Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οπου φυσάει ο άνεμος...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Πού πήγαν αυτές οι δεσμεύσεις, κ. Παπακωνσταντίνου; Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι δεν έπρεπε να τις πιστέψουμε αυτές τις δεσμεύσεις, διότι είναι στο DNA σας οι ιδιωτικοποιήσεις. Αλλοι έχουν το όνομα και άλλοι έχουν τη χάρη»... Τα παραπάνω είπε χτες στη Βουλή, απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομικών και στο πλαίσιο της συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, έχοντας προηγούμενα απαριθμήσει δεσμεύσεις, που προεκλογικά είχε αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου περί επαναφοράς στο Δημόσιο ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων και μη ιδιωτικοποίησης άλλων που τώρα βγαίνουν στο σφυρί.

Δεν ξέρουμε αν η χρήση του πρώτου πληθυντικού δηλώνει αυτοκριτική διάθεση. Ξέρουμε, όμως, ότι κάπως αργά αντιλήφθηκαν στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τη «χάρη». Και βεβαίως πολύ αργά, για να συμβάλουν ώστε και ο λαός να αντιληφθεί τη «χάρη» του κυβερνώντος κόμματος. Γιατί μόλις προ ολίγων μηνών και λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες της 4ης Οκτώβρη, ήταν η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αυτή που επικροτούσε τις θετικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ. «Ακούσαμε θετικά πράγματα, δεν ξέρουμε όμως αν είναι αρκετά», έλεγε ο Αλ. Τσίπρας. «Θα είμαστε δύναμη ελέγχου, που θα κρατάει τα μπόσικα, ώστε οι θετικές δεσμεύσεις να υλοποιηθούν», συμπλήρωνε ο Δ. Παπαδημούλης, που επιπροσθέτως ζητούσε την ψήφο του λαού, ώστε να παίζει το κόμμα του στη Βουλή το ρόλο του ελεγκτή του ΠΑΣΟΚ, «αν βλέπουμε κάτι αρνητικό, μια αθέτηση δέσμευσης»... Και ήταν ο θεωρητικός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης, που έβλεπε στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θετικά πράγματα, ιδίως σε ό,τι αφορά στα ζητήματα εργασιακών σχέσεων και Ασφαλιστικού!!!

Βεβαίως, επειδή σ' αυτόν τον τόπο λίγοι είμαστε και καλά γνωριζόμαστε, αντιλαμβανόμαστε κι εμείς ότι δεν είδε το φως το αληθινόν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, τότε ο ρόλος του, του επέβαλλε να εξωραΐζει την εικόνα του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα, ο ρόλος του, του επιβάλλει να λέει όσα λέει. Αύριο πολύ πιθανό να πει κάτι άλλο. Οπως και το ΠΑΣΟΚ έτσι και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζει, παρότι πασχίζει καλά να καμουφλάρεται.

Στο στόχαστρο Παιδεία και Υγεία

Στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου έχουν μπει για τα καλά οι τομείς της Παιδείας και της Υγείας, με τις ευλογίες, πάντα, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι μόνο ο «Καλλικράτης», αλλά και οι Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε έργα ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται κοινωνικές υποδομές, που αφορούν σε Παιδεία, Υγεία, κλπ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της υπουργού ότι με τις ΣΔΙΤ δεν ιδιωτικοποιούνται οι κοινωνικοί τομείς, εντούτοις, κανείς και τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει το κεφάλαιο που έχει κάνει μια επένδυση να βγάλει κέρδος από αυτήν. Δεν είναι θέμα προθέσεων και διαβεβαιώσεων. Είναι αντικειμενικός νόμος του καπιταλισμού. Κανείς μεγαλοκατασκευαστής δεν κάνει επενδύσεις για την ...ψυχή της μάνας του, παρά μόνο για να βγάλει κέρδος. Πολλώ, δε, μάλλον όταν αυτή η διαβεβαίωση έρχεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνέχεια, συνέπεια και ...παράδοση χρόνων στην καταπάτηση διαβεβαιώσεων.

