Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολιτική ενθάρρυνσης της διαφθοράς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ποιο ήταν το κυρίαρχο μήνυμα που ήθελε να στείλει ο Κ. Σημίτης, καλώντας χτες στο Μέγαρο Μαξίμου το γιατρό Μ. Σταματάκη, ο οποίος είχε καταγγείλει πριν από μερικές μέρες υπόθεση δωροδοκίας υπαλλήλου του ΙΚΑ για το διορισμό του στο υποκατάστημα ΙΚΑ Κορίνθου; Απλά, ότι οι πολίτες μόνοι τους πρέπει να τα βγάλουν πέρα με τη «διαφθορά» που υπάρχει στο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση, εκτός από το ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα της διαφθοράς, για να κατασυκοφαντεί τους δημόσιους υπάλληλους, για να επιβάλει τα αντιδραστικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα της, δεν πρόκειται να πάρει κανένα στην ουσία μέτρο για την αντιμετώπισή του. Γιατί, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει φαινόμενα που είναι σύμφυτα με την πολιτική της και τον τρόπο άσκησης της εξουσίας της. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο γιατρός Μ. Σταματάκης, αν και πληρούσε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, του ζητήθηκε το ποσό των 2 εκατ. δρχ. για την κατάληψη της θέσης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα και οι «διαφανείς» και «αδιάβλητες» διαδικασίες για την πρόσληψη στο δημόσιο, που καθιέρωσε η κυβέρνηση Σημίτη, είναι ολάνοιχτες στο ρουσφέτι και τη συναλλαγή. Πώς, λοιπόν, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη «διαφθορά», όταν η ίδια με την πολιτική και τις πράξεις της την υποθάλπει και τη συντηρεί; Ψεύδεται ο Κ. Σημίτης, όταν δηλώνει ότι «η κυβέρνηση είναι μαζί με τον πολίτη».

Τόλμησαν

Ποιος θα είναι άραγε ο επόμενος Αμερικανός Πρόεδρος; Αυτό το ερώτημα βασανίζει αρκετούς μέσα και έξω από τις ΗΠΑ. Δε φαίνεται, όμως, να έχει καμιά σημασία, για τους χιλιάδες, που διαδήλωσαν την Κυριακή -παρά τη βροχή και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες- έξω από το περιβόητο στρατόπεδο Φορτ Μπένινγκ, γνωστό και ως «Σχολή της Αμερικής», απαιτώντας το οριστικό κλείσιμό του. (Στο στρατόπεδο εκπαιδεύονται συνήθως μελλοντικοί δικτάτορες λατινοαμερικανικών χωρών, όπως και αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, που αναλαμβάνουν «βρώμικες αποστολές» ανά την υφήλιο).

Περισσότεροι από 1.700 διαδηλωτές οδηγήθηκαν στα κρατητήρια, ανάμεσά τους ο αιδεσιμότατος Ρόι Μπουρζουά και ο ηθοποιός Μάρτιν Σιν. Γιατί; Μα, επειδή όχι μόνο διαδήλωσαν, αλλά και φορούσαν σάβανα και άσπρες μάσκες, μετέφεραν φέρετρα -δηλωτικά των χιλιάδων δολοφονημένων αθώων Λατινοαμερικανών- και, τέλος, έκλεισαν την εκδήλωση, ρίχνοντας πάνω τους κόκκινο χρώμα και ξαπλώνοντας στο προαύλιο της σχολής, σαν νεκροί...

Πώς τόλμησαν! Στη «δημοκρατική» Αμερική οποιαδήποτε παραβίαση τιμωρείται πολύ σκληρά! Εκτός, αν είσαι μέλος της καθεστηκυίας τάξης, οπότε όχι μόνο σου επιτρέπεται, αλλά επιβάλλεται, να σκοτώνεις, να νοθεύεις, να κλέβεις, να κακοποιείς... προκειμένου να συνεχίσει να βασιλεύει η «τάξη» στο βρωμερό «βασίλειο της Δανιμαρκίας»...

