Σάββατο 17 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν είναι η πρώτη φορά

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να επιβάλουν την αναβολή της απεργίας που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για την επόμενη Τρίτη, επιμένουν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, οι οποίες ελέγχουν τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το επιχείρημα που προβάλλουν πως η αναβολή γίνεται για να προχωρήσει ο συντονισμός με τα σωματεία των υπόλοιπων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Την ώρα που κάθε καθυστέρηση στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα ευνοεί μόνο την ένταση της επίθεσης, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο το θράσος των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ να παρακάμπτουν τη θέληση και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων.

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τρεις 24ωρες απεργίες, σε Γενική Συνέλευση τον περασμένο Νοέμβρη. Οταν άρχισαν να διαρρέουν τα αντεργατικά σχέδια της διοίκησης και γινόταν καθαρό πως στο στόχαστρό της θα βρεθούν τόσο εκείνοι που δουλεύουν στις εργολαβίες, όσο και το μόνιμο προσωπικό. ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, ωστόσο, δεν υπάκουσαν στην εντολή που έλαβαν από τη ΓΣ των εργαζομένων, δεν έκαναν τίποτα για την υλοποίηση της απόφασης, ενισχύοντας τον εφησυχασμό και την ηττοπάθεια.

Αυτοί, δηλαδή, που ισχυρίζονται ότι δουλεύουν για το συντονισμό των εργαζομένων κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κερδίσουν χρόνο και έδαφος η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ και οι εργολάβοι. ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ δεν μπορούν να κρύψουν ότι το στρατόπεδο που έχουν επιλέξει είναι αυτό της εργοδοσίας. Με τη στάση τους μόνο τα συμφέροντα των αντιπάλων των εργαζομένων υπερασπίζονται. Γι' αυτό και οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη, απορρίπτοντας τη γραμμή του συμβιβασμού που τους «πλασάρουν». Οχι μόνο να υπερασπιστούν την απόφαση της ΓΣ τους, αλλά χωρίς καμιά αναβολή να χαράξουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

Η πράξη αποκαλύπτει

Οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία καθαρισμού πρέπει να καλύψουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας και να γίνουν μέλη του Σωματείου, παρακάμπτοντας όλα τα νομικίστικα εμπόδια, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ). Η παραπάνω απόφαση, ως προς το πρώτο σκέλος της, ψηφίστηκε απ' τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων που παραβρέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΝΕ. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια: Την πρόταση για την εγγραφή στο Σωματείο των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία την υπερψήφισαν μόνο οι πέντε εκλεγμένοι εκπρόσωποι της ΕΣΑΚ (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ). Δεν την ψήφισαν, με το αιτιολογικό ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα, ο συνδικαλιστής της Αυτονομίας (στηρίζεται απ' το ΣΥΝ) και οι δύο συνδικαλιστές της ΠΑΣΚ (οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ απουσίαζαν απ' τη συνεδρίαση). Μπροστά στην ανάγκη να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι από την κάθε είδους αυθαιρεσία των εργολάβων, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ δεν τόλμησαν καν να συνδράμουν μια καθαρά πολιτική απόφαση, που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τη συνδικαλιστική πάλη του συνόλου των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Κατά τα άλλα κόπτονται για την «ενότητα» αυτοί που αρνούνται σε εργαζόμενους με διαφορετικές σχέσεις εργασίας την εγγραφή τους σε κλαδικά, επιχειρησιακά και άλλα συνδικάτα.

Ο καθόλου τυχαίος τρόπος παρουσίασης

Δεν είναι πάντα, ή για να είμαστε ακριβείς, στις μέρες μας δεν είναι σχεδόν ποτέ αθώος ή τυχαίος, ο τρόπος μετάδοσης μιας είδησης. Προχτές το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΜΕΓΚΑ, παρουσίαζαν την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα στον Αστακό και την εκεί δραστηριότητά του σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με την προσπάθεια μεταφοράς πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ απ' το λιμάνι στο Πλατυγιάλι. Αφού ειπώθηκε ό,τι ειπώθηκε, αφού έπαιξε το σχετικό ρεπορτάζ, αμέσως μετά η παρουσιάστρια αναγγέλλει: «ας περάσουμε τώρα στο χτες», όπου «χτες», είχε συμβεί η περιοδεία στην περιοχή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς και φυσικά χαιρέτισε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε από τις τοπικές ΚΟ του ΚΚΕ. Προς τι αυτός ο τρόπος προβολής του ΣΥΝ; Φαίνεται ότι θέλουν να δημιουργήσουν συνειρμούς περί κοινής δράσης ή και ταύτισης σε ένα πρόβλημα του ΣΥΝ με το ΚΚΕ. Να προσδώσουν με «ξένα κόλλυβα» στη δράση του ΣΥΝ αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Και ταυτόχρονα να υπονομεύσουν την ταχτική του ΚΚΕ. Σκόπιμη στοχευμένη αυθαιρεσία και λαθροχειρία από έμπειρους δημοσιογράφους σε βάρος του ΚΚΕ. Γιατί αυτό βολεύει το σύστημά τους.

