Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΓΕΙΑ
Εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ

Νέα εθελοντική αιμοδοσία οργανώνει το ΠΑΜΕ την Κυριακή 21 Γενάρη, στην αίθουσα του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως) από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Οπως αναφέρει, «η μη ύπαρξη αποθεμάτων αίματος στο ΕΚΕΑ, η έξαρση των ιώσεων, τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης για την υγεία και περίθαλψη, η θλιβερή εικόνα του συστήματος Υγείας, οι αυξημένες ανάγκες για αίμα ιδιαίτερα των ατόμων με μεσογειακή αναιμία, κάνουν αναγκαία τη μαζική συμμετοχή» στην εθελοντική αιμοδοσία.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τώρα ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας με χρηματοδότηση και προσλήψεις

Τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία αναδεικνύουν οι βουλευτές του Κόμματος

Eurokinissi

Επίκαιρη Επερώτηση για τις οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία κατέθεσε σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα, προς τον υπουργό Υγείας.

Την Επίκαιρη Επερώτηση υπογράφουν οι Νίκος Αμπατιέλος, Γιάννης Γκιόκας, Βιβή Δάγκα, Γιάννης Δελής, Σεμίνα Διγενή, Νίκος Εξαρχος, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Αφροδίτη Κτενά, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος, Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης, Λεωνίδας Στολτίδης, Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Τσοκάνης.

Ακολουθεί ολόκληρη η Επίκαιρη Επερώτηση.

***

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, με τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων, τα οποία η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει «απογειώσει», είναι σε σχετική ή και απόλυτη επιδείνωση. Η αύξηση των ασθενών από τον κορονοϊό, την εποχική γρίπη, σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό αλλά και στις υποδομές στις δημόσιες μονάδες Υγείας, δημιουργεί βάσιμη ανησυχία επανάληψης του αποκλεισμού χιλιάδων ασθενών από το «σύστημα Υγείας της μίας νόσου» και τον περαιτέρω πολλαπλασιασμό των ανικανοποίητων αναγκών.


Διευρύνεται η απόσταση ανάμεσα στις λαϊκές ανάγκες, στις δυνατότητες που υπάρχουν και στον βαθμό ικανοποίησής τους από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Η ικανοποίηση ακόμα και στοιχειωδών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών, τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα της Υγείας όσο και στο κατ' όνομα δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχώς προσαρμόζει τη λειτουργία του στα επιχειρηματικά κριτήρια και στην εμπορευματοποιημένη παροχή των εργασιών του, είτε έμμεσα, πουλώντας στα ασφαλιστικά ταμεία, είτε άμεσα στους ασθενείς, με τις πληρωμές στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία και διευρύνοντας την «αγορά» και στα χειρουργεία εντός και εκτός των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τις μαζικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζόμενων υγειονομικών, την ανάδειξη των σοβαρών προβλημάτων και τις διεκδικήσεις τους, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, για τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, τη μαζική ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας κυρίως σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Αυτό απαιτούν τα αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας από βασικές ιατρικές ειδικότητες, από έλλειψη στοιχειώδους ιατρικού εξοπλισμού, από το ελλιπές σε αριθμό και γηρασμένο ιατρικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, τον εξαναγκασμό σε περιπλάνηση ανά την Ελλάδα των ασθενών, ακόμα και του παιδικού πληθυσμού, γιατί στην περιοχή που ζουν είναι «φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ΜΕΘ ή σε χειρουργικά τραπέζια που δεν λειτουργούν γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Αυτά δεν είναι απόρροια ανικανότητας και έλλειψης σχεδιασμού για την αντιμετώπισή τους. Αντίθετα, είναι απόρροια της κυβερνητικής πολιτικής, που σχεδιάζει και υλοποιεί το λεγόμενο «νέο ΕΣΥ», ακόμα πιο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο, με βελτιωμένους τους «οικονομικούς δείκτες», σύμφωνα με τα «προαπαιτούμενα» και τους αντιλαϊκούς δημοσιονομικούς στόχους, και ταυτόχρονα με πορεία επιδείνωσης της λαϊκής Υγείας.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για μέτρα που θα βελτιώσουν την κατάσταση είναι κυριολεκτικά στον αέρα και καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες. Διότι όλα τα μέτρα έχουν ως προϋπόθεση να μην αντιστρατεύονται τα κριτήρια της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, που βασική συνιστώσα είναι η όσο γίνεται συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, επομένως και όλα όσα σχετίζονται με τις ανάγκες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασής της. Γι' αυτό και ανεξάρτητα του τρόπου διαχείρισης αυτής της πολιτικής, ο στόχος είναι η ελαχιστοποίηση των δωρεάν παροχών στα λεγόμενα «βασικά πακέτα», η μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση της ατομικής ευθύνης πληρωμών για μεγαλύτερο μέρος των αναγκών. Αυτό είναι και το «θερμοκήπιο» μέσα στο οποίο ενισχύονται τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρηματικές μονάδες του Δημοσίου, αλλά και η ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία σε επίπεδο ομίλων που κερδοφορούν πάνω στις ανάγκες του πληθυσμού.

