Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η αισθητική της υποταγής

Γρηγοριάδης Κώστας

«Από αισθητικής άποψης, αξιοσημείωτη η επιλογή συντρόφων με λιπόσαρκες μορφές, κατά τα αγιογραφικά πρότυπα (...). Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, εφόσον το ζήτημα είναι η τιμή του ψωμιού;». Ο εξυπνακισμός ανήκει στο γνωστό κονδυλοφόρο Στέφανο Κασιμάτη που γράφει στην εφημερίδα του εφοπλιστή Αλαφούζου και συνοδεύει ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ για το ψωμί στο υπουργείο Οικονομίας. Παράδειγμα σάτιρας που στηρίζει την αστική εξουσία και τα βάζει με όσους την αμφισβητούν.

«Κάνει πλάκα» ακόμα και για στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν να κάνουν με την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Γι' αυτό και ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» δε διστάζει να «κάνει πλάκα» προσπαθώντας να γελοιοποιήσει όσους αγωνίζονται ενάντια στις μεθοδεύσεις που αυγαταίνουν τα κέρδη των μονοπωλίων, αλλά κυριολεκτικά στερούν το ψωμί από τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες.

Σαν την καμήλα...

«Εξις δευτέρα φύσις εστί», λένε. Ισχύει απόλυτα για τους αριστερούληδες του ΣΥΝ που με ό,τι κι αν καταπιάνονται, με έναν περίεργο τρόπο καταφέρνουν να τα φορτώνουν όλα στο «σταλινισμό». Σα να τους κυνηγά ένα φάντασμα από το οποίο δεν μπορούν να ξεφύγουν, ή επειδή τελικά αυτός είναι ο κεντρικός τους ρόλος: πώς θα συκοφαντούν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν το σοσιαλισμό. Αναφορά κάνουμε μ' αφορμή το γεγονός ότι ο Ζαγάρας της «Αυγής» στη προσπάθειά του να μιλήσει για τα προβλήματα στο κόμμα του τον ΣΥΝ και για να κατακεραυνώσει ορισμένους από τους δικούς του, πετάει ένα «σταλινικοί» και νομίζει πως ξεμπερδεύει.

Αφού διαπιστώνει με πίκρα ότι «αυτό που κάποτε ονομάζονταν "σταλινισμός" (...) συνεχίζει να αποτελεί συστατικό στοιχείο της αριστεράς» (...) στη συνέχεια εμφανίζεται ως υπεράνω για να καταγγείλει τους άλλους ότι «το να μιλάει κάποιος για δογματισμό ή σταλινισμό σήμερα, φαντάζει σαν να πατάει επί πτωμάτων, σαν να προσπαθεί να λύσει τις διαφορές του με τα στοιχεία της ιστορίας (...) φαίνεται να αναζητεί σκιάχτρα και σκελετούς στα σκονισμένα χρονοντούλαπα, ξεκομμένος από τη σύγχρονη πραγματικότητα». Πάνω από πενήντα χρόνια τώρα ψάχνουν την ανανέωση και ακόμη την ψάχνουν. «Αντισταλινικά»... «Τρώγονται με τα ρούχα τους» που λέει και ο λαός για να εναρμονιστούν με τη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά δε βλέπουν φως στο ψάξιμο της ανανέωσης και τους φταίει ο Στάλιν... Καλός ο «εχθρός» τους για να καμουφλάρουν τα «χάδια» των αστών, νομίζουν, αλλά τους έχει πάρει χαμπάρι ο λαός τι καπνό φουμάρουν γι' αυτό και η λύσσα με τα «σκιάχτρα και τους σκελετούς». Σαν την καμήλα που δε βλέπει την καμπούρα της...

