Παρασκευή 16 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Η εντατικοποίηση και η εξουθένωση οδηγούν και σε εργατικά «ατυχήματα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά το συμβάν ηλεκτροπληξίας στα μαγειρεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας πραγματοποίησαν χτες ο Σύλλογος Ιατρών ΕΣΥ-Ειδικευόμενων και το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά το πρόσφατο εργατικό «ατύχημα» που καταγράφηκε στα μαγειρεία. Υπενθυμίζεται πως το «ατύχημα» συνέβη πριν μερικές μέρες στα μαγειρεία του νοσοκομείου, όταν ένας εργαζόμενος υπέστη ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του να ελέγξει τη θερμοκρασία σε θερμαινόμενη συσκευή μπεν μαρί. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και συνταξιουχικών σωματείων.

Η διευθύντρια στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Λάρισας Γεωργία Παπαδάμου και πρόεδρος του Σωματείου Ιατρών ΕΣΥ - Ειδικευμένων ΠΓΝΛ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, αναφέρθηκε στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις πραγματικές ευθύνες για την κατάσταση στα νοσοκομεία, κόντρα στη λογική της αναζήτησης του «καινούργιου σταθμάρχη», με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που έγινε στα μαγειρεία.

Και όπως είπε, «όλα αυτά είναι συνέπεια της πολιτικής που ακολουθείται όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις. Δεν αποδεχόμαστε οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία να δουλεύουν σε καθεστώς εντατικοποίησης, καθημερινής εξουθένωσης με κίνδυνο για τη ζωή τους. Αυτό επιβεβαιώνει το τελευταίο εργατικό ατύχημα στα μαγειρεία όπου ένας συνάδελφος 65 ετών έπαθε ηλεκτροπληξία από ασυντήρητο μηχάνημα. Αυτό επιβεβαιώνει η κατάσταση και σε άλλους χώρους του νοσοκομείου, όπως το φαρμακείο, όπου οι συνάδελφοι στην παρασκευή κυτταροστατικών (αντικαρκινικών) φαρμάκων καλούνται να δουλέψουν χωρίς ουσιαστική εκπαίδευση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία τους. Με ό,τι αυτό σημαίνει και για τους ίδιους τους ασθενείς.

Κι απέναντι στη δίκαιη ανησυχία τους η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να απαντάει με τρομοκρατία, με ΕΔΕ, με "εντέλλεσθε", απαιτώντας να δουλέψουν με το ζόρι αντί να ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματά τους. Δεν συμβιβαζόμαστε με την άθλια κατάσταση που προκαλεί η οικονομική ασφυξία των νοσοκομείων, με τις χρόνιες περικοπές των προϋπολογισμών, την πλήρη αφυδάτωση σε μόνιμο προσωπικό. Αυτές είναι οι αιτίες που οδηγούν σε αδυναμία ουσιαστικής συντήρησης και ανανέωσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, σε συνεχή εντατικοποίηση της εργασίας, σε εργασιακή εξόντωση του προσωπικού, με έλλειψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους».

Ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αφού μετέφερε τη στήριξη των εργατικών σωματείων προς τους υγειονομικούς, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «όλα όσα συμβαίνουν, τελικά επιβεβαιώνουν ξανά και ξανά, με πείσμα αυτό που αναδείχθηκε στο έγκλημα των Τεμπών: `Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας! Απαντάμε οργανώνοντας τον αγώνα για τη ζωή μας, τις ανάγκες μας κόντρα στα συμφέροντα μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων».

37 νεκροί και 29 διασωληνωμένοι

Και τη βδομάδα 5 - 11 Ιουνίου 37 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους και 29 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 ήταν 356. Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 στις 4 περιοχές που ελέγχθηκαν: Πάτρα (-92%), Θεσσαλονίκη (-23%), Αττική (-17%), Ιωάννινα (-5%).

