Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στις αυταπάτες της διαχείρισης του καπιταλισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σχετικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και την απόφασή της. Αποφαίνεται ότι αυτή «έχει τόσες πιθανότητες επιτυχίας όσες και οι προηγούμενες» και ότι «επεκτείνει σε όλη την Ευρώπη την αποτυχημένη, ανάλγητη και αντικοινωνική πολιτική του μνημονίου που διέλυσε την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα και απειλεί με διάλυση την Ευρωζώνη». Διαπιστώνει ακόμα ότι «ο πρωθυπουργός της χώρας, αφού πήγε στη Σύνοδο χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, συντάχτηκε τελικά με τις απόψεις Μέρκελ - Σαρκοζί». Και ρωτάει, μεταξύ άλλων, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση νέα επαχθή και αντικοινωνικά μέτρα και αν θεωρεί ότι τα μεγάλα εισοδήματα και οι μεγάλες κινητές και ακίνητες περιουσίες στη χώρα μας φορολογούνται επαρκώς, ώστε να αναζητηθούν εκ νέου πόροι από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.

Τι δε λέει ο Αλ. Τσίπρας; Οτι οι αποφάσεις της ευρωένωσης ήταν απολύτως επιτυχημένες ως προς το στόχο, όπου καταρχήν συμπίπτουν και συμφωνούν όλα τα μέλη της: Στο γονάτισμα των λαών και των δικαιωμάτων τους. Ακόμα, ότι πολιτική διαχείρισης της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου πάντα που να μην είναι «αντικοινωνική και ανάλγητη» δεν μπορεί να υπάρξει. Οσο για την έγνοια του για την Ευρωζώνη και την κοινωνική συνοχή, την υποταγή δηλαδή του λαού στο κεφάλαιο και τις ορέξεις του, την καταγράφουμε για πολλοστή φορά αφού είναι ενδεικτική υπέρ ποιων αγωνιά ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι δε αφορά τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, δε σύρθηκε πουθενά από κανένα, συνειδητά πράττει όσα πράττει, ως οφείλει εκπροσωπώντας την άρχουσα τάξη της χώρας και πριν απ' τον πρωθυπουργό μπορούμε να απαντήσουμε εμείς στα ερωτήματα που θέτει ο Αλ. Τσίπρας. Και νέα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, όλα σε βάρος του λαού, ούτε ένα σε βάρος της πλουτοκρατίας. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι να πάρει ο λαός απόφαση να αποτινάξει από πάνω του τη βδέλλα που του ρουφάει το αίμα.

Κυριαρχία μονοπωλίων και καταστολή

«Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα νόμου και τάξης. Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα που ζήσαμε επανειλημμένα στη διάρκεια της χρονιάς: Κλειστά λιμάνια και αεροδρόμια, χημικά, βία, ζημιές και λεηλασίες στο κέντρο της Αθήνας». Αυτή είναι η μία από τις τρεις προτεραιότητες που έθεσε μιλώντας σε χτεσινή εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, προκειμένου, όπως είπε, «να υπάρξει αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας». Φυσικά, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι θέτει για πολλοστή φορά το ζήτημα της κλιμάκωσης της καταστολής των λαϊκών αγώνων, συγχέοντας συνειδητά και προβοκατόρικα τις απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις με τις λεηλασίες και τις ζημιές στο κέντρο της Αθήνας... Η καταστολή των λαϊκών αγώνων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, της σφαγής των μισθών και των συντάξεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και την κυριαρχία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών, κ.ο.κ. Αυτά ακριβώς τα βάρβαρα μέτρα υποδηλώνουν οι δύο άλλες προτεραιότητες που έθεσε στην ίδια ομιλία του ο Κ. Μίχαλος: «Πρώτον, να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής» και, δεύτερον, «χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα φιλικότερο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις». Είναι ολοφάνερο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η αστική τάξη και τα κόμματά της θέλουν να υποβάλουν το λαό σε ατέλειωτες θυσίες για να προστατευτεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Δεν πρόκειται, λοιπόν, τίποτα ουσιαστικό να αλλάξει για το λαό όσο η παραγωγή καθορίζεται από το πού έχουν το μεγαλύτερο κέρδος οι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Νέοι εκβιασμοί για το νόμο - πλαίσιο

