Τετάρτη 17 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ευρω - μειονεκτικές...

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν έχουν τέλος οι αντιαγροτικοί σχεδιασμοί της ΕΕ. Η Κομισιόν έβαλε στο μάτι τις λεγόμενες μειονεκτικές περιοχές, που αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της χώρας. Απαιτεί τον επαναπροσδιορισμό των μειονεκτικών περιοχών με νέα κριτήρια που τα ονοματίζει βιοφυσικά. Μέχρι τώρα ο προσδιορισμός τους γινόταν με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια (πυκνότητα πληθυσμού, γεωργικό εισόδημα και αποδόσεις καλλιεργειών) και στο εξής θα γίνεται με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία, τους καύσωνες, το ισοζύγιο νερού/εδάφους, την ξηρασία, την υφή του εδάφους, την πετρώδη σύσταση, το βάθος των ριζών και την κλίση. Η Κομισιόν ζητάει να χαρτογραφηθούν αυτές οι περιοχές με τα νέα κριτήρια μέχρι τον Γενάρη του 2010. Η κίνηση αυτή της Κομισιόν δεν είναι καθόλου τυχαία και αποσκοπεί βασικά ν' απενταχθούν πολλές περιοχές και να περιοριστούν έτσι οι επιδοτήσεις που δίνει. Μέχρι τώρα φαίνεται ότι από τα 1.471 δημοτικά διαμερίσματα που ανήκουν στις μειονεκτικές περιοχές, βγαίνουν ήδη εκτός πάνω από 230. Και εκτιμάται ότι το νούμερο αυτό θα μεγαλώσει. Φαίνεται καθαρά λοιπόν πως η Κομισιόν σχεδιάζει να περιορίσει τις εξισωτικές επιδοτήσεις, που δίνονται στις μειονεκτικές περιοχές της ΕΕ, καθώς και τη χρηματοδότηση στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, με το πρόσχημα των «στοχευμένων μέτρων». Η μικρομεσαία αγροτιά έχει κάθε λόγο να αντισταθεί σ' αυτή την ολέθρια πολιτική. Την πολιτική που την οδηγεί στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Την πολιτική που οδηγεί την ελληνική ύπαιθρο στο μαρασμό. Αν δεν υπάρξει αντίσταση και πάλη, το κακό θα συνεχιστεί με ακόμα χειρότερους ρυθμούς.

Συνένοχη σιωπή

Καμία ανταπόκριση των Ευρωπαίων εταίρων δεν υπήρξε στην επιστολή που έστειλε ο Ελληνας πρωθυπουργός, διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος το σχέδιο συμπερασμάτων που είχε στα χέρια του για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχουν δύο παράγραφοι για την παράνομη μετανάστευση. Σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρεται η λέξη "Ελλάδα", σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρεται η λέξη "Τουρκία" και σε καμία από τις δύο παραγράφους δεν αναφέρεται τίποτε περισσότερο από το ότι πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του θέματος, ότι είναι καλό να υπάρξει μεγαλύτερη προσπάθεια από τη Frontex», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σπεύδοντας να «πανηγυρίσει» ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις του πρωθυπουργού... Θα περιοριστούμε σε δύο «αφελή» ερωτήματα προς τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ. Πρώτον, πού διαφέρουν οι θέσεις της κυβέρνησης κατά των μεταναστών με την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» και των «επαναπροωθήσεων» του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΕΕ; Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ζήτημα απελευθέρωσης της εξόδου προς τις χώρες της ΕΕ για τους χιλιάδες μετανάστες, όπως οι ίδιοι άλλωστε το επιθυμούν; Δεύτερον, γιατί επιμένει να μη λέει κουβέντα για τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, πολύ περισσότερο που έχει στα χέρια του το κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ;

