Σάββατο 17 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Ομόφωνη καταδίκη

Ομόφωνη απόφαση για την καταδίκη της προσπάθειας του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλου να επιβάλει τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία, πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΔΕΗ Αττικής σε πρόσφατη συνεδρίασή του.

«Η μεθόδευση αυτή αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και οδηγεί σε αβάσταχτες επιβαρύνσεις των ασφαλισμένων και των ταμείων», τονίζει ο σύνδεσμος. Τέλος, υπογραμμίζει ότι η καθιέρωση τέτοιων μεθόδων θα οδηγήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Συνέλευση Λογιστών Πειραιά

Την ετήσια γενική του συνέλευση πραγματοποιεί, αύριο, Κυριακή, στις 9.30 το πρωί, ο Σύλλογος Λογιστών Πειραιά. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι ο απολογισμός δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, ο οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, καθώς και η εκλογή της εφορευτικής επιτροπής. Η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ταξικός αγώνας και αντίσταση στην τρομοκρατία

Συγκλονιστικές στιγμές ταξικής αντίστασης στην κρατική τρομοκρατία σημάδεψαν το Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Μεταφορών της Τουρκίας (TUMTIS) που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. Στιγμές που έζησε σε όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Α. Ζαζόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε την έναρξη των εργασιών εκ μέρους του Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

«Αυτό δεν το έχω ξαναζήσει», ήταν τα πρώτα λόγια του Α. Ζαζόπουλου μιλώντας στο «Ρ», που μπροστά στα μάτια του οι 300 αντιπρόσωποι (χιλιάδων εργαζομένων στις μεταφορές) στο Συνέδριο αψήφησαν τους Τούρκους ασφαλίτες - οι οποίοι κατέγραφαν και φωτογράφιζαν τα πάντα μέσα στην αίθουσα - και ύψωσαν φωνή ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την καθημερινή τρομοκρατία. Απαίτησαν, ταυτόχρονα, καλύτερα μεροκάματα, συνθήκες εργασίας και διαδήλωσαν την ανάγκη για κοινή συντονισμένη δράση όλων των συνδικάτων της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό της ταξικής αλληλεγγύης ήταν η στιγμή της λήξης του συνεδρίου, όταν οι σύνεδροι αποχαιρετούσαν ο ένας τον άλλον, πολλοί από αυτούς βουρκωμένοι και ξέροντας ότι ίσως να μην ξαναβρεθούνε.

Στην ίδια ξεκάθαρη ταξική κατεύθυνση κινήθηκαν και οι ομιλητές. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Α. Ζαζόπουλου που εξέφρασε την αλληλεγγύη του ελληνικού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στους χιλιάδες φυλακισμένους Τούρκους αγωνιστές και την ταυτόχρονη απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι και να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος του προέδρου της Ομοσπονδίας Σ. Τοπτσού και άλλων στελεχών. Επίσης, ο Α. Ζαζόπουλος αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων τόνισε ότι η εργατική τάξη έχει καθήκον να αντισταθεί «με τη μαζική πάλη των συνδικάτων, της φτωχής αγροτιάς, της προοδευτικής διανόησης και της νεολαίας». Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «εμείς ως ΠΑΜΕ και ως Ομοσπονδία Οικοδόμων είμαστε ανοιχτοί στο δυνάμωμα της συνεργασίας μαζί σας, είμαστε στο πλευρό σας στους αγώνες σας και σας νιώθουμε κι εμείς κοντά μας στους δικούς μας αγώνες».

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Σαμπρί Τοπσού έθεσε ως κύριο ζητούμενο της πάλης της εργατική τάξης, την ανατροπή των πολιτικών που υπηρετούν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ενώ σε συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπείες συνδικάτων από τις άλλες χώρες, μετά τη λήξη του Συνεδρίου, επισήμανε την ανάγκη για κοινή δράση των συνδικάτων.

ΜΑΝΑΤΖΕΡΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ορκίστηκαν με όρο τη μείωση των δαπανών!

Πρόκειται για ρυθμίσεις που υπακούουν στα κελεύσματα του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Μας κτυπάνε καμπάνες από παντού», είπε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με τη «ρητή πρόβλεψη για μείωση των δαπανών» υπέγραψαν τα συμβόλαια αποδοτικότητας οι μάνατζερς των 33 νοσοκομείων των τριών Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ) στην Αττική. Το σημείο αυτό των συμβολαίων, σε συνδυασμό με κείνο που καθιστά το μάνατζερ υπεύθυνο, για να καθορίζει τα κριτήρια διάθεσης στις θέσεις Β και Α αποκαλύπτουν τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών των δημόσιων νοσοκομείων.

Ετσι οι θέσεις Α και Β θα είναι οι κερδοφόρες για το νοσοκομείο, ώστε να έχει ίδια έσοδα με τη σύναψη συμβολαίων με τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ στη Γ` θέση θα στοιβάζονται όσοι δε θα έχουν τη δυνατότητα της ιδιωτικής ασφάλισης. Οσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση με όρκους πίστης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, να αποκρύψει αυτή την αλήθεια δεν τα καταφέρνει πια, καθώς έφτασε η ώρα της διοικητικής προώθησης του μέτρου αυτού.

