Πέμπτη 14 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σιωπούν για την ουσία

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλη μια αδιέξοδη - όπως φαίνεται - συζήτηση διεξάγεται στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η σκοπιανή ηγεσία εγείρει και νέες αξιώσεις, ενώ εδώ στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσουν πυρά για τους χειρισμούς στην υπόθεση. Είναι οι ίδιοι που - με την υποστήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων - παγίδευσαν επί χρόνια τον ελληνικό λαό σε αυτή την αποπροσανατολιστική ονοματολογία, σιωπώντας μπροστά στο κύριο: τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα βαλκάνια, τις επιδιώξεις τους και τους αλυτρωτισμούς που εξέθρεψαν σε βάρος όλων των λαών της περιοχής, προκειμένου καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους. Υπάρχει αίμα εδώ, όπως υπάρχουν και ένοχοί του. Οσο κι αν κρύβονται πίσω από εθνικιστικές φωνασκίες ή τάχα υπεύθυνες εθνικά στάσεις, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς τους.

Αντιλαϊκή επίθεση...

Η οικονομική κρίση καταβαραθρώνει τα λαϊκά εισοδήματα, το κυρίαρχο πολιτικό σκηνικό περιδινίζεται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα, τα κόμματα του δικομματισμού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, χάνουν συνεχώς έδαφος, παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το αποτρόπαιο έργο της. Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες σκηνικό, προχώρησε σε εκποίηση του ΟΤΕ, των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας, παρέδωσε τις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας στους ιδιώτες, με νομοθετική παρέμβαση αναγνώρισε ως ισότιμα των πανεπιστημίων τα ιδιωτικά ΙΕΚ, ο υπουργός Οικονομίας προειδοποιεί με σαρωτικά δημοσιονομικά μέτρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, με ταξικό κυνισμό, αρνούνται να πάρουν μέτρα προστασίας των λαϊκών εισοδημάτων από την αφόρητη κερδοσκοπία στην οποία επιδίδεται το εμποροβιομηχανικό κεφάλαιο και τις ημέρες αυτές ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.

... και απάντηση των εργαζομένων

Για να αποδειχτεί, ότι ούτε τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα, ούτε και η απειλή των δημοσκοπήσεων, μπορούν να σταθούν εμπόδιο στην κυβερνητική λαίλαπα των αθρόων ιδιωτικοποιήσεων και του ορυμαγδού των άλλων αντιλαϊκών μέτρων. Αντίθετα, φαίνεται ότι αξιοποιούν θαυμάσια, τόσο τη σκανδαλολογία, όσο και τη διαφαινόμενη κρίση του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, για να προωθούν τις επιδιώξεις τους. Ουσιαστικό φρένο στις αντιλαϊκές επιλογές, μόνο ένα ρωμαλέο εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει. Ουσιαστική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, μόνο με την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων μπορεί να δοθεί. Και για να γίνει αυτό, οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίζουν τις πλάτες τους στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που εκφράζεται από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Οι οποίες για δύο και πλέον δεκαετίες έχουν προξενήσει τεράστια ζημιά στο εργατικό κίνημα. Το ξεπέρασμά τους, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την ουσιαστική αναζωογόνηση των συνδικάτων, για την ανάπτυξη μαζικών αγώνων, που θα αμφισβητούν στο σύνολό τους τις κυρίαρχες επιλογές του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Αίρεται ο κίνδυνος;;;

Ολοκληρώθηκε η άρση της αγορανομικής διάταξης του προηγούμενου Μάη, με την οποία επιβαλλόταν «πάγωμα» στις τιμές των ελαιολάδων, σπορελαίων και πυρηνελαίων, που είχε επιβληθεί για να αποφευχθούν κι άλλες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις, δεδομένης της απουσίας από την αγορά των ηλιελαίων. Τον Ιούνη είχε άρον - άρον αρθεί αρχικά το «πάγωμα» στα ελαιόλαδα - με πρόσχημα δήθεν διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών - και, τώρα, με χτεσινή απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, αίρεται και στα σπορέλαια και τα πυρηνέλαια. Αφού ξαναγύρισαν στα ράφια τα ηλιέλαια, προφανώς και για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κίνδυνος κερδοσκοπικών ανατιμήσεων! Τώρα ...μάλιστα!