Η πολιτική της κυβέρνησης, που αναγορεύει τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ως «ενιαίο χώρο» και ως λύση των ανεπαρκειών του δημόσιου τομέα, ουσιαστικά πρόκειται για θεσμική κατοχύρωση μιας κατάστασης που ωρίμασε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη συμβολή όλων των κυβερνήσεων. Πριν οι ασθενείς έτρωγαν «πόρτα» στις δημόσιες μονάδες Υγείας και κατέφευγαν στον ιδιωτικό, τώρα αυτό θα γίνεται με θεσμοθετημένο τρόπο μέσω των ΣΔΙΤ, είτε εντός των δημόσιων μονάδων Υγείας είτε με «αυτοτελή» τη λειτουργία τους. Για τους ασθενείς, όμως, αυτό θα έχει ακόμα πιο επώδυνες συνέπειες. Αύξηση των πληρωμών ή συμπληρωμών, αλλά και ακόμα μεγαλύτερη αναρχία στην ανάπτυξη του συστήματος Υγείας, αφού ο ιδιωτικός τομέας επενδύει εκεί που προσδοκά μεγαλύτερο κέρδος και όχι για να καλύψει τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες, και αντίστοιχα ο δημόσιος, για να εξασφαλίσει αυξημένα έσοδα για να είναι «βιώσιμος», θα αναπτύσσει εκεί όπου ικανοποιείται αυτή η ανάγκη. Ταυτόχρονα, τα μειωμένα έξοδα θα εξασφαλίζονται με λιγότερο και φτηνότερο προσωπικό, που ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας, με τις παντός είδους ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ορισμένα βασικά στοιχεία που δείχνουν διαχρονικά ορισμένους δείκτες στην Υγεία, αλλά και τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, αποδεικνύουν ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτήν την πολιτική. Κερδισμένο βγαίνει το κεφάλαιο και χαμένος ο λαός και η υγεία του, όπως αυτό προδιαγράφεται και από τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού.

Η χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού συνολικά στο υπουργείο Υγείας για το 2024 είναι 5,705 δισ. ευρώ και το 2023 διαμορφώθηκε στα 5,455 δισ. ευρώ, ενώ αρχικά είχαν προϋπολογιστεί 4,776 εκατ. ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ του 2024 και του διαμορφωμένου ποσού των δαπανών του 2023 είναι επιπλέον 250 εκατ. ευρώ. Αυτή η κρατική χρηματοδότηση εγγυάται ότι η κατάσταση των δημόσιων μονάδων Υγείας όχι μόνο δεν θα μείνει σταθερή στα σημερινά απαράδεκτα επίπεδα, αλλά θα επιδεινωθεί περαιτέρω.

Δαπάνες Υγείας

Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν (2021 - ΕΛΣΤΑΤ) είναι πολύ αποκαλυπτική η κατανομή της δαπάνης. Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες Υγείας ήταν 16,665 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο της δαπάνης στην Υγεία φαίνεται ότι το κράτος συμμετέχει με 30,4%, ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες είναι 69,6% - άμεσες 37,8% και έμμεσες (ΟΚΑ) 31,8%. Αυτή η κατανομή των δαπανών στην Υγεία αντανακλά την πολιτική περιορισμού της κρατικής δαπάνης και την ανάληψη μεγαλύτερου βάρους από τον λαό.

