Σάββατο 11 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν έχουν ιερό και όσιο!

Δεν έχουν ιερό και όσιο. Εφτασαν μέχρι τον πάτο. Το ΙΚΑ να στείλει να κατασχέσει την τραπεζαρία και τις καρέκλες ενός υπερήλικα συνταξιούχου για χρέος μερικών δεκάδων ευρώ. Με ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΙΚΑ επιχείρησε χτες να μαζέψει τα ασυμμάζευτα και να φορτώσει την ευθύνη προσωπικά και μόνο στον διευθυντή του υποκαταστήματος της Πάτρας. Ομως, όσο και αν στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει και προσωπική ευθύνη, το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Η πρώτη και μεγάλη ευθύνη είναι στις κυβερνήσεις. Σε κυβερνήσεις που ενώ χαρίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους χρεοοφειλέτες του Ιδρύματος, που ενώ κλείνουν τα μάτια στην προκλητική εισφοροδιαφυγή του μεγάλου κεφαλαίου, την ίδια στιγμή, η νομοθεσία τους είναι άκρως αυστηρή απέναντι σε κάποιους που χρωστούν μερικά ευρώ. Αλλωστε, όπως ομολογείται στην ανακοίνωση, υπήρξε «εφαρμογή των διατάξεων», έστω και αν χαρακτηρίζεται «ακραία». Τώρα, λένε ότι θα αλλάξουν τη σχετική νομοθεσία. Πάντα κατόπιν εορτής. Μέχρι το γεγονός να ξεχαστεί. Μέχρι την επόμενη «ακραία» συμπεριφορά. Τίποτα, όμως, δε θα αλλάξει. Για τον απλούστατο λόγο ότι το ΙΚΑ δεν το θέλουν να είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός που θα εξυπηρετεί τους ασφαλισμένους του, αλλά ένα Ταμείο το οποίο τροφοδοτεί τα συμφέροντα των «μεγάλων» και πάντα σε βάρος των εργαζομένων. Και αυτό πρέπει να αλλάξει.

Το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού»

Η περίπτωση του «Ευαγγελισμού» είναι πραγματικά χαρακτηριστική για τις συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας. Συνέπειες που γίνονται ακόμα πιο επώδυνες για ασθενείς και εργαζόμενους με τον προϋπολογισμό που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπονται αυξήσεις μισθών 4,5%, την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η λιτότητα τσακίζουν κόκαλα. Για τις προσλήψεις 200 γιατρών ή 500 νοσηλευτών για όλα τα νοσοκομεία προβλέπονται μόλις 10 εκ. ευρώ. Οι προσλήψεις αυτές αναλογικά δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε το ένα τρίτο των κενών θέσεων του «Ευαγγελισμού», που ξεπερνούν τις 1.300. Τα κονδύλια για τις εφημερίες είναι μόλις 350 εκ. ευρώ, όταν πέρυσι χρειάστηκαν συμπληρωματικά κονδύλια στον προϋπολογισμό που έδινε για τις εφημερίες 337 εκ. ευρώ.

Κι από πάνω, έρχεται και η υπογραφή της συμφωνίας του «Ευαγγελισμού» με τον «Θώρακα» για συνεργασία «στον επιστημονικό, εκπαιδευτικό τομέα, καθώς και στον τομέα παροχής υπηρεσιών Υγείας», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα μορφή ΣΔΙΤ που βάζει τους ιδιώτες από το πλατύσκαλο στο νοσοκομείο. Κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι γιατροί και εργαζόμενοι, τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, μπίζνες με τους ιδιώτες μέσα στο «δημόσιο» υποτίθεται νοσοκομείο, χαράτσια και ταλαιπωρία. Η κατάλληλη συνταγή, για να βρει πεδίο δόξης λαμπρό το μεγάλο κεφάλαιο στην Υγεία, εμπορευόμενο ό,τι πιο πολύτιμο έχει ανάγκη ο άνθρωπος: σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, που θα έπρεπε να είναι αποκλειστική και δωρεάν παρεχόμενη από το κράτος μέριμνα.