Πληρωμένες απαντήσεις

Associated Press

Μπορεί στην παρακάτω φωτογραφία η Χίλαρι Κλίντον να μιλά σε μαθητές ενός σχολείου του Βιετνάμ, για το Εϊτζ και τους κινδύνους που συνεπάγεται -σύμφωνα με όσα μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο- αλλά ο σύζυγός της και πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στάθηκε σε περισσότερο ουσιαστικά και φλέγοντα ζητήματα, ζητώντας από τον ηγέτη του Βιετνάμ «να υπάρξουν περισσότερες πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες» (για παράδειγμα, η... ελευθερία της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο ή η... ελευθερία της αγοράς και των νόμων της κλπ κλπ). Συνέδεσε, μάλιστα, την καθιέρωση των ελευθεριών αυτών, με τη σταθερότητα της χώρας...

Πήρε, όμως, πληρωμένη απάντηση, τόσο από τον Λε Κάι Φε, όσο και τον στρατηγό Λε Βαν Ντουνγκ, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας και αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του Λαϊκού Στρατού. Ο πρώτος ανταπάντησε αμέσως, λέγοντας: «Η Ουάσιγκτον δεν είναι σε θέση να προσφέρει μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα ήταν προτιμότερο να μην αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών», ενώ ο δεύτερος, σε προχθεσινό άρθρο του, στην εφημερίδα «Λαϊκός Στρατός» σημειώνει, ότι οι ένοπλες δυνάμεις και ο λαός μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά, όσους νομίζουν, ότι μπορούν με «ειρηνικά μέσα» να καταφέρουν όσα δεν κατάφεραν με τη χρήση των όπλων.

Εγκλημα στα «σκοτεινά»

Αυτά τα παιδιά δεν τα κλαίει καμία μάννα; Είναι σκέτοι αριθμοί, που καθημερινά προστίθενται στις απώλειες; Μήπως μας πήρε «φαλάγγι» η προπαγάνδα πολέμου που κάνει η ισραηλίτικη πλευρά, ότι «τάχα γι' αυτό οι Παλαιστίνιες κάνουν πολλά παιδιά, για να τα στέλνουν να πετούν πέτρες και να σκοτώνονται»;

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το γεγονός ότι στα λεγόμενα δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεων, που έχουν ξεπεράσει σε ήθος, ύφος κάθε ρεάλιτι σόου, το πολύ να διαβαστούν προς το τέλος δύο προτάσεις για το πόσοι νεκροί προστέθηκαν στη μακριά λίστα των νεαρών θυμάτων στη Ραμάλα, στη Γάζα, στην Ιερουσαλήμ και όπου αλλού.

Αν δείξουν και καμία εικόνα στα βιαστικά, θα είναι πολύ μετά από τα διαφημιστικά κατορθώματα του κ. Β. Βασιλικού. Μετά, επίσης, την αναλυτική εξακρίβωση για το αν κλάδευε όντως τα δέντρα του στην Τζια ο κ. Πάγκαλος την ώρα που άκουσε για την αποπομπή του, ή είχε τελειώσει το κλάδεμα και απολάμβανε τον καφέ του σκέτο... Πολύ μετά, επίσης, από την ανάγκη ίδρυσης «ψυχιατρείου αγελάδων», ή για το αν ισχύει ή «μυική ευπάθεια» του Σόουζα ή όχι...

Και, όμως, αυτά τα παιδιά της Παλαιστίνης γεμίζουν τις τσέπες τους πέτρες ενάντια σε έναν από τους πιο καλά εξοπλισμένους στρατούς στον κόσμο και όταν τις πετούν απογειώνουν, ταυτόχρονα, τις ελπίδες του κόσμου ότι: Τίποτα δεν τέλειωσε ακόμα.

