Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομοιος στον όμοιο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αναμενόμενη η θλίψη του ΣΥΝ για το θάνατο του Σαντιάγο Καρίγιο, του οποίου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «την αγωνιστική πορεία τιμά». Αλίμονο, έχει κατά καιρούς εκφράσει το θαυμασμό του για πολλά ναυάγια της ταξικής πάλης.

Ο Σ. Καρίγιο αποτέλεσε μορφή του «ευρωκομμουνισμού» και του οπορτουνισμού, έδρασε για την ενσωμάτωση του εργατικού κινήματος στην αστική ιδεολογία. Το 1985 εγκατέλειψε το ΚΚ Ισπανίας και ίδρυσε δικό του κόμμα, το οποίο το 1991 εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό (αυτό του Θαπατέρο, που πριν παραδώσει στο κόμμα του Ραχόι πρόλαβε να περάσει ένα γενναίο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων). Ο Καρίγιο λάνσαρε τη δήθεν ανάγκη μιας κοινής πολιτικής κομμουνιστών - σοσιαλδημοκρατών - φιλελεύθερων δημοκρατών για την εδραίωση της δημοκρατίας, αφαιρώντας απ' αυτήν το ταξικό της πρόσημο. Συνέβαλε στην απόρριψη του λενινισμού από το κόμμα και στη σταδιακή μετάλλαξή του σε διαχειριστική δύναμη καθώς και στην απομάκρυνσή του από την εργατική βάση του.

Ο ευρωκομμουνισμός αποτέλεσε το θεωρητικό υπόβαθρο της εγκατάλειψης και αποκήρυξης της επιστημονικής θεωρίας του σοσιαλισμού. Υπερασπίστηκε με πάθος την επιζήμια για τους λαούς αυταπάτη για τη δήθεν δυνατότητα μετάλλαξης του καπιταλιστικού συστήματος, δίχως σύγκρουση, ρήξη, ανατροπή και για ειρηνική κατάκτηση της πολιτικής εξουσίας με κοινοβουλευτικά μέσα.

Στο έργο του «Ευρωκομμουνισμός και κράτος» ο Καρίγιο γράφει: «Στις ανεπτυγμένες όμως χώρες της Ευρώπης και στον καπιταλιστικό κόσμο οι εργαζόμενοι αποτελούν σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και οι δυνάμεις της κουλτούρας με τη μεγάλη της κοινωνική σημαία και τη μεγάλη της αριθμητική βαρύτητα, όλο και προσεγγίζουν τις θέσεις της εργατικής τάξης. Είναι φανερό ότι μια τέτοια κατάσταση διαφέρει κατά πολύ από εκείνες, στις οποίες οι Μαρξ, Ενγκελς και Λένιν θεωρούσαν τη δικτατορία του προλεταριάτου απαραίτητη».

Για τα βέλη που εκτόξευσε στην καρδιά της στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος, δηλαδή στο ζήτημα της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τον τιμά ο ΣΥΝ σήμερα. Αναμενόμενο από ένα κόμμα που περιμένει να του ανάψουν το πράσινο φως για να ασκήσει την αστική διαχείριση.

Και με τους διασπαστές των συνταξιούχων

Εργολαβία έχει αναλάβει από ό,τι φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προκειμένου να φέρει στο προσκήνιο το διασπαστικό μόρφωμα που αποκαλείται Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) που είχε στήσει η ΠΑΣΚΕ για να χτυπήσει το ζωντανό οργανωμένο συνταξιουχικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις των ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΤΑ, ΤΑΕ. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με εκπροσώπους της ΑΓΣΣΕ.

Μετά από χρόνια στην αφάνεια προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι χτύπησε φλέβα. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη οργάνωση δεν είχε κρύψει από την ίδρυσή της την πίστη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είχε κρύψει την απόφασή της από ιδρύσεώς της να είναι ένας άξιος συνομιλητής των εκάστοτε κυβερνήσεων, υπέρμαχοι του κοινωνικοεταιρισμού και του συμβιβασμού, την ίδια στιγμή που το συνταξιουχικό κίνημα με μπροστάρηδες τις Συνεργαζόμενες Οργανώσεις του έδινε και δίνει τη μάχη στους δρόμους ενάντια στην αντισυνταξιουχική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Γίνεται αντιληπτό ότι η από κοινού προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και της ΑΓΣΣΕ έχει στόχο να διασπάσει το συνταξιουχικό κίνημα, να το σύρει στο άρμα της υποταγής στην ΕΕ, στη λογική της διαχείρισης. Εχουν όμως λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο γιατί οι συνταξιούχοι έχουν επιλέξει, και το αποδεικνύουν κάθε μέρα, τη σύγκρουση με την πολιτική που υπαγορεύεται από τις ανάγκες του κεφαλαίου και υλοποιούν κυβέρνηση, ΕΕ και τρόικα, για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, την υπεράσπιση της ίδιας τους της ζωής. Αυτόν τον αγώνα δίνουν σταθερά και αταλάντευτα οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις και δυνάμεις που εκφράζονται μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Προπαγάνδα - «μαϊμού»