Η πάλη της αγροτιάς

Στους δρόμους του αγώνα ξαναβγαίνει η αγροτιά αυτήν τη Δευτέρα. Γιατί, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, ο μόνος δρόμος που έχουν μπροστά τους οι αγρότες είναι ο αγώνας. Η ΠΑΣΥ πρωτοστατεί ξανά σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για την ύπαρξη και την επιβίωση της αγροτιάς. Οι μηχανές των τρακτέρ θα ξαναβάλουν μπροστά με στόχους πάλης και διεκδίκησης που να κρατούν τον αγρότη στο χωράφι. Στη Θεσσαλία, το νέο αγωνιστικό ραντεβού της αγροτιάς της περιοχής δόθηκε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του κόμβου της Νίκαιας. Τα τρακτέρ θα βάλουν μπρος και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Το 2009 βρίσκει την αγροτιά με ακόμα πιο μεγάλα προβλήματα, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής των αντιαγροτικών επιταγών της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Το μέλλον φαντάζει ακόμα πιο αβέβαιο και η προοπτική δείχνει ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, ακόμα ταχύτερο ξεκλήρισμα. Οι εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, οδηγούν τους μικρομεσαίους αγρότες στη χρεοκοπία και μοιραία θα τους βγάλουν εκτός αγροτικής παραγωγής, οδηγώντας τους κι αυτούς στις στρατιές των ανέργων. Γιατί, με τιμή 2 ευρώ στο λάδι, 11 λεπτά στο καλαμπόκι, 20 λεπτά στο βαμβάκι, ποιος μικρομεσαίος παραγωγός θα αντέξει; Ελπίδες για άνοδο των τιμών δεν υπάρχουν. Για παράδειγμα, στο λάδι οι εκτιμήσεις λένε ότι η τιμή σε καμία περίπτωση δε θα ξεπεράσει τα 2,10 ευρώ μέσα στο 2009.

Η αγροτιά πληρώνει πολύ ακριβά την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Πληρώνει τα όσα έχουν συναποφασιστεί στις Βρυξέλλες από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της, που τα εφαρμόζουν απαρέγκλιτα, όποιος κι αν βρέθηκε στην κυβέρνηση, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ. Η κατάσταση για τους αγρότες είναι δραματική και δε θα αλλάξει επειδή άλλαξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και προστέθηκε κι ένας ακόμα υφυπουργός. Δε θα αλλάξει, αν τη ΝΔ διαδεχτεί στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ. Δε θα αλλάξει, ακόμα κι αν ενδεχομένως προστεθούν σε κάποιο κυβερνητικό σχήμα, στο επόμενο διάστημα, ο ΣΥΝ ή ο ΛΑ.Ο.Σ. Τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς δε θα λυθούν, μέσα από έωλες επιτροπές αγώνα, με κινητοποιήσεις του αέρα, χωρίς αιτήματα ουσίας. Ο τυχοδιωκτισμός δε χωράει στον αγώνα. Απαιτείται αγωνιστική συνέπεια, στρατηγική, σχεδιασμός. Τα αιτήματα τα στηρίζουν τα πραγματικά συμφέροντα της αγροτιάς. Σ' αυτήν την κατεύθυνση κινείται η ΠΑΣΥ και ο αγώνας που δίνει.

Τις επόμενες μέρες, οι αγρότες θα ακούσουν ακόμα πιο πολλά για ενότητα. Αλλά κάποιοι την ενότητα την ξεστομίζουν μόνο για λόγους εντυπώσεων. Η πραγματική ενότητα είναι στη βάση των πραγματικών αιτημάτων, τα πραγματικών προβλημάτων, των πραγματικών αγώνων. Παράλληλα, η αγροτιά θα δεχτεί και επίθεση φιλίας από την κυβέρνηση, θα ακούσει και θα ξανακούσει για διάλογο. `Η για το νέο υπουργό που νοιάζεται. Ομως, κακά τα ψέματα: Την πολιτική που έχει φτάσει την αγροτιά μέχρι εδώ και θα την πάει ακόμα χειρότερα, αυτήν θα εφαρμόσει. Η αγροτιά, αν θέλει να δει χαΐρι, θα πρέπει να αντεπιτεθεί στην πολιτική φτώχειας και ξεκληρίσματος, που επιβάλλουν κυβερνώντες, νέα ΚΑΠ, ΠΟΕ, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι. Καλείται με τον αγώνα της να βάλει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του και να διεκδικήσει το μέλλον της και την ύπαρξή της στον τόπο της και τα χωράφια της.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Οι συνένοχοι στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ τη νέα επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Εκφράζεται με το δόγμα ...«θα σας βγάλουμε όλους τρελούς»!