Η μητρότητα στο στόχαστρο

Να μακιγιάρει το ανάλγητο πρόσωπό της απέναντι στις γυναίκες επιχείρησε η κυβέρνηση διά της υπουργού Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, όταν τον περασμένο Μάη με επικοινωνιακές φιέστες ανακοίνωνε την υπογραφή απόφασης που προβλέπει την αύξηση της άδειας μητρότητας κατά έξι μήνες και μισό χρόνο πλασματικής εργασίας για τις τρίτεκνες μητέρες. Μέτρα «ασπιρίνη» μπροστά στον κυκεώνα των ανατροπών σε βάρος των γυναικών που προβλέπονται στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης. Οπως η κατάργηση του δικαιώματος συνταξιοδότησης στα 50 για τις μητέρες ανηλίκων, η αύξηση από τα 57 στα 60 χρόνια των παλιών ασφαλισμένων γυναικών στο ΙΚΑ με 10.000 ένσημα, η αύξηση από τα 53 στα 55 για τις γυναίκες με 35ετία και άλλα μέτρα που πλήττουν βάναυσα τη μητρότητα και τα δικαιώματα των γυναικών.

Η ξεκάθαρη αυτή κίνηση παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα που συντελείται σε βάρος χιλιάδων γυναικών και εργαζόμενων μητέρων. Δεν μπορεί να κρύψει ότι το δικαίωμα της γυναίκας στη μητρότητα όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά χτυπιέται βάναυσα, μαζί με το σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι όροι ζωής και εργασίας για τη μισθωτή και την αυτοαπασχολούμενη, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών της λαϊκής οικογένειας, επιδεινώνονται, όπως και συνολικά για τους εργαζόμενους. Στο όνομα των κερδών, η εργαζόμενη γυναίκα πότε υποχρεώνεται να δουλεύει εξαντλητικές υπερωρίες, πότε με μειωμένα και σπαστά ωράρια και πότε σπρώχνεται στην ανεργία, που είναι πολύ μεγαλύτερη στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις νεαρής ηλικίας.

Μέσα σ' ένα τέτοιο εχθρικό για τη γυναίκα περιβάλλον, οι εργοδότες φτάνουν μέχρι και να αρνούνται στυγνά και απροκάλυπτα σε έγκυες ή μητέρες την πρόσληψη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες αυτές αναγκάζονται να δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χωρίς συμβάσεις, με μικρότερα μεροκάματα. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν διαρκώς οι απολύσεις ακόμα και εγκύων γυναικών! Πρόσφατο περιστατικό η απόλυση εγκύου εργαζόμενης από τα καταστήματα «Ροζαλί» - με είδη για μωρά (!) - στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα με καταγγελίες, η απόλυση ήρθε σε συνέχεια των συνεχών απειλών και πιέσεων στην εργαζόμενη να παραιτηθεί, ενώ η εργοδοσία είχε προχωρήσει και σε σειρά καταπατήσεων των δικαιωμάτων της. Καθημερινά έγκυες γυναίκες γίνονται θύματα βάναυσης συμπεριφοράς της εργοδοσίας, δέχονται πιέσεις για παραίτηση ή βρίσκονται αντιμέτωπες με την απόλυση.

