Πέμπτη 8 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Πορεία των εργαζομένων στην Πρόνοια

Εικοσιτετράωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο Υγείας, στις 10 σήμερα το πρωί, πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στους φορείς Πρόνοιας (Εθνικός Οργανισμός Πρόνοιας, ΠΙΚΠΑ, Κέντρο Βρεφών «Η Μητέρα»), διεκδικώντας την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Πρόνοιας, αλλά και τη βελτίωση των αποδοχών τους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν το ξεκαθάρισμα του νομικού πλαισίου που αφορά στους φορείς Πρόνοιας και έχει άμεσες συνέπειες στο προσωπικό και τη λειτουργία των μονάδων, το σταμάτημα των αυθαίρετων αποσπάσεων, καθώς και την επέκταση της αποζημίωσης, που χορηγήθηκε πρόσφατα στους εργαζόμενους του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, και στους εργαζόμενους στους φορείς Πρόνοιας.

200 ράντζα στον «Ευαγγελισμό»!

Το σωματείο των εργαζομένων καταγγέλλει τη συνέχιση της αθλιότητας των συνθηκών νοσηλείας

Τις συνέπειες της απαξιωτικής για το ΕΣΥ κυβερνητικής πολιτικής στα δημόσια νοσοκομεία βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού». Ετσι, χτες, μια μέρα μετά τη γενική εφημερία του νοσοκομείου πάνω από 200 ασθενείς νοσηλεύονταν σε φορεία στους διαδρόμους.

Το γεγονός καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων για τη συνέχιση της αθλιότητας των συνθηκών νοσηλείας και εργασίας στο νοσοκομείο.

Κύρια αιτία γι' αυτή την κατάσταση είναι η ανακαίνιση των διαφόρων πτερύγων του νοσοκομείου, που κατάντησε το «γιοφύρι της Αρτας» και που είχε σαν συνέπεια από το 1999 μέχρι το 2001 να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των κλινών του «Ευαγγελισμού» κατά 130 (από 1.060 που ήταν έγιναν 930).

Σα να μην έφτανε αυτό, σε πολλές από τις ανακαινισμένες πτέρυγες το ποσοστό των κλινών που αντιστοιχούν σε θέσεις Α και Β είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των ράντζων και ένας σημαντικός αριθμός ασφαλισμένων των «φτωχών» ταμείων να νοσηλεύεται σε θέσεις Α και Β με ανάλογη επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων.

Την ίδια περίοδο και με δείγμα τον Ιανουάριο του 1999, 2000, 2001 - που είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός μήνας του έτους από άποψη πληρότητας - οι εισαγωγές ασθενών αυξήθηκαν γύρω στο 13%, ενώ το προσωπικό παρέμεινε ακριβώς το ίδιο και είναι υποχρεωμένο να βγάζει αποδεδειγμένα μεγαλύτερο όγκο δουλιάς.

«Θεωρούμε προκλητικό να νοσηλεύονται ασθενείς του "Ευαγγελισμού" στα ράντζα όταν σε διπλανά νοσοκομεία υπάρχουν πάνω από 200 κενές κλίνες», υπογραμμίζει το σωματείο και καταγγέλλει το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων για τη μη εφαρμογή του αυτονόητου - ισότιμη ένταξη στην εφημερία νοσοκομείων όπως το ΝΙΜΤΣ κλπ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Είχε το δικαίωμα στην ευκαιρία
  • Δηλώσεις της ΓΓ του ΚΕ του ΚΚΕ για την τραγική κατάληξη του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλλη
  • Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Αγγ. Τζέκης

«Είναι μια τραγική περίπτωση που αποδεικνύει ότι το σύστημα υγείας που είχαμε μέχρι τώρα στηριζόταν στη λεγόμενη ιδιωτική πρωτοβουλία, τους εράνους, τις φιλανθρωπίες εντός και εκτός εισαγωγικών - γιατί υπάρχει και η καλώς εννοούμενη κοινωνική αλληλεγγύη - ένα σύστημα που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει με αυτοματισμό και δωρεάν τις ανάγκες των παιδιών και του λαού μας», υπογράμμισε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, κατά την άφιξή της στα Γιάννενα και απαντώντας σε ερώτηση για την τραγική κατάληξη του τρίχρονου Παναγιώτη Βασιλέλλη.

