Τρίτη 17 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Με στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Η πρόταση για τριετές πάγωμα στην αποπληρωμή του χρέους μπορεί να δώσει μια ανάσα ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία, με προϋπόθεση την εγκατάλειψη των σκληρών πολιτικών λιτότητας που βαθαίνουν την ύφεση», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.

Από κοντά ο υπεύθυνος της ΔΗΜΑΡ για τα οικονομικά, Δ. Χατζησωκράτης, τόνισε: «Η αναγκαία ανάκτηση με ταχύτατους ρυθμούς της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι δραματικό λάθος να αναζητείται στις εμμονές της τρόικας για συνεχείς ανατροπές των εργασιακών σχέσεων και μειώσεις των μισθών».

Και ο ένας και ο άλλος όταν αναφέρονται στην «ανάπτυξη της οικονομίας» και στην «ανταγωνιστικότητα της χώρας» δεν εννοούν παρά την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Δηλαδή, περισσότερα ακόμα κέρδη. «Σιγοντάρουν» απ' τη θέση τους την κυρίαρχη προπαγάνδα που κλίνει τις έννοιες αυτές σε όλες τις πτώσεις, δικαιολογώντας μάλιστα στο όνομά τους τα μέτρα που τσακίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Απ' τη στιγμή που προκρίνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα σαν ζητούμενα, είναι τουλάχιστον υποκριτικό να επικρίνουν την πολιτική λιτότητας και ανατροπών των εργασιακών σχέσεων. Και με το κεφάλαιο και με τους εργάτες δε γίνεται να είναι κανείς. Κι όποιος είναι με την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, είναι βέβαιο πως δεν είναι με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού. Για να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτουν ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ προϋπόθεση είναι το γονάτισμα των ανθρώπων του μόχθου.

Αντικαπιταλισμός στα λόγια...

Η εφημερίδα του ΝΑΡ «Πριν» (15/1/2012) διαμαρτύρεται γιατί ο «Ριζοσπάστης» σε άρθρο του την περασμένη Τρίτη διαστρεβλώνει τις θέσεις τους επειδή εκτιμούμε ότι μιλούν για φιλολαϊκή κυβέρνηση σε αστικό πλαίσιο. Και απαντούν ότι η «αντικαπιταλιστική ανατροπή παίρνει και δίνει νόημα με την επιδίωξη της επανάστασης... Απ' αυτή τη σκοπιά η αριστερή κυβέρνηση ή θα είναι αντικειμενικά γέννημα της επανάστασης ή δε θα είναι αντικειμενικά αριστερή». Στο «Πριν» (7/1/2012) μιλούσαν για «άμεσο, αναγκαίο, επείγον και σχετικά αυτοτελές πεδίο της κοινής δράσης της Αριστεράς και τη δυναμική της, στους διαφιλονικούμενους αντικαπιταλιστικούς στόχους πάλης αντιμετώπισης της αστικής πολιτικής για την κρίση. Για παύση πληρωμών του χρέους, άρση των ιδιωτικοποιήσεων, δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία, άμεση έξοδο από το ευρώ, έξοδο από την ΕΕ στην προοπτική διάλυσής της, εθνικοποίηση και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος, ενίσχυση του εργατικού εισοδήματος. Αυτοί οι στόχοι πάλης μπορεί να επιβληθούν εν μέρει και ασταθώς στις σημερινές συνθήκες από ένα αναγεννημένο εργατικό κίνημα, ένα αντικαπιταλιστικό μέτωπο, μια αντίστοιχη Αριστερά. Στο σύνολό τους και ως υποσύνολο του προγράμματος της εργατικής εξουσίας μπορεί να εφαρμοστούν μόνον από μία εξουσία που θα στηρίζεται στην επαναστατημένη εργατική τάξη και τα σύμμαχα στρώματα. Σε αυτή τη δυναμική διαδρομή μπορεί να προκύψει, ως υποπροϊόν της δυναμικής του κινήματος στον αγώνα για την επανάσταση και την κατάκτηση της εξουσίας, κυβέρνηση φιλολαϊκού προσανατολισμού... Η Αριστερά... δεν τη σνομπάρει, με γνώμονα την προώθηση και ενίσχυση της συνολικής πολιτικής δυναμικής του κινήματος και της επανάστασης»... Ο Γ. Δελαστίκ έγραφε επίσης («Πριν», 31/12/2011)! «Ο κόσμος θα στραφεί στην Αριστερά για να δει αν μπορεί να παράσχει λύση διεξόδου από τα ερείπια της κρίσης. Κυβέρνηση ψάχνει ο λαός σε τέτοιες στιγμές, όχι ομάδες πίεσης». Στα παραπάνω μιλούν για στόχους υποσύνολο του προγράμματος της εργατικής εξουσίας που θα εφαρμοστούν από «αριστερή κυβέρνηση», άρα φιλολαϊκή, που δε θα είναι εργατική εξουσία, ως γέννημα της επαναστατικής πάλης. Οσο για τους στόχους αυτής της κυβέρνησης, με εξαίρεση την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, είναι οι ίδιοι που βάζει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως οι ίδιοι λένε ότι στηρίζουν μια «αριστερή» κυβέρνηση που δε θα είναι εργατική εξουσία και που θα δώσει ώθηση στην επαναστατική πάλη για την εργατική εξουσία. Τι άλλο μπορεί να είναι εκτός από κυβέρνηση εντός αστικών πλαισίων; Ποιος λοιπόν τους διαστρεβλώνει; Ετσι είναι οι οπορτουνιστές...

