Πέμπτη 24 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «επαναστάτες» της υποταγής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πρωτοβουλία των σπουδαστών της Σχολής Γραφικών Τεχνών Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ), με απόφαση της Διοίκησης του συλλόγου τους, να κλείσουν χτες τη σχολή για να διαδηλώσουν μαζί με τους εργάτες, προκάλεσε την επίθεση της Διεύθυνσης της σχολής εναντίον τους περί δήθεν αντιδημοκρατικών κινήσεων. Αναμενόμενο, θα μπορούσε να πει κανείς. Είναι, όμως, πολύτιμα τα συμπεράσματα και για όσους σπεύδουν και στηρίζουν την επιβολή «σιγής νεκροταφείου» στις σχολές. Δυνάμεις των ΕΑΑΚ και άλλοι «αναρχοαυτόνομοι» στάθηκαν χτες αρωγοί της διοίκησης της σχολής. Αυτοί είναι οι επαναστάτες, που σκίζουν τα ρούχα τους στο όνομα «εξεγέρσεων του Δεκέμβρη» αλλά βγάζουν σπυριά όταν η πάλη φοιτητών - σπουδαστών δίνει σάρκα και οστά στην κοινή πάλη με την εργατιά. Βγάζουν σπυριά, γιατί αντικειμενικά, με την τακτική και τη δράση τους, συμπλέουν με όλους εκείνους που πασχίζουν να κρύψουν πως η πρόσβαση όλων των παιδιών του λαού στη μόρφωση, αλλά και η ίδια η προσαρμογή του περιεχομένου της μόρφωσης στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη για Παιδεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάγκη, οι αγώνες για μόρφωση και για το μέλλον των φοιτητών - σπουδαστών να γίνουν πρώτα απ' όλα υπόθεση των εργαζομένων. Ομως, τότε που η πάλη της νεολαίας συνδέεται με την πρωτοπόρα δύναμη της κοινωνίας, την εργατική τάξη, τότε όλοι αυτοί οι ψευτοεπαναστάτες το ελάχιστο που κάνουν είναι να λουφάζουν και να σιγοντάρουν τους μεγαλοκαθηγητάδες, που είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες και τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα είναι που υπερασπίζονται και διδάσκουν...

Κινητοποίηση αποπροσανατολισμού

Κινητοποίηση αποπροσανατολισμού και εκτόνωσης της δυσαρέσκειας σε ανώδυνους δρόμους της αγανάκτησης των αναπήρων για τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, μετά και τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, οργάνωσε χτες η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο υπουργείο Οικονομικών.

Συστηματικά η ηγεσία της ΕΣΑμεΑ είτε με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ είτε με κυβερνήσεις ΝΔ στήριξε ολόπλευρα την πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματα των ΑμΕΑ και συνολικά του λαού. Μετά τα συγχαρητήρια που έδωσε στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τις ευχές της να εφαρμόσει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, τη χείρα βοήθειας στο πέρασμα των αντιλαϊκών μέτρων, ανακάλυψε τώρα την κατάρρευση του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας και ζητάει γενναία χρηματοδότησή του! Διαρρηγνύει μάλιστα τα ιμάτιά της για τις δομές ψυχικής υγείας, ενώ στήριξε την αποασυλοποίηση μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των ιδιωτών. Ακόμα και το αντιλαϊκό Μνημόνιο προσπάθησε να καθαγιάσει στις συνειδήσεις των αναπήρων, αφού σε Δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά την... κινητοποίηση, αναφέρει ότι το Μνημόνιο «δεν μπορεί να αποτελεί ούτε καν εικονικό άλλοθι για σκληρά μέτρα» γιατί στο άρθρο 2 «προβλέπεται η λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των ευπαθών ομάδων»! Λες και οι ανάπηροι και συνολικά ο λαός δε θα θιγούν από το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πάγωμα των προσλήψεων, τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών και τα άλλα εφιαλτικά που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται!

Οι ανάπηροι, οι γονείς και κηδεμόνες έχουν κάθε συμφέρον να τους γυρίσουν την πλάτη, να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των αγώνων και της ανασύνταξης του αναπηρικού κινήματος συμμετέχοντας στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) το ερχόμενο Σάββατο στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Χυδαιότητα, σαπίλα και υποκρισία

Ημερίδα, με τον τίτλο «Η ψυχολογία της απόλυσης - Μάθετε πώς να χειρίζεστε τα Συναισθήματα των Στελεχών σας», διοργανώνει η εταιρεία «Attitude-ltd», στις 12 Ιούλη.

