Παρασκευή 12 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ - ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ
Την Κυριακή στο Θησείο η συναυλία διαμαρτυρίας ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με τίτλο «ΟΧΙ στη διάλυση και στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης» πραγματοποιούν την Κυριακή 14 Γενάρη σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, αντιδρώντας στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση θα γίνει στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού, και τη διοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι:

Νατάσσα Μποφίλιου (κιθάρα: Γιώργος Καρδιανός), Γιώτα Νέγκα (κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος), Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, «Κοινοί Θνητοί», Kollektiva, «Υπεραστικοί», Πολιτιστική Ομάδα «Quilombo».

Στη συγκέντρωση και συναυλία που οργανώνουν την Κυριακή 14 Γενάρη σωματεία και φορείς στον τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Στα Γιάννενα

Κινητοποίηση την Κυριακή 14/1 στα Γιάννενα, στις 11 π.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου, πραγματοποιούν το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, ο Σύλλογος Οικογένειας ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και άλλες 42 συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς ενάντια στη διάλυση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης, στο πλαίσιο μέρας πανελλαδικής δράσης.

«Απαγορεύει» τη Γενική Συνέλευση η διοίκηση του ΚΕΘΕΑ!

Στο μεταξύ ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση του διορισμένου από την κυβέρνηση προέδρου και της διοίκησης του Οργανισμού να αρνούνται τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. «Το ΚΕΘΕΑ καταργείται από τη διοίκησή του πριν καταργηθεί από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης», σχολιάζει ο Σύλλογος, τονίζοντας ότι η Γενική Συνέλευση ζητήθηκε εγγράφως από περισσότερα από τα μισά μέλη της.

Η πρωτοφανής και προκλητική δικαιολογία της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης ήταν ότι «το σώμα της Γενικής Συνέλευσης είναι ανώριμο να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του έχει ορίσει ο νόμος και έχει επιβεβαιώσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ως του ανώτατου αποφασιστικού οργάνου για θεραπευτικά και επιστημονικά ζητήματα και τη χάραξη της στρατηγικής του οργανισμού. Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη (πρόεδρος), "αυτά τα 4 χρόνια δεν αποκτήσαμε την απαραίτητη ωριμότητα ώστε να μη μεταβληθεί η ΓΣ σε πεδίο αντιπαραθέσεων και έκφρασης θυμού - δυσαρέσκειας"».

Η ...ανωριμότητα που όπως φαίνεται φοβάται ο διορισμένος πρόεδρος προφανώς είναι απέναντι στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με το οποίο πλήττονται ανεπανόρθωτα η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ και η επιστημονική δουλειά που γίνεται από το προσωπικό του κέντρου. «Η διορισμένη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, από την άλλη, αυτοθεσπίζεται ως ώριμη και ικανή να έχει άποψη, στηρίζοντας την κυβέρνηση που την διόρισε στην πρόθεσή της να καταργήσει τον Οργανισμό που διοικεί, παρότι πρόκειται για ζητήματα που δεν εμπίπτουν στη δική της αρμοδιότητα», απαντούν οι εργαζόμενοι.

Η ίδια διορισμένη διοίκηση αρνήθηκε επίσης την πραγματοποίηση της τελετής αποφοίτησης που παραδοσιακά πραγματοποιεί το ΚΕΘΕΑ για να τιμήσει τα μέλη του που έφτασαν στο τέλος μιας επίπονης θεραπευτικής διαδικασίας, με την αιτιολογία ότι «η τελετή θα αποτελέσει ευκαιρία να εκφραστεί η δυσαρέσκεια των εξυπηρετούμενων απέναντι στην κυβερνητική πρόθεση να καταργήσει τον Οργανισμό στον οποίο θεραπεύτηκαν!».