«Το πρόβλημα, συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα, είναι ότι τώρα μπαίνουμε, με βάση τα κυβερνητικά μέτρα, σε μια ακόμη χειρότερη κατάσταση, όπου κάθε νοσοκομείο θα μετατρέπεται σε μια επιχειρησιακή μονάδα, με βάση το κόστος ή τη ζημιά και όχι με βάση το δικαίωμα του λαού για δωρεάν και δημόσια υγεία».

Το ίδιο θέμα τέθηκε και κατά την περιοδεία της Αλ. Παπαρήγα στο νοσοκομείο Χατζηκώστα: «Τα πράγματα είναι απλά, είπε η Αλ. Παπαρήγα. Εγώ, συνέχισε, δε θα ξεκινήσω με το τι έκανε ο διευθυντής της τράπεζας, ο οποίος βεβαίως έπρεπε να δώσει λύση. Θα ξεκινήσω από το εξής: Είναι ένα παιδί, με μια ασθένεια που πρέπει να του δοθεί μια ευκαιρία στο εξωτερικό, να δοκιμάσει, να μπορέσει να ζήσει. Ο ασφαλιστικός οργανισμός πρέπει να λύσει το θέμα. Σε ποιον ασφαλιστικό οργανισμό ανήκει ο πατέρας ή η μητέρα και αν δεν έχουν ασφαλιστικό οργανισμό εν πάση περιπτώσει να δώσει λύση το δημόσιο, το κράτος. Και πρέπει όλοι να καλύπτονται από έναν ασφαλιστικό οργανισμό. Αυτό είναι το θέμα. Το ΙΚΑ, ο ασφαλιστικός οργανισμός που ανήκαν οι γονείς, να δώσει τη δυνατότητα στο παιδί να δοκιμάσει αυτή την καινούρια μέθοδο. Και στο κάτω κάτω έτσι προχωρά η ειδική επιστήμη. Και σ' αυτόν που τον θεωρείς ετοιμοθάνατο κάνεις - με την καλή έννοια - ένα πείραμα, να του δώσεις μια ευκαιρία να ζήσει και να αναπτυχθεί και η επιστημονική έρευνα».

Επίκαιρη Ερώτηση για το ίδιο θέμα κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης και Αγγελος Τζέκης για τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

«Πολλές ευθύνες καταλογίζονται στην κυβέρνηση για την αναλγησία της στην υπόθεση του παιδιού που είχε τραγική κατάληξη. Παρότι δόθηκαν κάποιες ελπίδες στο μικρό Παναγιώτη από νοσοκομείο του εξωτερικού αντί το κράτος να αναλάβει το κόστος μετάβασης σ' αυτό - αφού δεν μπορούσε να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες - άφησε τους γονείς στην τύχη τους. Σαν να μην έφτασε αυτό, αν και είχε συγκεντρωθεί το ποσό των 100 εκατ. δραχμών από εράνους στην Εθνική Τράπεζα, δεν εκταμιεύτηκε το ποσό με δικαιολογία το νόμο 510/31, με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό γιατί το κράτος δε φρόντιζε με δικά του έξοδα να μεταφερθεί ο μικρός Παναγιώτης έγκαιρα στο εξωτερικό, ώστε να δώσει με όποιες ελπίδες υπήρχαν τη μάχη για τη ζωή του».

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ
Εφαρμογή με αυταρχισμό και χωρίς πειθώ

Προχειρότητες ενόψει της γενικής απογραφής του πληθυσμού στις 18.3.2001, στην οποία οι ενήλικες καλούνται να δηλώσουν αν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων ή όχι

Το έντυπο που θα δοθεί στους πολίτες τη μέρα της απογραφής. Το γραμματόσημο θα το πληρώσει ο αποστολέας
Το έντυπο που θα δοθεί στους πολίτες τη μέρα της απογραφής. Το γραμματόσημο θα το πληρώσει ο αποστολέας
Στην αυταρχική εφαρμογή του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις, 2737/1999, και παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας των επιστημόνων - αλλά και αυτών που έκαναν μεταμοσχεύσεις - προχωρά η κυβέρνηση ενόψει της γενικής απογραφής του πληθυσμού στις 18.3.2001. Ο νόμος 2737/99 προβλέπει ότι σε κάθε γενική απογραφή κάθε ενήλικος απογραφόμενος ατομικά καλείται να δηλώσει εγγράφως σε ειδικό έντυπο αν συναινεί ή όχι στην αφαίρεση ιστών και οργάνων μετά το θάνατό του.