Οι ευθύνες για αυτές τις αθλιότητες βαρύνουν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και κόμματα όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. που δέχονται τον ευρωμονόδρομο και γίνονται, με τον ένα ή άλλον τρόπο, στήριγμα στις κυβερνητικές ή ευρωενωσιακές επιλογές. Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την προστασία της μητρότητας, τη στήριξη των νέων εργαζόμενων ζευγαριών από το κράτος, την εργασία της γυναίκας και την ισοτιμία της ως κομμάτι των προβλημάτων ολόκληρης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Προβάλλει και στηρίζει αιτήματα που θα ελαφρύνουν τα βάρη της εργαζόμενης μητέρας, της λαϊκής οικογένειας. Τη διεκδίκηση κρατικών υποδομών και εγκαταστάσεων κοινωνικής πολιτικής, τον έλεγχο των επιχειρήσεων για απολύσεις, για την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Αιτήματα που πρέπει να γίνουν υπόθεση ολόκληρου του λαϊκού κινήματος, γιατί αφορούν τη ζωή κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Αποπροσανατολιστική εντυπωσιοθηρία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΝΑΙ, ΒΡΕ ΠΑΙΔΙ μου, κι είχαν καθυστερήσει! Αύγουστος είναι, μια σχετική χαλαρότητα υπάρχει, να μην πέσει και ολίγη ...εκλογολογία;

Να τα, λοιπόν, που εμφανίστηκαν τα πρώτα σχετικά σενάρια, σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση σκέπτεται το ενδεχόμενο εκλογών το Σεπτέμβρη.

Αιτία - γράφουν - οι «αντάρτες» της ΝΔ, που όλο και πληθαίνουν και προβληματίζουν τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

Τι σκέπτονται στου Μαξίμου δε γνωρίζουμε, αλλά όσον αφορά την πολιτική που θέλουν να ακολουθήσουν για τους λεγόμενους «αντάρτες» δεν τους καίγεται καρφί.

Ουδείς αμφισβητεί τους βασικούς στόχους και το μόνο που προσπαθούν είναι να εξασφαλίσουν δημοσιότητα και κανένα σταυρό, όποτε κι αν γίνουν εκλογές.

Στην πραγματικότητα εντυπωσιοθηρούν, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση του κόσμου, με παχιά λόγια και διακηρύξεις. Κάτι σαν ...ΠΑΣΟΚ δηλαδή.

ΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ αυτούς (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή), δεν μπορούμε παρά να ...δηλώσουμε εντυπωσιασμένοι με την αντιπολίτευση που ασκούν στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Με αφορμή τις εξελίξεις στον Καύκασο, ο Α. Λοβέρδος δήλωσε πως η κυβέρνηση οφείλει να «συμμετάσχει στον προβληματισμό και στην αγωνία και στις αντιδράσεις των εταίρων» στην ΕΕ!

Τι λέει επί της ουσίας αυτό; Κάντε ό,τι σας πει η ΕΕ (χωρίς φυσικά να στενοχωρήσετε και τους Αμερικανούς). Ο,τι δηλαδή θα έκανε και το ΠΑΣΟΚ αν ήταν κυβέρνηση.

Τα περί συμμετοχής στην «αγωνία» και τον «προβληματισμό» ομολογούμε ότι δεν τα πολυκαταλαβαίνουμε.

Θέλουν, δηλαδή, να βλέπουν την Ντ. Μπακογιάννη να είναι σκεπτική και να ...τρώει τα νύχια της από αγωνία;

Φοβόμαστε ότι εδώ θα υπάρξει κολοσσιαία διαφωνία. διότι μια τέτοια εικόνα είναι αντίθετη με τις κατευθύνσεις των ...ίματζ-μέικερς της υπουργού.


Γρηγοριάδης Κώστας

Το «στιλ» της είναι να δείχνει μονίμως χαμογελαστή, ψύχραιμη και άνετη.

Οι τιμές των καυσίμων

Γρηγοριάδης Κώστας

Συγκρίσεις για την πορεία των διεθνών τιμών στο πετρέλαιο και τις λιανικές τιμές στην Ελλάδα κάνει με χτεσινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας. Στόχος των συντακτών της ανακοίνωσης είναι να δείξουν ότι η πορεία των τιμών ακολουθούν σχεδόν παράλληλη πορεία και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις για τις τιμές των καυσίμων. Για να υπερθεματίσουν, μάλιστα, σημειώνουν ότι «η ενδεδειγμένη σύγκριση» πρέπει να γίνεται με τις «τιμές ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ». Τις τιμές, δηλαδή, πώλησης των καυσίμων από τα διυλιστήρια.