Ετσι, μπροστά στον «κίνδυνο» να συνδεθούν οι αποφοιτήσεις του ΚΕΘΕΑ με την κυβερνητική παρέμβαση στην απεξάρτηση, «η κυβερνητική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ απαξιώνει το έργο του Οργανισμού, την πορεία των μελών του, την οικογένειά τους, τους/τις συντρόφους τους», τονίζει ο Σύλλογος, απαιτώντας τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης και επαναλαμβάνοντας το κάλεσμα στη συναυλία διαμαρτυρίας την Κυριακή στο Θησείο.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ - ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ
Στενάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, αυξάνονται νοσηλείες και θάνατοι

93 οι νεκροί με Covid, εκατοντάδες εισαγωγές, κίνδυνος από τη μετατροπή των μονάδων Υγείας σε «μιας νόσου»

Ο εφιάλτης των ράντζων και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ επιστρέφει
Ο εφιάλτης των ράντζων και των διασωληνώσεων εκτός ΜΕΘ επιστρέφει
Αλλοι 93 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους την περασμένη βδομάδα κι έρχονται να προστεθούν στη θλιβερή λίστα των 1.028 νεκρών από τον Σεπτέμβρη, ενώ αύξηση καταγράφεται σε όλους τους πανδημικούς δείκτες.

Σύμφωνα με την Εκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης Αναπνευστικών Λοιμώξεων που αφορά το διάστημα 1 - 7 Γενάρη, κατά 15% αυξήθηκε ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών Covid στα δημόσια νοσοκομεία, φτάνοντας τις 1.679. Εγιναν επίσης 37 νέες διασωληνώσεις και συνολικά νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 78 ασθενείς.

Παράλληλα, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού σε: Χανιά (115%), Ηράκλειο (80%), Ιωάννινα (66%), Βόλο (26%), Λάρισα (21%).

Το ίδιο διάστημα, δύο ακόμα άνθρωποι πέθαναν από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ καταγράφηκαν 14 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά καταγράφηκαν 11 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Αγώνας δρόμου και για τα αντιικά φάρμακα

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σε αγώνα δρόμου μετατρέπεται για τις ευπαθείς ομάδες ακόμα και η διαδικασία προμήθειας αντιικών φαρμάκων. Σημειώνεται ότι τέτοιες ομάδες, σε περίπτωση που νοσήσουν, θα πρέπει να λάβουν την αγωγή από το πρώτο 24ωρο κι εντός 3 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, προκειμένου να αποφύγουν τη βαριά νόηση, τη διασωλήνωση και τη θανατηφόρο έκβαση.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση η έγκαιρη λήψη ενός φαρμάκου που μπορεί να σώσει ζωές εξελίσσεται σε «Γολγοθά», αφού όταν οι γιατροί το συνταγογραφήσουν, τα αιτήματα υποβάλλονται ηλεκτρονικά για έγκριση στον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα τις εκτελέσει με κούριερ, μέτρο που είχε διαφημίσει η κυβέρνηση ως «απαλλαγή των ευάλωτων από την ταλαιπωρία», ενώ και τα φαρμακεία των νοσοκομείων (που χορηγούν αντιικά) γίνονται αποδέκτες των καθυστερήσεων.

Ετσι, ασθενείς από τη Χαλκίδα, για παράδειγμα, αναγκάστηκαν να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να βρουν αντιικά φάρμακα, και άλλοι από το Αγρίνιο να πάνε στα Ιωάννινα.

Κι αν κάποιος αναρωτιέται τι φταίει πάλι, η απάντηση σίγουρα δεν είναι «οι κούριερ», όπως ισχυρίζονται οι ιθύνοντες.

Είναι η πολιτική που θεωρεί κόστος την ανθρώπινη ζωή και υγεία. «Το paxlovid (αντιικό για την Covid) είναι ένα αρκετά ακριβό φάρμακο. Δεν είναι ένα φτηνό φάρμακο. Αρα η δημόσια Υγεία είναι το ένα που μας ενδιαφέρει, το άλλο να μη φτάσουμε σε συνθήκες υπερσυνταγογράφησης και τεχνητής ζήτησης, όπου θα μπορούσαν να τινάξουν το σύστημα στον αέρα», είναι η παραδοχή του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη.

