Παρασκευή 7 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η αλεπού στο παζάρι

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;». Την παροιμία αυτή θυμηθήκαμε διαβάζοντας την ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο ΣΕΒ προχωρά στη δημιουργία ελληνικού «Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο θα αποτελεί εκπρόσωπο του «Παγκόσμιου Συμβουλίου Επιχειρηματικότητας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (WBCSD)» στην Ελλάδα και πραγματοποιεί την Τρίτη την «επίσημη πρώτη» με την παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ κ.ά.

«Ο ΣΕΒ - λέει υποκριτικότατα η ανακοίνωση - με στόχο να καταξιώσει τη σύγχρονη επιχείρηση ως δύναμη πρωτοβουλίας και αλλαγής στο δημόσιο βίο της χώρας, αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην αναγκαία προσπάθεια ευαισθητοποίησης της επιχειρηματικής κοινότητας, των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας στα κρίσιμα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης»!

Και να θέλαμε να τους πιστέψουμε μας εμποδίζουν επεισόδια μόλυνσης σαν αυτά του Ασωπού, αλλά και η ρύπανση που προκαλεί η ασύδοτη δράση των βιομηχάνων στο Θριάσιο, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και άλλες πόλεις.

Απλά - για να απαντήσουμε και στο αρχικό μας ερώτημα - οι βιομήχανοι στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης» οικονομίας μυρίστηκαν «ψητό», δηλαδή νέες προοπτικές κερδοσκοπικής δράσης με πρόσχημα το περιβάλλον, και προετοιμάζονται να εφορμήσουν. Αλλωστε - όπως αναφώνησε ωμά πρόσφατα και ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας - «οι πράσινες μπίζνες είναι οι καλύτερες μπίζνες»!

Σιγά, μην τους πήρε ο πόνος για το περιβάλλον...

Ανθρακες ο θησαυρός

Αστραψε και βρόντηξε πάλι χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στις Σέρρες. Για τις περιφερειακές ανισότητες, για το μοντέλο ανάπτυξης κ.λπ. κ.λπ. Ποιος φταίει; Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, αποφάνθηκε, λέγοντας τη μισή αλήθεια. Γιατί, η άλλη μισή είναι ότι φταίει κι αυτό το ευρωενωσιακό οικοδόμημα των μονοπωλίων που ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει παθιασμένα, «ξεχνώντας» να αρθρώσει έστω μία λέξη κριτικής απέναντί του. Το μόνο που βρήκε να πει ο Αλ. Τσίπρας είναι «να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας». Και το λέει αυτό ο πρόεδρος ενός κόμματος που είναι θιασώτης της ΟΝΕ, του κοινού νομίσματος, της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ. Αποθέωση του εμπαιγμού! Εύκολες και ανέξοδες οι επισημάνεις πως «αυτοί που διαχειρίστηκαν τα πράγματα τα τελευταία 20 χρόνια» σήμερα «επιμένουν να λαμβάνουν μέτρα και να προωθούνται πολιτικές επιλογές με κριτήρια τα οποία δεν έχουν ως στόχο την προστασία των πιο αδύναμων». Γιατί επιμένουν κ. Τσίπρα; Από κάποιο βίτσιο, γιατί είναι μισάνθρωποι, σαδιστές; 'Η γιατί είναι δεσμευμένοι σε μια στρατηγική υπέρ του κεφαλαίου, το οποίο εκπροσωπούν πολιτικά και το οποίο όσο υπάρχει θα κάνει και κουμάντο. Αλλά μακριά απ' τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τέτοια λόγια, γιατί αν τα πει, θα είναι σαν να ομολογεί πως η από μέρους τους πολλά υποσχόμενη «κυβέρνηση της αριστεράς» είναι ....άνθρακες ο θησαυρός.

Κολλημένοι στον ευρωμονόδρομο

Ο ΣΥΝ και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς «θέλουμε τις χώρες μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Αλλά δε θέλουν τις «πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια». Θέλουν Σύμφωνο Σταθερότητας. Αλλά δε θέλουν το Σύμφωνο Σταθερότητας που υπάρχει. Θέλουν «ένα σύμφωνο το οποίο να συνυπολογίζει, όχι μόνο τον πληθωρισμό, τα ελλείμματα και το χρέος, αλλά και την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη». Θέλουν ακόμα «κοινή οικονομική και κοινωνική πολιτική, κοινή εισοδηματική πολιτική, κοινή φορολογική πολιτική, ασφαλιστική πολιτική, εργατική πολιτική (...). Θέλουμε μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική, πιο κοινωνική, πιο οικολογική, πιο φιλειρηνική και την Ελλάδα μέσα σ' αυτήν, αλλά με τους πολίτες της να έχουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο».