Αμετροέπεια και κυνισμός

«Εάν δεν είχε πιάσει απληστία τους καλόγερους να πουλήσουν το Ολυμπιακό ακίνητο, μπορώ να σας πω ότι δε θα είχε συμβεί τίποτα». Πρόκειται για κυνική ομολογία του Γ. Τραγάκη χτες (στον «Ρίαλ») αναφορικά με την υπόθεση Βατοπεδίου. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τη λογική του γγ της ΚΟ της ΝΔ, αν δεν κάνανε «το λάθος» οι καλόγεροι να βιαστούν και να πουλήσουν το Ολυμπιακό ακίνητο που τους είχε εκχωρηθεί ως «αντάλλαγμα» για τη Βιστωνίδα, τίποτα δε θα είχε συμβεί και όλη η υπόθεση θα προχωρούσε όπως είχαν σχεδιάσει από την αρχή οι, πολιτικοί αναμφίβολα, εμπνευστές της. Το χειρότερο είναι ότι οι κυβερνώντες παραμένουν αμετανόητοι και αντί να βγάλουν τα απαραίτητα πολιτικά συμπεράσματα και να επιστρέψουν στο Δημόσιο τις εκτάσεις, τα δάση, τις λίμνες και τα ακίνητα που εκχωρήθηκαν στη Μονή, περιφέρουν την αμετροέπεια και τον κυνισμό τους.

Ληστεύουν τους ελαιοπαραγωγούς

Στο στόχαστρο των εμποροβιομηχάνων μπαίνει ένα ακόμη αγροτικό προϊόν, το ελαιόλαδο, με τους παραγωγούς ανά την Ελλάδα, κυρίως τους μικρομεσαίους, να βρίσκονται στα όριά τους. Πριν ακόμη ξεκινήσει η νέα εμπορική περίοδος, οι μεγαλέμποροι φροντίζουν να ρίχνουν τις τιμές του προϊόντος κάτω από τα 2,5 ευρώ το λίτρο στο «έξτρα παρθένο» ελαιόλαδο, όταν πέρυσι οι παραγωγοί διέθεταν το προϊόν τους από 2,6 έως 2,7 ευρώ το λίτρο. Και όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που συνυπολογίζοντας το κόστος παραγωγής, το οποίο αυξάνεται κατακόρυφα, οι παραγωγοί για να μπορέσουν να αποκομίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα θα έπρεπε να πωλούν τη σοδειά τους, τουλάχιστον στα 4 ευρώ ανά λίτρο. Ετσι για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι τα κούφια λόγια περί «αυτορρύθμισης της αγοράς» που θα λειτουργούσε υπέρ παραγωγών και καταναλωτών, που παπαγάλιζαν οι λογής λογής υποστηριχτές της νέας ΚΑΠ, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συσσώρευση υπερκερδών για τους εμποροβιομηχάνους και στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Να γιατί επιβάλλεται άμεσα ο αγωνιστικός συντονισμός της φτωχομεσαίας αγροτιάς στις γραμμές του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

Οταν η Υγεία είναι εμπόρευμα

Τραγικές καταστάσεις βιώνουν καθημερινά ασθενείς με καρκίνο στη χώρα μας, ακόμα και έμβρυα και μικρά παιδιά, και οι οικογένειές τους, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων στην περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών που αντιμετωπίζει η χώρα, με ευθύνη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι καταγγελίες των γονιών παιδιών με νεοπλασίες για τις συνθήκες περίθαλψης των μικρών παιδιών και εφήβων «σηκώνουν πέτσα». Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχρονος εξοπλισμός για την ακτινοθεραπεία παιδιών, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται για την ακτινοθεραπεία των παιδιών τα μηχανήματα των ενηλίκων. Βρέφη, μικρά παιδιά και έφηβοι βιώνουν εφιαλτικές καταστάσεις, αφού αναγκάζονται να κάνουν ακτινοθεραπεία στα ογκολογικά τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων μαζί με ενήλικους καρκινοπαθείς, σε άθλιες συνθήκες, ακόμα και με καρκινοπαθείς τελικού σταδίου! Και αυτά, όταν τα μηχανήματα των ενηλίκων κάποιες φορές είναι ακατόρθωτο να χρησιμοποιηθούν ειδικά στα πολύ μικρά παιδιά και είναι πολύ παλιάς τεχνολογίας.