Και εξηγεί: «Μία ξεχωριστή ημερίδα που επιθυμεί να αναλύσει σε βάθος τα συναισθήματα, τους φόβους, τις ανησυχίες των στελεχών που έρχονται αντιμέτωπα με μία τέτοια εταιρική απόφαση ή εκείνων που βιώνουν την πιθανότητά της. Μία ημερίδα που επιδιώκει να φωτίσει ακόμη τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και το άγχος των στελεχών που είναι αναγκασμένα να την ανακοινώσουν...»! Και σε άλλο σημείο: «Μάθετε πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά ένα τέτοιο μήνυμα. Μάθετε πώς να χειρίζεστε τα συναισθήματα των στελεχών σας. Μάθετε πώς να χειρίζεστε τα δικά σας συναισθήματα κάνοντας μία τέτοια ανακοίνωση. Κάντε αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης που μία τέτοια ανακοίνωση μπορεί να επιφέρει»!

Οσο και να εξαγριώνει ο κυνισμός και η ωμότητα του κειμένου, αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του καπιταλισμού. Το πρόβλημά του δεν είναι οι απολύσεις, αφού σ' αυτό το σύστημα η ανεργία είναι μόνιμος συνοδοιπόρος και πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης είναι δεδομένο πως θα πολλαπλασιαστεί το φαινόμενο. Αυτό είναι τόσο σίγουρο, που εταιρείες σαν την προαναφερόμενη επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν και να βγάλουν και κέρδος υποδείχνοντας προφανώς τρόπους χειρισμού του. Χυδαιότητα και υποκρισία αφού κανένα «ψυχολογικό» πρόβλημα δεν παθαίνουν οι καπιταλιστές και τα στελέχη τους μπροστά στη σωτηρία της ιδιοκτησίας τους. Φαινόμενα σαν αυτό είναι αποδεικτικά πως το σύστημα έχει πλέον σαπίσει και οι εργαζόμενοι που έχουν δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή απασχόληση, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, πρέπει αφ' ενός να διεκδικούν μέτρα προστασίας των ανέργων εντάσσοντας όμως και αυτή τη διεκδίκηση μαζί με όλους τους εργάτες στον αγώνα να ανοίξουν τις διαδικασίες του άλλου δρόμου ανάπτυξης. Υπάρχει τεράστιος πλούτος, μόνο που τον λυμαίνονται μια χούφτα μεγαλοκαρχαριών. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και αυτό είναι που πρέπει ν' αλλάξει με κεντρικό σχεδιασμό, λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.

Ξανά τα περί «νομιμότητας» των αστών

Καιρό το γυροφέρνουνε, το λένε ανοιχτά, όπως χτες τα κανάλια της αστικής τάξης, μ' αφορμή την απεργία των ναυτεργατών, που ξεκίνησαν απ' τα χαράματα και πήγαν μέχρι το βράδυ μ' αυτό: Οποιος σηκώνει κεφάλι είναι παράνομος. Αλλά τι αποτέλεσμα μπορεί να βγάλει η όποια δίκη στηθεί - με πρόεδρο τον «δικαιότερο» των δικαστών - όταν είναι δεδομένο το πλαίσιο μιας νομιμότητας που αρχίζει και τελειώνει με την προστασία των συμφερόντων του καπιταλιστή; Ποιος επικαλείται τη νομιμότητα και πότε;

Ολο το νομικό πλαίσιο είναι στημένο από και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Από την προστασία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, άρα ό,τι τη θίγει παράνομο, ως τα πλημμελήματα για την περίφημη «ιδιωτική εντός των εργοστασίων γαλήνη». Γι αυτό και νόμιμη θεωρείται η δημοκρατία στους τόπους δουλειάς, αλλά όποιος εναντιώνεται στον εργοδότη, διεκδικεί, τρομοκρατείται με τον μπαμπούλα της ανεργίας. Νόμιμη θεωρείται η απεργία, αλλά νόμιμη και η καπιταλιστική ιδιοκτησία που επειδή εμποδίζεται από την απεργία, χάνουν κέρδη οι καπιταλιστές, εφαρμόζεται ο νόμος της κρατικής καταστολής κατά των απεργών. Κάθε συζήτηση περί νομιμότητας εναντιώνεται στο δίκιο του εργάτη, στα συμφέροντά του. Εναντιώνεται σ' αυτόν που παράγει, γιατί νόμιμη είναι η κλοπή του πλούτου που παράγει από τους εργοδότες.