Κι ενώ η ιδέα της δωρεάς οργάνων έχει ως κύριο μέσο την πειθώ, ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, οργάνωσε χτες συνέντευξη Τύπου για να στείλει μήνυμα σε όσους διαπιστώνουν ότι ο νόμος οδήγησε σε πισωγυρίσματα και να δηλώσει ότι θα εφαρμοστεί σε όλα τα σημεία. Μάλιστα, ο υπουργός επέλεξε για την επίδειξη των αυταρχικών του διαθέσεων την ίδια μέρα που γινόταν η ημερίδα στη ΓΣΕΕ με θέμα τις μεταμοσχεύσεις και στην οποία εκφράστηκε η άποψη ότι ο νόμος πρέπει να αποσυρθεί και να ισχύσει ο προηγούμενος νόμος, 1383/83.

Ο Αλ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι οι κύριες ενστάσεις είναι για τα αρχεία και τη σύνθεση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), το κεντρικό όργανο που προβλέπει ο νόμος 2737/1999, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ο υπουργός Υγείας είπε ότι τα αρχεία θα μεταφερθούν στον ΕΟΜ, ενώ πρόσθεσε ότι αν «εν τοις πράγμασι» διαπιστωθούν ελλείψεις θα γίνουν αλλαγές.


Στη χτεσινή συνέντευξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας παραβρέθηκε και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΜ και παρουσιάστηκε το έντυπο το οποίο θα δοθεί στους ενήλικες τη μέρα της απογραφής.

Πέρα απ' τον πρόχειρο τρόπο με τον οποίο συντάχτηκε το έντυπο, προκάλεσε τα σχόλια των δημοσιογράφων το γεγονός ότι ο απογραφόμενος πρέπει να πληρώσει και το γραμματόσημο της αποστολής του εντύπου στον ΕΟΜ.

Οταν τέθηκε η ερώτηση αν η πληρωμή του γραμματοσήμου αποτελεί αποτρεπτικό στοιχείο, ο πρόεδρος του ΕΟΜ, Γ. Βλαχογιάννης, είπε ότι όταν κάποιος πάρει τη σημαντική απόφαση της δωρεάς δεν τον αποτρέπει ένα γραμματόσημο. Επενέβη, όμως, ο Αλ. Παπαδόπουλος για να προσθέσει ότι θα γίνει επαφή με τα ΕΛΤΑ για να προσφέρουν ατελώς την αποστολή των δελτίων.

Ο Γ. Βλαχογιάννης είπε πως όταν κάποιος συμπληρώσει το δελτίο μπορεί να το ακυρώσει με γραπτή ή προφορική δήλωση.

Αναποτελεσματικός και λανθασμένος τρόπος

Τον αναποτελεσματικό και λανθασμένο τρόπο, με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει την απογραφή των δωρητών οργάνων, στιγμάτισε η πλειοψηφία όσων πήραν μέρος στην ημερίδα που έγινε στη ΓΣΕΕ.

Οπως υπογράμμισαν, η προσέγγιση των πολιτών για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που είναι λογικό να προκαλεί φόβο ή και δυσπιστία, θα έπρεπε να γίνει πολύ διαφορετικά και αφού έχει προηγηθεί η κατάλληλη ενημέρωση για όλες τις παραμέτρους της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. «Ακόμα και αν κατά την απογραφή - που διαρκεί δυο λεπτά και γίνεται από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δε γνωρίζουν τίποτα για τις μεταμοσχεύσεις - δηλώσει το 10% των Ελλήνων ότι επιθυμεί να γίνει δωρητής οργάνων, αυτό θα είναι εντελώς πλασματικό», υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Παγερή και προκλητική στάση του υπουργού Υγείας

Με τη στερεότυπη φράση «άλλη ερώτηση!» ο Αλ. Παπαδόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει, έστω και σε μία ερώτηση των δημοσιογράφων, για τον μικρό Παναγιώτη

Με παγερό και προκλητικό τρόπο ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος προσπάθησε χτες να δώσει την εντύπωση του λήξαντος θέματος για την περίπτωση του μικρού Παναγιώτη.