Αρκεί μόνο να πούμε πως με τις ΣΔΙΤ η κατασκευή των σχολείων ανατίθεται στους ιδιώτες με πολλαπλάσιο αντίτιμο απ' όσο θα κόστιζε αν δινόταν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Στην πραγματικότητα, οι μεγαλοκατασκευαστές θα μπορέσουν να κάνουν επενδύσεις με μεγάλο κέρδος. Αλλωστε, αυτό είναι το νόημα των ΣΔΙΤ: Να δοθεί ζεστό κρατικό χρήμα στο κεφάλαιο (σ.σ.: δηλαδή χρήμα των φορολογούμενων εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων), προκειμένου «να κινηθεί η οικονομία». Και από τη στιγμή που θα γίνει η «επένδυση» - με τα λεφτά των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου - είναι πλέον βέβαιο πως το μεγάλο κεφάλαιο βάζει με έναν ακόμη τρόπο «πόδι» σε Παιδεία και Υγεία.

Ο άλλος τρόπος που το κεφάλαιο βάζει «πόδι και χέρι» σε αυτούς τους τομείς είναι ο «Καλλικράτης», με τον οποίο διασπάται ο ενιαίος χαρακτήρας της Παιδείας, ενώ η Υγεία μέσα από τη δήθεν αποκέντρωσή της οδηγείται στην πλήρη εμπορευματοποίησή της...

Θέλουν και το αίμα τους...

Παράπονα έκανε χτες στη Γενεύη εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το γεγονός ότι οι λαοί αναπτυσσόμενων χωρών είναι τελευταίοι στη διεθνή λίστα αιμοδοσίας. Αυτό και αν είναι πρόκληση για τους ταλαιπωρημένους λαούς της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής. Οι ιθύνοντες του Οργανισμού κάνουν πως δεν ξέρουν ότι πολλές δεκαετίες όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί με τις πολυεθνικές τους και την τοκογλυφία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ «πίνουν» το αίμα ιδιαίτερα αυτών των λαών. Ας μη ζητάνε επομένως και τα ρέστα...

Οι διακοπές είναι δικαίωμα

Μια αλυσίδα είναι όλα. Από το ψωμί στο φούρνο, μέχρι την αναμονή στο δημόσιο νοσοκομείο και από το φροντιστήριο του παιδιού, μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές. Οταν το μεροκάματο δεν φτάνει, πρώτα έρχονται το φαΐ και η στέγη. Και μετά αρχίζει το κόψιμο. Για να φτάσει η οικογένεια του εργαζόμενου και στο «καυτό» θέμα των διακοπών. Μια ανάγκη όλο και πιο απαραίτητη, αλλά και όλο πιο ακριβή, τόσο γιατί αυξάνονται οι τουριστικές τιμές, όσο και γιατί ακριβαίνει γενικά όλη η ζωή και τα μεροκάματα μικραίνουν. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή, αν επιτραπεί στην κυβέρνηση και στους συμμάχους της, ΕΕ, ΔΝΤ, μεγαλοεπιχειρηματίες, να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Το 50% των λαϊκών νοικοκυριών δεν θα κάνει καθόλου διακοπές φέτος. Και δεν νοιάζονται γι' αυτό ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, που προσβλέπουν κυρίως στους ξένους τουρίστες για να γεμίσουν τα δωμάτια και τις τσέπες τους. Ο εγχώριος τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20% των εσόδων, ωστόσο ο επιχειρηματίας του τουρισμού δεν έχει πρόβλημα αν μπορέσει να αναπληρώσει τις απώλειες από τον εισερχόμενο τουρισμό. Ετσι, και οι διακοπές παίρνουν το δρόμο των περικοπών, όπως γίνεται με άλλες βασικές λαϊκές ανάγκες που δεν καλύπτονται.

Το ΚΚΕ όμως, έχει άλλη άποψη. Δηλώνει το αυτονόητο, που για μερικούς από εκείνους που απεργάζονται τα βάσανα του λαού, κρίνεται ακόμη και ως υπερβολή. Για το ΚΚΕ, είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα των εργαζομένων και των οικογενειών τους στον τουρισμό, στις διακοπές, στην ανάπαυση, στην προαγωγή της υγείας τους, στην αναψυχή. Αδιαπραγμάτευτο. Οπως το καλό μεροκάματο, αυτό που θα φτάνει για όσα χρειάζονται. Οπως οι σωστές υπηρεσίες δημόσιας Υγείας, αυτές που θα κάνουν καλά τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Οπως η επαρκής μόρφωση, αυτή που χρειάζονται τα παιδιά του λαού για να προκόψουν. Οπως η σύνταξη, που θα πρέπει να εξασφαλίζει αξιοπρεπή ζωή και να δίνεται όσο υπάρχει ακόμη ζωή. Κι όπως δηλώνει το ΚΚΕ απερίφραστα ότι οι διακοπές είναι δικαίωμα για τις λαϊκές οικογένειες, έτσι δηλώνει και αγωνίζεται γι' αυτό, ώστε και οι εργαζόμενοι του κλάδου να μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Να έχουν πλήρη δικαιώματα. Να μην αποτελούν τα «πειραματόζωα» των νέων εργασιακών σχέσεων, των «ελαστικών», των άδικων εργασιακών σχέσεων, που εντείνουν την εκμετάλλευση και ευνοούν διαρκώς τα αφεντικά.