Και τα καρτοκινητά ... στην εταιρική κοινωνική ευθύνη

Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε χτες ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης στο δημοσιογραφικό ερώτημα ποιος τελικά θα πληρώσει το κόστος που συνεπάγεται το προωθούμενο φακέλωμα - ταυτοποίηση κατά την κυβέρνηση - των εννιά εκατομμυρίων κατόχων ενεργών καρτοκινητών τηλεφώνων. Ούτως ή άλλως από αυτή την ιστορία οι εταιρείες δεν πρόκειται να χάσουν, διαβεβαίωσε ο υπουργός. Και ποιος θα χάσει αφού δε θα χάσουν οι εταιρείες, είναι το επόμενο εύλογο ερώτημα που ανακύπτει; Νομίζω ότι οι εταιρείες έχουν ευαισθησία και θα επιδείξουν την απαιτούμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη, απαντά ο υπουργός και προσθέτει ότι ο νόμος που θα ψηφιστεί θα απαγορεύει τη μετακύλιση του κόστους στους συνδρομητές. Εάν παρά ταύτα διαπιστωθεί ότι παρανομούν, τότε θα επιβάλλονται πρόστιμα. Αυτά ισχυρίζεται ο υπουργός, ο οποίος, ωστόσο, παραδέχεται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες υπάρχουν γιατί επιδιώκουν το κέρδος και ότι οποτεδήποτε θέλουν μπορούν να κερδοσκοπήσουν με τον άλφα ή βήτα τρόπο.

Πάντως, η οικονομική πλευρά του φακελώματος των κατόχων καρτοκινητών τηλεφώνων, που γίνεται με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, σίγουρα περνά σε δεύτερη μοίρα. Το ζήτημα είναι ότι με τέτοιου είδους μεθοδεύσεις η κυβέρνηση εφαρμόζει τις ευρωενωσιακές πολιτικές - στις οποίες έχουν συναινέσει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - πλήττοντας καίρια δημοκρατικά δικαιώματα.

Δε φταίνε οι μετανάστες

Τις τελευταίες μέρες καλλιεργείται όλο και περισσότερο η αντίληψη πως για τα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων ευθύνονται οι μετανάστες. Πολιτικά κόμματα - και κυρίως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. - αστικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιδίδονται σε μιαν άθλια προπαγάνδα, ώστε η επερχόμενη αντιμεταναστευτική λαίλαπα, που προετοιμάζεται από την κυβέρνηση και την ΕΕ, να τύχει της υποστήριξης των εργαζομένων. Σε αυτήν την απόπειρα, τα ΜΜΕ έχουν επιστρατεύσει ακόμη και διάφορους «επιστήμονες» ή «διανοούμενους», που μιλάνε για ...«σχέδιο αλλοίωσης του ελληνικού χαρακτήρα της χώρας». Με την παράλληλη υπερπροβολή αντιλήψεων «να ξαναγίνει η περιοχή καθαρή» (π.χ., Αγ.Παντελεήμονας), καλλιεργείται εντέχνως μαζική ψυχολογία, έτσι ώστε να καταλήγει αβίαστα το συμπέρασμα: Να φύγουν οι μετανάστες με οποιοδήποτε κόστος.

Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την επικίνδυνη αντίληψη, αλλά ούτε και την απόπειρα της κυβέρνησης - με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ. - να εξαπολύσει ένα ακόμη πιο άγριο πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών. Η αιτία της «κακοδαιμονίας» των κατοίκων των υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων δε βρίσκεται στο ότι υπάρχουν μετανάστες διωγμένοι βίαια από τις πατρίδες τους λόγω ιμπεριαλιστικών πολέμων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να κοιτάξουν πίσω απ' τη «βιτρίνα» της πλατείας, της γειτονιάς, της πόλης, ακόμη και της χώρας στην οποία διαμένουν. Εκεί θα βρουν πως η «κακοδαιμονία» και τα προβλήματά τους δημιουργούνται και πολλαπλασιάζονται από τη φτώχεια, τα χαμηλά μεροκάματα, τις ανύπαρκτες συντάξεις. Παράγονται από τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτοί, λοιπόν, που παράγουν και αναπαράγουν τα αίτια των δεινών που καταπιέζουν τα πλατιά εργατικά, λαϊκά στρώματα, είναι οι ίδιοι που τώρα προετοιμάζουν ένα πρωτόγνωρο κυνηγητό κατά των μεταναστών. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται μεθοδευμένα και όλη η προπαγάνδα των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων. Ομως, ξεκινώντας απ' την αντίληψη πως για όλα φταίνε οι μετανάστες, εξυφαίνονται μέτρα εχθρικά και για τους Ελληνες εργάτες. Περισσότερη αστυνόμευση και περαιτέρω περιστολή δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων, είναι η μια όψη του νομίσματος, όταν στην άλλη αναγράφεται η απαίτηση του κεφαλαίου να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση - Ελληνες και ξένοι.

