Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση η ΕΣΑμΕΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει χωρίς αντιδράσεις το νέο πακέτο αντιλαϊκών, βαθιά ταξικών μέτρων που καρατομούν τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, προσφέρει η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑμΕΑ).

Συμβάλλοντας στο πέρασμα της βάρβαρης πολιτικής, οι ηγεσίες του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος (ΕΣΑμΕΑ και ΠΟΣΓΚΑμΕΑ) χρόνια τώρα καλλιεργούσαν αυταπάτες, καθησυχάζοντας τα μέλη τους ότι τα όποια μέτρα δε θα θίγουν τους ανάπηρους. Κουβέντα για το Aσφαλιστικό, τις δραματικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την ανεργία, τη φτώχεια.

Χτες, η ΕΣΑμΕΑ κυκλοφόρησε νέες κατάπτυστες ανακοινώσεις με τις οποίες ζητάει ξανά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εξαιρεθούν τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους από τα νέα μέτρα. «Ζητούμε από εσάς με το ίδιο πάθος που προστατεύετε την οικονομία της χώρας να προστατεύσετε τους αδύναμους πολίτες της», «Ασφαλώς, εδώ που φτάσαμε ίσως ήταν μονόδρομος η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης και η λήψη επώδυνων σκληρών μέτρων», αναφέρεται στις κατάπτυστες ανακοινώσεις.

«Αλήθεια, οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους θα φτιάξουν τα δικά τους ασφαλιστικά ταμεία; Θα εργάζονται στα δικά τους εργοστάσια; Θα πηγαίνουν τα παιδιά τους στα δικά τους σχολεία; Θα διαπραγματεύονται με ειδικές συμβάσεις εργασίας; Θα αγοράζουν φάρμακα, αναπηρικά είδη έξω από τους νόμους της αγοράς;», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Ξεκαθαρίζει ότι αυτοί που εμφανίζονται να ζητούν την εξαίρεση συμβάλλουν στη διάσπαση του αγώνα, στη διάσπαση της εργατικής τάξης, κομμάτι της οποίας είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων και οικογενειών τους. Συγκαλύπτουν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και της πολιτικής της κυβέρνησης που οδηγούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση τον εργαζόμενο λαό και τους ανάπηρους, για να προασπίσουν τα συμφέροντα των πλουτοκρατών και του κεφαλαίου.

Η ΣΕΑΑΝ καλεί τους ανάπηρους να τους γυρίσουν την πλάτη, να συνταχθούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στον αγώνα ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, στην Ομόνοια αύριο στις 11 π.μ στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.

Αθωράκιστοι στις πυρκαγιές

Με την πρώτη πυρκαγιά που σημειώθηκε στην Κορινθία έγινε η έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολη. Και μπορεί, βέβαια, η κυβέρνηση με τη διενέργεια μερικών εντελώς απρογραμμάτιστων και ελλιπέστατων αναδασώσεων να προσπαθεί να δείξει ένα φιλοδασικό προσωπείο, σύμφωνα όμως με όλα τα στοιχεία, η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει απροετοίμαστη και αθωράκιστη μπροστά στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  • Ούτε που το σκέφτεται η κυβέρνηση να καταργήσει τους δασοκτόνους νόμους που έχουν ψηφίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
  • Ούτε που το μελετά να μετατρέψει σε δημόσια περιουσία την ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων στο βουνό και στα δάση.
  • Η εμπορευματοποίηση των δασικών οικοσυστημάτων συνεχίζεται και εντείνεται, ακόμη και με νομοσχέδια σαν αυτό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που επιτρέπει να εγκατασταθούν ακόμη και μέσα στους εθνικούς δρυμούς.
  • Η διάλυση των δασικών υπηρεσιών συνεχίζεται.
  • Οι ιδιώτες αποκτούν καθοριστικό ρόλο ακόμη και για τη στρατηγική διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων μέσω του Πράσινου Ταμείου.
  • Η δασοπυρόσβεση εξακολουθεί να λειτουργεί με ελλείψεις χιλιάδων ατόμων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

Η καταστροφή, λοιπόν, των δασών της χώρας δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς η εμπορευματοποίησή τους είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η γh σταματήσει να είναι εμπόρευμα. Αυτό παλεύει το ΚΚΕ, προβάλλοντας ως διέξοδο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, όπου τα δάση και η γη θα αποτελούν λαϊκή περιουσία.