Με πάταγο ξεφουσκώνει το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα με τις «συντάξεις - μαϊμού», που χρησιμοποιούν εδώ και δύο χρόνια οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, να αποκρύψουν τις πραγματικές αιτίες και τους υπαίτιους για τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων και να δικαιολογήσουν την ανελέητη σφαγή των συντάξεων και τη μετατροπή τους σε φιλοδώρημα. Τα ίδια τα στοιχεία που απέστειλε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι ο αριθμός των συντάξεων - «μαϊμού» είναι απειροελάχιστος σε σχέση με το συνολικό αριθμό των συνταξιούχων, καταρρίπτοντας το φαιδρό επιχείρημα της κυρίαρχης προπαγάνδας ότι τάχα ευθύνονται για τη «διάλυση των Ταμείων». Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από περίπου 1.200.000 συντάξεις βρέθηκαν 6.600 αναπόγραφες, εκ των οποίων μετά από διασταύρωση διαπιστώθηκε ότι περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει, ενώ για τις υπόλοιπες συνεχίζονται οι έρευνες. Το «ζουμί», πάντως, είναι ότι από τον Ιούνη του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί μόνο 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.ά.) στο ΙΚΑ. Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από τα στοιχεία για τα υπόλοιπα Ταμεία. Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137, ενώ έχουν κατατεθεί 3 μηνύσεις. Στον ΟΓΑ, από τους περίπου 800.000 συνταξιούχους, οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στους ανασφάλιστους ομογενείς από την Αλβανία και διακόπηκε η σύνταξη σε 3.140 άτομα επειδή δεν προσκόμισαν τα δικαιολογητικά που τους ζήτησαν. Επίσης, έχει παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί...

Για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Σε συνέχεια πολλών δημοσιευμάτων για τους «χιλιάδες πρόσφυγες» που κατευθύνονται στην Ελλάδα από τη Συρία μετά το αιματοκύλισμα στη χώρα τους, σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, εξετάστηκε η «προετοιμασία» της χώρας απέναντι και ενάντιά τους. Τα σχέδια υποβλήθηκαν στον πρωθυπουργό, αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες μέρες. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στις επίσημες δηλώσεις, αναφέρθηκε ότι έγινε «εκτενής συζήτηση για τη λήψη μέτρων, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο, να θωρακίσουμε το Αιγαίο». Ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, «νομιμοποιείται» η δυσμενής ποινική μεταχείριση των μεταναστών, προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε «όταν οι παράνομοι μετανάστες τελούν οποιοδήποτε εκ δόλου αδίκημα, η παράνομη είσοδός τους στη χώρα να εκλαμβάνεται ως επιβαρυντική περίσταση». Π.χ. σε αλλοδαπό χωρίς χαρτιά που καταδικάστηκε για το πλημμέλημα της αντίστασης κατά της αρχής ή της παράνομης βίας (σ.σ. κατηγορία που προσάπτουν συχνά οι διωκτικές αρχές σε διαδηλωτές), θα του επιβάλλεται παραπάνω ποινή από ό,τι για την πράξη για την οποία καταδικάστηκε.

Τρέχουν για να αντιμετωπίσουν τους πρόσφυγες από τη Συρία και απ' αλλού οι κυβερνώντες, οι υπέρμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όλοι αυτοί που έσπειραν ανέμους με τη συμμετοχή και υποστήριξή τους (αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στα πέρατα του κόσμου, «διευκολύνσεις» από Σούδα, Ακτιο) σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση (Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη κ.α.) για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σπεύδουν τώρα να πάρουν μέτρα για να εμποδίσουν τις θύελλες από την εξελισσόμενη επέμβαση στη Μέση Ανατολή και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχει ήδη προκαλέσει. Σοβαρές ευθύνες φέρει και η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα για την προστασία των προσφύγων και την εξασφάλιση υποδομών αξιοπρεπούς υποδοχής και διαβίωσης.