Προσωρινές λύσεις για διαρκείς ανάγκες

Στην υπολειτουργία, απ' τις αρχές του χρόνου, είχε οδηγηθεί το καρδιολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, αφού υπηρετούσε μόνο ένας καρδιολόγος και αποσπασμένο προσωπικό, που, ούτως ή άλλως, δεν επαρκούσαν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 50.000 κατοίκων του νησιού και με δεδομένο ότι ο πληθυσμός αυτός διπλασιάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Τίποτα δεν έγινε από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα. Ετσι, μες στη βδομάδα, το τμήμα έκλεισε, μετά την παραίτηση του μοναδικού καρδιολόγου. Χρειάστηκε να πάρει δημοσιότητα το θέμα, προκειμένου να δοθεί - και σε αυτήν την περίπτωση - μια εντελώς προσωρινή λύση.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Υγείας, υπογράφηκε ο διορισμός διευθυντή καρδιολογίας στο νοσοκομείο και, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, αποφασίστηκε η άμεση απόσπαση γιατρού - καρδιολόγου του ΙΚΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Σε χτεσινή συνέντευξη που έδωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διευκρίνισε ότι η απόσπαση του καρδιολόγου απ' το ΙΚΑ γίνεται για μόλις δύο μήνες! Οπότε, όχι μόνο για λύση του προβλήματος δεν πρόκειται, αλλά για σκέτη κοροϊδία. Αφού τα νοσοκομεία και οι κάτοικοι των νησιών, συνολικά τα λαϊκά στρώματα, για να εξασφαλίζεται η υγεία τους, έχουν ανάγκη από αποκλειστικά δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, στελεχωμένες με εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό, που θα δουλεύει με πλήρη δικαιώματα.

Καλοί στα λόγια...

Σε δηλώσεις του, σε τουρκικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θ. Ζαγοράκης, σωστά επεσήμανε - μεταξύ άλλων - ότι η χτεσινή αναμέτρηση ΠΑΟΚ - Φενερμπαχτσέ «είναι μόνο ένας ποδοσφαιρικός αγώνας. Μιλάμε για αθλητισμό και τίποτα περισσότερο. Τέτοιου είδους αγώνες θα πρέπει να προωθούν τη φιλία, την αγάπη και την ειρήνη». Δυστυχώς, όμως, στην πράξη η «ασπρόμαυρη» εταιρεία προέβη σε ένα απαράδεκτο και αδικαιολόγητο ατόπημα. Στην επίσημη μπουτίκ, πωλείται κασκόλ με την αναγραφή «ΠΑΟΚ ζούμε στην Πόλη να σε δούμε»... Προωθεί δηλαδή - σε πλήρη αντίθεση με τις αναφορές Ζαγοράκη - επικίνδυνες εθνικιστικές απόψεις. Που διχάζουν τους λαούς και συντηρούν το κλίμα μίσους που βολεύει (πολύπλευρα) τμήματα της κυρίαρχης τάξης και στις δύο χώρες.

Επιχείρηση εξαπάτησης

Μπόλικο κουρνιαχτό γύρω από τα φαινόμενα φοροδιαφυγής επιχειρεί να σηκώσει η κυβέρνηση με στόχο να συγκαλύψει και τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης αλλά και να δικαιολογήσει τα βάρβαρα μέτρα της πολιτικής που έχουν συναποφασίσει με ΕΕ - ΔΝΤ - πλουτοκρατία. Η επίσημη κλοπή του λαϊκού εισοδήματος δε συντελείται στο επίπεδο της φοροδιαφυγής ούτε βέβαια και αντιμετωπίζεται από τις «ομάδες ράμπο του ΣΔΟΕ», όπως τις αποκαλούν τα διάφορα «παπαγαλάκια» τους. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν στη διάθεσή τους απόλυτα νόμιμους τρόπους, σωρεία από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, «παράθυρα» και ορθάνοιχτες «πόρτες». Εχουν μαζί τους, στο πλάι τους και συμπαραστάτες τους τις κυβερνήσεις, τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είτε σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, όπως σήμερα, είτε σε φάση άνθησης της κερδοφορίας τους και αύξησης στο παραγόμενο ΑΕΠ.