Από την Ελλάδα - είπε χτες ο πρωθυπουργός - δε γίνεται ανεφοδιασμός του Ισραήλ με αμερικανικό πολεμικό υλικό. Ούτε από το λιμάνι του Αστακού, ούτε από οπουδήποτε αλλού;

Να υποθέσουμε ότι ...τα έχουν χάσει, δηλαδή, οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί; Πάνε και στέλνουν μεταγωγικά πλοία σε μια χώρα - όπως η Ελλάδα - που αρνείται να τους βοηθήσει;

Και στη συνέχεια τη συγχαίρουν δημόσια για τη στήριξη των προσπαθειών τους στη Μέση Ανατολή;

Ασε που είναι πολύ αμφίβολο το αν θα έμπαιναν στον κόπο ...έστω να ρωτήσουν οι Αμερικανοί, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν με οποιονδήποτε τρόπο εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. (Πολλώ, δε, μάλλον τις βάσεις τους).

ΚΟΡΑΚΙΑ; ΟΡΝΕΑ; Πώς να τους αποκαλέσει κανείς; Για τους τραπεζίτες, τους βιομήχανους και όλους όσοι έχουν «πέσει» πάνω στο «πακέτο» των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ μιλάμε.

Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων για την «αξιοποίηση» του ποσού, μπηχτές από τους πάντες κατά ...πάντων για το πού θα πάει και γενικώς ένας καυγάς, που ποιος ξέρει ως πού θα φτάσει.

Οχι πως μας ενοχλεί να τρώγονται μεταξύ τους. Ομως, όταν αυτό γίνεται με τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου, του μισθωτού, του συνταξιούχου, του μικρομεσαίου, τότε καταλήγει εκνευριστικό.

Κι έχουμε και την κυβέρνηση από πάνω να μας μιλάει για ...«ενίσχυση της ρευστότητας». Λες και πρόκειται να ωφεληθεί έστω και κατ' ελάχιστο ο ελληνικός λαός από αυτήν την ιστορία.

Ούτε καν αποτίμηση αυτής της υπόθεσης δε θα γίνει στο τέλος. Γιατί όταν τα εν λόγω αρπακτικά ...πάρουν το χρήμα, μετά «τρέχα - γύρευε» πού θα καταλήξει...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γράμμα υπέρ «αξιών» USA

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο αθώο δεν ήταν το γράμμα που έστειλε ...στις κόρες του, στην πραγματικότητα σε όλη τη νεολαία και το λαό, ο Μπαράκ Ομπάμα. Πέρα από τα κούφια και γλυκανάλατα ότι τάχα θέλει να διασφαλίσει «ένα καλύτερο μέλλον γεμάτο επιτυχία για κάθε παιδί των ΗΠΑ», επιχειρεί να μυήσει στις «αξίες» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Ούτε λίγο ούτε πολύ δικαιολογεί απολύτως τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη «θυσία» των Αμερικανών στρατιωτών στο όνομα της ελευθερίας και της προστασίας της πατρίδας! Γράφει, μεταξύ άλλων, στο πολυδιαφημισμένο γράμμα: «Ενίοτε αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα παιδιά μας στον πόλεμο για να προστατεύσουμε την πατρίδα μας». Στη συνέχεια εμφανίζεται τάχα πιο «διπλωμάτης» από τους προκατόχους του. «Θέλω όμως να είμαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο θα είναι η τελευταία μας επιλογή, αφού έχουμε πρώτα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να λύσουμε τις διαφορές μας με τους άλλους ειρηνικά». Και έπεται η χαριστική βολή: «Θέλω, τέλος, όλα τα παιδιά να γνωρίζουν ότι το προνόμιο (!) του να είσαι ελεύθερος πολίτης συνεπάγεται και μεγάλες υποχρεώσεις». Δηλαδή να σκοτώνεσαι στον πόλεμο σκοτώνοντας και άλλους λαούς. Αυτό και αν είναι κήρυγμα ελευθερίας! Ιμπεριαλιστικής. Ας πρόσεχαν όσοι εγχώριοι δήθεν προοδευτικοί σοσιαλδημοκράτες, «αριστεροί» και όχι μόνο, καλλιεργούσαν μεγάλες προσδοκίες για το νέο πλανητάρχη.