Η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα να θεραπευτούν δύο στα τρία παιδιά με νεοπλασίες και να ζήσουν μια καθ' όλα φυσιολογική ζωή. Τα σύγχρονα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα εξασφαλίζουν τη μέγιστη ασφάλεια για τα παιδιά με νεοπλασίες, μειώνοντας και προλαμβάνοντας τις σοβαρότατες παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει διαφορετικά η ακτινοθεραπεία. Ομως το μοναδικό στην Ελλάδα Ακτινοθεραπευτικό Κέντρο Παίδων του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» παραμένει κλειστό, γιατί δε διαθέτει τον αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό, αν και οι εγκαταστάσεις και οι διαδικασίες πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού έχουν ολοκληρωθεί από το 1998! Οι διαδικασίες προμήθειας του ιατρικού εξοπλισμού ξεκίνησαν το 2005, πρόσφατα το διαγωνισμό ανέλαβε το υπουργείο Υγείας, όμως ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Η ασθένεια αντιμετωπίζεται από το κράτος σαν ατομική ευθύνη και η υγεία γίνεται εμπόρευμα για κέρδος. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους είναι αφημένοι στο έλεος της μοίρας τους. Ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα κάνουν ακτινοθεραπεία στα νοσοκομεία της Αττικής και οι συγγενείς τους που δεν έχουν να πληρώνουν για μήνες ξενοδοχεία, κοιμούνται τις νύχτες στα παγκάκια και τα σαλόνια των νοσοκομείων. Εξαντλούνται σε έναν απελπισμένο αγώνα δρόμου, για να προσφέρουν στον άνθρωπό τους τη φροντίδα που χρειάζεται. Οι ελλείψεις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικού, και στα ογκολογικά τμήματα είναι τεράστια, ενώ απουσιάζει η τόσο αναγκαία γι' αυτές τις περιπτώσεις ψυχολογική και κοινωνική στήριξη.

Την ίδια ώρα, οικογένειες ξεπουλάνε ό,τι έχουν και δεν έχουν για τη θεραπεία των παιδιών σε ιδιωτικά νοσοκομεία που οι κύκλοι ακτινοθεραπείας χρεώνονται από 6.000 έως και 16.000 ευρώ, ενώ ανοίγει διάπλατα και το πεδίο στη «φιλανθρωπική» δραστηριότητα, όπως καταδεικνύει η κατασκευή ογκολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» από τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω του Συλλόγου «Ελπίδα».

Στην ταξική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική των κυβερνήσεων οφείλεται αυτή η τραγική πραγματικότητα και συνιστά έγκλημα. Είναι μια ακόμα πτυχή της πολιτικής που μετατρέπει σε κοινό εμπόρευμα και μέσο πλουτισμού των επιχειρηματιών το υπέρτατο αγαθό της υγείας.

Η απάντηση σε αυτό το έγκλημα βρίσκεται στη συστράτευση όλων στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, για την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο αυτό χώρο, για την εξασφάλιση της υψηλού επιπέδου δωρεάν περίθαλψης που δικαιούται κάθε άνθρωπος.


Νατάσα ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΥΤΕΣ τις δηλώσεις, αναρωτιόμαστε. Εβαλαν τον υπουργό Οικονομικών Ν. Λέγκα να δηλώσει πως «δε θα χαθεί ούτε ένα ευρώ», λόγω της οικονομικής κρίσης...

Αν εννοεί ότι θα ...χαθεί (για τους εργαζόμενους πάντα) από άλλους λόγους, έχει μια λογική. Αλλιώς, ακούγεται μάλλον σαν ανέκδοτο.