Αυτές οι πέτρες και τα νεανικά τους σώματα είναι ό,τι έχει μείνει, όχι μόνο για να αντιστέκονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική βία, αλλά και ενάντια στις τόσες σειρήνες των συμβιβασμών, που υπαγορεύουν οι δυνάμεις της υποταγής. Εμαθαν πια στην πράξη πως «αν δίνεις δάχτυλο στον ιμπεριαλισμό, σου τρώει χέρι» και πάλι δε χορταίνει. Η προηγούμενη λεγόμενη «ειρηνευτική διαδικασία» τούς δίδαξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως, ακόμα και αν σου έχει μείνει το «τίποτα», το σηκώνεις από κάτω και αντιστέκεσαι για να χαλάσεις τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Ισως γι' αυτό η λεγόμενη «ανεξάρτητη, αντικειμενική ενημέρωση» εδώ στην Ελλάδα έχει μετατρέψει τις ζωές αυτών των παιδιών σε στατιστική ακολουθία θυμάτων. Δεν είναι ότι υπολογίζουν τη θεαματικότητα, αλλά καίγονται ακριβώς για μια ανεξέλεγκτη αύξησή της. Μια αύξηση, που θα γεννούσε ερωτηματικά, θα έδινε απαντήσεις και θα φούντωνε το κύμα της αλληλεγγύης, γιατί απλούστατα ο αγώνας αυτών των παιδιών δεν είναι μόνο δικός τους.

Είναι ο ίδιος αγώνας, που κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος στον πλανήτη, που δε θεωρεί οριστική και αμετάκλητη τη λεγόμενη Νέα Τάξη Πραγμάτων, όταν κάπου «του περνάει» του ιμπεριαλισμού, ουσιαστικά «του περνάει» σε όλο τον κόσμο, αφού η μη αντίσταση τον κάνει ισχυρότερο και πιο επικίνδυνο. Να, γιατί το έγκλημα προσπαθούν να το περάσουν στα «σκοτεινά», μέχρι να το ολοκληρώσουν.

Ομως, και αυτό το σπρώξιμο στις «σκοτεινές γωνιές» της ενημέρωσης μπορεί να αντιμετωπιστεί, όχι με παράπονα (δεν παίρνουν από τέτοια), παρά μόνο με ισχυρή, μαζική, συντονισμένη πάλη, που ανατρέπει διαμορφωμένες πραγματικότητες και φτιάχνει καινούριες.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ

Βόλτες...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΙ ΒΟΛΤΕΣ με το ελικόπτερο τους μάραναν τον Κώστα Λαλιώτη και την Γιάννα Αγγελοπούλου. Ετσι επιθεωρούν αυτοί τα ολυμπιακά έργα δηλαδή για να δουν την πρόοδο των εργασιών;

Σε περίπτωση που παρατηρήσουν από ψηλά δηλαδή καμιά καθυστέρηση στα εργοτάξια, κατεβαίνουν και κάνουν φασαρία με τον αρμόδιο εργολάβο; Είπαμε η πολιτική έχει γίνει λίγο «σόου», αλλά αυτοί το παράκαναν!

Τώρα αν το να μπούνε σε ελικόπτερο ήταν «παιδικό» τους απωθημένο και βρήκαν ευκαιρία τώρα με την Ολυμπιάδα, είναι άλλο θέμα. Ας μας το πούνε τέλος πάντων, να ξέρουμε κι εμείς τι γίνεται.

Πάντως, ομολογούμε ότι είναι εντυπωσιακή η στάση του Ζακ Ρογκ της ΔΟΕ, που μέχρι προχτές μίλαγε για καθυστερήσεις και κώδωνες κινδύνου και ξαφνικά άρχισε να λέει για πορεία διοργάνωσης καλύτερης από αυτή του Σίδνεϊ.

Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι η αλλαγή αυτή επετεύχθη λόγω της αύξησης των ρυθμών προετοιμασίας μέσα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα; Λίγο δύσκολο.

ΘΑ ΕΡΘΕΙ από το Βερολίνο ο Παπαντωνίου και θα μας λέει ότι έκανε τα «πάντα» για τις γερμανικές αποζημιώσεις και πίεσε τέλος πάντων τους Γερμανούς για την υπόθεση, μια και συναντήθηκε και με τον γραμματέα των Σοσιαλδημοκρατών (ο οποίος αδιαφόρησε) και με τον υπουργό Οικονομικών.

