Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ευρωπαϊκό κεκτημένο» η φτώχεια

Γρηγοριάδης Κώστας

Οπως είχε γράψει πρόσφατα και ο «Ριζοσπάστης», το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης επεκτείνεται στη Γερμανία, καθώς ένας στους έξι Γερμανούς ή 12,9 εκατ. άνθρωποι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια. Επίσης, το 15,8% των Γερμανών ζει με χαμηλούς μισθούς, που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Στατιστικής (Destatis - Statistisches Bundesamt Deutschland) για τα εισοδήματα των πολιτών το 2010. Αυτή είναι η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης και δεύτερη εξαγωγική δύναμη στον κόσμο. Τα ίδια ισχύουν όμως και στη Βρετανία, όπου ένας στους πέντε εργαζόμενους και η οικογένειά του έχουν πλέον βιοτικό επίπεδο τόσο χαμηλό που ο μισθός τους δε φτάνει ούτε καν για τις βασικές ανάγκες. Σύμφωνα με τη μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας ΚΡMG, 4,82 εκατομμύρια Βρετανοί πρέπει να επιζήσουν με ημερομίσθια πείνας, που παραπέμπουν σε βικτοριανού τύπου εποχές. Το κατώτερο ωρομίσθιο είναι 7,7 ευρώ την ώρα, όμως σύμφωνα με την έκθεση της ΚΡMG, ένας άνθρωπος δε γίνεται να επιζήσει με λιγότερα από 10,3 ευρώ την ώρα στο Λονδίνο και 9 ευρώ στο υπόλοιπο της Βρετανίας, με την προϋπόθεση όμως ότι θα έχει σταθερή εργασία, πράγμα που δεν ισχύει για την πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα βρετανικά συνδικάτα, πάνω από 2.500.000 Βρετανοί είναι χωρίς δουλειά και άλλα 3 εκατομμύρια δουλεύουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σημειώνουμε ότι ούτε η Γερμανία ούτε η Βρετανία έχουν βυθιστεί ακόμα στην κρίση, πράγμα που δείχνει ότι ο καπιταλισμός, σε κρίση ή ανάπτυξη, παράγει φτώχεια, ανεργία, υποαπασχόληση και διαρκή συρρίκνωση στοιχειωδών δικαιωμάτων. Αυτό είναι το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» που υπερασπίζονται όλα τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ, παραμυθιάζοντας το λαό ότι μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια στην εξουσία και την οικονομία ο λαός μπορεί να αναστρέψει με διαχειριστικά τερτίπια την πορεία προς την εξαθλίωση και τη σύγχρονη δουλεία.

Προϋπόθεση για κατακτήσεις

«Είναι αν μη τι άλλο παράλογο να αποδέχεται κανείς περικοπές 9,5 δισ. ευρώ και να σκίζει τα ρούχα του για ρυθμίσεις που η ύφεση έχει προ καιρού εξαφανίσει. Ποιες τριετίες και ποιο επίδομα γάμου, όταν οι συλλογικές συμβάσεις έχουν καταρριφθεί, όταν οι μισθοί έχουν απομειωθεί και όταν 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν προ πολλού χάσει τη δουλειά τους;». Αυτά γράφει αναφερόμενος στη ΔΗΜΑΡ και απηχώντας την κυρίαρχη άποψη της πλουτοκρατίας το παραπάνω απόσπασμα από το χτεσινό άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του «Βήματος». Ο λόγος βέβαια δεν γίνεται για την υποκρισία της ΔΗΜΑΡ που ενώ υπερψηφίζει το σύνολο των εξοντωτικών μέτρων επιχειρεί να κρύψει τη γύμνια και την κατάντια της κυβερνώσας Αριστεράς πίσω από επιμέρους αντεργατικές ανατροπές, αλλά για την ουσία του σχολίου, που εμπεριέχει το αντιδραστικό ιδεολόγημα ότι «είναι αδιανόητο να υπάρχουν εργασιακά δικαιώματα όσο υπάρχουν εκατομμύρια άνεργοι». Με τον πιο ωμό και απροσχημάτιστο τρόπο το έχει διακηρύξει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, επιδιώκοντας να καταξιωθεί στα μάτια της εγχώριας πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων της ως συνεπής διαχειριστής της προωθούμενης στρατηγικής που τσακίζει τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα προκειμένου να γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Δεκάρα τσακιστή βέβαια δεν δίνουν για τα εκατομμύρια των ανέργων και το αποδεικνύουν στην πράξη. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να δημιουργήσουν τους σύγχρονους σκλάβους των μονοπωλίων, τους εργαζόμενους δίχως δικαιώματα, προκειμένου να θωρακίσουν την κερδοφορία. Από την άλλη, το κρίσιμο συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από τη δική τους πλευρά, είναι ότι δεν μπορεί να κατακτήσουν τα δικαιώματα που τους ανήκουν, αν ο αγώνας τους δεν είναι ενιαίος και σωστά προσανατολισμένος, αν δηλαδή δεν στοχεύει κατευθείαν στην καρδιά του αντίπαλου, την εξουσία των μονοπωλίων.

