Τρίτη 24 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών του Νοσοκομείου Χαλκίδας

Συνεχίζεται η απαράδεκτη και επικίνδυνη τακτική της μετακίνησης γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο της Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και να μπορέσουν να λειτουργήσουν βασικές κλινικές.

Το λιγοστό ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της Στερεάς Ελλάδας, που δυόμισι χρόνια τώρα έχει φτάσει στα όρια της αντοχής του με την αντιμετώπιση της πανδημίας, καλείται συχνά πυκνά να μετακινηθεί ακόμη και σε αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, για να καλύψει εφημερίες σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Αυτήν τη φορά, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Χαλκίδας, σειρά έχουν οι παιδίατροι από τα νοσοκομεία Χαλκίδας, Λιβαδειάς και Κύμης, που καλούνται να καλύψουν ανάγκες στο Νοσοκομείο Λαμίας.

«Αυτό είναι το νέο ΕΣΥ που οραματίζονται», τονίζει στην καταγγελία του ο Σύλλογος των εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας και σημειώνει ότι η απόφαση της 5ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση τεσσάρων παιδιάτρων από τη Χαλκίδα και ενός παιδιάτρου από το νοσοκομείο Κύμης οδηγεί στην αποδυνάμωση των παραπάνω νοσοκομείων και αποτελεί συνέχεια της μετακίνησης αναισθησιολόγων.

«Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου Λαμίας δεν λύνεται με τη μετακίνηση προσωπικού από άλλα όμορα νοσοκομεία και την αντίστοιχη αποδυνάμωσή τους, παρά μόνο με τις προσλήψεις, που θα έπρεπε να έχουν γίνει χτες», τονίζει ο Σύλλογος και απαιτεί την ανάκληση της απόφασης, να σταματήσουν οι μετακινήσεις γιατρών, άμεσες προσλήψεις σε Λαμία, Χαλκίδα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας.

  • Το κείμενο του Συλλόγου εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας κατέθεσαν Αναφορά στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, Γιώργος Λαμπρούλης και Θανάσης Παφίλης.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Υπερδιπλασίασε τις ψήφους της η «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Εκλογικό άλμα κατέγραψαν οι ταξικές δυνάμεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του συλλόγου εργαζομένων, με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (ΑΣΥ ΠΓΝΙ) να λαμβάνει 332 ψήφους έναντι 142 το 2018, αύξηση δηλαδή κατά 134%.

Συγκεκριμένα σε σύνολο 1.475 ψηφισάντων (999 το 2018) τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής: Η ΑΣΥ έλαβε 332 και 23% (από 142 - 14%) εκλέγοντας 2 έδρες στο ΔΣ (από 1) και 6 αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ (από 3). Η ΔΑΚΕ έλαβε 780 ψήφους και 53% (από 499 και 50%) εκλέγοντας 5 έδρες στο ΔΣ. Η ΕΑΠ (ΣΥΡΙΖΑ) 198 και 13% (από 178, 18%) και εξέλεξε 2 έδρες στο ΔΣ. Τέλος η ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 115 και 8% (από 118 12%) και δεν εκλεγεί καμία έδρα στο ΔΣ από 1 που κατείχε.

Με ανακοίνωσή της η ΑΣΥ - ΠΓΝΙ χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «θετικό και ελπιδοφόρο» σε έναν συνολικά αρνητικό συσχετισμό, που μπορεί «να συμβάλει από καλύτερη θέση να αναδειχτούν προβλήματα των υγειονομικών και των ασθενών, να ληφθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις κόντρα στον εκφυλισμό και τη μοιρολατρία». Παράλληλα, επισημαίνει ότι η εκλογή του πρώτου συμβασιούχου στο ΔΣ του συλλόγου με το ψηφοδέλτιό της διαμορφώνει μία νέα πραγματικότητα, κόντρα στις επιλογές της ΔΑΚΕ της ΠΑΣΚΕ να θεωρούν τους συμβασιούχους δεύτερης κατηγορίας συναδέλφους.

Στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι για τη διαμόρφωση του συσχετισμού υπέρ της ΔΑΚΕ υπήρξε «ενεργή εμπλοκή της διοίκησης του ΠΓΝΙ και της 6ης ΥΠΕ» με την τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών κλινικών στο ψηφοδέλτιό της και την εκλογή ενός εξ αυτών στο νέο ΔΣ.

Παράλληλα αποκλείστηκαν από τις αρχαιρεσίες 200 επικουρικοί και ειδικευόμενοι γιατροί, δεν εγγράφηκαν στο μητρώο μελών 200 συμβασιούχοι με δικαίωμα ψήφου, ενώ υπήρξαν ακόμη και συμβασιούχοι που «αναγκάστηκαν τη μέρα των εκλογών να φέρουν αποδεικτικό μισθοδοσίας για να ψηφίσουν, καθώς βρέθηκαν εκτός μητρώου από το προεδρείο της ΔΑΚΕ, ενώ πλήρωναν για τον σύλλογο». Επίσης «η ΔΑΚΕ στόχευσε στον φόβο τον συμβασιούχων ΣΟΧ ότι μπορεί να απολυθούν και υποσχέθηκε θέση στον εργολάβο που κατά την ΔΑΚΕ... έρχεται άμεσα».

Τέλος η ΑΣΥ - ΠΓΝΙ καλεί σε ΓΣ μετά το συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ για την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στην αξιολόγηση, τη διεκδίκηση μόνιμων προσλήψεων απέναντι στην τεράστια υποστελέχωση του νοσοκομείου και την αποτροπή της απόλυσης συμβασιούχων ΣΟΧ και την είσοδο του εργολάβου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Να εξασφαλιστούν η χορήγηση καλοκαιρινής άδειας και η καταβολή επιδόματος αδείας

Να εξασφαλιστούν η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας 15 εργάσιμων ημερών και η καταβολή επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, καθώς παραμένουν «στον αέρα», λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και της συνεχιζόμενης παραμονής χιλιάδων εργαζομένων σε αναστολή εργασίας, απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο».

Το κείμενο του Σωματείου κατατέθηκε από το ΚΚΕ ως Αναφορά στη Βουλή προς τους υπουργούς Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών.

«Χιλιάδες εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας συνεχίζουμε την προσπάθεια ενάντια στην επιδημία COVID-19, αλλά και συνολικά για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών. Εργαζόμαστε σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί ακόμα και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας και προνοιακών ιδρυμάτων, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων», τονίζει το Σωματείο.

Συνεχίζοντας επισημαίνει ότι οι υγειονομικοί εργάζονται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας.

«Εχουμε "χορτάσει" χειροκροτήματα, ευχαριστίες, υποσχέσεις από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χωρίς όμως καμία ουσιαστική αναγνώριση της προσφοράς μας και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», προσθέτει, ενώ αναδεικνύοντας το θέμα με τις καλοκαιρινές άδειες υπογραμμίζει:

«Εχουμε απόλυτη ανάγκη από αυτές τις μέρες ξεκούρασης, και δεν ανεχόμαστε να πληρώσουμε εμείς για άλλη μια φορά τις συνέπειες της υποστέλεχωσης των δημόσιων μονάδων από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Πολύ περισσότερο που ακόμα και εν μέσω επιδημίας, αντί για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων, μειώθηκε ο αριθμός των μόνιμων εργαζομένων στην Υγεία κατά 3.212 εργαζόμενους (από 77.532 τον Μάρτη του 2020 σε 74.320 τον Μάρτη του 2022).

Να σημειωθεί ότι παρά την υποσχεσιολογία της κυβέρνησης:

  • Δεν έχουν προσληφθεί οι επιτυχόντες από την προκήρυξη 6Κ, που εκκρεμεί από τον Αύγουστο 2020.
  • Δεν έχει προκηρυχθεί ούτε μία από τις 1.000 θέσεις νοσηλευτών και φυσικοθεραπευτών για ΜΕΘ, που συστάθηκαν με τον Ν. 4690/2020 τον Μάη του 2020.
  • Δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την προκήρυξη για πρόσληψη νοσηλευτών, που έχουν επανειλημμένα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Υγείας από τον Σεπτέμβρη του 2020.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η αγανάκτησή μας δεδομένου ότι για πολλούς από εμάς οι καλοκαιρινές διακοπές είναι "όνειρο θερινής νυκτός", λόγω των περικοπών στους μισθούς μας, της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, της φοροληστείας και των συνεχών ανατιμήσεων στο ρεύμα, στα καύσιμα και στα είδη βασικής κατανάλωσης, καθώς παρακολουθούμε να συνεχίζονται οι φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ναυτιλιακούς και ξενοδοχειακούς ομίλους».

