Πέμπτη 18 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού

Αισθητή αύξηση κρουσμάτων του νέου κορονοϊού συγκριτικά με την εικόνα των τελευταίων βδομάδων καταγράφουν τα χτεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς ανακοινώθηκε ότι επιβεβαιώθηκαν 55 νέα κρούσματα στη χώρα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 3.203, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 264.930 κλινικά δείγματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης. Συγκεκριμένα, 36 εντοπίστηκαν στον Εχίνο, 2 στη Σμίνθη, 6 στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης, 6 στη Ροδόπη, 1 από πτήση του εξωτερικού, 2 στην Αττική και δύο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ και οι τρεις θάνατοι των τελευταίων δύο ημερών προέρχονται από την περιοχή της Ξάνθης. Μέχρι στιγμής το σύνολο των θανόντων είναι 187.

11 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 117 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Στο μεταξύ, παράλληλα με τα έκτακτα μέτρα που είναι ήδη σε ισχύ στην περιοχή της Ξάνθης, αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα αποφασίστηκαν και για τον δήμο Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Συγκεκριμένα, για όλο το δήμο Ιάσμου αποφασίστηκαν μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα, η απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και του υπαίθριου εμπορίου, καθώς και η προσέλευση πολιτών σε δημόσιες υπηρεσίες μόνο κατόπιν ραντεβού. Ειδικότερα, στον οικισμό Αγίασμα αποφασίστηκε καραντίνα, με απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων - συναθροίσεων, πλην εντός οικογένειας, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 7 π.μ, απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου κ.λπ.

Αυξημένα τα κρούσματα και στις βόρειες γειτονικές χώρες

Την ίδια στιγμή, αυξημένα κρούσματα καταγράφονται και στις βόρειες γειτονικές χώρες της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Μακεδονία χτες ανακοινώθηκαν 142 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 4.482 κρούσματα, ενώ 210 είναι οι θάνατοι.

Στην Αλβανία, μέσα σε διάστημα δύο ημερών ανιχνεύτηκαν 153 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.772, ενώ τα θύματα είναι 38.

Στη Βουλγαρία καταγράφηκαν χτες 112 νέα κρούσματα, τρίτη φορά που σπάει το «φράγμα» των 100 κρουσμάτων μέσα στο μήνα που διανύουμε. Συνολικά τα κρούσματα είναι 3.453 και οι νεκροί 181.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιούνη έχουν ανοίξει για τους ταξιδιώτες τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, ενώ ο στόχος που έχει ανακοινωθεί είναι μετά από 15 μέρες να ανοίξουν τα χερσαία σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Οχι στις απόπειρες διαχωρισμού και διαίρεσης των υγειονομικών

Νέες απαντήσεις από υγειονομικούς στη «δωρεά» της διάσπασης και της χειραγώγησης

Πληθαίνουν οι φωνές υγειονομικών που δίνουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία και στις προσπάθειες διαχωρισμού και διαίρεσής τους, με αφορμή τη «δωρεά» του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος» με τη μορφή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε εργαζόμενους σε συγκεκριμένες κλινικές που, σύμφωνα με το ίδρυμα, βρέθηκαν στην «πρώτη γραμμή» για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

Μετά την τεκμηριωμένη απάντηση της νοσηλεύτριας Φωτεινής Μουζουράκη, που εργάζεται μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ στο Νοσοκομείο «Αττικόν», τη σκυτάλη στο ίδιο νοσοκομείο πήρε η Γεωργία Κωνσταντοπούλου, πνευμονολόγος, εξειδικευόμενη εντατικολογίας στη ΜΕΘ του ΠΓΝ «Αττικόν».