Πάτρα - Νοσοκομείο Ρίου: «Φράκαραν» τα ΤΕΠ μετά την εφημερία της Τετάρτης

Στο μεταξύ, η νέα έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων εξακολουθεί να φανερώνει τη γύμνια από προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, όπου «φρακαρισμένα» από ράντζα βρήκε τα Επείγοντα η ολοκλήρωση της γενικής εφημερίας χτες το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, στα ΤΕΠ του νοσοκομείου βρέθηκαν χτες 41 ασθενείς σε ράντζα, με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ογκολογικά, ενώ στον ίδιο χώρο παρέμεινε και διασωληνωμένος ασθενής. Ορισμένα από τα περιστατικά έχουν οδηγηθεί στο ΠΓΝΠ του Ρίου από άλλα νοσοκομεία εκτός νομού, όπως έχει συμβεί κατά κόρον και στο παρελθόν, λόγω της αδυναμίας των εκεί νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κύρια λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και των προβλημάτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που παραμένει υποστελεχωμένη. Ετσι και χτες, στα ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, υπήρχαν σε ράντζα ακόμη και ασθενείς από τον Πύργο!

5.000 νεκροί από long covid στις ΗΠΑ!

Φανεροί οι κίνδυνοι από την ουσιαστική ανυπαρξία κατάλληλων δομών στη χώρα μας

Μόλις 4 - 5 ιατρεία long Covid λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προχτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργείου Υγείας, στα οποία όπως αναφέρθηκε «η προσέλευση των ασθενών είναι σημαντική, οι περισσότεροι ασθενείς βοηθιούνται πάρα πολύ από την παρακολούθηση στα ιατρεία». Ο ελάχιστος αριθμός των ιατρείων για τον μακροχρόνιο covid είναι επακόλουθο της διαχρονικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, της απουσίας ενός κεντρικά σχεδιασμένου συστήματος ΠΦΥ. Η αναγκαιότητα για τη λειτουργία τέτοιων ιατρείων, για την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και πόρους των δημόσιων μονάδων Υγείας και η εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση αναδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ) που δημοσιεύτηκαν στο Medscape και παρουσίασαν επιστήμονες του ΕΚΠΑ.

Πάνω από 5.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει από μακροχρόνιο covid από την έναρξη της πανδημίας. Ο COVID έχει πλέον στοιχίσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο ζωές μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, όμως ένας μικρός αλλά αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών επιβιώνει από οξείες λοιμώξεις, για να υποκύψει μήνες αργότερα από μακροχρόνιο COVID.

Το 2023 εκδόθηκαν συστάσεις για την επίσημη αναφορά της μακροχρόνιας covid ως αιτίας θανάτου στα πιστοποιητικά θανάτου στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία των πιστοποιητικών θανάτου δείχνουν ότι: Σχεδόν το 1% των περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων που σχετίζονται με τον covid-19 από την έναρξη της πανδημίας έχουν αποδοθεί σε μακροχρόνιο covid. Το ποσοστό των θανάτων που σχετίζονται με τον μακροχρόνιο covid κορυφώθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο 1,2% και ξανά τον Απρίλιο του 2022 στο 3,8%, σύμφωνα με το CDC.

Ο κίνδυνος θανάτων από μακροχρόνιο covid παραμένει αυξημένος για τουλάχιστον 6 μήνες για άτομα με ηπιότερες οξείες λοιμώξεις και για τουλάχιστον 2 χρόνια σε σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία.

Οι μισοί από τους θανάτους από την μακρά covid από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022 σημειώθηκαν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και ένα άλλο 23% καταγράφηκε σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, σύμφωνα με έκθεση του CDC.

Δύο στους τρεις ανθρώπους με μακρά covid υποφέρουν επίσης από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη και άγχος, ενώ μερικοί ασθενείς λένε ότι τα συμπτώματά τους δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τους γιατρούς τους.

Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο και οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν επίσης υψηλότερες στην ομάδα της μακροχρόνιας covid σε σχέση με τη γρίπη. Μετά τις 30 μέρες νόσησης, υπάρχει η πιθανότητα ο κορονοϊός, αλλά και η γρίπη να γίνουν χρόνιες νόσοι, με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρών προβλημάτων υγείας, εισαγωγών στο νοσοκομείο ή θανάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