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση να επιβάλει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο στα ΑΕΙ αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της. «Στο νόμο είναι σαφές ότι αν δεν ακολουθηθούν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται στο χρόνο που πρέπει, θα σταματήσει η χρηματοδότηση», είπε η υπουργός. Τι καταλαβαίνει κανείς απ' αυτή τη φράση; Αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος θα σας κόψουμε τα πετσοκομμένα κονδύλια που σας δίνουμε και τα πανεπιστήμια θα σταματήσουν να λειτουργούν! Αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας εκτός από την κυβέρνηση και την υπουργό Παιδείας, η οποία υποστήριξε πως «αυτό δεν είναι απειλή, το λέει μέσα ο νόμος». Με το νόμο που έφτιαξε, λοιπόν, η υπουργός εκβιάζει, «νόμιμα», τα πανεπιστήμια!

Να δυναμώσει η οργανωμένη ανυπακοή

Δυναμώνει η ανταπόκριση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στο κάλεσμα του ΚΚΕ για μαζική, οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή στα αντιλαϊκά μέτρα και τα χαράτσια. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε πλήθος λαϊκών κινητοποιήσεων, οι κομματικές δυνάμεις σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές μπήκαν και μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση του λαού που θα εμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, κόντρα στην πολιτική που τα επιβάλλει. Με την πρωτοπόρα δράση του, το ΚΚΕ έχει εμπνεύσει τη λαϊκή πρωτοβουλία. Τα ταξικά συνδικάτα και οι ριζοσπαστικές συσπειρώσεις του λαϊκού κινήματος είναι ο πυρήνας των Λαϊκών Επιτροπών που στήνονται στις γειτονιές όλης της χώρας και αναπτύσσουν πολύμορφη δράση ενάντια στα χαράτσια και στα βάρβαρα μέτρα.

Η αναγκαιότητα της οργανωμένης λαϊκής πάλης, με ξεκάθαρη εναντίωση στην αντιλαϊκή στρατηγική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, επιβεβαιώνεται διαρκώς. Αφενός γιατί τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Καρατζαφέρη για να ικανοποιήσει τις στρατηγικές απαιτήσεις της πλουτοκρατίας δεν έχουν «πάτο», αν δε βάλει τέρμα ο λαός με την ανατροπή της πολιτικής τους. Αφετέρου η πείρα από την οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών δείχνει τη δυναμική που έχουν τέτοιες μορφές - κρίκοι για μεγαλύτερη λαϊκή συσπείρωση στο μέτωπο της συνολικής αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική. Παρά τους ελιγμούς και τις απειλές, η κυβέρνηση ομολογεί ότι δυσκολεύεται να εισπράξει τα χαράτσια, αλλά και να επιβάλει τις κυρώσεις που προέβλεπαν τα αρχικά της σχέδια. Πολύ περισσότερο, αδυνατεί να νομιμοποιήσει την άθλια προπαγάνδα ότι η μη είσπραξή τους οδηγεί δήθεν το λαό στο χάος.

Σε αυτόν τον αγώνα οι Λαϊκές Επιτροπές, που ριζώνουν στις γειτονιές όλης της χώρας, αποτελούν το κύτταρο της λαϊκής συμμαχίας στη γειτονιά, σε άμεση σύνδεση με τους χώρους δουλειάς. Απευθύνονται και συσπειρώνουν τους λαϊκούς ανθρώπους με τους μικρομαγαζάτορες, τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, με τη νεολαία, με τους συνταξιούχους. Αποτελούν κρίκο για την ενιαία δράση των λαϊκών στρωμάτων, με αιτήματα και στόχους πάλης που συμβάλλουν στη ριζοσπαστικοποίηση των εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων, ακριβώς γιατί ο προσανατολισμός και η στόχευσή τους είναι καθαρά ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας, ενάντια σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και τη στρατηγική τους, για να μην πληρώσει ο λαός την κρίση.