Ποιος λοιπόν μιλάει για νομιμότητα; Μιλάνε λοιπόν για νομιμότητα αυτοί που όταν το συμφέρον των καπιταλιστών επιβάλλει την καταπάτηση και αυτών των αστικών νόμων τους καταπατούν, όπως καταπατούν και το Σύνταγμά τους. Κυβερνήσεις, εργοδοσία, τα φερέφωνά της στην ενημέρωση κλπ. Το Σύνταγμα κατοχυρώνει την απαγόρευση μείωσης μισθών και συντάξεων, αλλά με νόμο τώρα τα μειώνουν καταπατώντας το. Νόμος και το ίδιο το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα κάθε νησιώτη να μεταφέρεται ακτοπλοϊκά. Παράνομα οι εφοπλιστές αποφασίζουν ποιο νησί και πότε θα έχει καράβι. Με νόμο τους απαλλάσσει η κυβέρνηση από το να έχουν καράβια στα νησιά ή όχι. Η κάθε φορά δική τους κυβέρνηση. Νόμοι ορίζουν τις εργασιακές σχέσεις. Με ένα Προεδρικό Διάταγμα επιχείρησαν να καταργήσουν τους νόμους, ακόμη και έξω από το δικό τους αστικό κοινοβούλιο, καταπατώντας το Σύνταγμα, με νόμο επιχειρούν να καταργήσουν δικαιώματα που έγιναν νόμος μέσα από ποταμούς αίματος. Παράνομο με τους δικούς τους νόμους είναι να μην πληρώνεις φόρους και νόμιμα οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους. Ναι, οι εφοπλιστές με νόμο δεν πληρώνουν φόρους! Παράνομο με τους δικούς τους νόμους να μην πληρώνεις ασφαλιστικές εισφορές. Νόμιμα οι εφοπλιστές έχουν βουλιάξει το ΝΑΤ μη πληρώνοντας εισφορές με νόμιμες απαλλακτικές υπουργικές αποφάσεις.

Χτες απεργούσαν στα πλοία τα πληρώματα της μηχανής για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Χωρίς αυτούς προπέλα δε γυρνά. Νόμιμο το δικαίωμά τους να απεργήσουν. Νόμιμη η απόφαση των σωματείων τους. Για το δικαστήριο, όμως, υπέρτερο είναι το νομικό πλαίσιο που διασφαλίζει τα συμφέροντα του εφοπλιστή. Πρόκειται για δίκιο ενάντια σε δίκιο. Η έκβαση της μάχης κρίνεται πάντα από τους συσχετισμούς. Από την ταξική πάλη, ως την τελική της έκβαση.


Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

Ο καυγάς γίνεται για το κέρδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οι λεγόμενες ...Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) αποτελούν το επίκεντρο μιας επιχειρηματικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΔΕΗ και στην αυστριακή VERBUNT, αντιπαράθεση που εγκυμονεί τον κίνδυνο λήψης νέων επιβαρυντικών, για τα λαϊκά νοικοκυριά, αποφάσεων.

Μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, οι καταναλωτές πληρώνουν για την κάλυψη μέρους του (συγκριτικά πολύ υψηλού) κόστους της ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση των νησιών, που δε συνδέονται με την ηπειρωτική χώρα, και για το μειωμένο τιμολόγιο των πολυτέκνων. Πρόκειται για ένα κόστος που επωμιζόταν η παλιά κρατική ΔΕΗ προκειμένου οι κάτοικοι των νησιών να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στις ίδιες τιμές με την υπόλοιπη χώρα, και τώρα το πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ομως, στον καιρό της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με κυρίαρχη αξία την κερδοφορία υπέρ μεγαλομετόχων, ιδιωτών παραγωγών, το ηλεκτρικό ρεύμα μετατρέπεται από κοινωνικό αγαθό σε αυστηρά εμπορεύσιμο είδος, ενώ οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας επιδρούν στα κέρδη.

