριέται με το κέρδος. Είναι ζήτημα ζωής. Θέλουμε να ζούμε στον τόπο μας ασφαλείς και με αξιοπρέπεια. Ο μαζικός, οργανωμένος αγώνας μας μπορεί να φέρει λύσεις και αποτελέσματα. Να ακουστεί η φωνή μας, να γεμίσουμε τους δρόμους και τις πλατείες. Κανένας φόβος! Κανένας εφησυχασμός!», υπογραμμίζει στο κάλεσμά του το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου.
Στο Νοσοκομείο Σάμου έχει οριστεί το απεργιακό ραντεβού της Τετάρτης και για τους οικοδόμους στη Σάμο, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας στον κλάδο (βλ. σελ. 17).
Επίσης, απόφαση συμμετοχής, με κλείσιμο των καταστημάτων τους, έχουν πάρει οι Εμπορικοί Σύλλογοι Σάμου και Καρλοβάσου «Λυκούργος Λογοθέτης», ο Σύλλογος Εστίασης Σάμου και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Σάμου.
Εργατικό Κέντρο Σάμου, ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ
Σύλλογοι Εργαζομένων Γιατρών - Νοσοκομείων: Νοσοκομείου Σάμου, Νοσοκομείου Ικαρίας, Ιατρικός Σύλλογος Σάμου, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Σάμου.
Σωματεία ιδιωτικού τομέα: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Σάμου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού Σάμου, Οικοδόμων Καρλοβάσου, Οικοδόμων Σάμου, Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου - Ικαρίας, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (Παράρτημα Σάμου), Χειριστών Σάμου, Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων, Οικοδομών Ικαρίας - Φούρνων.
Σύλλογοι δημόσιου τομέα: Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου, ΕΛΜΕ Σάμου, ΠΕ Σάμου και Ικαρίας, Δήμων Σάμου, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ικαρίας - Φούρνων, Δήμων Ικαρίας και Φούρνων, ΕΛΜΕ Ικαρίας - Φούρνων
Συνταξιούχων: ΙΚΑ Καρλοβάσου, Σάμου, Πολιτικών Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Σάμου, Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας - Φούρνων.
Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Μαραθοκάμπου, Γυμνασίου Μαραθοκάμπου, Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Πυθαγορείου, Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Ικαρίας, Γονέων, Κηδεμόνων, Φίλων ΑμεΑ και Αναπήρων Ικαρίας «Ηλιαχτίδα», Γυμνασίου Αγ. Κηρύκου, Λυκείου Αγ. Κηρύκου, 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Κηρύκου, 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Κηρύκου, 2ου Νηπιαγωγείου Αγ. Κηρύκου, Δημοτικού Σχολείου Ευδήλου, Νηπιαγωγείου Ευδήλου Ικαρίας, Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Ραχών Ικαρίας.
Ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μαραθοκάμπου, Ορμου Μαραθοκάμπου, Αυλακίου «Ο Ελιγκας», Πετροπουλίου Ικαρίας «Το Βουνάρι», Φραντάτου «Το Φραντάτο», Αγίου Δημητρίου Ραχών «Λιτάνη», Μανδριών «Η Δολίχη», «Η Αράθοσα», Ξυλοσύρτη «Ο Αθέρας», «Αντίλαλοι» Ικαρίας, «Ο Κάμπος», Στελιού Ικαρίας «Το Κάστρο».
Αλλοι φορείς: Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, Σύλλογος Φίλων - Υποστηρικτών Καρκινοπαθών Νομού Σάμου «Ευ Πο», Επιτροπή Ειρήνης Σάμου, Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος της ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος της ΟΓΕ), Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (μέλος της ΟΓΕ), Σύλλογος Γυναικών Πύργου Σάμου «Η Κυβέλη», Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, Ομάδα Γυναικών Αγίου Κηρύκου (μέλος της ΟΓΕ), Λαϊκή Επιτροπή Μαραθοκάμπου, Κλιμάκιο Εθελοντών Πυροσβεστών Μαραθοκάμπου, Αθλητικός Σύλλογος Μαραθοκάμπου, Αθλητικός Ομιλος Μεσαριάς, Πανικάριος Αθλητικός Σύλλογος «Ικαρος».