Με το «κομβοσχοίνι» και το... θείο έλεος

Ο Δημήτρης Καζάκης είναι κατά το βιογραφικό του «οικονομολόγος - αναλυτής με επαγγελματική διαδρομή σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό». Ετσι εμφανίζεται σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, εμφανίζεται ανά την Ελλάδα σε διάφορες εκδηλώσεις για να «σώσει» το λαό από την κρίση. Δεν μπορούσε λοιπόν να λείπει, ως ένας από τους κεντρικούς ομιλητές, από το πάνελ ημερίδας που οργάνωσε η «Εστία Πατερικών Μελετών», (εκκλησιαστική εστία), με θέμα την κρίση, και να αναπτύξει ανάμεσα σε διαφόρους ιερωμένους, «Πανοσιολογιότατους Αρχιμανδρίτες», που ανέπτυξαν θέματα όπως «Η εν Χριστώ πνευματική ζωή ως βασική προϋπόθεση υπέρβασης της κρίσεως», ή «Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός: το κινδυνευόμενο και το προκείμενο», τη δική του άποψη για την «υπέρβαση της κρίσης», όπως ήταν το θέμα του στην ημερίδα. Που κατέληξε και σε «πορίσματα - συμπεράσματα» τύπου: «(...) στην αντιμετώπιση της κρίσεως και στις προτάσεις για υπέρβασή της θεωρούνται σημαντικά (...) η αφύπνιση, η καταπάτηση του φόβου και η ανάκτηση γενναίου ρωμαίικου φρονήματος (...) η μετά δακρύων μετάνοια ενώπιον του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Αυτό σημαίνει ιερά εξομολόγηση (...) και αδιάλειπτη προσευχή - επίκληση του ονόματος του Χριστού με το κομβοσχοίνι για να ελκύσουμε το θείο έλεος. Από κανένα στόμα κι από καμιά καρδιά να μη λείψει το "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησόν με"»... Ο Δ. Καζάκης αφού είπε ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο, έδωσε ως διέξοδο τη στάση πληρωμών στους δανειστές την έξοδο από την ΕΕ που θα κάνουν «νέοι μπουρλοτιέρηδες Παπαφλέσσες» γιατί «το καθήκον μας είναι βαθιά απελευθερωτικό». Οχι απελευθερωτικό από την εκμετάλλευση, αλλά από την «κατοχή της τρόικας». Το πρόβλημα δε βρίσκεται στον καπιταλισμό, στα τεράστια κέρδη, αλλά στην εθνική απελευθέρωση, ώστε όλοι οι Ελληνες, καπιταλιστές και εργάτες μαζί να ανοικοδομήσουν την Ελλάδα! Φυσικά αυτή η διέξοδος θα είναι σε όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος του λαού. Αυτός είναι ο Δ. Καζάκης. Που δηλώνει επίσης ότι έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στη συγκρότηση κάποιου «Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου» (Ε.ΠΑ.Μ.) και που αρθρογραφεί συχνά - πυκνά ενάντια στο ΚΚΕ, άρθρα που καταλαμβάνουν περίοπτη θέση στο blog που διατηρεί.