Δύο δισ. χασούρα για την αγροτιά

Στα 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον θα είναι ετησίως η χασούρα της αγροτιάς από τα νέα μέτρα που έχουν προσυμφωνήσει η τρικομματική κυβέρνηση με την τρόικα. Το ποσό αυτό ανακοίνωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ, αναφέροντας ότι η επιβάρυνση που προκύπτει στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, από τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου πετρελαίου προκύπτει ένα ποσό 250 εκατ. ευρώ και από τη φορολόγηση της αγροτικής γης άλλο ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης θα προκύψει και ένα σημαντικό ποσό από την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών.

Να σημειωθεί ότι 2 δισ. ευρώ ετησίως είναι οι επιδοτήσεις που δίνονται στους αγροτοκτηνοτρόφους. Δηλαδή, χάνεται ένα ποσό, όσο και οι αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες μετά 2014 θα περικοπούν και αυτές. Εφτασαν τα πράγματα στο σημείο, ακόμα και η συμβιβασμένη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ να δηλώνει ότι, στην περίπτωση που υιοθετηθούν τα προτεινόμενα μέτρα, ως άμεση συνέπεια θα προκύψει σημαντική μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, αλλά και περαιτέρω επιδείνωση του διατροφικού ελλείμματος της χώρας. Η όλη κατάσταση δείχνει ότι η μικρομεσαία αγροτιά πρέπει να αντιδράσει αγωνιστικά, ώστε να μη γίνουν πράξη τα μνημόνια και τα δεινά που επιφέρουν. Η βάρβαρη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους σε απόγνωση, όπως και τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους. Και η απάντηση είναι το κοινό μέτωπο αγώνα για την ανατροπή αυτής της ολέθριας αντιλαϊκής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής.

Πυροδοτούν τη ρατσιστική βία

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης παρουσίασε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη σύσταση τμημάτων «αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας» στην ΕΛ.ΑΣ. Αυτό μόνο ως κοροϊδία και άλλοθι μπορεί να κατανοηθεί, αφού ο ίδιος κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός που κυνηγά μετανάστες, θα αντιμετωπίζει και τη ρατσιστική βία! Ταυτόχρονα οι εξαγγελίες αυτές για το νέο κατασταλτικό μηχανισμό γίνονται ενώ προηγούμενα:

  • Η συγκυβέρνηση με δηλώσεις περί «ανάγκης ανακατάληψης των πόλεών μας από τους λαθρομετανάστες» και άλλες παρόμοιες, έδωσε άλλοθι σε κάθε είδους φασιστοειδή να κυνηγούν και να ματώνουν βιοπαλαιστές.
  • Εφαρμόζει, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κανονισμούς και συνθήκες της ΕΕ (όπως Δουβλίνο 2, Σένγκεν) που παγιδεύουν στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες ενώ θέλουν να ταξιδέψουν αλλού. Τους εγκλωβίζει εδώ, παραδίδοντάς τους στα κάθε είδους κυκλώματα (δουλεμπόριο, παρεμπόριο, σωματεμπόριο κλπ).
  • Με Αστυνομία, Λιμενικό, συνοριοφύλακες εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό σε βάρος τους παντού. Τους συλλαμβάνει και τους κλείνει κατά χιλιάδες σε αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες.
  • Ακολουθεί απέλασή τους πίσω στις πατρίδες τους. Δηλαδή εκεί από όπου έφυγαν κυνηγημένοι εξαιτίας όσων έσπειρε ο ιμπεριαλισμός - ΕΕ και ΝΑΤΟ, «ειρηνευτικές» και «ανθρωπιστικές» αποστολές (όπου μετέχουν με συγκεκριμένο καταμερισμό και οι ελληνικές κυβερνήσεις), δηλαδή πόλεμο και απερίγραπτη φτώχεια.