Ενα ακόμα απαράδεκτο κρούσμα αυταρχισμού και απρόκλητης αστυνομικής βίας σε βάρος γιατρών της Ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», και μάλιστα εν ώρα εφημερίας, καταγγέλλει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).
Απαιτεί εδώ και τώρα οι υπουργοί Υγείας και Προστασίας του Πολίτη να πάρουν θέση και ευθύνη για το συγκεκριμένο περιστατικό, ενώ δηλώνει ότι δεν θα ανεχτεί τραμπουκισμούς σε βάρος εργαζόμενων υγειονομικών και των ασθενών τους.
Επίσης απαιτεί εδώ και τώρα αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες εργασίας, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 13 Φλεβάρη, στις 2 μ.μ. στο ΨΝΘ.
Πιο συγκεκριμένα σχετικά με το νέο κρούσμα αυταρχισμού, αστυνομικά όργανα μετέφεραν ακουσίως, με τη διαδικασία της εισαγγελικής παραγγελίας, άτομο για ψυχιατρική εκτίμηση σε γενική εφημερία του «Παπανικολάου». Ομως, αξιοποιώντας τη σχετική υπουργική εγκύκλιο (εγκύκλιος Βαρτζόπουλου) οι αστυνομικοί, χωρίς να ολοκληρωθεί η ψυχιατρική εξέταση και να αποφασιστεί αν θα γίνει εισαγωγή του ασθενούς ή όχι, απαίτησαν να φύγουν, θέτοντας εκείνη τη στιγμή σε επισφάλεια τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και τον ασθενή που εξεταζόταν.
Και όταν οι γιατροί ζήτησαν την παραμονή τους στον χώρο, οι αστυνομικοί όχι μόνο προκάλεσαν ένταση αλλά έφτασαν στο ξεδιάντροπο σημείο να ζητάνε στοιχεία τους, να εξαπολύουν απειλές για δήθεν «απείθεια» και προσαγωγή, ενώ απογείωσαν την πρόκληση κυνηγώντας γιατρό μέσα στο Τμήμα Νοσηλείας, με έκθετο το όπλο υπηρεσίας!
Η ΕΝΙΘ αναδεικνύει ότι «η καταστολή και καταπάτηση των δικαιωμάτων των υγειονομικών κυριολεκτικά δεν έχει πάτο» και ότι «αέρα στα πανιά αυτής της πρακτικής δίνουν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού "εμπορίου της Υγείας"».
Και συνεχίζει: «Αυτή είναι η περιβόητη ψυχιατρική μεταρρύθμιση που καυχιέται ο κ. Βαρτζόπουλος, διαφημίζοντας κιόλας ότι εναρμονιζόμαστε με τα πρότυπα της ΕΕ; Της ΕΕ που κατά τ' άλλα αντιμετωπίζει την Ψυχική Υγεία ως πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες και ως κόστος για το κράτος, γιατί προτεραιότητα είναι η "πολεμική οικονομία"; 'Η μήπως αντιμετώπιση του στίγματος είναι αυτές οι ντροπιαστικές και εξοργιστικές εικόνες αστυνομικής αυθαιρεσίας σε βάρος συναδέλφων;».
Στο μεταξύ η ΕΛ.ΑΣ., προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, αναφέρει ότι η παραμονή αστυνομικών για περισσότερη ώρα στο νοσοκομείο ...«εμπόδισε την εκτέλεση της προγραμματισμένης περιπολίας». Σαν ...γιατρός, μάλιστα, κάνει και ...διάγνωση, λέγοντας πως «το προς εξέταση άτομο βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και συνεργαζόταν πλήρως».
