Κυριακή 27 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Μετά τη φωτιά «τρέμουν» τις πλημμύρες του χειμώνα

Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Το γκρίζο της στάχτης είναι πλέον η νέα εικόνα στα δάση της Ανατολικής Αττικής
Το γκρίζο της στάχτης είναι πλέον η νέα εικόνα στα δάση της Ανατολικής Αττικής
Στις περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές πριν από 10 μέρες βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη, για μια ακόμη φορά, κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ. Στις συγκεκριμένες περιοχές (όπως και σε άλλες που επλήγησαν σε όλη την Ελλάδα) δυνάμεις του ΚΚΕ είχαν βρεθεί από την πρώτη στιγμή στον τόπο της καταστροφής. Ακόμα και την ώρα της μάχης με τη φωτιά, δυνάμεις του ΚΚΕ από την Αττική μετέβησαν στο Καπανδρίτι για να βοηθήσουν το έργο της πυρόσβεσης και της προστασίας των σπιτιών που κινδύνεψαν καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τις αυλές τους.

Τις μέρες που ακολούθησαν η παρουσία εστιάστηκε στις προσπάθειες και τα μέτρα περιφρούρησης ώστε να μην υπάρχουν αναζωπυρώσεις, με στελέχη του Κόμματος να συμμετέχουν στις ειδικές ομάδες που δημιουργήθηκαν από κατοίκους και εθελοντές της περιοχής. Πλέον οι προσπάθειες και από το ίδιο το ΚΚΕ επικεντρώνονται στην ανάγκη αποκατάστασης και αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Σε γκρίζο φόντο

Τα μέλη του κλιμακίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αντίκρισαν την καταστροφή που άφησε πίσω της η φωτιά, ενώ για μια ακόμη φορά ήρθαν σε επαφή με κατοίκους της περιοχής και έγιναν μάρτυρες της απόγνωσης για τα όσα συνέβησαν και κυρίως για τις αιτίες που άνοιξαν το δρόμο για να επέλθουν τα χειρότερα, να καούν σπίτια, περιουσίες, δάση. Παράλληλα, οι κάτοικοι εξέφρασαν στα στελέχη του Κόμματος την αγωνία τους για το μέλλον και κυρίως για το χειμώνα που έρχεται, αφού μετά τη φωτιά ο φόβος επικεντρώνεται πλέον στις βροχές και το ενδεχόμενο πλημμυρών και κατολισθήσεων στις περιοχές όπου χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Από εργασίες αποκατάστασης της ΔΕΗ στην περιοχή
Από εργασίες αποκατάστασης της ΔΕΗ στην περιοχή
Η περιοδεία ξεκίνησε από την περιοχή του Καλάμου, όπου εκδηλώθηκε η φωτιά την Κυριακή 13 Αυγούστου, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγες ώρες να επεκταθεί το μέτωπο και να λάβει μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρη την περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Η εικόνα του γκρίζου σε τεράστιες δασικές εκτάσεις κατά μήκος του δρόμου Καπανδριτίου - Καλάμου, που όσο τον περνάς γίνεται όλο και εντονότερη, όπως και η μυρωδιά του καμένου, έδινε το στίγμα των όσων είχαν συμβεί λίγες μέρες πιο πριν. Τα καμένα σπίτια συμπλήρωναν με τον χειρότερο τρόπο την εικόνα της καταστροφής. Σε αρκετά από αυτά μάλιστα εκτελούνταν εργασίες αποκατάστασης, με τις αυλές να είναι γεμάτες από σωρούς καμένων αντικειμένων από την οικοσκευή.

Δεν υπάρχει σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης

«Ηταν ένα χάος... Η φωτιά πήγαινε όπου ήθελε ο αέρας. Ανθρωποι έτρεχαν να την σβήσουν με ό,τι μέσα διέθεταν. Ομως, σβήνει μια τέτοια φωτιά με λάστιχα;». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε ο Βαγγέλης Κίτσιος, κάτοικος της περιοχής, το τι πραγματικά συνέβαινε την ώρα της μάχης με τις φλόγες. Για τον ίδιο, ένας από τους βασικούς λόγους που τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι ήταν το γεγονός ότι αρχικά δεν εκτιμήθηκε σωστά το μέγεθος του κινδύνου. Οπως είπε, δύο αεροπλάνα πραγματοποίησαν κάποιες ρίψεις νερού, ωστόσο η καθυστέρηση που υπάρχει στη διαδικασία (ρίψη - ανεφοδιασμός) στάθηκε μοιραία ώστε τα πράγματα να πάρουν ραγδαία τροπή. Οπως εξήγησε, έπρεπε εξαρχής η αντιμετώπιση της φωτιάς με εναέρια μέσα να είναι καλύτερη. Παράλληλα, ως ένας άνθρωπος που έζησε από την πρώτη γραμμή τα όσα συνέβησαν αλλά και έχοντας την εμπειρία αντίστοιχων περιστατικών του παρελθόντος ανέφερε ως βασικές αιτίες της καταστροφής την έλλειψη μέσων πυρόσβεσης αλλά και την απουσία ενός γενικότερου σχεδίου πυροπροστασίας.