Οι μετανάστες δεν ήρθαν στη χώρα μας για ...τουρισμό. Υποχρεώθηκαν να έρθουν κυνηγημένοι και πεινασμένοι και στη χώρα μας υφίστανται πολλαπλή καταπίεση. Απ' τη μια, βρίσκονται σε μια κατάσταση μόνιμης ημιπαρανομίας και, απ' την άλλη, εργάζονται σε συνθήκες που θυμίζουν περισσότερο Μεσαίωνα. Αποτελούν κομμάτι, μέρος της εργατικής τάξης της χώρας, ένα από τα πιο εξαθλιωμένα. Οπως, λοιπόν, για τα προβλήματα των μεταναστών δε φταίνε οι Ελληνες εργάτες, έτσι και για τα προβλήματα των Ελλήνων εργαζομένων δε φταίνε οι μετανάστες. Για τα προβλήματα, όμως, όλων των εργατών, υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η πολιτική υπεράσπισης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι' αυτό, μόνον ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών ενάντια σ' αυτούς που επιβουλεύονται τις δυνατότητες μιας καλύτερης ζωής για όλους μπορεί να δώσει μια πραγματική απάντηση και διέξοδο...


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Αποπροσανατολισμός από την ουσία της πολιτικής τους...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΞΑΝΑ θέμα Γιάννη Μανώλη στη Νέα Δημοκρατία! Και πολύ αργήσαμε, είχαμε συνηθίσει να τίθεται το θέμα ανά ...τρίμηνο και έχει παρέλθει η σχετική προθεσμία.

Κομβικά τα ερωτήματα. Πού θα πάει ο εν λόγω βουλευτής; Με ποιο ψηφοδέλτιο θα κατέβει στις επόμενες εκλογές; Και δώστου σενάρια και δώστου διαψεύσεις...

Μέχρι να ανακαλύψουμε εν τω μεταξύ τι σκέφτεται ο Γ. Μανώλης, αντεργατικά μέτρα «ψήνονται» στις Βρυξέλλες και οι οικονομικοί μετανάστες μπαίνουν στο στόχαστρο. Και μάλιστα με την απόλυτη συναίνεση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Κατά τ' άλλα τα δύο κόμματα τρώγονται μεταξύ τους για το πόσο «σταθερή» και πόσο «ικανή» είναι η κυβέρνηση.

Για την κυβέρνηση δεν έχουμε ιδέα. Για την πολιτική της όμως έχουμε. Είναι σταθερότατη και η συνέχειά της έχει διασφαλιστεί όσο θα διαδέχονται το ένα το άλλο.

Οσο για την «ικανότητα», ουδόλως μας ενδιαφέρει. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ανίκανοι να επιβάλλουν αυτά που σχεδιάζουν. Ομως, αυτό εξαρτάται από τους αγώνες των εργαζομένων πριν απ' όλα.

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ οι δηλώσεις Αλαβάνου που, όπως σχολιάζεται, είναι «ήξεις - αφήξεις» σε σχέση με την επιλογή Τσίπρα για τη θέση του προέδρου του κόμματος...

Προς τι ο εντυπωσιασμός όμως; Γνωρίζει κανείς καμία θέση του ΣΥΡΙΖΑ για οποιοδήποτε θέμα που να ήταν ...σαφέστατη και να λέει ευθαρσώς τους πολιτικούς της στόχους;

Μόνο σε ένα είναι ξεκάθαρο αυτό το κόμμα: Οτι έχει κάθε είδους άποψη να προβάλλει ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να ταυτιστεί...

Στη ... «σύγχρονη» πολιτική ορολογία αυτό λέγεται «πολυτασικότητα», «συνθετική προσωπικότητα», «εσωκομματική δημοκρατία», ή όπως αλλιώς θέλετε. Πάντως, στην ουσία ...καιροσκοπισμός άνευ προηγουμένου είναι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Πίσω από «ατυχείς» δηλώσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε ατυχής ούτε άστοχη ήταν η δήλωση του Χρ. Μαρκογιαννάκη, ότι περίμενε να τελειώσει «η περίοδος των βροχών ώστε να μπουν όλα τα μέσα στη διάθεση της Πυροσβεστικής», επιχειρώντας έτσι να δικαιολογήσει την εμφανή απουσία ελικοπτέρων και άλλων πυροσβεστικών μέσων στην αντιμετώπιση των πρώτων φετινών πυρκαγιών. Η αντίληψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών δεν είναι προσωπική και δεν είναι γραφική, αλλά είναι η κυρίαρχη αντίληψη στις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Είναι η αντίληψη που αντιμετωπίζει την προστασία των δασών ως περιττό έξοδο, που πρώτο σπεύδει να περικόψει από τις δαπάνες του κρατικού προυπολογισμού. Είναι η ίδια αντίληψη που είχε οδηγήσει τον Β. Πολύδωρα να θέσει πριν από τρία χρόνια το ερώτημα «αν μπορεί ο προϋπολογισμός να αντέξει το βάρος της προστασίας των δασών»... Είναι η αντίληψη που οδηγεί σε συνεχείς αποχαρακτηρισμούς και εμπορευματοποίηση τη δασική γη, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις των κατά καιρούς πρωθυπουργών πως «όπου ήταν δάσος θα ξαναγίνει δάσος»... Ακριβώς εξαιτίας αυτής της κυρίαρχης αντίληψης και πολιτικής, ακόμα και όταν συνέβησαν πρωτοφανείς και αβάσταχτες οικολογικές καταστροφές, όπως το 1999 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και το 2007 (κυβέρνηση ΝΔ), δεν έβγαλαν κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα και δεν άλλαξε τίποτα. Η μόνη διέξοδος είναι η ένταση της λαικής πάλης για την ανατροπή της.