Ακόμα και αυτές οι πρόνοιες του ΠΔ για τους μετανάστες που θα καταγγέλλουν περιστατικά ρατσιστικής βίας σε βάρος τους, μένουν (επίτηδες;) λειψές. Π.χ. το σχέδιο ΠΔ προβλέπει τηλέφωνο καταγγελιών. Μόνο που πολλοί μετανάστες θύματα επίθεσης, ζουν χωρίς άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Ετσι, εάν καταγγείλουν την επίθεση στη συνέχεια θα συλληφθούν και θα εγκλειστούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για να απελαθούν. Από την άλλη εάν η καταγγελία γίνει ανώνυμα αυτό δεν θα έχει κανένα απολύτως πρακτικό αντίκρυσμα και θα πηγαίνει στο αρχείο. Οσον αφορά τη νομική προστασία του θύματος, στην περίπτωση που δεν έχει χαρτιά (όπως είπε ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός)... εκφεύγει της συγκεκριμένης νομοθετικής πρόβλεψης.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στο πώς η συγκυβέρνηση διαχειρίζεται το μεταναστευτικό (κατά βάση με βία και καταστολή). Στην πραγματικότητα, πίσω από κάθε είδους βιτρίνα, πέρα από κάθε επιμέρους ζήτημα, όλα όσα προωθούν και κάνουν έχουν ευρύτερους στόχους. Κηρύσσουν «μηδενική ανοχή» όχι μόνο απέναντι στους μετανάστες και πρόσφυγες, αλλά και απέναντι στις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, σε ό,τι αντιπαλεύει την επίσημη ταξική βία που αναγόρευσαν σε νομιμότητα. Σε σύμπλευση με μεγαλοεπιχειρηματίες και συμβιβασμένες δημοτικές αρχές ετοιμάζουν νέα αντιδημοκρατικά μέτρα για να απαγορεύουν, να διαλύουν και με το «νόμο» εργατικές/λαϊκές διαδηλώσεις, να τρομοκρατούν εργαζόμενους και νέους που αγωνίζονται. Παραβιάζουν βάναυσα λαϊκές ελευθερίες με μαζικές τρομοκρατικές συλλήψεις που βαφτίζουν «προσαγωγές», με καταχρηστική πολύωρη κράτηση και στέρηση της επικοινωνίας «προσαχθέντων» με δικηγόρους τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για ξυλοδαρμούς συλληφθέντων από αστυνομικούς στη διάρκεια κράτησης. Προωθούν χαφιεδισμό, δοκιμάζουν πρακτικές για να τις χρησιμοποιήσουν κατά του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Δεν θα καταφέρουν όμως να υποτάξουν το λαό, Ελληνες και μετανάστες εργάτες στον κοινό τους αγώνα. Ακριβώς η εμπειρία αυτού του αγώνα πείθει, κάθε μέρα περισσότερο, ότι ο οργανωμένος λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει το δίκιο του, να χαράξει έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης για τη χώρα. Εξω από την ΕΕ, δίχως χρέος, μονοπώλια και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Δίχως εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Με το λαό κυρίαρχο παντού.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι για τα μονοπώλια...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΜΑ ΤΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ τελικά είναι οι «Ευρωπαίοι εταίροι» μας. Και τους είχαμε παρεξηγήσει. Να, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, ο Π. Μοσκοβισί ζητάει αμοιβαιοποίηση του χρέους στην ΕΕ. Κάτι σαν ευρωομόλογο δηλαδή!