Εκτός, φυσικά, αν τέτοιες δηλώσεις δεν απευθύνονται στον ελληνικό λαό, αλλά στους τραπεζίτες και τους μεγαλοεπενδυτές, για να τους διαβεβαιώσουν ότι τα κέρδη θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

Είναι μάλλον η πιο πιθανή εκδοχή κι όπως φαίνεται συντόμως θα πάρει και πανευρωπαϊκό περιεχόμενο με τη Σύνοδο Κορυφής, που όλοι λένε πως ...«ψήνεται».

ΚΙ ΕΝΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι έχουμε κρίση, κυβέρνηση και μεγαλέμποροι προωθούν νέα αύξηση των ωρών εργασίας των καταστημάτων. Για να ψωνίζουμε ...περισσότερες ώρες.

Το ότι καταργούνται αργίες, οκτάωρα και εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών, δε μετρά μπροστά στην υποτιθέμενη αύξηση της κατανάλωσης.

Τώρα το πώς θα ψωνίζει ένας λαός, που χάνει χρήματα από παντού και οι μισθοί του πάνε από το κακό στο χειρότερο, δε φαίνεται να τους απασχολεί.

Βλέπετε, οι πολυεθνικές δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις εφαρμόζουν και δεν τους είναι και τίποτε να έχουν εργαζόμενους των 12 ωρών τη μέρα με πενιχρούς μισθούς.

Αλλωστε, ποιος θα τους ενοχλήσει; Μήπως η εργατική νομοθεσία, που είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους;

Α, ΜΑΛΙΣΤΑ, ΚΑΙ βραβείο Νόμπελ στον Μ. Αχτισαάρι (πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας) για τη ...συνεισφορά του στην παγκόσμια ειρήνη.

Αν δεν τον θυμάστε, ο εν λόγω ειρηνιστής ενεπλάκη στις διαδικασίες για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στη συνέχεια γι' αυτές που οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου.


Δηλαδή, στους βασικούς στόχους του ΝΑΤΟ στην περιοχή των Βαλκανίων. Τέτοια φιλειρηνική προσφορά να μη μείνει ...αβράβευτη.

Αμερικανοκινούμενη «κινητικότητα»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σκόπιμα και σχεδιασμένα, προφανώς για να μην αφήσει καμία αμφιβολία για το ποιος κινεί τα νήματα και ποιος βρίσκεται πίσω από την προχτεσινή αναγνώριση του Κοσσόβου από την ΠΓΔΜ και το Μαυροβούνιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση των δύο κρατών - προτεκτοράτων. «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν και επικροτούν» την απόφαση, δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ, πριν καλά καλά ανακοινωθεί η απόφαση στις πρωτεύουσες των χωρών αυτών, εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες (σ.σ. αναγνωρίσεις του Κοσσόβου) τους επόμενους μήνες».

Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ βιάζονται να κλείσουν τις εκκρεμότητες στα Βαλκάνια, προφανώς γιατί θέλουν να αποτελέσουν «ασφαλές» προγεφύρωμα στον πόλεμο για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και της μεταφοράς της στην Κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Προφανώς, για αυτό υποχρέωσαν τα δύο παραπάνω προτεκτοράτα τους να προχωρήσουν τώρα στην αναγνώριση του Κοσσόβου, παρόλο που η κυβέρνηση της Σερβίας κινείται «με ρεαλισμό» (βλέπε παραπομπή στη Χάγη της υπόθεσης του Κοσσόβου).

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει μάλλον να ενταχθεί και η σπουδή των ΗΠΑ να έχουν αποτελέσματα στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «το ταχύτερο δυνατόν», όπως επανέλαβε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κοινός τίτλος, αντίθετο περιεχόμενο

Η νέα γενιά «έχει (...) τεράστια δίψα για ένα δημόσιο σχολείο, που θα έπρεπε και θα μπορούσε να είναι μοχλός ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμού για την Ελλάδα», είπε προχτές ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, κατά την επίσκεψή του στο 12ο Γυμνάσιο - Λύκειο Πετραλώνων. Σωστή η διαπίστωσή του. Μόνο που όταν η νέα γενιά μιλάει για δημόσιο σχολείο, εννοεί και δωρεάν σχολείο. Εννοεί ένα σχολείο για όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά του λαού, ένα σχολείο που θα μορφώνει πραγματικά και δε θα σε μαθαίνει απλώς να χειρίζεσαι τις ...μηχανές αναζήτησης του Ιντερνετ. Οταν η νέα γενιά μιλάει για δημόσιο σχολείο, δεν εννοεί να φορτωθούν τα σχολεία στους δήμους και τους χορηγούς.