Η προπαγανδιστική επιχείρηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να εξομοιώσει τα θύματα με τους θύτες, να διαμορφώσει στο λαό ψευδή εντύπωση, τάχα ότι άλλος λίγο άλλος περισσότερο όλοι «φταίμε», τάχα ότι τα αντιλαϊκά πακέτα είναι κάτι σα φυσικό φαινόμενο. Με το άλλο χέρι η κυβέρνηση και σε ορίζοντα μέχρι και το 2014 θα έχει μειώσει τους συντελεστές φορολόγησης των ισχυρών επιχειρήσεων κατά 5 ακόμη ποσοστιαίες μονάδες. Και αυτό βέβαια δεν αποτελεί φοροδιαφυγή, αλλά μέρος της πολιτικής που έρχεται να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της πλουτοκρατίας. Το ίδιο σχέδιο υπηρετεί, για παράδειγμα, και η καραμπινάτη χαριστική ρύθμιση που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον λεγόμενο επαναπατρισμό κεφαλαίων. Τα σαπρόφυτα που κατάκλεψαν με νόμιμους και παράνομους τρόπους, αυτοί που ξεκοκάλισαν κρατικό χρήμα, επιδοτήσεις και πάνω απ' όλα τον καθημερινό λαϊκό μόχθο, μπορούν να φέρουν πίσω τα κεφάλαια - δηλαδή στις ντόπιες τράπεζες - να νομιμοποιηθούν και αυτοί χωρίς καν να μπουν στον κόπο να δικαιολογήσουν ούτε την προέλευση των κεφαλαίων «τους», ούτε τίποτα. Γίνονται λοιπόν και αυτοί νόμιμοι, έτσι γιατί απλά αυτό προστάζουν οι σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας συνολικά.

Σε τέτοιους και άλλους χώρους, για παράδειγμα όπως και στις μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων, μετοχών κ.ο.κ., οι «ράμπο του ΣΔΟΕ» δεν έχουν δουλειά, πάντα γιατί αυτού του τύπου οι «δουλειές» είναι καθ' όλα νόμιμες και με τις ευλογίες του κράτους. Τώρα για το τι αποτέλεσμα θα έχουν οι φοροέλεγχοι στα μικρομάγαζα είναι απόλυτα φανερό. Οι πρόσθετες δυσκολίες, η κάθετη πτώση του τζίρου μετά και τη μείωση του λαϊκού εισοδήματος, δείχνουν και την πόρτα εξόδου τους από την «ελεύθερη αγορά». Και να σημειώσουμε το γεγονός ότι η τρόικα στις διαβουλεύσεις της με την κυβέρνηση έδειξε πολύ μεγάλο «ενδιαφέρον» για το μεγάλο αριθμό των μικρών επιχειρήσεων που σήμερα δραστηριοποιούνται στη χώρα. Κάτι τέτοιο, λένε, δε βοηθάει στην «ανταγωνιστικότητα της οικονομίας»...

Η κυβερνητική σπέκουλα σχετικά με τη φοροδιαφυγή έχει επιπλέον στόχο να καλλιεργήσει το έδαφος για τα νέα πακέτα των μέτρων (παραπέρα αύξηση ΦΠΑ, ειδικών φόρων μαζικής κατανάλωσης, κ.ο.κ.) που ήδη έχουν συμφωνήσει με ΕΕ - ΔΝΤ. Ο λαός και μπορεί και πρέπει να τους γυρίσει οριστικά και αμετάκλητα την πλάτη, στην προοπτική της ρήξης και της ανατροπής. Γιατί βέβαια η διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση μείωση της φοροδιαφυγής είναι ένα ακόμη καταγέλαστο «φτιασίδωμα» του γερασμένου κόσμου τους.


Ανδρέας ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ

Στο στόχαστρο τα λαϊκά στρώματα...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ η κυβέρνηση για την πορεία της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι πάντως είναι ...ασυγκράτητα οργισμένοι. Κι αν έχουν αντιρρήσεις στο ΠΑΣΟΚ θα τις ξεχάσουν σύντομα.

Εάν τους φάνηκε ζεστός ο Ιούλης και ο Αύγουστος με τους 40 βαθμούς Κελσίου, ο Σεπτέμβρης μάλλον θα τους κάψει.

Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς την ...περήφανη δήλωση που έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου στον Γ. Προβόπουλο: «Κατακτήσαμε τους ΠΡΩΤΟΥΣ στόχους που είχαμε θέσει». Μπορείτε να φανταστείτε, υποθέτουμε, ποιοι θα είναι οι «δεύτεροι» στόχοι.

Εάν όχι, απλά σκεφθείτε μισθωτούς και συνταξιούχους ...στο στόχαστρο και τον Γ. Παπακωνσταντίνου να τους σημαδεύει προσεκτικά.

ΕΝΤΑΞΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΑΥΤΟ. Η Τίνα Μπιρμπίλη (που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό) είπε ότι δεν είναι υποψήφια στις περιφερειακές εκλογές. Απλά την ...αγορά ενέργειας θα απελευθερώσει.

Λογικό διότι δεν μπορεί ο πρόεδρος να απασχολεί τους ανθρώπους σε 100 δουλειές. Ιδίως όταν έχουν να κάνουν μία και σημαντική.

Γιατί το να ξεδιαλέξεις τα κερδοφόρα κομμάτια της ενεργειακής παραγωγής και να τα δώσεις στους ιδιώτες απαιτεί και κόπο και χρόνο.

Εχει όμως και ...καλή αμοιβή. Δεν είναι λίγο να εξασφαλίζεις την εκτίμηση των Βρυξελλών και των πολυεθνικών της ενέργειας και ταυτόχρονα να βολεύεις και τα εγχώρια συμφέροντα. Απλά κάπως περίπλοκο.

Είμαστε επίσης σίγουροι ότι η υπουργός Περιβάλλοντος θα βάλει τις ... «πράσινες» πινελιές της στη όλη ιστορία. Αλλωστε, στις μέρες μας ξεπούλημα χωρίς περιβαλλοντική ευαισθησία είναι εκτός μόδας.

Αφήστε που και η «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί ωραιότατα να αφήσει μεγάλα και σίγουρα κέρδη όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ Αμερικανούς πιστεύει ότι ο Ομπάμα είναι μουσουλμάνος σύμφωνα με έρευνα που έγινε. Ε , και λοιπόν; Εδώ, όταν είχε πρωτο - εκλεγεί, 4 στα 5 στελέχη του ΠΑΣΟΚ μάς έλεγαν πως είναι ...σοσιαλιστής.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Χαλασμένα» τα φάρμακά τους για την ανεργία

Γρηγοριάδης Κώστας

Μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον περασμένο Ιούλη, ο ΟΑΕΔ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την προκήρυξη για θέσεις ωρομίσθιου προσωπικού που θα απασχοληθεί στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Πριν καμιά δεκαριά μέρες, την ανακοίνωση του ΟΑΕΔ για τους ανέργους του περασμένου Ιούνη, συνόδευσε η απόφαση της επιδότησης των μεγαλοξενοδόχων με 25 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ολοφάνερο ότι για την κυβέρνηση τέτοιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης της ανεργίας: αφενός το μοίρασμα της ανεργίας, δηλαδή με επέκταση της «ευελφάλειας» να μοιράζει «απασχόληση» για λίγους μήνες και με ημερομηνία λήξης. Αφετέρου να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές των μεγαλοεργοδοτών (από τις τσέπες των εργαζομένων, βέβαια) καπηλευόμενη έτσι την αγωνία των ανέργων που, προκειμένου να βρουν μεροκάματο, έστω και για λίγες μέρες, συναινούν στην προσφορά πάμφθηνων εργατικών χεριών.

Μόνο που έτσι δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία. Ετσι δεν παύει η ελαστική απασχόληση να είναι πιο φτηνή για τους εργοδότες και άρα, επειδή την προτιμούν να μετατρέπουν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής. Ετσι δε δημιουργούνται όσες θέσεις εργασίας χρειάζεται κάθε κλάδος, ώστε να αναπτυχθεί προς όφελος της λαϊκής ανάγκης π.χ. σε φτηνή αναψυχή ή σε ασφαλή τρόφιμα, γιατί υπάρχει ως κίνητρο το κέρδος και όχι οι λαϊκές ανάγκες. Δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός που θα υπολογίζει πόσοι χρειάζονται, αντίστοιχα να σχεδιάζεται η εκπαίδευση. Δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία, γιατί δεν ανατρέπεται η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, που οδηγεί στην αξιοποίηση, ανάπτυξη και καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων ανάλογα με το αν και πόσα κέρδη παράγονται για τους λίγους και όχι το αν και πώς ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες...

