Τρίτη 3 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα κοράκια δεν άργησαν να εμφανιστούν...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πολύμορφη επίθεση δέχονται οι εργαζόμενοι σε stage από την ώρα που αποφάσισαν αγωνιστικά και συντονισμένα να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Από τη μία άρχισε το στρίμωγμα από συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που «προειδοποιούν» τους εργαζόμενους πως πρέπει να ξεκόψουν με το ΠΑΜΕ και, από την άλλη, άρχισε το στρίμωγμα από τα «ειδικά» δικηγορικά γραφεία που μυρίστηκαν μπόλικο χρήμα.

Μόλις χτες, στέλεχος της ΔΑΚΕ από το Σύλλογο Εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης σε συνομιλία του με μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής εργαζομένων σε stage, «καλούσε» τους εργαζόμενους να μην πάνε με το ΠΑΜΕ γιατί θα στιγματιστούν πολιτικά και κομματικά. Και δήλωσε την προθυμία της ΔΑΚΕ να βρεθεί συμπαραστάτης τους στους δικαστικούς αγώνες που θα κάνουν.

Αυτούς τους δικαστικούς «αγώνες» ανέλαβαν να προετοιμάσουν τα δικηγορικά γραφεία και οργανώνουν συσκέψεις ανά την Ελλάδα. Σε μια τέτοια σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώθηκε και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι εργαζόμενοι. Σε περίπτωση μαζικής προσφυγής, ο κάθε εργαζόμενος θα πληρώσει 450 ευρώ (αν προσφύγει μόνος του 600 ευρώ) και επιπλέον, αν δικαιωθούν, θα καταβάλουν και τον πρώτο τους μισθό. Μια καλοστημένη μηχανή με χιλιάδες πελάτες. Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσα εκ. ευρώ θα εισπράξουν τα διάφορα δικηγορικά γραφεία που θα αναλάβουν τις υποθέσεις.

Απογοητευμένος...

Απογοητεύτηκε ο ΣΥΝ απ' τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Γιατί: α) «Η Συνθήκη της Λισαβόνας δεν συμβάλλει στην προοπτική οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης των λαών». β) «Η ΕΕ δεν ανάλαβε τον ηγεμονικό και ηγετικό ρόλο ως όφειλε για την υιοθέτηση συγκεκριμένων πολιτικών για την προστασία του περιβάλλοντος». γ) «Η εμμονή της ΕΕ στη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας λειτουργεί ως τροχοπέδη για την έξοδο από την οικονομική κρίση». δ) «Οσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, κυριαρχείται από μία στενά επιχειρησιακή αντίληψη»... Αλλά και γιατί «η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης ήταν τουλάχιστον άχρωμη και παθητική».

Βεβαίως οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ εξήγγειλαν νέα πιο επιθετική πολιτική κατά εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης και χορήγηση νέων κινήτρων στους εργοδότες. Αποφάσισαν όλα τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους. Ενίσχυση των μονοπωλίων στο όνομα της αντιμετώπισης δήθεν της «κλιματικής αλλαγής» για διείσδυση στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ώστε να εκμεταλλευτούν τον πλούτο τους. Αλλά αυτά είναι «λεπτομέρειες» για τον ΣΥΝ. Που μαρτυρά και καταμαρτυρά στην ΕΕ όσα βολεύουν το «παραμυθάκι» του για την αγία ευρωενωσιακή οικογένεια.