Το ΚΚΕ τόνισε έγκαιρα και επαναλαμβάνει ότι με μέτρα καταστολής δεν αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της μετανάστευσης και το δράμα των θυμάτων του ιμπεριαλισμού και των πολέμων. Οσο βομβαρδίζονται, όσο πεινάνε, τόσο θα ξεσπιτώνονται, ερχόμενοι κατά κύματα εδώ, στον «παράδεισο» της ΕΕ όπως τους προπαγανδίστηκε χρόνια ολόκληρα από τα κυρίαρχα αστικά μέσα ενημέρωσης, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη με πρώτο σταθμό στο δρόμο τους αναγκαστικά την Ελλάδα.

Να σταματήσει τώρα η οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, να μην τηρηθεί καμία «συμβατική» υποχρέωση, να κλείσει η βάση της Σούδας. Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη, για να αποτραπεί κάθε συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να δυναμώσει ο αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός αγώνας για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιστροφή των στρατιωτικών δυνάμεων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και ένταξη αυτού του αγώνα στην πάλη για τη λαϊκή εξουσία. Αμεσα να ληφθούν μέτρα για το σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων, σύμφωνα και με τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Απειθαρχία στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Σένγκεν, να τους χορηγηθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα και να διευκολυνθούν στη μετακίνησή τους πρόσφυγες και μετανάστες προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ που επιθυμούν.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Σημάδια φτώχειας παντού

Γρηγοριάδης Κώστας

Δείχνει τα δόντια της η φτώχεια στις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας κι αυτό φαίνεται με πολλούς τρόπους. Οπως δήλωσε στο ραδιοσταθμό «9,84» ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθήνας, το 2011 παρατηρήθηκε μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 27% συγκριτικά με το 2010, φέτος η μείωση συνεχίζεται με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς, συνέπεια προφανώς της αδυναμίας των πλατιών λαϊκών στρωμάτων της πρωτεύουσας να προμηθευτούν ακόμα και τα βασικά. Μαζί με το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι που για να ζήσουν μαζεύουν διάφορα αντικείμενα από τους κάδους σκουπιδιών. Εδωσε, λοιπόν, το στοιχείο ότι στις αρχές του 2011 οι υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου μάζευαν ημερησίως 1.350 τόνους παραγόμενα απορρίμματα, ενώ σήμερα μετά βίας φτάνουν τους 800. Πρόσθεσε ότι εντάθηκε το φαινόμενο άνθρωποι να πηγαίνουν στο τέλος των λαϊκών αγορών για να μαζέψουν ό,τι απέμεινε στους πάγκους, ό,τι έπεσε στο δρόμο. Οτι υπάρχει άτυπη συμφωνία μεταξύ των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές και τους εργάτες της καθαριότητας να αφήνουν ένα κενό διάστημα στο τέλος να προλάβουν οι απόκληροι του συστήματος να μαζέψουν ό,τι βρουν πριν ξεκινήσει η αποκομιδή...

Αυτά είναι σημάδια της φτώχειας και της εξαθλίωσης όπου έχουν οδηγήσει το λαό η καπιταλιστική οικονομική κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα που μετακυλίουν τις συνέπειές της στις πλάτες των εργαζομένων ωθώντας τους στην εξαθλίωση. Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι λύση αποκλειστικά και μόνο οι φιλανθρωπικές ενέργειες που οργανώνουν δήμοι, ΜΚΟ κλπ. Και να σπέρνουν την ιδέα ότι πρέπει οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι εξαθλιωμένοι να συμβιβαστούν με τη δυστυχία τους και να κάνουν εκπτώσεις από τις πραγματικές τους ανάγκες. Χρειάζεται οργανωμένος λαϊκός αγώνας με διεκδικήσεις μέτρων άμεσης ανακούφισης κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, αγώνας για την ανατροπή της.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Συκοφαντία και συσκότιση της προβοκάτσιας