Στοχοπροσηλωμένες αναλύσεις ιμπεριαλιστών

Πολύ σάλιο και κυρίως μελάνι και τηλεοπτικός χρόνος καταναλώθηκε με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στην Ελλάδα σε ανταπόδοση της προηγούμενης του Γ. Παπανδρέου, για το «ρεαλισμό της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας». Ωστόσο, ένα από τα γνωστά think tank (δεξαμενή σκέψης) των ΗΠΑ, το Ινστιτούτο Στράτφορ, σπεύδει να τοποθετήσει τα πράγματα κυριολεκτικά «στη θέση τους», φυσικά με τις δικές τους σκοπιμότητες και εξυπηρετώντας τα δικά τους συμφέροντα.

Λέει χαρακτηριστικά στην ανάλυσή του: «Η αδύναμη Ελλάδα επιθυμεί να δείξει στην Αγκυρα ότι διαθέτει επιλογές (σ.σ. εν προκειμένω, σχέσεις με το Ισραήλ), προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο» και συνεχίζει «ωστόσο, από ισραηλινή άποψη (δηλαδή του προνομιακού συνομιλητή των ΗΠΑ) μια συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί μετά βίας ένα υποκατάστατο της σχέσης όπως αυτή με την Τουρκία». Φυσικά, είναι εμφανής η γεωστρατηγική προσέγγιση του Ινστιτούτου που θέλει να εμπεδώσει σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών Ελλάδας - Τουρκίας - Ισραήλ, με την καθεμία στα ...κιλά της, ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και να εξασφαλίζονται οι μπίζνες για τα μονοπώλια, χωρίς ...κωλύματα «κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο» ή σχέσεων με κατοχική δύναμη όπως το Ισραήλ που στραγγαλίζει καθημερινά και πολύμορφα τον παλαιστινιακό λαό. Αυτά είναι τα συμφέροντα και δε λογαριάζουν τίποτα. Ωστόσο, ο λαός μας έχει πείρα του τι σημαίνει εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια και την έχει πληρώσει με το αίμα του. Γι' αυτό και δεν πρέπει να τσιμπάει στα περί «ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής». Ρεαλισμός πρέπει να είναι ότι οι λαοί μπορούν να ζήσουν αδελφωμένοι αν διώξουν με την πάλη τους τον ιμπεριαλιστικό ζυγό, την εξουσία των καπιταλιστών. Ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας είναι ο κοινός τους δρόμος.

Ολα για την κερδοφορία

Στις αρχές του επόμενου χρόνου προγραμματίζεται να δημοπρατηθεί τμήμα της λεγόμενης γραμμής U του μετρό της Αθήνας που θα αρχίζει από το Γαλάτσι και με κορυφή το σταθμό της Πανεπιστημίου θα καταλήγει στον Παράδεισο Αμαρουσίου, συνολικού μήκους 21 χιλιομέτρων και κόστους 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει ακόμη οριστικά στον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Ωστόσο, ανάμεσα στις «λύσεις» που εξετάζονται είναι και η «σύμβαση παραχώρησης», τύπου ΣΔΙΤ, αλλά και η παλιότερη πρόταση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης ΝΔ Γ. Σουφλιά για χρηματοδότηση του έργου μέσω τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από την Αττική Οδό.

Πρόκειται ασφαλώς για δύο αντιλαϊκές λύσεις, αφού θα επιβαρύνουν το λαό με πρόσθετα χαράτσια και για την κατασκευή και για τη χρήση, όπως γίνεται τώρα και με τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους, με συνέπεια ο λαός και οι εργαζόμενοι να πληρώνουν πανάκριβα διόδια για κάθε διαδρομή.