Αλλά και η Α. Μέρκελ, δεν πάει πίσω. Το 'πε χθες καθαρά: Χρειάζεται μεγαλύτερη ευελιξία στο θέμα της Ελλάδας και να υπάρξουν ειδικά μέτρα εφόσον δεν επιτευχθούν οι απαραίτητοι ρυθμοί ανάπτυξης.

Κι ο επικεφαλής των σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, όμως, ο Χ. Σβόμποντα, τα είπε ωραία. Κι αυτός ευελιξία και συμφωνίες χωρίς επιβολή μέτρων «απ' έξω» ζητάει για την Ελλάδα.

Τελικά, υπάρχει κατανόηση, καλοσύνη, συμπάθεια, αλληλεγγύη, αγάπη. Είμαστε στην αγκαλιά μιας πραγματικά συμπονετικής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βέβαια υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια: Ολοι οι παραπάνω (και μαζί τους άλλοι πολλοί ανάλογων ιδιοτήτων) συμφωνούνε σε ένα πράγμα: Πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Με λίγα λόγια όταν τσακίσουμε και το τελευταίο εργατικό δικαίωμα, όταν δημιουργήσουμε ένα στρατό ανέργων και εξαθλιωμένων εργαζόμενων κατάλληλων για τις «επενδύσεις» τους, τότε θα έχουμε την αμέριστη συμπαράστασή τους.

Α, ναι πρέπει επίσης να εκποιήσουμε κι ό,τι απέμεινε στο δημόσιο τομέα. Βλέπετε οι επενδύσεις εκτός από πάμφθηνο εργατικό δυναμικό θέλουν και ...χώρο.

ΚΑΛΑ ΑΣ ΗΣΥΧΑΣΟΥΝ λιγάκι οι ...αναλυτές των τεκταινομένων στο ΠΑΣΟΚ. Ετσι όπως μας τα παρουσιάζουν, ο Ε. Βενιζέλος «σκίζεται» και προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα μέτρα ενώ αυτοί αντιδρούν. Σιγά...

Ολοι τους ξέρουν καλά σε τι κυβέρνηση έχουν μπλέξει, πού το πάει και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Μόνο ένα τους «καίει». Να βρουν τρόπους να το «πλασάρουν» στην - όποια - εκλογική τους πελατεία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Σενάρια διαχείρισης...

Η Λέσχη «Βαλντάι» είναι μια «δεξαμενή σκέψης» στη Ρωσία, η οποία παρεμβαίνει συστηματικά σε ζητήματα οικονομίας και διακυβέρνησης. Την ετήσια σύνοδο της Λέσχης, που έγινε στην Αγία Πετρούπολη από τις 21 μέχρι τις 25 Οκτώβρη, παρακολούθησαν περίπου 100 Ρώσοι και ξένοι οικονομολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες και εμπειρογνώμονες διεθνών σχέσεων από 19 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής. Μεταξύ άλλων, στις εργασίες της Συνόδου μίλησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, ο οποίος, αναφερόμενος στην κρίση στην Ευρωζώνη, είπε μεταξύ άλλων: «Η Αργεντινή είχε προσδέσει στενότατα το νόμισμά της στο δολάριο, και της ήταν πολύ δύσκολο να συμπορευτεί με την πορεία του αμερικανικού νομίσματος στους βασικούς τομείς της οικονομίας της. Ουσιαστικά, δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Να, υπάρχει και η Ελλάδα. Εάν υπήρχε ακόμη δραχμή στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να την υποτιμήσουν εγκαίρως και, ίσως, να μην είχαν αυτά τα οξυμένα προβλήματα. Κι αυτό θα ήταν ένα καλό μήνυμα, ότι η μακροοικονομία μπορεί να διορθωθεί, ενώ τώρα δεν τους έχει μείνει άλλη λύση παρά να καταφύγουν στα δάνεια».