Τρομο-συμφέροντα

«Πιστεύω ότι εξυπηρετούνται και συμφέροντα μέσω της τρομοκρατίας συγκεκριμένα. Συμφέροντα πάσης φύσεως, πολιτικά και επιχειρηματικά και άλλα πολλά. Συμφέροντα γενικά». Αναμφίβολα δεν είναι «στον αέρα» η εκτίμηση της Μαριέττας Γιαννάκου, όπως την εξέφρασε χτες μιλώντας στον «ΑΘήνα 9.84», προβλέποντας μάλιστα ότι «η τρομοκρατία στην Ελλάδα θα τραβήξει πολύ». Δε γνωρίζουμε αν η τρομοκρατία υπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως διατείνεται η πρώην υπουργός. Αυτό που είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, εντός και εκτός της χώρας μας, είναι ότι η τρομοκρατία διαπλέκεται με διάφορες κρατικές υπηρεσίες, ντόπιες και ξένες, και η δράση της εξυπηρετεί συγκεκριμένους στόχους: τη συκοφάντηση και την καταστολή του λαϊκού - ταξικού κινήματος, τη δικαιολόγηση ενίσχυσης των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής, τη δραστική συρρίκνωση των ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, κοκ. Με άλλα λόγια «τα συμφέροντα γενικά» τα οποία εξυπηρετούνται από την τρομοκρατία είναι τα άμεσα αλλά και τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αν στο πλαίσιο αυτό εξυπηρετούνται και ειδικότερα, επιμέρους, επιχειρηματικά ή πολιτικά συμφέροντα, θα είχε ενδιαφέρον μια πιο συγκεκριμένη αναφορά από την Μ. Γιαννάκου...

Ποιους ωφελεί και ποιοι χάνουν...

Βασιλικότεροι του βασιλέως συνεχίζουν να είναι τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Αυτό αποδεικνύεται και κατά την συνάντηση με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Μπατζελή, τις προηγούμενες μέρες που είχαν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης παρουσία και του προέδρου της ΓΕΣΑΣΕ Γ. Γωνιωτάκη, κατά την οποία απαίτησαν το πάγωμα για δύο χρόνια των χρεών προς τις τράπεζες και το Ελληνικό Δημόσιο, των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.

Το αίτημα που έθεσαν αλλά και όπως το έθεσαν, μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είναι ξεκάθαρο ότι ωφελεί τους μεγαλοαγρότες, αυτοί μπορούν να ανταπεξέλθουν στα προσαυξημένα τραπεζικά βάρη από το πάγωμα, (η Τράπεζα δεν κάνει φιλανθρωπίες), ενώ οδηγεί στο ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών. Ετσι οι πράσινες διοικήσεις και των τεσσάρων Ομοσπονδιών του νησιού, βάζουν πλάτη για το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και συγκέντρωση της γης σε ακόμα λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών γιατί αυτοί είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Πού στοχεύουν

Το θέμα «τρομοκρατία» και «"τυφλή" τρομοκρατική βία» έχει «ανοίξει» και πάλι για τα καλά. Την περασμένη βδομάδα, με αφορμή την προβοκατόρικη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα και την προβοκατόρικη προκήρυξη που ακολούθησε, συνεχίστηκε η προπαγάνδα για μια υπόθεση που ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους για το λαϊκό εργατικό κίνημα και τη δράση του. Την υπόθεση «άνοιξε» η ίδια η κυβέρνηση, που διά στόματος του αρμόδιου υπουργού Μιχ. Χρυσοχοΐδη είχε δηλώσει ότι το θέμα «17Ν» πρέπει να επανεξεταστεί, γιατί υπάρχουν εκκρεμότητες και στοιχεία που δεν έχουν διερευνηθεί. Λίγες μέρες μετά, εκδηλώθηκε η προβοκατόρικη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα και η προβοκατόρικη προκήρυξη ανάληψης της ευθύνης από ύποπτους και σκοτεινούς μηχανισμούς που στήνονται ή χρησιμοποιούνται από φανερές ή μυστικές ιμπεριαλιστικές υπηρεσίες.