Ολα αυτά, όμως, δεν μπορούν να γίνουν στη βάση των σημερινών δεδομένων, με τον τουρισμό να προβάλλεται ως «ατμομηχανή» της ανάπτυξης, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου. Η λύση - και αυτού του προβλήματος - είναι μία: λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Ο κεντρικός σχεδιασμός της τουριστικής κοινωνικής εργασίας ως αναπόσπαστου στοιχείου της λαϊκής οικονομίας. Η μετατροπή σε κρατική - κοινωνική ιδιοκτησία όλων των μεγάλων ξενοδοχειακών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Και παράλληλα, η κατάργηση της εμπορευματοποίησης της γης.

Δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Και στο θέμα των διακοπών, η πρόταση του ΚΚΕ είναι η μόνη εγγύηση μιας καλύτερης ζωής. Κι αυτό που χρειάζεται, είναι οι συγκεκριμένοι στόχοι να γίνουν αντικείμενο κοινής πάλης εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ιδιοκτητών, κόντρα στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας, κόντρα στα συμφέροντα των τουριστικών μονοπωλιακών ομίλων.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ο πλούτος βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ της κυβέρνησης, που πολύ πλασάρεται τελευταία. Να μη διαμαρτυρόμαστε - λένε διά στόματος του υπουργού Οικονομίας - γιατί ό,τι κι αν γίνει είμαστε μέσα στις 30 πλουσιότερες χώρες του κόσμου!

Μάλλον έχουν μπερδέψει την παγκόσμια οικονομία με το ...Μουντιάλ. Θεωρούν ότι το θέμα είναι ποια θέση θα έχουμε στη ...γενική κατάταξη.

Μόνο που υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Εμείς δεν αμφιβάλλουμε ότι υπάρχει πλούτος στη χώρα. Μόνο που δεν είναι στα χέρια των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών και, γενικώς, των λαϊκών στρωμάτων.

Και η ανισότητα ολοένα και αυξάνει, φυσικά όχι προς όφελος του κοσμάκη. Αν δεν το έχουν παρατηρήσει...

«ΝΑ ΕΙΣΤΕ δίπλα στους συμπολίτες μας, που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη καθημερινότητα». Οχι, δεν πρόκειται για δήλωση στελέχους του «Ερυθρού Σταυρού», ούτε για ατάκα από συγκέντρωση αδελφών νοσοκόμων.

Παραίνεση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, προς τα στελέχη του κόμματος είναι. Το οποίο, προφανώς, μεταβάλλεται σε φιλανθρωπικό ίδρυμα...

Γιατί τα στελέχη του δεν ασχολούνται με τα κομματικά βιλαέτια τους, με τις εσωκομματικές φαγωμάρες και με το να στήσουν καμιά κατάσταση ενόψει δημοτικών εκλογών, αλλά φυλάνε μωρά και περνάνε ηλικιωμένους απέναντι στο δρόμο.

Αλλωστε, αν είσαι άνεργος (μερικώς ή ολικώς), αν δεν σε φθάνει ο τσεκουρωμένος μισθός, αν ζεις την εργοδοτική τρομοκρατία, αν σου κατάσχουν το σπίτι, αν σε εξοντώνει η Εφορία, αν κλείνεις το μικρομάγαζο, τι χρειάζεσαι;

Μα, ένα τοπικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας να είναι δίπλα σου! Τι καλύτερο μπορεί να σου τύχει; Να σου μιλάει για την «ανάπτυξη του αύριο», που θα μας φέρει κάποτε ο Αντώνης Σαμαράς...

Μεταξύ μας, αν ακολουθήσουν την εντολή του αρχηγού τους τα στελέχη της ΝΔ μάλλον θα ψάχνουν να βρουν ...υπηκόους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Ιδίως αν θυμηθεί κανένας (και θα το θυμηθεί) τι πολιτική άσκησαν και πόσο στηρίζουν τις σημερινές αντιλαϊκές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ...