Μόνο που δε γίνεται να έχει κανείς αποτελέσματα σε αυτή την υπόθεση ξεκινώντας με την αρχή να μη χαλάσουν σε τίποτε οι «ελληνο-γερμανικές» σχέσεις. Σιγά «μη σπάσουν τ' αυγά»!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Γιατί εννοείται, φυσικά, ότι η Γερμανία θα έχει τις καλύτερες των σχέσεων με μια χώρα η οποία δεν απαιτεί τίποτε, ακόμα κι αυτά που στοιχειωδώς δικαιούται. Γιατί να μην έχει, δηλαδή;

Αγρια φαγωμάρα διαχειριστών

Γρηγοριάδης Κώστας

Εχει καταντήσει μονότονο και κουραστικό, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε, στο βαθμό που η σχετική φιλολογία διαρκώς αναπαράγεται. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, είτε ανήκουν στους «εκσυγχρονιστές», είτε στους «διαφωνούντες». Οι όποιες κόντρες, ακόμα και πιο «αιματηρές», μεταξύ τους γίνονται για την ανακατανομή της εξουσίας και για τη μοιρασιά των πόστων. Οι όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις τους σε κυβερνητικές επιλογές δε γίνονται βέβαια από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων, αλλά από τη σκοπιά της καλύτερης διαχείρισης και αποτελεσματικότητας των νεοφιλελεύθερων επιλογών και, αρκετές φορές, σε συνδυασμό με τις επιθυμίες των οικονομικών συμφερόντων που τους υποστηρίζουν. Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι ο Θ. Πάγκαλος ή ο Α. Τσοχατζόπουλος θα ...θυσιαστούν για χάρη των λαϊκών συμφερόντων, όταν έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή των πιο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων και, μάλιστα, έχουν διακριθεί στις επιθέσεις κατά των λαϊκών αγώνων και κινητοποιήσεων; Σε τελική ανάλυση, είναι αποπροσανατολιστικό για τους εργαζόμενους να τους απασχολεί η διαμάχη των επιγόνων και των διαδόχων. Είναι ακόμα χειρότερο να τρέφουν αυταπάτες και να πέφτουν στην παγίδα των «διλημμάτων», που δημιουργούνται γύρω από αυτήν την άγρια φαγωμάρα εξουσίας.

Πριν και τώρα

Συμφωνούμε απολύτως με τη χτεσινή παρατήρησή σας κ. Κομίνη, για το προχτεσινό μας σχόλιο. Αλλωστε, αυτό ακριβώς υπονοούσαμε και μεις με αυτό - εμμέσως πλην σαφώς. Οι Μ. Κωστόπουλος και Γ. Θεωνάς έχουν γίνει τώρα περιζήτητοι από τα αστικά ΜΜΕ, γιατί λένε τις απόψεις τους και όχι την πολιτική του ΚΚΕ. Προηγούμενα, όμως, όταν ήταν στελέχη του ΚΚΕ, κάθε άλλο παρά συνέβαινε αυτό.

Προφανώς, τα αφεντικά των αστικών ΜΜΕ και τα «διαπλεκόμενα» μαζί τους πολιτικά επιτελεία - αυτά ακριβώς με τα οποία και σεις συχνά - πυκνά ασχολείστε - μόνο πρόβλημα δεν έχουν με το περιεχόμενο των προσωπικών απόψεων των δύο και με τα όποια πολιτικά τους σχέδια και επιδιώξεις, ενώ τους πιάνει αλλεργία με την πολιτική και τους στόχους του ΚΚΕ.

Αυτό είναι το μοναδικό συμπέρασμα, φανερό στον καθένα κι ας το παρακάμψατε εσείς, ανάγοντας τον καταιγισμό συνεντεύξεων και προβολής των δυο προαναφερομένων, σε θέμα ύφους και γλώσσας...

Ιδιες...