Γρηγοριάδης Κώστας

«Το ΚΚΕ προστάτευσε το Κοινοβούλιο από την εισβολή ακραίων ομάδων την άνοιξη του 2011», γράφει ο Μ. Κοττάκης στη χτεσινή «Δημοκρατία», επιχειρώντας δύο πράγματα: Πρώτον, να παρουσιάσει το ΚΚΕ ως μια δύναμη «ενταγμένη στο σύστημα» που «προστατεύει» τάχα μου το Κοινοβούλιο και τους βουλευτές. Ομως, το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ δεν προστάτευσαν τη Βουλή, αλλά περιφρούρησαν το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στις 5 Μάη του 2010 (σε αυτή τη συγκέντρωση αναφέρεται) από την προβοκάτσια, που, όπως αποδείχτηκε, σχεδίαζαν φασιστικές και άλλες ομάδες του συστήματος σε βάρος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Και αυτή είναι ακριβώς η δεύτερη στόχευση του Μ. Κοττάκη: Να αποσιωπήσει, να «σβήσει» το γεγονός ότι τότε επιχειρήθηκε εξόφθαλμη προβοκάτσια σε βάρος του εργατικού κινήματος από ομάδες που σκόπευαν να μπουκάρουν στη Βουλή, στην πραγματικότητα όμως ήθελαν να εκτρέψουν και να συκοφαντήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα και τη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση. Να θυμίσουμε ότι εκείνη τη μέρα, τη στιγμή που η προβοκάτσια ακόμα επιχειρούνταν, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρης, είχε βγει στη Βουλή και συκοφαντούσε το ΚΚΕ ότι το ΠΑΜΕ φωνάζει «να καεί να καεί...». Ας αφήσουν, λοιπόν, τη σπέκουλα.

Προαποφασισμένο έγκλημα

Βήμα βήμα καλλιεργεί η κυβέρνηση το έδαφος για την υλοποίηση των νέων αντεργατικών ανατροπών που έχει συναποφασίσει με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ). «Το θέμα του περίφημου email της τρόικας είναι ανοιχτό, εφόσον η τρόικα είναι ακόμα στην Ελλάδα, όλα είναι ανοικτά», δήλωσε ωμά ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, όταν ρωτήθηκε χτες (στον «Realfm») για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις νέες αντεργατικές ανατροπές που μπήκαν στο τραπέζι με το γνωστό ηλεκτρονικό μήνυμα της τρόικας (αύξηση των ημερών εργασίας σε 6 τη βδομάδα, 13 ώρες δουλειά τη μέρα, κατάργηση αποζημιώσεων για απολύσεις, κ.ο.κ.). «Η αλήθεια είναι ότι έχουν πέσει πάρα πολλά θέματα στο τραπέζι και αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο περίφημο email της τρόικας», παραδέχθηκε ο υφυπουργός, που δεν έκρυψε ότι η διαφωνία της κυβέρνησης εξαντλείται στο διαδικαστικό σκέλος, ότι, δηλαδή, «είναι άκαιρο και άκομψο να συζητώνται συλλήβδην όλα τα θέματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Την ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο νέο έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, δηλώνοντας μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Χ. Ράιχενμπαχ, ότι «εργαζόμαστε όχι μόνο για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας αλλά και για να προχωρήσουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές»... Μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση καθησύχαζε τους εργαζόμενους, διαβεβαιώνοντας ότι δε συζητά τίποτα πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους» στα ανταγωνιστικά επίπεδα των γειτονικών χωρών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, αλλά πάνω απ' όλα αποτελεί στρατηγική επιδίωξη των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων για να ανακάμψει η κερδοφορία τους. «Το χαμηλό εργασιακό κόστος αποτελεί πολύ καλό θεμέλιο για την ανάπτυξη», ομολόγησε κυνικά τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Κλίμα» που αρμόζει σε εταίρους

