Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Πέτυχαν υψηλότερες τιμές οι εταιρίες

Το ποσό των 100 δισ. δραχμών περίπου ως αναδρομικά βρήκαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες από το δημόσιο για δήθεν ζημιές που υπέστησαν από το 1997, όταν με αγορανομική διάταξη είχε αλλάξει ο τρόπος καθορισμού των τιμών των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Αφορμή δόθηκε από πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3523/2001), σύμφωνα με την οποία οι τιμές των φαρμάκων στην ελληνική αγορά καθορίζονται στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών, τις οποίες έχει το φάρμακο στις ευρωπαϊκές χώρες. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του ΣτΕ ακυρώνει την αγορανομική διάταξη 6/97, με την οποία για τη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων λαμβάνονταν υπόψη η χαμηλότερη ευρωπαϊκή τιμή.

Ετσι, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας (ΣΦΕΕ) άδραξε την ευκαιρία για να απαιτήσει σύμφωνα με εκτιμήσεις τα 100 δισ. δραχμές και με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου - την οποία κοινοποίησε και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας Α. Τσοχατζόπουλο και Α. Παπαδόπουλο, ζητάει να πραγματοποιηθεί το «ταχύτερο δυνατό» η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών για να καθορίσει τις τιμές μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα, οι φαρμακευτικές εταιρίες εμμέσως πλην σαφώς απειλούν το δημόσιο, καθώς αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «παραμένει στη διακριτική τους ευχέρεια το αν θα υποβάλουν αγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου, προκειμένου να καλύψουν ζημίες, τις οποίες υπέστησαν από το 1997 μετά τη γενική ανακοστολόγηση» των φαρμάκων!

Βέβαια, ο ΣΦΕΕ μπορεί πλέον να εκβιάζει, αφού το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό μετατράπηκε σε εμπόρευμα και δεν υπάρχει κρατικός φορέας φαρμάκου. Τα τελευταία χρόνια κατάργησαν ακόμη και την κρατική φαρμακαποθήκη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπάρχει καμιά παρέμβαση στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων και τις τιμές να τις διαμορφώνουν όπως θέλουν οι φαρμακευτικές εταιρίες.

Βασικός στόχος, η δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με εκπροσώπους των πανεπιστημιακών γιατρών Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Μόνο μέσα σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας και εκπαίδευσης που θα παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες σε όλο το λαό, μπορούν οι πανεπιστημιακοί γιατροί να θέσουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών τις επιστημονικές τους γνώσεις και την εμπειρία τους, και να αναπτύξουν ολόπλευρα τον επιστημονικό και κοινωνικό τους λόγο. Αυτά υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα κατά τη διάρκεια της συνάντησής της με εκπροσώπους των συλλόγων ΔΕΠ Ιατρικής των πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που έγινε το προηγούμενο Σάββατο στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην αντιπροσωπεία των πανεπιστημιακών γιατρών συμμετείχαν η Α. Αστερίου, πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής Αθήνας και ο Π. Μακρής, γενικός γραμματέας του συλλόγου ΔΕΠ Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από την πλευρά τους, οι πανεπιστημιακοί γιατροί εξέθεσαν το σύνολο των προβλημάτων που αφορούν στις αμοιβές, τις εργασιακές σχέσεις και την άσκηση του ιατρικού - εκπαιδευτικού τους έργου. Ακόμα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την ιδιωτικοποίηση που επιχειρείται στην Υγεία με την εφαρμογή του νόμου 2889/01 και τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα πλαίσια των δημοσίων νοσοκομείων.

Η Αλ. Παπαρήγα, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο και σύνθετο ρόλο των πανεπιστημιακών γιατρών, υπογράμμισε ότι αυτός μπορεί να ασκηθεί με την πλήρη και αποκλειστική απασχόλησή τους, όπως και όλων των υγειονομικών στα πλαίσια ενός πραγματικά δημόσιου συστήματος Υγείας και εκπαίδευσης. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του συστήματος που παρέχει δωρεάν και ισότιμες υπηρεσίες Υγείας σε όλο το λαό θα είναι η ιατρική έρευνα και η εκπαίδευση των γιατρών. Μέσα σε ένα τέτοιο σύστημα οι πανεπιστημιακοί γιατροί μπορούν να αναπτύξουν ολόπλευρα τον επιστημονικό και κοινωνικό τους ρόλο, να θέσουν στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών τις επιστημονικές τους γνώσεις και την εμπειρία τους, να οικοδομήσουν τις συμμαχίες τους με τους πραγματικούς συμμάχους τους, που είναι οι άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων και όχι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο χώρο της Υγείας. Η στάση αυτή των πανεπιστημιακών γιατρών θα δώσει απάντηση και στην υποκριτική τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, που με το πρόσχημα της πάταξης τις ιδιωτικής δράσης επιδιώκει να εντάξει μερίδα των πανεπιστημιακών γιατρών στη λειτουργία του λεγόμενου δημόσιου νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, ενισχύει τη δράση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στο χώρο της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε επίσης τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αποφασίζει και διατάσσει η κυβέρνηση

Την επόμενη βδομάδα δημοσιεύεται η υπουργική απόφαση. Θέλουν έσοδα για τα νοσοκομεία με κράχτες τους γιατρούς