Κανένα λάθος δεν έγινε

Τις ταξικές δυνάμεις τολμούν να εγκαλούν οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στην Ομοσπονδία Μετάλλου, γιατί, λέει, σε πρόσφατη κινητοποίηση του κλάδου έκαναν ξεχωριστή συγκέντρωση. «Εκαναν "λάθος" στο χώρο διαδήλωσης και πήγαν σε άλλη πλατεία», σημειώνει χαρακτηριστικά η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στην ΠΟΕΜ. Καμώνονται τους ανήξερους οι συμβιβασμένοι, λες και δεν είναι η στάση και η πολιτική που στηρίζουν αυτή που κάνει όλο και περισσότερους εργαζόμενους να τους γυρνάνε την πλάτη. Αυτή που επιβάλλει στις ταξικές δυνάμεις να δυναμώνουν την πάλη τους ενάντια σ' εκείνη την «ενότητα» και «κοινή δράση» που οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες χρησιμοποιούν ως όχημα για τη χειραγώγηση και την ποδηγέτηση των εργαζομένων, το συμβιβασμό και την ηττοπάθειά τους. Γι' αυτό και η απάντηση που έλαβαν οι συμβιβασμένοι από τη ΔΑΣ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Οι ξεπουλημένες ηγεσίες δεν κρατάνε πλέον ούτε τα προσχήματα, προκειμένου να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα και την πλουτοκρατία. Η ΔΑΣ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο Μέταλλο δε θα παίξουμε αυτόν το ρόλο. Δεν κάναμε λάθος πλατεία στη στάση εργασίας. Ηταν συνειδητή επιλογή μας (...) ώστε να μην αφήσουμε να δημιουργούνται παραπέρα αυταπάτες και σύγχυση στους μεταλλεργάτες». Για να καταλήξει: «Ο δρόμος του αγώνα θα είναι σκληρός και μακρύς και πρέπει να τον βαδίσουμε με ταξική ενότητα, καθαρούς στόχους σε όφελος της τάξης μας».

Τι είδους «ανάπτυξη» εννοούν;

Η αστική προπαγάνδα επιστρατεύει ακόμα και τα πιο χυδαία επιχειρήματα προκειμένου να διαμορφώσουν κοινωνική συνείδηση για να γίνει αποδεκτό το άγριο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε την Κυριακή, με τις λιγότερες συνέπειες για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Τα παπαγαλάκια της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, με την ίδια ένταση, ζητούν «ανάπτυξη» για να «πάει μπροστά ο τόπος». Λένε: «Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες για ανάπτυξη. Οι αποκρατικοποιήσεις, οι τουριστικές και λοιπές επενδύσεις σε ακίνητα μεγάλης κλίμακας και οι επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας (πράσινη ανάπτυξη κλπ.) είναι οι τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ένα αποδοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης» (Στ. Ψυχάρης στο «ΒΗΜΑ»). Για ποια ανάπτυξη μιλούν και για ποιον; Για την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων, των μονοπωλίων και των κερδών τους. Που περιμένουν πώς και πώς να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία με χρήμα για να τους το δώσουν δανεικό και αγύριστο προκειμένου να επενδύσουν. Για την ανάπτυξη των καπιταλιστών, που περιμένουν να τους παραχωρήσουν ό,τι έχει απομείνει ακόμη σε κρατική ιδιοκτησία μαζί με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που κάνουν σχεδόν τζάμπα τον εργάτη για να αυξάνεται η εκμετάλλευση. Για την ανάπτυξη που ξεκληρίζει το φτωχό αγρότη από τη γη του για να αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις αγροτουρισμού ή οι επιχειρήσεις των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κι ας καταστρέφεται η αγροτική παραγωγή της χώρας σε βάρος όλου του λαού. Για την ανάπτυξη που πετά στο δρόμο της ανεργίας τους αυτοαπασχολούμενους, αφού δεν αντέχουν τον αδυσώπητο ανταγωνισμό της αγοράς.