«Η λεγόμενη "τυφλή" τρομοκρατία είναι μια τακτική, επεξεργασμένη από τη CΙΑ, σε συνεργασία με διάφορους ατλαντικούς οργανισμούς. Η τακτική αυτή χρησιμοποιείται κυρίως σαν βασικό στοιχείο για διάφορα προγράμματα, που έχουν σαν σκοπό (...) να πείσουν τον πληθυσμό να συμφωνήσει με την εγκαθίδρυση ισχυρού αστυνομικού κράτους»... Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε εν έτει 1978 στο περιοδικό «L' Europeo» από το στρατηγό Ουίλιαμ Γιαρμπόρο, καθοδηγητή των ειδικών υπηρεσιών της CΙΑ. Δεν παραθέτουμε την παραπάνω δήλωση (σ.σ. υπάρχουν δεκάδες αντίστοιχες) επειδή κάτι τέτοιο δεν είναι γνωστό. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (πατέρας) έχει δηλώσει επίσημα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ομάδες είτε φτιάχνοντάς τες, είτε διεισδύοντας σε αυτές. Απλά, σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ειδικά όταν γίνεται προσπάθεια από τους μηχανισμούς του αστικού κράτους να παρουσιαστεί η «ατομική τρομοκρατία» σαν αποτέλεσμα δήθεν ενός «πολιτιστικού προβλήματος» που απορρέει από το γεγονός ότι εργάτες, μαθητές, φοιτητές κ.ά. κινητοποιούνται για να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους, τέτοιες δηλώσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία να μνημονεύονται...

Ο «κύκλος» της τρομοκρατίας που ξανάνοιξε έχει στόχους και επιδιώξεις. Δε συμφέρει το λαϊκό κίνημα, το χτυπά. Συμφέρει όμως την κρατική κατασταλτική δράση. Συμφέρει τη δημιουργία ενίσχυσης των προϋποθέσεων παραπέρα συμμετοχής της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική δράση. Αυτή η προοπτική απαιτεί ανοχή αν όχι αποδοχή από το λαό. Αυτό το κλίμα πάνε να δημιουργήσουν. Οτι η «τρομοκρατία», η εκπορευόμενη από μηχανισμούς χρήσιμους στο καπιταλιστικό κράτος, απαιτεί όχι μόνο να γίνονται αποδεκτά τα όποια κατασταλτικά μέτρα θα λαμβάνονται για το χτύπημα της δράσης του λαϊκού κινήματος, αλλά απεμπόληση από το λαό των διεκδικητικών του αγώνων για την ικανοποίηση των αναγκών του, την υπεράσπισή του από την ιμπεριαλιστική και την κρατική βία. «Δημοκρατία με πυγμή» χρειαζόμαστε, αναφωνούσε προχτές πρωινή εφημερίδα της πλουτοκρατίας. «Οι μνήμες για τις διώξεις, τα βασανιστήρια, ακόμη και τα εγκλήματα επ' αυτοφώρω (λ.χ. Πολυτεχνείο 1973) άρχισαν να ξεθωριάζουν», έγραφε. Δηλαδή, «τα κεφάλια μέσα», λαέ. Ξεχάστε την αντίθεση λαού - μονοπωλίων, την κόντρα με τον ταξικό αντίπαλο, με τον ιμπεριαλισμό.

Αυτό επιδιώκουν να προλάβουν, τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού. Να αποτρέψουν την εργατική τάξη από την οργάνωσή της στα ταξικά συνδικάτα, να αποτρέψουν τη συλλογική δράση, τη διεκδίκηση, τον αγώνα του λαού για τα δικαιώματά του. Θέλουν έτσι να ανακόψουν κάθε κίνηση, που έρχεται σε αντίθεση με την εξουσία των μονοπωλίων και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Το θέμα «τρομοκρατία» λειτουργεί σαν μαξιλαράκι για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τη δράση τους ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα...


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Οι περιβαλλοντοσωτήρες...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, τους ...«τσάκωσε» τους εχθρούς του περιβάλλοντος και της «πράσινης ανάπτυξης» το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το σχέδιό τους ήταν ύπουλο και καλοστημένο, αλλά τους αποκάλυψε.

Μιλάμε για τους χιλιάδες αυτούς συνωμότες, που πριν απο 10 χρόνια αγόρασαν αυτοκίνητα 1.200 και 1.400 κυβικών που επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Με χαιρέκακα χαμόγελα τα κράτησαν και τα ξεπλήρωναν τόσο καιρό χωρίς να αποκαλύπτουν τους σκοπούς τους. Ούτε καν διανοήθηκαν να αγοράσουν καινούρια, νέας τεχνολογίας, καθόλα φιλικά στο περιβάλλον.