Ενα μέρος της αυξημένης δαπάνης του λαού οφείλεται στις περιορισμένες και πίσω από τις σύγχρονες ανάγκες θεσμοθετημένες παροχές του κανονισμού του ΕΟΠΥΥ. Π.χ. διαγνωστικές εξετάσεις με «πλαφόν», ή που δεν αποζημιώνονται, σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση για τη στοματική υγεία (98,5% ιδιωτικές πληρωμές) κ.λπ. Ενα άλλο, μεγάλο μέρος οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα και οι θεσμοθετημένες παροχές του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να ικανοποιηθούν από τις δημόσιες μονάδες Υγείας και εξαναγκάζουν μεγάλο μέρος των ασθενών να καταφεύγουν στους επιχειρηματίες της Υγείας, πληρώνοντας επιπλέον ποσά.

Για τις προσλήψεις προσωπικού

Με τα δεδομένα της χρόνιας υποστελέχωσης, η κυβέρνηση αναφέρεται σε 6.500 προσλήψεις, που αν και εφόσον γίνουν, το «ισοζύγιο» είναι επιπλέον 408 άτομα. Αυτά δεν αρκούν ούτε για τη λειτουργία των 55 κλειστών χειρουργικών τραπεζιών στην Αττική και την αναγκαία στελέχωση των ΜΕΘ, για να λειτουργούν με όρους ασφάλειας, και πολύ περισσότερο βέβαια τις χιλιάδες ελλείψεις που υπάρχουν για τις στοιχειώδεις ανάγκες του πληθυσμού.

Επομένως, η κατάσταση θα επιδεινωθεί και θα συνεχιστεί η πολιτική της «κινητικότητας» των υγειονομικών, η αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών, η παράταση του εργάσιμου βίου και η αξιοποίηση συνταξιούχων, οι διπλοβάρδιες των νοσηλευτών, η υπερεφημέρευση των γιατρών κ.λπ., με όλα τα αρνητικά αποτελέσματα για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αλλά και των όρων δουλειάς των υγειονομικών.

Για τη φαρμακευτική περίθαλψη

Οι ασθενείς κάθε χρόνο έχουν όλο και μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική περίθαλψη. Ετσι, το 2021 η συμμετοχή τους έφτασε στα 1,608 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω ποσά, μόνο το 23,8% αντιστοιχεί στη θεσμοθετημένη συμμετοχή των ασθενών στη δαπάνη. Το 76,2% είναι δαπάνη λόγω της διαφοράς μεταξύ «ασφαλιστικής τιμής» και λιανικής τιμής των φαρμάκων, που κατά κύριο λόγο την πληρώνουν οι ασθενείς, των ΜΗΣΥΦΑ και των φαρμάκων της αρνητικής λίστας, που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης της ΝΔ για την Υγεία, ότι είναι «δύο προτεραιότητες που πρέπει να τρέχουν παράλληλα: Η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, προσβάσιμο από όλους, και από την άλλη πλευρά η Υγεία ως επιχειρηματικότητα», αποτελεί - ίσως με ελάχιστες φραστικές διαφοροποιήσεις - κοινό στόχο και για τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Οι προτεραιότητες αυτές στον καπιταλισμό «τρέχουν» ταυτόχρονα, αλλά όχι παράλληλα. Για την ακρίβεια, πάνε αντίθετα, αφού στη μία λωρίδα βρίσκεται «η Υγεία ως κοινωνικό αγαθό» και στο αντίθετο ρεύμα «η Υγεία ως επιχειρηματικότητα».

Οι εξελίξεις στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός. Τον δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών ή τον σημερινό, που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα και έχει οδηγήσει στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση. Από την έκβαση αυτής της αντιπαράθεσης θα κριθεί και η κατάκτηση του συστήματος Υγείας που θα υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.

Το ΚΚΕ τονίζει τη σημασία του αγώνα ώστε οι εργαζόμενοι να αντιστοιχήσουν τις διεκδικήσεις τους με τις σύγχρονες ανάγκες τους. Να δυναμώσει η λαϊκή συσπείρωση και πάλη που θα διαμορφώνει τους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους για έναν άλλον δρόμο ανάπτυξης της παραγωγής και της οικονομίας, με εργατική - λαϊκή εξουσία, όπου στο επίκεντρο θα είναι η καθολική και απολύτως δωρεάν ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας. Γι' αυτό απαιτείται ενιαίο, σύγχρονο, αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα Υγείας, πανελλαδικά αναπτυγμένο, με κεντρικό σχεδιασμό, πλήρως και επαρκώς χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Απαιτείται ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης φαρμάκων και εμβολίων από τις κρατικές μονάδες Υγείας, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το δίκτυο των κρατικών φαρμακείων, και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον χώρο του Φαρμάκου. Με όσο είναι δυνατόν αυτοτέλεια στην παραγωγή όλων όσα απαιτούνται σε ιατρικά μηχανήματα, φάρμακα, εμβόλια, υγειονομικό υλικό κ.λπ., αξιοποιώντας τη δυνατότητα όλων των αναγκαίων για την εξασφάλισή τους. Μόνο με αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί η Υγεία να αποτελέσει ένα κατοχυρωμένο και διασφαλισμένο από το λαϊκό κράτος, καθολικό και δωρεάν λαϊκό δικαίωμα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ διεκδικεί:

  • Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των άλλων μονάδων Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των κλάδων και ειδικοτήτων σε όλες τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Ανοιχτή προκήρυξη προσλήψεων με αποκλειστικό κριτήριο τα τυπικά προσόντα.
  • Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών, των εργαζομένων με «μπλοκάκι», των συμβασιούχων και των εργαζομένων των ιδιωτικών συνεργείων. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικών μορφών εργασίας.
  • Ουσιαστικές αυξήσεις των μισθών, κατάργηση όλων των νόμων περικοπής των αποδοχών, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Εξασφάλιση, από το κράτος, των πρόσθετων απαιτήσεων της κατοικίας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
  • Ενταξη του συνόλου των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Αύξηση του αριθμού εισαγωγής στις σχολές Νοσηλευτικής και Ιατρικής, για να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμα η αυξημένη ανάγκη στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας και ιδιαίτερα της ΠΦΥ με ανάλογο σχεδιασμό στην κατανομή των ειδικοτήτων.
  • Συγκρότηση κρατικού σώματος γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας, πλήρως στελεχωμένου με το ανάλογο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό (γιατροί και μηχανικοί Εργασίας, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας, επιθεωρητές κ.λπ.), που θα λειτουργεί στο Κέντρο Υγείας κάθε περιοχής. Κατάργηση των Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) του επαγγελματικού κινδύνου. Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
  • Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι λαϊκές ανάγκες για όλες τις υπηρεσίες ΠΦΥ, όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.
  • Να αναπτυχθούν δημόσιο νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική και παιδιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Να επαναλειτουργήσουν όλα τα δημόσια νοσοκομεία που έκλεισαν ή καταργήθηκαν κλινικές και τμήματα μέσω των συγχωνεύσεων. Ανάπτυξη δημόσιων κέντρων αποκατάστασης με πλήρη στελέχωση και επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό.
  • Ανάπτυξη πανελλαδικά δημόσιου συστήματος επείγουσας ιατρικής (EKAB) με επαρκή στελέχωση, τεχνικό εξοπλισμό και μέσα μεταφοράς.
  • Ανάπτυξη τμημάτων με διεπιστημονικές ομάδες για την παρακολούθηση των ασθενών που νόσησαν από τον κορονοϊό. Πλήρη και δωρεάν εξασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών αποκατάστασης.
  • Καμία εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ - εργολάβοι) στις ιατρικές, νοσηλευτικές, εργαστηριακές και υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.
  • Να ενταχθούν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και εμβόλια στο καθεστώς της πλήρους αποζημίωσης από το κράτος ή μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, με τη χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και φορολόγηση του κεφαλαίου.
  • Ολες οι εργασίες στην Υγεία για τις οποίες οι ασθενείς εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα να αποζημιώνονται 100% με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Πλήρη και δωρεάν παροχή των εργασιών για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της στοματικής υγείας, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Δωρεάν διάθεση στα συμπληρώματα διατροφής, στο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμεΑ.
  • Δημιουργία δημόσιων ξενώνων για τη δωρεάν φιλοξενία (στέγαση, σίτιση) και δωρεάν μετακίνηση των συνοδών των ασθενών που νοσηλεύονται ή κάνουν θεραπείες εκτός του τόπου κατοικίας τους.
  • Πλήρεις υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης στους μετανάστες αποκλειστικά από τις δημόσιες μονάδες Υγείας.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η κυβέρνηση για την πολιτική της στον χώρο της Υγείας.