Το επόμενο διάστημα, η οργανωμένη ανυπακοή, μέσα από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, πρέπει να πυκνώσει και να ενταθεί. Η οργανωμένη άρνηση πληρωμής των χαρατσιών είναι μορφή δυναμικής παρέμβασης που μπορεί να φέρει ως αποτέλεσμα μια πρώτη ήττα της κυβέρνησης και αυτής της πολιτικής. Αν ένα εκατομμύριο οικογένειες δεν πληρώσουν τι θα τους κάνει η κυβέρνηση; Ετσι, και για το λαό θα είναι νίκη. Ενταση, λοιπόν, της δράσης παντού γι' αυτό το μέτωπο. Να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη, για να μην κοπεί το ρεύμα σε καμία λαϊκή οικογένεια που δεν πλήρωσε το χαράτσι. Βοηθά και η απόφαση των εργοληπτών της ΔΕΗ για το κόψιμο του ρεύματος, να μην το κόβουν. Απέναντι στην αντιλαϊκή καταιγίδα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν ενιαία και δυναμικά. Να δυναμώσουν το ποτάμι της λαϊκής συσπείρωσης και πάλης, μέχρι να σαρώσει με τη φόρα και το δίκιο του την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και η πλουτοκρατία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ολα τα «δωράκια» για το κεφάλαιο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΤΙ ΕΞΑΙΡΕΤΗ ιδέα είναι αυτή! Πώς την σκέφτηκαν άραγε; Να πληρώνουν, λέει, οι φορολογούμενοι μέρος των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία για να μειωθεί το κόστος εργασίας και να κάνουν οι εργοδότες προσλήψεις!

Με δεδομένο ότι οι «φορολογούμενοι» και οι «εργαζόμενοι» είναι δύο ομάδες που κατά βάση... ταυτίζονται, ουσιαστικά θέλουν να πληρώνουμε εμείς μέρος των εισφορών των εργοδοτών.

Πολύ πιθανόν, μάλιστα, ό,τι μείνει από εργοδοτικές εισφορές, να το πληρώνουν τίποτε ...κοινοτικά κονδύλια, δηλαδή πάλι δικά μας λεφτά θα τους δώσουν!

Με λίγα λόγια, θέλουν να απαλλάξουν τους εργοδότες από τις εργοδοτικές εισφορές. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που έχουν φροντίσει με τα... PSI τους να μειώσουν κατά πολύ την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων.

Κι όλα αυτά για την... υποτιθέμενη αύξηση της απασχόλησης, γιατί, όπως μας λένε, τους αγχώνει πολύ το μέγεθος της ανεργίας.

Που φυσικά όχι μόνο δε θα υπάρξει, αλλά οι εργοδότες θα απολύουν όσο περισσότερο μπορούν εργαζόμενους με πλήρη δικαιώματα για να πάρουν «επιδοτούμενους», νέους με μισό μισθό ή «μερικώς απασχολούμενους».

Α, κι εκείνο το απίστευτο επιχείρημα ότι όλα αυτά δεν τα κάνουν για τις μεγάλες ΑΕ αλλά για τους... αυτοαπασχολούμενους, καλύτερα να το σκεφτούν πολλές φορές πριν το ξαναπούν.

Γιατί απλούστατα έχουν μεταβάλει τους αυτοαπασχολούμενους σε... είδος προς εξαφάνιση με τις περαιώσεις, τους φόρους, την «ελεύθερη αγορά» και τη μείωση του εισοδήματος του κόσμου.