Ιδού η «δημοκρατία τους»!

Καμία έκπληξη δε μας προκάλεσε η χτεσινή επιστολή της πολυεθνικής «Τζάμπο» προς το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με την οποία δηλώνει ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την προγραμματισμένη επίσκεψη συνδικαλιστών του συλλόγου την ερχόμενη Δευτέρα, 22/6, στις κεντρικές αποθήκες της επιχείρησης στην Αυλώνα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «... αποτελεί πάγια πολιτική της εταιρείας να μην επιτρέπει, εντός των εγκαταστάσεών της (καταστημάτων και αποθηκών) και κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, κατά το χρόνο που εκτελούνται οι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία τους εργασίες, την πραγματοποίηση επισκέψεων, εκδηλώσεων ή ενεργειών τρίτων προσώπων ξένων και άσχετων προς το αντικείμενο της δραστηριότητας αυτών...».

Ξένους (!) και άσχετους (!) η πολυεθνική χαρακτηρίζει τους συνδικαλιστές. Λογικό για την «Τζάμπο». Αλλωστε, η συγκεκριμένη στάση της επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά ότι εντός των πυλών της δεν έχει θέση ο συνδικαλισμός, η διεκδίκηση ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς, καλύτερων όρων δουλειάς, ασφάλισης. Αυτή είναι η «δημοκρατία τους». Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για τις ταξικές δυνάμεις που όλο το προηγούμενο διάστημα της χάλασαν το κλίμα τρομοκρατίας που είχε επιβάλει, με τους αγώνες που αναπτύχθηκαν, τη μάχη που δόθηκε μέσα και έξω από τα καταστήματά της, παρά τις προσπάθειες της πολυεθνικής να τους φρενάρει με κάθε τρόπο. Στις υπηρεσίες της οποίας τέθηκαν για αυτό το σκοπό κατασταλτικοί, δικαστικοί και άλλοι μηχανισμοί. Ομως, λάθος πόρτα χτυπάει η πολυεθνική. Γιατί, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, δεν πιάνουν οι απαγορεύσεις και η τρομοκρατία. Αντίθετα, μπροστά σε τέτοιες πρακτικές, θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα του μέσα στους χώρους δουλειάς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Για την καρέκλα...

Σε παζάρι για το μοίρασμα καρεκλών μεταξύ ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ εξελίχτηκε η διαδικασία συγκρότησης προεδρείου στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων (ΕΚΤ). Οι δύο παρατάξεις αφού μεθόδευσαν από κοινού, με διάφορα «μαγειρέματα» και άθλιες πρακτικές τις εκλογές - παρωδία στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΤ, άρχισαν τις συνδιαλλαγές για την κατανομή αξιωμάτων. Η μάχη, όμως, της καρέκλας προκάλεσε ενδοπαραταξιακές τριβές στην ΠΑΣΚΕ, για το ποιοι θα κάτσουν σ' αυτή, αφού δε χωρούσαν όλοι οι επίδοξοι «μνηστήρες». Αποτέλεσμα όλων των συνδιαλλαγών που έγιναν ήταν να πάρουν θέσεις στο προεδρείο τρεις ΠΑΣΚίτες, που είχαν προχωρήσει σε συμφωνία με την τοπική ηγεσία της ΔΑΚΕ, παρακάμπτοντας την απόφαση της κεντρικής ηγεσίας της παράταξής τους, η οποία προέβλεπε άλλα στελέχη της για τ' αξιώματα! Μάλιστα, ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στη Θεσσαλία Στ. Γούλας, είπε ότι δεν ανήκουν στην παράταξη «όσοι επέλεξαν την τακτική του Δούρειου Ιππου της ΔΑΚΕ». Την ώρα που ο κόσμος καίγεται και η ΕΕ με τα κόμματά της εφορμούν για μια ακόμη φορά στις πλάτες των εργαζόμενων, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μοιράζουν καρέκλες στη βάση νόθων συσχετισμών και μάλιστα με τραγελαφικά παρατράγουδα. Αλλο ένα σύμπτωμα της εκφυλιστικής τους τακτικής στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα που πρέπει να απαντηθεί και να αποκρουστεί από τους εργαζόμενους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στους ταξικούς αγώνες