Φρακάρουν τα δημόσια νοσοκομεία, «όλα υπό έλεγχο» κατά την κυβέρνηση

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
«Oλα είναι υπό έλεγχο (...) είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»: Με αυτά τα λόγια επιχειρεί να εφησυχάσει τον λαό η κυβέρνηση, διαμέσου του αρμόδιου υπουργού Αδ. Γεωργιάδη, μπροστά στην ανεξέλεγκτη εικόνα που διαμορφώνεται με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται. Οπως έλεγε χτες ο υπουργός, «δεν υπάρχει αυτή η εικόνα την οποία προσπαθούν να βγάλουν προς τα έξω». Κι αυτά όταν τους τελευταίους τρεις μήνες, και χωρίς την έξαρση των δεκάδων χιλιάδων κρουσμάτων για τα οποία κάνουν λόγο οι ειδικοί, έχουν χαθεί πάνω από 600 άνθρωποι με Covid-19.

Ποια είναι λοιπόν η εικόνα; Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν φρακάρει.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των νοσηλευόμενων με Covid, αλλά και με γρίπη, ενώ η διασπορά είναι μεγάλη στους ήδη νοσηλευόμενους και καταγράφεται αύξηση στις διασωληνώσεις, με ράντζα να υπάρχουν παντού.

Στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» οι εισαγωγές ασθενών με Covid έχουν διπλασιαστεί, όπως και τα κρούσματα γρίπης, και «ράντζα υπάρχουν όπως πάντα».

Οι ελάχιστοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν φτάσει προ πολλού στα όριά τους, με «μοναδικό μέτρο προστασίας κι αυτή τη φορά τη μάσκα», η δημόσια ΠΦΥ είναι άφαντη και τα σχολεία άνοιξαν με πρωτόκολλα υπερδιάδοσης ιών, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ισχυρίζεται ότι «δεν υπάρχει ζήτημα» και ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τους ασθενείς «να μην κάνουν του κεφαλιού τους. Να τηρούν τις οδηγίες των γιατρών»... Των ...γιατρών για τους οποίους επιδίδονται σε κυνήγι θησαυρού κάθε φορά που νοσούν ή πληρώνουν από την τσέπη τους αν θέλουν έγκαιρα τη θεραπεία τους, καθώς η ένδεια στην ΠΦΥ παραμένει κι επιδεινώνεται.

Οσο για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ο Αδ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον λαό «να μην περιμένει να γίνουν θαύματα (...) Δεν είναι ότι δεν κάνουμε προσλήψεις», επαναλαμβάνοντας τις άγονες προκηρύξεις και σηματοδοτώντας τη συνέχιση στην πολιτική της «κινητικότητας» των υγειονομικών, την αξιοποίηση των ιδιωτών γιατρών, την παράταση του εργάσιμου βίου, τις διπλοβάρδιες των υγειονομικών κι όσα συνεπάγονται για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών Υγείας.

Η κυβέρνηση εμπαίζει και τους γονείς, με τον υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για «οργανωμένη επιστροφή στα σχολεία» (βλ. σελ. 8), εννοώντας την οργανωμένη μετακύλιση των ευθυνών του κράτους στην τσέπη των γονιών, που θα πρέπει να ακριβοπληρώνουν και πάλι τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του ιού, προκειμένου να δικαιολογήσουν τις απουσίες των παιδιών τους και τα όποια μέτρα να αφορούν το άνοιγμα των παραθύρων στις αίθουσες διδασκαλίας με 25 παιδιά.

ΟΧΙ στο κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία στο Θησείο την Κυριακή 14/1

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συναυλία με τίτλο «ΟΧΙ στη διάλυση και το κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης» διοργανώνουν την Κυριακή 14 Γενάρη σωματεία και φορείς που δρουν στους συγκεκριμένους χώρους, αντιδρώντας στο σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού, και τη διοργανώνουν ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων στο ΨΝΑ (Δαφνί), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και ο Σύλλογος Φίλων Πασχόντων από Διαταραχή Πρόσληψης Τροφής «Επιστρέφω».

Στη συναυλία συμμετέχουν οι:

Νατάσσα Μποφίλιου (κιθάρα: Γιώργος Καρδιανός), Γιώτα Νέγκα (κιθάρα: Κώστας Νικολόπουλος), Στάθης Δρογώσης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Αποστόλης Ρίζος, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Frank Panx & Σαλταδόροι, «Κοινοί Θνητοί», Kollektiva, «Υπεραστικοί», Πολιτιστική Ομάδα «Quilombo».