Οι εργαζόμενοι απαιτούν:

- Να εξασφαλιστεί η χορήγηση καλοκαιρινής κανονικής άδειας τριών εβδομάδων στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας.

- Να ενισχυθούν οι δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, με ανάκληση των αναστολών εργασίας, επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων.

- Να αποκατασταθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το θέμα είναι να μη χρειαζόμαστε γιατρούς που δεν κάνουν τίποτα»

Απάντηση του ΕΚ Ζακύνθου σε όσα είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή της στο νησί

Απάντηση στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα για την κατάσταση της δημόσιας Υγείας στη Ζάκυνθο, με αφορμή πρόσφατη παρουσία της στο νησί, έδωσε το Εργατικό Κέντρο.

Υπογραμμίζει ότι την ώρα που η Υγεία γίνεται πανάκριβο «εμπόρευμα», οικογένειες νεφροπαθών και καρκινοπαθών μεταναστεύουν για Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Χημειοθεραπείες (έχοντας και τεράστια έξοδα) και στη Ζάκυνθο, ανοίγουν το ένα πίσω από το άλλο τα ιδιωτικά κέντρα και «η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ανακοίνωσε για πολλοστή φορά, όπως και οι προκάτοχοί της, νέες προκηρύξεις για προσλήψεις προσωπικού προεξοφλώντας από τώρα ότι θα είναι άγονες».

Η υπουργός «πέταξε και το εκπληκτικό "Το θέμα είναι να μη χρειάζεται να έχουμε γιατρούς ή νοσηλευτές που δεν κάνουν τίποτα"!», προσθέτει το ΕΚ Ζακύνθου και επισημαίνει ότι η Μ. Γκάγκα ήταν απόλυτα συντονισμένη με τον τοπικό βουλευτή, που «σε ραδιοφωνική εκπομπή είπε τους γιατρούς "τεμπέληδες" επειδή διεκδικούν καλύτερες συνθήκες».

Το Εργατικό Κέντρο αναδεικνύει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για το «νέο ΕΣΥ», «που θέλει τον λαό να βάζει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ταυτόχρονα με μεγαλύτερο πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την υγεία του λαού».

Απάντηση δίνει και σε όσα ανέφερε η υπουργός για τους «άγονους διαγωνισμούς» πρόσληψης γιατρών, πετώντας στους ίδιους το μπαλάκι της ευθύνης: «Γνωρίζουν πολύ καλά ότι για γιατρούς εκτός Ζακύνθου υπάρχει σοβαρό θέμα με το κόστος διαμονής, αν βρεθεί σπίτι, τα πανάκριβα μεταφορικά αλλά και την πανάκριβη ζωή, ειδικά σε ένα νησί τουριστικό, ενώ λόγω της υποστελέχωσης το αποτέλεσμα είναι τα εξαντλητικά ωράρια και οι πολυήμερες εφημερίες».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών

Η αγωνία για τα ζητήματα που άπτονται στον τομέα ευθύνης της Κοινωνικής Εργασίας αποτυπώθηκε στη συνάντηση που έγινε μεταξύ αντιπροσωπείας του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη και του νεοεκλεγμένου ΔΣ του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος. Στη συνάντηση εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές η ανησυχία για την έλλειψη των απαραίτητων δημόσιων κοινωνικών δομών και την υποστελέχωση των ελάχιστων που έχουν απομείνει καθώς και για τους όρους εργασίας των κοινωνικών λειτουργών. Το ΚΚΕ δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που παρέχεται και στη Βουλή για να βοηθήσει στην προώθηση αιτημάτων τόσο για τους ίδιους τους κοινωνικούς λειτουργούς όσο και για τους εξυπηρετούμενούς τους.