Εν ολίγοις, οι πολυεθνικές, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και γενικώς το κεφάλαιο τούς ενδιαφέρουν. Και οι νόμοι που «μαγειρεύονται» κατευθείαν από εκεί εκπονούνται... Ευτυχώς, ο κόσμος αρχίζει να τους καταλαβαίνει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο απ' το χέρι»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η υπουργός της φωτοτυπίας Α. Διαμαντοπούλου μίλησε χτες στο ραδιόφωνο του «Σκάι» και για τα βιβλία στα σχολεία, ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης, αφού έφτασε στο σημείο να «θαυμάσει» την αλληλεγγύη μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών, για το θέμα! «Είδαμε», είπε η υπουργός, «για πρώτη φορά τι σημαίνει κοινωνία αλληλεγγύης, καθώς συνεργάστηκαν, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, εκπαιδευτικοί και η τοπική κοινωνία»!

Το υπουργείο που έχει στερήσει τα βιβλία απ' τα σχολεία (25% των βιβλίων δεν έχει φτάσει στα σχολεία, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΟΛΜΕ την περασμένη βδομάδα) έρχεται τώρα να δώσει συγχαρητήρια επειδή αντιμετωπίστηκε το ζήτημα. Σε λίγο καιρό, όταν οι σχολικές επιτροπές δε θα έχουν χρήματα για πετρέλαιο, αν οι γονείς βάλουν απ' την τσέπη τους χρήματα, για να μην κρυώσουν τα παιδιά τους, θα βγει πάλι η υπουργός να δηλώσει το θαυμασμό της για την αλληλεγγύη;

Η αλληλεγγύη μεταξύ γονιών και εκπαιδευτικών, μεταξύ εργαζομένων, είναι στοιχείο που ενισχύει τον αγώνα τους και ως τέτοιο πρέπει να θεωρείται δεδομένο και όχι ως μέσο για να τους φορτώνει το κράτος τις συνέπειες της κρίσης. Το θέμα λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση είναι πως αυτοί που στερούν δικαιώματα και μόρφωση, φτάνοντας χιλιάδες εργαζόμενους σε σημείο εξαθλίωσης, έχουν το θράσος να μιλούν για την αλληλεγγύη νομίζοντας πως απαλλάσσονται απο την πολιτική ευθύνη για την εξαθλίωση. Ασε που αρνούνται ακόμα και την πραγματικότητα, για τα προβλήματα ασιτίας στα σχολεία! Η υπουργός της φωτοτυπίας, υποστήριξε πως «δεν έχουμε περιστατικό παιδιού, υπάρχουν όμως προβλήματα. Εχουμε πολύ μεγάλη μείωση στην κίνηση των κυλικείων»! Να γιατί ο λαός πρέπει να τους ανατρέψει.

Ωρα οργανωμένης λαϊκής αντεπίθεσης

Τις αυξανόμενες δυσκολίες διαχείρισης της κρίσης από την πλουτοκρατία και το αστικό πολιτικό σύστημα αντανακλά το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Καθημερινής»: «Φόβος ενόψει δύσκολων αποφάσεων - Βενιζέλος και ΝΔ αποστασιοποιούνται από τα μέτρα που απορρέουν από τη δανειακή σύμβαση», διαπιστώνει η εφημερίδα. Αναμφίβολα τα αδιέξοδα της αστικής διαχείρισης μεγαλώνουν και το μόνο που μπορούν να «υποσχεθούν» στο λαό είναι νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα δίχως τέλος και δίχως «κανένα φως στο βάθος του τούνελ». Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου τσακώνονται μεταξύ τους για τον επιμερισμό του πολιτικού κόστους και τη λεία της εξουσίας, αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συμπίπτουν πλήρως στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής λαίλαπας προκειμένου να διασωθούν τα εγχώρια μονοπώλια και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της κερδοφορίας. Καμία σημασία για το λαό δεν έχει αν τα προαποφασισμένα και συμφωνημένα από τους κυβερνητικούς εταίρους εδώ και πολύ καιρό «νέα» μέτρα εφαρμοστούν πριν ή μετά τις εκλογές, αν τα εφαρμόσει η κυβέρνηση Παπαδήμου ή μια κυβέρνηση με «νωπή λαϊκή εντολή». Το ζητούμενο, δηλαδή, για το λαό δεν μπορεί να είναι η σύνθεση της αστικής κυβέρνησης που θα τον γδάρει ή θα καταστρέψει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του. Τώρα είναι η ώρα της οργανωμένης αντεπίθεσης, που θα δυσκολεύει όσο γίνεται την υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων έχοντας πάντα κατά νου ότι πρέπει να τραβήξει το δικό του δρόμο, δηλαδή το δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων στην πορεία για τη λαϊκή εξουσία.

