Κυριακή 12 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ «Ρ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Χαρίζουν σε ιδιώτες χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων

Την ακύρωση του έργου ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο Επικρατείας το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

Δεν είναι οι κτηματογραφήσεις που αποτελούν απειλή για τη δημόσια δασική περιουσία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, ενταγμένος σε μια συνολική δασοκτόνα πολιτική που ακολουθείται ενιαία και διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

Eurokinissi

Δεν είναι οι κτηματογραφήσεις που αποτελούν απειλή για τη δημόσια δασική περιουσία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, ενταγμένος σε μια συνολική δασοκτόνα πολιτική που ακολουθείται ενιαία και διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Βήμα - βήμα αποκάλυψε ο «Ρ» μέσα από τα καθημερινά ρεπορτάζ του από το Σάββατο 4 Οκτώβρη και όλη την προηγούμενη βδομάδα, το απίστευτο πλιάτσικο που έχει στηθεί μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου από μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταπατητές και ιδιώτες που διεκδικούν δάση και δασικές εκτάσεις. Ο «Ρ» ανέδειξε πως μέσα από τη διαδικασία κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου, χιλιάδες στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων χαρίζονται στην κυριολεξία σε ιδιώτες με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οπως αποδεικνύεται, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, ότι το Κτηματολόγιο γίνεται για να προστατευτεί η δημόσια δασική περιουσία, θα αποτελέσει σε τελευταία ανάλυση το βασικό ιμάντα για να χαριστούν χιλιάδες στρέμματα σε μεγαλοκαταπατητές και διεκδικητές και για να καταργηθεί έμμεσα το μαχητό τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο «Ρ» προκύπτει ότι κατά τις πρώτες 331 κτηματογραφήσεις περιοχών που ξεκίνησαν από το 1995, το Δημόσιο υπέβαλε δηλώσεις σε 187 ΟΤΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών του υπουργείου Γεωργίας, μόλις σε 12 ΟΤΑ ενεγράφη ως δικαιούχος το Ελληνικό Δημόσιο, σε 74 ΟΤΑ αγνοήθηκε παντελώς η δήλωση του Δημοσίου και ενεγράφησαν ως δικαιούχοι ακόμη και σε υφιστάμενα δάση ιδιώτες που είχαν υποβάλει δήλωση, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα του επικαλούμενου τίτλου και σε 101 ΟΤΑ το Δημόσιο ενεγράφη ως δικαιούχος μόνο στις περιπτώσεις (αφορούν το μικρότερο ποσοστό της κτηματογραφούμενης έκτασης), που δεν είχε υποβληθεί δήλωση από ιδιώτη, ενώ όπου είχε υποβληθεί δήλωση από ιδιώτη, ακόμη και σε υφιστάμενα δάση, ενεγράφη αυτός ως δικαιούχος, ανεξάρτητα από την εγκυρότητα του επικαλούμενου τίτλου.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι «τίτλος» για το δημόσιο είναι αν μία έκταση είναι δάσος, δασική ή χορτολιβαδική. Αυτό κατοχυρώνεται μόνο μέσα από τη σύνταξη δασικών χαρτών. Αυτοί απουσιάζουν σήμερα παντελώς, ενώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κατά τις πρώτες κτηματογραφήσεις είχαν γίνει δασικοί χάρτες, οι οποίοι όμως ποτέ δεν κυρώθηκαν!

Ο κίνδυνος σήμερα, με τις παρούσες κτηματογραφήσεις παραμένει μεγάλος, αν δεν είναι μεγαλύτερος. Δεν είναι οι κτηματογραφήσεις που αποτελούν απειλή για τη δημόσια δασική περιουσία, αλλά ο τρόπος με τον οποίο γίνονται, ενταγμένος σε μια συνολική δασοκτόνα πολιτική που ακολουθείται ενιαία και διαχρονικά από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η προσφυγή του ΓΕΩΤΕΕ και του ΔΣΘ αναδεικνύει με τη σειρά της, ότι η σύνταξη δασικών χαρτών είναι το μόνο όπλο στα χέρια του Δημοσίου, για να προστατεύσει τα δάση, αλλά δεν υπάρχουν, αφού η δημοπράτηση των δασικών μελετών για τη σύνταξη των δασικών χαρτών έγινε φέτος τέλη Ιούλη, αντί για 2 χρόνια πριν.

