Τετάρτη 16 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Επίτιμος διδάκτωρ

Επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αναγορευτεί ο Μάκης - Ιωακείμ Τσαπόγας, την Πέμπτη 17 του Γενάρη, στις 7 το απόγευμα.

Ο Ι. Τσαπόγας είναι καθηγητής Αγγειακών Παθήσεων των Πανεπιστημίων Ν. Υόρκης και Λονδίνου, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και σύμβουλος - εμπειρογνώμων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας στη Γενεύη.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Ζητούν δίχρονη αναβολή γι' αυτούς

Στα σημεία του νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΣΥ που αφορούν τους ίδιους επικέντρωσαν την κριτική τους χτες οι σύλλογοι Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ιατρικών Σχολών Αθήνας - Θεσσαλονίκης και Πάτρας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ζήτησαν να μην εφαρμοστούν οι διατάξεις και να υπάρξει μια μεταβατική περίοδος δύο χρόνων.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθήνας Χρ. Κίττας και απ' τις δηλώσεις του διαφάνηκε ότι η απόφαση του Πανεπιστημίου της Αθήνας για μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο νοσοκομείο του Χαϊδαρίου συναρτάται από τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός πανεπιστημιακού νοσοκομειακού συγκροτήματος στο Χαϊδάρι. Ταυτόχρονα ζητούν τη συγκρότηση ενός παρόμοιου συγκροτήματος και στο κέντρο της Αθήνας, με αξιοποίηση των νοσοκομείων Λαϊκού, Αρεταίειου, Αλεξάνδρας, Ανδρέα Συγγρού και στην προοπτική να γίνει και ένα νέο πανεπιστημιακό νοσοκομείο σε αυτόν τον άξονα.

Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών συγκροτημάτων έθεσαν και τον ορισμό της διοίκησης απ' το Πανεπιστήμιο. Μ' άλλα λόγια απορρίπτουν και την τροπολογία που έκαναν τελευταία οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας επιλέγει το μάνατζερ από τρία πρόσωπα που προτείνει το Πανεπιστήμιο.

Εκτός απ' την εν αναμονή απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας -που θα διαβούν πολλοί καιροί μέχρι να παρθεί - για τη μεταφορά των κλινικών, υπάρχει ήδη αρνητική απόφαση της Ιατρικής Σχολής της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά των πανεπιστημιακών κλινικών στο Παπαγεωργίου. Μ' άλλα λόγια αποδεικνύονται σχέδια επί χάρτου οι προπαγανδιστικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης για τη λειτουργία των νοσοκομείων στο Χαϊδάρι και Παπαγεωργίου - στη Θεσσαλονίκη - ως αμιγώς πανεπιστημιακών.

Σήμερα λήγει η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθήνας για την αποχή των πανεπιστημιακών γιατρών από κάθε δραστηριότητα. Αύριο θα αποφασίσει ο Σύλλογος ΔΕΠ Αθήνας για την παραπέρα προοπτική, ενώ οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης έχουν αποφασίσει για συνέχεια της αποχής μέχρι τις 24.1.2002.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Αποφασιστική αντίσταση στην εμπορευματοποίηση

Θρασεία επίθεση γιατρού του νοσοκομείου και ειδικού συμβούλου του υπουργού Υγείας στο σωματείο με αντικομμουνιστικές χυδαιότητες

Την απόφασή τους όχι μόνο να δηλώσουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο τους αλλά και να μη συμμετάσχουν στο «θεσμό» παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας διατράνωσαν, για μια ακόμα φορά, στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα».

Μόνη παραφωνία η παρουσία του Ν. Μαρουδιά, γιατρού του νοσοκομείου και ειδικού συμβούλου του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, ο οποίος θεώρησε καθήκον να ενημερώσει, όπως είπε, τους εργαζόμενους από πρώτο χέρι για τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2889/01. Εκείνο που επιχείρησε ήταν να δυναμιτίσει τη συνέλευση, ενώ έκανε και χυδαία επίθεση εναντίον μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου. Ισχυρίστηκε ότι το Σωματείο Εργαζομένων παραπληροφορεί τους εργαζόμενους και προσπάθησε να υπεραμυνθεί των ιδιωτικών ιατρείων, επαναλαμβάνοντας τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας, ότι στοχεύουν στην πάταξη της παραοικονομίας.