Φιλολαϊκή λύση σε ρήξη με τα μονοπώλια

Με ισχυρές δόσεις εθνικισμού επιχειρούν μερίδες της εγχώριας πλουτοκρατίας να δηλητηριάσουν το λαό μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αποδίδοντας τα πάντα στους «κακούς Γερμανούς», στο «Δ' Ράιχ», στην «ψυχοπαθή Μέρκελ» και άλλα παρόμοια. Είναι ολοφάνερο ότι θέλουν να παραπλανήσουν το λαό και να του αποκρύψουν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ότι δηλαδή οι αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ πάνω απ' όλα υπηρετούν τη στρατηγική των μονοπωλίων για έξοδο από την κρίση πατώντας πάνω στη φτώχεια και την εξαθλίωση των λαών. Ακριβώς γι' αυτό θέλουν να μετακυλίσουν τις ευθύνες στους άλλους «άσωτους» και «τεμπέληδες» λαούς και τροφοδοτώντας το μίσος σε βάρος τους. Φυσικά, το ίδιο βρώμικο «παιχνίδι» παίζουν και οι αστικές τάξεις των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, που εδώ και πολύ καιρό παρουσιάζουν την «Ελλάδα» και τους «Ελληνες» ως υπαίτιους για την κρίση χρέους και για όλα εν γένει τα δεινά της ΕΕ. Τελευταίο παράδειγμα οι δηλώσεις του Ν. Σαρκοζί που κατηγόρησε πως «ορισμένες χώρες με τη συμπεριφορά τους δηλητηρίασαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ»(!), φωτογραφίζοντας σαφώς και την Ελλάδα... Οι λαοί δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα του εθνικισμού, που κατευθύνεται και υποδαυλίζεται από την πλουτοκρατία, ακριβώς για να μείνει η ίδια στο απυρόβλητο. Η λύση για το λαό δεν είναι να συνταχθεί με κάποιο τμήμα της εγχώριας αστικής τάξης ή με κάποιο από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη με τη ρήξη με τα μονοπώλια, στην προοπτική της ανατροπής τους.

Μεγάλωσε η οικογένεια του «Ρ»

Με έναν κορίτσαρο 3 κιλών και 650 γραμμαρίων που απέκτησαν χτες η συνάδελφος Νικολέττα Διολή και ο σύζυγός της Νίκος, ανοίγει η αυλαία για την νέα περίοδο της ζωής τους. Τους ευχόμαστε να είναι γερή, με τόλμη και δύναμη, και να ζήσει σε έναν καλύτερο κόσμο!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κόντρα στα μονοπώλια

Βγαλμένα μέσα από τα παλιά γνωστά κιτάπια τους, από τη φάση ακόμη εντατικής καπιταλιστικής κερδοφορίας και των ρυθμών «ανάπτυξης», είναι η ομοβροντία από τα νέα μέτρα, η σφοδρή αντιλαϊκή κλιμάκωση, στην οποία έχει συμφωνήσει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας. Από τα κιτάπια και της ντόπιας πλουτοκρατίας, τραπεζιτών, ΣΕΒ, μεγαλεμπόρων, έρχονται και οι τωρινές «συνταγές» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι «εκθέσεις» που δημοσιοποιούν μπροστά στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους τους, για την καταστροφή μέρους των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, αυτών που σήμερα λιμνάζουν, που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης ζωτικού χώρου, νέου πεδίου κερδοφορίας.