«Εψαχναν οι πυροσβέστες τους κρουνούς για τα λάστιχα»

Από τη συζήτηση με τους κατοίκους στο Βαρνάβα
Από τη συζήτηση με τους κατοίκους στο Βαρνάβα
«Υπήρχαν πυροσβέστες που με ρωτούσαν πού βρίσκονται οι πυροσβεστικοί κρουνοί για να συνδέσουν τα λάστιχα του νερού. Πυροσβεστικά οχήματα προσπαθούσαν να βρουν το δρόμο για την περιοχή που τους είχαν καλέσει να μεταβούν. Πολλά από τα παιδιά αυτά ήταν εκτός περιοχής, ακόμα και εκτός Αττικής, και τα είχαν φέρει εκτάκτως για τη φωτιά. Σίγουρα είναι κάπως λογικό να μην ξέρουν. Ωστόσο, τα περιστατικά δείχνουν και την απουσία ενός γενικότερου σχεδίου για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις κυρίως την ώρα που δίνεται η μάχη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Κίτσιος. Συνεχίζοντας την περιοδεία προς τις περιοχές Μετόχι Ρη και Βαρνάβα, οι εικόνες είναι παρόμοιες. Από το Μετόχι και μέσω της διαδρομής που ακολούθησε η φωτιά, μέχρι τα όρια του στρατοπέδου στον Βαρνάβα το τοπίο συνεχίζει στο γκρίζο και το καμένο με κάποιες εστίες πρασίνου που μεσολαβούν να φαντάζουν ως διαφορετική εικόνα. Εστίες πρασίνου που σώθηκαν είτε γιατί απέδωσαν οι προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής, κατοίκων, εθελοντών είτε από θέμα τύχης λόγω της αλλαγής κατεύθυνσης του ανέμου. Στη διαδρομή βρίσκονταν σε εξέλιξη έργα αποκατάστασης των ζημιών από συνεργεία της ΔΕΗ και των εταιρειών τηλεφωνίας προκειμένου να επιστρέψει στο μέτρο του δυνατού η καθημερινότητα στην περιοχή. Παράλληλα, σε αρκετά σημεία - κυρίως στα πλαϊνά του δρόμου - τα σημάδια στο έδαφος από τα ξεριζωμένα δέντρα από μπουλντόζες και σκαφτικά μηχανήματα για να ανοίξουν έστω και την ύστατη ώρα αντιπυρικές ζώνες, μαρτυρούσαν την κατάσταση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι οι πυροσβέστες.

«Οι αντιπυρικές ζώνες φτιάχνονται το χειμώνα, όχι την ώρα της φωτιάς»

«Οι αντιπυρικές ζώνες γίνονται το χειμώνα, όχι την ώρα της φωτιάς. Τότε δεν μπορείς να σώσεις και πολλά πράγματα», ήταν το σχόλιο κατοίκου του Βαρνάβα. Στους ίδιους, η φωτιά έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της. Είτε πρόκειται για αναφορές σε στα γεγονότα τις μέρες που προηγήθηκαν είτε για την αγωνία για το τι θα ακολουθήσει. Και ο συγκεκριμένος κάτοικος αναφέρθηκε στην έλλειψη μέσων για να αντιμετωπιστεί μια τέτοια φωτιά εστιάζοντας και αυτός στην κατάσταση που επικρατεί στα εναέρια μέσα. Οπως είπε, γεμάτος απόγνωση, «έχουν κάνει τα "Καναντέρ" ...ΚΤΕΛ. Παίρνουν τα ανταλλακτικά από το ένα και τα βάζουν στο άλλο προκειμένου να πετάξει. Ετσι, τα περισσότερα μένουν στο έδαφος. Τι να σου κάνουν δύο αεροπλάνα σε ένα τέτοιο μέτωπο όπως εδώ...». Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα της επόμενης μέρας και κυρίως ο ερχομός του χειμώνα, με τις βροχές να αποτελούν το νέο άγχος των κατοίκων της περιοχής. Πάνω σε αυτό οι ίδιοι δεν φαίνεται να πείθονται από τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για άμεσα μέτρα προστασίας των πληγεισών περιοχών. «Εγώ ξέρω πως όταν πιάσουν οι βροχές, τα καμένα θα φθάσουν στη θάλασσα. Και μετά θα ακολουθήσουν οι κατολισθήσεις», ήταν η απάντηση ενός άλλου κατοίκου στη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Από την πλευρά του κλιμακίου του ΚΚΕ τέθηκε το ζήτημα των πολιτικών που αφορούν τη δασοπροστασία και εφαρμόστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ αλλά και από τη σημερινή. Πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε δραστική μείωση των κονδυλίων για τη δασοπροστασία, με συνέπεια να λείπουν μέσα, προσωπικό κ.ά. Πολιτικές που, όπως είπαν, δημιουργούν τις συνθήκες ώστε οι καταστροφές που γίνονται να έχουν τον χαρακτήρα ενός «προαναγγελθέντος εγκλήματος». Αλλωστε, την πραγματικότητα που επικρατεί σχολίασε χαρακτηριστικά ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, που έφθασε την ώρα της συζήτησης στο καφενείο και ενημερώθηκε από όσους βρίσκονταν εκεί για την περιοδεία του κλιμακίου της ΚΟ Αττικής στα καμένα: «Σε ποια καμένα πήγατε; Αφού ο πρωθυπουργός είπε ότι κάηκαν μόλις λίγα στρέμματα...».


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