Συγκεκριμένα, ένας 27χρονος στο Ηράκλειο έφτασε εσπευσμένα στα ΤΕΠ του Bενιζέλειου το βράδυ του Σαββάτου, όπου διεγνώσθη με μηνιγγίτιδα και κρίθηκε αναγκαίο να νοσηλευτεί άμεσα σε κρεβάτι ΜΕΘ. Χρειάστηκε όμως να περάσουν αρκετές ώρες για να εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αφού δεν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι σε καμία ΜΕΘ των νοσοκομείων όλης της Κρήτης, οπότε παρέμενε διασωληνωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ΤΕΠ, με τους γιατρούς να κάνουν ηρωική προσπάθεια για να μην κινδυνεύσει η ζωή του.
Με τους υγειονομικούς να δίνουν έναν άνισο αγώνα απέναντι στις ελλείψεις των νοσοκομείων, αποκαλυπτικό είναι το στοιχείο ότι σε επίπεδο Κρήτης κλειστό παραμένει περίπου το 25% των κλινών ΜΕΘ!
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε συγγενής του 27χρονου σε τοπικά ΜΜΕ, μεταφέροντας το κλίμα στα ΤΕΠ, όπου ο κόσμος «παρά τα προβλήματά του, περίμενε υπομονετικά επί ώρες τους γιατρούς που είχαν πέσει πάνω στον 27χρονο, χωρίς να διαμαρτυρηθούν ούτε στιγμή. Αντιθέτως, έλεγαν στους γιατρούς "αφήστε μας εμάς και σώστε το παιδί"».
Μεταφέροντας ότι οι γιατροί ζητούσαν συγγνώμη από την οικογένεια του 27χρονου, καθώς δεν μπορούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ο συγγενής του μίλησε για την «ντροπή για τη δημόσια Υγεία,» το ότι, όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να είναι διασωληνωμένος από τις 6 το απόγευμα στα ΤΕΠ».
Τελικά ο 27χρονος εισήχθη στη ΜΕΘ του Βενιζελείου στις 3.30 τα ξημερώματα, όταν άνοιξε κρεβάτι σε χώρο που είχε να λειτουργήσει για έναν χρόνο, όπου και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση, χωρίς για την ώρα να κινδυνεύει η ζωή του.
«Το φιλότιμο και η αυτοθυσία του προσωπικού του νοσοκομείου είναι αυτά που έσωσαν για ακόμα μια φορά μια ανθρώπινη ζωή», σημειώνει ο Δημήτρης Φλυτζανής, πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Βενιζέλειου Νοσοκομείου, σε δήλωσή του.
Και περιγράφει με αριθμούς τη δραματική έλλειψη προσωπικού: «Τρία κρεβάτια ΜΕΘ στο Βενιζέλειο παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και πέντε ειδικευμένων ιατρών. Η αναλογία νοσηλευτών ανά κλίνη 3:1 είναι ανύπαρκτη στην πράξη, ενώ οι οφειλόμενες ημέρες άδειας και ρεπό για το προσωπικό της ΜΕΘ ανέρχονται στις 2.684!». Προσθέτει μάλιστα τα αμείλικτα ερωτήματα προς το υπουργείο: «Πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που χρήζουν διασωλήνωσης, όταν ήδη οι διαθέσιμες κλίνες δεν επαρκούν; Το Βενιζέλειο και το ΠΑΓΝΗ καλούνται να καλύψουν όλη την Κρήτη και τη Νότια Ελλάδα. Με την αναμενόμενη έξαρση ιογενών λοιμώξεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη».
«Δεν θα επιτρέψουμε άλλες τραγωδίες σαν τα Τέμπη, ούτε στα νοσοκομεία ούτε πουθενά», αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων, μεταφέροντας τις απαιτήσεις τους για άμεσο άνοιγμα όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ και χειρουργείων και για πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.