Μετά και το μπαράζ της φοροληστείας, «τάχα - δήθεν» για τη μείωση του ...ελλείμματος, τώρα ήρθε η ώρα να βαρέσουν στο ψητό. Να περάσουν από το δημόσιο τομέα στους εργατοϋπαλλήλους και του ιδιωτικού τομέα, να διαμορφώσουν τους όρους για το ξεπέρασμα της κρίσης τους, σε όφελος των μονοπωλίων, με το λαό τσακισμένο: Για το αποφασιστικό πισωγύρισμα πολλές δεκαετίες πίσω, χωρίς εργατικά δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, «για ένα πιάτο φαΐ», ίσα ίσα για να μπορέσει ο εργάτης να σταθεί στα πόδια του, να σταθεί στη δούλεψη των καπιταλιστών, να ικανοποιήσει τις νόρμες της παραγωγής που αυτοί ορίζουν. Συνθήκες όμως που είναι εντελώς απαραίτητες για να εξασφαλιστούν οι κερδοφόρες επενδύσεις, για να προστατευτεί το κέρδος των επιχειρήσεων και τώρα και για μετά την κρίση.

Τα φρέσκα αντιλαϊκά πακέτα, όπως και αυτά που προηγήθηκαν, έχουν τόσο «σχέση» με την αποκλιμάκωση των ελλειμμάτων όση και ο «φάντης με το ρετσινόλαδο». Για μια ακόμη φορά, η επιχείρηση διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος αποδείχνεται όλεθρος για το λαό. Η «έκθεση αξιολόγησης», από την πλευρά της ΕΕ, βάζει σε πρώτο πλάνο την κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, να καταργήσει και για το «τυπικό της υπόθεσης» τους κατώτατους μισθούς και τα μεροκάματα, να διαμορφώσει απόλυτα ευέλικτους εργάτες. Ερχονται ακόμη να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για συγκέντρωση κεφαλαίων, πετώντας έξω από το πεδίο «ανταγωνιστικότητας» τους αυτοαπασχολούμενους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τμήματα του πληθυσμού, στα οποία έρχονται να επιβάλουν ασήκωτα χαράτσια, προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο, ολόκληρη την πίτα, στα μονοπώλια και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους. Για την αδηφαγία της πλουτοκρατίας που υπηρετούν ζητούν και τα ρέστα από τους μισθωτούς και συνταξιούχους, κλιμακώνοντας με την κατάργηση και των όποιων «ελαφρύνσεων» για δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών, αυτών που έχουν ξεμείνει μετά και τις προηγούμενες παρεμβάσεις και μνημόνια.

Ολα τα «πακέτα», παλιά και νέα, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, τα προορίζουν για τις μερίδες της πλουτοκρατίας. Δεν έχουν απολύτως καμία σχέση - ποτέ δεν είχαν - ούτε με την αποκλιμάκωση των «ελλειμμάτων», ούτε με την αποπληρωμή του κρατικού χρέους τους, που άλλωστε οι ίδιοι είναι που τώρα το «κουρεύουν».

Το παραμικρό λοξοκοίταγμα και η παραμικρή «ελπίδα» στην πολιτική διαχείρισης, όπως στα «ευρωομόλογα» που λιγουρεύονται και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, είναι ο «δούρειος ίππος» του κεφαλαίου, αποτελούν παράδοση πολύτιμων θέσεων μάχης στο αντίπαλο μαύρο μέτωπο. Η διέξοδος είναι μόνο μπροστά, στο αγωνιστικό λαϊκό μέτωπο αντίστασης, στην κατεύθυνση της ανοιχτής αμφισβήτησης των μονοπωλίων και της εξουσίας τους, για τη λαϊκή εξουσία, χωρίς τους καπιταλιστές, τα κέρδη τους και τις κρίσεις τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