Να εκφραστεί το αυξημένο κύρος των ταξικών δυνάμεων και στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή 27 Μάη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 16o Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Τα χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο, οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» (ΑΣΥ), οι ταξικές δυνάμεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας, δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας και καταφέραμε σε συνθήκες πρωτόγνωρες, αυτές της πανδημίας, να συσπειρώσουμε σε σημαντικό βαθμό τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε αγωνιστική κατεύθυνση.

Το πλαίσιο πάλης που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Οι υγειονομικοί δεν είναι συντεχνία - παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Υγεία», σε συνδυασμό με το επίμετρο των κινητοποιήσεων της διετίας, «και τα κλεισμένα με τη μάσκα στόματα έχουν φωνή», κυριάρχησαν, κόντρα στην προπαγάνδα της σιωπής και του φόβου της κυβέρνησης, των κομμάτων του συμβιβασμού και της υποταγής και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων. Οι υγειονομικοί συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα νοσοκομεία δεν ταλαντευτήκαμε στιγμή από τις «Σειρήνες» τού «θα λογαριαστούμε μετά», αλλά αντίθετα επιλέξαμε ως αυτονόητη στάση και απαίτηση της εποχής να σηκώσουμε το ανάστημα, τη γροθιά και τη φωνή αντίστασης μαζί με συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, με συνταξιουχικές οργανώσεις, με επιτροπές αγώνα, απαιτώντας αγωνιστικά: Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού, βοηθητικού κ.ά.). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργολαβικών εργαζομένων. Ενίσχυση των νοσοκομείων με εκατοντάδες κλίνες (απλές και ΜΕΘ) και με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό (μηχανήματα, υλικά κ.ά.). Παροχή δωρεάν εμβολίων και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για όλο τον λαό. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς κανένα όρο ή τίμημα.

Ανυποχώρητη στάση, μπροστά στην πάλη!


Θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του λαού μας οι εικόνες υγειονομικών, με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις, με άσπρες ποδιές, μάσκες, πλακάτ και πανό στις εισόδους και στα προαύλια των νοσοκομείων.

Θα μείνουν για πάντα οι εικόνες των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας, με το πανό και τις σηκωμένες γροθιές.

Θα θυμούνται για καιρό όλοι την αγωνιστική «υποδοχή» που επιφυλάξαμε στα ΜΑΤ στην είσοδο του «Ευαγγελισμού» την Παγκόσμια Μέρα Υγείας.

Θα μείνουν αξέχαστες οι εικόνες από τα μπλοκ των εργαζομένων στην Υγεία, με άσπρες ποδιές, μάσκες και αποστάσεις, να παίρνουν τη θέση τους εν μέσω πανδημίας, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και κλίματος εκφοβισμού, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την 1η Μάη, για μέτρα προστασίας από την πανδημία και ενίσχυση της δημόσιας Υγείας - Πρόνοιας.

Είναι οι εικόνες που αποτυπώνουν την καθημερινή στάση και την ανυποχώρητη δράση μας μέσα στις δημόσιες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας μπροστά στον διπλό αγώνα στον οποίο είμαστε στρατευμένοι με αυτοθυσία: Από τη μία παλεύοντας να κατατροπώσουμε τις νόσους, δίνοντας όχι μόνο τα επιστημονικά μας εφόδια στην όλη διαδικασία της περίθαλψης και θεραπείας, αλλά παράλληλα στηρίζοντας τους ασθενείς (πολλούς απ' αυτούς εντελώς απομονωμένους, λόγω COVID), όπως και τους συναδέλφους μας, δίνοντας το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσουν να προσφέρουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Και από την άλλη, ανοίγοντας αταλάντευτη μάχη με την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, όπως και των ασθενών.


Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, το κύρος και η συσπείρωση στις ταξικές δυνάμεις ανέβηκαν σημαντικά μέρα με τη μέρα, κόντρα στους μηχανισμούς τρομοκράτησης και χειραγώγησης που είχαν στήσει κυβέρνηση, υπουργείο Υγείας και διοικήσεις των νοσοκομείων, με τη στήριξη - ή την ανοχή, όταν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς - της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΚΕ. Κάθε συνάδελφος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί ούτε την ΔΗΣΥ - ΠΑΣΚΕ, που χρόνια τώρα βρίσκεται στο τιμόνι της Ομοσπονδίας, συμβάλλοντας με διάφορες επικοινωνιακές φιέστες στον εκφυλισμό κάθε αγωνιστικής διάθεσης και πρωτοβουλίας. Ούτε βέβαια μπορεί κανείς πια σήμερα να ξεγελαστεί από τις αντιπολιτευτικές κορόνες της παράταξης ΑΡΜΑ - ΣΥΡΙΖΑ, που όσο κι αν σηκώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους στις μέρες μας, ξέρουμε όλοι πως έχουν βάλει «βούτυρο στο ψωμί» για όσα τώρα «αντιπαλεύουν», λες και ξύπνησαν ξαφνικά από τη χειμερία νάρκη στην οποία είχαν βυθιστεί μετά από τεσσεράμισι χρόνια που υπεραμύνθηκαν της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία χτίζει με ευκολία η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Από κοντά και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΕΚ κ.λπ.) κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μπαίνουν όρια στην πάλη των υγειονομικών, τα οποία θα εξαντλούνται στην κυβερνητική εναλλαγή, καλλιεργώντας την αδράνεια και την αναμονή.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών σε πολλά πια νοσοκομεία και άλλες μονάδες Υγείας - Πρόνοιας σε όλη τη χώρα είναι ενδεικτικά: Σε εκατοντάδες απ' αυτά με σημαντική άνοδο σε συμμετοχή - ψήφους - έδρες, αλλά και κατακτώντας την πρωτιά σε δεκάδες απ' αυτά και μάλιστα σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ΚΑΤ, «Μεταξά», «Θριάσιο», «Ευαγγελισμό», Δαφνί, Πανεπιστημιακό Ηρακλείου, Σάμου, Κω, Λευκάδας, Δράμας, Θήβας κ.λπ.

Ηρθε η ώρα να βάλουν τη σφραγίδα τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι

Τώρα είναι η ώρα να εκφραστούν αυτό το κύρος και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων και στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. Ηδη δώσαμε με επιμονή τη μάχη και καταφέραμε να γίνει το συνέδριο, που με ευθύνη των άλλων δυνάμεων είχε αναβληθεί για σχεδόν ενάμιση χρόνο, κόντρα στις προσπάθειες για νέες αναβολές. Παράλληλα πετύχαμε η πρώτη μέρα του συνεδρίου να είναι καταστατική, προκειμένου να εγγράφονται πλέον όλοι οι συμβασιούχοι στα σωματεία τους και να αντιπροσωπεύονται στην ΠΟΕΔΗΝ. Αυτή η εξέλιξη ήρθε μετά από σκληρές μάχες που εδώ και πολλά χρόνια έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι ταξικές δυνάμεις από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, με τις άλλες δυνάμεις να φτάνουν στο σημείο να μας στέλνουν στα δικαστήρια (π.χ. «Ευαγγελισμός»).

Τώρα ήρθε η ώρα να βάλουμε τη σφραγίδα μας στο συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ με την αποφασιστική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων, της ΑΣΥ. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε άλλο ένα καίριο βήμα ώστε την επόμενη μέρα να συνεχίσουμε από καλύτερες θέσεις να στηρίζουμε και να συσπειρώνουμε τους συναδέλφους στο ταξικό πλαίσιο πάλης για ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, αξιοποιώντας πλατιά τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, με υγειονομικούς που θα απολαμβάνουν σύγχρονα εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και επιστημονικά δικαιώματα.

Να συσπειρώσουμε τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Να συμβάλουμε στη συσπείρωση των εργαζομένων ώστε μέσα από την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, την ενεργή συμμετοχή στα σωματεία, να δυναμώσει η πάλη για να μην πληρώσουμε τα σπασμένα της ακρίβειας και του πολέμου.

