Τρίτη 3 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων

Στην οριστικοποίηση των όρων για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων φαίνεται ότι καταλήγουν οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας, εργασίας και οικονομικών. Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που οδεύει προς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης αναφέρεται στους ανασφάλιστους, στους οποίους θα παρέχεται «δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη πολυήμερης ή βραχείας νοσηλείας». Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται όσοι «απώλεσαν την ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία». Ο ανασφάλιστος άρρωστος θα πρέπει να πάρει παραπεμπτικό απ' το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) ή απ' τα εξωτερικά ιατρεία δημόσιου νοσοκομείου. Στη συνέχεια, θα κάνει αίτηση στην τριμελή επιτροπή που θα συσταθεί στα δημόσια νοσοκομεία και η οποία θα αξιολογήσει την περίπτωση με τη συνδρομή γιατρών του χειρουργικού, παθολογικού και ψυχιατρικού τομέα. Στην περίπτωση των επειγόντων περιστατικών, η παροχή νοσηλείας σε ανασφάλιστους προωθείται με την ίδιο τρόπο, μετά από γνωμάτευση του γιατρού που είναι επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Βοήθεια στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας

Συγκεντρώνεται με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, μέχρι τη Δευτέρα 16 Ιούνη

Συνεχίζεται η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για την έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Σερβίας, Κροατίας), που τις προηγούμενες μέρες πλήγηκαν από πλημμύρες. Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα να συγκεντρώσουν είδη πρώτης ανάγκης όπως: Λευκά είδη (σεντόνια, κουβέρτες), κάλτσες για όλες τις ηλικίες, εσώρουχα για όλες τις ηλικίες, πάνες για μωρά και ενήλικες, είδη υγιεινής (σαπούνια, χαρτί υγείας, μωρομάντιλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σερβιέτες), αντισηπτικά σαπούνια, γάλα σε σκόνη για μωρά και εβαπορέ.

Τα είδη, με βάση την παραπάνω λίστα, θα συγκεντρώνονται:

  • Για την Αττική, στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β) μέχρι και τη Δευτέρα 16 Ιούνη.
  • Για την υπόλοιπη Ελλάδα, στις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, στα Εργατικά Κέντρα και στα Σωματεία που έχουν πάρει πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:

-- Στη Θεσσαλονίκη: Το παράρτημα του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Καρφούρ-Μαρινόπουλος-DIA στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής στο χώρο διαλείμματος του κάθε καταστήματος. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6977.465.103, 6909.400.006, 6937.328.370.

-- Στη Λάρισα: Το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία του. Για πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2410.250.708, 2410.532.459.

-- Στο Λαύριο: Το Εργατικό Κέντρο συγκεντρώνει βασικά είδη πρώτης ανάγκης και είδη υγιεινής στα γραφεία του (Δανουκάρα 7).

-- Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, στον Ιματισμό και το Δέρμα (ΟΕΚΙΔΕ) συγκεντρώνει βοήθεια στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, πλατεία Βάθης). Η συλλογή των ειδών θα γίνεται: Από Δευτέρα έως Παρασκευή (καθημερινά) από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, η συλλογή των ειδών θα γίνεται και απογευματινές ώρες, από τις 6 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.

-- Στην Πάτρα, η Γραμματεία Αχαΐας του ΠΑΜΕ συγκεντρώνει υλικά καθημερινά στα γραφεία του ΠΑΜΕ (2ος όροφος, Καραϊσκάκη 162), από τις 8.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και απόγευμα από 6 μ.μ. έως 9 μ.μ. μέχρι την Παρασκευή 13 Ιούνη. Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2613-015765.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία - επιχειρήσεις

Με άλλη διάταξη, εκχωρείται η κατ' οίκον νοσηλεία στην επιχειρηματική δραστηριότητα από διάφορους φορείς

Τα νοσοκομεία προσδοκούν έσοδα από τα απογευματινά χειρουργεία, επαληθεύοντας τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια
Τα νοσοκομεία προσδοκούν έσοδα από τα απογευματινά χειρουργεία, επαληθεύοντας τη λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια
Την εισβολή των ασφαλιστικών εταιρειών στα δημόσια νοσοκομεία, για τη διεξαγωγή χειρουργικών επεμβάσεων με την ταυτόχρονη εκχώρηση της κατ' οίκον νοσηλείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα από διάφορους φορείς, θεσμοθετεί το υπουργείο Υγείας, με διατάξεις σε πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή.

Με τους νόμους 2889/2001 και 3868/2010 θεσπίσθηκε η λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων και η διενέργεια διαγνωστικών, θεραπευτικών και επεμβατικών πράξεων. Με το άρθρο 46 «για την ολοήμερη λειτουργία νοσοκομείων» του πολυνομοσχεδίου «δίνεται η δυνατότητα διεξαγωγής χειρουργικών επεμβάσεων και άλλων επεμβατικών πράξεων που απαιτούν παραμονή και νοσηλεία στο νοσοκομείο».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «θα εξυπηρετούνται ασθενείς που είναι ασφαλισμένοι σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ή που δύνανται να πληρώσουν τα έξοδα νοσηλείας τους εξ ιδίων χρημάτων και θα δοθεί η δυνατότητα στα νοσοκομεία να αυξήσουν τα έσοδά τους». Οι όροι και οι προϋποθέσεις της ολοήμερης λειτουργίας, οι όροι συμμετοχής του προσωπικού και οι αμοιβές του θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Υγείας.