Αυτά τα εξόχως ενδιαφέροντα είπε χτες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84». Αν αφαιρέσουμε τις γαρνιτούρες, αυτό που μένει είναι η προσδοκία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για πιο ισχυρή ΕΕ. Κι αυτό, παρότι γνωρίζει ότι την όποια επιπλέον ισχύ της θα τη στρέψει με σφοδρότητα κατά των λαών. Για τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ νυν υπέρ πάντων η ΕΕ. Ο λαός όμως ξέρει ότι δε γίνεται να είναι κανείς υπηρέτης δύο αφεντάδων. Ξέρει ποιου θεραπαινίδα είναι η ΕΕ. Συνεπώς κι όσοι την προσκυνούν.

Για Παιδεία των λαϊκών αναγκών

Μια δυναμική απάντηση έδωσαν χτες μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και εκπαιδευτικοί στη συνεχιζόμενη επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους στην εκπαίδευση. Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, αντιλαμβανόμενα ακριβώς ότι η αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ πυροδοτεί ένα κλίμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, επιδιώκουν τον αποπροσανατολισμό και το «ξεφούσκωμα» των αντιδράσεων.

Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας περιδιαβαίνει την Ελλάδα, κόβει κορδέλες και συναντιέται με τοπικούς παράγοντες για να τάξει νέα σχολικά κτίρια και να καυχηθεί για το σύνολο του αντιλαϊκού της έργου. Την ίδια στιγμή, περπατούν με αμείωτη ένταση όλες οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα (νόμος - πλαίσιο, «αξιολόγηση» κ.ά.). Πρόσφατο παράδειγμα είναι η εγκύκλιος για τα συγγράμματα, που ανοίγει το δρόμο στην κατάργηση της δωρεάν διανομής τους, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα σε εργαστήριο στο Χημικό οι φοιτητές υπέγραψαν δήλωση ότι θα επιστρέψουν το βιβλίο αν τους ζητηθεί... Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται η τρομοκρατία και η καταστολή με κλήσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς να βάλουν «κουκούλα» και να καταδώσουν τα παιδιά τους ως υπαίτιους καταστροφών επειδή συμμετείχαν στις μαθητικές καταλήψεις.

Βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης αποτελεί η στάση συγκεκριμένων δυνάμεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, που παρουσιάζονται από μερίδα των ΜΜΕ ως «πρωτεργάτες» και «εκφραστές» των αγώνων, ενώ δρουν ως «Δούρειος Ιππος» στην υπονόμευση του αγώνα για Παιδεία των λαϊκών αναγκών, για τη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος. Οτι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα», για παράδειγμα στο αίτημα της Διοίκησης του ΕΜΠ για ισοτίμηση των πενταετών σπουδών με μάστερ, φαίνεται και από τη στάση κολεγιάρχη που το επικροτεί. Αλλωστε, αυτά που ζητάει η Διοίκηση του ΕΜΠ, είναι πιθανό να ικανοποιηθούν από την κυβέρνηση, αφ' ενός γιατί είναι ενταγμένα στη διαδικασία της Μπολόνια και αφ' ετέρου γιατί το αντάλλαγμα είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων. Στο ίδιο πνεύμα και η στάση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ, που μιλάει στο όνομα των μαθητών αλλά διοργανώνει άλλη κινητοποίηση με τους πανεπιστημιακούς του ΣΥΝ, γιατί φοβούνται την έκφραση της γνήσιας αντίστασης στην πολιτική της ΕΕ. Πάντα, βέβαια, στο όνομα ενός δήθεν εκπαιδευτικού κινήματος που όμως δε στοχεύει πέρα από το χειροκρότημα ενός νέου αντιδεξιού κομματικού αρραβώνα.