Η αυστριακή εταιρεία για να αποκτήσει πελάτες «προσέφερε» καλύτερες τιμές, που αρχικά δεν είχαν χρέωση ΥΚΩ, με το σκεπτικό ότι η ίδια δε δραστηριοποιείται στα νησιά επειδή δεν έχει προχωρήσει η «απελευθέρωση». Το σκηνικό ανατράπηκε, και η εταιρεία κατέβαλε τα σχετικά ποσά, ωστόσο στις 12 του Οκτώβρη εκδικάζεται στο ΣτΕ προσφυγή της για απαλλαγή από τη συγκεκριμένη χρέωση.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη ΔΕΗ κάνουν λόγο για ακρότητες με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους νησιώτες και στους πολύτεκνους. Γιατί πέρα από ενδεχόμενες επιστροφές χρημάτων, η ΔΕΗ θέλει οι ΥΚΩ να εισπράττονται από όλες τις εταιρείες για να μην έχουν εμπορικό πλεονέκτημα οι ανταγωνιστές.

Αν καταργηθούν οι ΥΚΩ, θα γυρίσουν τα νησιά στα... λαδοφάναρα. Εναλλακτικά, το καθεστώς θα συνεχιστεί με τους ανταγωνιστές να μην τα χρεώνουν. Κανείς βεβαίως δε μιλά για το δικαίωμα του λαού σε φτηνή, επαρκή, καλή ηλεκτρική ενέργεια.


Γρηγοριάδης Κώστας

Θράσος και ψέμα

Γρηγοριάδης Κώστας

Από τη μια εκπομπή του ΣΚΑΪ στην άλλη παρέλαυναν χτες τα στελέχη της ακτοπλοΐας, για να συνδράμουν με άθλια επιχειρήματα την προσπάθεια συκοφάντησης του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών. Ενας από αυτούς ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της «Attica Group», Πέτρος Βέττας, ο οποίος, αφού πέρασε το πρωί από την εμετική εκπομπή του Πορτοσάλτε, κατέληξε λίγες ώρες αργότερα να αναλύει τις ίδιες βρωμιές στους Λυριτζή και Οικονόμου. Αντί να ψάξει τρύπα να κρυφτεί για το γεγονός ότι η εταιρεία του δεν ειδοποίησε τους ταξιδιώτες να μην κατέβουν στο λιμάνι, σχεδιάζοντας σκόπιμα να δημιουργηθεί κατάσταση πίεσης στο ναυτεργατικό αγώνα, ο εκπρόσωπος της ακτοπλοϊκής εταιρείας άρχισε να μιλάει για «επαγγελματίες» στους καταπέλτες, λέγοντας πως κανένας από το πλήρωμα δεν απεργεί και καλώντας να σταματήσει η περιφρούρηση της απεργίας για «να δούμε αν θα απεργήσουν οι ναυτικοί». Απείλησε, μάλιστα, ότι η εταιρεία του θα μπορούσε να βάλει επαγγελματίες (προφανώς τραμπούκους) για να διώξουν τους απεργούς από τους καταπέλτες, αλλά δεν το κάνει γιατί δεν έχει χρήματα λόγω της κρίσης! Το θράσος, η ατιμία και το ψέμα τους δεν έχουν όρια. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα πως οι συνθήκες στα κάτεργα που διευθύνουν είναι τέτοιες που το δικαίωμα στην απεργία είναι απαγορευμένο διά ροπάλου. Το δικαστήριο έρχεται απλά να επικυρώσει μια πραγματικότητα που οι εφοπλιστές προσπαθούν να συντηρήσουν με νύχια και με δόντια, με τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης. Γι' αυτό τους πονάει η περιφρούρηση της απεργίας. Επειδή απελευθερώνει δυνάμεις και βοηθάει ναυτεργάτες να συμμετέχουν θαρρετά στην κινητοποίηση. Γι' αυτό συκοφαντούν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία και το ΚΚΕ. Λέγοντας μάλιστα χοντράδες τέτοιες, που ξεγυμνώνουν τον άθλιο ρόλο τους στα μάτια του λαού.