Οταν οι εργαζόμενοι τον αντέκρουσαν τονίζοντας ότι το μέτρο οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, ο Ν. Μαρουδιάς αναμάσησε παλαιολιθικά επιχειρήματα πως το σωματείο παρασύρεται από τους κομμουνιστές, που θέλουν να καλύψουν όσους παίρνουν «φακελάκι», ενώ το υπουργείο στοχεύει στο να χτυπήσει το «μαύρο χρήμα».

Μάλιστα, με απύθμενο θράσος ο Ν. Μαρουδιάς επιτέθηκε στο Χ. Χουρδάκη, μέλος του ΔΣ του σωματείου, λέγοντας πως παίρνει χρήματα από τις εισαγωγές στο νοσοκομείο. Τη στάση του αυτή αποδοκίμασαν στο σύνολό τους οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές του σωματείου και κατόπιν αυτών ο Ν. Μαρουδιάς αποχώρησε από τη Γενική Συνέλευση.

«Είμαστε ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να πάρουν μέρος σ' αυτά», τόνισαν χτες τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων, εμμένοντας στην απόφαση της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης. Αλλωστε, η συμμετοχή των εργαζομένων στα απογευματινά ιατρεία του νοσοκομείου - που δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει ζήτηση από τους ασθενείς - είναι ελάχιστη. Αιτήσεις συμμετοχής έχουν κάνει το 8% των νοσηλευτών (27 από τους 370 που εργάζονται στο νοσοκομείο), μόλις 8-10 διοικητικοί υπάλληλοι από τους 80 συνολικά και κανένας απ' το παραϊατρικό προσωπικό. Ενδεικτικό είναι ότι προχτές, πρώτη μέρα της λειτουργίας της γραμματείας των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, κλείστηκε μόλις ένα ραντεβού.

«Στόχος των πολιτών, αλλά και των υγειονομικών πρέπει να είναι η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των νοσοκομείων. Λέμε ΟΧΙ στην πληρωμή, ΟΧΙ στα ιδιωτικά ιατρεία. Την επομένη της λειτουργίας τους εκείνος που έχει τη δυνατότητα να πληρώνει και εκείνοι που δε θα έχουν αυτή τη δυνατότητα θα έχουν πάψει να έχουν το ίδιο επίπεδο περίθαλψης. Η παραοικονομία υπάρχει με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και με τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων γίνεται πλέον και επίσημη», επισήμανε η γραμματέας του σωματείου, Μ. Κίτσιου.

«Το θέμα δεν είναι να δηλώσουμε απλώς την αντίθεσή μας στα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία, αλλά να παλέψουμε για δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας υψηλής ποιότητας για όλο το λαό, για να σταματήσει ο ασθενής να πληρώνει για την Υγεία είτε κάτω είτε πάνω απ' το τραπέζι, για να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία», τόνισε ο Χ. Χουρδάκης, μέλος του ΔΣ του σωματείου.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Δεν μπορεί να εξαιρεθεί το «Θριάσιο»

Επιστολή του διευθυντή του νοσοκομείου στο «Ριζοσπάστη»

Ο διοικητής του Θριάσιου Νοσοκομείου Σπ. Λαδάς, με επιστολή του προς το «Ρ» απαντά στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 12.1.2002 και υποστηρίζει ότι η συγκρότηση της επιτροπής αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών κακώς συνδέεται με τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων τη στιγμή που στην πράξη συγκρότησής της επικαλείται τα σχετικά άρθρα.

Τα βασικά σημεία της επιστολής έχουν ως εξής:

Α) Η εφαρμογή λειτουργίας της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών και Συντονισμού για τη συνεχή εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 της παραγράφου 7Α, περίπτωση του Ν 2889/2001 (ΦΕΚ 37/Α/2/3/2001) όπου αναφέρεται «Ο Διοικητής αποφασίζει για τη σύσταση και συγκρότηση πάσης φύσεως επιτροπών εργασίας ή ομάδων εκτέλεσης συγκεκριμένου έργου».