... σε «δεξαμενές σκέψης»

Είναι φανερό ότι ο Ρώσος πρόεδρος συστήνει έμμεσα στην Ελλάδα να διαχειριστεί την κρίση με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, σε αντιπαραβολή με το «μείγμα» της διαχείρισης που έχει επιλεγεί από την Ευρωζώνη. Σημειώνουμε την παρέμβαση Πούτιν επειδή είναι αποκαλυπτική για τον τρόπο με τον οποίο κάθε ιμπεριαλιστική δύναμη επιχειρεί να παρέμβει στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα και αλλού, προκειμένου να υπηρετήσει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα. Για παράδειγμα, η Ρωσία θα καλόβλεπε μια Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης σαν στρατηγικό της εταίρο για μπίζνες στην ευρύτερη περιοχή, όπως άλλωστε προτείνουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα. Το γεγονός όμως ότι τέτοιες προτάσεις ακούγονται σε «φόρα» όπου συμμετέχει η ελίτ των αστών πολιτικών και οικονομολόγων, δείχνει ότι τα σενάρια που επεξεργάζονται και προωθούν καμιά σχέση δεν έχουν με το λαϊκό συμφέρον. Αλλωστε, το παράδειγμα της διαχείρισης της κρίσης στην Αργεντινή, το οποίο ανέφερε και ο Πούτιν, είναι διδακτικό. Η χώρα επέστρεψε στο εθνικό νόμισμα, το κεφάλαιο επανέκαμψε, αλλά ο λαός παρέμεινε στη φτώχεια...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη για πραγματική ανατροπή

Οι εξελίξεις αναφορικά με τα βάρβαρα μέτρα επαληθεύουν μέχρι κεραίας τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ. Οπως ομολογούν ο ένας μετά τον άλλον οι υπουργοί της συγκυβέρνησης, οι ανατροπές στα εργασιακά είναι επιβεβλημένες από τα ισχύοντα στην ΕΕ. Από αυτή την άποψη, τα περιθώρια των ελιγμών στις συνεννοήσεις με την τρόικα, προκειμένου να μετριαστεί το πολιτικό κόστος, είναι ελάχιστα. Για παράδειγμα, στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων και του καθορισμού του κατώτερου μισθού με νόμο, η συμφωνία με την τρόικα επιβεβαιώνει τα όσα συμπεριλήφθηκαν στο δεύτερο μνημόνιο. Ενώ και στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των αποζημιώσεων για απόλυση, οι προωθούμενες ανατροπές συνιστούν προσαρμογή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό αντεργατικό δίκαιο.

Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι ανατροπές στα εργασιακά, όπως και όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, προκύπτουν ως στρατηγική επιλογή της ντόπιας πλουτοκρατίας και των κομμάτων της για διέξοδο από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και παραμονή στην ΕΕ. Από αυτή τη σκοπιά, όσο παραμένει κυρίαρχη η στρατηγική που λέει «ΕΕ και ξερό ψωμί, με το κεφάλαιο να διευθύνει την οικονομία», τα αλλεπάλληλα μέτρα θα είναι βρόχος στο λαιμό του λαού, που θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Αρα, από τη σκοπιά του πραγματικού λαϊκού συμφέροντος, δεν αρκεί σήμερα να λες «να μην περάσουν τα μέτρα», αν δεν έχεις πρόταση για το πού πρέπει να πάνε τα πράγματα για να δει ο λαός άσπρη μέρα.

Το ΚΚΕ λέει ότι η λαϊκή παρέμβαση για καταψήφιση των μέτρων πρέπει να συνοδεύεται με πάλη για ριζική ανατροπή της κυρίαρχης φιλομονοπωλιακής πολιτικής. Με άλλα λόγια, η απόκρουση των μέτρων να γίνει κρίκος για δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας που διεκδικεί αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία και μονομερή διαγραφή του χρέους. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στέκονται εσκεμμένα στην καταψήφιση των μέτρων, κρύβοντας από πίσω την πρόθεσή τους να περιορίσουν τη λαϊκή πάλη στην αλλαγή κυβέρνησης, που όμως θα εφαρμόσει την ίδια στρατηγική, ακόμα κι αν αλλάξει το μείγμα της διαχείρισης της κρίσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητάει να καταψηφιστούν τα μέτρα και αυτό να οδηγήσει σε «ανατροπή».