Αύριο η Γενική Συνέλευση των παραρτημάτων Αθήνας του ΕΣΥΝ

Το ΕΣΥΝ καλεί στη Γενική Συνέλευση των παραρτημάτων Αθήνας αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της ΟΓΕ (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 4ος όροφος).

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο

Συνεδριάζει σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιο με άξονα την επιτάχυνση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης είναι η παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών» για την «πολεοδομική μεταρρύθμιση», ώστε να «τρέξουν» σχέδια του κατασκευαστικού κεφαλαίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, θα γίνει η παρουσίαση «νομοθετικών πρωτοβουλιών» για τους «όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές».

Συζήτηση θα γίνει και για την ενσωμάτωση κοινοτικής Οδηγίας «σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ενωση», όταν το μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλάσσεται «νόμιμα» με μια σειρά ρυθμίσεων και πληρώνει ελάχιστα.

Εξάλλου, στη γνωστή λογική της ατομικής ευθύνης, θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

Τέλος, θα γίνει παρουσίαση των «πρωτοβουλιών» για «τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα» με «πρόταση για τη δημιουργία της "Νέος ΟΣΕ ΑΕ"» και «στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και επενδύσεων του σιδηροδρομικού τομέα», παραδίδοντας φιλέτα του κατατμημένου δικτύου και έργου σε ιδιώτες.

Στο μεταξύ, αύριο, Τετάρτη, σε προγραμματισμένη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για επέκταση του δικαιώματος του πολιτικού γάμου για ομόφυλα ζευγάρια και του δικαιώματος στην τεκνοθεσία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το σχετικό νομοσχέδιο θα προβλέπει πως σε ένα ομόφυλο ζευγάρι που έχει ένα παιδί, θα μπορούσε να αναγνωριστεί ως κηδεμόνας και ο άντρας ή η γυναίκα που δεν είναι ο βιολογικός γονιός του παιδιού. Ωστόσο το νομοθέτημα, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν θα δίνει το δικαίωμα απόκτησης παιδιού με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, με παρένθετη μητρότητα, αλλά μόνο μέσω υιοθεσίας.

ΑΘΩΡΑΚΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Συστάσεις για ανοιχτά παράθυρα και «μη συνωστισμό» σε ... τάξεις των 25 μαθητών

Eurokinissi

Ανέξοδες συστάσεις προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς και μπόλικη «ατομική ευθύνη»: Ετσι απαντά η κυβέρνηση στην ανάγκη για λήψη άμεσων συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας στα σχολεία. Με δεδομένη την έξαρση του Covid και μιας σειράς λοιμώξεων, την κατάσταση στα σχολεία, την αρνητική πείρα από τη διαχείριση της πανδημίας τόσο σε ό,τι αφορά την προστασία της υγείας όσο και την παιδαγωγική διαδικασία, οι συστάσεις της κυβέρνησης μοιάζουν να εμπαίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, κάνοντας λόγο ξανά για ...ανοιχτά παράθυρα και ...αποφυγή συγκέντρωσης πολλών ατόμων. Κι αυτά, όταν στις σχολικές τάξεις στοιβάζονται 25 - 27 παιδιά.

Αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά ποιες και πόσο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες του λαού είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς τη στιγμή που αφήνει αθωράκιστα τα σχολεία, δηλώνει με κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητά της να προωθήσει αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ετσι, κλείνοντας και πάλι τα αυτιά στα αιτήματα των εκπαιδευτικών και γονιών για ασφαλή λειτουργία των σχολείων, το υπουργείο στην εγκύκλιό του συστήνει μεταξύ άλλων ...τακτικό πλύσιμο των χεριών και εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας, «να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού» και... «αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων - τήρηση φυσικών αποστάσεων». Συστήνεται επίσης «εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων)».

Σε ό,τι αφορά τις απουσίες των μαθητών, το υπουργείο ενημερώνει πως «με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών των σχολικών μονάδων, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε εργάσιμων ημερών, που οφείλονται στη νόσηση από τον κορονοϊό Covid-19, για το σχολικό έτος 2023-24». Οπως διευκρινίζεται, πρέπει να προηγηθεί αίτηση των γονέων ή κηδεμόνων ή των ίδιων των μαθητών αν είναι ενήλικες, με υπεύθυνη δήλωση και βεβαίωση θετικού τεστ.

