Παρασκευή 29 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο η θεραπεία και η υγεία χιλιάδων ανασφάλιστων

Εντονες διαμαρτυρίες προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για τη συνταγογράφηση των ανασφάλιστων μόνο σε δημόσιες μονάδες Υγείας, χωρίς όμως να προβλέπεται η ενίσχυσή τους με μόνιμο κι επαρκές προσωπικό. Οπως καταγγέλλουν οι ασθενείς με Ρευματικά Νοσήματα (ΡευΜΑζήν), πολλοί ακολουθούν θεραπευτική αγωγή που μπορεί να συνταγογραφήσει μόνο ο ρευματολόγος, ακόμα μια ειδικότητα που οι ασθενείς την ψάχνουν με το κιάλι στο δημόσιο σύστημα Υγείας. «Προβλέπεται μεγάλη αύξηση της ταλαιπωρίας και της αναμονής των ασθενών, οι οποίοι θα χάσουν πολύτιμο για την υγεία τους χρόνο χωρίς να έχουν πρόσβαση στα φάρμακά τους. Ακόμα δυσκολότερη είναι η θέση των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, οι οποίοι θα υποχρεωθούν να διαμείνουν σε περιβάλλοντα επικίνδυνα για την υγεία τους, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 και του προβλεπόμενου νέου κύματος ενόψει του επερχόμενου φθινοπώρου», σημειώνουν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις που αποψιλώνουν το δημόσιο σύστημα Υγείας από βασικές ειδικότητες, είναι χιλιάδες ασθενείς να αντιμετωπίσουν το «μεγάλο έλλειμμα της ειδικότητας των Ρευματολόγων στα δημόσια νοσοκομεία και την παντελή έλλειψη σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, υπάρχουν μόνο 18 ρευματολογικές κλινικές σε όλη τη χώρα (στην πλειοψηφία τους σε μεγάλα αστικά κέντρα), ενώ ελάχιστοι ρευματολόγοι υπηρετούν σε άλλες δημόσιες δομές».

Οσο για την αναμονή και στα ραντεβού των ρευματοπαθών στα νοσοκομεία «είναι ήδη μακρά (μέσος όρος αναμονής 2-4 μήνες)», η οποία με την επιλογή και της σημερινής κυβέρνησης να μην αναπτυχθεί δημόσιο σύστημα ΠΦΥ, προβλέπεται «να γίνει δραματικά μεγαλύτερη, με κίνδυνο οι ανασφάλιστοι ασθενείς να μείνουν πολύ χρόνο χωρίς θεραπεία, αφού δεν θα έχουν έγκαιρη πρόσβαση στη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Επιπροσθέτως, ασθενείς που παρακολουθούνται από ιδιώτες ιατρούς, οι οποίοι μέχρι τώρα αποφάσιζαν για την αγωγή τους, θα αναγκαστούν να προσέρχονται για συνταγογράφηση σε δημόσιες δομές, όπου όμως δεν υπάρχει πλήρης εικόνα του νοσήματός τους και της πορείας του σε σχέση με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται και επομένως θα χρειαστεί επαναξιολόγηση, γεγονός που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερο φόρτο στις δημόσιες δομές και μεγάλες καθυστερήσεις στα ραντεβού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η καταγγελία των ασθενών που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες «ο αριθμός των οποίων στατιστικά είναι σαφώς υπολογίσιμος», και όπως σημειώνουν «η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων καρδιοπαθών, με δεδομένο ότι οι καρδιοπαθείς οι οποίοι έχουν κριθεί και κρίνονται καθημερινά αρμοδίως με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80% είναι ελάχιστοι, αποκλείεται παντελώς από όποια ευνοϊκή διάταξη.

Συμπάσχοντές μας, με σοβαρότατα νοσήματα και εξαιρετικά επιβαρυμένη καθημερινότητα, οι οποίοι για τον οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν, μόνιμα ή προσωρινά, τη δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης να υποβάλλονται σε μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα, να συνωστίζονται στα εξωτερικά ιατρεία διαχρονικά υποστελεχωμένων δομών, αναμένοντας επί μέρες ή βδομάδες ενίοτε και περισσότερο, κάποιο διαθέσιμο ραντεβού και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία δεν έχει λήξει ουσιαστικά η έκτακτη συνθήκη της πανδημίας, ενώ σε κίνδυνο ευνόητα τίθενται πρωτίστως οι ανοσοκατεσταλμένοι συμπολίτες μας».