Τι κι αν οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξόδεψαν τόσα λεφτά σε διαφημίσεις, πλασάροντας τα προϊόντα τους; Τι κι αν οι τράπεζες «ξελαρυγκιάστηκαν» να λένε ότι τους δίνουν δάνεια για να έχουν να ξεχρεώνουν; Τίποτε αυτοί. «Το βιολί τους».

Ετσι τώρα, φθαρμένα και ρυπογόνα θέλουν να βγάλουν τα εγκληματικά τους αυτοκίνητα - συντονισμένα πάντα και με σχέδιο - στους δρόμους και να μολύνουν την ατμόσφαιρα. Και λίγα τους κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση με τα φορολογικά της χαράτσια.

Κι αυτά αντί να παραδειγματιστούν από τους βιομηχάνους αυτής της χώρας που ποτέ δε ρίχνουν λύματα σε ποτάμια, που ελέγχουν πάντα τι βγαίνει από τα φουγάρα τους. `Η τους εφοπλιστές μας, που παίρνουν κάθε μέτρο για να μη ρυπαίνεται η θάλασσα....

Γι' αυτό και η καλή μας («πράσινη» όνομα και πράγμα) κυβέρνηση θα φορολογήσει αλύπητα τους πρώτους και θα φοροαπαλλάξει όσο περισσότερο μπορεί τους δεύτερους. Δίκαια πράγματα. Δεν κάνει φοροεπιδρομή όπως λένε, «κοινωνική πολιτική» κάνει...

ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στο μεταξύ αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας. Ξέραμε ότι οι υποψήφιοι κάνουν έναν τίμιο αγώνα χωρίς μηχανισμούς. Σκέπτονται μόνο την παράταξη και το καλό του τόπου...


Γρηγοριάδης Κώστας

Ομως, με τη παραίτηση Αβραμόπουλου, φθάσαμε πια στο απόγειο της μεγαλοσύνης και της μεγαλοθυμίας. Απίστευτα πράγματα...

Αν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος θα ...θυσιαστούν και οι υπόλοιποι τρεις. Θα παραιτηθούν και θα φτιάξουν μια επιτροπή που θα κυνηγάει τον Καραμανλή για να μην φύγει απο την ηγεσία του κόμματος. Θα τον παρακαλάνε κι αυτός θα τους λέει «όχι».

Τώρα κάτι «καρφιά» και «μαχαίρια» που εκτοξεύονται απο εδώ κι απο εκεί, μην τα παίρνετε στα σοβαρά. Της ...στιγμής είναι. Δεν τα εννοούν...

Ωδίνες τοκετών και ... κερδών

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανακοινώσεις, δηλώσεις, φήμες και εξώδικα συνοδεύουν τους διαγκωνισμούς των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας με επίκεντρο τα μαιευτήρια. Οι διαγκωνισμοί αυτοί λαμβάνουν χώρα με επίκεντρο το κοινωφελές ίδρυμα «Ερρίκος Ντυνάν» που ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσει μαιευτική κλινική με τη συνδρομή του «Ιατρικού Κέντρου». Εναντίον στράφηκαν το «Ιασώ» και το «Υγεία» και - σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα - την περασμένη Παρασκευή κατέθεσαν εξώδικο στο υπουργείο Υγείας, ζητώντας να ενημερωθούν για το τι ακριβώς συμβαίνει με την άδεια για το μαιευτήριο του «Ερρίκος Ντυνάν».

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρίσκεται - όπως έλεγαν πηγές του - στο στάδιο της ενημέρωσης για το θέμα. Πάντως, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έχει, όπως φυσικά αναφέρει και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση δεν είναι κατά του ιδιωτικού τομέα Υγείας, αρκεί να λειτουργεί με κανόνες. Αυτό δα έλειπε... Την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του συγκεκριμένου τομέα η πολιτική του ΠΑΣΟΚ τη γιγάντωσε και στα ίδια χνάρια συνέχισε και η ΝΔ. Εννοείται όπου ακούτε «κανόνες» να καταλαβαίνετε «αγορά».