Αμέσως μετά το τέλος των ευρωεκλογών, λαμβάνει χώρα μια συντονισμένη επιχείρηση να στραφεί η προσοχή των λαϊκών στρωμάτων στο χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών. «Πρωταγωνιστές» σ' αυτήν την προπαγάνδα είναι τα συγκροτήματα των αστικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία επιδιώκουν να διαμορφώσουν την αίσθηση στον ελληνικό λαό ότι οι «εξελίξεις» οδηγούν τάχιστα στις κάλπες. «Τροφοδότες» αυτής της αποπροσανατολιστικής επιχείρησης είναι οι ηγεσίες και τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, με τη συνδρομή των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, επιδιώκουν να συντηρήσουν το κλίμα της «εκλογολογίας».

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συζητάει για ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, μιλώντας για αμφιλεγόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ, θέτοντας σαν στόχο την αυτοδυναμία, με τον ισχυρισμό - που τον συντηρούν φιλικά προσκείμενα προς αυτή ΜΜΕ - ότι ...«αποτελεί τη λύση στα αδιέξοδα της χώρας», αλλά, ταυτόχρονα, «κρυφοκοιτάει» προς τους «οικολόγους πράσινους», ενώ δεν ...αδιαφορεί για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα παραπάνω που συντελούνται στο επίπεδο του αστικού πολιτικού συστήματος είναι τμήμα μιας γενικότερης επιχείρησης, που στόχο έχει να εγκλωβίσει το λαό στην παθητική παρακολούθηση μιας πορείας μέχρι τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν, την ίδια στιγμή που τα κόμματα της άρχουσας τάξης και τα ευρωενωσιακά κέντρα προχωρούν ακάθεκτα στην εφαρμογή μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής.

Δυο μέρες μετά τις ευρωεκλογές και ενώ τα επιτελεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καλλιεργούσαν ήδη τα σενάρια για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η Σύνοδος των Υπουργών Απασχόλησης των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσιζε νέα επιδρομή σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση, με δεδομένη την ευρωενωσιακή σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ που την προσφέρουν απλόχερα οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει μέσα στο πρόγραμμά του, συνυπέγραψε: Τη γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας (δηλαδή, τη μείωση των ημερών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθών). Την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Την «παράταση του εργάσιμου βίου», με στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Την παραπέρα εμπορευματοποίηση των τομέων της Υγείας και Πρόνοιας. Ταυτόχρονα, η κυβερνητική πλειοψηφία ετοιμάζεται να εξαπολύσει κανούργια αντιασφαλιστική έφοδο, καταργώντας πλήθος κατηγοριών των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), με το ΠΑΣΟΚ να έχει προτείνει, ήδη, την ...«αναμόρφωσή» τους. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η νέα φοροεπιδρομή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση στο όνομα της κάλυψης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως αποφασίστηκε στο ΕΚΟΦΙΝ, την οποία το ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε επιλέγοντας την εκκωφαντική «σιωπή».

Οσο, λοιπόν, οι εταίροι του δικομματισμού και τα υπόλοιπα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» επιδιώκουν να «εκτονώσουν» τη λαϊκή δυσαρέσκεια στα προεκλογικά τους παιχνίδια, τόσο περισσότερο τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ψυλλιάζονται για το τι συμβαίνει πίσω από τη «σούπα» που τους «σερβίρουν». Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα στο λαό, που πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι στους σχεδιασμούς που υποθηκεύουν την ίδια του τη ζωή. Πρωταρχικός στόχος του λαού πρέπει να είναι η συσπείρωσή του με το ταξικό εργατικό κίνημα, η ισχυρή, δυναμική και οργανωμένη παρέμβαση του οποίου συνεχίζεται μέσα στους χώρους δουλειάς, στους κλάδους, για την οργάνωση της απόκρουσης από τα συνδικάτα, της νέας λαίλαπας, στη ρότα της σύγκρουσης με τα μονοπώλια, την ΕΕ και τα κόμματα της πλουτοκρατίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