Οι ανάγκες μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών, γονιών και εκπαιδευτικών και τα αιτήματα για την ικανοποίησή τους δε χωράνε σε τέτοια στημένα παιχνίδια. Απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων στη μόρφωση, μόνο ένα ώριμο και ριζοσπαστικό κίνημα μπορεί να ορθώσει τείχη αντίστασης. Ενα τέτοιο κίνημα: Ζυμώνεται πατώντας πάνω στα υπαρκτά και δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Βάζει στόχους πάλης με βάση τις ανάγκες της νεολαίας και του λαού. Στρέφεται ευθέως ενάντια στον ένοχο των προβλημάτων, ενάντια δηλαδή στην πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενα τέτοιο κίνημα θεριεύει όταν συνενώνει μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους, με στόχους πάλης που έρχονται σε ρήξη με την πολιτική των μονοπωλίων, γιατί βάζει στο προσκήνιο την Παιδεία και τη ζωή που πραγματικά τους αξίζει.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κέρδη με ευκαιρία την κρίση...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΧΟΥΝ ...ΜΠΛΕΞΕΙ λίγο οι Ελληνες τραπεζίτες. Τόσο ώστε να εκτίθενται...

Από τη μια τους ...τρέχουν τα σάλια ενόψει των χρημάτων του κοσμάκη που ετοιμάζεται να τους παραχωρήσει η κυβέρνηση.

Από την άλλη δε θέλουν να τους πουν και «αποτυχημένους» διότι προσβάλλονται και θίγονται.

Γι' αυτό κι ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Τ. Αράπογλου, έλεγε χτες στη Βουλή πως το «πακέτο» των 28 δισ. δεν το ζήτησαν οι τραπεζίτες αλλά το ...σκέφθηκε μόνη της η κυβέρνηση.

Διαβεβαίωνε μάλιστα πως οι ελληνικές τράπεζες ουδέποτε έκαναν κακοδιαχείριση και πως έχουν κέρδη.

Λες και δεν ξέρει ο κόσμος που ακούει πως ...μαζί τα αποφασίζουν και μαζί τα υλοποιούν όλα. Πάντα με το αζημίωτο φυσικά!

Και την πραγματική αλήθεια δε θέλουν να μας την πουν. Κι αυτή είναι πως και τα κέρδη τους θα πολλαπλασιάσουν από τη λεγόμενη κρίση και τα χρήματα του ελληνικού λαού θέλουν να τσεπώσουν.

Τώρα, το αν κάποιοι από αυτούς θα ...φύγουν από τη μέση και κάποιοι άλλοι θα γίνουν πιο ισχυροί, ελάχιστα απασχολεί τους εργαζόμενους.

ΚΙ ΟΣΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ η περίφημη εξεταστική για την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Βουλή, ένα είναι το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα: Πως η πλειοψηφία της (δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ) δε θέλει να μάθουμε τι πραγματικά έγινε...

Τα «νον πέιπερς» πάνε κι έρχονται, με το κάθε κόμμα να προσπαθεί να «βγάλει λάδι» τους δικούς του υπουργούς με όποιον τρόπο μπορεί.

Την καρδιά της ιστορίας ουδείς θέλει να την αγγίξει. Το ότι δηλαδή τα δάση και οι λίμνες της χώρας έχουν γίνει εμπόρευμα στα χέρια όποιου μπορεί να τα αρπάξει με οποιονδήποτε τρόπο...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Η νέα αμερικανική ηγεσία»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Πέρα από τις μεγαλοστομίες και τις (αμερικανικές) κοινοτοπίες, ο Μπάρακ Ομπάμα στην επινίκια ομιλία του το βράδυ της Τρίτης δεν απέφυγε και τις συγκαλυμμένες απειλές στους «εχθρούς» των ΗΠΑ, προϊδεάζοντας για τη συνέχεια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο. Απευθυνόμενος «σε όσους μάς παρακολουθούν απόψε, πέρα από τις ακτές μας, από Κοινοβούλια και μέγαρα, από ραδιόφωνα στις ξεχασμένες γωνιές του κόσμου», ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος διαμήνυσε ότι «μια καινούρια αμερικανική ηγεσία μόλις ανέτειλε», και έσπευσε να δώσει το στίγμα της: «Εσάς που καταστρέφετε τον κόσμο, θα σας νικήσουμε. Εσάς που επιδιώκετε ειρήνη και ασφάλεια, θα σας στηρίξουμε». Δεκαετίες τώρα οι λαοί γνωρίζουν πολύ καλά τι εννοούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου όταν μιλούν για ειρήνη και ποιους θεωρούν ως «καταστροφείς του κόσμου». Ακριβώς γι' αυτό δε χρειάζεται μεγάλη «αποκωδικοποίηση» η παραπάνω φράση του Μπ. Ομπάμα για να γίνει αντιληπτό τι εννοεί. Σε κάθε περίπτωση είτε ακολουθήσει την τακτική της «μαλακής δύναμης», όπως λένε «οι δικοί του», είτε της «σκληρής δύναμης», οι λαοί, που αντιστέκονται, θα συνεχίσουν να ματοκυλιούνται και να καταδυναστεύονται από τους ιμπεριαλιστές, ανεξάρτητα από το χρώμα του νέου Προέδρου των ΗΠΑ. Αλλωστε, έχει υποστηρίξει τους επιθετικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που διεξάγονται αυτή τη στιγμή από τους προκατόχους του...