«Το κλίμα ήταν πολύ καλό και από τις δύο πλευρές», δήλωνε με έμφαση χτες το πρωί (στον «Real Fm») o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επικεφαλής της task force (ομάδα τεχνοκρατών που δίνει συμβουλές για την αντιμετώπιση της κρίσης) στην Ελλάδα. Χ. Ράιχενμπαχ. Πράγματι, ήταν ένα κλίμα που αρμόζει μεταξύ εταίρων που συμφωνούν τόσο στους στόχους της διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης όσο και στο μονόδρομο της ΕΕ. «Ολοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη να ισοσκελιστούν κάποια πράγματα», δήλωσε με νόημα το ίδιο στέλεχος, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σύμπτωση απόψεων που υπάρχει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ όσον αφορά τους στόχους της διαχείρισης, όπως π.χ. ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού. Αποσιωπά όμως ότι η επίτευξη αυτού του στόχου στο πλαίσιο της ΕΕ και του καπιταλισμού σημαίνει άγρια λιτότητα διαρκείας, σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών κ.ο.κ. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει καλές σχέσεις με τα όργανα της ΕΕ και ενίσχυση της συνεργασίας μαζί τους. «Εμείς θέλουμε όλες τις κανονικές σχέσεις που πρέπει να έχει ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους εκπροσώπους τους στην Ελλάδα», επισήμανε το ίδιο στέλεχος. Πολύ περισσότερο που στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον η επαναδιαπράγματευση του μνημονίου... Δηλώσεις, λοιπόν, όπως αυτές που έκανε μόλις πριν από λίγο καιρό ο Α. Τσίπρας - «δεν έχουμε ανάγκη καμία task force για να μας δείξει τι πρέπει να κάνουμε» βροντοφώναζε στις 7 Ιούνη - είναι πολιτικά «μη ορθές» και δεν βοηθούν το πολύ καλό κλίμα που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εταίρων και «σκληρών» διαπραγματευτών...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ενταση αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα (δημοσιεύτηκε χτες στο «Ρ») αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τους κομμουνιστές, τους φίλους και συναγωνιστές και τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο για να κατανοήσει αρνητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή για τους λαούς της περιοχής από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που αναδεικνύουν την οξύτατη εκδήλωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης. Που εντείνουν την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, τους κινδύνους γενικευμένου πολέμου, με δεδομένη την εκδήλωση αντιπαραθέσεων και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, την Κασπία και τον Καύκασο.

Σε μια περίοδο που στη χώρα μας εν μέσω τεράστιων δυσκολιών διαχείρισης της κρίσης, η συγκυβέρνηση των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και οι άλλες διαχειριστικές δυνάμεις από τον Καμμένο ως τη «Χρυσή Αυγή», με διαφορετική τακτική και επιμέρους διαφοροποιήσεις μιλάνε για γεωστρατηγικές συμφωνίες της χώρας, για «έξυπνη εξωτερική πολιτική», το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα στο λαό ότι πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να αποτρέψει τη συμμετοχή της χώρας σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να εντείνει την αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη ενταγμένη στην πάλη για εργατική λαϊκή εξουσία.

Οι κομμουνιστές αποδεικνύουν στους εργαζόμενους τη σχέση που έχει η κρίση, ο καπιταλισμός και ο πόλεμος. Λένε ξεκάθαρα ότι κύριος στόχος όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ όπου συμμετέχει και η αστική τάξη της Ελλάδας, είναι ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, νερό) των ενεργειακών «δρόμων» για να αποκτήσουν τα μονοπώλια καλύτερα μερίδια στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία που μπαίνουν δυναμικά στον παγκόσμιο καπιταλιστικό καταμερισμό. Τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές στους πολέμους, παλιότερα σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη και σήμερα σε ό,τι προετοιμάζουν σε Συρία ή Ιράν, είναι αυτά της δήθεν «πάταξης της τρομοκρατίας», «της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας». Δεν πρόκειται μόνο για υποκρισία, είναι το μέσο για τη χειραγώγηση των λαών, που όμως σήμερα έχουν εμπειρία.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην πέφτει στις παγίδες που στήνουν οι αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις που δε λένε κουβέντα για το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, των μονοπωλίων και πανηγυρίζουν, για παράδειγμα, για τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», που δε ήταν παρά μέρος του σχεδίου για τη «νέα Μέση Ανατολή» και των διαφορετικών επιδιώξεων των αστικών τάξεων στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή περιπλέκεται ακόμα περισσότερο με την όξυνση των ανταγωνισμών για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, τις έρευνες σε ελληνικές περιοχές, την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία του Ισράηλ με Ελλάδα και Κύπρο.

Οι κομμουνιστές λένε στην εργατική τάξη, τους λαούς της περιοχής ότι μονόδρομος για να ζήσουν ειρηνικά είναι ο κοινός αντιιμπεριαλιστικός - αντιμονοπωλιακός αγώνας, για την αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Ο αγώνας αυτός θα μείνει στον αέρα αν δεν εντάσσεται στον αγώνα για εργατική λαϊκή εξουσία που θα κάνει λαϊκή περιουσία τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και θα τις θέσει στην υπηρεσία της λαϊκής ευημερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