Μήπως οι επενδύσεις των επιχειρηματιών στην Ενέργεια θα ...προσφέρουν καλά μεροκάματα στους εργαζόμενους ή μήπως θα προσφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλή τιμή για τους εργάτες και τη λαϊκή οικογένεια; Μήπως οι κατασκευαστικές εταιρείες θα κατασκευάσουν λαϊκές κατοικίες για να μπορεί ο εργάτης να μένει με την οικογένειά του σε σπίτι με φτηνά ενοίκια; 'Η μήπως θα κάνουν έργα υποδομής σε όφελος του λαού, όπως π.χ. αντιπλημμυρικά; Μήπως θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας και των μεροκάματων πείνας των οικοδόμων; Μήπως οι αποκρατικοποιήσεις θα προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας; Ας ρωτήσουν καλύτερα τους απολυμένους της «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ» και άλλων πρώην ΔΕΚΟ για την τύχη που είχαν χιλιάδες εργαζόμενοι που απολύθηκαν...

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, προσφέρουν μια τεράστια δυνατότητα στους καπιταλιστές που θα επενδύσουν. Με την τιμή της εργατικής δύναμης που θα έχει πέσει κατακόρυφα, τα μεροκάματα πείνας, την κατάργηση του βασικού μισθού, την αύξηση των ορίων απολύσεων και κατά συνέπεια με τη μόνιμη απειλή και εκβιασμό της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους, οι εργάτες θα βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Και ακριβώς για αυτό το λόγο οι κεφαλαιοκράτες θα πλουτίζουν. Τέτοια ανάπτυξη εννοούν. Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, απέναντι σε όλα αυτά, να παλέψουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης χωρίς καπιταλιστές. Με γνώμονα την κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών με κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ

Συνειδητός αποπροσανατολισμός...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Α, ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, δεν μπορούμε να πούμε. Μετά τα μέτρα θα υπάρξει ...κοινωνία ευνομίας και θα παταχθεί η ατιμωρησία.

Ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για «να πληρώσουν όσοι πλούτισαν σε βάρος του ελληνικού λαού».

Δηλαδή, να υποθέσουμε ότι ο Κορυδαλλός ετοιμάζει τα ...κόκκινα χαλιά, γιατί στους επόμενους μήνες θα δούμε στη φυλακή όλο τον καλό τον κόσμο;

Τους προέδρους των ΔΣ των τραπεζών, τους νόμιμους εκπροσώπους των ΑΕ, όλους τους εφοπλιστές και βιομήχανους, τους αντιπροσώπους των πολυεθνικών, τους «ραντιέρηδες» και όλα τα συναφή;

Φυσικά, μόνο ως ...ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί αυτό, γιατί όχι μόνο φυλακή δε θα πάνε, αλλά και όλα τα μέτρα που παίρνονται είναι υπέρ τους. Δεν ξέρουν ποιο να πρωτο-διαλέξουν.

Να πουλήσουν πιο ακριβά; Να απολύσουν; Να προσλάβουν με μισθούς πείνας; Να πάρουν επιδοτήσεις;

Εκτός κι αν αυτοί δεν πλούτισαν (πράγμα αδύνατο γιατί μόνοι τους ανακοινώνουν τα υπερκέρδη τους) ή δεν πλούτισαν «σε βάρος του ελληνικού λαού». Πώς αλλιώς όμως μπορεί να πλούτισαν; Υπάρχει κι άλλος τρόπος;

ΑΠΑΡΗΓΟΡΗΤΟΣ ο Γ. Καρατζαφέρης που δε θα γίνει η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών! Δεν μπορεί να το χωνέψει...

