Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΠΑΙΔΙ
Αύριο θα τα «ψάλουν» σωματεία και φορείς στο υπουργείο Εργασίας

Τα κάλαντα ετοιμάζονται να «ψάλουν» αύριο Παρασκευή, στις 10.30 π.μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, σωματεία και φορείς που συντονίζουν τη δράση τους, διεκδικώντας μέτρα στήριξης των δομών για το απροστάτευτο παιδί. Την πρωτοβουλία παίρνουν, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» ότι κλείνει τη δομή του στην Κέρκυρα, οι εξής φορείς: Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Η Μητέρα & Παιδοπόλεις», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων σε ΜΚΟ (Ιδιωτικοί Υπάλληλοι), η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Και απαιτούν να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ότι τα παιδιά του «Χαμόγελου του Παιδιού» της Κέρκυρας θα παραμείνουν στην περιοχή τους, θα συνεχίσουν απρόσκοπτα το σχολείο τους, θα εξασφαλιστεί η παραμονή σε δομή με όρους ασφάλειας, πλήρως στελεχωμένη, με επιστημονικά προγράμματα σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Το ίδιο και για τους εργαζόμενους της δομής, να παραμείνουν στις θέσεις τους, δίπλα στα παιδιά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και με την ευθύνη του κράτους.

«Παγώνει κάθε μέρα το "χαμόγελο στα χείλη των παιδιών" μπροστά στις κάμερες που τα παρακολουθούν, στα διάφορα "σπίτια" της περίφημης ΜΚΟ. "Σπίτια" κατά τα άλλα και όχι δομές, όπως διατείνεται ο ατζέντης του "Χαμόγελου", περιδιαβαίνοντας τα διάφορα κανάλια.

Στοιβαγμένα σε "σπίτια" βρεφάκια μέχρι έφηβοι 18 και 20 χρονών, χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, πολύ περισσότερο επιστημονικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Ολα αυτά συμβαίνουν γιατί στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και του κέρδους όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται. Ολα λογαριάζονται με τη λογική του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους "επιχειρηματίες" του χώρου. Θυσιάζει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους στο άγριο κυνηγητό του κέρδους, εμπορεύεται ακόμα και το παιδί», καταγγέλλουν στην κοινή ανακοίνωσή τους.

Διεκδικούν την ουσιαστική προστασία όλων των παιδιών, τη δημιουργία δημόσιου πανελλαδικού φορέα που να έχει στην αποκλειστική του ευθύνη την προστασία του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού αλλά και την υιοθεσία και αναδοχή. Σε αυτόν τον φορέα να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Προβλήματα στη λειτουργία των εργαστηρίων

Την άμεση ενίσχυση με το διπλάσιο προσωπικό - ιατρικό και παραϊατρικό - από αυτό που εργάζεται, προκειμένου να λειτουργήσουν με ασφάλεια τα εργαστήρια και να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο, απαιτεί σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας.

Οπως αναφέρει, «σοβαρότατα προβλήματα στην εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία των εργαστηρίων, που επηρεάζουν συνολικά όλη τη λειτουργία του νοσοκομείου, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. Στα διαγνωστικά εργαστήρια λειτουργούν επτά διαφορετικά Τμήματα: Αιματολογικό, Ανοσολογικό, Τμήμα Μοριακού Ελέγχου COVID, Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό, Κυτταρολογικό και Βιοχημικό. Η κάλυψή τους γίνεται από δύο γιατρούς βιοπαθολόγους, μία παθολογοανατόμο, μία κυτταρολόγο και έναν βιοχημικό για τα αντίστοιχα Τμήματα».

Μάλιστα, για να καλυφθούν οι εφημερίες «επιστρατεύεται» και ο μοναδικός γιατρός βιοπαθολόγος του Τμήματος Αιμοδοσίας, όπου και εκεί υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, ενώ παραμένουν κενές τρεις θέσεις βιοπαθολόγων γιατρών και μία θέση βιοχημικού σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του 2012, που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές σημερινές ανάγκες.

«Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο υπόλοιπο παραϊατρικό προσωπικό, καθώς εργάζονται μόνο 10. Συγκεκριμένα, 5 μόνιμοι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και παρασκευαστές, 3 επικουρικοί και 2 με το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, που σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες όλων των Τμημάτων. Παραμένουν κενές 6 θέσεις μόνιμων τεχνολόγων - παρασκευαστών από τις 11 που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και συμπληρώνει ότι «εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προκαλούνται πολύωρες αναμονές στη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων, που είναι απαραίτητες για την έγκαιρη διάγνωση των περιστατικών που προσέρχονται στο νοσοκομείο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να "λιμνάζουν" τα περιστατικά στο Τμήμα Επειγόντων. Επίσης δημιουργούνται καθυστερήσεις στη διενέργεια των εργαστηριακών εξετάσεων των ασθενών που νοσηλεύονται στις κλινικές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την έγκαιρη παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους και την ομαλή λειτουργία και προγραμματισμό της δουλειάς των κλινικών».

Ετσι, τα εργαστήρια του νοσοκομείου επωμίζονται και το έργο της Πρωτοβάθμιας Υγείας, αφού τα Κέντρα Υγείας της περιοχής βρίσκονται σε αποκαρδιωτική κατάσταση, «μιας και δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε γιατρούς ειδικοτήτων, ούτε εργαστηριακό εξοπλισμό. Αποτέλεσμα αυτού είναι ο λαός της Λευκάδας και της ευρύτερης περιοχής της Ακαρνανίας να αναγκάζεται να καταφεύγει στα ιδιωτικά εργαστήρια, που κάνουν "χρυσές" δουλειές, για προληπτικές και άλλες εξετάσεις με δυσβάσταχτο κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους».

Με βάση τα παραπάνω, «το προσωπικό έχει ξεπεράσει προ πολλού τις σωματικές και ψυχικές αντοχές του, αφού δεν επαρκεί για να καλύψει όλες αυτές τις ανάγκες, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει. Ενδειξη των διευρυμένων αναγκών και του έργου των εργαστηρίων είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2020 και 2021 στα εργαστήρια του νοσοκομείου, 359.360 και 374.025 αντίστοιχα. Οι μεγάλες ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στα εργαστήρια αλλά και στα άλλα Τμήματα του νοσοκομείου, και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής από όλες τις κυβερνήσεις της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό».

Γι' αυτό και ο Σύλλογος ζητά «να γίνουν επείγουσες προσλήψεις σε προσωπικό των εργαστηρίων (ιατρικό και παραϊατρικό) για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. Να σταματήσει η κοροϊδία και να εγκριθεί επιτέλους ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, και να προκηρυχτούν όλες οι κενές θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού. Να προσληφθεί μόνιμος αιματολόγος, ειδικότητα άκρως απαραίτητη, μιας και δεν υπάρχει σε ολόκληρη την περιοχή Λευκάδας - Ακαρνανίας, με αποτέλεσμα ασθενείς με αιματολογικά προβλήματα να αναγκάζονται να μετακινούνται σε μεγάλα νοσοκομεία, με δυσβάσταχτο κόστος για αυτούς και τις οικογένειές τους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι του νοσοκομείου (επικουρικοί, με συμβάσεις ΟΑΕΔ, ΣΟΧ), γιατί καλύπτουν πάγιες, επιτακτικές και κρίσιμες ανάγκες, και να σταματήσει η διαρκής ομηρία και ανασφάλειά τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ
Γιορτινές πρωτοβουλίες για τους μικρούς ασθενείς και τα παιδιά των εργαζομένων

Με κουκλοθέατρο για τα παιδιά των εργαζομένων, αλλά και με δώρα στους μικρούς ασθενείς που νοσηλεύονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων μετέφερε τις ευχές του να μην υπάρχει ασθένεια και φτώχεια και στα πρόσωπα των παιδιών να υπάρχουν μόνο χαμόγελα.

Χτες, μέλη της διοίκησης του Σωματείου δώρισαν λογοτεχνικά βιβλία στους μικρούς και τις μικρές που νοσηλεύονται στις Παιδιατρικές κλινικές. Εδωσαν ευχές στους γονείς τους και στους εργαζόμενους και ευχήθηκαν στα παιδιά γρήγορη ανάρρωση.

«Είναι μια πράξη κοινωνικής και συλλογικής αλληλεγγύης στα παιδιά και τις οικογένειές τους, που μαζί με όλα τα καθημερινά προβλήματα αντιμετωπίζουν και θέματα υγείας», σημειώνει το Σωματείο που παράλληλα οργάνωσε και θεατρική παράσταση κουκλοθέατρου, τον «Ψαροτρομάρα» από το Κου-Κλο Θέατρο Κρήτης, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου, με θεατές τα παιδιά του παιδικού σταθμού, τα παιδιά των εργαζομένων αλλά και τα παιδιά που νοσηλεύονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