32 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Στην Ευρώπη μέχρι τις 26 Ιούλη 2022 καταγράφηκαν 13.043 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε 37 διαφορετικές χώρες.

Στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32 (όλοι άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 έτη), εκ των οποίων 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%).

Τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση.

ΕΙΝΑΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας στον νομό

Μαχητικό συλλαλητήριο διεκδίκησης για τη δημόσια δωρεάν Υγεία στον νομό Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου την περασμένη Τρίτη.

Στο συλλαλητήριο μίλησε ο Μάκης Αραβανής, πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Νοσοκομείων Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Ν. Αιτωλοακαρνανίας (ΕΙΝΑΑ) «χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, όλο τον κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο».

Οπως αναφέρει η Ενωση, «χαιρετίζουμε τους δεκάδες φορείς, σωματεία, συνδικάτα, εργατικά κέντρα, επιστημονικούς φορείς, φορείς αυτοαπασχολουμένων, άλλους φορείς που με τις συλλογικές τους αποφάσεις συμμετείχαν και στήριξαν το συλλαλητήριο. Είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία, η αποφασιστική ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας του νομού μας είναι υπόθεση όλων, όλου του λαού».

Υπογραμμίζει ότι «με τους αγώνες μας συνεχίζουμε ώστε να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - 6ης ΥΠΕ - διοίκησης για κλείσιμο τμημάτων, κλινικών, νοσοκομείων. Εδώ και τώρα να προκηρυχθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες όλες οι κενές οργανικές θέσεις».

Οι φορείς που συμμετείχαν: Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου, Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, Σωματείο Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, Σωματείο Εργαζομένων Ιματισμού Αγρινίου, Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Αγρινίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας, Σύλλογος Δασκάλων Αγρινίου - Θέρμου, Β' ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Αιτωλοακαρνανίας, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Περιφέρειας Αγρινίου (διά του προέδρου του), Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου, Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, Αγροτικός Σύλλογος Αγρινίου, Αγροτικός Σύλλογος Μακρύνειας, Αγροτικός Σύλλογος Ακτίου - Βόνιτσας, Αγροτικός Σύλλογος Κατούνας, Αγροτικός Σύλλογος Ξηρομέρου, Ενωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου, Αθλητικός Σύλλογος Απόλλων Δοκιμίου, Αθλητικός Σύλλογος Δόξα Καινουρίου, Ομάδα Γυναικών Αγρινίου (μέλος της ΟΓΕ), Επιτροπή Αγώνα Υγείας Παναιτωλίου, Επιτροπή Αγώνα Υγείας Καινουρίου.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Δεν αλλάζει ο αντιαναπηρικός ρόλος των ΚΕΠΑ

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τα «ψηφιακά ΚΕΠΑ»

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, για τα ΑμεΑ και την τροπολογία 1392 για τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και την κάρτα αναπηρίας, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το ψηφιακό κράτος, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων υπογραμμίζει ότι η απλοποίηση των διαδικασιών δεν αλλάζει τον χαρακτήρα των ΚΕΠΑ ως σφαγείων, όπως έχουν καταγραφεί στη συνείδηση των αναπήρων.