Πάντως οι επιχειρηματίες της Υγείας έχουν ως βασικό κανόνα τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Και στο χώρο των μαιευτηρίων τα κεφάλαιά τους έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Σύμφωνα με την ICAP, τα περιθώρια μεικτού κέρδους την πενταετία 2003-2007 ήταν 12,53% για τις μαιευτικές κλινικές.

Είναι, λοιπόν, να μη διαγκωνίζονται για να πιάσουν τα κατάλληλα πόστα;

Αδιαπραγμάτευτη η αντιλαϊκή πολιτική

Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στην επίμονα επαναλαμβανόμενη διαπίστωση που ακούγεται από χείλη έγκυρων αναλυτών, αλλά και στελεχών της ΝΔ ότι τάχα η ΝΔ «συζητά μόνο για τα διαδικαστικά και δε συζητά για τα αίτια της εκλογικής ήττας». Πέρα από το γεγονός ότι τα διαδικαστικά «κρύβουν» μπόλικη πολιτική ουσία όσον αφορά το «νέο» κόμμα της ΝΔ, η πραγματικότητα είναι ότι ήδη στη ΝΔ έχουν βγάλει το «πόρισμά» τους για την εκλογική ήττα και μάλιστα αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Ηδη έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια σε αυτό το ζήτημα όχι μόνο ο Κ. Καραμανλής, αλλά και οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ. Το έπραξαν για ακόμα μια φορά στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ. Ολοι τους έχουν αποδώσει την ήττα σε διάφορους λόγους, όπως η «καθυστέρηση» και η «ατολμία» στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, οι συμπεριφορές ορισμένων στελεχών που πλήγωσαν την παράταξη, οι «κλειστές παρέες» κ.ο.κ. Ολοι τους επίσης όχι μόνο δεν είπαν «κακή κουβέντα» για την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την υπερασπίστηκαν μετά πάθους και μάλιστα την ανάδειξαν ως το «ισχυρό χαρτί» τους που θα συνεχίσουν να το «παίζουν» και από τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι όποιες «φρέσκες ιδέες» ακουστούν το επόμενο διάστημα, θα είναι στην κατεύθυνση της αποτελεσματικότερης διαχείρισης της κυρίαρχης πολιτικής.

Αφαίμαξη αλλά με ... τρόπο

Να τα πάρει η κυβέρνηση απ' το λαό αλλά όχι μ' αυτό τον τρόπο. Κάπως έτσι μεταφράζεται η χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. για τις εξελίξεις στην οικονομία και τη «φοροκαταιγίδα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο οποίος ενίσταται για τη ...μέθοδο με την οποία θα προκληθεί η λαϊκή αφαίμαξη, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι «δείχνει να μην ξέρει το δρόμο και τον τρόπο». Οπως είπε, «δε χρειαζόμαστε φόρους, αλλά πόρους. Επιβάλλεται δραστικός περιορισμός των δημοσίων δαπανών και ορθοτόμηση των παντός είδους επιδομάτων αλλά και των φορολογικών απαλλαγών». Συγχρόνως ο ΛΑ.Ο.Σ. σπεύδει να καλλιεργήσει και την εντύπωση ότι οι φόροι που θα επιβληθούν θα είναι ένα προσωρινό μέτρο, κάνοντας λόγο για «επιλογή ευκαιριακών φόρων». Καμώνεται πως δε γνωρίζει ο ΛΑ.Ο.Σ. ότι ο δραστικός περιορισμός των δημόσιων δαπανών που εισηγείται στην πράξη σημαίνει πετσόκομμα και αυτών των ισχνών δαπανών που κατευθύνονται στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια και άλλους κοινωνικούς τομείς. Σημαίνει πως ο λαός θα είναι αναγκασμένος να βάζει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του. Ο ΛΑ.Ο.Σ. για μια ακόμα φορά επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται στην αντίπερα όχθη απ' αυτή του λαού, των αναγκών και των συμφερόντων του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκό ανάχωμα στις αποφάσεις της ΕΕ

Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, βασικά θέματα της οποίας ήταν η οικονομική κρίση, συνδυασμένη με τη δημοσιονομική πολιτική στα κράτη μέλη και τα εργασιακά, η Συνθήκη της Λισαβόνας, το περιβάλλον και μετανάστευση. Ο Ελληνας πρωθυπουργός, όπως και ο προκάτοχός του της ΝΔ, έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου. Συνομολόγησε τις αντιδραστικές αποφάσεις και ανέλαβε ακέραια την ευθύνη για την προώθησή τους στην Ελλάδα.