Για να περάσει αυτό το μέτρο ο μάνατζερ εξοπλίζεται με υπερεξουσίες για τη μετακίνηση του προσωπικού, όπου υπάρχει ανάγκη. Μάλιστα, το στίγμα αυτό το έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, στη χτεσινή ομιλία του, τονίζοντας ότι δε θα δεχτεί τις δικαιολογίες του τύπου «δεν μπορώ να κάνω τίποτε, γιατί δεν έχω προσωπικό».

Ο Αλ. Παπαδόπουλος στην ομιλία του, αν και προσπάθησε με έντονο λαϊκισμό να υποστηρίξει ότι οι ρυθμίσεις που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι αίτημα των «πολιτών που ταλαιπωρούνται» δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι οι επιλογές αυτές υπακούουν στα κελεύσματα των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών. «Μας κτυπάνε, είπε χαρακτηριστικά, καμπάνες από παντού. Από την ΕΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΟΣΑ, ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μας ρωτάνε τι κάνουμε για να μετρηθεί, να αξιολογηθεί και επιτέλους να διοικηθεί το σύστημα Υγείας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο υπουργός έκανε καθαρό στους μάνατζερς ότι «πέρα από τον καθαρά διοικητικό - διαχειριστικό σας ρόλο» έχουν επιπλέον να παίξουν «και ενεργό ρόλο στην ίδια τη μεταρρύθμιση».

«Από τη δική σας δουλιά θα εξαρτηθεί όχι μόνο η καλή και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων, αλλά και σ' ένα μεγάλο βαθμό και η ίδια η ουσία και η επιτυχία της μεταρρύθμισης», είπε σε ευγενικό τόνο ο υπουργός, ενώ ακολούθησε και ο σκληρός: «Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για σας. Ούτε μια μέρα. Η αξιολόγησή σας αρχίζει από τώρα», δίνοντας έτσι και το στίγμα της λειτουργίας των μάνατζερς μέσα στο όλο σύστημα διοίκησης των νοσοκομείων.

Πέρα απ' τις εναλλαγές των τόνων ο υπουργός δεν μπόρεσε να αποκρύψει και την αγωνία του για την επιτυχία του εγχειρήματος: «Περιμένω, είπε σύντομα να φανούν τα πρώτα σημάδια της βελτίωσης» και κάλεσε τους μάνατζερ να δώσουν έμφαση στην καθημερινότητα των νοσοκομείων που ταλαιπωρεί τον ασθενή.

Το συμβόλαιο αποδοτικότητας

Ο μάνατζερ, σύμφωνα το συμβόλαιο αποδοτικότητας, είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πενταετή θητεία, η οποία μπορεί να ανανεωθεί με απόφαση του υπουργού Υγείας. Κατατάσσονται στην κατηγορία των Ειδικών Θέσεων των δημοσίων υπαλλήλων. Κάθε 18 μήνες ο διοικητής κρίνεται για το έργο του από το ΔΣ του ΠεΣΥ.

Ο διοικητής έχει τη γενική και ειδική ευθύνη διοίκησης και λειτουργίας του νοσοκομείου. Προεδρεύει στο Συμβούλιο Διοίκησης, συντάσσει και υποβάλει στο ΔΣ του ΠεΣΥ επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του νοσοκομείου, αλλά και το σχέδιο αναμόρφωσης και τροποποίησης του οργανισμού του νοσοκομείου (μείωση ή συγχώνευση τμημάτων, ίδρυση νέων κλπ). Ασκεί ιεραρχικό και πειθαρχικό έλεγχο.

Καταρτίζει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, καθορίζει τα κριτήρια διάθεσης των κλινών στις θέσεις Β και Α, οργανώνει και ελέγχει τη λειτουργία του Γραφείου Υποδοχής Ασθενών και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είναι υπεύθυνος διαχείρισης (!) του ανθρώπινου δυναμικού.

Οι διοικητές υποχρεούνται να καταγράψουν εντός δυο μηνών τα δεδομένα της συνολικής κατάστασης του νοσοκομείου (οικονομικά στοιχεία, καταγραφή περιουσίας, διάρθρωση νοσοκομείου, αναλυτική κατάσταση προσωπικού, στατιστικά στοιχεία ασθενών, κατάσταση των ειδικών μονάδων, επίπεδο υλοποίησης προγραμμάτων για Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, αποασυλοποίησης κλπ.).

Επίσης, πρέπει να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο με ειδικότερους «ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους».

  • Οι συνολικές μηνιαίες αποδοχές των μάνατζερς έχουν καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και έχουν ως εξής: Με οργανική δύναμη νοσοκομείου από 400 κλίνες και άνω ανέρχεται στις 1.770.000 δραχμές. Των διοικητών με οργανική δύναμη νοσοκομείου από 200 - 399 κλίνες σε 1.500.000 δρχ. Οι διοικητές των νοσοκομείων με οργανική δύναμη μέχρι και 199 κλίνες έχουν συνολικές αποδοχές 1.250.200 δρχ, ενώ οι αναπληρωτές διοικητές για νοσοκομεία από 400 κλίνες και άνω 1.250.200 δραχμές.

Επίσης, καταβάλλονται οι οικογενειακές παροχές σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 2470/1997 (ΦΕΚ Α' 40), καθώς και τα Επιδόματα εορτών και αδείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