Ετσι -με έντονα του δείγματα του εκνευρισμού - αρνήθηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων που του υπέβαλαν με τη στερεότυπη φράση: «Αλλη ερώτηση»!

Ιδού ένα τμήμα των απαντήσεων του υπουργού:

ΔΗΜ: Η κοινή γνώμη απαιτεί να πέσουν κεφάλια ενδεχομένως και μέσα από το υπουργείο.

Α.Π: Αλλη ερώτηση.

ΔΗΜ: Γιατί δεν απαντάτε;

Α. Π: Απαντήσαμε χτες στη Βουλή.

ΔΗΜ: Αφουγκράζεστε την κοινή γνώμη κ. υπουργέ;

Α.Π: Αλλη ερώτηση αγαπητέ μου.

ΔΗΜ: Η κ. Σπυράκη θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο;

...

ΔΗΜ: Επειδή είναι θέμα που απασχολεί την κοινή γνώμη μπορείτε να μας δώσετε μία εξήγηση, έστω σαν αυτή που δώσατε χθες στη Βουλή;

Α.Π: Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανα στη Βουλή και στην ανακοίνωση του υπουργείου. Ημουν απολύτως διευκρινιστικός στη Βουλή χτες (σ.σ. προχτές) Αλλη ερώτηση...

ΔΗΜ: Οι συνεργάτες σας κοιμούνται τα βράδια κ. υπουργέ;

Α.Π: Ευχαριστούμε (Εχει σηκωθεί να φύγει).

ΔΗΜ: Στο δρόμο σάς σταματούν να σας ρωτήσουν τι έκανε το υπουργείο Υγείας;

Αλλά ο υπουργός είχε βγει από την αίθουσα

Βέβαια, στον πυρήνα αυτών των ερωτήσεων δεν ήταν ο εντοπισμός των πραγματικών αιτίων που οδήγησε στην τραγική κατάληξη του Παναγιώτη.

Ωστόσο, όμως, η άτεγκτη στάση του υπουργού οδήγησε στο ίδιο αποτέλεσμα, το οποίο ίσως προσπαθούσε να αποφύγει: Στο τηλε-σόου

«Ο νόμος πρέπει να διαγραφεί»

Δραματικές διαπιστώσεις στη χτεσινή ημερίδα για τις μεταμοσχεύσεις, που έγινε στη ΓΣΕΕ

Την οπισθοδρόμηση της χώρας μας στον τομέα της δωρεάς οργάνων, που είναι δώρο ζωής και μοναδική ελπίδα σωτηρίας για χιλιάδες ασθενείς, σαν αποτέλεσμα της έλλειψης ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και των ανεύθυνων πειραματισμών της κυβέρνησης στον κρίσιμο αυτό τομέα, επισήμαναν χθες οι βασικοί φορείς που ασχολούνται με τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη ΓΣΕΕ.

«Ο νόμος αυτός πρέπει να διαγραφεί εκ βάθρων», τόνισαν οι επιστήμονες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στις μεταμοσχεύσεις, οι φορείς των νεφροπαθών, ακόμα και ...βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που βίωσαν οι ίδιοι το πρόβλημα, αναφερόμενοι στο νόμο 2737/99, που ψήφισε και σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων και καταργώντας τον προηγούμενο νόμο 1383/83, που είχε ψηφιστεί από το σύνολο των κομμάτων και αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα στις μεταμοσχεύσεις.

Στην έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου, στην προκατάληψη και τον ανθρώπινο φόβο, απέδωσε η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη την κάμψη της δωρεάς οργάνων στη χώρα μας.

Την ημερίδα, με θέμα το μεταμοσχευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα, διοργάνωσαν η ΓΣΕΕ, η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων (ΕΕΜ), η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία (ΕΝΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (ΠΟΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και συμμετείχαν διευθυντές των μεταμοσχευτικών κέντρων της Ελλάδας, εκπρόσωποι ιατρικών συλλόγων, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, των μαζικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων, της κοινωνίας.

Οπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, παρά τις σημαντικές προόδους της επιστήμης τα τελευταία 40 χρόνια στον τομέα των μεταμοσχεύσεων και το άριστο έμψυχο επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει η χώρα μας, οι μεταμοσχεύσεις μειώνονται απογοητευτικά.