«Εθνικοί στόχοι»

Οσα δεν είπαν στις συγχαρητήριες επιστολές τους προς τον Μπ. Ομπάμα οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου για τους επιδιωκόμενους «εθνικούς στόχους», τα είπε όλα το «Βήμα». Στο χτεσινό πρωτοσέλιδο σχόλιό του με τίτλο «Τα εθνικά συμφέροντα», η πρωινή του συγκροτήματος σπεύδει να προσδιορίσει με σαφήνεια ποιες πρέπει να είναι οι επιδιώξεις και τα «αιτήματα» από τη νέα αμερικανική διοίκηση. Γράφει συγκεκριμένα: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι διπλωματικές μας προσπάθειες πρέπει τώρα να έχουν στόχο τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς καλλιεργήθηκε επίμονα (και σε βάρος μας) το σχέδιο αντιρωσικού κλοιού, με "πιόνια" σαν τα Σκόπια, την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Τουρκία». Σε ό,τι αφορά το στόχο της διπλωματίας, δηλαδή «τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» στην περιοχή, καμία έκπληξη. Αποτελεί πάγια τακτική των τελευταίων δεκαετιών με στόχο να υπηρετούνται τα συμφέροντα της εγχώριας πλουτοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή, επιλέγοντας το με ποιον σύμμαχο ιμπεριαλιστή μπορεί αυτή η επιδίωξη να υλοποιείται πιο αποτελεσματικά.

Τις αλλαγές τις εγγυώνται μόνο οι λαοί

Προχτές το βράδυ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας έδωσε συνέντευξη Τύπου στις Σέρρες. Ξεκίνησε, λοιπόν, λέγοντας: «Παρά τη σημερινή συννεφιά, σήμερα εκπέμφθηκαν μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας (...) ότι υπάρχει ένα ολοένα και διευρυνόμενο κοινωνικό αίτημα να μπει τέρμα σε μια πολιτική (...). Στην πραγματικότητα, η υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα κατάφερε να συμπυκνώσει σε συμβολικό επίπεδο τη σύγκρουση με το μέχρι σήμερα κατεστημένο (...). Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρισκόμαστε σε μια αλλαγή εποχής (...) που σηματοδοτεί την ανάγκη να περάσουμε σε μια εντελώς νέα φάση, όπου τη ζωή μας δε θα την ορίζει η ανεξέλεγκτη και ασύδοτη λειτουργία των αγορών, αλλά κυρίαρχο στοιχείο θα είναι οι κοινωνικές και ανθρώπινες ανάγκες (...). Κοινωνική ανάγκη να δούμε επιτέλους μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Μια ριζικά διαφορετική κατεύθυνση (...). Η ανάγκη του κόσμου ήταν αυτή ακριβώς που οδήγησε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού εκατομμύρια ανθρώπους να πάνε να ψηφίσουν, μέχρι που έφτασαν σε ποσοστά ρεκόρ. Ηταν η ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή»!

Είναι βέβαιο ότι οι λαοί, ανάμεσά τους κι ο αμερικάνικος, έχουν ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή. Αλλά είναι εξίσου βέβαιο ότι αυτή δεν μπορεί να την εγγυηθεί ο Μπ. Ομπάμα. Δεν μπορεί να την εγγυηθεί καμία κυβέρνηση, όσο χαρισματικό ηγέτη κι αν διαθέτει, που εκπροσωπεί πολιτικά το μεγάλο κεφάλαιο, που στηρίχτηκε απ' αυτό για να το στηρίξει. Μεγάλες αλλαγές υπέρ τους μπορεί να εγγυηθούν οι ίδιοι οι λαοί, αν παλέψουν για να τις επιβάλουν, αν πιστέψουν στη δύναμή τους. Ενα ισχυρό λαϊκό κίνημα, ανασυνταγμένο σε αντεπίθεση, θα εκπέμψει πραγματικά μηνύματα αισιοδοξίας και όχι η αλλαγή φρουράς στο πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης, σε οποιαδήποτε χώρα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κριτήριο η στάση τους

Είναι ολοφάνερο ότι η άρχουσα τάξη και η κυβέρνηση προετοιμάζονται πυρετωδώς να υποδεχτούν την οικονομική κρίση και μάλιστα, με τέτοιον τρόπο που να θιγούν κατά το δυνατόν λιγότερο οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου και άρα να πληρώσουν τη νύφη οι οικονομικά ασθενέστεροι της κοινωνίας: Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αυτοί δηλαδή που έτσι κι αλλιώς χρηματοδοτούν τόσα χρόνια την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών και τη συσσώρευση του κεφαλαίου.