Στο πλευρό όσων πετούν λάσπη

Αφήνουν τη μεγαλοεργοδοσία και τα «αντικειμενικά» της ΜΜΕ να μιλούν μόνοι τους, νομίζοντας ότι έτσι θα κρύψουν πόσο συμφωνούν με αυτή. Ο λόγος για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που και χτες, μέρα 24ωρης απεργίας που σημαδεύτηκε ακόμα μια φορά από τη λυσσαλέα επιχείρηση συκοφάντησης των αγώνων, έσπευσαν να στηρίξουν και τη χτεσινή εκπληκτικά καλοσυντονισμένη επίθεση των εφοπλιστών και των υπηρετών τους. Ετσι, όταν στη χτεσινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ζήτησαν από στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ να πει την άποψή του για τα γεγονότα στο λιμάνι, εκείνος είπε: Εχετε εσείς άποψη, λέτε ότι πέντε σωματεία πήραν την απόφαση γι' αυτή την απεργία. Και το θέμα είναι ότι αυτά τα σωματεία επιμένουν σε μόνιμη βάση να διασπούν το κίνημα. Τι και αν απόφαση για την απεργία πήραν δεκάδες Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, εκατοντάδες σωματεία, ανάμεσά τους και τα ταξικά σωματεία των ναυτεργατών. Ψέμα και μίσος από αυτούς που υπηρετούν με την ταχτική και τη δράση τους στο συνδικαλιστικό κίνημα το κεφάλαιο, αποφασίζοντας ακόμη και απεργία σε διαφορετική ημερομηνία από την ήδη αποφασισμένη από τα συνδικάτα. Τέτοια είναι και η ΠΑΣΚΕ και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι δε τόσο αποφασισμένοι να χτυπήσουν τους ταξικούς αγώνες της εργατικής τάξης και το ταξικό κίνημα, που κανένα πρόβλημα δεν έχουν να στρατευτούν ακόμα και με όσους πετώντας λάσπη νομίζουν πως θα κρύψουν το δίκιο της εργατικής τάξης, σαν τα αστικά ΜΜΕ.

Ταξική εμπάθεια και αυτογελοιοποίηση

Σε τέτοιο βαθμό τυφλώνει τους κυβερνώντες και τους φυσικούς και πολιτικούς συμμάχους τους το (ταξικό) μίσος τους απέναντι στους ναυτεργάτες (και συνολικά στους εργάτες) που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται καταγέλαστοι και αυτογελοιοποιούνται με τα όσα λένε «δεξιά - αριστερά» στα αστικά ΜΜΕ. Πάρτε την περίπτωση του νέου υφυπουργού Τουρισμού Γ. Νικητιάδη, ο οποίος μιλώντας χτες σε εκπομπή του «Real FM», οργιζόταν και έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τη ζημιά που προκαλούν στον τουρισμό οι απεργίες των ναυτεργατών. «Δεν μπορούν να διανοηθούν (σ.σ. ναυτεργάτες) τι ζημιά κάνουν στον τουρισμό», αποφάνθηκε και προκειμένου μάλιστα να γίνει πιστευτός επικαλέστηκε ότι αυτό ήταν το πρώτο θέμα που του έβαλαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο: «Πώς θέλετε να έρθουμε στην Ελλάδα όταν γίνονται απεργίες», ήταν τάχα το αμείλικτο ερώτημα που αντιμετώπιζε σε κάθε βήμα. Οταν όμως η συζήτηση πέρασε στη συνέχεια για την κατάσταση στον τουρισμό, ο υφυπουργός επικαλούμενος στοιχεία είπε ότι «πάμε πολύ καλά», αναφέροντας για παράδειγμα ότι η μείωση στις αφίξεις το Μάη ήταν -2,75%, δηλαδή πολύ λιγότερο από άλλες χώρες ή σε σχέση με πέρυσι, όπως ο ίδιος καυχήθηκε. Φυσικά δεν κατάλαβε ποτέ ότι μόνος του τίναξε στον αέρα τους γελοίους ισχυρισμούς ότι τάχα οι απεργίες διώχνουν τους τουρίστες, αφήνοντας να φανεί ότι αυτό που πραγματικά τους ενδιαφέρει είναι να τσακίσουν το κίνημα και τα δικαιώματα των ναυτεργατών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η προπαγάνδα δεν κρύβει το έγκλημα

Κάθε πόλεμος συνοδεύεται με έναν άλλο παράλληλο ψυχολογικό πόλεμο, τον πόλεμο της προπαγάνδας, της παραπληροφόρησης, που στόχο έχει το μυαλό και την καρδιά του αντιπάλου. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μιαν άθλια προπαγάνδα. Εχοντας στη δούλεψή της τα Μέσα των βαρώνων της ενημέρωσης, έστησε ένα άθλιο παιχνίδι εντυπώσεων και απάτης. Ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση εξετάζει τη «βελτίωση» ορισμένων διατάξεων για τα Εργασιακά, ότι συμπάσχει με τους εργαζόμενους. Οτι υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ βουλευτές που διαφωνούν, ότι το «κοινωνικό ΠΑΣΟΚ» εναντιώνεται. Και από δίπλα, δώσ' του διαρροές από το υπουργείο Εργασίας ...και Προπαγάνδας ότι μελετά, εξετάζει, αποδέχεται, συζητά.