Η κυβέρνηση με την επίκληση της «τρόικας» και του μνημονίου δεν έχει πλέον κανέναν ενδοιασμό. Ολα τα βγάζει «στο σφυρί» - από τον ΟΣΕ και τις δημόσιες επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης ως τη δημόσια ακίνητη περιουσία - προκειμένου να ενισχύσει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. «Ολα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει», και μόνο ο λαός πληρώνει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι ιοί και η αντιμετώπισή τους

Η τεράστια σημασία που έχει η δημόσια υγεία, αλλά και η προληπτική ιατρική, αναδεικνύεται ακόμα μία φορά, αυτή τη φορά με την εμφάνιση του ιού του «Δυτικού Νείλου». Ομως, βασική προϋπόθεση για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και λειτουργία όχι μόνο όλων των δομών και υπηρεσιών Υγείας, αλλά πρωτίστως η εφαρμογή μέτρων για υγιεινή ζωή που να υπηρετούν αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες. Στη βάση, βέβαια, ότι ένα πρόβλημα, ειδικά όταν πρόκειται για το κρίσιμο ζήτημα της υγείας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εκ των υστέρων (όταν μάλιστα η συνέπεια μπορεί να είναι και ο θάνατος, όπως έχει γίνει με αρκετές επιδημίες), αλλά το ζήτημα είναι να γίνεται ό,τι περισσότερο είναι δυνατόν για να προληφθεί κάθε αρνητική συνέπεια. Ζήτημα που έχει σχέση με μέτρα για υγιεινό περιβάλλον στη δουλειά και στην κατοικία και που εξαρτάται από την ίδια την οργανωμένη κοινωνία, με ευθύνη του κράτους. Για παράδειγμα, η αντιμετώπιση του κουνουπιού γίνεται πριν κάνει τη ζημιά. Αλλά η κυβέρνηση δεν το έκανε αφού μείωσε τα έξοδα του ψεκασμού για την αντιμετώπισή του.

Βασικό επίσης χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας προληπτικών μέτρων είναι η ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου δικτύου επιδημιολογικής επιτήρησης, ενταγμένου ασφαλώς σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Κάτι που βέβαια προσκρούει στις προτεραιότητες κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί το κεφάλαιο. Για την οποία, όπως κάνει και το ΠΑΣΟΚ σήμερα, τα δημόσια ταμεία είναι πάντα «άδεια» όσον αφορά στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών αλλά πάντα γεμάτα όταν το μεγάλο κεφάλαιο ζητά και χρειάζεται φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις για την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κτλ.

Το πρώτο και βασικότερο σημείο, όμως, που εμποδίζει την ανάπτυξη ολοκληρωμένης προληπτικής ιατρικής είναι το ότι η Υγεία δεν είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. Γιατί οι επιχειρηματίες που επιλέγουν να επενδύσουν κεφάλαιά τους στο συγκεκριμένο κλάδο δεν το κάνουν με στόχο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και ανάλογη ιεράρχηση (για παράδειγμα, δε λέει κανείς ότι οι αισθητικές επεμβάσεις είναι άχρηστες, αλλά σίγουρα προτεραιότητα πρέπει να έχουν ζητήματα πρόληψης ασθενειών και ανάλογα να διαμορφώνεται η εξειδίκευση του προσωπικού ή των ιδρυμάτων). Επειτα, μια ολοκληρωμένη επιδημιολογική επιτήρηση απαιτεί την καταγραφή και συστηματική μελέτη συνθηκών που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την υγεία των εργαζομένων (γεωγραφικών, κλιματολογικών, ατμοσφαιρικών κτλ.). Για παράδειγμα, επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα μιλά για αλλαγές που γίνονται στο κλίμα. Τι έχει γίνει για την πραγματοποίηση αντίστοιχων μελετών; Και ποιος είναι αρμόδιος για να κάνει κάτι τέτοιο, αν όχι το κράτος; Πώς θα το κάνει όμως ένα κράτος που αντιμετωπίζοντας την Υγεία ως εμπόρευμα είτε κοστολογεί τις υπηρεσίες που απαιτούνται για προαγωγή της δημόσιας υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων είτε τα υποβαθμίζει, επιταχύνοντας έτσι την πλήρη παράδοσή τους στα μονοπώλια;

Είναι σίγουρο λοιπόν ότι η συζήτηση για την αντιμετώπιση του νέου ιού δεν μπορεί να μείνει στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας. Αλλά πρέπει να «βγει» έξω, στις γειτονιές και τους τόπους δουλειάς. Να ενισχύσει τον προβληματισμό και τις κουβέντες για την αναγκαιότητα σήμερα, σύσσωμος ο λαός με μπροστάρη την εργατική τάξη, να παλέψει για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