Λες και δεν ξέρουν πόσο του αρέσει αυτή η καθ' όλα επίσημη και πατριωτική διαδικασία που τόσο πολύ προάγει τον ελληνισμό και την ενότητά του.

Αφήστε που - πώς να το κάνουμε έχει και μια ...αίγλη εξουσίας - όλη αυτή η ιστορία η οποία τόσο τον έλκει.

Τι στο καλό, έχει δώσει τα πάντα, προκειμένου να στηρίξει τα όσα κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να μην μπορέσει να κάνει λιγουλάκι το κομμάτι του;


Γρηγοριάδης Κώστας

Στη «φυλακή» τα παπαγαλάκια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ναι, να πληρώσουμε αλλά επιτέλους να μπει κάποιος φυλακή από αυτούς που τα έφαγαν». Είναι το παραμύθι που αναπαράγουν σε όλους τους τόνους τα καλοταϊσμένα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, προκειμένου να πετύχουν με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: Και τάχα τη λαϊκή οργή να εκφράσουν και κυρίως το μονόδρομο της σφαγής των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού να δικαιολογήσουν. Γνωρίζουν βέβαια ότι το «αίτημά» τους για «τιμωρία των ενόχων» και «απονομή δικαιοσύνης» είναι βέβαια ένα κατασκευασμένο και συνειδητό και πελώριο ψέμα. Η καταλήστευση του λαού τις τελευταίες δεκαετίες έγινε καθόλα νόμιμα, δηλαδή με τους νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Νομιμότατα δόθηκαν τα πακέτα στήριξης στις τράπεζες και στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Νομιμότατα μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές για τα κέρδη και συντελέστηκε η ουσιαστική απαλλαγή του κεφαλαίου από τους φόρους. Νομιμότατα επί δεκαετίες μοιράζονταν αναπτυξιακά κίνητρα στις επιχειρήσεις, καταληστεύτηκαν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και τζογάρανε την περιουσία τους στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα...Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος, αλλά η ουσία είναι μία: Η καταλήστευση του (διαρκώς αυξανόμενου) παραγόμενου πλούτου έγινε σύμφωνα με τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και ποτέ δεν πήγε ούτε πρόκειται να πάει κανείς τους στη φυλακή. Δεκάδες σκάνδαλα βγήκαν στον αέρα, αλλά οι υπαίτιοι είχαν την ασπίδα των νόμων τους. Επιτέλους, είναι καιρός, εκτός των άλλων, οι εργαζόμενοι να τελειώνουν με τα τερατώδη ψέματά τους. Αν κάποιοι πρέπει να πάνε στη «φυλακή» είναι αυτοί που κοροϊδεύουν ξεδιάντροπα το λαό.

Πανέτοιμος από καιρό

Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνει κατηγορηματικά ότι η κυβέρνησή του εκλέχτηκε για να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, δηλαδή την κατεδάφιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, γιατί ορισμένα παπαγαλάκια επιμένουν να λένε ότι τάχα τους επιβλήθηκαν από την τρόικα (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ); Ιδού για του λόγου το αληθές τι είπε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στο εκλεκτό ακροατήριο του «Εκόνομιστ»: «Ενα πρώτο ερώτημα το οποίο τίθεται είναι το κατά πόσον είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει βιώσιμη. Η απάντησή μου πάντα είναι ότι ψηφίστηκα, ψηφιστήκαμε μόλις πριν από έξι μήνες, με εντολή αλλαγής. Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα έπρεπε και χρειαζόταν να αλλάξει. Ημασταν και παραμένουμε οι πρωταθλητές στις αλλαγές». Πόσο πιο καθαρά να πει ότι γνώριζε εκ των προτέρων την αποστολή που του είχε ανατεθεί; Επειδή, όμως, ορισμένοι κακοπροαίρετοι αμφιβάλλουν για την αποφασιστικότητά του να χύσει ποτάμια αίματος των εργαζομένων, φρόντισε ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στην ίδια ομιλία να δώσει «αποστομωτική» απάντηση: «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να τακτοποιήσουμε και να νοικοκυρέψουμε την οικονομία μας, προκειμένου να επιβιώσουμε, και όχι μόνο είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον πόνο, αλλά το αποδείξαμε και ήδη έχουμε λάβει εξαιρετικά επώδυνα μέτρα, μέτρα τα οποία είναι άμεσης εφαρμογής και σημασίας, μέτρα κατεπείγοντα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης, καθώς και άλλα μέτρα, που επιφέρουν βαθιές αλλαγές σε θεσμούς και δομές και θα έχουν μακρόπνοο αποτέλεσμα και επιρροή». Χρειάζονται σχόλια;