Δε «θεραπεύεται» ο καπιταλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, που προωθεί με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα, πλήττει καίρια τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ κονιορτοποιεί τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων ότι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα έχουν δήθεν στόχο την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους. Εχουν όμως ζωτική σχέση με την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, που θέλει να στηρίξει την κερδοφορία του στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στην απελευθέρωση των απολύσεων, στη μείωση των βασικών μισθών και μεροκάματων, στη συρρίκνωση των αποζημιώσεων, κ.ο.κ. Η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, η απόσπαση απόλυτης υπεραξίας, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης, τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, την υπερεργασία - υποαμοιβή, συνιστούν τη στρατηγική της πλουτοκρατίας προκειμένου να αντιμετωπίσει το σιδερένιο νόμο της πτωτικής τάσης του ποσοστού κέρδους, που κατατρώει τα σωθικά του καπιταλισμού. Από την άλλη, η απλήρωτη εργασία, η φτηνή εργασία, η ανεργία οδηγούν πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αρα οδηγούν σε μείωση της ζήτησης και της κατανάλωσης, δηλαδή οδηγούν πιο βαθιά στην ύφεση, την οποία μόνο πρόσκαιρα και επιφανειακά δείχνει να ξεπερνάει ο καπιταλισμός. Στην πραγματικότητα οι βαθιές πληγές του δε «θεραπεύονται», οι αντιθέσεις του γίνονται πιο αξεδιάλυτες και αγεφύρωτες. Γι' αυτό το αίτημα για συνολική ρήξη με τα μονοπώλια και ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ.

Τα πραγματικά αίτια της κρίσης

Ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του παγκόσμιου πλούτου καρπώνονται, χάρη και στην κρίση, μια «χούφτα» καπιταλιστών. Την αλήθεια αυτή, που μερικές φορές χάνεται στο επικοινωνιακό νέφος που δημιουργούν η κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ, ήρθε να θυμίσει μελέτη της Boston Consulting Group, «Global WealthReport 2010», που δείχνει ότι το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων κατείχε το 2009 το 38% (!) του παγκόσμιου πλούτου έναντι 36% του 2008. Σύμφωνα με τη μελέτη ο παγκόσμιος πλούτος αυξήθηκε κατά 11,5%, στα 111,5 τρισ. δολάρια. Ο αριθμός των Κροίσων, με περιουσία επτά ψηφίων και άνω, έφτασε πέρυσι τα 11,2 εκατομμύρια, μία αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με το 2008. Η χρηματοπιστωτική κρίση γέμισε περισσότερο τα θησαυροφυλάκια των καπιταλιστών. Στη Βόρεια Αμερική οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι κατά 15% κατέχοντας συνολικά 4,6 τρισ. δολάρια. Στη Λατινική Αμερική οι περιουσίες αυξήθηκαν 16%, στα 3,4 τρισ. δολάρια. Η Ευρώπη, παρά τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα και την «κρίση χρέους» των κρατών - μελών της ΕΕ, οι κατέχοντες είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 8,8%, στα 37 τρισ. δολάρια. «Πρωταθλητές» στην αύξηση του πλούτου τους αναδείχτηκαν ωστόσο οι εκατομμυριούχοι στην περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού: «Εκτινάχθηκε» κατά 22%, στα 3,1 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του παγκόσμιου ρυθμού αύξησης. Καλό είναι να φρεσκάρονται ορισμένα τέτοια στοιχεία, γιατί οι κυβερνώντες θέλουν να συσκοτίσουν τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης.