Την επόμενη βδομάδα θα δημοσιευτεί η υπουργική απόφαση για τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, που προβλέπει χαράτσι από 15.000 - 44.000 δραχμές για τις επισκέψεις των ασθενών σε αυτά. Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος επανέλαβε - παρά τη γενική κατακραυγή που ξεσηκώθηκε - την απόφαση της κυβέρνησης για την υποβολή των ασθενών στο άγριο χαράτσι στη χτεσινή σύσκεψη του Συμβουλίου των Περιφερειακών Συμβουλίων Υγείας (ΣυΠεΣΥ) -όπου προεδρεύει ο ίδιος ο υπουργός. Η χτεσινή συνεδρίαση του ΣυΠεΣΥ ήταν διευρυμένη με την παρουσία των αναπληρωτών Γενικών Διευθυντών των ΠεΣΥ, υπηρεσιακών παραγόντων, και της ηγεσίας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Ενώσεων Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Μεταξύ των θεμάτων που περιλάμβανε η χτεσινή σύσκεψη του ΣυΠΕΣΥ ήταν και τα απογευματινά ιατρεία. Ετσι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε προσκαλέσει από την προηγούμενη βδομάδα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία αποχώρησαν μετά την εισήγηση του υπουργού. Ηταν μια προσπάθεια άμβλυνσης της αρνητικής εντύπωσης που προκάλεσε η δημοσιοποίηση της απόφασης για τα ιδιωτικά ιατρεία. Αναφερόμενος στα ιδιωτικά ιατρεία ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε: «Επειδή ακούγονται πολλά, τα απογευματινά ιατρεία θα λειτουργήσουν. Γνωρίζουμε τα πρακτικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Την επόμενη βδομάδα θα δημοσιευτεί η απόφαση, με βάση τις παρατηρήσεις και τη δημόσια συζήτηση η οποία έγινε». Στη συνέχεια ο Αλ. Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στους προέδρους των ΠεΣΥ, τονίζοντας: «Ομως με δική σας προσωπική ευθύνη θα πρέπει να διευθετηθούνε ζητήματα που εμφανίζονται ως πρακτικά προβλήματα και πράγματι σε μερικά νοσοκομεία υπάρχουν, αλλά είναι αντιμετωπίσιμα και δε θα αφήσουμε σε κανέναν να τα προβάλλει αυτά ως πρόσχημα, για τη δήθεν αναστολή λειτουργίας του θεσμού».

Εισηγήτρια στη χτεσινή συνεδρίαση του ΣυΠεΣΥ για τα απογευματινά ιατρεία ήταν η Ευ. Μπεριάτου, συντονίστρια της επιτροπής που συγκροτήθηκε. Αν και η εισήγησή της δε δόθηκε στη δημοσιότητα, εντούτοις η ίδια έδωσε το στίγμα των επιδιώξεων της κυβέρνησης με συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής.

Σύμφωνα με τη συνέντευξή της τρεις είναι οι στόχοι:

1. Ο άρρωστος να έχει πρόσβαση στο γιατρό της επιλογής του. (Μια «επιλογή» δηλαδή στην οποία τον οδήγησαν οι ατέλειωτες λίστες αναμονής για τις οποίες είναι υπεύθυνη η μέχρι τώρα πολιτική των κυβερνήσεων).

2. Η ολοήμερη λειτουργία τμημάτων υψηλής τεχνολογίας. (Είναι ένα επιχείρημα για το οποίο δεν παρουσιάστηκε ένα σχέδιο στελέχωσης και χρηματοδότησης).

3. Ο τρίτος λόγος -που αποτελεί και τον πραγματικό λόγο για την προώθηση του μέτρου- είναι: «Να εξασφαλίσουμε και έσοδα στο νοσοκομείο, προσελκύοντας ένα μέρος του κόσμου που απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα και δεν αναφέρομαι στον ιδιώτη γιατρό που κάνει το ιατρείο σε κάθε γειτονιά, αλλά στα μεγάλα και ακριβά ιδιωτικά κέντρα».

Περισσεύει βέβαια η υποκρισία, γιατί ενώ δήθεν εξορκίζουν τα «μεγάλα ιδιωτικά κέντρα» από την άλλη μεριά νομοθετούν -όπως έγινε με το νόμο για τις προμήθειες- την είσοδο των ασφαλιστικών εταιριών μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, που θα μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία με ειδικές τιμές, οι οποίες θα καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις. Και γι' αυτό θέλουν το γιατρό κράχτη για πελάτες. Είναι αποκαλυπτική η Κ. Μπεριάτου στην ίδια συνέντευξη: «Θα λειτουργήσει ο νόμος της επιλογής, διότι το ραντεβού για απογευματινό ιατρείο θα είναι για το συγκεκριμένο γιατρό. Δε σημαίνει ότι κάποιος που απέκτησε το δικαίωμα να κάνει ιατρείο σήμερα θα το έχει εσαεί, εάν έχει ένα ραντεβού την ημέρα. Γιατί το νοσοκομείο δεν μπορεί να διαθέτει προσωπικό για τέσσερις - πέντε ώρες το απόγευμα για να καλύπτει το ένα ραντεβού του γιατρού»!

Κατά τα άλλα ο Αλ. Παπαδόπουλος είπε ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε και επανέλαβε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας δε λειτούργησε επειδή δεν είχε το απαραίτητο μάνατζμεντ. Πάντως ο υπουργός Υγείας δε φάνηκε και τόσο σίγουρος για την αποτελεσματικότητα και του νέου σχήματος διοίκησης, καθώς στην εισήγησή του είπε ότι παίζεται το στοίχημα τόσο για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση, όσο και για την πολιτική ηγεσία -και τον ίδιο προσωπικά. Μπορούν να γίνουν αλλαγές εφόσον το δηλώσουμε με πράξεις και όχι με λόγια είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους προέδρους των ΠεΣΥ και τους κάλεσε να ανατρέψουν όλες τις παγιωμένες καταστάσεις, όπου υπάρχουν, όπως είπε, κάποιοι καλοβολεμένοι. Ταυτόχρονα όμως για να προλάβει αντιδράσεις συνέστησε στους προέδρους των ΠεΣΥ να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα γραφεία υποδοχής των ασθενών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