Β) Η συμμετοχή είναι εθελοντική και μόνο από τους προϊσταμένους των Τμημάτων του Νοσοκομείου και δεν αποτελεί παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Νοσοκομείου, ούτε βρίσκονται οι υπάλληλοι σε ετοιμότητα απλά ΜΟΝΟ για τηλεφωνική ενημέρωση του Διοικητή, όταν συμβαίνουν έκτακτες ανάγκες στο Νοσοκομείο.

Γ) Το ΓΝΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ» ευρίσκεται σε μια περιοχή, στην οποία παρατηρούνται πολλά έκτακτα περιστατικά που οφείλονται στο απομακρυσμένο της περιοχής, στη σύνθεση του πληθυσμού, στις πολλές βιομηχανικές μονάδες, στα τροχαία ατυχήματα της Εθνικής οδού ή ακόμα σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, όπως πρόσφατα.

Δ) Είναι τουλάχιστο ανεδαφικό και προκαλεί πολλά ερωτηματικά η προσπάθεια σύνδεσης της λειτουργίας της ως άνω Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με την εφαρμογή από τις 18/2/2001 της λειτουργίας του θεσμού των Απογευματινών Ιατρείων (άρθρο 9 του Ν. 2889/2001). Επειδή δε και σε πρόσφατο δημοσίευμα άλλης εφημερίδας (σημείωση «Ρ»: αναφέρεται στην «Αυγή») γίνεται πλαγίως προσπάθεια σύνδεσης των δύο θεμάτων σας επισημαίνω ότι δεν υπάρχει καμία οποιαδήποτε σχέση. Ο θεσμός της ολοήμερης λειτουργίας των Νοσοκομείων (Απογευματινά Ιατρεία) είναι και αυτός εθελοντικός και όπως έχω αναφέρει πολλές φορές και στο Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου δεν μπορεί το «Θριάσιο» να εξαιρεθεί από τη λειτουργία του ανωτέρω θεσμού.

Ε) Η απόσπαση της υπαλλήλου Κας Διολέτη Ιωάννας στη Νομαρχία Δυτ. Αθήνας έγινε με απόφαση του ΔΣ και είναι σύμφωνα καθ' όλα με την κείμενη νομοθεσία.

«Είναι δε εμφανέστατο ότι πολλοί, για λόγους πρόδηλους, επιθυμούν σκοπίμως να οδηγήσουν σε υποβάθμιση το ΓΝΕ "ΘΡΙΑΣΙΟ" για να εγκαταστήσουν Ιδιωτικές Κλινικές στην περιοχή και να οδηγήσουν τον εργαζόμενο λαό της Δυτικής Αττικής στις "αγκάλες" του ιδιωτικού τομέα Υγείας», αναφέρει Σπ. Λαδάς και η επιστολή καταλήγει: «Οσο ζω θα μάχομαι για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και επιθυμώ τη συνεργασία σας, αφού είναι σε όλους γνωστοί οι αγώνες της εφημερίδας σας, όντας αναγνώστης σας, αλλά και για την ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας της χώρας μας».

Παρατηρήσεις του «Ρ»

1. Η ύπαρξη επιτροπής εκτάκτων αναγκών σε δημόσιους οργανισμούς, όπως τα νοσοκομεία, είναι απαραίτητη -θα λέγαμε υποχρεωτική- για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων όπως οι σεισμοί και οι πλημμύρες.

Κακώς ο Σπ. Λαδάς τη συνδέει με τη συγκρότηση των ομάδων εργασίας και των απογευματινών ιατρείων (σύμφωνα με το 2889/2002) που μπορούν να γίνουν σε εθελοντική βάση.

2. Η συμπόρευση σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας θα ήταν δεδομένη, αν συνοδευόταν και απ' την αντίσταση στην επιχείρηση εμπορευματοποίησης της Υγείας όπως συμβαίνει -για μας- με τα ιδιωτικά ιατρεία στα νοσοκομεία, ενώ για τον Σπ. Λαδά πρέπει να λειτουργήσουν και στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, όπως ορίζει ο νόμος.

Εδώ η διαφωνία μας είναι κάθετη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