Εμπάθεια

Αντίστοιχη της «αισθητικής» του γερασμένου οπορτουνισμού και του σύμφυτου μ' αυτόν αντικομμουνισμού είναι και αυτή του σκίτσου που δημοσιεύει η χτεσινή «Αυγή» στην τελευταία της σελίδα, που βγάζει βρώμα και δυσωδία αθλίων και μάλιστα τη μέρα που δημοσιεύεται σε όλο τον Τύπο η ανακοίνωση των προβοκατόρων του αυτοαποκαλούμενου «Επαναστατικού Αγώνα».

Απεικονίζει μια αραιή συγκέντρωση στη «Νεραντζιώτισσα» ενστόλων, με στολές της ΕΛ.ΑΣ. και των ΜΑΤ, αλλά και την κλασική περιβολή των ασφαλιτών (καμπαρντίνα, γυαλιά κλπ.), οι οποίοι μαζί με τα όπλα και τα γκλομπ κρατούν κόκκινες σημαίες, άλλοι σκιτσαρισμένοι ως χαφιέδες διαβάζουν «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» και «Οδηγητή Περιπολικού» και κάποιοι άλλοι κρατούν πανό και πικέτες στα οποία αναγράφεται: «Αστυνομ-Οπορτουνιστές ΑΛΑΡΓΑ!», «Πέντε κόμματα - Δύο καταστολές», «Οι άλλοι χαϊδεύουν αυτιά κουκουλοφόρων ΕΚΑΜιτών, ΚΝΕ ΜΑΤΟ & Συναφών Υπηρεσιών». Παραδίπλα δύο εργάτες, ο ένας λέει στον άλλο «Οι υπόλοιποι αστυνομικοί είχαν πολιτική συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Αυτοί είναι του ΠΑΜΕ...».

Εκτός άλλων συνειρμών, ο «ποιητής» προσπαθεί να διακωμωδήσει τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, τις κατ' αυτούς «διασπαστικές» και «ανθενωτικές». Κρίμα που δεν μπορεί να αξιοποιήσει το «ταλέντο» του για να αποτυπώσει τους μόνιμους συνοδοιπόρους και κλακαδόρους ξεπουλημένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Θα ήταν απείρως καλύτερα τα σκίτσα των κατ' όνομα συγκεντρώσεων που διοργανώνουν, απ' τις οποίες απουσιάζουν οι εργαζόμενοι. Αν η αντιΚΚΕ εμπάθειά τους τους το επέτρεπε θα ήταν εύκολο να επισημάνουν το αυταπόδεικτο, ότι πράγματι τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης» πορεύονται με ενότητα και σύμπνοια. Μόνοι τους όμως, μακριά απ' την εργατική τάξη που τους έχει πάρει χαμπάρι και τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Και καλά η προβοκάτσια στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ γιατί βάλθηκαν να αποδείξουν τις τελευταίες μέρες ότι και σ' αυτό είναι πρωτοπόροι αντικομμουνιστές. Αλλά το να προβοκάρουν έτσι μια κινητοποίηση φοιτητικών συλλόγων, αυτό πια δείχνει πως υπερβάλλουν σε ευαισθησία για το κίνημα. ΄Η μήπως ό,τι δεν ελέγχουν στο κίνημα το προβοκάρουν και αυτό αγρίως; Ο κατήφορός τους άπατος.

Οι βρωμοδουλειές από τους ειδικούς

Εμείς έχουμε πολλά χρόνια πείρα και ξέρουμε πως παράλληλα με τους επίσημους μηχανισμούς καταστολής υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα και οι ανεπίσημοι μηχανισμοί προβοκατόρων. Είναι αυτοί που χώνονται στις διαδηλώσεις ή σε διάφορες από τις λεγόμενες αντιεξουσιαστικές οργανώσεις και αξιοποιώντας την απειρία και τις αυταπάτες κυρίως μερίδας της νεολαίας κάνουν την άθλια βρωμοδουλειά τους. Ετσι, καθόλου δεν πέφτουμε από τα σύννεφα με ανώνυμα αντικομμουνιστικά έντυπα σαν αυτό που κυκλοφορεί τελευταία και στο οποίο διαβάζουμε: «Ο "πατερούλης" τους έφτιαξε στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους "αντιφρονούντες" που δε δολοφονούσε». «ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΕΙΝΑΙ Ο ΑΞΙΟΘΡΗΝΗΤΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ». Και το ελεεινό κείμενο κλείνει με το σύνθημα: «ΚΝΙΤΕΣ ΣΤΟΝ ΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ (...) ΤΟΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ» (χρησιμοποιείται λέξη που δε μας επιτρέπεται ούτε να την αντιγράψουμε). Ανατυπώνοντας, ταυτόχρονα, αντιΚΚΕ άρθρο ενός πικραμένου (πώς λέει ο λαός κάθε πικραμένος;) ...διανοούμενου από την «Ελευθεροτυπία». Να, κάτι τέτοια κάνουν οι «υπηρεσίες» και καταλαβαίνουμε πόσο πολύ μας υπολογίζουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποιους κόπτονται;

Σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα έχει πέσει πάνω στους εργαζόμενους για να τους πείσει ότι το κρατικό πρόγραμμα ενίσχυσης με 28 δισ. ευρώ, του τραπεζικού συστήματος και των άλλων τομέων της κεφαλαιοκρατικής παραγωγής, μοιράζεται για το...«καλό» τους. Πολλά κιλά μελάνης έχουν χυθεί από οικονομικούς αναλυτές και δημοσιογράφους των μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου με την ίδια στόχευση. Αφού αρχικά λοιπόν φρόντισαν να σπείρουν «αυταπάτες» στους εργαζόμενους ότι χρήματα που θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό στο τραπεζικό κεφάλαιο, έχουν δήθεν στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας, τώρα εμφανίζονται οι μεν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να...«κόπτονται» για την «αργοπορία» που επιδεικνύουν οι τραπεζίτες για τη μεταφορά της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, τα δε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για το «χειρισμό» της διοχέτευσής τους στη λεγόμενη «πραγματική οικονομία».

Το σκηνικό έχει στηθεί καλά από τους εταίρους του δικομματισμού και τα μέσα ενημέρωσης που κατέχει η άρχουσα τάξη. Στόχος, να «γεννηθεί» η ψευδαίσθηση στους εργαζόμενους ότι μέσα από την ενίσχυση των τραπεζών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα δοθούν «φθηνά δάνεια», θα αντιμετωπίσουν με λιγότερες συνέπειες την οικονομική κρίση. Πίσω από αυτή τη συντονισμένη επιχείρησή τους, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να κρύψουν από τα λαϊκά στρώματα ότι βασική επιδίωξή τους είναι η διαιώνιση του καπιταλιστικού συστήματος και η εξασφάλιση στην παρούσα φάση της οικονομικής κρίσης, της κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Τα χρήματα που σήμερα δίνουν στις τράπεζες είναι μόνο η αρχή. Ηδη η κυβέρνηση έχει αναγγείλει και το ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και στους βιομηχάνους μέσω των «Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού τομέα», νέες «επιδοτούμενες» θέσεις εργασίας για την παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού, καινούριες φοροαπαλλαγές.

Ολοι μαζί, λοιπόν, εμφανίζουν «αναγκαία» στο όνομα της οικονομικής κρίσης, την παροχή «ζεστού χρήματος» και «κινήτρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους γιατί μόνο μ' αυτόν τον τρόπο, όπως ισχυρίζονται, θα «ανακουφιστούν» τα λαϊκά νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή, επικαλούνται το «δημοσιονομικό έλλειμμα» και αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις μοιράζουν επιδόματα πτωχοκομείου. Πιστοί στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις ακολουθούν, εφαρμόζουν και προωθούν μια πολιτική που θα επιτρέψει στους κεφαλαιοκράτες, να «αγοράσουν» σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές την «εργατική δύναμη».

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική ο λαός πρέπει να αντισταθεί, να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει μέσα από την ίδια του τη ζωή, ότι η φτώχεια και η ανεργία δεν αντιμετωπίζονται με επιδόματα «ελεημοσύνης», με νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες και με την παραπέρα υπερχρέωσή του. Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες, δεν πρέπει να αποδεχτούν την κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει το σύστημα, να την πληρώσουν και πάλι αυτοί. Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του, χρειάζεται από τα λαϊκά στρώματα οργανωμένος αγώνας, συσπείρωση και δράση στα ταξικά σωματεία και στα συνδικάτα. Χρειάζεται ο λαός να αποδυναμώσει πολιτικά και με την ψήφο του, όποτε και αν γίνουν εκλογές, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απορρίψει συνολικά την πολιτική και τα ιδεολογήματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και να επιλέξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι αυτές του καπιταλιστικού κέρδους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