Τα νούμερα που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή ημερίδα δίνουν το στίγμα του προβλήματος: Την τελευταία πενταετία παρουσιάστηκε αύξηση του αριθμού των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών της τάξεως του 29%. Ο συνολικός αριθμός των αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών στη χώρα μας φτάνει τους 6.500, ενώ 450 περίπου ασθενείς εισέρχονται κάθε χρόνο στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης. Ωστόσο, οι μεταμοσχεύσεις μειώθηκαν δραματικά, καθώς οι πτωματικοί δότες για το 1999 ήταν μόλις 57. Τα πράγματα ήταν ακόμα πιο απογοητευτικά το 2000, καθώς υπήρξαν μόλις 32 πτωματικοί δότες, δηλαδή 1,5 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 14 και στην Ισπανία σταθερά πάνω από 20 τα τελευταία χρόνια.

Η αύξηση του συνόλου των ασθενών σε αιμοκάθαρση που δε βρίσκει διέξοδο στη μεταμόσχευση έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των ασθενών, που περιμένουν εναγωνίως τη μεταμόσχευση. Σήμερα, η λίστα αναμονής αριθμεί 1.180 ασθενείς.

Κάτω από ένα τέτοιο ζοφερό κλίμα, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του Ν. 2737/99, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις του συνόλου των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, ακόμα και των νομικών.

«Το κύριο λάθος του νέου νόμου είναι η υφέρπουσα, αλλά σαφής επιβολή για κάτι που έπρεπε να γίνεται οικειοθελώς», τόνισε στην ομιλία του ο Ν. Φίλιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας και υπογράμμισε ότι από τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων πρέπει να αφαιρεθεί κάθε υποψία εμπορευματοποίησης.

Την αντίδραση των φορέων προκαλούν επίσης οι απαράδεκτοι περιορισμοί που τίθενται με το νόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χάρις στον πρόσφατο νόμο υπήρξε περίπτωση όπου ο πεθερός ενός νεφροπαθούς δεν μπορούσε να δώσει το νεφρό του στο γαμπρό του, με αποτέλεσμα η μεταμόσχευση να γίνει στο εξωτερικό, με την πληρωμή από το ελληνικό κράτος χιλιάδων δολαρίων.

Αντιδράσεις προκαλεί, επίσης, η μονομερής επάνδρωση του νεοϊδρυθέντος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), από τη σύνθεση του οποίου απουσιάζουν οι πλέον αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς και ο οποίος είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου! Επίσης, όσα προβλέπει ο νόμος για τη συναίνεση του δότη για τη δωρεά οργάνων, αλλά και κρίσιμα ιατρικά ζητήματα, όπως η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στη χθεσινή ημερίδα ο Ι. Διαμαντίδης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος πριν έξι μήνες υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, είπε: «Το νέο νόμο τον ψήφισα και γω, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αλλάξει. Δε νοείται ένας δευτέρου βαθμού συγγενής να μην μπορεί να δώσει μόσχευμα στο συγγενή του».

Κοινός τόπος των ομιλητών ήταν η ανάγκη αναστολής του Ν. 2737/99 και η επαναφορά του Ν. 1383/83, που είναι αποδεκτός από το σύνολο των φορέων, με πλήρη ενεργοποίηση των διατάξεών του και ενίσχυση του δυναμικού της Υπηρεσίας Συντονισμού και Ελέγχου των Μεταμοσχεύσεων. Διαφορετικά, η άμεση τροποποίηση των βασικών διατάξεων του Ν. 2737/99. Η οργάνωση υπηρεσίας συντονιστών μεταμοσχεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μεταμοσχευτικά Κέντρα.

Η ανάγκη για τη διενέργεια πανελλαδικής καμπάνιας για τη διάδοση της ιδέας της δωρεάς οργάνων στην οικογένεια, στην εκπαίδευση, στα νοσοκομεία, στην εκκλησία, στους χώρους δουλιάς.

  • Ημερίδα αφιερωμένη στη γυναίκα νεφροπαθή και στη δωρεά οργάνων σώματος πραγματοποιεί σήμερα στις 10 π.μ., στην αίθουσα τελετών της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών.
ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ
Οι βομβαρδισμοί προκαλούν καρκίνους σε αμάχους

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για το απεμπλουτισμένο ουράνιο περιορίζεται στη ραδιενέργεια και όχι τη μέτρηση τοξικών ρύπων, ενώ ενδιαφέρεται για τις επιπτώσεις της στους υπηρετούντες στρατιώτες της KFOR και όχι στους άμαχους της περιοχής τονίζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής.