Κι επειδή μπορεί κάποιος να πει πως υπερβάλλουμε, αναδημοσιεύουμε το χτεσινό σχόλιο του Ανδρέα Ρουμελιώτη -γνωστού για το μόνιμο αντι-ΚΚΕ μένος του - από την «Ελευθεροτυπία»: «Στ' αλήθεια μοιάζει με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο ο Μήτσος Κωστόπουλος. Οχι μόνο φατσικά, αλλά και στον τρόπο που εκφράζεται. "Νιώθω σαν τον αετό, που χάνει τα ζύγια του και γυρίζει γύρω από τον εαυτό του», είπε στην Ολγα Μπακομάρου. Οχι "αετός χωρίς φτερά". Κάτι χειρότερο: Ενας αετός που "χάνει τα ζύγια του".

Είναι είδος υπό εξαφάνισιν οι αετοί. Φυσιογνωμίες σαν τον Μήτσο Κωστόπουλο, στελέχη με μαζική απήχηση και αποδοχή δεν έχουν απομείνει πολλά στην Αριστερά. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού έπειτα από σοβαρό εργατικό ατύχημα. Πάντα το ίδιο πράγμα συνέβαινε: Οι αραχνιασμένοι κομματικοί μηχανισμοί, με τη μυρωδιά από τη μούχλα των γραφείων, της ίντριγκας και της συνωμοσίας, αυτοί οι ανασφαλείς πάντοτε φθονούσαν τους "λαϊκούς". Εκείνα, μαζικά στελέχη, που μπορούν να μιλάνε κανονικά, φυσιολογικά, στη γλώσσα του απλού κόσμου, χωρίς κομματικές αργκό, ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και δογματισμούς. Μην στενοχωριέσαι, Ρόμπερτ. Σάξε τα ζύγια σου. Πάντα το ίδιο συνέβαινε...».

Ιδιαίτερα ...περήφανος πρέπει να είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις σχετικές εκθέσεις των διωκτικών αρχών, το 1999, πενταπλασιάστηκαν τα κατασχεθέντα ...κατ' οίκον καλλιεργηθέντα δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, απ' ό,τι τον προηγούμενο χρόνο.

Προφανώς, έπιασαν τόπο οι παλιότερες προτροπές του, για νομιμοποίηση της καλλιέργειας χασίς στα μπαλκόνια, για ιδίαν χρήση...

... ιστορίες

Πράγματι, πάντα το ίδιο συνέβαινε. Και πάντα, τα ίδια, λίγα πολύ, λέγανε οι άσπονδοι... φίλοι της Αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος. Οποιος ανατρέξει στα όσα έγιναν, λέχθηκαν και γράφτηκαν, σχετικά με το κάποτε ΚΚΕ εσωτερικού ή το 1990 - '91, με τον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, θα βρει μπόλικες ομοιότητες με τα σημερινά. Ενας ήταν και είναι πάντα ο στόχος: Να χτυπηθεί το ΚΚΕ, πρώτα και κύρια η ενότητα των γραμμών του, οι θεμελιακές αρχές συγκρότησης και δράσης του.

Μόνο, που τόσο ο Ανδρέας Ρουμελιώτης, όσο και αρκετοί άλλοι, φαίνεται πως ξεχνούν τις απαντήσεις, που έχει ήδη δώσει η ζωή...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας

Το αντεργατικό νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης εκ μέρους της κυβέρνησης, στοχεύει ξεκάθαρα στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Είναι ταυτόχρονα πρόκληση και προσβολή. Προσβολή της αξιοπρέπειάς τους, της νοημοσύνης τους, του αγώνα που δίνουν για να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν στις δύσκολες συνθήκες της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Αυτή η πρόκληση και η προσβολή πρέπει να απαντηθούν άμεσα, με τη συνέχιση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα. «Η εργατική τάξη δυναμικά και αποφασιστικά να σημάνει συναγερμό. Το νομοσχέδιο δε θα περάσει. Ο αγώνας είναι μονόδρομος», τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δίνοντας για μια ακόμη φορά τον αναγκαίο προσανατολισμό για την αντιμετώπιση της βίαιης επίθεσης σε θεμελιώδεις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, όπως είναι το 8ωρο. Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ ρίχνεται σε εύφορο έδαφος, καθώς οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα έχουν ήδη δηλώσει ξεκάθαρα τις διαθέσεις τους με τη σημαντική συμμετοχή τους στην απεργία στις 10 Οκτώβρη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στις 21 του Οκτώβρη. Η γνώση για το τι διακυβεύεται και η διάθεση για αγώνα υπάρχουν, ο κόσμος βρίσκεται σε ετοιμότητα. Απομένει η δράση όλων για τη στήριξη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν προκηρυχτεί.