«Ετσι πρέπει να γίνει - έτσι θα γίνει

Θα φροντίσουμε εμείς γι' αυτό!»

(Βολφ Μπίρμαν)


Τατιάνα ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
Αναπληρώτρια γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ

Εκθετοι οι λαοί σε νέα και παλιά λοιμώδη νοσήματα

Ανησυχία από την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων

Εντείνεται διεθνώς και στη χώρα μας η ανησυχία για την εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων, μίας ακόμα ασθένειας για την οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχαν προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο διάδοσής της. Σε ο,τι αφορά τη χώρα μας, τελικά δεν ανιχνεύθηκε ο συγκεκριμένος ιός σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα του άνδρα που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αττικόν», ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Στο μεταξύ, οι αρχές της Πορτογαλίας ανέφεραν χτες 14 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 37. Στην Ισπανία επιβεβαιώθηκαν χτες 4 νέα κρούσματα, φτάνοντας συνολικά τα 34, ενώ 38 είναι υπό διερεύνηση. Η Σκοτία και η Δανία ανέφεραν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων οφείλεται σε έναν ιό που είναι γνωστός από το 1958 και εκριζώθηκε από τον ανθρώπινο πληθυσμό το 1980. Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκ. Μαγιορκίνη υπάρχουν δύο τύποι του ιού: Ο ένας κυκλοφορεί στην Κεντρική Αφρική και είναι πιο θανατηφόρος (σκοτώνει 1 στα 10 συμπτωματικά κρούσματα), και ο δεύτερος στη Δυτική Αφρική (1 στα 100 συμπτωματικά κρούσματα) και μολύνει μία ευρεία γκάμα ζώων.

Η ευλογιά των πιθήκων συνήθως προκαλεί πυρετό, ρίγη, εξανθήματα και σημάδια στο πρόσωπο ή στα γεννητικά όργανα. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο (ή με τα ρούχα ή τα σεντόνια του), ενώ η σεξουαλική μετάδοση δεν έχει τεκμηριωθεί ακόμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν από τη νόσο μέσα σε αρκετές βδομάδες χωρίς να απαιτείται νοσηλεία. Τα εμβόλια κατά της ευλογιάς είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων.

Και κρούσμα λέπρας στο «Αττικόν»!

Κρούσμα λέπρας επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη βδομάδα σε ασθενή από την Πελοπόννησο, που διαγνώστηκε στο «Αττικόν», και μέχρι χτες η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν είχε σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την περιοχή, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας του νοσοκομείου Σπ. Πουρνάρα, ο οποίος ανέφερε ότι κρούσμα λέπρας είχε επιβεβαιωθεί και το 2020.

Η επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εκριζωθεί είναι το αποτέλεσμα της «ατομικής ευθύνης» πάνω στην οποία χτίζονται η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και ο αναγκαίος εμβολιασμός. Αντικατοπτρίζει την απουσία ενός οργανωμένου, κεντρικά σχεδιασμένου, κρατικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πλήρως στελεχωμένου και εξοπλισμένου, με κινητές μονάδες εμβολιασμού και συστηματικά προγράμματα ενημέρωσης και εκπαίδευσης για την αξία του εμβολιασμού, που θα περιλαμβάνει και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού - Ρομά, πρόσφυγες, άστεγους κ.ά. - οι οποίες διαχρονικά τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο. Παρ' όλα αυτά, και η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να πράξει τα αυτονόητα, όπως να ανοίξει τα νοσοκομεία λοιμωδών νοσημάτων που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και κράτησε κλειστά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Αλλοι 53 θάνατοι από κορονοϊό

Την ίδια στιγμή η πανδημία COVID-19 συνεχίζεται να εξαπλώνεται, με 53 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από το Σάββατο μέχρι και χτες, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.711 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 156, από τους οποίους το 51,28% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ, επιβεβαιώθηκαν 8.913 νέα κρούσματα (3.774 το Σάββατο, 2.646 την Κυριακή, 2.493 τη Δευτέρα), εκ των οποίων τα 869 αφορούν επαναλοιμώξεις. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν είναι 3.422.233 και των νέων επαναλοιμώξεων 132.244



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