Τα Ταμεία

Σαν έτοιμοι από καιρό, ο υπουργός Εργασίας και η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου επιβεβαιώνουν ότι εξετάζονται «εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης». Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο καθιέρωσης ειδικού φόρου υπέρ Ταμείων, που θα πληρώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, προκειμένου να καλυφθούν οι νέες οικονομικές «τρύπες», οι οποίες θα προκληθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της κυβερνητικής απόφασης να προσφέρει στους μεγαλοεργοδότες καινούργιες ασφαλιστικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές, με τη μείωση έως και κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών.

Τα «Ασφαλιστικά Ταμεία» και οι αποταμιεύσεις των εργαζομένων σε αυτά ήταν πάντα στο στόχαστρο των φιλομονοπωλιακών κυβερνήσεων του τόπου. Τότε, που τα αποθεματικά τους ήταν υποχρεωτικά σε άτοκες καταθέσεις και μετατρέπονταν σε οικονομικά κίνητρα για καπιταλιστικές επενδύσεις, επιφέροντας ζημιές πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων. Πρόσφατα, που με κυβερνητικές αποφάσεις εξανεμίζονταν ο ιδρώτας και το αίμα των εργατών, για να φουντώσει ο χρηματιστηριακός τζόγος και να ενισχυθούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα, που, για να ξελασπώσουν από την κρίση οι τράπεζες, επιβάλλουν αναγκαστικά το «κούρεμα» των αποθεματικών, παραγράφοντας, ουσιαστικά, τη μισή και πλέον από την εναπομείνασα περιουσία των Ταμείων.

Κυβερνήσεις και μεγάλο κεφάλαιο, σε αγαστή συνεργασία και σε από κοινού συμπαιγνία σε βάρος του συνόλου των εργαζομένων, ακολουθούσαν και ακολουθούν μια πολιτική που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία των Ταμείων. Η «μαύρη» - ανασφάλιστη εργασία και η εισφοροδιαφυγή δισεκατομμυρίων. Οι απαλλαγές και οι ελαφρύνσεις των εργοδοτών από την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών. Η παντελής αδιαφορία για την είσπραξη οφειλόμενων εισφορών. Τα κονδύλια των πάνω από 11 δισ. που χρωστά το Δημόσιο στα Ταμεία και ουδέποτε κατέβαλε. Οι νέες μειώσεις εισφορών με πρόσχημα την κρίση. Ολα αυτά αποδεικνύουν τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες που έχουν οι διάφορες κυβερνήσεις, που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της εργοδοσίας.

Τα λεφτά των Ταμείων ανήκουν αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Είναι δικές τους πληρωμές, αποτελούν μέρος της δικής τους εργασίας, απαρτίζουν αποταμιεύσεις που ανήκουν σε αυτούς τους ίδιους και σε κανέναν άλλον. Και οι εργοδοτικές εισφορές. Είναι μέρος της δουλειάς τους. Αλλά όσα έχουν αρπάξει μέχρι σήμερα από τα Ταμεία των εργαζομένων, τα έδωσαν στους κεφαλαιοκράτες και σήμερα θέλουν να τους δώσουν κι άλλα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Οσα «έκοψαν» μέχρι τώρα από τα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εκατομμυρίων εργαζομένων, είναι λίγα για να χορτάσουν οι εκμεταλλευτές και η τάξη τους.

Οι κομμουνιστές είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα. Τα τερατουργήματα της φιλομονοπωλιακής πολιτικής δεν έχουν τελειωμό. Η πείρα, ειδικά των δύο τελευταίων χρόνων, απέδειξε ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, σημαίνει συνεχή κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους, στο δικαίωμα στην εργασία, στις αποδοχές τους, στην υγεία τους, στη μόρφωση των παιδιών τους, στους όρους συνταξιοδότησης και τις συντάξεις τους. Επίθεση ενάντια στα Ασφαλιστικά Ταμεία μας, στο όνομα των οποίων σκέφτονται τώρα να επιβάλουν ένα ακόμα χαράτσι. Χρειάζεται να το συνειδητοποιήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα. Σε αυτήν την πολιτική πρέπει να μπει ένα τέλος. Και αυτό μπορούν να το βάλουν μόνο οι εργαζόμενοι, που, με τους συμμάχους τους στο Λαϊκό Μέτωπο, έχουν και τη δύναμη να την ανατρέψουν και την ικανότητα να οδηγήσουν την κοινωνία στο δικό τους δρόμο ανάπτυξης.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Υποκρισία για τον εκβιασμό του λαού...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΟΙΟΣ ΤΖΟΡΤΖ Κλούνεϊ, ποια Μέριλ Στριπ και τι να μας πει ο Μάρτιν Σκορτσέζε! Πήραν εκεί κάτι βραβεία για τις ταινίες τους και νομίζουν ότι είναι ηθοποιοί και σκηνοθέτες!