Τι αποφάσισαν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στη Σύνοδο, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και την κρίση;

  • Τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, σαν το βασικό εργαλείο για την έξοδο από την οικονομική κρίση προς όφελος των μονοπωλίων.
  • Την παράλληλη προσαρμογή των ασφαλιστικών συστημάτων στις ξεχαρβαλωμένες εργασιακές σχέσεις που δημιουργούν για λογαριασμό της μεγαλοεργοδοσίας. Δηλαδή νέα αντιασφαλιστικά μέτρα.
  • Τη σταδιακή -όχι άμεση- περικοπή των απευθείας χρηματικών ενισχύσεων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, με ορθάνοιχτο βέβαια το παράθυρο αυτές να συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Τη μετακύλιση του βάρους για την κάλυψη των ελλειμμάτων στους εργαζόμενους και το λαό, μέσα από ένα πολυετές (στην πραγματικότητα μόνιμο) πρόγραμμα λιτότητας και «δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, ανάμεσά τους και η ελληνική, προσπαθούν να παρουσιάσουν σαν ευνοϊκές δήθεν για το λαό (αόριστες) αποφάσεις όπως τη διακοπή των απευθείας χρηματικών ενισχύσεων προς τις μεγαλοεπιχειρήσεις (βλέπε 28 δισ. στις τράπεζες) και τη «χαλάρωση» του συμφώνου σταθερότητας (προβλέπει ελλείμματα μέχρι 3% του ΑΕΠ), αφού αφήνεται να εννοηθεί ότι θα δοθεί παράταση στα κράτη μέλη για να προσαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους στα προβλεπόμενα από το Μάαστριχτ και την ΟΝΕ. Λένε ψέματα. Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να παίρνουν ζεστό χρήμα, προνόμια και επιδοτήσεις μέσα από άλλα κανάλια, όπως γινόταν και στο παρελθόν. Ταυτόχρονα θα έχουν κερδίσει τη μεγαλύτερη φλέβα χρυσού για την κερδοφορία τους, που δεν είναι άλλη από τη μείωση της τιμής στην οποία αγοράζουν την εργατική δύναμη, μέσα από την ταχύτερη κατάργηση κάθε έννοιας σταθερής και μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα, όπως ακριβώς αποφάσισε η Σύνοδος.

Οσο για τα ελλείμματα, αυτά δεν τα δημιούργησαν οι λαοί, αλλά η φιλομονοπωλιακή πολιτική της ακατάσχετης παροχής προνομίων και επιδοτήσεων στο κεφάλαιο από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, που εντάθηκαν την περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Η κάλυψη αυτών των ελλειμμάτων δεν πρόκειται να γίνει με τη μεγαλύτερη φορολόγηση του κεφαλαίου και τη μείωση των κερδών του. Θα επιχειρηθεί μέσα από την ένταση της λιτότητας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, η οποία μεταφράζεται σε νέες περικοπές σε μισθούς, κοινωνικές δαπάνες και δικαιώματα. Αυτό ακριβώς εννοούσε και ο Γ. Παπανδρέου όταν έλεγε ότι διαπραγματεύεται τετραετή παράταση για τη «δημοσιονομική προσαρμογή». Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο τις εκτιμήσεις και τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ και του ταξικού κινήματος. Στο χέρι των εργαζόμενων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων να αξιοποιήσουν την πείρα τους, μπολιασμένη με την πολιτική, τους στόχους πάλης που προβάλλει το ΚΚΕ. Να επιταχύνουν τώρα τις διαδικασίες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης σε τόπους δουλειάς και εργατογειτονιές, στα χωριά και τις πόλεις, που θα ορθώσει ανάστημα και θα αντεπιτεθεί απέναντι στα χειρότερα που έρχονται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