Με την «ανατροπή», όμως, εννοεί να γίνει αυτός κυβέρνηση και να διασφαλίσει με άλλο μείγμα διαχείρισης την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και την ανάπτυξη της ελληνικής καπιταλιστικής οικονομίας. Μια τέτοια στρατηγική, ακόμα κι αν ακούγεται «διαφορετική» στα αυτιά του λαού, έχει δοκιμαστεί στην ΕΕ και παγκόσμια με τραγικά αποτελέσματα για τα πραγματικά του συμφέροντα. Αποδοχή της εξουσίας του κεφαλαίου και των διακρατικών του ενώσεων και οργανισμών σημαίνει μέτρα που μειώνουν την τιμή της εργατικής δύναμης, ακόμα κι αν το περιτύλιγμα αλλάζει. Ο λαός δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που του στήνουν οι επίδοξοι διαχειριστές του αστικού συστήματος. Στο χέρι του είναι με οργάνωση και πάλη ταξική να μπλοκάρει τα μέτρα και πάνω σ' αυτή τη νίκη του να πατήσει το κίνημα για να διεκδικήσει ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία.

Ακροβασίες για να βγει το μεροκάματο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαρύγδουποι τίτλοι, εισαγωγές που μυρίζουν ίντριγκα και θέμα - ανάθεμα που στραπατσάρει την πραγματικότητα, πασχίζοντας να στηρίξει την επιθυμία του εκδότη και του δημοσιογράφου που υπογράφει το άρθρο. Συνηθισμένη πρακτική εκείνων των οποίων η άποψη καθορίζεται από την πηγή που τους πληρώνει...

Ο λόγος για το χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «η Ελλάδα αύριο» και το «πόνημα» του δημοσιογράφου Πενταράκη, ο οποίος δε διστάζει να αυτογελοιοποιηθεί.

Λέει ο Πενταράκης: «Εντείνονται ημέρα με την ημέρα τα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά αδιέξοδα για το ΚΚΕ, με την ηγετική ομάδα να χρησιμοποιεί την υπαρκτή κρίση για να επιβάλει τον νόμο της εσωκομματικής σιωπής, επιχειρώντας, παράλληλα, να "σφραγίσει" τις εξελίξεις τόσο στην πορεία προς το συνέδριο όσο και έπειτα από αυτό». Αυτά, οι επιθυμίες δηλαδή και το κλίμα που πασχίζουν να στήσουν τα αστικά ΜΜΕ γύρω από το ΚΚΕ, μόνο για εντυπωσιασμό και για να «πουλήσει» το θέμα.

Αμέσως μετά, ο Πενταράκης σπάει την προχτεσινή δήλωση της Αλ. Παπαρήγα σε έξι - επτά κομμάτια, τα αποσυνδέει μεταξύ τους και φαντάζεται ότι έβγαλε ...λαβράκι από το πουθενά. Λέει ο Πενταράκης: «Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Αλέκα Παπαρήγα έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιήσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, στην περίπτωση που καταψηφισθούν τα μέτρα στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε ότι στην περίπτωση που απορριφθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το πακέτο των μέτρων, "η κυβέρνηση και όλοι οι μηχανισμοί της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εκβιάσουν, λέγοντας ότι δεν δίνουμε τη δόση, τιμωρώντας την Ελλάδα, δηλαδή τιμωρώντας τον ελληνικό λαό"». Βέβαια, «ξεχνάει» να βάλει την αρχή και το τέλος της παραγράφου και να τη δώσει ολοκληρωμένη, δηλαδή: «Η λαϊκή αντίδραση πρέπει να συσπειρωθεί στο αίτημα να καταψηφιστούν τα μέτρα, όμως εμείς επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει το αίτημα να είναι μόνο η καταψήφιση. Γιατί, ακόμα κι αν καταψηφιστούν, η κυβέρνηση και όλοι οι μηχανισμοί της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εκβιάσουν λέγοντας: Δεν δίνουμε τη δόση, τιμωρώντας την Ελλάδα, δηλαδή τιμωρώντας τον ελληνικό λαό. Από αυτήν την άποψη εμείς παλεύουμε για να καταψηφιστούν και να είναι μια αρχή μιας λαϊκής αντεπίθεσης». Αξιος ο μισθός του! Να συνεχίσει...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