Ολα αυτά, γενικά, δεν είναι λάθος και είναι ολοφάνερο πως οι εταιρείες εμπορίας, προσπαθούν να αποποιηθούν δικές τους ευθύνες για τις υψηλές τιμές. Ωστόσο, μιλώντας μόνο για την τιμή διυλιστηρίου, στην ουσία βάζουν πλάτη στις ίδιες τις εταιρείες διύλισης, γιατί εδώ που τα λέμε, ακόμα και με τη δική τους λογική αν πάμε, ζητούμενο δεν είναι η τιμή πώλησης των καυσίμων από τα διυλιστήρια, αλλά οι τιμές που τα διυλιστήρια αγοράζουν το αργό πετρέλαιο. Γιατί είναι εύκολο να λέμε ότι οι διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο αυξάνονται ή μειώνονται, ωστόσο όλοι πλέον γνωρίζουν ότι αυτές οι τιμές δεν είναι τιμές αγοραπωλησιών, αλλά χρηματιστηριακές τιμές, ενώ τις τιμές των πραγματικών αγορών κάποιοι τις κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό...

Το 'χουμε πληρώσει ήδη

Αθλιες εικόνες συναντώνται στα κατά τόπους κτηματογραφικά γραφεία όπου, σε ουρές αναμονής πολλών ωρών, εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ένα νέο χαράτσι για να καταγραφεί το ακίνητό τους. Δηλαδή για να δώσουν στοιχεία που έτσι κι αλλιώς έχουν οι κρατικές υπηρεσίες (π.χ. μέσω του «Ε9») και να πληρώσουν για άλλη μια υπηρεσία που πρέπει να καλυφτεί από την κεντρική διοίκηση. Αλλωστε, αρχικά, χρήματα γι' αυτή τη δουλειά είχαν εξασφαλιστεί, άσχετο αν φαγώθηκαν ατιμώρητα στις γνωστές - σύμφυτες με το σύστημα - συνθήκες σήψης και διαφθοράς. Σε κάθε περίπτωση, το ζητούμενο παραμένει: Η κτηματογράφηση να γίνει με το μικρότερο δυνατό κόπο για τον εργαζόμενο, το δε κράτος να αναλάβει το κόστος ως οφείλει, καθότι αυτό έχει υπερκαλυφτεί από την κάθε είδους βαριά φορολογία που πληρώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Αφημένοι στην τύχη τους

Σχεδόν εξ ολοκλήρου έχει αφεθεί η φροντίδα των προσφύγων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σε εθελοντές, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος. Οι συνθήκες στα Κέντρα Κράτησης είναι πανάθλιες. Χαρακτηριστικά, όπως είχε αναφέρει και ο «Ρ», στο Κέντρο Κράτησης Παγάνης Μυτιλήνης βρίσκονται στοιβαγμένοι πάνω από 600 μετανάστες σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες.

Σύμφωνα με στοιχεία οργανώσεων, προεξάρχουσα εικόνα εκεί είναι η συμπτωματολογία ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού και ακολουθούν οι δερματολογικές παθήσεις και μολύνσεις, που συνδέονται με τις υπάρχουσες συνθήκες. Μεταξύ των κρατουμένων είναι και μικρά παιδιά, κάποια μόλις 2-4 μηνών!

Εγκληματικά απούσα η κρατική μέριμνα, τη στιγμή που πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Ταυτόχρονα, οι ΜΚΟ βρίσκουν στρωμένο έδαφος για να επέμβουν, προσφέροντας κάποια «μπαλώματα» και εκτονώνοντας τις εντάσεις. Φυσικά, με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης...

Πρώτα το ελληνικό κεφάλαιο, έπειτα το «καλημέρα»...

Πώς ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην Αθήνα απ' τον Γεωργιανό πρέσβη στην Ελλάδα; Αν νομίζατε ότι ξεκίνησε με ευχές για ειρήνη ή έστω με «διπλωματικές» σφήνες κατά της Μόσχας, θα ήταν καλύτερα να αναθεωρήσετε... Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την ανάγνωση μίας λίστας επιχειρήσεων του ελληνικού κεφαλαίου, που δραστηριοποιούνται (και...) στη Γεωργία, από Ελληνα εκπρόσωπο του προεδρείου της Ελληνογεωργιανής Συνεργασίας...