Ο Γ. Παπανδρέου, αντιθέτως, όταν μιλάει για δημόσιο σχολείο, εννοεί ...δημόσια να είναι μόνο η ταμπέλα του και, κατά τα άλλα, κάθε σχολείο να κάνει το πρόγραμμά του, να βρίσκει τη χρηματοδότησή του, να είναι «ανοιχτό» στις επιχειρήσεις κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, για τη νέα γενιά και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι κοινός ο τίτλος «δημόσιο σχολείο», αλλά κάτω από αυτό τον τίτλο το περιεχόμενο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο.

Κολεγιά συναίνεσης

Το Μάη του 2007, σε κοινό μέτωπο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αιγίου, και μετά το σχετικό «παζάρι», παραχάραξαν τη θέληση των εργαζομένων και σε κοινή γραμμή μεθόδευσαν τον αποκλεισμό της ΔΑΣ από το προεδρείο, την οποία οι εργαζόμενοι είχαν αναδείξει σε πρώτη δύναμη στο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου. Υπενθυμίζεται ότι μετά το πρόσφατο συνέδριο, η ΔΑΣ κατέλαβε 4 έδρες στο νέο ΔΣ και βγήκε πρώτη σε ψήφους, η ΠΑΣΚΕ πήρε 3 έδρες και η ΔΑΚΕ μόλις 2.

Πριν από λίγες μέρες, με την παραίτηση του προέδρου (ΠΑΣΚΕ), οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος, με αποτέλεσμα να εκλεγεί πρόεδρος ο Ν. Κόκλας, στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, με τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Στην ουσία επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η πολιτική συμφωνία μεταξύ ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, η αντιΠΑΜΕ τακτική τους και η πολιτική ταύτιση μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην υπηρεσία του κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά το ποιόν του προέδρου και της στρατηγικής που πρεσβεύει στο συνδικαλιστικό κίνημα, είναι χαρακτηριστικό το εξής: Τον περασμένο Ιούνη έδωσε τα ρέστα του ως μάρτυρας σε δικαστήριο προκειμένου να καταδικαστεί το Συνδικάτο Οικοδομών Αιγίου επειδή αρνήθηκε να συμβάλει ώστε να δοθεί η εργατοπατερική σύνταξη σε γνωστό συνδικαλιστή - στέλεχος της ΠΑΣΚΕ! Μετά από τέτοια διαπιστευτήρια δίκαια ανταμείφθηκε με τη θέση του προέδρου στη νέα κολεγιά των δυνάμεων της συναίνεσης.

Στο όνομα των εταιρειών...

Την ίδια ώρα που παραδίδονται ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι σε ιδιώτες, η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων προχωρά σε δράσεις που ενισχύουν ακόμη περισσότερο το «προφίλ» των εταιρειών. Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο παράδειγμα της διοργάνωσης εκδήλωσης με την ονομασία «Athens Digital Week», αναφορικά με τις νέες τεχνολογίες. Αυτή η «βδομάδα» θα πραγματοποιηθεί 13-19 Οκτώβρη στο Σύνταγμα και 16-19 Οκτώβρη στην «Τεχνόπολις», βασικός χορηγός της οποίας θα είναι η «ΟΝ TELECOMS». Τι σημαίνει αυτό; Οτι το Σύνταγμα θα ...πλημμυρίσει από διαφημίσεις της εν λόγω εταιρείας, στο πλαίσιο της προώθησης της «ευρυζωνικότητας» και των «νέων τεχνολογιών»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το ωράριο