Το άρθρο 36 αναφέρεται στην κατ' οίκον νοσηλεία, από μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), καθώς και μονάδες οικογενειακού προγραμματισμού και φροντίδας μητέρας και παιδιού. Στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται ότι «μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται θεσμικά η ανάπτυξη της κατ' οίκον νοσηλείας σε μονάδες ΠΦΥ, εκτός του ΕΣΥ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερες δυσχέρειες στην ισότιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των προγραμμάτων αυτών σε άλλες μονάδες και φορείς ΠΦΥ».

Και επειδή υπάρχει «ανάπτυξη προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις», με τη νέα ρύθμιση έρχεται να θεσμοθετηθεί η κατάσταση στην αγορά. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα η κατ' οίκον νοσηλεία να «αναπτύσσεται και να οργανώνεται από Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες υγείας που δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από δημοτικά ιατρεία, από ιδιωτικές μονάδες Υγείας, καθώς και απ' τον ιδιωτικό τομέα, ως ανεξάρτητες οντότητες».

Τα Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΟΠ), που παρείχαν υπηρεσίες κατ' οίκον νοσηλείας, είχαν συσταθεί ως μονάδες σε πανεπιστημιακές κλινικές, νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ ή του πρώην ΠΙΚΠΑ. Με τη νέα ρύθμιση, αυτή η δυνατότητα επεκτείνεται στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, την ένταξη οδηγίας για ανθρώπινα όργανα που προορίζονται για μεταμόσχευση και ρυθμίσεις για την Ψυχική Υγεία. Επίσης, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού.

Ανάπηρος 100% εφ' όρου ζωής χωρίς επίδομα!

Εχει κριθεί 100% ανάπηρος εφ' όρου ζωής κι όμως δε δικαιούται καμία βοήθεια από το κράτος, κανένα επίδομα, καμία παροχή! Ο Σ.Φ. έχει από τις πιο βαριές αναπηρίες. Μετά από ατύχημα το 2009, βρίσκεται σε άγρυπνο κώμα, στα πλαίσια βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Είναι εντελώς ακίνητος στο σώμα, δεν μπορεί να κουνηθεί, έχει τραχειοστομία και γαστροστομία. Η γνωμάτευση του ΙΚΑ είναι προκλητική: Το συνολικό ποσοστό αναπηρίας του ανέρχεται σε 100% εφ' όρου ζωής. Κατά ιατρική κρίση, χρήζει βοηθείας και συμπαραστάσεως ετέρου προσώπου, αλλά όχι εξωιδρυματικό επίδομα, επειδή δεν παρουσιάζει παραπληγία, αλλά ...πλήρη ακινησία!

Το Περιφερειακό Υποκατάστημα Ελευσίνας αναφέρει: «Επίσης ως συνταξιούχος γήρατος δεν μπορεί να λάβει επίδομα απολύτου αναπηρίας, επειδή οι παθήσεις που προσδιορίζουν το ιατρικό ποσοστό αναπηρίας δεν οφείλονται σε θέματα όρασης». Δηλαδή, δε δικαιούται επίδομα απολύτου αναπηρίας, επειδή παίρνει σύνταξη γήρατος κι επειδή δεν έχει προβλήματα όρασης!

Πράγματι, ο Σ.Φ. παίρνει μια σύνταξη γήρατος με βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, η οποία μετά από πολλές περικοπές έχει φτάσει στα 1.200 ευρώ. Αυτά είναι λεφτά δουλεμένα και με το παραπάνω, σχετίζονται με τα χρόνια της δουλειάς του, την ποσότητα και το είδος των ενσήμων που έχει συγκεντρώσει καθένας. Δε σχετίζονται με το ατύχημά του, με την αναπηρία του και με τα πρόσθετα έξοδα που αυτή δημιουργεί. Για παράδειγμα, χρειάζεται θεραπείες, κάποιον να τον φροντίζει συνεχώς για όλες τις βασικές του ανάγκες, φάρμακα για τα οποία πληρώνει συμμετοχή.

Το ΙΚΑ στέκεται σκόπιμα στον τύπο και όχι στην ουσία, προκειμένου να κόψει κι αυτά τα ελάχιστα επιδόματα που δίνει. Με την απίστευτη δικαιολογία ότι δεν έχει παραπληγία - τετραπληγία ή προβλήματα όρασης, στερεί το επίδομα -ύψους περίπου 700 ευρώ- από έναν άνθρωπο που είναι εντελώς ανάπηρος και φυσικά δεν είναι η μοναδική περίπτωση. Την ίδια στιγμή, συνδέει αυτή την παροχή του επιδόματος με τη σύνταξη γήρατος, παρότι δε σχετίζονται.

Ομως, να θυμίσουμε πως η έκθεση του ΟΟΣΑ υπαγορεύει τη μείωση του αριθμού των δικαιούχων και του ποσού των επιδομάτων αναπηρίας. Εισάγει κριτήρια, όπως το οικογενειακό εισόδημα του ανάπηρου, το αν παίρνει αναπηρική σύνταξη ή γήρατος, αν είναι ικανός προς εργασία (σ.σ. άσχετα αν έχει εργασία) κ.ά. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής και μιας οικονομίας που εμπορεύεται τον πόνο, την αρρώστια, την αναπηρία, τη θεραπεία, τη φροντίδα, τα φάρμακα και που λογαριάζει σαν «κόστος» τις ανθρώπινες ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