Προφανώς δεν έχουν δει την ελληνική υπερπαραγωγή, με τίτλο «Ο 14ος Μισθός» και το «Η πτώση του Μεροκάματου», για να καταλάβουν τι σημαίνει σκηνοθεσία και υποκριτική!

Πολύ δε περισσότερο δεν απόλαυσαν τον Γιάννη Καψή να δηλώνει χτες ότι η κυβέρνηση δε δεσμεύεται να υιοθετήσει όσα συμφωνήσουν οι εργοδότες με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Δεν παρακολούθησαν τη μεγαλειώδη ερμηνεία του Λουκά Παπαδήμου ως τον άνθρωπο που το μόνο που σκέφτεται είναι οι άνεργοι.

Δεν έχουν δει τον Δ. Δασκαλόπουλο του ΣΕΒ να χύνει μαύρο δάκρυ για τους μισθούς ή τον Γ. Παναγόπουλο, πρόεδρο της ΓΣΕΕ να δηλώνει ανένδοτος υπερασπιστής των εργατικών κεκτημένων.

Μιλάμε για ερμηνείες που χωρίς συζήτηση αξίζουν ...Οσκαρ, κι ίσως πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να θεσμοθετήσει μερικά μόνο γι' αυτούς.

Στ' αλήθεια, όμως, νομίζουν ότι ο κόσμος δεν έχει καταλάβει ότι βλέπει παράσταση; Πιστεύουν πως δεν γνωρίζει ο εργαζόμενος που θέλουν κι άλλο να ξεζουμίσουν με όσα ετοιμάζουν ότι πρόκειται για «στημένη δουλειά»;

ΑΣ ΜΗ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ το κρύο εκεί στην κυβέρνηση, τους προειδοποιούμε! Μπορεί ο υδράργυρος στη Φλώρινα να έφτασε μέχρι τους -24 βαθμούς και στην Αθήνα να υπάρχει παγωνιά. Ομως από το πετρέλαιο δε θα βγάλουν φράγκο...

Εχουν φτάσει τον κόσμο σε τέτοιο σημείο που όσο και να φορολογούν, τα έσοδά τους (αυτά που πάνε για τους τόκους των δανειστών και τα αποθεματικά των τραπεζών) θα μειώνονται.

Το μόνο που μπορούν να αυξήσουν είναι ...η οργή του ελληνικού λαού.


Παπαγεωργίου Βασίλης

«Εθνικός θρίαμβος» για την πλουτοκρατία

Γρηγοριάδης Κώστας

Κανένας «εθνικός θρίαμβος» δεν πρόκειται να σημειωθεί αν η κυβέρνηση πετύχει το «κούρεμα του χρέους» (PSI) και τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως ισχυρίστηκε από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος, επιχειρώντας να πουλήσει ψεύτικες ελπίδες και να παραπλανήσει το λαό. Για «εθνικό θρίαμβο» και «σωτηρία της χώρας» πανηγύριζαν όταν συμφώνησαν το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ και το μνημόνιο με την τρόικα, αλλά στην πράξη αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για καταστροφή της ζωής του λαού για χάρη της διάσωσης της πλουτοκρατίας. Η καταστροφή αυτή θα συνεχιστεί και θα γίνει ασύλληπτα μεγαλύτερη με τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο διαρκείας που τη συνοδεύει. Το ομολογούν πλέον ανοικτά όταν κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τους εύηχους όρους «εσωτερική υποτίμηση» και «διαρθρωτικές αλλαγές» ή «μεταρρυθμίσεις». Με μια φωνή ο πρωθυπουργός, η καγκελάριος της Γερμανίας, ο Γερμανός ΥΠΕΞ που επισκέφθηκε την Αθήνα, ο εντεταλμένος της «δύναμης κρούσης» της τρόικας Χ. Ράιχενμπαχ, διατυμπάνιζαν το Σαββατοκύριακο ότι «η ανταγωνιστικότητα θα επιτευχθεί μέσα από την εσωτερική υποτίμηση και τη μείωση των μισθών». Είναι ολοφάνερο, λοιπόν, ότι προχωρούν αδίστακτα στη χρεοκοπία και την εξαθλίωση της εργατικής τάξης και του λαού και αυτό ακριβώς θεωρούν «εθνικό θρίαμβο», να καταφέρουν να συνθλίψουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα για να σωθούν τα μονοπώλια. Αυτό που αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή λύση παρά μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και μονομερή διαγραφή του χρέους.

Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα

«Πληρώστε τώρα το χαράτσι της ΔΕΗ και ψηφίστε μας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να ελαφρύνει». Αυτή είναι επί της ουσίας η προκλητική στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο ζήτημα για το εγκληματικό χαράτσι της ΔΕΗ, που από τη μια αξιώνει θρασύτατα από το λαό να πληρώσει το χαράτσι και από την άλλη του ζητά από πάνω να την επιβραβεύσει στις κάλπες! Θαυμάστε την τοποθέτηση του επικεφαλής του προγράμματος Ευρ. Στυλιανίδη: «Η ρύθμιση αυτή είχε προϋπάρξει πριν μπούμε στο παιχνίδι (σ.σ. εννοεί στην κυβέρνηση Παπαδήμου). Θα προσπαθήσουμε την επόμενη μέρα (σ.σ. των εκλογών) να βρούμε άλλους τρόπους για να την εξαλείψουμε», είπε μιλώντας χτες (στον «REAL FM»). Στο ίδιο μήκος ήταν και η δήλωση που έγινε αργότερα από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, που εξαντλήθηκε σε υποκριτικές και δημαγωγικές κορόνες περί «πρωτόγνωρης κοινωνικής αναλγησίας» εκ μέρους ... των «συναρμόδιων υπουργών» (!), δίχως βέβαια να θέσει οποιοδήποτε θέμα για την ανάκληση του βάρβαρου μέτρου. Είναι ολοφάνερο ότι το μόνο που νοιάζει την ηγεσία της ΝΔ είναι να μην χρεωθεί την εφαρμογή του μέτρου και να «ξεχαστεί» ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου υπάρχει και μακροημερεύει χάρη στη στήριξη που της προσφέρει η ίδια, ακριβώς για να εφαρμόσει το σύνολο των βάρβαρων αντιλαικών μέτρων. Είναι σκέτη απάτη επίσης τα περί «ισοδύναμων μέτρων» που υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει για να ακυρώσει το χαράτσι. Τα ισοδύναμα μέτρα είναι εξίσου καταστροφικά για τα λαϊκά νοικοκουριά και γι' αυτό εξάλλου δεν τα «διαφημίζει».

«Ταφόπλακα» στις συντάξεις

Μόνο ως προειδοποίηση για νέα σφαγή στις συντάξεις μπορεί να εκληφθεί η διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας ότι «δεν μπορούμε να πάμε σε παραπέρα μειώσεις στις κύριες συντάξεις», επειδή όπως είπε «η σύνταξη στην Ελλάδα αποτελεί το μοναδικό ή το κύριο εισόδημα του 75% περίπου των ηλικιωμένων». Από μόνη της η τελευταία αυτή αναφορά του υπουργού αρκεί για να σημάνει συναγερμό ακριβώς γιατί μαρτυρά ότι η κυβέρνηση έχει μελετήσει τις επόμενες κινήσεις της στην αντιασφαλιστική επέλαση και κυρίως ότι θα φορτώσει τα βάρη ξανά στους συνταξιούχους. Πολύ περισσότερο που στην ίδια ομιλία του ο Γ. Κουτρουμάνης κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές κατά 10%, πράγμα που απλά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα «εξοικονομήσουν» περίπου 2 δισ. ευρώ, τα οποία βέβαια θα λείψουν ταυτόχρονα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Μαζί με την εισφοροδιαφυγή, τα χρέη των επιχειρήσεων προς τα Ταμεία, το «κούρεμα» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από την ασφάλιση, είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς σε νέο Ασφαλιστικό, που σημαίνει απλά ότι θα βάλει ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι δήθεν «εναλλακτικές πηγές και τρόποι χρηματοδότησης των ταμείων», που όπως είπε ο υπουργός αναζητά η κυβέρνηση, είναι σκέτη απάτη και στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Μόνο η αποφασιστική αντεπίθεση της εργατικής τάξης, η συσπείρωση με το ΠΑΜΕ και η συστράτευση με το ΚΚΕ μπορεί να παρεμποδίσει την εφαρμογή των αντιλαϊκών - αντιασφαλιστικών μέτρων στο δρόμο για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κούρεμα» για την πλουτοκρατία