Στο χορό της ...προετοιμασίας, συμμετέχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. Με παρεμβάσεις που κάθε φορά οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν βαρυσήμαντες, στην πραγματικότητα έχουν ανοίξει κανάλι επικοινωνίας για τον τρόπο που θα δοθούν οικονομικές ενισχύσεις προς τις διάφορες επιχειρηματικές ομάδες, διαβουλεύονται αν οι ενισχύσεις πρέπει να δοθούν στις τράπεζες ή στους βιομήχανους, διαπραγματεύονται πώς αποτελεσματικότερα θα σωθούν οι κεφαλαιοκράτες.

Η οικονομική κρίση που, αργά ή γρήγορα, θα ξεσπάσει και στη δική μας χώρα και θα συνοδευτεί από επώδυνες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα, όσο οξύμωρο και αν φαίνεται, μπορεί για τους εργαζόμενους να αποτελεί μια ευκαιρία. Να διαπιστώσουν ακόμα καλύτερα τι πρεσβεύει το κάθε κόμμα. Να συνειδητοποιήσουν σε ποιον θεό πιστεύει. Ποιες αξίες και τίνος συμφέροντα εξυπηρετεί. Γιατί, ανεξάρτητα από τα λόγια και τις ανέξοδες κορόνες, η προοδευτικότητα και ο φιλολαϊκός χαρακτήρας των κομμάτων δεν ορίζονται αυτοπροσδιοριστικά, αλλά αποδεικνύονται στην πράξη και στη δράση τους, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων. Κριτήρια, που τις μέρες αυτές, το καταλαβαίνουμε όλοι, δεν μπορεί παρά να έχουν σχέση με την ίδια τη βάση της κοινωνίας: Την οικονομία και τον τρόπο που προσεγγίζουν - αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί - τα ζητήματα που προκύπτουν από τις εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις.

Τι προτείνουν, για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλούν τα μονοπώλια; Ακολουθούν μια πολιτική που έρχεται σε αντίθεση και αντιπαράθεση με το κεφάλαιο και την εξουσία του, ή αποπροσανατολίζουν με προτάσεις που αρχίζουν και τελειώνουν στην κρατικοποίηση μιας τράπεζας λες και αυτή θα είναι φιλολαϊκή; Ακολουθούν γραμμή εναντίωσης στα μονοπώλια, με στόχο την ανοιχτή και μετωπική σύγκρουση μαζί τους, ή περιορίζονται στις αδιέξοδες εκκλήσεις για επίδειξη ανθρωπισμού από τα μονοπώλια; Κάνουν το δεύτερο.

Εχουν ανοιχτό μέτωπο ενάντια στη δυτικοευρωπαϊκή διακρατική ένωση καπιταλιστών της ΕΕ και στα επεκτατικά σχέδια του ΝΑΤΟ, ή, διαφημίζοντας τη λογική ότι η Ενωση μπορεί να γίνει καλύτερη, έχουν γίνει ντελάληδες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των αντιδραστικών πολιτικών; Κάνουν το δεύτερο.

Ποια είναι, τέλος, η στάση που έχουν απέναντι στο μαζικό, λαϊκό, ταξικό κίνημα και την ανάγκη να ικανοποιήσει ο λαός όλες του τις ανάγκες; Ακολουθούν τη γραμμή της λαϊκής συσπείρωσης, ώστε να ωριμάζουν μέσα στην κοινωνία ουσιαστικές διεργασίες στη γραμμή ρήξης με τα μονοπώλια, ή αναπαράγουν τα πλέον αντιδραστικά ιδεολογήματα για την παντοδυναμία του ιμπεριαλισμού και της ...αναμονής κάποιοι άλλοι να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά; Κάνουν το δεύτερο.

Τα συμπεράσματα, για τις πολιτικές επιλογές που, μαζί με την κυβέρνηση, έχουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύλογα. Η καταγγελία και η αποκάλυψη του ρόλου τους είναι υπόθεση καθενός από εμάς. Και η δουλειά που πρέπει να κάνουμε δεν περιμένει!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