«Τα ΚΕΠΑ που ιδρύθηκαν με νόμο του ΠΑΣΟΚ, με τον πρώτο αντιασφαλιστικό νόμο του πρώτου μνημονίου τον Ιούλη του 2010 και εξελίχθηκαν από τις μετέπειτα κυβερνήσεις, έχουν αναδειχθεί σε ένα βασικό μηχανισμό κατακρεούργησης θεραπειών, επιδομάτων και συντάξεων», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ και ενδεικτικά αναφέρει:

  • Οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000. Επίδομα αναπηρίας παίρνουν γύρω στις 150.000, ενώ όταν ξεκίνησαν να λειτουργούν τα ΚΕΠΑ, επίδομα αναπηρίας έπαιρναν 230.000. Οι συνταξιούχοι αναπηρίας του ΙΚΑ πριν από τη λειτουργία των ΚΕΠΑ ήταν στο 14% του συνόλου των συνταξιούχων. Σήμερα έχουν μειωθεί κάτω από το 5% όταν το κράτος και η ΕΕ αναγνωρίζουν ότι στο σύνολο του πληθυσμού οι ανάπηροι είναι λίγο πάνω από το 10%.
  • Για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, που χτυπάει κυρίως νέα παιδιά, κατά κανόνα τα ΚΕΠΑ δίνουν χαμηλά ποσοστά αναπηρίας (40 έως 50%).
  • Οι καρκινοπαθείς μπορεί να πάρουν επίδομα ή σύνταξη τα πρώτα δύο χρόνια από την εμφάνιση του καρκίνου, όμως μετά κόβεται.
  • Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που με διάφορα τεχνάσματα, όπως η αλλαγή κατηγορίας του αναπήρου, οι μικρές μειώσεις ποσοστών, η αλλαγή του προσδιορισμού «ανίκανου προς εργασία», χάνονται επιδόματα ή συντάξεις, ακόμα και η ασφαλιστική κάλυψη του αναπήρου.

«Ενα πρώτο δείγμα του ψηφιακού κράτους ένιωσαν στο πετσί τους τα ορφανά παιδιά με αναπηρία που με ένα κλικ του ποντικιού στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΑ, τους κόπηκε το επίδομα αναπηρίας επειδή έπαιρναν την "πλουσιοπάροχη" σύνταξη των 300 - 400 ευρώ των θανόντων γονιών τους.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας και η κάρτα αναπηρίας μπορεί να απαλλάξουν τους αναπήρους και τις οικογένειές τους από σημαντική ταλαιπωρία, όμως ούτε τα επιδόματα και τις συντάξεις θα αυξήσουν ούτε θα τα δώσουν σε όσους σήμερα δεν παίρνουν ενώ θα έπρεπε να παίρνουν. Πολύ περισσότερο, δεν θα προστατέψουν τους αναπήρους και τους χρόνιους πάσχοντες από το τσουνάμι της ακρίβειας και την ενεργειακή φτώχεια. Δεν θα τους προστατέψουν από την πανδημία που ξαναφουντώνει, πανδημία που τσάκισε ιδιαίτερα τα ΑμεΑ.

Αλλά, αλήθεια, μέσα σε αυτό το διαλυμένο και εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που πάει να μπλοκάρει πάλι με το φούντωμα της πανδημίας, πού θα μπορούμε να βρούμε γιατρό για να μας φτιάξει τον ηλεκτρονικό φάκελο τον οποίο θα καταθέσουμε με "απλοποιημένες" βέβαια διαδικασίες για να εκτιμηθούμε από ΚΕΠΑ;».

«Ο ανάπηρος έχει ανάγκη πρώτα απ' όλα υπηρεσίες Υγείας και αποκατάστασης για να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο, με όρους αξιοπρέπειας και ασφάλειας, με ό,τι η επιστήμη έχει κατακτήσει, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εχει ανάγκη από δωρεάν θεραπείες και τα τεχνολογικά βοηθήματα που η κατάστασή του επιβάλλει, όπως και επίδομα και σύνταξη για να μπορέσει να ζήσει σαν άνθρωπος αλλά ταυτόχρονα να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπηρία του. Οι ικανοί προς εργασία ανάπηροι που μαραζώνουν σήμερα στα σπίτια τους χωρίς δουλειά με την κάρτα αναπηρίας στην τσέπη δεν πρόκειται να βρουν δουλειά αν δεν γίνουν προσλήψεις», τονίζει η Συντονιστική Επιτροπή, ενώ στηλιτεύει την αποπροσανατολιστική στάση της ΕΣΑΜΕΑ και τη στήριξη που προσφέρει στους σχεδιασμούς των εκάστοτε κυβερνήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