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου προσφέρουν πολλά στο κεφάλαιο, παίρνοντας πολλά από τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλούνται να παλέψουν, για να αποτρέψουν τη χειροτέρευση της ζωής τους. Καλούνται να προστατέψουν το μεροκάματό τους, την ασφάλισή τους, το ωράριό τους, τη δουλιά τους. Αν δεν αντιδράσουν σήμερα, όχι μόνο θα έχουν χάσει πολλά, αλλά αύριο θα κληθούν να δώσουν ακόμη περισσότερα, θέλουν δε θέλουν. Σήμερα, το 9ωρο και το 10ωρο γίνονται 12ωρο. Ο όρος της «σύμφωνης γνώμης» των εργαζομένων - όσο μπορούσε να εκφραστεί γνήσια σε ένα περιβάλλον εργοδοτικής ασυδοσίας - καταργείται έμμεσα με την παραπομπή στον ΟΜΕΔ. Ο αριθμός των επιτρεπόμενων ομαδικών απολύσεων αυξάνεται. Οι άνεργοι και μάλιστα οι μακροχρόνιοι, σπρώχνονται στη μερική απασχόληση με αμφιλεγόμενες και μικρής διάρκειας επιδοτήσεις από δικά τους λεφτά. Οι εργοδότες κερδίζουν 25 δισ. δραχμές από τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και με υπουργική απόφαση μπορεί να υπάρξει και άλλη μείωση. Και πάλι, όλα αυτά είναι μονάχα ένα μέρος της επίθεσης που ξεδιπλώνεται, ένα ακόμη σκαλί για τον εργασιακό μεσαίωνα, ο οποίος τείνει να «νομιμοποιηθεί», ενώ σήμερα πολλοί εργαζόμενοι τον ζουν στο πετσί τους μέσα από την ανεμπόδιστη εργοδοτική αυθαιρεσία.

Κάθε χώρος δουλιάς, μικρός ή μεγάλος, πρέπει να γίνει οχυρό αντίστασης στις αντεργατικές επιλογές. Την κρίσιμη αυτή ώρα, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αφήσουν τα δικαιώματά τους βορά σε κινήσεις τακτικής και ελιγμούς στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής από τους εκφραστές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τα Εργατικά Κέντρα πρέπει να μπουν στον αγώνα, οι Ομοσπονδίες να πάρουν αποφάσεις, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλη τη χώρα να πρωταγωνιστήσουν στην πανεργατική απεργία που έχει εξαγγελθεί και σε κάθε άλλη κινητοποίηση που θα κληθούν να συμμετέχουν. Αλλά κι εκεί που οι συσχετισμοί δεν είναι ευνοϊκοί, οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους. Να στήσουν απεργιακές επιτροπές, να απαιτήσουν αγώνα τώρα και να φέρουν κι άλλους συναδέλφους τους κοντά τους. Ο ταξικός αγώνας είναι μονόδρομος.

Οχι στη δουλεία

Σε λιγάκι

θα 'ναι νόμος

η «θηλιά»

η «λαιμητόμος»

σε λιγάκι

μεροδούλι

και του αφέντη,

πλέον, δούλοι!

* * *

Σε λιγάκι,

αν νόμος γίνει

θα μας έχουνε

σαν κτήνη,

θα μας έχουν

οι σουλτάνοι

σαν τα ζώα

στο μαγκάνι!

* * *

Σηκωθείτε,

δώστε αγώνες

να μην πάμε πίσω

αιώνες,

πάλη, αντίσταση,

παντιέρα,

όχι σκλάβοι

σε γαλέρα!


Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