Σε δήλωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

«Εχω ολοκληρώσει τα δύο έτη της εξειδίκευσης και παραμένω με ολιγόμηνη παράταση της σύμβασής μου... ανά πάσα στιγμή άνεργη δηλαδή. Στη μονάδα στην οποία εργάζομαι, από τα μέσα Μάρτη περίπου ως και σήμερα, σε ένα τμήμα της νοσηλεύονται αποκλειστικά ασθενείς με Covid-19, ενώ στα υπόλοιπα τμήματα εξακολουθούν να νοσηλεύονται ασθενείς με άλλα νοσήματα. Το προσωπικό της μονάδας σχεδόν στο σύνολό του εργάστηκε και στα δύο τμήματα, Covid και μη Covid, εκ περιτροπής (...) Επίσης, στη ΜΕΘ χρειάστηκε να μετακινηθεί προσωπικό από άλλα τμήματα προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία της αυτό το διάστημα.

Η επιδημία ανέδειξε σε μεγάλο βαθμό την ανεπάρκεια του συστήματος: Ελλειψη προσωπικού, έλλειψη ιατροτεχνικού εξοπλισμού, έλλειψη ΜΑΠ, έλλειψη ενημέρωσης, έλλειψη οργάνωσης... και πολλές φορές έλλειψη ψυχραιμίας, σχεδόν απουσία κοινής λογικής.

Με δεδομένα τα παραπάνω, κι αφού προκαταβολικά δηλώσω ότι σέβομαι απόλυτα όλους όσοι αποδέχτηκαν τη δωρεά, δηλώνω:

1. Δεν αποδέχομαι "δώρα" από διάφορους "κοινωφελείς" οργανισμούς κι άλλους επιδέξιους καλοθελητές που ξαφνικά τους πήρε ο πόνος για τη δημόσια Υγεία. Η δημόσια Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και δεν επιδέχεται κανενός είδους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που σκοπεύει σχεδόν πάντα στην κερδοφορία σε βάρος των ασθενών και των λειτουργών Υγείας.

2. Απαιτώ και διεκδικώ για εμένα και όλους εμάς: Αξιοπρεπείς μισθούς ανάλογους του έργου και της κατάρτισής μας, μόνιμη εργασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και υποδομές που να μας επιτρέπουν να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες Υγείας στους ασθενείς μας. Να αξιοποιηθεί η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκαν κατά το διάστημα αυτό, αντί να μας πετάνε ψίχουλα.

3. Δεν αποδέχομαι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους εργαζόμενους και πολιτικές "διαίρει και βασίλευε". Γίνονται επί τούτου με σκοπό να μας διασπάσουν και να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά προβλήματα. Δεν αποδέχομαι τη δωρεά του ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος"».

«Δωρεά» που αξιοποιείται για να συγκαλυφθεί η τεράστια κρατική ευθύνη

Αντίστοιχα, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο» συγχαίρει την Βαλεντίνα Αγγελοπούλου, ειδικευόμενη της Α' Παθολογικής Κλινικής, που κατέθεσε αίτηση μη αποδοχής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Οπως υπογραμμίζει το Σωματείο, «παρόμοια αξιέπαινη στάση κρατούν συνάδελφοι στο "ΑΤΤΙΚΟΝ", στον "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ", στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ και άλλες δημόσιες μονάδες Υγείας. Ξεκαθαρίζουμε ότι οι λιγοστοί που τελικά θα πάρουν την οικονομική ενίσχυση τη δικαιούνται και με το παραπάνω, όπως και πολλοί άλλοι που αποκλείστηκαν.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι η "δωρεά" ήδη αξιοποιείται για να συγκαλυφθεί η κρατική ευθύνη για έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς των χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, τόσο σε περιόδους επιδημίας όσο και σε "κανονικές συνθήκες". Δεν ξεχνάμε ότι αξίζουμε και δικαιούμαστε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων.

Κυρίως, όμως, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Οι "δωρεές", προσφορές ή "φιλανθρωπίες" από εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ήδη "πληρωμένες από εμάς"(...).