Βέβαια, τα παραπάνω δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια καλοστημένη και καλοδουλεμένη επιχείρηση παραπληροφόρησης. Ανοίγουν τη δίοδο για να επελάσει ο αντικοινωνικός οδοστρωτήρας, για να γκρεμίσουν ό,τι οι εργαζόμενοι είχαν καταφέρει να αποσπάσουν με αγώνες δεκαετιών. Γιατί κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ. και την υποστήριξη της ΝΔ, είναι πέρα για πέρα στοχοπροσηλωμένη στις στρατηγικές της επιδιώξεις, όπως ακριβώς καθορίζονται στο Μνημόνιο που ήδη έγινε νόμος του κράτους. Γι' αυτό και το υπουργείο Εργασίας δε θίγει και δεν αλλάζει ούτε ένα γιώτα από το Προεδρικό Διάταγμα.

Η δήθεν πληρωμή του 50% των ασφαλιστικών εισφορών των απολυμένων πάνω από 55 χρόνων σε τίποτα δεν αλλάζει τη μείωση της αποζημίωσης, το ότι θα είναι άνεργοι και θα πάρουν σύνταξη κατώτερη και απ' αυτά τα ψίχουλα πρόνοιας που δίνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Και επιπλέον επιβαρύνεται όλη η εργατική τάξη μέσω πληρωμής του ΟΑΕΔ, σε όφελος των εργοδοτών. Το ίδιο σταθερά και αδιάλλακτα η κυβέρνηση καταργεί τον κατώτερο μισθό και το κατώτερο μεροκάματο και άρα υπονομεύει, ωθώντας στην κατάργηση, την Εθνική Γενική Σύμβαση και γενικότερα τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ορθώνει εμπόδια στην υπογραφή νέων συμβάσεων κάθε τύπου με την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ από την εργατική πλευρά. Με μια κουβέντα, ενισχύει την εργοδοτική αδιαλλαξία και το «δίκιο» του εργοδότη. Επιπλέον, εξασφαλίζει φτηνό εργατικό δυναμικό για τις επιχειρήσεις με μισθούς στο 80% και στο 85% που προβλέπει η Εθνική Σύμβαση για νέους 18 έως 25 ετών, ενώ συμπληρώνει το έγκλημα παραδίδοντας δεκαπεντάχρονα και δεκαεξάχρονα παιδιά, με τη «μαθητεία», φτηνή εργατική δύναμη στους εργοδότες, αντί να εξασφαλίζει σε αυτά τα παιδιά το δικαίωμα στη μόρφωση.

Αυτά η κυβέρνηση δεν τα συζητά, δεν τα εξετάζει. Αυτά όλα, τον πυρήνα του Διατάγματος (και συνολικά της πολιτικής που υπηρετεί το κεφάλαιο) τον θεωρεί δεδομένο. Το ίδιο δεδομένα είναι και για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους δήθεν εκφραστές του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», όπως προπαγανδίζουν τα αφεντικά της ενημέρωσης. Σε αυτό το έγκλημα εμπόδιο μπορούν να σταθούν μόνον οι εργαζόμενοι. Αντίσταση στο κοινωνικό πραξικόπημα μπορούν και πρέπει να προβάλουν μόνον οι λαϊκές μάζες, τις οποίες το ΠΑΣΟΚ και η πλουτοκρατία ρίχνουν στην άβυσσο. Αυτό είναι σήμερα το χρέος όλων, αυτό το προσκλητήριο απευθύνουν προς όλους τους ανθρώπους του μόχθου, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ. Σε αυτόν τον αγώνα βρίσκεται η προοπτική για το λαό. Προοπτική που συνδέεται με την πολιτική πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των εργοδοτών. Ολα τα άλλα είναι για ...τα δελτία των οκτώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