Η έκθεση της ΕΕ δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα και αφορά τις μετρήσεις απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Κόσσοβο και στη Βοσνία. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΕ στα δείγματα που μετρήθηκαν κατά την εποχή των δειγματοληψιών δεν παρατηρήθηκε αύξηση της ραδιενέργειας «σε υψηλά επίπεδα, τέτοια που να δικαιολογούν την εμφάνιση καρκίνων ή λευχαιμιών». Οι ερευνητές πάντως δεν απέκλεισαν την πιθανότητα εμφάνισης τέτοιων νόσων σε συνέργεια με την τοξική ρύπανση της περιοχής ή σε σχέση με τη γενετική προδιάθεση κάποιου ατόμου.

Η Ιατρική Εταιρεία υπενθυμίζει ότι από την εποχή που δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες μετρήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας είχε επισημάνει πως δεν αναμενόταν αύξηση της ραδιενέργειας μετά τόσο χρονικό διάστημα, επειδή η χαμηλού επιπέδου ραδιενέργεια είχε ήδη προχωρήσει σε βάθος και αναμένεται να εντοπιστεί (σε μειωμένα επίπεδα) στην τροφική αλυσίδα. Επίσης υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται ιατρικά κάθε αύξηση οιουδήποτε ποσού προσλαμβανόμενης ακτινοβολίας από το άτομο, εκτός αν συντρέχουν σοβαροί υπέρ της υγείας του λόγοι (π.χ. ακτινογραφία) και ο βομβαρδισμός αμάχων με επικίνδυνα ραδιενεργά απόβλητα (Ουράνιο 238 και 236, Αμερίκιο και Πλουτώνιο) δεν έγινε για να προασπίσει την υγεία τους. «Αντίθετα η πρόσφατη αποκάλυψη περιεκτικότητας του γνωστού καρκινογόνου ραδιενεργού Θορίου (με χρόνο ημιζωής 14 δισ. χρόνια και με εκπομπή ραδιενέργειας τύπου α αλλά και γ που είναι πολύ πιο επικίνδυνη) στα τροχιοδεικτικά του αντιαρματικού πυραύλου «Μίλαν» είναι μια ακόμη απόδειξη, τόσο της εγκληματικής αδιαφορίας των κατασκευαστών όπλων για τις συνέπειες στην υγεία, όχι μόνο των αντίπαλων αμάχων και του περιβάλλοντος, αλλά και των «φίλιων» στρατιωτών και των ανύποπτων περιοίκων στρατιωτικών βάσεων, όσο και της ανεπάρκειας των στρατιωτικών και πολιτικών κύκλων για τη θωράκιση του πληθυσμού όχι πια από εχθρικά, αλλά από τα δικά μας επικίνδυνα όπλα» τονίζει η Εταιρεία.

Ηδη, όπως σημειώνει η Εταιρεία, στη Βοσνία (στην οποία δε βομβαρδίστηκαν ούτε εργοστάσια χημικών και βιολογικών όπλων - όπως επιχειρηματολογούν για την περίπτωση στο Ιράκ - ούτε πετροχημικά εργοστάσια - όπως ήδη ισχυρίζονται για τη Γιουγκοσλαβία) γίνονται ιατρικές ανεξάρτητες έρευνες, που τεκμηριώνουν την αύξηση των αναμενόμενων καρκίνων στον άμαχο πληθυσμό.

Η Ιατρική Εταιρεία θεωρεί ότι τα ραδιενεργά όπλα θα έπρεπε να θεωρούνται ήδη παράνομα, σύμφωνα με το ισχύον Διεθνές Δίκαιο και τους ανθρωπιστικούς νόμους, επειδή οι βλάβες που προξενούν συνεχίζουν να υπάρχουν μετά την κατάπαυση των εχθροπραξιών, πλήττουν την υγεία των αμάχων, συμπεριλαμβανόμενων των παιδιών και των μελλοντικών γενεών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να προκαλέσουν βλάβες στο περιβάλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