Απέναντι στα παραπάνω, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας και οι οργανώσεις των Γονέων τονίζουν: «Το άνοιγμα των σχολείων και η παράλληλη έξαρση του covid προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους γονείς, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των νοσοκομείων και τις ατελείωτες ώρες αναμονής στις Παιδιατρικές Κλινικές. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά αναλώθηκε σε "ανέξοδες λύσεις" πετώντας την "μπάλα στην εξέδρα" με μοναδικό γνώμονα την "ατομική ευθύνη", με συστάσεις για ανοιχτά παράθυρα στα σχολεία και αποφυγή του συνωστισμού». Και απαιτούν: Χορήγηση δωρεάν Covid test για όλους τους μαθητές, να μην προσμετρηθεί καμία απουσία σε κανέναν μαθητή που νοσεί από Covid, να εξασφαλιστεί άδεια στους γονείς των μαθητών που θα νοσούν. Αραίωση των μαθητών με 15 μαθητές ανά Τμήμα. Στελέχωση των Παιδιατρικών Κλινικών με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Για «μνημείο εμπαιγμού και κοροϊδίας» κάνει λόγο η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σε ανακοίνωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ενώ αντίστοιχα τη στάση της κυβέρνησης καταγγέλλουν και εκπαιδευτικά σωματεία. Οπως επισημαίνει η ΑΣΕ, η κυβέρνηση «αρνείται πεισματικά, όπως και την περίοδο της πανδημίας, να υιοθετήσει τις ουσιαστικές προτάσεις των εκπαιδευτικών σωματείων, των φορέων του γονεϊκού κινήματος, γιατί τις θεωρεί κόστος. Συγκεκριμένα:

  • Τη μείωση του αριθμού των μαθητών στην τάξη.
  • Τη διενέργεια ελέγχων (test) με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σημείο αναφοράς τη σχολική μονάδα.
  • Τις μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς που αντικειμενικά θα προκύπτουν.
  • Την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δικαιούνται μόλις 15 μέρες αναρρωτική άδεια για κάθε έτος, ενώ για κάθε μέρα αναρρωτικής που λαμβάνουν, χάνουν χρήματα από τον μισθό τους. Ουσιαστικά, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί απαγορεύεται να λείψουν λόγω ασθένειας, ενώ δεν υπάρχει και καμία πρόβλεψη και για εκπαιδευτικούς - γονείς που θα νοσήσει το παιδί τους.
  • Την πρόβλεψη για εκπαιδευτικούς και μαθητές που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Η ΑΣΕ αναφέρεται και στην ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μαθητών καθώς, όπως επισημαίνει, «όπως και την περίοδο της πανδημίας και παρά τις έρευνες των εκπαιδευτικών για τις πολύπλευρες επιπτώσεις που είχε, δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για την ουσιαστική στήριξη των μαθητών που θα λείπουν από την τάξη για πολλές μέρες. Και μάλιστα, θα λείπουν περιοδικά διαφορετικές ομάδες μαθητών, γεγονός που σημαίνει ότι θα παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην εμπέδωση και διδασκαλία της ύλης».

Νεκρός τετράχρονος με λοίμωξη του αναπνευστικού

Ενας ακόμα θάνατος μικρού παιδιού με λοίμωξη στο αναπνευστικό προκαλεί ανησυχία σε υγειονομικούς και γονείς. Μετά τον χαμό του βρέφους από την Πτολεμαΐδα πριν από λίγες μέρες, τετράχρονος από τη Θάσο κατέληξε χτες το πρωί στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης.

Το παιδί στις 6 Γενάρη κατόπιν σύστασης παιδιάτρου είχε μεταφερθεί εμπύρετο στο ΚΥ του Πρίνου στη Θάσο, όπου νοσηλεύτηκε και την επόμενη μέρα διακομίσθηκε στο ΓΝ Καβάλας. Εκεί η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οι γιατροί το διασωλήνωσαν και ελλείψει παιδιατρικού νοσοκομείου και ΜΕΘ Παίδων ο 4χρονος μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ Παίδων του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Με τα αίτια του θανάτου του παιδιού να ερευνώνται, η διοίκηση του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου ενημέρωσε χτες ότι από την μικροβιολογική εξέταση προέκυψε θετικό αποτέλεσμα για τον ιό RSV (συγκυτιακός ιός) και στρεπτόκοκκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