Προαναγγέλλει απολύσεις στο Δημόσιο

Ο «Ριζοσπάστης» κατ' επανάληψη έχει γράψει ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτελεί βασικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για απολύσεις στο Δημόσιο όχι μόνο των συμβασιούχων αλλά και εργαζομένων με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου καθώς και μονίμων. Τη διαπίστωση αυτή που στηρίζεται στην κοινή λογική - στο γεγονός δηλαδή ότι οι νέοι οργανισμοί που θα δημιουργηθούν θα φέρουν δραστικές περικοπές θέσεων εργασίας όπως απαιτούν, άλλωστε, ΔΝΤ και ΕΕ - ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, στη συνέντευξή του στη «REAL NEWS».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατά καιρούς δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός σημείωσε επί λέξει: «Αυτό που είπε ο αντιπρόεδρος και το οποίο επαναλαμβάνω κι εγώ είναι το αυτονόητο, πως στο Σύνταγμα προβλέπεται ότι η κατοχύρωση της μονιμότητας συνδέεται με την ύπαρξη των αντίστοιχων οργανικών θέσεων». Συνεπώς, ο υπουργός υιοθετεί την άποψη πως όταν καταργείται μια θέση μόνιμης εργασίας στο Δημόσιο τότε παύει να υπάρχει μονιμότητα για τον υπάλληλο που την κατέχει και συνεπώς αυτός απολύεται.

Πάντως ότι θα υπάρξουν απολύσεις το επιβεβαίωσε με απόλυτη σαφήνεια απαντώντας στην ερώτηση «Πόσοι, τελικά, είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι σήμερα και πόσοι θα απομείνουν;». Είπε συγκεκριμένα: «678.000. Και αν αναρωτιέστε πώς προέκυψαν αυτοί, δείτε τι έγινε την τελευταία μόνο εξαετία: Αποχώρησαν 128.000 υπάλληλοι και προσλήφθηκαν 187.000! Προστέθηκαν 60.000 υπάλληλοι και μάλιστα όχι πάντα με αξιοκρατικές διαδικασίες. Τα συμπεράσματα, δικά σας. Στόχος της κυβέρνησης με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, όπως το σχέδιο ''Καλλικράτης'' και το πρόγραμμα συγχωνεύσεων ή καταργήσεων περιττών οργανισμών, είναι να νοικοκυρέψει το κράτος, συμβάλλοντας στη δημοσιονομική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Με τέτοιες απαντήσεις από τον πιο αρμόδιο υπουργό της κυβέρνησης, υπάρχει άραγε υπάλληλος στους ΟΤΑ και γενικότερα στο δημόσιο τομέα που να είναι σίγουρος πως αύριο θα έχει τη δουλειά του;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στοχοποιούν τις λαϊκές κατακτήσεις