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ρόλου που έχει αναλάβει το Ιδρυμα "Στ. Νιάρχος" για την προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τον Μάρτιο, η ΝΔ ψήφισε την τροποποιημένη σύμβαση ανάμεσα στο Δημόσιο και το ίδρυμα "Στ. Νιάρχος", για τη δημιουργία του "νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής" ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Δεν χρωστάμε τίποτα ούτε σε αυτούς που θησαυρίζουν σε βάρος μας ούτε στις κυβερνήσεις και κόμματα που τους υπηρετούν».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»
Δεκάδες συμβασιούχοι μια ανάσα πριν από την απόλυση

Παρέμβαση της νεοσυσταθείσας Επιτροπής Αγώνα στη διοίκηση

Από τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα στην προχτεσινή πανυγειονομική απεργία
Από τη συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα στην προχτεσινή πανυγειονομική απεργία
Πάνω από 90 συμβασιούχοι στην καθαριότητα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» απειλούνται με απόλυση στις 30 Ιούνη, καθώς λήγουν οι συμβάσεις που είχαν συνάψει με τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Μπροστά σε αυτήν την εξέλιξη και μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, οι εργαζόμενοι συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων με σκοπό «το συντονισμό του αγώνα όλων των συμβασιούχων του νοσοκομείου μας, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η διοίκηση επιχείρησε να «ροκανίσει» χρόνο, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες στους συμβασιούχους, στους οποίους είπε ότι «το υπουργείο μελετά την παράταση των συμβάσεων», ενώ για τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου ούτε κουβέντα... Παράλληλα, επιχείρησε να αξιοποιήσει τις ελλείψεις σε προσωπικό, που έχουν ως αποτέλεσμα να μη «βγαίνουν» οι βάρδιες, να χρωστούνται εκατοντάδες ρεπό κ.λπ., ως τον Δούρειο Ιππο των εργολάβων, «για 32 εργαζόμενους, για 3 μήνες, προκειμένου "να πάρετε κι εσείς τα ρεπό σας"», όπως ειπώθηκε.

«Στο νοσοκομείο είμαστε εκατοντάδες συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου κ.λπ.) και καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες», τονίζει η Επιτροπή Αγώνα. «Εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξημένης εντατικοποίησης, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, ανθυγιεινές συνθήκες, με κουτσουρεμένα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Δεν ήταν εύκολο να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις ενός παιδιατρικού νοσοκομείου που εφημερεύει μέρα παρά μέρα, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, που δέχεται ασθενείς από όλη τη χώρα. Τυχόν απόλυσή μας - εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει σε εμάς και τις οικογένειές μας - θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο».

Το μαύρο άσπρο για την κατάσταση στο Νοσοκομείο Νίκαιας

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» στο Νοσοκομείο Νίκαιας καταγγέλλει ότι ο υποδιοικητής του νοσοκομείου σε συνέντευξή του σε τοπικό μέσο, επαναλαμβάνοντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί επιχειρησιακής ετοιμότητας και διασφάλιση της δημόσιας υγείας, επιχείρησε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «όσον αφορά τη λειτουργία του "Αγ. Βαρβάρα" για την αντιμετώπιση ασθενών COVID, ο υποδιοικητής ξέχασε να πει ότι έγινε με τη μετακίνηση 7 γιατρών από το ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας (και του Τζανείου), με αποτέλεσμα αδυναμία των κλινικών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της εφημερίας εν μέσω πανδημίας. Το κενό που άφησαν οι συνάδελφοι του ΤΕΠ καλύφθηκε με μετακινήσεις άλλων συναδέλφων από Κέντρα Υγείας της περιοχής, αφήνοντας φυσικά εκεί κενό. Το γεγονός ότι η Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου τέθηκε σε 24ωρη εφημερία από 8ωρη, αλλά και η ανάγκη για διαχωρισμό των περιστατικών από το ΤΕΠ ακόμα σε ύποπτα και μη, δημιούργησαν τεράστιο πρόβλημα στην εφημέρευση των Παθολογικών και της Πνευμονολογικής κλινικής, συνολικά του νοσοκομείου. Αποτυπώθηκε στις αλλεπάλληλες Γενικές Συνελεύσεις των γιατρών για να βρεθεί λύση», απέναντι στην υπερεφημέρευση, την εντατικοποίηση, την επισφάλεια, «με τους συναδέλφους να έχουν φτάσει στα όριά τους και, προς τιμήν τους, να παραμένουν στην πρώτη γραμμή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