Ζητούν την ακύρωσή του

Την ακύρωση της διαδικασίας κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου ως διαδικασία που έρχεται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα, έχουν ζητήσει με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ). Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, για να συσταθεί Εθνικό Κτηματολόγιο θα πρέπει να προηγηθεί η σύνταξη δασικών χαρτών. Οπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή, «το 62% της υπό κτηματογράφησης γης, στο πλαίσιο της κατάρτισης του λεγόμενου "Εθνικού Κτηματολογίου", είναι δάση και δασικές εκτάσεις».

Με την προσφυγή, ΓΕΩΤΕΕ και ΔΣΘ ζητούν την ακύρωση της παράλειψης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να κινήσει τη διαδικασία κατάρτισης Δασικών Χαρτών και την ακύρωση της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία κηρύσσονται υπό κτηματογράφηση οι περιοχές που βρίσκονται στα διοικητικά όρια των 107 ΟΤΑ. Αυτό που ουσιαστικά υπογραμμίζεται είναι ότι η δημόσια δασική περιουσία κινδυνεύει να κατοχυρωθεί υπέρ ιδιωτών, αν δεν υπάρχει σαφής και ρητός χαρακτηρισμός της ως δημόσιας, δηλαδή ως δασικής.

Οπως σημειώνεται: «Θεμελιώδης προϋπόθεση για την προστασία των δασών είναι η προηγούμενη απογραφή των δασών και των δασικών εκτάσεων της χώρας». Ωστόσο, τα έργα τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, κάθε άλλο παρά την προστασία της δημόσιας δασικής περιουσίας υπηρετούν.

Στόχος η μείωση των δασών

Στόχος των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων είναι από τη μια να εμποδιστεί με κάθε τρόπο η σύνταξη δασικών χαρτών, να μειωθούν οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δάση, δασικές ή χορτολιβαδικές και με τα νέα αυτά δεδομένα να γίνουν κάποια στιγμή οι χάρτες. Αναφέρουμε ενδεικτικά ποιες κινήσεις έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση:

1. Μέχρι το 2003 θεωρούνταν δασική μια έκταση, αν η εδαφοκάλυψη ήταν μέχρι 15% με δασική βλάστηση. Με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003 έγινε 25% η έκταση που έπρεπε να καλύπτεται με δασικά είδη για να θεωρείται δάσος. Αυτό τονίζεται στην προσφυγή του ΓΕΩΤΕΕ και του ΔΣΘ. Επίσης, όποια έκταση είναι κάτω από 3 στρέμματα δε θεωρείται δασική, ακόμη κι αν είναι τέτοια. Αρα και σε αυτές τις εκτάσεις το Δημόσιο χάνει τα δικαιώματά του. Η συνταγματικότητα του παραπάνω νόμου εκκρεμεί να εξεταστεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

2. Η Οριοθέτηση των Δασών, έργο που εντάσσεται στο Γ΄ ΚΠΣ, προβλέπει την οριοθέτηση όλων των δασών της Ελλάδας με ανεκτό σφάλμα 30%. Δηλαδή, αν είναι 80 εκατ. στρέμματα όλες οι δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, μπορεί να πέσουμε έξω κατά 25 εκατ. στρέμματα. Επίσης, η οριοθέτηση των δασών και δασικών εκτάσεων θα γίνεται με μονοσκοπική φωτοερμηνεία χωρίς επαλήθευση επί του εδάφους, δηλαδή με μη επιστημονικά κριτήρια.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επιδιώκει να παρουσιαστεί αυτή η οριοθέτηση ως Δασολόγιο, ή βάση για τη σύνταξη δασικών χαρτών, κάτι που θα μείωνε κι άλλο τις εκτάσεις που θα καταγραφούν στους δασικούς χάρτες ως δάση, δασικές και χορτολιβαδικές. Παράλληλα, έχει απορριφθεί πρόταση της Διεύθυνσης Δασικών Χαρτών να χρηματοδοτηθεί η σύνταξη δασικών χαρτών για όλη την Ελλάδα από το Δ' ΚΠΣ (ΕΣΠΑ).

3. Υπάρχει εκφρασμένος προβληματισμός του ίδιου του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αν πρέπει να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960 για τη σύνταξη δασικών χαρτών. Δεν αποκλείεται μάλιστα να φέρει μια ρύθμιση που να χαρίζει στους καταπατητές δημόσια δάση και για τις εκτός σχεδίου περιοχές. Θυμίζουμε ότι ανάλογη ρύθμιση ψήφισε το ΠΑΣΟΚ το 2003 για τις εντός σχεδίου δασικές εκτάσεις, που στο μεταξύ είχαν τσιμεντοποιηθεί από τους καταπατητές...


Ελένη ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