Και το νερό πανάκριβο εμπόρευμα

Την όρεξη μεγάλων πολυεθνικών ομίλων έχει ανοίξει η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση του φυσικού πόρου του νερού, παραδίδοντας αρχικά το 23% των μετοχών της ΕΥΑΘ και το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ, εκχωρώντας ταυτόχρονα και το μάνατζμεντ, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Η εξέλιξη βέβαια αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Το έδαφος έχει προλειανθεί εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ύδρευσης να έχουν αυξηθεί ακόμη και πάνω από 150% και τα τέλη αποχέτευσης πάνω από 80%. Οι ...«μνηστήρες», άλλωστε, είναι και αυτοί γνωστοί: Πρόκειται για τους γαλλικούς πολυεθνικούς κολοσσούς «SUEZ» και «VEOLIA», την ισπανική «AQUALIA», αλλά και ντόπιους ομίλους, όπως η κατασκευαστική «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», η MIG κ.ά. Η κυβέρνηση μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για ξεπούλημα και πολλών άλλων ακόμη δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), από τις περίπου 180 που λειτουργούν σήμερα στη χώρα, καλύπτοντας τις ανάγκες του 40% του πληθυσμού. Πολύτιμος βοηθός προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η οδηγία 2000/60ΕΚ της ΕΕ για τα νερά, η οποία επιφυλάσσει, εκτός των άλλων, περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις στη διαχείριση και εκμετάλλευση του νερού, αλλά και νέες αυξήσεις και χαράτσια στην τιμή του νερού ύδρευσης, με πρόσχημα την ανάκτηση του λεγόμενου «περιβαλλοντικού κόστους». Η ανάκτηση αυτή προϋποθέτει μια αύξηση της τιμής του νερού τα επόμενα χρόνια για μια πόλη, όπως για παράδειγμα ο Βόλος, κατά 87%! Κάπως έτσι, ακόμη και το νερό γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα για τη λαϊκή οικογένεια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ο γολγοθάς της ανεργίας

Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία το Μάρτη του 2010, όπου προστέθηκαν πάνω από 120.000 άτομα στις μαύρες λίστες της (σε σχέση με το Μάρτη του 2009), επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί στα πλαίσια του σημερινού σάπιου συστήματος. Η συνεχής μάλιστα και αλματώδης αύξηση των ανέργων (έφτασαν τους 578.723 το Μάρτη του 2010) κάνει καθαρό ότι η ανεργία όχι μόνο δεν μπορεί να λυθεί, αλλά σε περιόδους κρίσης, όπως η τωρινή, αυτός ο εφιάλτης γιγαντώνεται. Τα δε στοιχεία δείχνουν μέρος της πραγματικότητας αφού ακόμα και με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ τον ίδιο μήνα οι άνεργοι έφτασαν τους 734.509.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά ταλαιπωρούνται από τον εφιάλτη της ανεργίας η κυβέρνηση, κατ' εντολή του κεφαλαίου και της ΕΕ, επιχειρεί να κάνει πράξη τον εφιάλτη του μνημονίου με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων τόσο για την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων όσο και για τη μείωση των αποζημιώσεων. Εξέλιξη για την οποία η μεγαλοεργοδοσία τρίβει τα χέρια της αφού η κυβέρνηση θα την διευκολύνει ακόμα περισσότερο στην προσπάθειά της να απαλλαγεί μαζικά από εργαζόμενους, γεγονός που θα «γεννήσει» χιλιάδες ακόμα ανέργους με τραγικές τις συνέπειες στα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, σε κάθε πτυχή της ζωής τους.

Παράλληλα, την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους την ανεργία, η κυβέρνηση αντί να πάρει εδώ και τώρα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, σπρώχνει εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των επιχειρηματιών. Ετσι, ο ΟΑΕΔ «θυσιάζει» πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ στο βωμό της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματιών επιδοτώντας, για λογαριασμό τους, τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Οι ίδιες, λοιπόν, οι εξελίξεις έρχονται να διαλύσουν και το τελευταίο ψήγμα αυταπάτης και να καταστήσουν απόλυτα σαφές ότι η κυβέρνηση πιστά και απαρέγκλιτα παίρνει όλα τα μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου θυσιάζοντας κάθε δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων.

Ο αγώνας για άμεσα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των ανέργων αποτελεί σήμερα ζήτημα ύψιστης σημασίας για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πολύ περισσότερο σήμερα που η ανεργία χρησιμοποιείται από την εργοδοσία ως κύριο μέσο εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων για τη συμπίεση προς τα κάτω των μισθών, για το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κλπ. Αγώνας που οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ συνδέουν άμεσα και στην πράξη με τον αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, για μια άλλη οικονομία, που θα υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού. Ακριβώς γι' αυτό σήμερα οι χιλιάδες άνεργοι δεν μπορεί παρά να είναι πλάι και μαζί με την εργατική τάξη, με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για επίδομα ανεργίας καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού, που δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 1.400 ευρώ. Για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ταυτόχρονα για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Για άμεση μείωση του ωραρίου εργασίας και πλήρη και σταθερή δουλειά για όλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