Κάπως έτσι «έπεσαν» στο τραπέζι της συνέντευξης Τύπου ονόματα όπως:

Εμπορική Τράπεζα, «Μάρτζιν Κάπιταλ Ινβέστμεντ Ακσαρ», «Δέλτα», «Πόντος Σταρ», αλυσίδα σούπερ-μάρκετ «Νέτγουορκ», «Ξυλοτράστ» κ.ά.

Το «καλημέρα» του Γεωργιανού πρέσβη Ζούραμπ Αλεκσιάζντε ακούστηκε πολύ αργότερα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα γαλαζοπράσινα εγκλήματα

Το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση της ΝΔ, αποσκοπεί στη λειτουργία του Οργανισμού με πλήρη ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στην είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου και στον τομέα αυτό, το οποίο θα «αξιοποιήσει» τις χρυσοπληρωμένες από το λαό υποδομές για την αύξηση των κερδών του. Απαραίτητος, όμως, όρος για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι το χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι συνέχεια της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικούς άξονες της στρατηγικής της Λισαβόνας και υλοποιείται - ή έχει ήδη υλοποιηθεί - σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην Ελλάδα, η πολιτική που άρχισε να υλοποιείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται - με τον ίδιο ζήλο και την ίδια συνέπεια - από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τις ευλογίες των γαλαζοπράσινων συνδικαλιστικών παρατάξεων, στις ΔΕΚΟ ή πρώην ΔΕΚΟ. Παρά τις «κοκορομαχίες» και τους «σκυλοκαυγάδες» τους, το ένα κόμμα του δικομματισμού συνεχίζει με συνέπεια το αντεργατικό-αντιλαϊκό «έργο» του άλλου. Ηδη έχουν υλοποιήσει την ιδιωτικοποίηση - απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας. Τώρα παίρνουν σειρά οι σιδηροδρομικές μεταφορές. Στήριγμα σε αυτές τις επιλογές βρίσκουν στο ΣΥΝ, που παρέχει απλόχερη στήριξη στις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Προκειμένου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν και να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική, κρύβουν τα πραγματικά αίτια και τους πραγματικούς στόχους, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Κάθε φορά που βάζουν ταμπέλα ξεπουλήματος σε μια τέτοια επιχείρηση, ακολουθούν τη γνωστή συνταγή: «η επιχείρηση είναι ελλειμματική και γι' αυτό φταίνε οι εργαζόμενοι». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο σημερινός υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης όπου σταθεί και όπου βρεθεί μιλά για τους υψηλόμισθους εργαζόμενους που τάχα φταίνε για το έλλειμμα του ΟΣΕ, επιχειρώντας έτσι να διαιρέσει τους εργαζόμενους σε προνομιούχους και μη, και να στρέψει τη μία κατηγορία εργαζομένων ενάντια στην άλλη. Αποσιωπά, όμως, συνειδητά, ότι βασικό κριτήριο της επιχειρούμενης «ανάπτυξης» και του «εξορθολογισμού» του ΟΣΕ είναι η μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου μέσω της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και της παραπέρα οικονομικής επιβάρυνσης των λαϊκών νοικοκυριών.

Απέναντι σ' αυτές τις πολιτικές και τους φορείς, απέναντι στις προβοκατόρικες δηλώσεις περί εργαζομένων που είναι «κλέφτες και τεμπέληδες», οι εργαζόμενοι πρέπει να διαλύσουν τις αυταπάτες τους και να πάρουν ξεκάθαρη στάση. Μαζί με τις ταξικές δυνάμεις να ορθώσουν το ανάστημά τους οργανώνοντας τον αγώνα τους σε κάθε τομέα και συντονίζοντας τη δράση τους με το σύνολο των εργαζομένων. Βάζοντας φραγμούς στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης - απελευθέρωσης και διεκδικώντας οι τομείς στρατηγικής σημασίας να είναι ενιαίοι, αποκλειστικά κρατικοί φορείς, που θα αποτελούν λαϊκή περιουσία και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