«

Φωτιά» έχει πάρει η προπαγανδιστική μηχανή του αστικού συστήματος, που στόχο έχει να πείσει τους εργαζόμενους ότι όλοι έχουν ευθύνη για τη σημερινή κρίση και γι' αυτό τα επώδυνα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή είναι «απαραίτητο να προχωρήσουν και όλοι να κάνουν τις θυσίες τους». Μάλιστα, διάφοροι δημοσιολόγοι, στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, λένε ότι «για τα σημερινά κρατικά ελλείμματα και χρέη ευθύνεται όλη η μεταπολιτευτική πορεία της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις» γιατί έκαναν παραχωρήσεις στους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα κάτω από την πίεση των αγώνων και το πολιτικό κόστος. Τι θέλουν να πουν; Οτι «υπεύθυνες για τη σημερινή κατάσταση είναι οι εργατικές - λαϊκές κατακτήσεις». Οτι δήθεν οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια ζούσαν πλουσιοπάροχα. Και αυτά ήταν με δανεικά που φόρτωσαν τα κρατικά ταμεία με ελλείμματα και το κράτος με δημόσιο χρέος. Τέτοια χυδαιότητα με δεδομένα τα μεροκάματα και τους μισθούς πείνας, την άθλια κατάσταση σε όλους τους τομείς, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, τις συντάξεις πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία των απόμαχων της δουλειάς.

Τι φυλάνε ως «κόρη οφθαλμού» όλοι αυτοί; Τι θέλουν να κρύψουν από το λαό; Οτι δε φταίει γενικά και αόριστα η «μεταπολίτευση» αλλά το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και όσοι το στηρίζουν. Θέλουν να κρύψουν ότι όλ' αυτά τα χρόνια έδωσαν στο μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλαγές (από το 45% φορολογία έφτασαν να το φορολογούν με 20%), το τάισαν, ελέω αναπτυξιακών νόμων με τζάμπα χρήμα για να αναπτύσσεται και να κερδοφορεί, του παραχώρησαν τζάμπα κρατική ιδιοκτησία να την εκμεταλλεύεται. Ετσι άδειασαν τα κρατικά ταμεία και όχι από παροχές υπηρεσιών στο λαό. Τώρα, προκειμένου να αναγκάσουν το λαό να υποταχτεί στο σφάξιμο των κατακτήσεών του και να κάνει έκπτωση στις ανάγκες του, ρίχνουν σ' αυτόν την ευθύνη και τα βάρη.

Γι' αυτό σήμερα δεν χωράνε άλλες αυταπάτες και καθυστερήσεις. Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί επαγγελματίες, οι νέοι από τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν την παραμικρή θυσία για την πλουτοκρατία. Ο αγώνας τους δεν πρέπει να διεκδικεί μόνο να μη χαθούν κεκτημένα. Πρέπει να πολιτικοποιηθεί στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού τους από την επιρροή της αστικής πολιτικής και του οπορτουνισμού. Η πάλη για αλλαγή του συσχετισμού δύναμης παντού, η συστράτευση με το ΚΚΕ, το μόνο συνεπές και αταλάντευτο στήριγμα του δίκιου του λαού, είναι μονόδρομος. Και για να μπει φρένο στη σημερινή ολόπλευρη επίθεση και πολύ περισσότερο για να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει το λαό, ο δρόμος που κοινωνικοποιεί τα μονοπώλια, που θέτει τη σχεδιασμένη παραγωγή στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας, αξιοποιώντας όλη τη σημερινή γνώση και τις τεράστιες δυνατότητες, με εργατικό λαϊκό έλεγχο. Είναι ο δρόμος της αλλαγής τάξης στην εξουσία και όχι κάποιων πολιτικών. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση, μόνο ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων μπαίνει τέλος στην αιτία δημιουργίας των καπιταλιστικών κρίσεων που είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Η συνειδητοποίηση ότι οι εργάτες, οι παραγωγοί του πλούτου μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους και την παραγωγή χωρίς τους καπιταλιστές, είναι η μόνη πραγματική εναλλακτική διέξοδος που αξίζει να μπει πιο μαχητικά στην ημερήσια διάταξη του αγώνα των εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