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των όρων εργασίας των εμποροϋπαλλήλων ξαναμπαίνει στην ημερήσια διάταξη μετά την «πρωτοβουλία» της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ), που ως εντολέας του μεγάλου κεφαλαίου επιχειρεί να προσαρμόσει τις συνθήκες λειτουργίας του μικρού εμπορίου, με όρους εξουθένωσης και εξόντωσης χιλιάδων και χιλιάδων μικρεμπόρων και εμποροϋπαλλήλων. Η «πρόταση», που στοχεύει στην ανατροπή του ωραρίου που εφαρμόζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων, προβλέπει αύξηση των ωρών λειτουργίας κατά 10 περίπου ώρες τη βδομάδα! Μαζί και τρεις μέρες τη βδομάδα συνεχούς ωραρίου έντεκα ωρών!

Τα επιχειρήματα που προβάλλει η διοίκηση του ΕΣΑ, για να δικαιολογήσει την πρότασή της και τα οποία κάνουν λόγο για τη... σωτηρία του περιβάλλοντος, τη λύση του κυκλοφοριακού και τη διευκόλυνση των καταναλωτών δεν είναι ούτε αθώα, ούτε ανεξάρτητα από τη δράση της όλα τα τελευταία χρόνια. Από τη συστηματική, δηλαδή, και σε πλήρη συμπόρευση με την κυβέρνηση, υπονόμευση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και των εμποροϋπαλλήλων, για την εξυπηρέτηση των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου, την προώθηση των απαιτήσεών του με στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας του στην αγορά σε βάρος των αυτοαπασχολουμένων στα πλαίσια και του ανταγωνισμού, μέσα από τη βίαιη περιθωριοποίηση και εξόντωση των μικρών επιχειρήσεων.

Ολοι όσοι απεργάζονται την ακόμα μεγαλύτερη χειροτέρευση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, μαζί και ο ΕΣΑ, έχουν στήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης των αυτοαπασχολούμενων, με βασικό επιχείρημα ότι αυξάνοντας τις ώρες δουλειάς θα αυξήσουν τον τζίρο τους. Λες και για την αναδουλειά των μαγαζιών «φταίει» ότι τα καταστήματα είναι λίγες ώρες ανοιχτά και όχι η συνεχής μείωση του λαϊκού εισοδήματος. Λες και αν τα καταστήματά παραμείνουν ανοιχτά όλη τη μέρα ξαφνικά οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα μεσαία στρώματα, οι νέοι και οι νέες, θα βρουν χρήματα για να κάνουν περισσότερες αγορές! Πρόκειται για μια απροκάλυπτη απάτη σε βάρος τόσο των αυτοαπασχολούμενων, όσο και των εμποροϋπαλλήλων. Να ένας παράγοντας που στοιχειοθετεί την αναγκαιότητα κοινής δράσης εργαζομένων αυτοαπασχολουμένων ενάντια στα μονοπώλια.

Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που εδώ και χρόνια επιδιώκεται από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις και μαζί από τον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, στηρίζεται αποκλειστικά στις επιδιώξεις που έχουν οι μεγαλοεργοδότες του εμπορίου, ενώ απώτερος στόχος παραμένει πάντα η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που κάθε τόσο μπαίνει στο τραπέζι για συζήτηση. Επιδιώξεις και στόχοι που κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τα συμφέροντα των αυτοαπασχολούμενων και των εμποροϋπαλλήλων, όλων των εργαζομένων. Η ενίσχυση του εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων δεν περνάει μέσα από την αύξηση των ωρών εργασίας που τους οδηγεί σε φυσική εξόντωση. Η εξέλιξη του τζίρου των μαγαζιών είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος και της επέκτασης των πολυκαταστημάτων.

Οι χιλιάδες μικροί, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων πρέπει να απορρίψουν κάθε προσπάθεια επέκτασης του ωραρίου, που στοχεύει στην πλήρη απελευθέρωσή του και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Να διεκδικήσουν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, υποχρεωτικά συνεχές ωράριο λειτουργίας μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα με τρία απογεύματα κλειστά, κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, σταθερή εργασία για όλους, με πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