ΚΙΝΕΤΑ
Απαίτηση για δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου

Συγκέντρωση έξω από την Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέτας με αίτημα, να επανέλθει άμεσα ο γιατρός, που ερχόταν τρεις φορές τη βδομάδα για συνταγογράφηση και εξυπηρετούσε την περιοχή, και να προχωρήσει άμεσα η δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου, πραγματοποίησε χτες το πρωί η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν σύλλογοι και φορείς της περιοχής όπως και πλήθος κόσμου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Θριασίου, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα του θέματος και την ανάγκη να παλέψουν οι κάτοικοι για τη διασφάλιση της υγείας τους.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων από μεριάς των φορέων, του Σωματείου Εργαζομένων του Θριασίου και κατοίκων της περιοχής, με παράσταση διαμαρτυρίας στη Β ΔΥΠΕ, στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας Μεγάρων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 3η ΥΠΕ
Μέτρα εδώ και τώρα για την παιδιατρική φροντίδα!

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες με αφορμή τον θάνατο του 7χρονου από στρεπτόκοκκο

Το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των παιδιών, με πραγματική ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών Υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις, καθώς και τη λειτουργία του αναγκαίου αριθμού παιδιατρικών ΜΕΘ, με εξειδικευμένο προσωπικό, με κριτήριο τις ανάγκες προστασίας των παιδιών και όχι το κόστος λειτουργίας. Την απαίτηση αυτή εξέφρασαν χτες εκπρόσωποι της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στην 3η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

Στην παρέμβαση παραβρέθηκε εκφράζοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις τους η Ελένη Μπακιρλή, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Με αφορμή τον θάνατο του 7χρονου αγοριού από την Ημαθία από στρεπτόκοκκο, εκφράστηκε η ανησυχία για τις ελλείψεις σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στα δύο νοσοκομεία του νομού (Βέροιας και Νάουσας) και ζητήθηκε η άμεση στελέχωση των κρατικών υγειονομικών δομών στην περιοχή με παράλληλη επιδημιολογική επιτήρηση σε σχολεία και χώρους δουλειάς.

Θυμίζουμε ότι η κατάσταση των παιδιατρικών δομών, ακόμα και στη Θεσσαλονίκη, ξεπερνάει κατά πολύ τα «όρια ασφαλείας». Οι πρωτοβάθμιες παιδιατρικές υπηρεσίες Υγείας στη Θεσσαλονίκη έχουν αφεθεί εξολοκλήρου στους ιδιώτες και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη». Οι 15 δομές ΠΦΥ των δήμων Θεσσαλονίκης έχουν περίπου 20 παιδίατρους, που καλούνται να καλύψουν 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους με περισσότερα από 160.000 παιδιά. Κάποιοι από αυτούς είναι διαθέσιμοι μόνο μία μέρα τη βδομάδα και για λίγες ώρες, αφού δεν έχουν οργανική θέση στη δομή. Επιπλέον, οι ελάχιστοι παιδίατροι παροπλίζονται αφού οι δομές δεν έχουν μικροβιολογικά και ακτινολογικά τμήματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στα νοσοκομεία για εξετάσεις.

Παρόμοια κατάσταση και στις νοσοκομειακές δομές, με τις μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς να «μπαλώνονται» με συμβασιούχους. Στο «Ιπποκράτειο» οι κενές οργανικές θέσεις καλύπτονται με 13 επικουρικούς παιδίατρους. Το νέο επιστημονικό προσωπικό της χώρας έρχεται αντιμέτωπο με τεράστιο φόρτο εργασίας, με μειωμένους μισθούς και με το μαρτύριο της εργασιακής ανασφάλειας. Τεράστιο ζήτημα αποτελούν και οι ελλείψεις σε ΜΕΘ παίδων και νεογνών με μόνο 3 ΜΕΝΝ (νεογνών) στη Θεσσαλονίκη που καλύπτουν Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και 1 ΜΕΘ παίδων με 10 κλίνες για όλη τη Βόρεια Ελλάδα!

Εκ μέρους της ΕΝΙΘ, επισημάνθηκαν οι ελλείψεις και η τραγική υποστελέχωση σε ΠΦΥ, νοσοκομεία και ΜΕΘ, αλλά και η ανάγκη το κράτος να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των παιδιών.

Από τον υποδιοικητή της 3ης ΥΠΕ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί μια εικόνα ιδανική για το δημόσιο σύστημα Υγείας όπως και για το έργο της κυβέρνησης, αφήγημα που έπεσε στο κενό, καθώς δεν μπόρεσε παρά να παραδεχτεί τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα σε βάρος της δημόσιας υγείας όπως και τις συνεχείς αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, για να μπαλώνουν τρύπες τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και στο παρόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