Συγκυβέρνηση και τρόικα ανάγουν αποπροσανατολιστικά σε μείζον ζήτημα την έγκαιρη ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Προσπαθούν να καταστήσουν το λαό συμμέτοχο στην ανησυχία μερίδων της πλουτοκρατίας για το ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει περισσότερα στα παζάρια ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές της. Η κυρίαρχη προπαγάνδα, μάλιστα, επιχειρεί να δώσει δραματικούς τόνους στις διαβουλεύσεις, για να εκβιάσει τη συμπάθεια του λαού στην κυβέρνηση, η οποία, όπως ισχυρίζεται, θέλει να μειώσει όσο γίνεται περισσότερο το χρέος, για να απαλύνει δήθεν το βάρος της αποπληρωμής του. Κρύβουν ότι δανειστές και δανειζόμενοι στέκονται στην αντίπερα όχθη των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων και πως η διαπραγμάτευση από την πλευρά της συγκυβέρνησης γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου συνολικά και όχι του λαού. Στόχος με το «κούρεμα» είναι η λιγότερη χασούρα από την κρίση.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για το «κούρεμα» τίθεται σαν προϋπόθεση για το νέο μνημόνιο, τα νέα βάρβαρα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Αυτό σημαίνει ότι όταν τα παζάρια ολοκληρωθούν, ανεξάρτητα από την κατάληξή τους, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν την απαλλαγή τους από μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα του χρέους, ούτε αναβολή όσων προγραμματίζονται από εδώ και πέρα. Τα αντεργατικά μέτρα είναι προαποφασισμένα μέτρα, για να εξασφαλίσουν φθηνότερη εργατική δύναμη στα μονοπώλια, προκειμένου να μπορούν να κερδοφορούν γοργά και πολλαπλάσια σε συνθήκες ανάκαμψης από την κρίση, που θα είναι αναιμική. Καμιά σχέση δεν έχουν με την αντιμετώπιση του χρέους.

Τα παζάρια για το «κούρεμα» και η νέα δανειακή σύμβαση καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά με αυτά του κεφαλαίου. Γι' αυτό και δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στην προπαγάνδα των εκβιασμών, να υποταχθούν στην πολιτική σφαγής τους. Χαμένοι από χέρι είναι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αν με τη συμμαχία και την πάλη τους δεν ανατρέψουν την αστική πολιτική και εξουσία. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι, που εθελοντικά δέχονται να καταστρέψουν μέρος από το κεφάλαιο που κρατούν με τη μορφή ελληνικών ομολόγων, δεν πρόκειται συνολικά να βγουν χαμένοι. Το ίδιο ισχύει και για τις ελληνικές τράπεζες. Το «κούρεμα» θα δρομολογήσει εξελίξεις που θα επιταχύνουν τη συγκέντρωση και θα κάνουν τράπεζες και μονοπώλια πιο επιθετικά ενάντια στους εργαζόμενους. Αλλωστε, τα ταμεία της ΕΕ θα στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με έξτρα κεφάλαια, δίπλα στα δεκάδες δισ. ευρώ που έχουν απομυζήσει από το ελληνικό κράτος με χρηματοδότηση και εγγυήσεις.

Ο λαός δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί μαζί με την πλουτοκρατία για το αν θα πετύχει το «κούρεμα» και τη νέα δανειακή σύμβαση, γιατί το χρέος δεν είναι δικό του και από την όποια ενδοκαπιταλιστική συμφωνία δεν πρόκειται να ωφεληθεί ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν τα μάτια τους καρφωμένα στα μέτρα και στην πολιτική που τα επιβάλλει, με όχημα και το «κούρεμα» του χρέους και το δάνειο. Εκεί να στρέψουν τα πυρά τους, οργανωμένα και ταξικά, με συσπείρωση στο ΠΑΜΕ και ορμητήρια τους τόπους δουλειάς. Να παλέψουν για εμπόδισμα των μέτρων, συσπειρώνοντας δυνάμεις για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Για αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, για μονομερή διαγραφή του χρέους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